於PMQ吃過午餐後好友提議到附近吃雪糕,天時暑熱我當然舉腳贊成啦。星期日的中午人群把Snack Baby Gelato & Drinks弄得水泄不通,還幸大約等了10分鐘便有堂食坐位,不想久等的話大可買走邊行邊嘆。店鋪主打手工製的意大利雪糕,眼見有10多款口味可保選擇,最特別的是店家有多款不含乳製品、不含乳糖的雪糕,乳糖不耐症或素食人士也可在炎炎夏日享受冰涼雪糕。店鋪裝潢挺有滿活力還帶上少許懷舊元素,霓虹燈招牌及有味道的掛鐘也非常吸睛感覺很舒適。好友的Flat White$48拉花不美但主理的店員用可愛搭夠哈哈。怕熱的我選上冰涼的Americano$38,咖啡不帶酸味香氣也不俗好喝喔。堂食Gelato附上的玻璃小匙羹實在太美了吧!可愛店員更毫無忌諱地跟我們說只需數元的價錢哈哈。我們剛吃飽所以點了Gelato Small Cup$58,不論大少Size也可選三款口味的雪糕,這杯包括有Intense Chocolate雪糕口感絲滑朱古力味濃,Pina Colada就是菠蘿加椰子的味好有熱帶的感覺,而Fior Di Latte則是自家製沒有乳糖的乳酪口味雪糕。另一杯選上同樣沒有乳糖的Smok

另一杯選上同樣沒有乳糖的Smokey Vanilla,煙燻味來是Hickory配襯波本雲呢拿口味很特別,這個邪惡的Peanut Butter是不含動物產品製作,濃郁的香脆花生及朱古力脆脆令雪糕好香口,而Mint Stracciatella足不含乳糖的薄荷味乳酪還有朱古力碎在內,跟平時吃的薄荷朱古力味道略有不同。
這間Snack Baby的咖啡和雪糕味道不錯行過路過不妨去試試。
2024-08-04
10 分鐘 (堂食)
其他
2024-07-15 3034 瀏覽
#pb食在中環 #pb甜品系列 中環新開純素Gelato店🍨New Restaurant Alert🚨✨今次想介紹呢間最近好受歡迎嘅純素Gelato店 雖然佢員係開業短短一個月多 但已經吸引唔少人去食雪糕😍 佢位於中環荷李活道 PMQ附近🤪 店內外裝修參考左60年代米蘭Cafe、Bar嘅復古設計 好有特色👍🏻 店員好熱情 同客人有講有笑🥰.佢嘅Gelato口味多達14款 部分更係Lactose Free、純素😋 佢分左兩款size 最多可以揀3款口味 細嘅$58 大嘅$68👍🏻 不過要留意堂食會收10%服務費🤪🔹Pina Colada🍍推介❤️ 好岩夏天食嘅味道😍 菠蘿味好突出 再有微微嘅椰子味 奶味唔太重😋 食落好refreshing 好似飲緊Mocktail咁👍🏻🔹Smokey Vanilla🤍佢嘅煙燻味好濃 煙燻後冇左Vanilla嘅奶香、甜味 同平時嘅Vanilla好唔同 幾特別👍🏻🔹Pistachio Crunch💚推介❤️ 開心果控必試😍 開心果味超級濃、超級香 中間仲食到一粒粒開心果、鹽焗果仁 口感好豐富😋.整體✨ 呢間位於中環PMQ附近嘅Gelato店最近好受歡迎🥰 店內外
#pb食在中環 #pb甜品系列
中環新開純素Gelato店🍨
New Restaurant Alert🚨✨

🔹Pina Colada🍍
🔹Smokey Vanilla🤍
🔹Pistachio Crunch💚

整體✨ 呢間位於中環PMQ附近嘅Gelato店最近好受歡迎🥰 店內外裝修都好復古 好有特色👍🏻 Gelato口味多達14款 部分更係Lactose Free、純素😋 今次試左3款味道都好滿意 下次去開中環都會想再去😍

