一直都好想試Sensu嘅下午茶,見佢afternoon tea set兩個人$300都唔洗,抵食得黎又啱晒打卡,呢日同朋友仔去chill下,過番一個悠閑嘅下午😌本來想食佢嘅三層架tea set,適逢佢轉左新menu ,冇左三層架tea set,今次就試下平放擺盤嘅tea set,$268(兩位用)包左8款甜點同2杯冷泡茶🍹可以半價升級至其他無酒精飲品,平放版嘅tea set都一樣好打卡able🤩一上枱嘅時候仲有啲乾冰冒煙🧊當中最特別係個香芋雲卷🍰蛋糕口感鬆軟,入面嘅芋泥忌廉香味十足,仲食到有少少芋泥粒粒,食落唔算好甜😋另外都好滿意個紅豆抹茶布甸🍵🍮布甸入口幾滑,白玉好煙韌🍡抹茶味好濃,仲有紅豆蓉配埋抹茶簡直係perfect match🥰整體味道都正常,唔算話好特別,如果想平平地食個下午茶,以呢個價錢黎講都係唔錯嘅選擇,不過呢個tea set以甜點為主,食到最後會有啲漏,如果可以加番少少鹹點中和番會更加好☺️

2021-03-14
2021-03-22 513 瀏覽
沒有預訂位置,當日只能坐bar枱,當日不是食afternoon tea set,所以沒所謂吧,bar枱位置十分寛闊,幾位朋友坐亦不會太逼,我和朋友都點了盛合Combo box/ 燴日本和牛盛合 /炸蝦👉外層好淋,蝦沒有鮮味茶碗蒸👉好吃,有蛋香,十分嫩滑泡菜👉應該是現成買回來的,不過不失涼拌茄子👉幾清新幾好食主菜(日本和牛)👉有啲失望,牛煮得太老好韌,浪費咗啲牛芝麻醬豆腐👉正常味道,沒有特別驚喜朱古力泡芙👉又係淋晒,完全唔脆,唔食都睇唔出係咩嚟,成舊紅豆餡咁帶子👉無咩帶子鮮味玉子燒👉不是即煎的,應該又係現成買回來的,口感奇怪/ 白芝麻醬炸雞盛合 /主菜(炸雞)👉新鮮炸幾脆幾好食其餘配菜同上/ Marble Florals / 原價$88,盛合加配半價$44聽聞呢一系列特色飲品係配合咗健康同玩味元素,呢杯加咗蕃茄、紅菜頭、桃、椰子水同糖漿,絕對比到驚喜! 見佢成杯紅卜卜咁,仲驚成杯蕃茄汁咁,但實際上蕃茄味十分淡,反而較容易飲到椰子水既清新,其他蔬果都平衡得好巧妙,而友人點咗杯Golden Mist就話佢嗰杯一般/ 總結 /如果係單純為咗食物呢度都應該幾令你失望,感覺除咗主菜之外,其餘配菜都

燴日本和牛盛合
/ 燴日本和牛盛合 /
炸蝦
👉外層好淋,蝦沒有鮮味
茶碗蒸
👉好吃,有蛋香,十分嫩滑
泡菜
👉應該是現成買回來的,不過不失
涼拌茄子
👉幾清新幾好食
主菜(日本和牛)
👉有啲失望,牛煮得太老好韌,浪費咗啲牛
芝麻醬豆腐
👉正常味道,沒有特別驚喜
朱古力泡芙
👉又係淋晒,完全唔脆,唔食都睇唔出係咩嚟,成舊紅豆餡咁
帶子
👉無咩帶子鮮味
玉子燒
👉不是即煎的,應該又係現成買回來的,口感奇怪
白芝麻醬炸雞盛合

