九龍城除咗出名食泰國嘢,近年都開咗好多靚嘅Cafe☕️呢間復古日本昭和風 Shibui洋食屋最吸引到我😍 門口位好靚🤎佢地主打西日料理,店內外裝潢都非常用心🇯🇵午餐除左主菜之外,仲包括是日湯品+前菜/沙律+指定飲品☕️ 天氣咁凍,飲到佢地自家手打日本粟米濃湯好有驚喜🌽 前菜醃酸蘿蔔好開胃😆味噌奶醬燒雞塊烏龍麵 $138味噌奶醬燒雞塊烏龍麵呢個combination 估唔到幾特別🍝好似日版Carbonara 🤣 烏龍麵滑嫩食落彈牙,原本以為奶醬會有啲膩,但因為入面加咗味噌所以幾開胃😌 慢煮雞胸柚子味噌燴飯 $138另外12月17日至1月8日都有期間限定Xmas菜式✨ 叫咗個煮雞胸柚子味噌燴飯嘅慢煮雞胸有誠意,肉質滑溜🐔帶淡淡柚子味更加清新😋昭和布丁 $48甜品叫左招牌昭和布丁🍮布丁口感滑捋捋,富蛋香味☺️甜而不膩,造型可愛😝 焦糖朱古力 $58 |黑咖啡 (free @ lunch)飲品呢度有好多款colorful 打卡一流😌不過為咗應下節叫咗杯焦糖朱古力🍫香濃朱古力味正呀😆 今餐嘅指定飲品可以選擇Black Coffee/冷泡茉莉花茶/蘋果汁👍🏻 選了杯黑咖啡提神☕️餐具也很精緻🤩Menu
佢地主打西日料理,店內外裝潢都非常用心🇯🇵

午餐除左主菜之外,仲包括是日湯品+前菜/沙律+指定飲品☕️

味噌奶醬燒雞塊烏龍麵 $138

慢煮雞胸柚子味噌燴飯 $138

昭和布丁 $48

焦糖朱古力 $58 |黑咖啡 (free @ lunch)

Menu
2022-12-28
  • 昭和布丁
2023-01-06 21 瀏覽
呢間係九龍城相當有名氣嘅日式照和復古Café終於有機會黎朝聖一下! Café 門外已經感受到濃厚日本風格,內裏design充滿懷舊風格,每個角落都帶住小驚喜嘅佈置,相當舒服.味噌奶醬燒雞塊烏龍麵 奶白色嘅味噌奶醬配上烏冬麵熱辣辣又creamy.烏冬掛上濃稠香滑嘅奶醬汁,入口滑溜彈牙.奶味濃香又吱唔會過膩,加上鹹香嘅味噌整個味道好Match.大量本菇同雞肉配搭完全唔會覺得Heavy. 冷泡茉莉花茶清香解膩前菜&湯品是日湯品係粟米湯,以日式做法嘅粟米湯,更突顯出粟米嘅甜味,同時亦帶出一陣奶香.九洲青蔥豬肉丼飯 豚肉量超滿足!!鋪滿係飯面上,再配搭青蔥,檸檬及番紅花令賣相更吸引.豚肉煎得香口,充滿豚脂香.豚肉醬汁滲入係底下嘅珍珠米中,令飯粒更香更惹味.特濃榛子朱古力 朱古力一共有3款口味可以選擇.今次就揀左榛子味,朱古力上加上一層香滑嘅忌廉,配上底下帶住陣陣可可香嘅朱古力令質感更香滑.朱古力味香而且同鮮奶比例平衡得剛剛好.Coffee Jelly 本身想試佢地招牌日本布甸,可惜當日暫不供應.最後選擇左同樣有驚喜嘅咖啡啫喱,啫喱咖啡味濃郁,雖然切成小粒狀但口感同樣彈牙.配上一球雲尼拿雪糕,溶化