Snack Baby Gelato (中環)
中環荷李活道93-95號地下
下午茶
2024-10-19 242 瀏覽
食完既餐想食甜品朋友推薦依間食完真心大推薦!試左5個味道1. Coconut食落似成個椰子變左雪糕似飲原個椰子水個個味🥥唔會死甜 清新2. Smokey vanilla有煙燻味既雲呢拿雪糕鐘意煙燻味會覺得好夾多左層次唔鐘意會似食煙味3. Pistacchio好重開心果味食落比較thick4. Chocolate唔會唔好食 但又未到好特別5. Mango一般不定時有新款可以同店員講想試味個人比較鐘意coconut 同 Smokey vanilla
食完既餐想食甜品
朋友推薦依間
食完真心大推薦!

試左5個味道

5. Mango
一般

不定時有新款
可以同店員講想試味
Snack baby gelato & drink🍨係一間主打純素🌿無乳糖🍼乳製品GELATO雪糕店🍨真係乳糖不耐症,素食人士天堂👼店舖有高達14款特式口味✨️另外仲有雞尾酒提供🍸位於PMQ元創方對面,十分方便,好適合夜晚食完飯續第二攤🥰🍑煙燻雲呢拿SMOKEY VANILLA呢款比較特別,係雲呢拿+加煙燻味🪵Smoky 煙燻味好重,好似煙燻煙肉嘅味道🥓食落去帶有少少鹹香🫢最後會有淡淡雲呢拿味✨️真係幾特別 😬🍑開心果 PISTACCHIO CRUNCH開心果味幾出💚同樣帶有少少鹹味,重堅果味,仲會食到開心過果仁碎,幾好食🍑水蜜桃 PEACH HOLIDAY依款喺推出夏日限定☀️食落去係水蜜桃🍑再加海鹽🧂食落去都係偏鹹🫢 口感似雪葩🍑牛奶RICH MILK WITH SNACK CRACKLE依款就比較普通,係濃鬱牛奶雪糕🍼幾好食👍🏻🍑咖啡FIOR DI LATTE食落去咖啡味唔係好重☕️味道偏甜,冇咩咖啡苦味 ,吾錯🍑藍莓BLACKBERRY CINNAMON呢款都幾特別,食識落去除咗藍莓酸味🫐仲有陣辛香料類似八角+肉桂,食落去都係鹹鹹地🤣
Snack baby gelato & drink🍨

🍑煙燻雲呢拿SMOKEY VANILLA

🍑開心果 PISTACCHIO CRUNCH

🍑水蜜桃 PEACH HOLIDAY

依款就比較普通,係濃鬱牛奶雪糕🍼幾好食👍🏻

🍑咖啡FIOR DI LATTE
食落去咖啡味唔係好重☕️味道偏甜,冇咩咖啡苦味 ,吾錯

🍑藍莓BLACKBERRY CINNAMON

1911 瀏覽

2024-09-08 948 瀏覽
荷里活道PMQ對面開了一間新的Gelato店,名字叫作Snack Baby Gelato 可從中環街市對面,坐鄰近的戶外登山電梯上荷里活道再西行過去,在酷熱天氣下,這是最舒服的途徑了。:午後我去到落地玻璃門外,已有約十人在排隊輪候落單,幸好有PMQ的百年石牆大樹遮蔭,等了約十分鐘才入到店內落單,落單之後等了一分鐘才拎到杯雪糕,牆上的大牌寫上十四種不同的Gelato口味,雪糕分小及中的份量,分別收$58及$68一杯,同樣價錢最多可揀三種口味,因為想品嚐多些味道,我選擇了Pina Colada, Smokey Vanilla 及 Matcha with toasted white chocolate,Pina Conalda 有香甜的菠蘿清新和椰子的果香味,很適合在夏天時享受refreshing的感覺; Smokey Vanilla 有強烈的煙燻味,掩蓋了原來高級 Bourbon Vanilla 的天然香味,但這煙燻味混合了抹茶雪糕的味道,令茶味更加突出,加上抹茶雪糕中的烘白朱古力碎粒,增加了這杯雪糕口感的複雜性,這個組合也頗令人愜意,雖然花五十八蚊—杯雪糕都唔算平,但用料高級以至出來味道