/ 白芝麻醬炸雞盛合 /
主菜(炸雞)
👉新鮮炸幾脆幾好食
其餘配菜同上
Marble Florals

/ 總結 /
如果係單純為咗食物呢度都應該幾令你失望,感覺除咗主菜之外,其餘配菜都左執右執啲現成食物放入九宮格比你,可能你會話配菜啫咪咁高要求,但佢成個九宮格啲配菜都佔咗八九成,佢又標榜自己係日本菜,但啲配菜超過一半都不達正常餐廳水平,加上連個主菜和牛都可以煮到咁老,誠意欠奉,因此絕對唔推薦熟食,afternoon tea set下次都未必會再來試,反之佢啲飲品頗有新意,單單嚟飲嘢的話感覺會較好受
2020-12-21
Marble Florals
2021-03-21 312 瀏覽
佢哋個態度就非常之惡劣,喝令我哋填寫資料,當時滿座率不足一成,超過九成的座位也是空的,即使我們預訂了,也只可以坐一個他特定安排的位置,餐廳內有數十個的空位,但客戶左右 ,前後座位也不能選擇。當我們嘗試想調換位置的時候,待應用喝罵,喝斥的語句,命令我們不要動,坐回原位。佢哋態度非常惡劣而且極度不友善,身為客人完全沒有選擇餘地,反而被喝斥。實在完全不尊重客戶!態度差劣!極度不禮貌!強烈強烈建議永久黑名單!
佢哋個態度就非常之惡劣,喝令我哋填寫資料,
佢哋態度非常惡劣而且極度不友善,
身為客人完全沒有選擇餘地,反而被喝斥。
2021-03-14 303 瀏覽
唔止一次黎呢間餐廳食野,今次一於嚟試吓佢嘅下午茶,一放低真係嘩左一聲,靚呀見到隔離左右都係叫呢一個,同埋不停係度打卡,我就知我今次食呢個就一定無錯啦入麵包括有甜鹹食同埋有乳酪,仲每人包一杯嘢飲,平均$200多少少一個人,值得一試!食物味道不錯,服務態度都好好。有興趣去試

2021-03-08 430 瀏覽
一月份 OpenRice 半價優惠光顧的第四間餐廳是 Sensu,因為之前來過三次,吃些平凡中不平凡的焗飯意粉也不錯。 平日的午膳時間到達,並不滿座,若有七成客。 原來菜單改了,未能回味印象中的美味焗飯及海鮮意粉,吸引力失了分,選了以下三款:無花果鵝肝 $168前菜最後到,反而今午最叫好的,鵝肝煎至剛熟度恰到好處,外脆內嫩,豐腴入味,配合無花果汁及薄脆多士,吃得滿意。 白芝麻醬炸雞盛合 $128炸雞處理得唔錯,肉嫩入味,炸得不過份,食感如煎香,青綠色的醬汁增濕潤亦好,沒有影響本味。其他配料中規中矩而已。海膽醬蟹肉意粉 $148份量不多,不過不失,醬汁豐富,意粉掛汁濕滑,沒有留下什麼特別印象。 相比係出同門的的和牛蕃正常得多,但不知道是否因應市道改了菜單,不及從前吸引!

平日的午膳時間到達,並不滿座,若有七成客。

無花果鵝肝 $168

白芝麻醬炸雞盛合 $128
其他配料中規中矩而已。

海膽醬蟹肉意粉 $148

題外話/補充資料: openrice 50% discount
2021-01-30
2021-02-23 284 瀏覽
普遍嘅tea set都係三層架/五層架 坦白講個人唔太識欣賞 反而而家多咗餐廳有"平放版" 我覺得仲靚啲喎🌸今次揀Sensu 原因得一個 因為當中嘅醎點都佔咗5款 high tea鐘意醎點多過甜點 相信係8成人嘅心聲😌Tea set有兩款 Classic/Premium 我哋當然揀Premium啦 因為Classic就係我唔鐘意嘅層架 同埋甜點佔大多數嘅🥧除咗靚之外 質素都唔錯啦 萬幸嘅係佢哋嘅甜點唔會有甜到漏嘅感覺 唯一最出事嘅竟然係個scone🤷🏻‍♀️應該係我食過最唔好食嘅 我哋兩個食完都覺得:點解scone都可以咁唔好食?!而beverage有好多選擇 都係做得靚靚嘅🍹而佢嘅Cappuccino 好ok☕總括嚟講值得一試 價錢都抵啊🥰

