最鍾意就係同閨蜜high tea,一邊嘆靚靚點心,一邊傾偈,悠閒地度過一個下午。最近閨蜜搵到一間唔錯嘅餐廳,位於銅鑼灣謝斐道,環境優雅別緻,High Tea Set 有特色得來價錢亦唔貴,就一齊試吓。💐▪️Premium Afternoon Tea Set▪️☕️( $438 for 2 with selected drinks) 呢度有鋪天蓋地嘅藍色玫瑰花,影相打卡一流,少女感爆棚!每日下午2:30至5:30供應,鹹點及甜點應有盡有,仲包飲品,性價比相當高。🍼Peach & Chia Seeds Yogurt香桃奇亞籽乳酪🥧Matcha Lava Tart 流心抹茶撻🍬 Nougat鳥結糖🥯Scone 英式鬆餅🧁Soft Roll (Condensed Milk, Strawberry)雲卷 (原味, 草莓味)🍎Apple Cinnamon Tart蘋果玉桂撻🥠Salmon & Cream Cheese Roe Puff三文魚籽芝士酥🍤Deep-fried Shrimp Toast炸蝦多士🫔Wagyu Spring Roll和牛春卷🍔Mini Wagyu Burger 迷你和牛漢堡⋄🍸▪️半

呢度有鋪天蓋地嘅藍色玫瑰花,影相打卡一流,少女感爆棚!

🥧Matcha Lava Tart 流心抹茶撻

🍤Deep-fried Shrimp Toast炸蝦多士

🫔Wagyu Spring Roll和牛春卷

🍔Mini Wagyu Burger 迷你和牛漢堡

🍸▪️半價升級至其他飲品▪️🥂

🍠Dream in the mud (Mocktail)
Purple sweet potato, oolong tea, seaweed, milk, honey syrup

🍏Mystery Garden (Cocktail)
Vodka, mint liqueur, celery, apple juice, matcha powder, vanilla syrup

受疫情影響,出街冇得食晚市,來嘆下午茶都係唔錯嘅選擇。
2021-01-15
下午茶
有時想同吓朋友食吓tea吹下但酒店嘅tea set又有啲貴又難book🤣所以今次就介紹銅鑼灣一間平價小小嘅tea set 🧚🏼‍♀️有多近多達12款甜點同鹹點選擇🥰而且outside in嘅飲品系列款款賣相靚 味道創新特別💓幾值得一試✨小編私心推薦:🌟迷你和牛漢堡🌟 流心抹茶撻🌟 Marble Florals.𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 ($𝟒𝟑𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝟐 𝐬𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐝 𝐝𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬)꧁༺ 鹹點༻ ꧂1. 迷你和牛漢堡🌟// 雖然依款係小編最後先食 包仲係脆🤤 而且和牛食得出係手打牛肉🥰 煎得岩岩好唔會過熟🤏🏼 仲加咗少少黑椒調味令到漢堡更加惹味🍔 //Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘2. 三文魚籽芝士酥// 依款整體食落無咩味道🙈 中間夾雜住芝士不過食落嘅質感似忌廉多啲🤏🏼而且因為似cream所以會有啲膩(*´ェ`*) 魚籽嘅味道都有啲俾芝士蓋過咗😳//Food:🌕🌕🌕🌑🌑🌑3. 炸蝦多士🦐// 蝦嘅味道好香幾濃 幾有驚喜🤩 但係包體偏韌身 🤏🏼 不過包嘅邊好脆 整體蝦有俾到小編驚喜🤤✨//Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑4. 和肉春卷// 雖然春卷睇落的式 不過脆皮可口😚
小編私心推薦:

Food:🌕🌕🌕🌑🌑🌑

3. 炸蝦多士🦐
Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑

4. 和肉春卷
// 雖然春卷睇落的式 不過脆皮可口😚 可惜和牛嘅份量偏少🙈//
Food:🌕🌕🌕🌖🌑🌑

5. 蕃薯仔🍠
// 細細粒🤏🏼食落好甜 外層因為有炸過所以微微脆😃 每粒都好飽滿 算係蕃薯仔自身嘅正常發揮🤣//

꧁༺ 甜點༻ ꧂
1. 士多啤梨開心果鳥結糖
// 好少high tea有得食鳥結糖 幾特別💓 靚靚嘅鳥結糖仲識噴煙💨 食落唔會太硬 開心味士多啤梨味平衡 幾有誠意😳✨//
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

