作為街坊嘅我地 見佢啱啱裝修完 便再畀次機會佢 畢竟裝修前 食過一次已經冇再幫襯差不多2年 估唔到 今次仲有驚喜 我同一個食兒童餐份量嘅朋友晚飯 但係佢要求我哋冇每人要叫一個set 我跟這個朋友嘅習慣係 一個set or main再加小食加甜品及酒 其實最終價錢 同叫兩個set差無幾 有時甚至更貴 但至少我哋食到自己想食嘅食物及份量 講真 我地以為自己去咗歐洲 🤣食物 吾稱得上難食 普普通通吧 但服務質素真係要 介紹一下 裝修後請了 膚色較"黑"及"面"部無表情的外籍女侍應 我連水都唔敢叫佢加 再加上 另一個催你埋單的男侍應 哪種冰冷的語調 說 我們收十點 但我們九點九會開始清場 但9點40分 突然開燈 我地以為自己以前去卡拉ok被警察查牌 有點嚇親😑 總括而言 呢度附近 餐廳選擇非常多 我地呢兩個街坊決定去其他比較珍惜客人嘅餐廳 想感受一下我哋感受嘅街坊 快點來忘記介紹 曾經好欣賞嘅蘑菇濃湯 已經是過去式了
想感受一下我哋感受嘅街坊 快點來
忘記介紹 曾經好欣賞嘅蘑菇濃湯 已經是過去式了
2024-08-26 434 瀏覽
見佢新裝修,同朋友一齊入去食個brunch! 真係超唔掂。環境擠逼,又嘈。$158加一人頭計,兩個人一定要嗌兩份,三個人就要嗌三份,六個人要嗌六份,單叫其他麵包、西餅、蛋糕都唔得!餐廳麵包上咗,冇lala 又攞起左牛油,問都唔問…. 最後又要開咪問人攞。牛油酸到食唔到,問侍應點解咁酸,舊牛油應該變咗。佢話加左佛手柑,係咁酸咖啦!問侍應有冇一舊正常嘅,佢話冇,轉頭收咗就走左去。一間餐廳連一舊正常d嘅牛油都冇,真係吹漲!小弟同客同朋友食飯無數,真係未試過咁差,咁低級的服務…. 仲要係$三百幾蚊兩個人落樓… 真係太興翠華都好過佢。
重新裝修完、第一次再食!枱與枱之間 密不透風⋯大概枱與枱之間只有一隻手指的寬度裝修一如既往高級西餐廳路線,但密度令人難忘食物水準一向中規中矩!係朋友點個牛扒,牛扒好入味,但有點overcook我個水波蛋正常發揮不過想享受chill下 就唔建議黎尼到
重新裝修完、第一次再食!

枱與枱之間 密不透風⋯大概枱與枱之間只有一隻手指的寬度

裝修一如既往高級西餐廳路線,但密度令人難忘

食物水準一向中規中矩!
係朋友點個牛扒,牛扒好入味,但有點overcook

我個水波蛋正常發揮

不過想享受chill下 就唔建議黎尼到

今日放工經過見到重新開業,睇睇餐牌,比之前平左$118加一,有湯、主菜及飲品。價錢都幾吸引,仲有甜品送添,決定等位😅一入到去未坐定,超高速拎左份麵包過黎。點餐後,很快有餐湯及飲品來到。(重新開業依然未有改善,忙碌既環境☹️)可唔可以改善下急速既態度?入得去食西餐就想慢慢品嚐,如果想快我就會揀去茶餐廳。每個Waiter都好忙,忙到一隻手拎幾碟餐,真係好擔心會掉落地下😳😳見到佢地咁趕,咩心情都冇晒,好似去左快餐店?不過,今次係食物有驚喜😃主菜點左爐魚,份量好夠,味道OK👍凍茶好飲夠凍,甜品tiramisu 好好味😋 可以黎再食,但好希望可唔可以慢返少少🤏?2人埋單$259.9 👌👍

一入到去未坐定,超高速拎左份麵包過黎。
點餐後,很快有餐湯及飲品來到。
(重新開業依然未有改善,忙碌既環境☹️)

可唔可以改善下急速既態度?

見到佢地咁趕,咩心情都冇晒,好似去左快餐店?

