2023-03-24 133 瀏覽
以和洋風作賣點的涉開業有好一段時間了,店內擺滿了古董掛鐘,還有木系裝修和格子玻璃,昭和感十足。打卡位自然是門口的白色紗簾位置啦,影相靚靚的😝,食物則屬正常發揮,未有太多驚喜。北海道豚肉生薑燒飯 $98 🍎10/10傳聞每個日本媽媽都會煮的生薑燒,入口就是滿滿的幸福感,豬肉很軟淋也入味,飯一啖接一啖無停過🤣,本日MVP。和牛肉醬洋蔥圈 $88 🍎6/10洋蔥圈比較厚粉,雖有芝士拉絲效果,可惜以和牛做gimmick嘅肉醬味道較普通。鐵板燒厚切牛舌 $98 🍎7/10嫩粉紅色的牛舌芯,一旁搭配了烤小蕃茄和蔬菜,上菜時滿心期待,入口確實很爽脆,牛舌很新鮮,但調味稍為欠奉,再鹹一點就更好了。涷綠茶拿鐵 $58 🍎7/10奶味較重,奶泡上灑了一層薄薄的綠茶粉。

北海道豚肉生薑燒飯 $98 🍎10/10

和牛肉醬洋蔥圈 $88 🍎6/10

鐵板燒厚切牛舌 $98 🍎7/10

涷綠茶拿鐵 $58 🍎7/10
奶味較重,奶泡上灑了一層薄薄的綠茶粉。

2023-03-19 177 瀏覽
有日同男朋友放工路過呢間餐廳見裝修幾幾精美,好似好日式咁,區內又無咩呢類餐廳,咪打算試下,點知係惡夢既開始。我地兩個人叫左三樣野,兩個main 一個小食。明太子雞翼就正正常常。但重點係個主菜,首先上檯既係奶油燒雞烏龍麵,份量比較的骰,咁食野好多時味道先係重點,點知食落去個雞生既,雞有厚度,裏面個深唔熟既,我地即刻同個店員講,換過碟比我地,但已經好掃興。做餐廳黎講食物就最重要,先唔好講味道,連食物都唔熟???真係幾離譜作為一間餐廳,好心與其搞咁多包裝裝修不如落心機搞好d食物先,唔好本末倒置。以吸引人黎打卡既心態唔用心落食物既話好難有回頭客。第二個main諗住叫餐廳主打既鰻魚炒麵實無死,同樣令我好驚喜。個炒麵鹹到要洗腎,仲硬到一舊舊咁。個蛋同鰻魚似買返黎即食個隻質素。成碟野比我個感覺似東拼西拼買唔同既即食野返黎翻熱就上檯,百五蚊個main食緊咁既野……總結:多錢既或者想激嬲女朋友搏分手,建議ex去既呢個係不二之選。

• 生雞肉刺身
2023-03-12 1975 瀏覽
門口裝修好特別, 室內就比我想像中細, 但係裝修都幾靚, 有種走入左另一個時代既感覺🥰食物選擇都係一啲比較特別既懷舊日式料理, 價錢黎講算係正常唔會特別貴😚和牛肉醬洋蔥圈🧅($88)炸到超脆又唔會太油膩既洋蔥圈配上另外用鐵板上既和牛肉粒芝士醬好惹味, 芝士有勁長既拉絲效果, 兩樣野好夾😋味噌奶醬燒雞塊烏龍麵🍜($128)熱騰騰出曬煙既烏龍麵軟身得黎又帶啲咬口, 滿滿既奶油佈滿曬係烏龍麵上面, 再配埋嫩滑既雞肉同香菇, 冬天食一碗會覺得好暖胃😌昭和布丁🍮($48)布丁加忌廉, 車厘子就好似卡通片入面見到既咁🍒 好滑身又夠彈性, 蛋味好香加埋蕉糖食好完滿🥰柚子煎茶🫖($48)用新鮮柚子皮加煎茶一齊去整茶飲落柚子味好香, 一啲都唔甜, 同用柚子蜜整既好唔同, 呢款比較清幽😉魔杖🍹($58)香茅, 青瓜, 接骨木花, 薄荷, 青檸, 薑啤調成既Mocktail飲落超清新, 夏天飲返杯絕對係透心涼🍃呢度食物質素有驚喜, 不過打卡位唔算多, 黎之前最好卜定位😉