2. 柑桔mousse cake🍊
// 依款蛋糕造型好可愛(๑´⍢`๑) 柑桔味道都幾濃🤩 不過對小編嚟講就太甜🐜//

3. 流心抹茶撻🌟
// 抹茶都算幾濃🍵不過偏甜咗少少🤏🏼但係流心同埋撻皮都幾唔錯💚//
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘

4. Scone
// scone偏硬身 好似曲奇咁🙈食落每一啖都好脆 無咗軟身嘅部份😳如果係曲奇就係好食嘅曲奇🤣 不過scone嚟講就太硬咗啲🥺//
Food:🌕🌕🌕🌑🌑🌑

5. 蝶豆花肉桂蘋果撻
// 蘋果蓉份量幾多🍎做到啖啖肉😚 表面用咗蝶豆花染色蘋果片 整成一朵玫瑰花幾靚同埋手工好精細🤩 撻係甜皮撻 幾脆🤏🏼但肉桂唔算好濃//
Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

6. 雲卷🍰
原味
// 蛋糕體偏微微乾身🤏🏼但cream偏硬身同埋無咩味🥺//
Food:🌕🌕🌗🌑🌑🌑

士多啤梨🍓
// 依款散發住淡淡士多啤梨香🤤比原味好啲 不過Cream同蛋糕都係會分離😳//
Food:🌕🌕🌕🌗🌑🌑

7. 香桃奇亞籽乳酪
// 乳酪應該係用咗Greek yogurt所以唔會甜😉 表層有啲蜜桃粒🍑 整體小編覺得還好 因為大部份食材都係現成所以唔算好特別🙈//
Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
🥂𝙊𝙪𝙩𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙄𝙣 𝘾𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 🍾

1. Dream in the mud🍠 ($88)
// 由紫薯,烏龍茶,海藻製成💜飲落唔甜 係好天然嘅味道 攪拌後反而紫薯嘅味淡咗好多 建議一開始唔好攪拌飲(´∀`*) //
Food:🌕🌕🌕🌕🌘🌑

2. Marble Florals🌟 ($88)
// 初初見到成份有蕃茄都有啲抗拒🤣但啲staff話飲過好好飲所以就決定試吓(๑•̀ㅂ•́)و✧ 成份有蕃茄,beetroot,桃,椰子水,passion syrup🥭 飲得出幾重蕃茄嘅味道但唔算令人好抗拒🤤 係沙冰嘅質感同埋都有peach嘅香甜🍑整體味道有驚喜同埋好特別🌟//
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

3. Swallowtail🍸 ($88)
// 由准山,Rum ,椰子水,Malibu,牛奶製成🥥 白雪雪嘅cocktail外圍俾一層小黃花圍住🌼聞落係好香牛奶🥛先會飲到奶香 之後就試到rum同埋Malibu嘅後勁🍹都幾特別同埋造型好靚✨可以一試//
Food:🌕🌕🌕🌕🌑🌑

4. Golden mist💛 ($88)
// 主要由jasmine tea,pineapple juice,lime juice同埋passion fruit syrup幾款水果製成🍍
飲落好重菠蘿香 而且幾fresh😚但整體味道就唔算好特別//
Food:🌕🌕🌕🌗🌑🌑