不過,今次係食物有驚喜😃
主菜點左爐魚,份量好夠,味道OK👍
凍茶好飲夠凍,甜品tiramisu 好好味😋

可以黎再食,但好希望可唔可以慢返少少🤏?

2人埋單$259.9 👌👍

2024-07-05
  • 冰茶
2024-07-03 1758 瀏覽
早排重新裝修暫停營業,1/7終於正式重新營業,今個星期有開張優惠,惠顧晚餐可以免費升級紅酒白酒/選擇免費甜品tiramisu or 檸檬芝士蛋糕,每點一份晚餐可以選擇一款。內部重新裝修,明顯色調上跟裝修前唔同,例如多了綠色,以前採用雲石枱 現在係柔和色的木枱,卓枱嘅數量同分布都唔同咗,反而感覺上跟觀塘APM最新分店有大部份相似!玻璃櫃上嘅麵包款式都唔同咗,我夜晚先到訪,所以可能日頭嘅款式仲多!見APM分店有蛋糕,唔知將軍澳有冇呢?!👆🏻選擇了1+2 $118: 餐湯+主菜飲品是果茶,麵包是自家手作麵包,法包香脆軟熟,是日餐湯是南瓜湯今次選擇了沒有額外加錢的主菜:.烤美國春雞半隻.鮮蝦茴香濃汁有機糙米飯糙米飯感覺上幾健康,係龍蝦汁嘅醬汁底,好濃味惹味,有四隻大蝦.野菌黑松露忌廉汁手制闊條麵好香黑松露味,闊條麵明顯是自家製有彈牙有蛋香味 唔錯,整體好食👍🏻我哋三個人每人都要tiramisu。印象中裝修前晚餐係要加大約$30 甜品tiramisu,所以免費送上真係好抵食,而且係大件、有質素。Tiramisu 係有酒味,creamy,絕對不是敷衍之作,自己一個人食晒真係好飽但好滿足😋甜品為晚餐

👆🏻選擇了1+2 $118: 餐湯+主菜

今次選擇了沒有額外加錢的主菜:
.烤美國春雞半隻

.鮮蝦茴香濃汁有機糙米飯

.野菌黑松露忌廉汁手制闊條麵

Tiramisu 係有酒味,creamy,絕對不是敷衍之作,自己一個人食晒真係好飽但好滿足😋甜品為晚餐畫上完美句號!

呢個價錢真係好抵食👍🏻尤其呢段時間送上甜品
2024-05-08 1389 瀏覽
呢度環境濶寬、裝潢優雅,係去歎下午茶嘅好地方。⭐️Bacon Beef Burger 麵包鬆軟美味,煙肉香口惹味,牛肉鮮嫩多汁。相貌又吸引,打卡一流。⭐️Mushroom Sourdoug磨菇味濃,配以芝士和菜,味道非常夾。至於飲品選擇 ~ 除了一般茶啡外,可選配特飲。服務方面,上菜速度快,侍應會自動呈上有關主食嘅醬汁。餐廳嘅厨房是 Open kitchen,一眼望哂,乾淨衛生,可以放心食用。#simplylife#reallysimplylife#下午茶#burger#mushroom#cheese
呢度環境濶寬、裝潢優雅,係去歎下午茶嘅好地方。

⭐️Bacon Beef Burger

⭐️Mushroom Sourdoug
磨菇味濃,配以芝士和菜,味道非常夾。

至於飲品選擇 ~ 除了一般茶啡外,可選配特飲。

服務方面,上菜速度快,侍應會自動呈上有關主食嘅醬汁。

#simplylife
#reallysimplylife
#下午茶
#burger
#mushroom
#cheese
2024-04-23 793 瀏覽
在將軍澳工作多年,甚少在PopCorn搵食,這間餐廳以lunch價錢黎講算是偏貴的,所以只是食過一兩次,不過簡單一句餐後總結的話:貴得黎都值得嘅。首先環境氣氛確係舒適及有格調,開放式廚房可目睹廚師火光烘烘咁炮製美食。烤美國春雞半隻,香草燒薯,檸檬迷迭香汁 $115春雞雖說只有半隻但都不算小,烤得剛剛好,切開仲聞到燒烤香氣,雞肉肉質嫩滑,檸檬迷迭香汁可以再濃一點就perfect了。水煮蛋伴菠菜牛油果藜麥 $136牛油果份量不少,加上藜麥更加健康又能減肥,橙黄色的流心水煮蛋我最鍾意食,但最底層的麵包略為太硬,軟熟一點會更好。

