平時都好少去大角咀搵食🤣,但其實大角咀隱藏不少高質性價比高餐廳☺️,今次我捐窿捐罅又搵到一間啱啱新開張的咖啡店☕️餐廳名係Simply Comfort & Blissful,代表簡約、舒服、幸福❤️,所以餐廳裝修設計走木係風格😎,感覺很舒適😳- 沙律🥗(跟餐)新鮮沙律配上開胃酸醋汁調味,味道清新🤩- 蟹肉龍蝦湯🥣(另+$28)龍蝦湯味道濃郁😚,內有少量蟹肉增加口感🦀,表面有少量忌廉點綴😎,真係好值得加錢叫呢個湯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)- 黑松露炒雜粉🍄(另+$28)雖然黑松露味較為薄弱,但雜菌炒得很香口,加上蒜蓉🧄香料🌿調味,味道不錯😍- 蜜糖柚子雞翼🐔(4隻)(另+$38)雞翼炸得黃金酥脆,鮮嫩多汁😛,表面包滿甜甜柚子蜜香🍯- 安格斯牛肉眼扒配意粉🥩 $168五成熟肉眼扒牛味濃郁🐮,生熟度剛好,中間粉嫩部份肉質嫩滑🤤,有肉汁,經黑椒調味後更帶出牛肉香,彈牙意粉🍝配上紅酒汁後變得很惹味☺️- 香蒜白酒蜆意大利粉🍝 $78帶有微微白酒香的蜆肉飽滿有鮮味,而且份量頗多🤩,彈牙意粉充滿蒜香🧄,食落去都好開胃👍🏻- Tiramisu🍰 (另+$38)重點必叫😳,手指餅充滿咖啡香☕️,質地不會過濕,配上細膩順滑cr

- 沙律🥗(跟餐)
新鮮沙律配上開胃酸醋汁調味,味道清新🤩

- 蟹肉龍蝦湯🥣(另+$28)

- 黑松露炒雜粉🍄(另+$28)

- 蜜糖柚子雞翼🐔(4隻)(另+$38)
雞翼炸得黃金酥脆,鮮嫩多汁😛,表面包滿甜甜柚子蜜香🍯

- 安格斯牛肉眼扒配意粉🥩 $168

- 香蒜白酒蜆意大利粉🍝 $78

- Tiramisu🍰 (另+$38)
重點必叫😳,手指餅充滿咖啡香☕️,質地不會過濕,配上細膩順滑cream cheese😛,表面的可可粉🍫,整體味道配合得剛好❤️,而且份量很大😳,建議細食的女仔可以兩個人share一份😈

- 熱蜂蜜柚子茶🍯
微甜蜂蜜柚子茶,飲得去舒服☺️

- 熱檸檬水🍋

冇諗到隨意走入一間餐廳🙈,就比我發掘到一間食物質素高而且性價比高的咖啡店☕️,又為生活帶來一點小確幸😽

📍Simply Comfort & Blissful - 大角咀
大角咀鐵樹街9號金旺閣地下10號舖
@simplycafe.hk

#justlingggxd_cafe
#justlingggxd_大角咀

2023-11-02 50 瀏覽
Simply係位於大角咀唔起眼嘅小巷入面,裝修風格以日式木系簡約為主,給人一種溫暖舒適的感覺。自然木紋嘅餐桌,同時搭配著淡雅的米白色調,營造出寧靜和諧的氛圍。餐廳雖然唔算大,但環境整潔有序,讓人感到舒適和放鬆。安格斯封門柳溫泉蛋丼飯安格斯牛肉好嫩好多汁,加埋溫泉蛋蓋住,味道融和,加埋個飯煮得剛剛好,撈埋蛋食唔會太濕保留煙韌嘅口感,整體嚟講真係好滿足嘅一道主菜。西班牙黑毛豬鞍。豬鞍肉估唔到咁大份,而且口感鬆軟唔會韌,份量相當好足夠,真係啱晒肉食愛好者!我哋升級咗咗佢哋嘅湯做蟹肉龍蝦湯,湯頭濃郁而鮮美,蟹肉同龍蝦嘅鮮甜味道完全散發出來,湯質順滑,相當超值!非常推薦佢哋嘅蜜糖柚子雞翼同脆炸唐揚魷魚鬚。啲雞翼好入味,外脆內嫩,加埋蜜糖柚子醬,酸甜爽口。而啲唐揚魷魚鬚就好香脆,夠嚼勁,好適合當作小食。最後仲試咗佢哋嘅提拉米蘇同牛角窩夫伴雪糕。提拉米蘇濃郁香滑,咖啡同芝士味道完美結合。牛角窩夫熱辣辣,配埋冰涼嘅雪糕,好豐富嘅層次感。