🍮#
aiiifoodie
  • 日山A5和牛迷你漢堡
𝗦𝗲𝗻𝘀𝘂最近出咗個全新玩味系列𝗢𝘂𝘁𝘀𝗶𝗱𝗲 𝗜𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻,有一共九款好吸睛嘅𝗠𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹同𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹🍸有得飲之餘仲有得食𝗧𝗲𝗮,真係幾正😛·🍹𝑃𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝐴𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑇𝑒𝑎 𝑆𝑒𝑡 🍰☞ 迷你和牛漢堡 8.3/10呢個幾驚喜🍔雖然細細粒,但麵包烘得夠香脆,迷你漢堡扒都幾鮮嫩,調味幾香,整體夠惹味🐂·☞ 和牛春卷 7.4/10 春卷炸得超香脆‼️入面和牛碎,但太細粒,所以淨係食到鹹味🙈·☞︎ 炸蝦多士 7.5/10 雖然薄薄一層,但蝦味夠濃🍤而且灑滿咗蝦米,好精緻🙈多士較厚身,唔會太膩🍞·☞︎ 英式鬆餅 6.7/10 如果以scone嘅standard嚟講,呢個完全唔似🤣佢口感係曲奇🍪🙈好脆,幾好味🤓仲可以點cream同埋jam食‼️曲奇嚟講係幾唔錯🤓·☞︎ 三文魚籽芝士酥 6/10 呢個係層層酥皮包住cream同三文魚籽🙈覺得酥皮唔夠酥脆鬆化,同埋cream無咩味🥺所以唔係話同三文魚籽特別夾🤣·☞︎ 蘋果玉桂蝶豆花撻 7.4/10 係用蝶豆花染過色嘅藍色蘋果雕花🦋唔係幾食得出有玉桂味,但個人麻麻玉桂,所以幾鍾意🙈·☞︎ 流心抹茶撻 8.2/10 冇諗過抹茶味會
🍹𝑃𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝐴𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑇𝑒𝑎 𝑆𝑒𝑡 🍰
☞ 迷你和牛漢堡 8.3/10
☞ 和牛春卷 7.4/10
春卷炸得超香脆‼️入面和牛碎,但太細粒,所以淨係食到鹹味🙈
☞︎ 炸蝦多士 7.5/10
☞︎ 英式鬆餅 6.7/10
☞︎ 三文魚籽芝士酥 6/10
☞︎ 蘋果玉桂蝶豆花撻 7.4/10
☞︎ 流心抹茶撻 8.2/10
冇諗過抹茶味會咁濃‼️苦帶回甘🍵而且好多流心💚好滿意😍
☞︎ 金橘慕絲🍊6.8/10
呢個賣相幾精緻,但太甜🥺所以有少少膩!同埋金橘味較淡🙈
☞︎ 鳥結糖🍬 7.5/10
呢個會噴煙的‼️😚係士多啤梨味嘅鳥結糖,甜甜地,軟硬度適中,有少少韌🍓入面仲有開心果粒同埋粟米片,令口感更豐富‼️
☞︎ 原味雲卷 4/10 · 士多啤梨味雲卷 6.6/10
兩者都係cream太多,蛋糕體太少,所以食落好多cream有啲膩🍰但🍓雲卷入面有士多啤梨中和膩,所以更勝一籌‼️原味嘅cream食落少奇怪🙈
☞︎ 香桃奇亞籽乳酪 7.4/10
呢杯有好多桃粒🍑中間係甜甜酸酸嘅yogurt,完全唔膩‼️底層係chia seeds,無乜味但增強咗口感🤪
☞︎ 蕃薯仔 7.3/10
面頭有帶脆卜卜口感嘅碎碎,軟硬度適中,但整體較普通🙈
價錢:$438
介紹埋𝗢𝘂𝘁𝘀𝗶𝗱𝗲 𝗜𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻先🤪可以半價升級至其他飲品🙈
☞ 𝑀𝑎𝑟𝑏𝑙𝑒 𝐹𝑙𝑜𝑟𝑎𝑙𝑠 8.3/10
最鍾意呢杯🍹用咗番茄、紅菜頭、桃、椰子水🥥平時唔鍾意蔬果汁,但呢杯飲落完全無番茄草青或腥味🍅酸酸甜甜咁,好清甜好開胃🍑飲品帶有少少冰粒,飲落有少少似番茄刨冰,帶有淡淡嘅蜜桃香🍧
☞ 𝐺𝑜𝑙𝑑𝑒𝑛 𝑀𝑖𝑠𝑡 7.7/10
呢杯開蓋會有好多煙,啱晒打卡📸️用咗花茶、粟米泥、菠蘿、青檸、芒果汁製成🥭整體偏甜,菠蘿味好突出好鮮甜🍍
☞ 𝐷𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑖𝑛 𝑇ℎ𝑒 𝑀𝑢𝑑 7/10
一向唔係太鍾意紫薯嘅甜🍠但呢杯嘅甜度偏淡,較天然,所以幾鍾意🤪係用紫薯、烏龍茶、牛奶、蜜糖等製成🥛賣相都幾吸睛,紫色漸層做得好靚💜
☞ 𝑆𝑤𝑎𝑙𝑙𝑜𝑤𝑡𝑎𝑖𝑙 6.2/10
上面介紹嘅都係mocktail,得呢杯係有酒精🥂呢杯用咗冧酒、中式淮山、牛奶、椰子水🥛rum酒味幾重,飲落去有少少kun🤣一開始飲會覺得奶味幾重,但漸漸會散發陣陣酒味🙈
價錢:$88
📍𝑆𝑒𝑛𝑠𝑢 銅鑼灣📍
2021-01-19 1216 瀏覽
最近SENSU新出咗打卡一流嘅Afternoon Tea Set🍰價錢最平只需$298兩位,CP值好高💜_🌸餐點:香桃奇亞籽乳酪、英式鬆餅、雲卷(士多啤梨/原味)、鳥結糖、三文魚籽芝士酥 、蘋果撻、炸蝦多士、春卷 賣相真係好吸引,上枱嘅時候仲有煙霧飄出嚟😍嘢食味道有驚喜🤩小編覺得個蘋果撻好出色,蘋果皮砌成一朵花,利用碟豆花染色後很吸睛🤔另外英式鬆餅味道都唔錯_🍹飲品Outside In Collection此系列運用天然蔬果製作,各款Mocktail、Cocktail 無論係打卡定係味道都唔錯😍今次小編就試咗其中兩杯🍅Marble florals材料使用番茄、紅菜頭、桃、椰子水老實講小編唔係太鍾意飲有番茄同紅菜頭,不過估唔到味道夾埋竟然唔錯,飲落去酸酸甜甜幾開胃😋🍍𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗠𝗶𝘀𝘁 呢杯打卡度十足,一開蓋就有煙霧飄出嚟,想影相嘅朋友仔記得把握時間啦😆 材料使用桂花、茉莉花茶、菠蘿、青檸、芒果汁😋入口清甜😍