:午後我去到落地玻璃門外,已有約十人在排隊輪候落單,幸好有PMQ的百年石牆大樹遮蔭,等了約十分鐘才入到店內落單,落單之後等了一分鐘才拎到杯雪糕,牆上的大牌寫上十四種不同的Gelato口味,雪糕分小及中的份量,分別收$58及$68一杯,同樣價錢最多可揀三種口味,因為想品嚐多些味道,我選擇了Pina Colada, Smokey Vanilla 及 Matcha with toasted white chocolate,Pina Conalda 有香甜的菠蘿清新和椰子的果香味,很適合在夏天時享受refreshing的感覺; Smokey Vanilla 有強烈的煙燻味,掩蓋了原來高級 Bourbon Vanilla 的天然香味,但這煙燻味混合了抹茶雪糕的味道,令茶味更加突出,加上抹茶雪糕中的烘白朱古力碎粒,增加了這杯雪糕口感的複雜性,這個組合也頗令人愜意,雖然花五十八蚊—杯雪糕都唔算平,但用料高級以至出來味道真係唔錯,值得再去試吓其它口味

2072 瀏覽
:Thanks Snack Baby Gelato!
2024-08-10
5 分鐘 (外賣自取)
2024-08-25 766 瀏覽
中環最近有間gelato非常出名每次經過都勁多人排隊🙉 今次終於俾我係閒日收工食飯時間食到啦🍦比起平時逐scone計 呢度係計重量 有分small ($58) or medium ($68) 咁每個size最多可以揀3種味😋 咁就可以一次過食多幾隻味 又唔洗驚太多食唔哂🍨•Pistacchio Crunch 🍪最近大熱的開心果味 味道上好nutty 混合加 salty nut crystals 唔會有好膩嘅感覺 •Peanut Butter with Chocolate Crunch🥜🍫非常重花生味 不過混合左黑朱古力碎 微苦的朱古力就中和左好出的花生奶味 味道上好夾•Canataloupe Melon🍈呢種味係店員推介比較fruity嘅口味 唔會有個種生果好假嘅甜味 好refreshing~除左Gelato之外 仲有cocktails and mocktails 選擇✅•Affogato Baby 🍸Base係espresso 都比較濃 呢杯就配左Fior Di Latte Gelato 營造到比較creamy嘅latte口感•Snackhopper 🍸呢杯用薄荷朱古力gelato做

•Pistacchio Crunch 🍪

•Canataloupe Melon🍈

•Affogato Baby 🍸

•Snackhopper 🍸
呢杯用薄荷朱古力gelato做base 飲落酒精濃度無上一杯咁高

特色在於每杯都會配上唔同口味嘅gelato 係飲酒嘅同時亦可以享受gelato

🤍 Snack Baby Gelato (中環)
中環荷李活道93-95號地舖
📍中環新開業gelato小店‼️· 濃郁開心果味🤤 — Snack Baby Gelato🍨·#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_甜品==============================前排去開中環終於一嚐呢間gelato小店🤤呢到嘅雪糕有成接近20款口味,大部分都係lactose free~價錢方面分咗small size $58同big size $68, 最多可以揀3球😆店員態度熱情,會主動介紹👍—————————————————————Small Size $58 3 scoops⭐️BB cinnamon (4.2/5)bb係解black berry,食落其實唔太重肉桂粉嗰陣味,反而係帶黑莓嘅微酸同香料味,幾清新~·⭐️Peanuts and chocolate crunch (4/5)花生味未算特別濃,朱古力粒嘅味較突出🙈·⭐️Pistachio Crunch (4.5/5)開心果控一定要試吓🤤‼️堅果味濃,鹹香好重🤤仲有開心果粒粒!—————————————————————賣相:3.6/5味道:4.4/5性價比:3/5推介度:3.6/5———————
#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_甜品
Small Size $58
3 scoops

⭐️BB cinnamon (4.2/5)