和牛肉醬洋蔥圈🧅($88)

味噌奶醬燒雞塊烏龍麵🍜($128)

昭和布丁🍮($48)

柚子煎茶🫖($48)

魔杖🍹($58)

2023-03-11
  • 昭和布丁
  • 和牛肉醬洋蔥圈
  • 味噌奶醬燒雞塊烏龍麵
  • 柚子煎茶
  • 魔杖
平時好少行九龍城🤭不過呢間又係bookmark左好耐既打卡cafe😜裝修得超有質感🤤 日本昭和復古風格 門口係很好的打卡位(不過個日食夜晚影唔到😭 不過呢間可以翻check 之後再黎試下其他野順便門口打卡🥰 原本以為間cafe可能得個樣~點知野食都幾好味😋👌 👦🏻表示超鍾意呢間cafe!💙 佢話好有之前係日本留學🇯🇵既時候個種feel🥰 店內既裝修都好warm! 兩個定食都好日本🉐️ 特別係三文魚扒個奶油sauce!🤤•🌟三式薯條🍟 $68份量大而且炸得外脆內軟(其實都係比黑松露醬吸引左🤭) 嗚嗚黑松露醬果然唔會輸🤤✅ 超香!佢三式薯條既意思係指三款醬汁 包括shibui醬(蛋黃醬)、黑松露芝士醬、大阪和風醬😋 一次過試曬三個口味哈哈哈•🌟Shuibui 咖喱吉列十勝豚拌飯🍚$175推薦✅ 吉列豬扒炸衣唔會太厚~ 口感酥脆 唔會太油膩 配上和風醬好好味🤤🤤 肉質剛剛好唔會乾!😋😋·🌟三文魚扒配奶油燉菜拌飯 🥣 $168食落去很驚艷~奶油汁完全不會油膩🤩🤩 配上蘑菇 南瓜 西蘭花🥦一 很creamy但是口感十分輕盈😋 三文魚扒少少煎過 連埋奶油汁撈飯好正呀 沒有雪藏味 處理得很好🤤 ·🌟清

🌟三式薯條🍟 $68

🌟Shuibui 咖喱吉列十勝豚拌飯🍚$175
🌟三文魚扒配奶油燉菜拌飯 🥣 $168

🌟清空🥤$68
橙🍊檸檬🍋配上日本柚子雪葩 很fresh的一杯蘇打!! 藍色的很打卡able~原本以為會好甜 但甜度剛剛好!!

♡ 菠洱蘇打🥤$58
陳皮普洱菠蘿🍍配上紀洲南高梅~有少少似咸檸7🤣

評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$250 up
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑🍑
📍Shibui 洋食屋 (九龍城)
九龍城侯王道22號地舖
🚇宋皇臺站B2出口, 步行約2分鐘
2023-02-12 103 瀏覽
一直都bookmark咗呢間充滿日本昭和特色嘅餐廳陰暗嘅燈光 牆上嘅擺設 處處都流露着復古味道好多人慕名而來 座位有限 所以用餐時間75分鐘 如果滿座嘅話就要喺門口等一等 當日下午來到有set lunch咖喱吉列豬扒飯($178)日本咖喱甜甜的很香濃 豬扒鬆化肉質鬆軟九州青蔥豬肉丼飯($118)入口有點點薑味 多片肥瘦適中的豚肉配搭蔥粒底下是香軟的日本米飯 但中間部份有點太濕兩個餐都有前菜滇物和粟米忌廉湯配一杯飲品三色薯條($68)配搭三款不同醬汁自家Shibui醬、黑松露芝士醬和日式和風醬款款都各有特色
一直都bookmark咗呢間充滿日本昭和特色嘅餐廳
陰暗嘅燈光 牆上嘅擺設 處處都流露着復古味道