_
🌸餐點:

_
🍹飲品Outside In Collection

🍅Marble florals
材料使用番茄、紅菜頭、桃、椰子水

🍍𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗠𝗶𝘀𝘁
呢間餐廳嘅食物賣相非常精緻!本身都以為會唔會剩係得個樣好睇,但係親身去食過之後食物質素超乎想像!雖然佢冇所謂嘅打卡位同精緻搶眼嘅鋪面設計,但係真係以食物嘅味道同配搭取勝! 有留意我ig嘅都知道我中意食Tea Set, 依間係我近期以來最值得再訪嘅Tea Set !打卡friendly(*゚∀゚*) : 📸📸📸📸/5 (呢度嘅食物真係好打卡friendly !)Price💰Premium Tea Set —— $438完全搵唔到一樣野係唔好食! 而且鹹點同甜點嘅比例把握得非常之好! 當你食咗啲甜點覺得好漏嘅時候就有其他鹹點去滿足你!最令我印象深刻就係牛肉漢堡包,好食到不得了! 我同朋友都覺得下次嚟到一定要齋叫一個大漢堡包!甜點方面抹茶撻同brownie就好得我心(*≧∀≦*) 仲有奇亞子布甸!而且非常飽!一開頭有少少擔心會唔會影得冇咁靚,點知出到嚟效果都幾好!Dream in the mud / Golden mist—— $88 (half price )紫薯嗰杯嘢飲基本上係打卡必叫! 都幾有特色, 但係食完Tea set再配呢個就有啲太飽了!另外一杯配有香味煙霧嘅golden mis

Price💰

Premium Tea Set —— $438

一開頭有少少擔心會唔會影得冇咁靚,點知出到嚟效果都幾好!

另外一杯配有香味煙霧嘅golden mist 係菠蘿口味,自己比較鍾意呢杯,但係唔鍾意太甜嘅朋友就唔啱你啦( ̄∀ ̄)

我覺得佢最細心嘅一樣野係佢下午茶都有幾款選擇,分別有 Snack box , tea set 同 premium Tea set 比唔同需求嘅人! 如果你係想追求打卡同簡單下午茶,Tea set 就比較適合! 而Premium Tea Set 就適合各位吃貨!