安格斯封門柳溫泉蛋丼飯

平時自己喺呢條街覓食時,大多數都已經係放左工。難得結婚週年既long weekend 假期,緊係同老公試下喺度日間既氣氛而random入左黎呢間新開既小店。呢度果然無改錯名:包含晒簡約同舒適為大前提,不管係附近WFH 定係附近工作既友人都可以黎簡簡單食個lunch, 輕食或dinner 都可。而且仲好岩目標清析既老公同選擇困難癌既我 (因不論係a la carte 定係lunch set對我黎講都係有野想食), 最後我嗌左lunch set 加小食(柚子雞翼)唔太乾並唔太油,仲可以4隻同老公一齊share, 另外仲喺我個lunch set 加個creme brulee 去加一種慶祝結婚週年既儀式感。老公都好enjoy 這份小小簡單又sweet 既儀式感。
平時自己喺呢條街覓食時,大多數都已經係放左工。
Creme Brulee
Creme Brulee
2023-10-29 34 瀏覽
平時好少週圍搵嘢食嘅我,今日經過大角咀見到一間新開嘅西餐咖啡店就同囡囡一齊入去試下,平時好少自已食嘢嘅囡囡,食過日式鰻魚炒飯竟然唔使餵自己食曬成碟,我都偷偷試咗一啖,真係好好食,個bbq烤豬仔骨,又淋又好味,最值得推介嘅係佢嘅甜品,款款都是自家製的,餐湯及沙律很有水準,飲品很有特色,價錢相當便宜,冇諗過咁嘅價錢食到咁嘅質素嘅食物,環境服務態度都好好值得推介嘅小店!👍👍👍住附近嘅朋友或者鍾意四圍搵嘢食嘅朋友應該要嘗試下呢間小店!
秘製bbq汁烤豬仔骨
日式鰻魚炒飯
秘製bbq汁烤豬仔骨
日式鰻魚炒飯
【大角咀⋄全新木系咖啡店】 🍽 Simply Comfort & Blissful📍大角咀鐵樹街9號金旺閣地下10號舖大角咀區內不乏價錢親民的良心小店和地道街頭小食~但全新的「Simply Comfort & Blissful」真的太抵食了!小店採用無印風木系設計 簡單的裝潢給人舒適的感覺🤎餐廳Menu選擇豐富 提供各式主菜、小食和自家製甜品重點是weekend也提供性價比高的Lunch & Dinner Set✨午市套餐$58起 包餐湯/沙律和飲品 +$可12升級咖啡☕️私心推薦南瓜汁海蝦意大利飯 十分creamy 忌廉味很突出試了雙色芝士肉醬墨西哥烤餅也不錯 有芝士拉絲效果😍另外更可追加小食 我們加了4隻Buffalo Wings只是$38最後+$38加配了他們家自家製的提拉米蘇 賣相精緻🫶🏻整體來說是很扺食的良心小店 叫滿整枱埋單才$240‼️⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 雙色芝士肉醬墨西哥烤餅 $68☞ 南瓜汁海蝦意大利飯 $72☞ 美式水牛城雞翼(4pc) +$38☞ 提拉米蘇 +$38☞ Latt
【大角咀⋄全新木系咖啡店】
🍽 Simply Comfort & Blissful
📍大角咀鐵樹街9號金旺閣地下10號舖