當日下午來到有set lunch
咖喱吉列豬扒飯($178)
日本咖喱甜甜的很香濃 豬扒鬆化肉質鬆軟

九州青蔥豬肉丼飯($118)
入口有點點薑味 多片肥瘦適中的豚肉配搭蔥粒
底下是香軟的日本米飯 但中間部份有點太濕

兩個餐都有前菜滇物和粟米忌廉湯
配一杯飲品

三色薯條($68)配搭三款不同醬汁
自家Shibui醬、黑松露芝士醬和日式和風醬
款款都各有特色
2023-02-04 98 瀏覽
九龍城自從有地鐵之後, 開左好多不同種類的食肆,以前主打泰國菜,但現在開咗好多新嘅Cafe,而且每一間Cafe各有特色。睇雜誌見到一直都好想嚟Shibui 洋食屋, 位於九龍城侯王道, 地鐵出口行5分鐘就到,非常之方便。經過門口,你以為自己去咗日本小巷中,招牌字體及設計好有日本feel, 我最喜歡佢嘅大門,令我想起日本嘅輕井澤。入到去日本老店咖啡室設計,小枱燈, 喱士白色窗簾…餐牌有幾款特式食物,我就選擇了鰻魚玉子燒伴炒麵$148燒烤鰻魚, 厚玉子加上炒麵渋谷和牛可樂餅 $98用上A4日本宮崎和牛自家製打成肉餅,再用獨特秘方飲品赤之富士$58(洛神花,玫瑰,雜莓,檸檬)清新好味月光碟$58 (蝶豆花,洋甘菊,柚子)顏色好靚

鰻魚玉子燒伴炒麵$148
燒烤鰻魚, 厚玉子加上炒麵

渋谷和牛可樂餅 $98
用上A4日本宮崎和牛自家製打成肉餅,再用獨特秘方

飲品
赤之富士$58(洛神花,玫瑰,雜莓,檸檬)
清新好味

月光碟$58 (蝶豆花,洋甘菊,柚子)
顏色好靚

2023-02-01 105 瀏覽
九龍城出名泰菜林立今年都出現咗唔少coffee shop同埋一啲日系嘅餐廳之前經過幾次侯王道都被呢一間好復古嘅日式門口吸引到見約咗個好朋友食飯,所以我就提議黎呢度試一試喇店內既裝修以木為主 唔同位置都有啲特色嘅擺設非常復古我同朋友就叫咗一個小食同2個主食小食拼有芝士年糕、炸雞軟骨同埋炸魷魚芝士年糕好重芝士 最鍾意炸雞軟骨,揸到卜卜脆略嫌魷魚就硬左少少炸豬扒定食好欣賞塊豬扒,炸粉唔係好多外皮脆口但肉質仍然保持到鬆軟👍🏻咖喱蔬菜定食入邊有炸左茄子、南瓜同埋一啲菇個人覺得個南瓜最好食另外,咖喱醬甜甜地幾好味另外值得推薦嘅,係佢杯柚子茶原本我哋以為係平時我哋茶餐廳成日飲到個款嚟到先知道,原來佢係將新鮮抽子加入茶所以成個茶係唔甜 而有陣陣既抽子香味最後個窩夫雪糕做我地既尾聲
九龍城出名泰菜林立
今年都出現咗唔少coffee shop同埋一啲日系嘅餐廳