總括嚟講值得一試 價錢都抵啊🥰
2021-02-09 3750 瀏覽
星期一忙裡偷閒同朋友仔食下午茶,但疫情下對去酒店有少少卻步。🙈於是搵左間靚靚地既餐廳,一樣有好正既Afternoon Tea食架!😚重點來了‼️OPENRICE x TOWER535 合作做緊半價優惠!🎈由即日起至2021年2月11日,以優惠碼訂座,即時可享半價*!💰🎉(*詳情可參閱相關網站)*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*SENSU有兩款下午茶,價錢都唔太貴,加上有半價優惠,性價比高。🙌🏻我地要左Premium個款。除左甜點份量會多少少之餘,另外有和牛迷你漢堡🍔~都係餐廳主打黎架!😍餐廳裝潢幾靚,座位闊落舒適採光唔錯。平日人流唔多無限坐時間。*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔸Premium Afternoon Tea Set $438 for Two食港女下午茶最重要就係打卡!雖然Premium款用大盤一層過盛住,但上菜時有加乾冰效果🧊,滿足哂影相既視覺效果😍整體所有甜點、鹹點味道都恰到好處,唔會得個樣😂食物包括有和牛迷你漢堡、鮮蝦多士、和牛芝士春卷、三文魚籽忌廉酥皮撻、流心抹茶撻、英式鬆餅、忌廉蛋卷、乳酪杯、馬卡龍、紫薯等等。十分豐富,份量好夠!🤤🤤🤤🤤✨*-。-

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

Tea  Set無跟飲品,可用半價享用特飲。

🔸 Golden Mist $88 👉🏻 $44
玉米泥、桂花、茉莉花茶、糙米茶、菠蘿汁、青檸汁、芒果汁,百香果糖漿。Mocktail系列好多杯都造形吸引!😍同店員傾過幾句,佢就推介左我地依杯。飲品用玻璃蓋蓋住,一打開有微微煙醺效果。(可惜我地影左太耐相...D煙漏哂走😂😂)賣相似橙汁,飲落酸酸甜甜,有開胃作用。可與甜點中和返~

🔸 Red Bon Bon $68 👉🏻$34
似雜果賓治同水果茶既混合體,好大瓶!材料包括:
梨、西柚、檸檬、荔枝、火龍果、青檸梳打、檸檬雪芭。飲落好新鮮、好清新、味道帶甜。

2021-01-25
  • Premium Afternoon Tea Set
2021-02-03 269 瀏覽
Sensu最近推出全新下午茶set 有分普通同premium版本 今次試左普通版 用左三層架嘅設計餐廳以藍色花花做主題 影相打卡一流💙位置闊落 仲有卡位 幾好坐.🔸 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 $𝟐𝟗𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐰𝐨🔸以呢個價錢食到靚靚tea set幾抵食😆整體黎講 個人覺得咸點比甜點出色🤩特別鐘意三文魚籽芝士酥 兩樣食材異常地夾 咬落酥脆另外蝦多士同和牛春卷都好好食 脆得嚟又唔油膩👍🏼.甜點方面 藍色既蝶豆花蘋果撻最吸精 兩款cake roll食落幾軟熟濕潤😋scone富麵粉香 口感軟實身 食到最後以香桃奇亞籽乳酪作結 可以refresh下🤘🏻.飲品方面分左cocktail同mocktail🍸 杯杯都用左唔同既形式present 配搭十分創新又photogenic📷如果大家行過銅鑼灣想飲杯野都係一個好選擇🥰.🔸 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐌𝐢𝐬𝐭 $𝟖𝟖🔸個人最鐘意呢杯! Presentation超特別 打開透明玻璃蓋後 會有陣陣煙飄出黎 又特別又好飲主要味道有芒果同菠蘿🍍 夾雜少少熱情果 酸酸甜甜幾清新又開胃😋.🔸 𝐒𝐰𝐚𝐥𝐥𝐨𝐰𝐭𝐚𝐢𝐥 $𝟖𝟖🔸椰子同牛奶再加入rum酒🥥 味道比我
餐廳以藍色花花做主題 影相打卡一流💙

另外蝦多士同和牛春卷都好好食 脆得嚟又唔油膩👍🏼

如果大家行過銅鑼灣想飲杯野都係一個好選擇🥰
🔸 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐌𝐢𝐬𝐭 $𝟖𝟖🔸

🔸 𝐒𝐰𝐚𝐥𝐥𝐨𝐰𝐭𝐚𝐢𝐥 $𝟖𝟖🔸
椰子同牛奶再加入rum酒🥥 味道比我想像中夾 我本身無飲開酒都覺得呢杯幾易入口 有少少泰國風情🤣🇹🇭 玻璃杯上仲有環形既桂花作點綴 影相一流🤩