推薦值💡:⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️/5 (搵唔到位置挑剔!)
畢竟餐廳最重要就係佢嘅食物質素,我竟然可以係一個T set入面食到我覺得好好食嘅嘢食而且每一樣野我都覺得好有趣好新奇! 我呢一餐飯真係食得好開心( ´ ▽ ` )
Dream in the mud
Golden mist
2021-01-09
Golden mist
2021-01-14 258 瀏覽
同好多香港人一樣,疫情影響之下,社交活動,食飯聚會嘅頻率都會大大量下降,有時喺屋企留得來,又真係好鬱悶嘅....今個weekend 有姊妹約我出去high,我當然零思考想衝過去!難可以同朋友相聚一下又食下好西,算係我哋兩個嘅小小聖誕慶祝活動雖然唔係去酒店食,但呢個地方都係好靚坐得好舒服嘅,好有style 嘅裝修。我哋兩個叫咗Premium Afternoon Tea Set ,事關冇食lunch過來覺得比較肚餓啦,看圖premium 大份好多大咁有mini burger 啊!肚餓都打鼓嘅我,見到雙眼發亮,細細個漢堡包仔,但係片牛肉一啲都唔馬虎!仲有春卷 蝦多士 scone 炸番薯粒粒  仲有兩串macaron 乘着「仙氣」出場!打卡好物!蛋糕都好多款 蛋卷一共有四件,大家可以試晒兩隻味,朱古力味上面嗰款仲有片黑松露,幾fancy 抺茶流心餅 抹茶味好濃有兩個玻璃樽在旁邊,原來係乳酪,下面嗰層原來係奇亞子,好健康啊一場嚟到加錢都想試吓佢個特飲!Sunburn 果汁嘅甜味同青檸薄荷嘅清新好平衡,話梅令酸味的後勁更强!好開胃的飲品

仲有春卷 蝦多士 scone 炸番薯粒粒

仲有兩串macaron 乘着「仙氣」出場!打卡好物!

蛋糕都好多款

抺茶流心餅 抹茶味好濃

一場嚟到加錢都想試吓佢個特飲!

Sunburn

2020-12-19
慶祝紀念
平安夜
2021-01-11 154 瀏覽
First afternoon tea this year☕️🍰 HK$298+10% for two pax is not bad, including 2 cups of coffee/tea. I personally like the savoury bites more than the sweets. My favourites are the Deep Fried Shrimp Toast, Shrimp & Avocado Tart and the Condensed Milk Roll Cake (sweentess is just on point!). We finished everything and still want to order more😋🙈 Nothing’s better than spending quality time with your friends here🥂
2021-01-10 355 瀏覽
好耐都冇寫食評,突然想寫番記錄下自己食過嘅美食。 今年遇上世紀疫症,出少咗街食飯,成日都外賣自取, 之前hsbc 個$90減60好抵,如果有多優惠就好, panda box 都唔錯,平堂食一大截,當然味道同熱度會唔一樣。而家多番係街食但又遇上第四波,而家冇夜晚堂食,大家都慘。講番呢間 Sensu 係OpenRice 見到有半價所以book黎試下。係Sogo 後面條街,個門口幾靚,12月頭已經有聖誕裝飾。Menu大部份都係嘢飲,飯團好似幾靚但係睇完之前啲人嘅食評好似麻麻哋,最後叫咗Snack combo 同和牛漢堡加兩杯Cocktail 見初冬有少少涼意就叫咗杯 Late Autumn 同松。佢有個special drink menu 越飲得多越抵,不過今次OpenRice有半價所以唔用得。Combo有好多款小食個蝦沙律好fresh mayonnaise 個味調得幾好,個豬肉都好入味好淋身唔錯。中間嗰個係炸糖心蛋外面包住左大阪燒嘅醬汁個味幾好,不過有啲濃,食完要飲番啖茶,炸雞幾juicy 。壽司本身望落去都幾期待但係食落去就麻麻哋,同食評一樣,個飯唔似壽司飯,個甜蛋同平時食嘅完全唔同係凍

Combo有好多款小食
Snack  Combo

個蝦沙律好fresh mayonnaise 個味調得幾好,個豬肉都好入味好淋身唔錯。中間嗰個係炸糖心蛋外面包住左大阪燒嘅醬汁個味幾好,不過有啲濃,食完要飲番啖茶,炸雞幾juicy 。壽司本身望落去都幾期待但係食落去就麻麻哋,同食評一樣,個飯唔似壽司飯,個甜蛋同平時食嘅完全唔同係凍嘅仲好實。mini burger 個肉味道唔錯,個包有少少乾身。大burger好有surprise, 有兩層肉,肉味好濃,好juicy個麵包少少軟吸埋啲汁好好味,係其中食過最好幾個burger。
和牛漢堡

杯late autumn 賣相幾靚少少粉紅色,有啲士多啤梨同梅嘅味,好開胃,女仔飲完都唔知醉,飲完一啖仲想飲。個松就仲吸睛,杯cocktail 紫紫地色混埋金色放喺倒三角形杯,下面隻本有啲乾冰,影相幾多,不過Vodka超濃,個味正常。
Late  Autumn
間餐廳整體都唔錯,飲吓嘢吹吓水chill吓幾正!