大角咀區內不乏價錢親民的良心小店和地道街頭小食~
小店採用無印風木系設計 簡單的裝潢給人舒適的感覺🤎
餐廳Menu選擇豐富 提供各式主菜、小食和自家製甜品
私心推薦南瓜汁海蝦意大利飯 十分creamy 忌廉味很突出

☞ 美式水牛城雞翼(4pc) +$38

☞ 提拉米蘇 +$38

☞ Latte +$12
☞ Mocha +$12

⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
2023-10-22 33 瀏覽
[大角咀]Simply.南瓜湯/蟹肉龍蝦湯食剩指數:5/100餐湯係南瓜湯清清地食到南瓜蓉+28$可以轉蟹肉龍蝦湯都有幾多蟹肉飲到炒左龍蝦殼既香味.柚子雞翼食剩指數:0/100雞翼炸得唔錯入面juicy柚子醬酸酸甜甜幾開胃.脆炸唐揚魷魚鬚食剩指數:0/100唐揚皮有混入紫菜魷魚鬚新鮮彈牙.帆立貝牛肝菌汁天使麵食剩指數:2/100帆立貝雖然唔係好大粒但係都幾多有先炒過爆香天使麵幾creamy7x$有天使麵有湯有飲品好抵!.西班牙黑毛豬鞍架食剩指數:0/100豬鞍肉唔會硬配紅酒汁幾夾可以揀飯/意粉/薯菜.朱古力咖啡食剩指數:0/100飲品正常發揮朱古力咖啡拉花好靚味道偏香甜.牛角窩夫伴雪糕食剩指數:2/100牛角窩夫好脆口雪糕係朱古力味加埋朱古力醬都幾濃
[大角咀]Simply
牛角窩夫好脆口
雪糕係朱古力味
加埋朱古力醬都幾濃
2023-10-22 34 瀏覽
兩個人係旺角都唔知食咩好,行去大角咀發掘下啲美食,見到呢間簡約新開既cafe就去試下,環境以木為主,簡單光猛今次我地試左二人晚餐,有餐湯/沙律,小食,兩款主食,甜品&餐飲🥣甘荀湯濃厚甘荀湯,簡單既方法烹調,食出甘荀原味道🐓柚子雞翼雞翼炸得香脆,鮮嫩多汁,帶有濃濃柚子香甜味🍝北海道帶子牛肝菌忌廉汁寬條麵牛肝菌忌廉汁好香,菇味好出眾,原粒鮮甜既帶子,意粉配襯濃濃既忌廉汁,好creamy🥩美國安格斯牛肉眼扒Request medium rare, 大塊薄切既牛扒,切出黎粉紅色,煎得岩岩好,牛肉味濃郁,鹽&黑椒都好夠味,唔洗再點醬汁食,伴碟菜有薯仔,西蘭花都好飽肚🧇牛角窩夫伴雪糕有驚喜🥰!窩夫係用酥皮製,鬆脆可口,配朱古力雪糕+朱古力醬+焦糖,層次豐富熱蜂蜜柚子📍Simply大角咀鐵樹街9號金旺閣地下10號鋪