🔸 𝐌𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐲 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 $𝟖𝟖🔸
蘋果汁加入左抹茶粉同vodka 薄荷味有點太濃
雖然呢個組合的確好特別 但我個人覺得太濃酒味 唔太岩我胃口🙈
𝐒𝐄𝐍𝐒𝐔 𝐛𝐲 𝐆𝐨𝐬𝐚𝐧𝐠𝐨 五感六覺 位於銅鑼灣Tower 535🗼主打西日式Fushion菜🍽 餐廳環境寬闊 裝潢時尚✨ @hksensu 嘅afternoon tea最平兩位只需要$298😳 而𝑫𝒆𝒍𝒖𝒙𝒆就要$438 多兩個mini和牛漢堡🍔同個cake & tart🧁 本身以Afternoon tea黎講已經唔算貴🤗 一見到有半價discount即刻🏃🏻‍♀️💨 經Openrice book位 輸入優惠碼 ”Tower535” 成張單加一後就有半價🤑 Drink menu比Food menu更吸引 除左賣相特別精緻之外 調酒師好creative咁加入咗健康元素 喺其他bar好少見到✧ 𝓓𝒓𝒆𝒂𝒎 𝒊𝒏 𝒕𝒉𝒆 𝓜𝒖𝒅 💰$88(ℙ𝕦𝕣𝕡𝕝𝕖 𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 ℙ𝕠𝕥𝕒𝕥𝕠, 𝕆𝕠𝕝𝕠𝕟𝕘 𝕋𝕖𝕒, 𝕊𝕖𝕒𝕨𝕖𝕖𝕕, 𝕄𝕚𝕝𝕜, ℍ𝕠𝕟𝕖𝕪 𝕊𝕪𝕣𝕦𝕡)港女必嗌⁉️ 十張枱有九張都有呢杯mocktail🤔 就試下有咩咁特別🤗 賣相係幾吸睛既 紫色漸層分明💜 紫薯泥打得幼滑到可以浮喺牛奶上面🥛 飲落天然唔甜 烏龍茶味突出🍵 配搭特別👍🏻 用紫薯片捲成玫瑰花🌹 有心思 但好睇唔好食🤢 O

✧ 𝓓𝒓𝒆𝒂𝒎 𝒊𝒏 𝒕𝒉𝒆 𝓜𝒖𝒅 💰$88
港女必嗌⁉️ 十張枱有九張都有呢杯mocktail🤔 就試下有咩咁特別🤗 賣相係幾吸睛既 紫色漸層分明💜 紫薯泥打得幼滑到可以浮喺牛奶上面🥛 飲落天然唔甜 烏龍茶味突出🍵 配搭特別👍🏻 用紫薯片捲成玫瑰花🌹 有心思 但好睇唔好食🤢 Overall幾特別 半價都值得一試 $88再加一就不了👋🏻
Dream  in  the  Mud

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚

✧ 𝓜𝒂𝒕𝒔𝒖𝒎𝒐𝒕𝒐 𝓒𝒐𝒄𝒌𝒕𝒂𝒊𝒍🍶 《破》💰$118
(𝕄𝕒𝕥𝕤𝕦𝕞𝕠𝕥𝕠, ℂ𝕠𝕠𝕜𝕖𝕕 𝔸𝕡𝕡𝕝𝕖, 𝕋𝕒𝕟𝕘𝕖𝕣𝕚𝕟𝕖 ℙ𝕖𝕖𝕝, ℂ𝕒𝕝𝕖𝕟𝕕𝕦𝕝𝕒)
「破 • 突破既有規範。加入自己的經驗與思維」
用上松本清酒的雞尾酒
菊花茶底 陳年果皮 玉桂蘋果
沒有華麗的外貌 以茶壺暖暖地呈上
清酒的香氣會隨著時間溫度產生細膩變化
午後小酌 白日微醺 五感六覺 令人回味無窮
Matsumoto  Cocktail

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜💖

✧ 𝓐𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 𝓣𝒆𝒂 𝓢𝒆𝒕🍰✨ 💰$298/2
出曬煙咁💨 好fancy 打卡一流📸 整體味道正常 甜點較咸點特別😋 以High Tea嚟講 性價比算高🤩 Set包咗兩杯tea/ coffee☕️ 比較普通 建議加錢轉cocktail🥂