味噌奶醬燒雞塊烏龍麵

冷泡茉莉花茶
清香解膩

前菜&湯品

九洲青蔥豬肉丼飯

特濃榛子朱古力

Coffee Jelly
本身想試佢地招牌日本布甸,可惜當日暫不供應.最後選擇左同樣有驚喜嘅咖啡啫喱,啫喱咖啡味濃郁,雖然切成小粒狀但口感同樣彈牙.配上一球雲尼拿雪糕,溶化後嘅雪糕令啫喱更滑及更富奶香.
午餐
2023-01-03 31 瀏覽
年尾要清假同媽咪黎咗呢間充滿日本昭和裝修既cafe裝修都幾有特色嫁香港好甚少呢個風格既餐廳三文魚扒配奶油配飯三文魚扒有點腥,有塊檸檬🍋塊去一去腥會更好又或者整成意大利飯索哂哦奶油汁,味道會更好不過個奶油好creamy,幾好餸飯明太子雞翼入面釀滿明太子,多數餐廳既明太子雞翼應該唔係自製既,所以味道正常,好少有伏焦糖香蕉croffle 配沖繩海鹽雪糕香蕉上有脆脆既焦糖,好好味口感煙韌,一冷一熱既口感,特別正特濃朱古力入口幾幼滑
年尾要清假
同媽咪黎咗呢間充滿日本昭和裝修既cafe
裝修都幾有特色嫁
香港好甚少呢個風格既餐廳
三文魚扒配奶油配飯
三文魚扒有點腥,有塊檸檬🍋塊去一去腥會更好
又或者整成意大利飯索哂哦奶油汁,味道會更好
不過個奶油好creamy,幾好餸飯

明太子雞翼
入面釀滿明太子,
多數餐廳既明太子雞翼應該唔係自製既,所以味道正常,好少有伏

焦糖香蕉croffle 配沖繩海鹽雪糕
香蕉上有脆脆既焦糖,好好味
口感煙韌,一冷一熱既口感,特別正

特濃朱古力
入口幾幼滑
2023-01-03 23 瀏覽
日式嘅野永遠都好吸引,今次道去咗係九龍城嘅呢間好有日本懷舊昭和時代嘅日式洋食屋——🌟Shibui 洋食屋🌟一入去已經見到個裝修充滿古董復古風格🏮燈光好有氣氛,好啱打卡影相📸️._.🐖|北海道豚肉生薑燒伴飯|🐖呢個豚骨都有好多塊,好濃味,配上日本米好有日本定食嘅感覺💖豚肉味香濃,如果飯粒再腍身啲會更好味·🐟|鰻魚玉子燒伴炒麵|🐟呢個好似好吸引,炒麵好想食,鰻魚大大舊無咩骨啖啖肉好吸引,底下有玉子係底,個人鐘意腍身嘅麵條,麵質如果再腍身會更惹味😋·🐥|燒明太子雞翼|🐥呢個好吸引,上枱都聞到好香嘅燒雞翼味,裏面嘅明太子餡料好飽滿,整體味道幾特別💕·🍹|魔杖|🍹(香茅、青瓜、按骨木花、薄荷、青檸、薑啤)酸酸甜甜,裏面放咗好多材料,沖味道豐富,開胃又解渴👍🏻._.
._.
🐖|北海道豚肉生薑燒伴飯|🐖
🐟|鰻魚玉子燒伴炒麵|🐟
🐥|燒明太子雞翼|🐥
🍹|魔杖|🍹
(香茅、青瓜、按骨木花、薄荷、青檸、薑啤)
酸酸甜甜,裏面放咗好多材料,沖味道豐富,開胃又解渴👍🏻
._.
2023-01-03 30 瀏覽
小店位於香港小泰國——九龍城,喺泰國菜林立嘅九龍城從門面到食物。走昭和風洋食屋路線更顯突出。餐牌主打西日料理,例如提供漢堡排和蛋包飯。 另外亦有提供家庭式日本料理,我們揀左鰻魚玉子燒配炒麵同起司牛肉丼飯,濃濃正宗日本家庭式料理口味🫶我地仲點左一啲炸物做前菜,有唐揚小食拼盤同渋いSHIBUI和牛可樂餅🤤🤤外皮炸到酥脆,內裡肉質嫩滑多汁,配上日式蛋黃醬很美味。記得點埋佢地嘅自家製甜品,例如昭和布丁。 口感絲滑且富奶香,即使食到勁飽都好值得試。餐廳氣氛溫馨,食物美味,好值得與閨蜜黎影相或聚會。

