2021-04-28 3040 瀏覽
日頭係文青cafe,夜晚搖身一變成chill bar把酒談天既好地方,講緊既就係深水埗既So Coffee & Gin @socoffeegin ! Happy friday當然要盡興啦,上星期就去左呢度,我地叫左一人一杯cocktail放鬆下,仲要係屬於佢地既Signature Cocktail呢! 分別係:..🍸1951 - Cold Expresso, Lemon juice, honey, tonic & gin賣相好精美既cocktail,透明杯映照了Cold expresso的濃啡同tonic溝蜜糖檸檬汁既香檳色帶汽既清泉,層次分明,面上再擺上曬過的檸檬乾,就係簡單的藝術品! 飲一啖,味道好豐富,想像Cold Expresso濃與澀☕️與檸檬既酸🍋同蜜糖既甜🍯互相交融,完全撞出火花,3種味都各有特色沒有被遮掩,我飲落既感覺係好清新好解渴添😂 半醉與清醒之間,笑訴心事,就是最好不過!..🍶雪菊清酒芝士奶蓋 Sake Cocktail - 富士山麗樽熟50' Fuji Sanroku Tarujyuku 50'唔好睇少呢杯貌似普通奶蓋飲品咁,深深飲落去你就嚐出其精彩了!✨ 有無諗
唔好睇少呢杯貌似普通奶蓋飲品咁,深深飲落去你就嚐出其精彩了!✨ 有無諗過清酒既清、菊花既香同芝士奶蓋既濃會撞出咩火花? 就係呢一回事,飲落去係有驚喜既感覺,香而不膩,好獨特既味道! 想嚐鮮既你,試試呢款,唔會失望!.
把酒談天時都要有D小食佐酒既,點左:
脆炸鹽酥雞粒Crunchy Salted chicken balls - 肉嫩皮薄,炸得香脆,唔錯!
So雞翼 So Chicken Wings: 伴有大量沙律菜,平衡返邪惡juicy香烤雞翼,好味!
芝士薄脆 (似係off-menu?): 我都唔知個名係咩,但賣相好特別啊!! 好濃郁既芝士脆脆,唔膩幾特別.
呢度環境唔錯呢,主要色調係白色灰色水泥牆,衣車主題,簡單又特別! 角落位仲有樓梯上2樓,有少少藝術展覽咁,上面亦都有雅座呢,同時樓梯一定係女士們既打卡位啦!
1951
雪菊清酒芝士奶蓋
SO雞翼
2021-04-23
宵夜
1951
雪菊清酒芝士奶蓋
SO雞翼
咖啡店前身係民興針車行🧵所以佢索性用衣車嚟做主題🪡樓上仲有一層 整間咖啡店走懷舊工業風 別具格調🧶可惜當日去嘅時候人非常之多 內裏好濟逼嘅感覺 我都冇上樓上睇 想影張相都唔係咁易 有少少可惜🥲-🥯鮮菇菠菜配低碳貝果(+$25) ($73)Bagel我真係食超多 但低碳bagel咁有趣未試過 而且cafe仲提供好多多ketofriendly嘅選擇 keto緊嘅朋友仔會係一個唔錯嘅選擇🤔但第1次食呢種bagel嘅我唔太鍾意 由於係始終係低碳bagel 我都估計係冇咁好口感同味道 但佢比想像中更差🤣好乾身之餘 係一點咬口都冇 係個好乾好鬆散嘅麵包🤯餡料菠菜鮮菇本身應該係refreshing 可惜炒佢嘅時候應該係落油太多 變咗整體雖然香 但係油膩感太重 覺得食到一嘴油嘅感覺🤯整體真心麻麻地🤢
🥯鮮菇菠菜配低碳貝果(+$25) ($73)