⚠️供應時間2:30 ~ 5:30pm
Afternoon  Tea  Set

❀ 上層 ❀
⭕️ 開心果馬卡龍
因為檸檬味太worse 所以覺得呢個好好味 開心味好岀 唔會過甜☺️
開心果馬卡龍

❌ 檸檬馬卡龍
檸檬味好假 死甜 口感一般☠️

❌ 三文魚籽芝士酥
芝士味太淡 酥皮唔酥脆👽
Afternoon  Tea  Ser

✿ 中層 ✿
⭕️ 松露朱古力雲卷 💯🌟
食落超香松露味🖤 之後dark choco味會慢慢滲出來🍫 甜度適中👍🏻 蛋糕texture軟綿綿👅⁣ Cream同蛋糕嘅比例啱啱好🤤
松露朱古力雲卷

⭕️ 原味雲卷
質感同樣好似☁️咁軟綿綿 Cream帶奶香🍰 好輕盈🥛 比松露朱古力淡味 所以建議先食原味💁🏻‍♀️

⭕️ 士多啤梨脆脆乳酪
健康解膩之選 Jam + Yogurt酸酸甜甜🍓 內有脆脆 幾有咬口💃🏻

❌ Scone
牛油味夠香 bite size方便食 味道100分👏🏻 但最怕改錯名 明明係好食嘅曲奇就唔好叫自己做scone🙂 第一次食硬到脆口嘅scone🤡 仲要冇俾到clotted cream同jam☹️

❁ 底層 ❁
⭕️紫色蘋果撻
好有心思咁將蘋果削皮🍎 再用蝶豆花上色 以紫花嘅形狀呈上🌸 肉桂味香 撻底夠脆😙
蝶豆花蘋果撻

開心果馬卡龍
Afternoon  Tea  Ser
松露朱古力雲卷
蝶豆花蘋果撻
服務超好的說~服務超好的說~😃啲店員非常有禮貌 又有耐性 慢慢同你解釋所有野 超級好 值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻The services here is really really excellent👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻The waiters & waitresses are very polite and patient⭐️佢地杯野飲就好似coffee shop嘅野飲, 甜品同珍珠奶茶mix埋一齊咁💩有超多啫喱 仲有一啲焦糖脆脆係奶蓋上面 啲奶蓋又夠厚 先$24 真係冇得彈🤩Their bubble tea is unusual which is like a mix & match of coffee shop's products, dessert & bubble tea😃Many agar jelly are at the bottom which have no taste but a special texture and we usually found those in our "sweet soup" also🤩There are also some
服務超好的說~服務超好的說~😃
啫喱奶蓋伯爵茶 Earl Grey Tea with Milk Foam & Agar Jelly

There are also some caramel crunchy on top of the milk foam🤤
燴日本和牛盛合配溫泉蛋 Braised Japanese Wagyu Rice with Onsen Egg
而哩個九小碟最令我有驚喜嘅係醋醃魚生 酸得黎又食到魚生啲魚油 好食到我連汁都飲埋落去🤤
The best among these small dishes would be the vinegar sashimi🤤
It is a little bit sour that's perfectly fit with the oily fatty sashimi slice🤩

Score (out of 5⭐️) 評分
To Return? 回頭率: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-01-29
用餐優惠
優惠券
原來openrice有推廣優惠(最後幾天才知道,發現得太遲了😭)附近好幾間餐廳都有食滿$300享有半價的優惠,馬上約了友人來試。🌈海膽配吞拿魚腩蓉丼 原價 $168 賣相一般般,材料配色看上去總覺得欠了什麼東西,感覺太寡了。意想不到,吃下去滿滿驚喜 吞拿魚腩蓉新鮮好食,份量多,每口飯都能配上魚蓉。海膽拌飯滿足感up⬆️蛋卷嫩滑 味道偏淡 驚喜感沒有吞拿魚蓉帶來的多 餐廳環境舒服,服務不錯,大約百元有這質素覺得好抵食

🌈海膽配吞拿魚腩蓉丼 原價 $168
賣相一般般,材料配色看上去總覺得欠了什麼東西,感覺太寡了。
意想不到,吃下去滿滿驚喜

吞拿魚腩蓉新鮮好食,份量多,每口飯都能配上魚蓉。
海膽拌飯滿足感up⬆️
蛋卷嫩滑 味道偏淡 驚喜感沒有吞拿魚蓉帶來的多
餐廳環境舒服,服務不錯,
大約百元有這質素覺得好抵食