餐廳氣氛溫馨,食物美味,好值得與閨蜜黎影相或聚會。

慶祝紀念
聖誕節
  • 昭和布丁
  • 鰻魚玉子燒伴炒麵
  • 起司牛肉丼飯
2022-12-29 32 瀏覽
喺九龍城一間十分優雅嘅餐廳, 近期出咗個特色嘅午餐, 等咗好耐終於都可以同朋友黎一試, 裝修內外都一樣咁優雅, 店員態度很友善, 介紹我哋呢度嘅特色午餐奶油燉菜拌飯配時日餐湯白沙律 奶油味甚濃嘅燉菜, 用嘅都係新鮮蔬菜, 特別清爽鮮甜, 用來配白飯一流咖哩軟殼蟹飯原隻軟殼蟹新鮮即炸, 香脆可口, 加上秘製咖哩汁, 更能提升蟹肉鮮甜味吉列廣島蠔外層脆卜卜嘅吉列廣島蠔, 入面就係爆醬爆汁嘅特大廣島蠔肉, 蠔味十足, 食完飯都仲有一浸蠔香味係個口入邊跟餐仲有餐飲,香濃黑咖啡, 醒腦又提神,而鮮甜蘋果汁, 好味又健康

奶油燉菜拌飯配時日餐湯白沙律

咖哩軟殼蟹飯

吉列廣島蠔

媽媽愛吃和風洋食,這個周末假期我在九龍城找到Shibui洋食堂這間和風洋食餐廳,Shibui洋食堂門外充滿舊日式風情,裝潢採用原木簡約風格,有置身日本小店裡的錯覺,餐點主要以各式日式定食和洋食為主。唐陽小食拼盤一次過可以嚐到雞軟骨,魷魚圈和一口芝士,唐陽雞軟骨炸得酥脆,吃起來超彈牙,可以說是鹹香入味。唐陽雞軟骨沾上一口他他醬,能讓雞軟骨更為好吃,喜歡吃雞軟骨的千萬不要錯過。唐陽一口芝士下鍋炸至金黃色澤,一咬下微脆的外層,裡頭的熱溶芝士相當細滑,咀嚼一口芝士時「芝」味在舌尖蔓延,齒頰間夾帶濃濃芝士香味,讓人越吃越涮嘴。唐陽魷魚圈外表沒有裹多餘的炸粉,更能細味到魷魚的鮮度,趁熱吃唐陽魷魚圈咬感不賴,酥酥彈彈的,蠻可口。接著上桌是北海道豚肉生薑燒伴飯,Shibui洋食屋使用自家醬料調味,一上桌北海道豚肉生薑燒伴飯就香氣逼人,豚肉美味的醬色使人口水直流。看這豚肉生薑燒的量,整個堆得跟小山一樣高,光看就讓人心曠神怡。豚肉咬感軟嫩,完全不會乾柴,搭上洋蔥,薑絲一同入口咀嚼,有畫龍點睛的效果,一口燒肉,一口飯,吃到很難停口,北海道豚肉生薑燒伴飯迷人極致,實在過癮。這道味噌奶醬燒雞烏龍麵也深得我們心,

這道味噌奶醬燒雞烏龍麵也深得我們心,烏龍麵彈彈滑滑的,均勻地吸收了濃厚的味噌奶醬,奶香四溢,味噌奶醬滋潤了烏龍麵,吃來卻不膩口。嫩嫩的燒雞搭配烏龍麵十分美妙,豐富的味道每一口衝擊味蕾,讓人無法抗拒,整份味噌奶醬燒雞烏龍麵被我們秒殺。

赤い富士泡沫繚繞尤如白雪敞在赤色富士山,赤い富士果酸味重,以洛神花為基調,再加入檸檬,雜莓與玫瑰,赤い富士酸酸甜甜帶有洛神花和玫瑰獨特花香,嗅覺,味覺豐裕,相當順口,讓人一口接一口喝個不停。