最近見到深水埗開咗一間新嘅cafe 所以就同媽咪一齊去試吓深水埗有好多唔同嘅Cafe但係呢間係用咗衣車做主題🧵前身係一間係50年代開設嘅針車行🪡所以鍾意時裝嘅我就梗係要過嚟食下野感受下啦💃🏻舖頭設計糅合工業風格店舖兩層都擺放左唔同嘅衣車同埋針線,等我哋了解多啲當年嘅香港製衣業睇完之後就梗係要試吓佢哋嘅嘢食啦跟住我就試咗鮮菇菠菜黑麥包同埋虎蝦翠玉麵配蒜香半乾蕃茄果仁醬黑麥包夾住菠菜同是鮮菇仲有蕃茄🍄蘑菇炒完香氣十足配麥包一齊食好夾仲配有沙律菜,好light 虎蝦翠玉麵有三隻煎香左嘅虎蝦🦐🦐🦐蝦肉彈牙而且蝦頭仲有少少蝦膏但我覺得最正嘅係翠玉麵,只用上翠玉瓜製成,冇煮到過熟仲有咬口醬汁有少少辣好惹味飲品方面叫咗rose tea latte 同hand drip coffee Latte 有玫瑰花瓣做點綴,有淡淡既玫瑰味道🌹媽咪話飲落舒服我就試左Columbia 咖啡豆☕️果味比較重,唔會太酸好易入口餐廳提供除咗普通麵包外仲有生酮麵包可以選擇同埋都有純素同Keto 既菜式可以照顧到需要嘅人好體貼,價錢係合理範圍
最近見到深水埗開咗一間新嘅cafe
所以就同媽咪一齊去試吓
深水埗有好多唔同嘅Cafe但係呢間係用咗衣車做主題🧵
前身係一間係50年代開設嘅針車行🪡
所以鍾意時裝嘅我就梗係要過嚟食下野感受下啦💃🏻

睇完之後就梗係要試吓佢哋嘅嘢食啦

黑麥包夾住菠菜同是鮮菇仲有蕃茄🍄
蘑菇炒完香氣十足配麥包一齊食好夾
仲配有沙律菜,好light

虎蝦翠玉麵有三隻煎香左嘅虎蝦🦐🦐🦐
蝦肉彈牙而且蝦頭仲有少少蝦膏
醬汁有少少辣好惹味

Latte 有玫瑰花瓣做點綴,有淡淡既玫瑰味道🌹
媽咪話飲落舒服

我就試左Columbia 咖啡豆☕️
果味比較重,唔會太酸
好易入口

餐廳提供除咗普通麵包外仲有生酮麵包可以選擇
同埋都有純素同Keto 既菜式
可以照顧到需要嘅人好體貼,價錢係合理範圍
2021-04-24 73 瀏覽
呢間咖啡店☕️夜晚6-10pm就會變成一間好chill好有藝術氣息嘅酒吧!1️⃣Gin & Tonic (A+B) $100A: Perfume Trees Gin B: Bitter Orange & Elderflower 呢個有elderflower嘅香味幾突出,gin帶有少少陳皮及白蘭花嘅香氣!🙆🏻‍♀️美味指數:8.3/102️⃣1951 (Gin Cocktail) $80Cold Espresso, Lemon Juice, Honey, Tonic, Gin呢個飲落去有少少似espresso tonic,不過變咗酒鬼版🧏🏻‍♀️酒同咖啡平衡得好好!🙆🏻‍♀️美味指數:8.3/103️⃣芝士脆片 芝士味香濃,製作嘅時候已經聞到濃濃嘅芝士味!脆片質感薄脆,送酒一流!🙆🏻‍♀️美味指數:7.56/104️⃣SO 雞翼 $38雞翼外脆內軟,配上香草更惹味。🙆🏻‍♀️美味指數:7.56/10💡整體來講,一定要同朋友嚟試吓!SO Coffee & Gin (深水埗)地址🐾:深水埗荔枝角道221號地舖
[深水埗~ So Coffee & Gin]
🙆🏻‍♀️美味指數:8.3/10
3️⃣芝士脆片
🙆🏻‍♀️美味指數:7.56/10
4️⃣SO 雞翼 $38
雞翼外脆內軟,配上香草更惹味。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.56/10
💡整體來講,一定要同朋友嚟試吓!
SO Coffee & Gin (深水埗)
地址🐾:深水埗荔枝角道221號地舖
上個禮拜來食過一次覺得非常之好味😋今個星期六帶埋個大仔一齊再嚟食下其他嘅嘢食我仔仔點左黑松露意粉同埋ice chocolate 而我呢個包痴就繼續試食另一款牛油果煙肉黑麥包 今次老闆好好人我問佢哋有冇Dirty 佢哋特登為我而沖左一杯(menu 本身冇ga) 非常感動😘😘為食嘅我哋仲試咗兩款蛋糕君度橙酒蛋糕同埋小山圓抹茶瑞士卷😋個黑松露意粉好香好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 我大仔唔使5分鐘食晒🤣🤣🤣🤣 佢唔肯同我share😆😆佢話太好味個牛油果煙肉黒麥包 有三片煙肉丶半個牛油果🥑丶兩片蕃茄同埋沙律半碟 正😋👍🏻 塊包整得好脆身 沙律酸酸甜甜好好味杯Dirty 雖然睇落唔係好靚 但係飲落去好香濃好好味 😋 咖啡味好重哥哥杯朱古力呢 對於我來講就比較甜 但係佢就好鍾意 尤其是啲cream 佢話好好味😂😂兩件蛋糕我比較鍾意君度橙酒嗰款 食得出有少少橙味 個蛋糕都幾軟身 👍🏻👍🏻個抹茶瑞士卷相比就冇咁特別 入面唔多cream 比較乾身 👍🏻👍🏻唔係好甜同埋賣相好靚呢間Cafe服務態度同埋食物一流我下次一定會再嚟😉
上個禮拜來食過一次覺得非常之好味😋
今個星期六帶埋個大仔一齊再嚟食下其他嘅嘢食
我仔仔點左黑松露意粉同埋ice chocolate
(menu 本身冇ga) 非常感動😘😘