🥣甘荀湯
濃厚甘荀湯,簡單既方法烹調,食出甘荀原味道

🐓柚子雞翼
雞翼炸得香脆,鮮嫩多汁,帶有濃濃柚子香甜味

🍝北海道帶子牛肝菌忌廉汁寬條麵

🥩美國安格斯牛肉眼扒

🧇牛角窩夫伴雪糕

熱蜂蜜柚子

📍Simply
大角咀鐵樹街9號金旺閣地下10號鋪

2023-10-18 141 瀏覽
小店好近新九龍廣場,離奧海城三期五分鐘步程,精緻裝修,坐落舒服,餐牌大部份都係一百蚊樓下既西餐。餐牌有多款意粉沙律選擇,今日天陰陰,所以點了熱食BBQ 醬烤骨試試。上左南瓜湯作前菜,大約等了十五分上Main course; 第一點要讚,八十蚊既BBQ 骨份量十足,一份七條骨,濃濃既BBQ 醬焗完熱辣辣又有小許脆邊,天寒地凍下作午餐一流。同一質素,商場入面起碼賣百五。 見好多食客加錢點水牛鷄翼,我自己就下次再細嘗。其實好多時候,大角嘴有新開好野,各位街坊都識自己搵食。 今日毛毛雨,但十二點半前後,食客都坐滿左餐廳,係有好嘢食既必然現象吧。

2023-10-18
15 分鐘 (堂食)
  • BBQ  醬烤骨
2023-10-16 18 瀏覽
大角咀新開cafe Simply Comfort & Blissful🤎環境文青以木系為主,食物同飲品種類選擇多🤩仲有多款自家製甜品,外形精緻😍今次我就試咗二人晚餐🍽️有沙律或湯、小食、兩款主食、甜品同飲品😋夠晒滿足✨蟹肉龍蝦湯升級咗是日餐湯做蟹肉龍蝦湯🥣濃郁龍蝦味,味道鮮甜🦞有粒粒蟹肉喺入面,提升龍蝦湯口感😛水牛城雞翼小食揀咗水牛城雞翼🐔外層香脆,入口時酸酸甜甜,然後辣味慢慢地滲透出嚟🌶️惹味得嚟夠開胃😛北海道帶子牛肝菌忌廉汁闊條麵其中一款主菜係飯或者意粉,我揀咗闊條麵🥟牛肝菌忌廉汁菇味濃郁creamy🍄配上北海道帶子,鮮甜厚肉😛闊條麵口感彈牙🍝美國安格斯牛肉眼扒另一款主菜可以喺牛扒、羊架同黑毛豬三選一🍴揀咗美國安格斯牛肉眼扒🥩厚切嘅牛扒肉質鮮嫩,肉味濃郁,油花分佈均勻🐮肉汁超juicy💦點上伴碟嘅醬汁一齊食,味道更突出😚奇脆炸薯條配雙色芥末醬另外仲可以加配小食添😛我哋加咗奇脆炸薯條🍟厚切薯條香脆可口,點埋雙色芥末醬,更滋味🥳套餐會送2份甜品,分別係奶凍🍮或牛角窩夫伴雪糕🧇試晒兩款😛抹茶紅豆奶凍🍵🫘滑溜嘅奶凍,香濃抹茶味,口感細膩柔滑😚牛角窩夫外脆內軟🧇配上朱古力雪糕、朱古力醬同焦糖,層

蟹肉龍蝦湯

水牛城雞翼

北海道帶子牛肝菌忌廉汁闊條麵

美國安格斯牛肉眼扒

奇脆炸薯條配雙色芥末醬

套餐會送2份甜品,分別係奶凍🍮或牛角窩夫伴雪糕🧇試晒兩款😛抹茶紅豆奶凍🍵🫘滑溜嘅奶凍,香濃抹茶味,口感細膩柔滑😚牛角窩夫外脆內軟🧇配上朱古力雪糕、朱古力醬同焦糖,層次豐富😛而飲品我哋就揀咗蜂蜜柚子茶🍯酸酸甜甜,香氣醇厚☺️