花生味未算特別濃,朱古力粒嘅味較突出🙈
⭐️Pistachio Crunch (4.5/5)

賣相:3.6/5
味道:4.4/5
性價比:3/5
推介度:3.6/5
—————————————————————
📍Snack Baby Gelato @snackbabygelato
2024-08-15 677 瀏覽
雖然係山上面, 但係都無阻大家黎潮聖既慾望, 去到見到門口塞滿曬落單既人, 室內外既位都滿曬😂 呢間走懷舊風既Gelato 專門店賣既Gelato都係Animal-free & lactose-free , 另外仲有無酒精同低酒精既飲品, 完美地符合到每個人既需求😎 Gelato 分左大/細既杯裝, 另外仲有Cone/ Waffle Cup/ Cookie Cup可以選擇, 每杯最多可以揀三款口味😌我地揀左Pina Colada/ Cantaloupe Melon/ Pistachio Crunch, 三款都各有特色, Melon 好清甜真係好似食緊蜜瓜咁, Pistachio果款都幾濃郁加埋啲鹹鹹地Roasted Nuts鹹鹹甜甜幾特別🤩如果鐘意食gelato又想食得健康既朋友可以黎一試🥳

如果鐘意食gelato又想食得健康既朋友可以黎一試🥳
2024-08-03
15 分鐘 (堂食)
下午茶
❝近期新開已成熱店‼️復古風正宗Gelato🍨主打純素/無乳糖雪糕✨十多款口味~開心果世一咁好食?!中環PMQ最近新開的Gelato店 @snackbabygelato 🍨✨雪糕有十多款口味 主打純素/無乳糖 以有蓋鐵筒裝住 超正宗! 復古裝修打卡一流😍店員搞笑又熱情🫶🏻作為Foodie有的第6感覺得遲早變熱店 所以趕快去了🤣🙏🏻(其實宜家都已經唔少人! 平日夜晚都要排一陣隊/堂食full house!)$58/$68 兩個size都可以選3款味😬(堂食要加一)建議可以直接叫大size!!😂(份量不多🤫)我們選的雪糕口味味道都好L正!😋不過真的溶得超快🫠😫堂食的鐵碗及匙羹好有質感 不過匙羹厚身不雪糕有點困難(好像不斷在推走雪糕🤛🏻😂)-𝐖𝐡𝐚𝐭 𝐰𝐞 𝐭𝐫𝐢𝐞𝐝- <排名分先後>▪️𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝘾𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝👍🏻 - 果然世一好食 在香港食過果仁鹹香味最重的 帶鹹香果仁碎~▪️𝘽𝘽 𝘾𝙞𝙣𝙣𝙖𝙢𝙤𝙣👍🏻 - 原來blackberries同肉桂好夾 兩者沒 搶focus又清新 肉桂控必試!▪️𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙮 𝙑𝙖𝙣𝙞𝙡𝙡𝙖👍🏻 - 帶一點一點雲呢拿籽 香草奶味香濃 帶香香的煙

-𝐖𝐡𝐚𝐭 𝐰𝐞 𝐭𝐫𝐢𝐞𝐝- <排名分先後>

▪️𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙮 𝙑𝙖𝙣𝙞𝙡𝙡𝙖👍🏻 - 帶一點一點雲呢拿籽 香草奶味香濃 帶香香的煙燻味 我喜歡!🫶🏻

▪️𝙍𝙞𝙘𝙝 𝙈𝙞𝙡𝙠 𝙉 𝙎𝙣𝙖𝙘𝙠 𝘾𝙧𝙖𝙘𝙠𝙡𝙚👍🏻 - 好濃郁奶甜味 像是超濃牛奶糖!