2020-12-06
Snack  Combo
和牛漢堡
Late  Autumn
2021-01-09 143 瀏覽
呢間餐廳絕對會係我頭三名最差嘅餐廳之一Total用餐時間90分鐘但個和牛set要成30分鐘先送到黎 仲有叫咗個壽司set難食啲飯刺身又唔好食 叫咗兩杯hot Green tea latte一杯多奶無味 一杯多綠茶完全唔平均好似亂咁嚟另外講到服務差就係有兩位顧客入到你想食tea set 但因為時間未到我諗差唔多仲有15至20分鐘先可以叫當然以佢哋嘅服務質素梗係唔俾佢哋叫啦後來佢地兩位顧客就是但求其嗌左兩杯嘢飲跟住就走跟住我見到一位Staff同個經理講佢哋走喎然之後個經理態度勁差咁講咁好啊我完全唔敢相信我係一間餐廳裏會聽到嘅服務質素並且係一個經理講出口而且呢度係銅鑼灣但係個價錢絕對唔係平亦都唔係抵食如果你想搵一間打卡嘅餐廳好多餐廳都有唔一定揀呢間最緊要揀一間CP值高嘅呢間絕對唔會係
呢間餐廳絕對會係我頭三名最差嘅餐廳之一

2021-01-09 115 瀏覽
難得約咗閨蜜,當然要搵個坐得舒服嘅地方傾下計啦,order 咗個 premium afternoon tea set. 除咗賣相唔錯,亦食得出係新鮮熱辣出爐嘅,因本人不嗜甜,所以覺得咸點較出色。
2020-12-19
2021-01-08 148 瀏覽
員工服務態度唔錯,但食物好伏......因為唔記得book枱,食唔到Rorganic ,轉陣,上網見到Sensu 食物賣相唔錯,去馬......點知咁伏。叫左2個盛合,其實係一個9宮格盆放食物,相同實物好大分別,味道同菜名都不符,性價比低。雖然話日本菜,但味道未食到日本菜特式,反而似用中菜煮日菜(?)🙈慢煮豬腩肉盛合主角:原來只係洋蔥腩片.....慢煮失咗蹤.....肉片邊仲有d乾。配角們:茶碗蒸蒸太耐,第一次食係用雞髀菇粒,以為自己食緊蒸水蛋。🤨泡菜似係韓式泡菜,日本餐用韓泡菜🙈糖心蛋...唔...我覺得7-11既好食d🥸「中式」涼拌茄子正常🤭不知名液體浸魚生😶炸蠔算係最好食,但咬開細到差少少搵唔到🙄單現成盒裝無味豆腐加芝麻醬😑濕嘅朱古力軟皮泡芙芝麻醬炸雞盛盒主角:芝麻醬味又係失蹤,炸雞肉又干,皮又硬,有啲似隔夜炸雞翻炸

慢煮豬腩肉盛合

芝麻醬炸雞盛盒
2021-01-05 254 瀏覽
今次要介紹嘅餐廳係位於銅鑼灣嘅 SENSU,主打西日式嘅美食。環境寬闊,裝潢時尚,營造出鬧市中一片寧靜嘅小天地。而我哋得知 SENSU 新推出嘅下午茶 Set,就決定去試下。SENSU is located in Causeway Bay, specializes in Western and Japanese cuisine. The stylish decoration and the spacious environment allow you to enjoy a moment of quiet in the busy city. They have recently launched this latest afternoon tea set.◽Premium Afternoon Tea Set for 2 $438◾迷你和牛漢堡 (Mini Wagyu Burger)鹹點之中要數依個漢堡最出色,肉質鮮嫩多汁,略加調味頗為開胃,想像唔到下午茶之中都有如此高質嘅鹹點。It is stunning to have this high-quality mini wagyu burg

迷你和牛漢堡 (Mini Wagyu Burger)
It is stunning to have this high-quality mini wagyu burger in an afternoon set. The wagyu is tender and juicy, and it is appetizing with just a little bit of seasoning.