之前經過幾次侯王道都被呢一間好復古嘅日式門口吸引到

見約咗個好朋友食飯,所以我就提議黎呢度試一試喇

店內既裝修以木為主 唔同位置都有啲特色嘅擺設
非常復古

我同朋友就叫咗一個小食同2個主食
小食拼有芝士年糕、炸雞軟骨同埋炸魷魚
芝士年糕好重芝士 最鍾意
炸雞軟骨,揸到卜卜脆
略嫌魷魚就硬左少少

炸豬扒定食
好欣賞塊豬扒,炸粉唔係好多
外皮脆口但肉質仍然保持到鬆軟👍🏻

咖喱蔬菜定食
入邊有炸左茄子、南瓜同埋一啲菇
個人覺得個南瓜最好食
另外,咖喱醬甜甜地幾好味

另外值得推薦嘅,係佢杯柚子茶
原本我哋以為係平時我哋茶餐廳成日飲到個款

嚟到先知道,原來佢係將新鮮抽子加入茶
所以成個茶係唔甜 而有陣陣既抽子香味

最後個窩夫雪糕做我地既尾聲
午餐
新年假期,最尾幾日終於唔使去拜年🤭捉埋天天BB陪我去依間想試好耐嘅日式Cafe 🫶其實佢都好enjoy ,睇佢飲杯Green Tea 🍵 latte 個樣幾陶醉就知啦😅呢度裝修比較似日式古典Cafe ,非常安靜,雖然食物選擇不多,但服務員姐姐話經常都會轉變menu 🤤媽媽就介紹呢度個招牌咖啡啦,香滑順口。☕️另外食物點左鰻魚玉子燒伴炒麵炒麵跟鰻魚分開上,不同醬料嘅味道就分開唔怕撈埋一齊好細心💓三色炸薯條🍟香脆薯條配上 餐廳獨有既三款不同醬料。好有日式風味呀最尾更係要吖埋呢個個招牌甜品🍮呢個昭和布甸非常蛋🥚香味非常濃厚而質感又滑又creamy ,真係好正👅另外上試埋個珈啡啫喱🍨啫喱係粒粒碎上,口感有別於平時既,同雲呢拿雪糕一齊放入口變左有咬口既Affogato😍
新年假期,最尾幾日終於唔使去拜年🤭
捉埋天天BB陪我去依間想試好耐嘅日式Cafe 🫶

媽媽就介紹呢度個招牌咖啡啦,香滑順口。☕️

另外食物點左鰻魚玉子燒伴炒麵

炒麵跟鰻魚分開上,不同醬料嘅味道就分開唔怕撈埋一齊好細心💓

三色炸薯條🍟

香脆薯條配上 餐廳獨有既三款不同醬料。好有日式風味呀

最尾更係要吖埋呢個個招牌甜品🍮

另外上試埋個珈啡啫喱🍨

啱啱去完日本玩,已經心郁郁計劃下一轉旅行✈️喺下一個日本之旅成事前,走返轉洋食屋重拾遊日感覺🇯🇵位於九龍城侯王道嘅「Shibui 洋食屋」,懷舊復古風下最適合享受休閒時光😌.從門面至內裡都洋溢著濃厚懷舊復古風🎏深木色系傢俬配搭淡黃色牆身,喱士花紋透沙窗簾,彩色玻璃木門,仿如回到昭和年代般🇯🇵打卡一流📸.🍴卡邦尼蝦球焗法包💰$95卡邦尼意粉就食得多,法包呢個食法都係第一次見🥖香脆法包配以香濃卡邦尼醬汁🤤醬汁內有菇、洋蔥、煙肉豐富配料💕創意好味菜式😋.🍴和牛肉醬洋蔥圈💰$88自家整手打宮崎A4和牛肉醬,以鐵板熱辣辣呈上🔥和牛關係入口特別香濃,油香四溢🤤肉醬中間放上融化芝士,為肉醬增加滋味😚洋蔥圈大大粒炸得金黃香脆,加埋肉醬勁邪惡,食唔停口😆.🍴鰻魚玉子燒伴炒麵💰$148大大塊鰻魚放於玉子燒上,賣相令人心動😍鰻魚夠厚肉且肉質軟綿,玉子燒蛋味都幾出😌炒麵分開上,份量都幾多,兩個人食都得🤪.🍴昭和布丁💰$48完全係細個睇卡通片嘅布丁賣相🍮布丁口感紮實綿密,入口充滿濃郁蛋香及焦糖味🍳.九龍城唔淨只泰國菜,估唔到和洋食屋都咁出色😝環境充滿復古和風氣息,有一刻以為自己唔喺香港🤣