海膽吞拿魚腩蓉丼
海膽吞拿魚腩蓉丼
2K
放假當然要同朋友去chill下,嘆番個teaset先叫真正享受人生。Sensu 餐廳非常型格,走年青路線,坐位非常寬敞,佈置高貴美觀,而且很舒適。和朋友點了個Premium Afternoon Tea Set,鹹點和甜點食物種類夠多,擺碟賣相精緻又吸睛,忍不住相機食先。想不到份量相當足夠,建議大家如果點這個teaset中午不要吃太飽,否則可能吃不完😂====—====—====—====—♦Premium Afternoon Tea Set ♦(With 2 selected drinks $438 for two)🍑Peach & Chia Seeds Yogurt香桃奇亞籽乳酪🍵Matcha Lava Tart 流心抹茶撻🧁Daily cake 精選蛋糕🥧Scone 英式鬆餅🍰Soft Roll (Strawberry, Condensed Milk)雲卷 (士多啤梨、原味)🍬Nougat 了結糖🐟Salmon & Cream Cheese Roe Puff三文魚籽芝士酥🍎Apple Tart 蘋果玉桂撻Sweet Potato 甜薯🍤Deep-fried Shrimp Toast

====—====—====—====—

♦Premium Afternoon Tea Set ♦

🍵Matcha Lava Tart 流心抹茶撻
🧁Daily cake 精選蛋糕
🥧Scone 英式鬆餅

雲卷 (士多啤梨、原味)
🍬Nougat 了結糖

三文魚籽芝士酥
🍎Apple Tart 蘋果玉桂撻
Sweet Potato 甜薯
🍤Deep-fried Shrimp Toast炸蝦多士
🌯Wagyu Spring Roll和牛春卷
🍔Mini Wagyu Burger 迷你和牛漢堡
.*半價升級至其他飲品*

飲品選擇種類也非常多,有Mocktail和Cocktail之分,是由調酒師加入各款驚喜元素,讓客人們以嶄新未聞的方式嚐盡營養十足及精緻吸睛的滋味飲品。
♦ Mocktail ♦

🍠Dream in the mud

Purple Sweet Potato, Oolong Tea, Seaweed, Milk, Honey Syrup

♦ Cocktail ♦

🍸Swallowtail

Rum.Chinese Yam, Malibu, Coconut Water
====—====—====—====—
2021-01-15
  • Premium Afternoon Tea Set
2021-01-25 174 瀏覽
今日天氣咁好,ee就約埋閨密來個午聚約女仔梗係食寿司🍣啦⋯⋯清清地又健康,加埋靚靚 mocktails 🍹既好飲又可以打卡📸我哋叫咗每人一個 supreme sushi platter $268包含12件壽司同兩件蟹肉飯卷,份量確實唔少,食曬害我飽到而家😅飲品叫咗 golden mist 同 dream in the mud $88出埋煙霧,真係要趁快影!環境服務都唔錯,偽balcony設計,曬到太陽又唔會吹親,圍邊仲有滿滿嘅繡球花,少女心💓即刻出曬黎😂 下次再黎要試埋佢地嘅 afternoon tea setbetween 門口令人混淆,究竟係sensu  定係 gosango? 🤔📍 Sensu (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 地下G05A號舖及1樓#hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #sushilovers #sushitime🍣 #sushi #japanesefusioncuisine #五感六覺 #gosango #sensu #tower535 TOWER 535
今日天氣咁好,ee就約埋閨密來個午聚
約女仔梗係食寿司🍣啦⋯⋯
清清地又健康,加埋靚靚 mocktails 🍹
既好飲又可以打卡📸

supreme  sushi  platter

包含12件壽司同兩件蟹肉飯卷,
份量確實唔少,食曬害我飽到而家😅
golden  mist
dream  in  the  mud

出埋煙霧,真係要趁快影!

環境服務都唔錯,偽balcony設計,
曬到太陽又唔會吹親,圍邊仲有滿滿嘅繡球花,
少女心💓即刻出曬黎😂

下次再黎要試埋佢地嘅 afternoon tea set

📍 Sensu (銅鑼灣)

supreme  sushi  platter
golden  mist
作为有一颗少女心,又钟爱蓝色的我,在网上看到这家店的花海墙和铺满蓝色渐变花的木质栏杆,就立马被吸引了!.这家日本餐厅全新推出的玩味下午茶Outside-in afternoon tea set,揉合了健康营养元素,同时也保留了下午茶的精致。不仅下午茶精致美味,几款同系列饮品也都是款款吸睛。💙Afternoon Tea Set ($298)- 三文鱼籽芝士挞- 牛油果虾挞- 炸虾多士- 和牛春卷- 马卡龙- 香草和松露朱古力卷- 香桃奇亚籽乳酪- 英式松饼里面甜点款式相对较少,而且我觉得这家的咸点做得更好吃!💙下午茶set可以半价upgrade玩味系列饮品($88)我点了杯Dream in the Mud是紫薯牛奶和乌龙茶的组合,紫薯奶香味很足