烤美國春雞半隻,香草燒薯,檸檬迷迭香汁 $115

水煮蛋伴菠菜牛油果藜麥 $136
2024-04-22
2024-04-12 632 瀏覽
星期五休一休。其實我間中都會食Simply life。雖然佢好多缺點。偏貴,部份座位有啲迫,不過佢有啲嘢食份量幾夠,例如all day 。而且我幾鍾意佢嘅燈光同氣氛。今晚再去發覺冇咗all day,就叫prime ribeye同羊架。ribeye係燒得好炭香,薯條都幾好食,不過ribeye凍得好快,配上四成燒同麻麻哋嘅肉質,其實幾難咬得開…羊架中規中矩,但個汁唔夾,薯蓉水平比預期差。唔連set散叫冇嘢飲,埋單都過600。睇嚟係我最後一次食了。
星期五休一休。

2024-03-22 683 瀏覽
如果在家附近想吃西餐,這都是我首選。基本上meau 合起雙眼大概都記得但現在可追加前菜⋯例如跟餐可加沙律、薯條所以前菜追加了帶子沙律、可惜份量較少 是日餐湯 多數是蘑菇湯或南瓜湯~我記得以前的南瓜湯會加有南瓜籽,喝下去更有口感⋯不過現在沒有了 烤美國春雞·車厘番茄西班牙甜椒辣肉腸也是我必食之一。春雞燒得剛剛好,我覺得醬汁是精粹可令整個春雞有畫龍點睛的功效!另外甜品我選了檸檬🍋cake …小清新,吃完也不會很飽滯~
如果在家附近想吃西餐,這都是我首選。

基本上meau 合起雙眼大概都記得

但現在可追加前菜⋯例如跟餐可加沙律、薯條
所以前菜追加了帶子沙律、可惜份量較少

是日餐湯 多數是蘑菇湯或南瓜湯~

烤美國春雞·車厘番茄西班牙甜椒辣肉腸

另外甜品我選了檸檬🍋cake …小清新,吃完也不會很飽滯~

2023-12-03 1443 瀏覽
每次行過都覺得呢間餐廳好靚入面應該坐得好舒服,但係唔知點解從來冇入過去😂原來食物質素都係高質,今日叫咗呢個豬鞍架,睇嚟係用咗慢煮嘅手法,真係做到鮮嫩多汁!同時味道亦都好出色,鹹香得黎亦都有豬肉嘅鮮味!配合埋佢嘅配菜,奶油瓜蓉同埋自家製意式乳清芝士,成件事非常配合,好好味!另外仲叫咗烤蘑菇忌廉汁手製闊條麵,濃郁嘅醬汁加埋口感一流嘅手製闊條麵,而且仲要大大碟,雖然啲碟上面嘅香草烤雞胸略嫌係有一啲柴,但整體嚟講都好正,兩個人食到飽晒!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍#SimplylifeBakeryCafe (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G43-45號舖

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍#SimplylifeBakeryCafe (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn 1地下G43-45號舖
2023-11-14 1138 瀏覽
放假的時候,我最喜歡和朋友到simply life吃下午茶,價錢不但比較優惠,而且食物質素很佳,份量也足夠,亦心包一杯咖啡或/茶/水果茶。Simply life的環境舒適,寧靜,非常適合三兩知己談天。
2023-09-22 1441 瀏覽
今日心血來潮想食漢堡,諗到呢間店舖有得食,就滿心歡喜試下。餐廳格局有法式小館風格,菜式選擇亦多,下午茶的價錢最吸引,店家的麵包糕點亦是很吸引,值得推介!呢間餐廳的西式下午茶,每個餐都只係$66加一,選擇有漢堡包、薄餅、同手工蛋糕,仲包一杯飲品。地點方便,舒適的地方,食物同服務也不錯,侍應都有禮貌及很快為客人服務,上菜速度很快,食物質素高,麵包非常好食,脆而不硬充滿著麵粉香味,賣相幾精美,唔少得有佢嘅拍檔薯條一齊上陣,順帶一提呢間餐廳仲有得買麵包。唯獨餐枱太細要改進,桌子對於兩個人來說太小了。總括嚟講這間餐廳都不錯,可以再惠顧。Beef Burger車打芝士牛肉漢堡+煙肉漢堡牛肉七成熟,保留着豐富肉汁非常juicy富牛肉香,一塊肥美的煙肉、半溶的芝士加上番茄、青瓜等非常和味,麵包鬆軟有口感。