流心抹茶撻 (Matcha Lava Tart)
抹茶味道濃烈,甘為主,甜為輔。撻皮酥脆,配上內裡嘅流心,形成強烈嘅對比。
The matcha lava tart is exceptionally rich in matcha flavour. The contrasting texture of the matcha lava and the tart makes it unique.

雲卷 (Soft Roll)
雲卷有兩款口味,分別係原味同松露朱古力。原味用上自家製煉奶,味道唔會好甜。而朱古力嘅味道都重,上面配上一片嘅松露。而雲卷嘅質感都好鬆軟。
There are two flavours for the soft rolls, which are condensed milk and truffle chocolate respectively. The condensed milk is home-made, and the flavour will not be too sweet. The chocolate flavour is strong and is topped with a slice of truffle. The texture of the soft rolls is fluffy.

升級飲品 (Special Drink) $88 + $44 + $22 + FREE
全新 "Outside In" 系列將揉合趣味同健康融於一身。
The newly launched "Outside In" series infuses healthy elements into their brand new beverage.

Mystery Garden
以清新嘅蘋果汁做基礎,再伴以濃郁嘅伏特加調製而成。味道香甜,帶少量酒香。
Mystery Garden is made of refreshing apple juice together with vodka. It gives a sweeten alcoholic flavour.

Marble Florals
由番茄、紅菜頭同椰子水調配而成,味道酸酸甜甜,帶冰涼口感。
Marble Florals is made of tomato, beetroot and coconut water, that gives and sweet and sour flavour with an icy texture.

Dream in the mud
依款由紫薯同烏龍茶混製而成,紫薯嘅香甜頗為突出。
Dream in the mud is made of purple sweet potato and oolong tea. The sweet taste from the sweet potato is outstanding.

Swallowtail
以霖酒同椰子水作為主調,表面再伴以淮山片,富有奶滑嘅質感。
Swallowtail is made of rum and coconut water and is topped with a slice of Chinese yam. This gives a milky texture to the drink.

SENSU
📍銅鑼灣Tower 535 地下G05A號舖及1樓
📍Shop G05A, G/F & 1F, Tower 535, Causeway Bay
#fooodninja_hk_causewaybay
#photoninjasis
2021-01-04 215 瀏覽
🍱慢煮豬腩肉盛盒($148)Pork belly combo box(⭐️8/10)如果每天都有這樣高顏值的便當午餐一定更令人期待🌻九宮格裏面有如下:豬腩肉吉列炸蠔胡麻醬豆腐漬醃茄子醃泡菜糖心蛋茶碗蒸木耳片朱古力泡芙🐷主菜豬腩片非常出色份量不多甚有鑊氣屬於比較瘦的那種但口感不會韌✨與洋蔥燒汁極之配合⛳️這個九宮格的擺盆不但好看而且連每款配菜都很美味完全滿足了我為食的心店員都很友善樂意解答客人問題餐廳裝修簡約又顯高貴個人最喜歡門口樓梯的打卡位很滿意的一餐有感覺像去了個小旅程心動就快去體驗一下
🍱
慢煮豬腩肉盛盒($148)
Pork belly combo box(⭐️8/10)
如果每天都有這樣高顏值的便當

個人最喜歡門口樓梯的打卡位
很滿意的一餐有感覺像去了個小旅程
心動就快去體驗一下

2021-01-02 135 瀏覽
N 耐無出過街。朋友叫我出去食個下午茶。有什麼地方又乾淨衛生 又要配合時下只得兩個人食飯的規例結果她揀了靚靚下午茶細細份 容易分 非常方便打算係銅鑼灣食 她是九龍人唔係好熟路揀SENSU 非常好 係世貿隔離 由sogo 邊的地鐵站出黎行過去世貿就係 又無車 又唔駛同人逼不過要小心d 唔好miss 左個入口,入口色調比較黑 和係2樓 要行樓梯上但係都ok 唔係好張揚 有dd 鬧市隱世的感覺之前上過去食旁邊的 火鍋店 非常正 見到隔離餐區有提供 輕食 和 2人tea set 都有d 心動 是日上去, 未係好多人。 我地被安排坐上邊邊的卡位呢個設計都幾正,上一級的stage 自成一角,仲有curtain 分隔我覺得好適合私人party 包左個corner bridal shower or baby shower 應該幾正 值得mark底正中窗簾cover 住的 應該係個display screen不過我地今日關注menu 多d平時午餐有漢堡 和 壽司滴滴骰骰 好想試下 不過今日的重點係tea set我地的胃都唔細的 所以就要premium 開心d其實個snack combo 都好吸引 不過就
N 耐無出過街。朋友叫我出去食個下午茶。
有什麼地方又乾淨衛生 又要配合時下只得兩個人食飯的規例