💙Afternoon Tea Set ($298)
- 三文鱼籽芝士挞
- 牛油果虾挞
- 炸虾多士
- 和牛春卷
- 马卡龙
- 香草和松露朱古力卷
- 香桃奇亚籽乳酪
- 英式松饼
里面甜点款式相对较少,而且我觉得这家的咸点做得更好吃!

2021-01-21 2520 瀏覽
🍹Mocktail:⁣🌞Golden moist +$44 (8/10)⁣飲落有清清嘅茉莉花茶味,再帶有菠蘿同桂花香💛感覺好fresh~⁣⁣🔥Wild fire +$44 (7/10)⁣先有甜甜嘅味,聞到少少薑味。⁣吞落喉嚨果下薑味就湧出黎🔥⁣⁣🙋🏻‍♀️Tea set:⁣$298/2(未加一)⁣🌟=推介⁣⁣🙋🏻‍♀️底層:⁣🌟🦐炸蝦多士🍞(8/10):⁣多士好脆,再加埋蝦肉同沙律醬,充滿鹹香🦐⁣⁣🐮和牛春卷(7.5/10):⁣食落好脆,帶好微嘅牛肉香🐮⁣⁣🌟🥑牛油果蝦Tart (8/10):⁣少少酸酸地,幾開胃🌞⁣Tart皮好脆,牛油果同蝦好夾👅⁣⁣🙋🏻‍♀️中層:⁣🧈Scone(7.5/10):⁣食落有牛油香,但有少少乾😗⁣果jam甜左啲🍓⁣⁣🌟🍰原味雲卷 (8.5/10):⁣Cream 唔會好甜, 而且好輕盈~⁣蛋糕質地夠濕潤鬆軟,仲有蛋香 🧡⁣⁣🌟🍫松露朱古力雲卷(8.5/10):⁣食落超香松露味🖤,後勁係苦苦地嘅朱古力味,唔會好甜 ~蛋糕texture同樣同原味一樣咁好~⁣⁣🍑香桃奇亞籽乳酪 (7.5/10):⁣yoghurt唔會好甜帶淡淡桃香,每一啖都食到chia seed 😗⁣

🍹Mocktail:⁣

🌞Golden moist +$44 (8/10)⁣

🔥Wild fire +$44 (7/10)⁣
先有甜甜嘅味,聞到少少薑味。⁣
吞落喉嚨果下薑味就湧出黎🔥⁣

🙋🏻‍♀️Tea set:⁣
$298/2(未加一)⁣
🌟=推介⁣
Tea set

🙋🏻‍♀️底層:⁣
🌟🦐炸蝦多士🍞(8/10):⁣
多士好脆,再加埋蝦肉同沙律醬,充滿鹹香🦐⁣

🐮和牛春卷(7.5/10):⁣
食落好脆,帶好微嘅牛肉香🐮⁣

🌟🥑牛油果蝦Tart (8/10):⁣
少少酸酸地,幾開胃🌞⁣
Tart皮好脆,牛油果同蝦好夾👅⁣

🙋🏻‍♀️中層:⁣
🧈Scone(7.5/10):⁣
食落有牛油香,但有少少乾😗⁣
果jam甜左啲🍓⁣

🌟🍰原味雲卷 (8.5/10):⁣
Cream 唔會好甜, 而且好輕盈~⁣
蛋糕質地夠濕潤鬆軟,仲有蛋香 🧡⁣

🌟🍫松露朱古力雲卷(8.5/10):⁣

🍑香桃奇亞籽乳酪 (7.5/10):⁣

🙋🏻‍♀️頂層:⁣
🐟三文魚子酥(7/10):⁣
食落酥脆同鹹鹹香香的~⁣

🍓馬卡龍(6/10):⁣
味道係Strawberry & Caramel coffee⁣
兩隻都好甜好甜,同朋友咬左一啖就食唔到了🥺⁣
Tea set
  • Deluxe Afternoon Tea Set