2023-10-13 21 瀏覽
大角咀雖然係舊區,但間唔中又會發現d新餐廳,係奧海城行左個圈就過大角咀搵食,見到哩間小清新餐廳,門口望入去都差唔多滿座。見到有二人套餐$408好豐富,又有焗蠔又有扒,仲有野飲同甜品。是日餐湯係🍅蕃茄湯🍅仲係濃厚個種,我幾中意♥️🦪芝士焗生蠔🦪有4隻,即叫即焗,粒蠔肉都仲好有口感無話縮到好細,焗芝士一定香之餘粒蠔肉仲keep到多汁有蠔味👍🏻🥘西京燒比目魚伴黑松露意大利飯🥘比目魚皮微微脆口,西京燒味香甜,飯既松露味都幾出,不錯。我就中意塊扒多d🥩美國安格斯肉眼扒🥩話要5成真係比到5成,肉味香口感軟熟有彈性。伴菜薯仔都好食呀煎到外表焦香😋跟餐有野飲叫左蜂蜜生薑茶同埋蘋果汁,蘋果汁加$4飲落似日本個隻青森蘋果汁🍎好中意試唔同餐廳既🍰自家蛋糕🍰今日仲係我中意既焙茶口味♥️卷蛋質感綿密忌廉軟滑,焙茶味清香唔會死甜,好味😋🧀Blueberry cheesecake🧀個藍莓醬🫐好濃厚味道天然唔會好假,cheesecake軟滑creamy😋兩個甜品都好好食。

是日餐湯係🍅蕃茄湯🍅仲係濃厚個種,我幾中意♥️

🥘西京燒比目魚伴黑松露意大利飯🥘
比目魚皮微微脆口,西京燒味香甜,飯既松露味都幾出,不錯。

今日天氣好好,無意經過大角咀一間🎉新開店Cafe門口有隻用波扭出來嘅醒獅頭,確係威武有氣勢!店名Simply Comfort & Blissful中文「簡單舒適和幸福」好貼切整Cafe環境用膳,簡單純樸嘅白色木系餐桌,好寫意呀😍仲有全日免加一添~🍴套餐包含沙律或湯🆙升級+$28🦞蟹肉龍蝦湯😋烤得香濃幼滑,嚿蟹肉好鮮美😾🆙升級+$38 香蒜焗蠔/2隻🦪肥美柔嫩🧄蒜味四溢🦀黃金蟹肉意大利飯$72
Golden Crab Risotto✨蟹蓋嘅裝飾,意想不到混入🦀蟹肉薯蓉🥔甘筍🥕鹹香得來有口感,意大利米粒與海鮮高湯搭配得鮮美,而份量相對地多👍🏻🐷西班牙黑毛豬鞍架$118Spanish Pork Loin Rack✨好大塊厚切豬鞍軟淋適中;配珍珠米飯Q彈有勁,除咗飯之外亦可選"薯菜或意粉"🍋清新凍飲柚子蜜及檸檬茶最後美中不足因為食得太飽,試唔到甜品🍮期待下一次在來

店名Simply Comfort & Blissful
中文「簡單舒適和幸福」

🍴套餐包含沙律或湯
🆙升級+$28🦞蟹肉龍蝦湯
😋烤得香濃幼滑,嚿蟹肉好鮮美😾

🆙升級+$38 香蒜焗蠔/2隻
🦪肥美柔嫩🧄蒜味四溢

🦀黃金蟹肉意大利飯$72
Golden Crab Risotto

🐷西班牙黑毛豬鞍架$118
Spanish Pork Loin Rack

🍋清新凍飲柚子蜜及檸檬茶

最後美中不足因為食得太飽,試唔到甜品🍮期待下一次在來

2023-09-20
午餐
2023-10-06 29 瀏覽
黎到大角嘴呢間休閑舒適既小店同朋友食個下午茶飲杯野吹下水, 過左一個輕鬆既下午😎 舖頭唔大, 但係木色配上白色既色調令到成個環境好舒服, 食物以西式輕食同甜品為主😌水牛城/蜜糖柚子雞翼伴薯條🍟($48)揀左水牛城口味唔會太辣, 醬汁滿滿咁包裹住炸到外脆內Juicy既雞翼, 配上炸到脆卜卜既粗薯條同沙律菜好正😎提拉米蘇🍫($58)用左個靚靚既玻璃盒裝住幼滑Cream同朱古力味偏濃既Tiramisu, 再配埋濕潤既蛋糕幾好食喎😙蜜桃冷泡鐵觀音🍑($36)茶底同蜜桃味完美融合飲落好清爽解膩😋呢度既環境真係好舒服, 下午茶幾抵食🤩