結果她揀了靚靚下午茶

細細份 容易分 非常方便

打算係銅鑼灣食 她是九龍人唔係好熟路

但係都ok 唔係好張揚 有dd 鬧市隱世的感覺

之前上過去食旁邊的 火鍋店 非常正

是日上去, 未係好多人。 我地被安排坐上邊邊的卡位

我覺得好適合私人party 包左個corner

所以都加錢轉special mocktail

food wise 滿足晒鹹甜點 craving
我就循例食左鹹點
香口 大家係到影相 隔左一陣都ok 無淋左 仲係脆卜卜
特別喜歡 cream cheese tart 和mini burger

簡單材料 但味道豐富
pastry cup 唔油膩 cream cheese 又fluffy
加埋d 魚籽 的一陣鹹香 可以食好幾粒

burger 細細塊 都可以控制到 medium rare 真係要比d心機望實
mini bun 都做得好好 表面脆脆的

其餘的仲有蝦律tart 春卷 蝦多士
中間的是 蕃薯仔

中間都有兩件甜品可以share食
芒果mousse 帶點酸味 可以balance 其他點心的甜味

macaron 又不是太甜 就咁食都可以
表面脆皮 放到差不多最後食都無潮到
兩個不同味 我食了 rasberry jam

還有yogurt 加 亞麻籽 非常健康
又可以清清味蕾

小蛋糕 仲有黑松露 入面的chocolate truffle 有真係有d 松露味
重本

我的是golden mist

好fruity 和加左d 茶做base
變成大人的果汁
一次過滿足視覺和味覺享受

by the way,中間的mocha tart
係流心的

聖誕前食了個 sweet tea, 又可以舒舒服服 傾下計
心情都即刻好返d
2020-12-28 147 瀏覽
話說晚市禁堂食之後, 約朋友食飯難左好多, 冇得食DINNER, 唯有食TEA我剛開始是拒絕的...但朋友想食, 唯有陪下佢下午茶最突出都係果兩個SET,  疫情下難得約朋友, 梗係食豪D, 份量都好多好個SET 一出場, 全場都呆左成台都係野食!!!個馬卡龍底仲有煙出.. 勁搶FO隔離樽YOGURT又係夠特別, 個底仲有堆奇亞籽, 夠哂健康 個MINI BURGER 真係勁正!個包外脆,內軟得黎入面舊肉勁JUICY!MINI 得黎份量十足, 但又唔會夠你太飽食唔到其他野正D 蛋糕仔夠靚上面果片係咪松露呢..??膽小的我當然唔敢問店員個蝦多士同D MINI PIE 好香口, 食得多甜野可以拎黎解下漏配SCONE 的JAM, 食埋個SCONE 真係巧飽....晚餐都可以唔使食朋友嗌的靚靚飲品...一打開有煙出我嗌的COCKTAILHIGH TEA 飲COCKTAIL, 夠哂HIGH其實係因為跟SET 嗌有得平先嗌原來放假食下TEA 都不失為一個好選擇, 一餐可以頂兩餐咁濟

個SET 一出場, 全場都呆左
成台都係野食!!!

個馬卡龍底仲有煙出.. 勁搶FO

個MINI BURGER 真係勁正!
個包外脆,內軟得黎
入面舊肉勁JUICY!
MINI 得黎份量十足, 但又唔會夠你太飽食唔到其他野

D 蛋糕仔夠靚
上面果片係咪松露呢..??
膽小的我當然唔敢問店員

朋友嗌的靚靚飲品...一打開有煙出
我嗌的COCKTAIL
HIGH TEA 飲COCKTAIL, 夠哂HIGH

其實係因為跟SET 嗌有得平先嗌