2021-04-28
日頭係文青cafe,夜晚搖身一變成chill bar把酒談天既好地方,講緊既就係深水埗既So Coffee & Gin @socoffeegin ! Happy friday當然要盡興啦,上星期就去左呢度,我地叫左一人一杯cocktail放鬆下,仲要係屬於佢地既Signature Cocktail呢! 分別係:..🍸1951 - Cold Expresso, Lemon juice, honey, tonic & gin賣相好精美既cocktail,透明杯映照了Cold expresso的濃啡同tonic溝蜜糖檸檬汁既香檳色帶汽既清泉,層次分明,面上再擺上曬過的檸檬乾,就係簡單的藝術品! 飲一啖,味道好豐富,想像Cold Expresso濃與澀☕️與檸檬既酸🍋同蜜糖既甜🍯互相交融,完全撞出火花,3種味都各有特色沒有被遮掩,我飲落既感覺係好清新好解渴添😂 半醉與清醒之間,笑訴心事,就是最好不過!..🍶雪菊清酒芝士奶蓋 Sake Cocktail - 富士山麗樽熟50' Fuji Sanroku Tarujyuku 50'唔好睇少呢杯貌似普通奶蓋飲品咁,深深飲落去你就嚐出其精彩了!✨ 有無諗
唔好睇少呢杯貌似普通奶蓋飲品咁,深深飲落去你就嚐出其精彩了!✨ 有無諗過清酒既清、菊花既香同芝士奶蓋既濃會撞出咩火花? 就係呢一回事,飲落去係有驚喜既感覺,香而不膩,好獨特既味道! 想嚐鮮既你,試試呢款,唔會失望!.
把酒談天時都要有D小食佐酒既,點左:
脆炸鹽酥雞粒Crunchy Salted chicken balls - 肉嫩皮薄,炸得香脆,唔錯!
So雞翼 So Chicken Wings: 伴有大量沙律菜,平衡返邪惡juicy香烤雞翼,好味!
芝士薄脆 (似係off-menu?): 我都唔知個名係咩,但賣相好特別啊!! 好濃郁既芝士脆脆,唔膩幾特別.
呢度環境唔錯呢,主要色調係白色灰色水泥牆,衣車主題,簡單又特別! 角落位仲有樓梯上2樓,有少少藝術展覽咁,上面亦都有雅座呢,同時樓梯一定係女士們既打卡位啦!