菠洱梳打喝起來挺有韻味,梳打加了普洱茶,讓普洱的沉穩茶香融入菠洱梳打,加上陳皮和紀州南高梅的風味,呈現出成熟有內涵的美態,並帶出菠蘿甜香,比例抓得剛剛好,清爽怡人。

熱呼呼的原味渋朱古力十級濃重,喝的時候可以一邊用湯匙攪拌攪拌,在秋冬嚴寒喝杯濃濃的熱朱古力格外幸福,渋朱古力不會太過甜膩,小朋友定必喜愛。

昭和布丁無庸置疑的是Shibui和食屋最為招牌的甜品,應該沒有人來這裡不是為了一親芳澤的吧,幸運的我們吃到是日最後一個昭和布丁。昭和布丁底下的焦糖漿些許甘甜,而蛋香十足,軟綿的布丁上擠上香滑的奶油,各司其職的食材努力地各自綻放,我們太愛昭和布丁,一點都不想停下那拿著小勺的手就是最佳證明。

焦糖香蕉窩夫配日本沖繩海鹽雪糕,豆腐雪糕有四大片窩夫,窩夫的質感介乎厚實與鬆脆之間,外表微酥,內裡鬆軟,窩夫塗上焦糖烤,甜絲絲的,香蕉表面亦有薄脆的焦糖映襯著,香蕉極之新鮮,日本沖繩海鹽雪糕與豆腐雪糕幼滑清新,感覺蠻健康美味。

Shibui洋食屋在聖誕至元旦期間推出特別晚市主食和聖誕特飲,我和媽媽都超想一試,不過不知有沒有機會嚐到,因為Shibui洋食屋本身頗多食客光顧,聖誕節和元旦要吃的話,應該要提早預先訂座吧。
2022-12-22 22 瀏覽
還未可以去日本旅行,不如先去日式cafe打卡先今次在九龍城找到一間裝潢好日系的餐廳,Shibui 洋食屋。全部是復古昭和風星期日也有lunch set飲品選了熱黑咖啡,夠熱加分咖啡在美美的裝飾品襯托下更加美味。Lunch set 有是日湯品,粒粒粟米湯,好滑有忌廉香。前菜是漬蘿蔔,夠開胃。咖喱吉列蠔飯 $178賣相幾吸引,咖哩如日式般微辣,炸蠔外香脆內嫩滑,配菜有南瓜、秋葵、茄子。豚肉生薑燒 $98豚肉份量幾多,而且幾入味,醬汁微甜,還有洋蔥的鮮甜味。昭和布丁 $48 也是打卡推介之一,柔和的燈光配上花形燈,相片極美。布丁味道有蛋香味,甜度適中。是日蛋糕是 巴斯克芝士蛋糕 $58蛋糕質感creamy,芝士味濃郁不錯。