🍴卡邦尼蝦球焗法包

和牛肉醬洋蔥圈
鰻魚玉子燒伴炒麵
昭和布丁
2023-01-23 145 瀏覽
九龍城除左出名食泰菜,原來仲開左唔少cafe同高質美食😋 洋食屋主打西日fusion料理~ 雖然係打卡cafe,估唔到連食物都咁精緻😍 星期六中午黎到都好快滿座,果然人氣十足!洋食屋既門面日系感十足,模仿日本昭和年代氣息,夠哂復古~ Cafe入面既擺設都盡見心思,舊式電話、時鐘同燈,處處都係打卡位!♢ 鰻魚玉子燒伴炒麵 $148Lunch set好抵食✅ 包湯品、前菜、主菜,加多$48可升級特飲同甜品。鰻魚玉子燒同炒麵係分開上,擺盤精緻。鰻魚燒好柔軟,無乜細骨,配上醬汁好入味。玉子燒都相當唔錯,入口滑溜。湯品幾有驚喜,粒粒粟米蓉好新鮮,味道濃郁。而甜品係雲呢拿雪糕配窩夫,窩夫熱辣辣整起,口感好軟熟,非常完美既一個set!♢ 鐵板德島縣阿波酢橘雞肉 $138上菜時鐵板滋滋聲~香噴噴好吸引♨️ 阿波酢橘雞肉係德島縣名物,雞皮塗上芥末籽忌廉芝士汁香口惹味,肉質嫩滑。估唔到仲有粗切薯條食~更加飽肚!♢ 昭和布丁 $48昭和年代盛行既布丁,外觀好似日本卡通咁靚😍 布丁口感軟嫩滑溜,蛋味香濃,配上焦糖醬帶點微苦,同甜味既布丁忌廉簡直perfect match!♢ 青い空由橙、檸檬、日本柚子雪芭整

♢ 鰻魚玉子燒伴炒麵 $148

♢ 鐵板德島縣阿波酢橘雞肉 $138

♢ 昭和布丁 $48

♢ 青い空
由橙、檸檬、日本柚子雪芭整成,賣相非常夢幻!雪芭好大粒,柚子味突出,配埋橙同檸檬口感清新~

2023-01-22 117 瀏覽
呢間店門面好靚,好有懷舊氣息,經過一定會俾佢吸引!因為實在太靚,好多人去影相打卡~但店內座位不多,想要去嘅朋友記得預約呀~拆骨雞翼釀入咗好多明太子,成隻脹卜卜又炸到香脆~一上檯真係好熱,千祈唔好即刻食,真係會淥熟個嘴!呢個可樂餅有滿滿嘅牛肉,沾上炸粉炸得好香脆~呢間餐廳嘅炸物整體都唔錯~吉列豬扒真係好難整得好~佢嘅豬扒夠厚切,唔會炸到變乾柴~而且旁邊帶咗一啲肥膏,咬落唔油膩,但好香~個咖喱係日式甜甜地哥種,啱晒我呢啲怕辣嘅人~好彩朋友識日文,原來啤酒大杯做緊買一送一~雖然佢寫嘅期限過咗,但問一問仲有~嚟咁有情懷嘅地方食,再一齊飲杯真係勁有氣氛!呢間店真係好靚,裏裏外外都係好適合影相打卡~但因軬燈光比較暗同黃,如果想影靚嘅人像,帶盞燈嚟補補光會比較好~嘢食質素都唔錯,而且我見旁邊啲人點嘅飲杯都好精緻,有機會下次再嚟試!
呢間店門面好靚,好有懷舊氣息,經過一定會俾佢吸引!
因為實在太靚,好多人去影相打卡~
但店內座位不多,想要去嘅朋友記得預約呀~