為食嘅我哋仲試咗兩款蛋糕君度橙酒蛋糕同埋小山圓抹茶瑞士卷😋

呢間Cafe服務態度同埋食物一流
我下次一定會再嚟😉
2021-04-24
10 分鐘 (堂食)
  • 牛油果煙肉黑麥包
  • 黑松露意粉
2021-04-24 153 瀏覽
坐落係荔枝角道石硤尾街交界,有間海軍藍色門面水泥牆身嘅工業風格Cafe,聽聞前身係一間車衣廠🧵🪡。打電話過去訂枱嘅時候接聽嘅男生好熱情回應話佢地歡迎毛孩我當然要帶兩個衰女去捧場整體來講十分滿意,老闆對毛孩好好,仲預備左啲風乾嘅雞塊比佢哋添2樓係貼心地預留咗俾有毛孩嘅爸爸媽媽記住小朋友要上好繩唔好騷擾到其他客人喔🦮我地試咗 1)香煎虎蝦翠玉麵配蒜香半乾蕃茄果仁醬2) 黑毛豬叉燒炒蛋黑麥包3)冬陰功大蝦意粉4)生酮85%黑朱古力慕絲蛋糕5) 1杯 ice americano 同 flat white ☕️
坐落係荔枝角道石硤尾街交界,
有間海軍藍色門面水泥牆身嘅工業風格Cafe,
聽聞前身係一間車衣廠🧵🪡。
打電話過去訂枱嘅時候接聽嘅男生好熱情回應話佢地歡迎毛孩