還未可以去日本旅行,不如先去日式cafe打卡先

全部是復古昭和風

星期日也有lunch set

飲品選了熱黑咖啡,夠熱加分
咖啡在美美的裝飾品襯托下更加美味。

咖喱吉列蠔飯 $178

豚肉生薑燒 $98
豚肉份量幾多,而且幾入味,醬汁微甜,還有洋蔥的鮮甜味。

是日蛋糕是 巴斯克芝士蛋糕 $58
蛋糕質感creamy,芝士味濃郁不錯。
九龍城有很多美食以前講起九龍城就會想起泰國菜屯馬線開通後,開了不少特色餐廳和 cafe儍媽這日就去了充滿日本懷舊昭和風的 cafe看個門面已經 feel 到濃濃的日本懷舊昭和時代的感覺 ...牆上的復古時鐘、棕色地磚、復古桌椅加上柔和昏暗的燈光,感覺典雅又溫暖 ~~平日中午有三款午餐供應包了湯、前菜和指定飲品儍媽揀了《午餐 B - 味噌奶醬燒雞塊烏龍麵》HK$138+HK$48 可以升級特調飲品 + 是日甜品因為已經包了儍媽想飲的黑咖啡,所以就冇加配喇但是見到隔離枱的甜品原來是迷你牛角窩夫配雪糕,好吸引架 ~~前菜是醃蘿蔔,酸甜開胃玉米濃湯好濃稠,非常足料,裡面有很多粟米蓉 ~~味噌奶醬燒雞塊烏龍麵就是 fusion 版的 Carbonara醬汁很 creamy,味噌的咸味和奶香很夾烏龍麵滑溜有彈性,掛滿香濃的味噌奶醬,滋味好吃 ~~招牌的昭和布丁售罄唯有點了客 ... 珈琲啫喱〈HK$48〉香濃的深培珈琲製成的咖啡啫喱配上清淡的日本豆腐雪糕,就是完美的配搭 ~~最後,嘆埋杯黑咖啡就 perfect 喇 ~~聖誕期間仲推出了 ... 聖誕 Special Course 可以與三隻魔怪再
九龍城有很多美食
以前講起九龍城就會想起泰國菜
屯馬線開通後,開了不少特色餐廳和 cafe
儍媽這日就去了充滿日本懷舊昭和風的 cafe
牆上的復古時鐘、棕色地磚、復古桌椅
加上柔和昏暗的燈光,感覺典雅又溫暖 ~~
平日中午有三款午餐供應
包了湯、前菜和指定飲品
儍媽揀了《午餐 B - 味噌奶醬燒雞塊烏龍麵》HK$138
+HK$48 可以升級特調飲品 + 是日甜品
因為已經包了儍媽想飲的黑咖啡,所以就冇加配喇
前菜是醃蘿蔔,酸甜開胃
玉米濃湯好濃稠,非常足料,裡面有很多粟米蓉 ~~
味噌奶醬燒雞塊烏龍麵
就是 fusion 版的 Carbonara
醬汁很 creamy,味噌的咸味和奶香很夾
烏龍麵滑溜有彈性,掛滿香濃的味噌奶醬,滋味好吃 ~~
招牌的昭和布丁售罄
唯有點了客 ... 珈琲啫喱〈HK$48〉
香濃的深培珈琲製成的咖啡啫喱
配上清淡的日本豆腐雪糕,就是完美的配搭 ~~
最後,嘆埋杯黑咖啡就 perfect 喇 ~~
可以與三隻魔怪再來食過 ~~
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2022-12-19
午餐
  • 珈琲啫喱
  • 味噌奶醬燒雞塊烏龍麵
2022-12-18 25 瀏覽
九龍城除咗出名泰國菜外依家都有好多特色cafe門口已經有個打卡位,餐廳一個角落都系打卡位 好似入左舊式日本餐廳起司牛肉丼飯用上珍珠米,份量都唔少,配上炸蒜片同芝士都唔錯鰻魚玉子燒伴炒麵為左影相所以特登叫,鰻魚玉子同炒麵係分開上鰻魚幾肥美,炒麵就加上大阪燒醬黎炒菠洱梳打,感覺好特別入面加左陳皮,普洱,菠蘿,紀洲南高梅估唔到又幾夾,好飲!昭和布丁口見到每枱都有嗌 ,配埋枱上盞燈又係點影都靚,焦糖醬甜度適中,布丁口感順滑
九龍城除咗出名泰國菜外
依家都有好多特色cafe

起司牛肉丼飯
用上珍珠米,份量都唔少,配上炸蒜片同芝士
都唔錯

鰻魚玉子燒伴炒麵
為左影相所以特登叫,鰻魚玉子同炒麵係分開上
鰻魚幾肥美,炒麵就加上大阪燒醬黎炒

菠洱梳打,感覺好特別
入面加左陳皮,普洱,菠蘿,紀洲南高梅
估唔到又幾夾,好飲!