拆骨雞翼釀入咗好多明太子,成隻脹卜卜又炸到香脆~
一上檯真係好熱,千祈唔好即刻食,真係會淥熟個嘴!
燒明太子雞翼

呢個可樂餅有滿滿嘅牛肉,沾上炸粉炸得好香脆~
呢間餐廳嘅炸物整體都唔錯~
和牛可樂餅

吉列豬扒真係好難整得好~
咖喱吉列十勝豚伴飯

佢嘅豬扒夠厚切,唔會炸到變乾柴~
而且旁邊帶咗一啲肥膏,咬落唔油膩,但好香~
個咖喱係日式甜甜地哥種,啱晒我呢啲怕辣嘅人~
咖喱吉列十勝豚伴飯

好彩朋友識日文,原來啤酒大杯做緊買一送一~
雖然佢寫嘅期限過咗,但問一問仲有~
嚟咁有情懷嘅地方食,再一齊飲杯真係勁有氣氛!
啤酒

呢間店真係好靚,裏裏外外都係好適合影相打卡~
2023-01-17
燒明太子雞翼
和牛可樂餅
啤酒
  • 明太子雞翼
  • 吉列豬扒
2023-01-20 82 瀏覽
餐廳座位不多,去之前預訂會更好~店細細的,滿滿住日本之風味,洋復古風裝修~隱世洋食屋感覺很好。主打日西之美吃,同時亦是一個店子,有點神秘又有感覺日本Cafe特別地方是有西洋風格,裝修很有味道,質素好高,帶有日式風格的洋食真的很合口味。朋友很愛飲酒,也先點了一個榛子朱古力奶,甘甜。香滑的朱古力榛子醬,充滿榛果香,鮮奶細滑,非常不錯!可以打卡很久了,香甜比例很好,棒,飲落之味道令人感到快樂。愛好榛子朱古力奶不能錯過,這個是餐廳重點推介,滑滑牛奶~感覺非常棒也。起司牛肉飯牛肉好吃,爆晒汁,牛肉味道充滿口腔,回味無窮,而且,是即叫即做,又滑又濃之芝士~感覺棒棒!非常惹味!開胃坐在店內,就像跟同行之人坐了時光機,慢慢之感受,日本的美吃,昭和年代,店內傢俬很多是日本古道具,不要忘了跟復古桌椅和百年歷史古董電話等影相。忘了時間一樣,感覺很好,在這裏用膳之感覺非常好,環境雅致,食物質素高,以這個價錢,能夠有這樣的享受,值得喔!味噌奶雞肉烏龍面味噌奶雞肉入味,軟腍程度很好,肥瘦均勻之肉,濃濃忌廉,鮮甜好吃,奶香滿滿!停不到口吃,打卡度亦可悦耳的音樂令人彷彿在車之包廂,享受日本西式美食。朋友本來想點酒的,

隱世洋食屋感覺很好。

主打日西之美吃,同時亦是一個店子,有點神秘又有感覺

起司牛肉飯

味噌奶雞肉烏龍面

悦耳的音樂令人彷彿在車之包廂,享受日本西式美食。

朋友本來想點酒的,看到網上介紹赤之富士~

這杯飲品之顏色吸睛~跟飲品名赤之富士很襯,店員介紹了這個飲品的飲用方法,招牌飲品,賣相靚靚,飲品表面像山,口感圓潤~非常濃郁的果香,飲到底也很棒,推介。

很有日本洋食的味道,日本感覺非常滿滿,食材很好,感覺健康
2023-01-19 49 瀏覽
屯馬綫通車後,第一次踏足宋王臺站,原來真的很方便容易就到了九龍城。很久前已經bookmark了這間充滿懷舊風格的洋食屋。店內的裝修和擺設充滿日式昭和時代風格,無論是懷舊掛鐘,懷舊電話,更有舊式的餐枱和椅子。全部組合一起充滿了日本昭和時代感覺。中午來到有午餐選擇數款午餐選擇,包有餐湯和前菜及飲品𓅪芝士牛肉丼飯有多片牛肉,每片牛肉也份量多,配上熱熔的芝士,令整碗珍珠米飯,更有口感。𓅪鰻魚玉子燒伴炒麵鰻魚和玉子,跟炒麵是分開兩碟呈上,鰻魚較為厚身,配上玉子,正宗日式風味。大阪燒將炒麵上鋪上了木魚,麵條分明,醬汁多。𓅪4.3 抹茶拿鐵甜道味適中,抹茶香味濃郁,整杯拿鐵很香滑。𓅪涉い黑珈琲相比起午餐,餐廳的精髓更在咖啡中,涉い黑珈琲咖啡豆味香濃,在果酸味中帶苦澀,細緻品嚐後,很有餘韻。再看著餐廳的特色擺設,感覺很好。