我當然要帶兩個衰女去捧場

整體來講十分滿意
,老闆對毛孩好好,仲預備左啲風乾嘅雞塊比佢哋添

2樓係貼心地預留咗俾有毛孩嘅爸爸媽媽

香煎虎蝦翠玉麵配蒜香半乾蕃茄果仁醬
黑毛豬叉燒炒蛋黑麥包
生酮85%黑朱古力慕絲蛋糕
  • 生酮朱古力蛋糕
Matcha Latte (C) $40原來呢度既抹茶粉係自家製 並無落糖沖 難怪飲落茶味香濃得黎又冇浮粉 仲要唔甜!🍵同奶既比例剛好 飲落唔會太淡而且飲到最後都冇因為冰溶咗而變淡🤣評分: 9/10🌟冬陰公大蝦意粉🦐 $88呢個係當日既special 見到幾特別就叫咗 估唔到又真係幾好食🤤 雖然整體份量唔算太多 女仔食就剛好 但個味道真係唔錯 首先意粉超掛汁 冬陰公食落酸酸甜甜 帶少少微辣 非常開胃 而且有兩隻🦐係面 肉質食落都好新鮮 整體唔錯🥰評分: 9.5/10🌟黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88係餐廳試業期間已經見到好多人推介呢款 一黎到見到啲黑毛豬叉燒既份量係勁多 同埋仲有少少沙律菜 食完成碟其實都好飽😆 首先啲叉燒整得好入味 肉質好淋之外食落仲甜甜地 加埋炒得頗滑既炒蛋同烘得外脆內軟既黑麥包 整體真係好出色 而且店員都好nice 又可以慢慢坐慢慢食 成餐都食得好舒服 推介! 評分: 10/10🌟———————————————————————SO Coffee & Gin (深水埗)深水埗荔枝角道221號地舖
Matcha Latte (C) $40
評分: 9/10🌟

冬陰公大蝦意粉🦐 $88
評分: 9.5/10🌟

黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88
評分: 10/10🌟
———————————————————————
SO Coffee & Gin (深水埗)
深水埗荔枝角道221號地舖
Matcha Latte (C)
冬陰公大蝦意粉🦐
黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包
Matcha Latte (C)
冬陰公大蝦意粉🦐
黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包
對大南街一帶的歷史有些認識的人,都會知道這裏曾經是紡織業界🧵的中心地帶;七、八十年代,布料材質,手工織物,紐扣絲線的店鋪,以及縫紉機廠等都曾於此林立。 雖然紡織業界的黃金時期早已過去🍂,深水埗也正悄悄轉型,但我們還是可以在各咖啡店中找到歷史的痕跡。. 這家店本亦是間祖傳的針車行://作為這間針車行的第三代傳人,我們能把這裏的歷史以不同方式傳承下去而感到自豪,並為這個社區帶來一個新的共享聚會空間。//.◇𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑻𝒐𝒏𝒊𝒄◇$48咖啡湯力是該店的𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒💕口味挺𝑓𝑟𝑢𝑡𝑦的,酸味明顯。上面還放了一片檸檬乾🍋和肉桂。風味獨突,是一杯會讓人記得的咖啡☕。.◇𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 𝒊𝒏 𝑻𝒖𝒏𝒈 𝒀𝒖𝒎 𝑲𝒖𝒏𝒈 𝑺𝒂𝒖𝒔𝒆◇$88冬陰公大蝦意粉🦐,微辛🌶️很惹味,冬陰公的味道意外地和意粉很搭☺️份量也不錯🍝。.◇𝑪𝒓𝒊𝒔𝒑𝒚 𝑩𝒂𝒄𝒐𝒏 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑺𝒂𝒏𝒅𝒘𝒊𝒄𝒉◇$68🥑 牛油果煙肉黑麥包✨喜歡吃硬包的人一定要點這裏的黑麥包,有淡淡麥香🥖煙肉🥓煎得焦脆,也有蕃茄

這家店本亦是間祖傳的針車行:

◇𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑻𝒐𝒏𝒊𝒄◇$48
咖啡湯力是該店的𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒💕
口味挺𝑓𝑟𝑢𝑡𝑦的,酸味明顯。
上面還放了一片檸檬乾🍋和肉桂。
風味獨突,是一杯會讓人記得的咖啡☕。
Coffee tonic

冬陰公大蝦意粉🦐,微辛🌶️
很惹味,冬陰公的味道意外地和意粉很搭☺️
份量也不錯🍝。
冬陰公大蝦意粉

🥑 牛油果煙肉黑麥包✨
喜歡吃硬包的人一定要點這裏的黑麥包,有淡淡麥香🥖
煙肉🥓煎得焦脆,也有蕃茄片🍅解解油膩感。
而且性值比高,下次會想試黑毛豬滑蛋🤤
牛油果煙肉黑麥包

其實它也有兩層,座位🪑算多,不過這次沒有上去😅
他早上08:30便開店,早餐時段叫黑麥包還送黑咖啡呢😚
而且還有印花卡㊞,光顧滿九次便送一杯咖啡☕。
街坊表示還挺吸引的😆💛

𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍

⭐ 推薦程度: 8/10
⇨味道: 8/10
⇨環境: 8.5/10
⇨性價比: 7.5/10
2021-04-17 61 瀏覽
呢一間嘅coffee shop係一間針車行第三代傳人開嘅 所以裏面有好多衣車嘅裝飾 好特別 兩層高嘅餐廳 樓下係coffee shop 樓上係共享空間 最欣賞嘅係佢冇限時間限制 你可以好好咁享受 食物同飲品 完全唔需要趕時間 佢哋平日就會多啲套餐選擇 而星期六丶日就多啲蛋糕款式 啲蛋糕好吸引好靚 好多選擇有抹茶瑞士卷丶伯爵茶芝士蛋糕、朱古力蛋糕丶芒果芝士蛋糕⋯⋯ 而最特別就係紅桑子開心果芝士蛋糕🍰 喺外邊好少見 所以我order左呢一個來試 芝士味唔太重 好軟身好軟滑 紅桑子酸酸甜甜令到個蛋糕更好味😋 配咖啡一流 佢哋個flat white 咖啡味好特出 好香濃 拉花都做得好靚 主食個方面呢就有意粉同麵包🥯選擇 但我係包痴😝所以我決定揀最出名嘅黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包食 送到嚟嘅時候個賣相已經非常吸引 啲叉燒好多好香 不過有少少可惜嘅係個多士邊比較硬身 所以我用唔到刀叉切來食 包身都好軟熟嘅 只係嗰包邊硬 啲叉燒就比較咸 隻蛋都炒得好滑 配埋個沙律食唔錯🤤🤤 👍🏻👍🏻👍🏻食物唔差丶環境又好丶服務態度一流 下次我會再嚟試吓佢啲意粉🍝

Cheesecake

FLAT  WHITE

2021-04-17
15 分鐘 (堂食)
Cheesecake
FLAT  WHITE
  • CHEESECAKE
2021-04-16 51 瀏覽
係Keto Cake 🍰😍《Strawberry mousse cake $88》好搞笑每層都係粉紅色有一層好似午餐肉,有一層好似山楂餅☺️漸變好好睇哈哈😄享受完視覺,反正我都唔理係乜嘢啦~大大啖咬晒佢!🥰就咁睇都睇到好多層,真係整得好有心思🥰影完幾張相就唔客氣啦!!酸酸甜甜嘅感覺,搭配士多啤梨同埋藍莓生果襯托🫐感覺好清新😝🥲可惜嘅係Keto朱古力蛋糕已經賣晒,我本身係想食呢一個多啲😖😖
係Keto Cake 🍰😍

《Strawberry mousse cake $88》
好搞笑每層都係粉紅色

酸酸甜甜嘅感覺,搭配士多啤梨同埋藍莓生果襯托🫐感覺好清新😝

📍車衣行變身型格cafe‼️ • 有溫度的小店 -- SO Coffee & Gin☕️=======================上星期復活節假期約咗去深水埗cafe-hopping🤤第一站就去咗SO Coffee & Gin~睇返資料知道原來呢到嘅前身係民興針車行,第三代傳人接手後將佢改造成型格cafe🤤裝修方面行工業風,入面仲擺左舊式衣車嘅擺設㗎😆食物方面都幾多元化,有toast、意粉、蛋糕等等~今次就試咗佢哋嘅toast🤪------------------------------⭐️黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88 (8/10)份量都幾大份,可以同朋友happy share!!🤤兩大片黑麥包內夾住大量嘅黑毛豬叉燒同滑蛋,睇見都流口水🤤黑麥包烘熱後口感微脆,有陣陣麥香,麵包肉帶少少煙韌嘅口感~🤤叉燒肉好腍,加埋炒香嘅洋蔥,味道甜甜哋,又帶油脂香😆加埋滑溜嘅炒蛋真係好夾‼️------------------------------⭐️海鹽焦糖拿鐵 $40 (7.5/10)飲落焦糖味濃郁,口感順滑🙈但就唔係好飲到海鹽味🙈------------------------------整體嚟講主食
=======================

⭐️黑毛豬叉燒滑蛋黑麥包 $88 (8/10)