水牛城/蜜糖柚子雞翼伴薯條🍟($48)

提拉米蘇🍫($58)

蜜桃冷泡鐵觀音🍑($36)
茶底同蜜桃味完美融合飲落好清爽解膩😋

呢度既環境真係好舒服, 下午茶幾抵食🤩
2023-09-30
下午茶
2023-10-05 28 瀏覽
今日經過大角咀, 見到呢間新開既cafe , 餐廳係木系裝修, 環境幾舒服, 我同朋友就叫咗個二人晚餐,餐湯方面, 除咗是日餐湯, 仲可以升級做蟹肉龍蝦湯, 加埋啲蟹肉, 蝦味濃郁😋小食方面我就揀左香蒜焗生蠔面頭d 香蒜蓋滿晒成粒生蠔, 好juicy我仲加配左黑松露炒雜菇, 黑松露醬平均分布喺雜菇上面, 爽脆多汁主食就揀左龍蝦汁大蝦意大利粉, 意大利粉索滿d龍蝦汁, 另外大蝦煎香左, 鮮味十足仲有美國安格斯牛肉眼扒, 大概五成熟, 外層煎得岩岩好, 仍然保留鮮嫩嘅肉質👍甜品就揀左特濃咖啡奶凍, 咖啡味濃郁, 口感好滑身, 牛角窩夫配曲奇雪糕, 窩夫外脆內軟, 幾香蛋味😋最後餐飲就叫左美式咖啡同埋蜂蜜柚子茶

小食方面我就揀左香蒜焗生蠔
面頭d 香蒜蓋滿晒成粒生蠔, 好juicy

主食就揀左
龍蝦汁大蝦意大利粉, 意大利粉索滿d龍蝦汁,
另外大蝦煎香左, 鮮味十足

甜品就揀左
特濃咖啡奶凍, 咖啡味濃郁, 口感好滑身,

牛角窩夫配曲奇雪糕, 窩夫外脆內軟, 幾香蛋味😋

最後餐飲就叫左美式咖啡同埋蜂蜜柚子茶
1K
2023-10-03 362 瀏覽
Simply Comfort & Blissful大角咀富多來新開嘅西餐cafe, 甜品有驚喜💞二人set dinner $408Daily soup 係栗米, 其中一個+$28轉左龍蝦湯, 龍蝦湯都值得加, 頗香有蝦鮮味. 小食選左水牛城雞翼, 頗惹味. 京燒比目魚伴黑松露意大利飯Risotto 好creamy 不過較腍身, 都重truffle味. 比目魚好滑但就唔太覺西京燒味美國安格斯牛肉眼扒Request medium rare, 都熟得剛好, 切開仲係嫩紅色. 無筋嘅位都算嫩, 幾重pepper 調味.Tiramisu & CroffleDessert +$38 要左tiramisu 好正, 係全晚MVP. 大兜texture 好creamy 同smooth, 唔會太甜仲帶有啡香, 酒香就較subtle. Croffle 都唔錯, 香而酥脆配埋雪糕好食大角咀鐵樹街9號金旺閣地下10號舖
Simply Comfort & Blissful

大角咀富多來新開嘅西餐cafe, 甜品有驚喜💞

二人set dinner $408

小食選左水牛城雞翼, 頗惹味.

京燒比目魚伴黑松露意大利飯

美國安格斯牛肉眼扒

Tiramisu & Croffle

大角咀鐵樹街9號金旺閣地下10號舖

• tiramisu
2023-10-01 23 瀏覽
大角咁超高質西餐小店!有lunch set, 有下午茶(2:30開始)因為唔太餓單點左慢煮雞胸沙律 雞胸一d都唔鞋唔乾菜係非常新鮮!好爽脆 朋友點左lunch set既冬陰公海鮮意粉都好味 上枱熱辣辣人一

因為唔太餓
單點左慢煮雞胸沙律 雞胸一d都唔鞋唔乾