中午來到有午餐選擇數款午餐選擇,包有餐湯和前菜及飲品

𓅪芝士牛肉丼飯

𓅪鰻魚玉子燒伴炒麵

𓅪4.3 抹茶拿鐵
甜道味適中,抹茶香味濃郁,整杯拿鐵很香滑。

𓅪涉い黑珈琲

2023-01-16
門口設計以木色為主窗口掛咗蕾絲窗簾 加上彩色玻璃木門充滿懷舊嘅感覺 吸引咗唔少人喺門口注目日式復古設計懷舊電話 電話亭 桌燈燈光好柔和 特別鐘意吊燈打照喺牆上嘅倒影好似去咗趟昭和年代時空旅行 🇯🇵🍢 唐揚小食拼盤魷魚圈、芝士波波、雞軟骨小食外皮炸得酥脆透薄 好香口👍🏻🍤 卡邦尼蝦球焗法包法包索哂香濃嘅卡邦尼汁加埋洋蔥、彈牙大蝦一齊食 好惹味🍹赤之富士🍵4.3抹茶Latte🍮昭和布丁焦糖味好濃郁 唔會太甜質感好香滑又creamy

門口設計以木色為主
窗口掛咗蕾絲窗簾 加上彩色玻璃木門
充滿懷舊嘅感覺 吸引咗唔少人喺門口注目

日式復古設計
懷舊電話 電話亭 桌燈
燈光好柔和 特別鐘意吊燈打照喺牆上嘅倒影
好似去咗趟昭和年代時空旅行 🇯🇵

🍢 唐揚小食拼盤
魷魚圈、芝士波波、雞軟骨
小食外皮炸得酥脆透薄 好香口👍🏻

🍤 卡邦尼蝦球焗法包
法包索哂香濃嘅卡邦尼汁
加埋洋蔥、彈牙大蝦一齊食 好惹味

🍹赤之富士
🍵4.3抹茶Latte

🍮昭和布丁
焦糖味好濃郁 唔會太甜
質感好香滑又creamy
  • 唐揚小食拼盤
  • 卡邦尼蝦球焗法包
2023-01-18 46 瀏覽
今晚又係cafe hopping嘅時間,黎到呢間留意咗好耐,一直都好想嚟嘅cafe🙂 Shibui係一間好精緻、充滿舊式日式咖啡廳感覺嘅cafe,店裏好多有品味嘅小裝飾,配搭柔和嘅燈光,令人感覺好舒服。先點一杯個個都打卡嘅飲品:「青い空」係橙同檸檬味梳打加左藍色糖醬,重點係上面白色嗰個波波,其實係日本柚子雪芭,入面有柚子粒,口感豐富,味道清新。小食點咗唐揚小食拼盤,有魷魚圈、一口芝士、雞軟骨,炸得香脆熱辣辣嘅小食最適合一路傾偈一路食,一啖一粒👍🏻 吉列廣島蠔都係推介嘅小食!主食要咗一個咖喱一個牛扒,渋い咖喱吉列十勝豚拌飯分量十足,豚肉味道唔錯,日式咖喱汁用嚟撈飯一流!鐵板和牛肉眼扒肉質鮮嫩,鮮嫩,肉脂豐富,食肉獸好滿意呀!最後飲多杯特濃朱古力,暖笠笠、好滿足咁樣離開😊

鐵板和牛肉眼扒肉質鮮嫩,鮮嫩,肉脂豐富,食肉獸好滿意呀!

最後飲多杯特濃朱古力,暖笠笠、好滿足咁樣離開😊

2023-01-15
  • 青空