▪️𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚👍🏻 - 超香濃! 咖啡控可一試 (但冇特別驚喜)

▪️𝙈𝙞𝙣𝙩 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙘𝙘𝙞𝙖𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖 - 濃到有點raw 像印度菜薄荷醬那個味 未必個個接受到~

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Snack Baby Gelato
中環荷李活道93-95號地下

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦/𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_甜品 #joys_icecream
2024-08-06 945 瀏覽
✍︎︎🍨Small size $58無論咩size都可以揀選3個口味🥰🍫INTENSE CHOCOLATE 🍫 99% and 70% Chocolate🤤苦苦嘅朱古力,鐘意dark chocolate 嘅我啱哂💚PISTACHIO CRUNCH Roasted pistachios, salty nut crystals開心果味必食😍😍最有驚喜 鹹香味好重!仲要有好多果仁碎同果仁粒,口感好豐富🥜PEANUT BUTTER WITH CHOCOLATE CRUNCH Roasted peanuts, dark chocolate nuggets花生醬味都幾重🥰又唔會偏甜,仲要有黑朱古力碎平衡返,唔錯唔錯••••••••••••••••••••••••••••••🔎Snack Baby Gelato 中環荷李活道93-95號地舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
🍨Small size $58
無論咩size都可以揀選3個口味🥰

🍫INTENSE CHOCOLATE 🍫
99% and 70% Chocolate
🤤苦苦嘅朱古力,鐘意dark chocolate 嘅我啱哂

💚PISTACHIO CRUNCH
開心果味必食😍😍最有驚喜 鹹香味好重!
仲要有好多果仁碎同果仁粒,口感好豐富

🔎Snack Baby Gelato
2024-07-31 808 瀏覽
其實減緊肥但都真係必食夏天嘛..要涼快一下a知道佢好評如潮當然要試同朋友一齊試咗五隻味自己最鍾意係花生味但咖啡味都相當驚喜雖然開心果味咸咗啲但真係好貼近原形食緊時覺得開咗新年全盒嘅開心果嚟食咁食完已經好想快啲再去試埋其他味C另外係,超鍾意呢到vintage 設計• PEANUT BUTTER WITH CHOCOLATE CRUNCH• CAFFE• PISTACHIO CRUNCH• INTENSE CHOCOLATE• MINT STRACCIATELLA
其實減緊肥但都真係必食
夏天嘛..要涼快一下a
知道佢好評如潮當然要試
同朋友一齊試咗五隻味
自己最鍾意係花生味
但咖啡味都相當驚喜
雖然開心果味咸咗啲
但真係好貼近原形
另外係,超鍾意呢到vintage 設計
• CAFFE
• PISTACHIO CRUNCH
• INTENSE CHOCOLATE
• MINT STRACCIATELLA
2024-07-25 804 瀏覽
夏日炎炎,食完lunch最好當然係食返杯雪糕🍨happy下個人推介Pistachio 食落去有少少鹹鹹地,超級似食緊一粒真嘅開心果💕💕💕💕Pina Colada椰子加上菠蘿味打出嚟嘅,食落去好清新好有夏天feel🏖️Intense chocolate🍫我覺得呢個朱古力味同平時唔同好有驚喜好食呢間Gelato店好味到我哋買外賣拎返公司
夏日炎炎,食完lunch最好當然係食返杯雪糕🍨happy下

個人推介

Pistachio
食落去有少少鹹鹹地,超級似食緊一粒真嘅開心果💕💕💕💕
Pina Colada
椰子加上菠蘿味打出嚟嘅,食落去好清新好有夏天feel🏖️

呢間Gelato店好味到我哋買外賣拎返公司

近日最吸引的新店,老闆因為愛女有乳糖不耐所以研發純素雪糕。店內標明animal-free(AF)的雪糕使用腰果奶製作,部分則屬於Lactose Free(LF),使用無乳糖的牛奶製成,可以跟據自己飲食需要選擇。 雪糕全部都可以試食,不同size最多均可選三個口味,留意返餅乾筒含牛油成分非VEGAN。飲品有咖啡亦有酒精,亦可選無/低酒精成分的飲品。店內裝修走復古風格,打卡都幾靚㗎。平日lunch hour 之後去到,店入面都幾多人,似乎好多中環人食完飯去食雪糕。店外有個打卡位,亦可以睇到店員整雪糕。復古風裝修,整個色調都好靚,品牌型像夠突出。現場有少量座位,吊燈、檯燈到桌椅都揀得得好靚,有時光倒流的感覺。目前有十幾個雪糕口味,Cantaloupe哈蜜瓜是季節限定,之後都可能有其他新口味。每種雪糕都有標明純素(AF)、無乳糖(LF)或含堅果(N),方便有不同食物敏感和飲食需要的朋友。除了雪糕,店內也供應咖啡、無酒精/低酒精/正常酒精的調酒飲品。雪糕全部都可以試食,我就叫店員俾純素的口味我試,有一個 BB cinamon我最後無揀到但都幾好味嘅,莓果酸調果種。Peanut Butter我試果