昭和布丁口
見到每枱都有嗌 ,配埋枱上盞燈
又係點影都靚,焦糖醬甜度適
中,布丁口感順滑
呢間cafe想去好耐😍!每次經過都會望一望, 門面用上木色設計配搭淡黃色牆身, 加上紅白色帳篷❤️🤍, 打卡一流呢! 店內用上日本古傢俬, 例如復古桌椅及古董電話☎️等等, 加上柔和昏暗嘅燈光, 散發著復古味, 充滿日本懷舊昭和時代嘅感覺, 設計別具心思💗 主打和洋料理 (即日本西式料理), 由主食都甜品都有, 包括吉列北海道十勝豚伴飯、宮崎A4和牛鐵板漢堡扒、昭和布丁等等🍮鰻魚玉子燒伴炒麵鰻魚玉子燒同炒麵係分開兩碟上的, 鰻魚燒得唔錯, 食落好軟熟, 完全無細骨, 上面嘅蒲燒醬汁好香甜; 玉子燒口感鬆軟, 有蛋香, 微甜。炒麵配以紅蘿蔔絲、木魚碎、椰菜絲、洋蔥, 撈埋甜甜的醬汁, 唔錯!鐵板燒牛舌牛脷口感軟嫩, 厚度剛好, 又有彈性, 一啲都唔韌, 調味都好好👍🏻和牛可樂餅 Cafe自家製的, 用咗宮崎A4和牛🥩, 外層好香脆

鰻魚玉子燒伴炒麵

鐵板燒牛舌

和牛可樂餅
Cafe自家製的, 用咗宮崎A4和牛🥩, 外層好香脆
2022-12-17
  • 鰻魚玉子燒伴炒麵
2022-12-16 20 瀏覽
經過Shibui好多次,今晚終於嚟食到啦。環境好有feel,好有心思同情調,讚賞!帶另一半、朋友,甚至一家人小聚會都好好!天氣凍好貼心地準備咗暖水,菜牌都係日式小設計!背景音樂都係以柔和為主,好適合小聚會約會。店員小姐姐好好服務禮貌,少見少見!吉列廣島蠔 $65一上台,就聽到有人walk in 要近兩個小時先有位,好勁!平日full到咁!我地都估唔到!就可以將打席嘅四人枱,搖身一變八人枱。小檸檬件同香草卡夫醬,吉列皮好脆。雖然望落去ho嘅比例唔算大,但係食落去又唔會覺得差太多,可能因為真係脆好快直接撈到落去蠔個位置,無沙乾淨。三文魚扒配奶油燉菜伴飯 $168南瓜、西蘭花、日本菇、秋葵、茄子同埋洋蔥為燉菜,加咗奶油之後成件事減左茄子同秋葵既青味,咁樣食飯都唔錯。因為朋友有時食茄子會反胃,所以呢個加咗奶油反而佢食到。煎脆左既三文魚扒,外脆微硬内軟返。日本米好煙靭大咬勁。鐵板德島縣阿波酢橘雞肉倍芥末籽忌廉芝士汁 $138呢個上枱咋渣聲。雞肉份量都唔少,都幾嫩身帶點煎香位。芥末籽忌廉芝士汁就creamy得嚟唔會辣,好友日式西餐嘅風格。
經過Shibui好多次,今晚終於嚟食到啦。

天氣凍好貼心地準備咗暖水,菜牌都係日式小設計!

吉列廣島蠔 $65

三文魚扒配奶油燉菜伴飯 $168

煎脆左既三文魚扒,外脆微硬内軟返。日本米好煙靭大咬勁。

鐵板德島縣阿波酢橘雞肉倍芥末籽忌廉芝士汁 $138

• 鐵板德島縣阿波酢橘雞肉倍芥末籽忌廉芝士汁
呢間九龍城洋食屋bookmarke左好耐了 開業初期好難book 因為裝修真係好靚 好昭和風 門口亦都好岩打卡 好日本feel 而鋪頭入面都好靚 有好多昭和年前嘅裝飾 杯杯碟碟都好復古好靚😍芝士牛肉丼飯($138)呢個係叫set 有前菜同粟米湯🌽同飲品粟米湯暖笠笠 仲有飲落去啖啖粟米粒😋正個飯牛肉份量都好多 芝士味濃郁卡邦尼蝦球焗法包($95)用鐵板上熱辣辣☺️造型好靚😌法包索滿卡邦尼汁超正 中間仲有4、5隻蝦😌 幾彈牙🦐🦐🦐芝士旋風蛋包飯($88)好打卡able 嘅飯 旋風蛋整得好靚 上面有塊半溶嘅芝士 入面係蕃茄炒飯加雞肉 黑咖啡(熱)($48)唔會苦 幾有層次 好飲😮抹茶拿鐵($58)用上日本4.3牛乳 奶味香濃 個杯都好靚昭和布丁($48)賣相很好☺️味道不錯不會太甜 有蛋香