Beef Burger
車打芝士牛肉漢堡+煙肉
漢堡牛肉七成熟,
保留着豐富肉汁非常juicy富牛肉香,
2023-09-21
位於將軍澳PopCorn的分店店面很大, 門外有賣麵包也看到店內有麵包工廠。店內燈光昏暗有情調, 但覺得有點太黑了。坐在開放式廚房旁邊一點油煙味也沒有, 抽風系統做得很好。點了兩個晚餐各加$30配了餐湯和飲品, 是日餐湯是蘑菇湯很足料味道濃郁; 飲品選了冰茶是類似雜莓口味, 酸酸甜甜很開胃。另外也有3件麵包, 是乾乾硬硬的歐式麵包, 很有咬勁。🤍車打芝士牛肉漢堡配牛油果蓉 $145牛肉漢堡七成熟, 能吃到牛肉的肉香; 半溶的芝士加上蘑菇、生菜、牛油果蓉等等的配料, 整個漢堡疊得很高, 需要把嘴巴張得很大才可以一口吃到所有的配料。唯一缺點是牛油果蓉的味道很淡, 被其他食物蓋過了。薯條也不是即炸, 吃時已剩下微暖。🤍哥達芝士大蘑菇雞肉漢堡 $125雞肉有加了香草, 味道屬於偏淡, 肉質也很乾。同樣漢堡疊得很高, 雞肉漢堡也很厚。整個漢堡咬下去, 大蘑菇多汁芝士香濃再加點旁邊的洋蔥一同吃, 味道昇華變得濃味。另外, 薯條也一樣已剩下微暖。

🤍車打芝士牛肉漢堡配牛油果蓉 $145

🤍哥達芝士大蘑菇雞肉漢堡 $125
2023-08-10 676 瀏覽
佢哋整體嘅設計其實我都覺得幾好,而且味道同份量都ok,食完仲可以買翻件cut cake或者pastry翻去做早餐/甜品。佢哋嘅pastry望落就知有幾酥脆,size望落都幾的適
2023-08-06 546 瀏覽
今日食brunch叫咗牛肉漢堡🍔漢堡賣相好吸引,超級大份😍牛肉漢堡外部烤得焦脆,裏面保持多汁既狀態牛肉味非常濃郁漢堡仲加上煙肉🥓同車打芝士🧀️好豐富 ☺️煙肉唔會好似大部份餐廳咁整到硬哂芝士份量都好足夠👍🏻漢堡中新鮮生菜🥬同蕃茄🍅增添咗清爽感覺👍🏻漢堡麵包微暖,外脆內軟食漢堡最驚麵包凍冰冰🙈其實食完個漢堡已經好飽不過配菜重有薯條薯條非常惹味,又炸到脆卜卜🤤🤤 成個餐嘅份量好足夠👍🏻 一定唔驚唔夠飽
今日食brunch叫咗牛肉漢堡🍔

漢堡賣相好吸引,超級大份😍

牛肉漢堡外部烤得焦脆,裏面保持多汁既狀態
牛肉味非常濃郁

漢堡仲加上煙肉🥓同車打芝士🧀️
好豐富 ☺️
煙肉唔會好似大部份餐廳咁整到硬哂
芝士份量都好足夠👍🏻

漢堡中新鮮生菜🥬同蕃茄🍅
增添咗清爽感覺👍🏻

漢堡麵包微暖,外脆內軟
食漢堡最驚麵包凍冰冰🙈

其實食完個漢堡已經好飽
不過配菜重有薯條
薯條非常惹味,又炸到脆卜卜🤤🤤

成個餐嘅份量好足夠👍🏻 一定唔驚唔夠飽