復古風裝修,整個色調都好靚,品牌型像夠突出。
雪糕全部都可以試食,我就叫店員俾純素的口味我試,有一個 BB cinamon我最後無揀到但都幾好味嘅,莓果酸調果種。Peanut Butter我試果啖又唔覺太重花生味,所以最後都無揀到。
Medium Size HK$68 (Intense Chocolate, Pistachio Crunch, Cantaloupe)
店內吃杯裝都用這種不銹鋼杯,Medium Size有兩大球一細球,最多可揀三個口味。意大利雪糕必吃當然係開心果,這家即使是VEGAN也沒令人失望,仲有堅果粒粒咬下好爽,雪糕用腰果奶做都了香好幼滑。

+++++
2024-07-16
2024-07-21 1147 瀏覽
Discover the recently opened vegan gelato spot on Hollywood Road, a great choice to cool down in the sweltering heat. Despite its popularity, even at 9pm on weekdays, it remains bustling with customers. Personally, I highly enjoyed indulging in their delectable flavors, particularly the pistachio and intense chocolate. Additionally, the red cinnamon flavor pleasantly surprised me with its intriguing blend of cinnamon and subtle sourness.Gelato (Small size $58@)*Intense chocolate (AF) | 99% and 7

Gelato (Small size $58@)

*Intense chocolate (AF) | 99% and 70% chocolate
Smokey vanilla (LF) | Hickory-flavored bourbon vanilla(Pretty blended that night, maybe I had the intense chocolate first)
*Pistachio crunch (AF) | Roasted pistachios, Salty nut crystals
Roasted coconut (AF) | Triple coconut: crisps, meat, water
Yuzu ginger (AF) | Tart Yuzu sorbet with a ginger kick (Would be like if there were more ginger flavour)
*BB Cinnamon (AF) | Tangy blackberries & ground cinnamon

Signature Cocktails

*Affogato Baby | Espresso, coffee liqueur, fior di latte gelato $108 (Classic and richhh)
Pablo Spritz | Pine, bitter aperitif, sparkling wine $128

*=me likey
2024-07-12 1204 瀏覽
夏天咁熱最啱食雪糕🥰 最近啲間雪糕店超紅 到訪先知原來除咗食雪糕之外佢哋仲有酒飲🥳  首先無論叫細杯定大杯都可以揀多至三款口味 每款口味都經特別調配 最新係餐牌仲會標示:  AF: ANIMAL FREE, CONTAINS NO ANIMAL PRODUCTS LF: LACTOSE FREE, MADE WITH LACTOSE FREE MILK N: CONTAINS NUTS  有唔同過敏都可以揀返自己相應能食用嘅口味🤟🏼  PISTACHIO CRUNCH (AF, N)自己就嫌佢鹹咗少少😛 私心推薦以下幾款心水🌟: 🔸MATCHA WITH TOASTED WHITE CHOCOLATE (LF) - 超香醇抹茶味😙  🔸CAFFE (LF) - 重咖啡香 仲咬到咖啡豆碎😋  🔸INTENSE CHOCOLATE (AF, N) - 由99%同70%朱古力溝成 鍾意食朱古力必試‼️  🔸SMOKEY VANILLA(LF) - 如其名 真係好smokey😂
夏天咁熱最啱食雪糕🥰 最近啲間雪糕店超紅
到訪先知原來除咗食雪糕之外佢哋仲有酒飲🥳