芝士牛肉丼飯($138)
呢個係叫set 有前菜同粟米湯🌽同飲品
粟米湯暖笠笠 仲有飲落去啖啖粟米粒😋正
個飯牛肉份量都好多 芝士味濃郁

卡邦尼蝦球焗法包($95)

芝士旋風蛋包飯($88)

黑咖啡(熱)($48)
唔會苦 幾有層次 好飲😮
抹茶拿鐵($58)
用上日本4.3牛乳 奶味香濃 個杯都好靚

昭和布丁($48)
賣相很好☺️味道不錯不會太甜 有蛋香
2022-12-14
2022-12-16 24 瀏覽
✨九龍城- Shibui 洋食屋 🇯🇵呢排九龍城開左好多打卡cafe Shibui 洋食屋 走復古昭和年代風格🎎主打日式西餐🍽️今次同朋友黎食lunch 好彩有book位 💨我哋坐低之後 都keep住有人入嚟🍱鰻魚玉子燒伴炒麵 $148鰻魚燒得好好食 加埋鰻魚汁食 甜甜地😍不過有少少骨另外配埋日式炒麵炒麵都係甜甜地 同鰻魚一齊食 好夾 仲有啲配料一齊炒🥬好大碟 絕對飽🤰🏻🥩豚肉生薑燒 $98生薑燒醬汁撈飯好好食🤤我食哂成碟飯🌙月光蝶 $58 呢個凍飲外觀好靚✨冰底用咗蝶豆花就算溶冰都唔會覺得好淡🧊加埋洋甘菊 同埋柚子酸酸甜甜好好飲🍫特濃朱古力 $58 熱飲冬天啱晒🔥朱古力味夠晒濃郁🍮 昭和布丁 $48 布丁蛋味好香配埋焦糖汁同cream 口感一流📍Shibui 洋食屋 🇯🇵九龍城侯王道22號地舖
✨九龍城- Shibui 洋食屋 🇯🇵

口感一流

📍Shibui 洋食屋 🇯🇵
九龍城侯王道22號地舖

2022-12-15 24 瀏覽
同朋友約左好耐去呢間勁有特色舖頭打卡,終於約得成🥰係門口位已經影左唔少相🤪 真係好似去左日本咁!(如果冇對面啲招牌反光既話😆鑯板牛舌芯 $158呢個見openrice冇人介紹過,應該係新加既菜式~牛舌都幾冧👍🏻如果鍾意食熟啲既話仲可以放係鐵板上面等佢慢慢熟~味噌奶醬燒雞塊烏龍麵 $128烏冬好creamy~亦都好掛醬,配搭洋蔥同蘑菇,好食😋三式薯條 $68三款醬除左黑松露芝士醬喺出面有食過,另外嗰兩個醬都係第一次食~幾有新鮮感😙 Shibui醬就比較重香茅味多啲,大阪和風醬個樣其實幾似千島醬,都幾啱配薯條食~入面座位雖然唔多,但係勝在夠闊落~同fd可以好舒服咁影相🥳
同朋友約左好耐去呢間勁有特色舖頭打卡,終於約得成🥰

鑯板牛舌芯 $158
呢個見openrice冇人介紹過,應該係新加既菜式~

味噌奶醬燒雞塊烏龍麵 $128

烏冬好creamy~亦都好掛醬,配搭洋蔥同蘑菇,好食😋

三式薯條 $68

入面座位雖然唔多,但係勝在夠闊落~同fd可以好舒服咁影相🥳