⭐️海鹽焦糖拿鐵 $40 (7.5/10)

飲落焦糖味濃郁,口感順滑🙈但就唔係好飲到海鹽味🙈
整體嚟講主食唔錯💕食得出店家嘅用心👍另外店員好nice好有禮貌,係一次好滿意嘅用餐體驗呢!😚佢啲上星期正式營業,大家快啲支持下啦😍
賣相:7.5/10
前往方法:深水埗A2出口
2021-04-06
午餐
2021-04-12 71 瀏覽
位於荔枝角道嘅SO coffee & Gin喺人氣大排檔愛文生行過少少,前身為民興針車行,所以入面擺咗幾部舊式衣車作展覽用途,以示不忘本。嗌咗signature 嘅 coffee tonic($48) 同iced mocha($42) ,前者用哥倫比亞🇨🇴single origin 豆,入口就係濃烈咖啡味,比一般嘅coffee tonic 重口味,個人覺得酸度可提高,亦略嫌唔夠凍唔夠汽,不過,係有潛質嘅。iced mocha 有原粒朱古力碎喺底,記住搞匀先飲,豆係house blend,巴西豆,偏nutty,啡味幾濃,但朱古力味可以再突出啲。整體來講幾抵飲,份量大,價錢唔會太進取,店員(定老闆?)好友善會主動介紹咖啡,值得支持❤️-PS:店舖還有生酮飲食menu ,幾特別。

Iced  mocha
Coffee  tonic

PS:店舖還有生酮飲食menu ,幾特別。
呢間前身係針車行嘅cafe~有好多生酮菜式☺️🍰甜品🥯麵包🍝主食都有生酮版本😉去cafe好耐無試過<$100,包埋野飲😆野食有好食過一啲價錢更貴嘅cafe😜樓上仲有展覽睇😃🌟🥑🥓牛油果煙肉黑麥包🍞 ($68)呢個份量包埋black coffee真係好抵😆煙肉好多😳煎到脆脆地同軟身嘅牛油果,係口感上都幾夾~黑麥包烘到好脆👍🏻本身擔心中間太硬,但煙肉嘅油份岩岩軟化到塊包,做到外脆內煙韌🥰☕️Black coffee非常濃😂如果偏nutty啲會比較岩我口味😬總結性價比高😝好多針車景品同裝飾睇😆真心想黎多次試慢煮黑毛豬叉燒🥺勁多人叫😚感覺好岩我呢啲怕肥嘅人🤣
牛油果煙肉黑麥包
🌟🥑🥓牛油果煙肉黑麥包🍞 ($68)
☕️Black coffee
非常濃😂如果偏nutty啲會比較岩我口味😬
總結
2021-04-11
$68 (早餐)
2021-04-11 46 瀏覽
裝修就係普通工業風,冇咩咁特別嘅地方。坐得好唔舒服,因為張凳太高,臺太矮,食嘢好似長頸鹿飲水咁,除非你平衡能力好叻,或者臂力優秀,可以端住好重嘅地方食嘢,咁就可以enjoy 啦。呢間咖啡嘅人態度好好,咖啡都唔錯,好快上,不過我嗌MOCHA,冇mocha味⋯⋯不過可能新開,業務唔熟悉,漏咗單,但都算快,補俾我。不過,啲嘢食我就有啲唔理解,嗌咗推薦嘅黑毛豬叉燒滑蛋三明治,首先個包發生咩事,硬到一個點,唔係脆,係硬,係刀都切唔開嘅硬,如果大力切,嘅碟就會翻,解決方法一就係好似長頸鹿飲水咁食包,一就用個叉叉住抹大個口食。滑蛋唔滑,但都唔差,叉燒好味,但再巴貝,佢都僅僅係叉燒,最下面個塊包,被滑蛋浸到一劈嘢咁,又好容易切wo!同埋啲沙律菜都黑曬,唔新鮮。總之,唔係特別差,但都冇特別好,換咗啲臺凳啦⋯⋯
總之,唔係特別差,但都冇特別好,換咗啲臺凳啦⋯⋯
2021-04-11 1787 瀏覽
衣車做主題既Cafe🪡 呢度既裝修簡潔, 分上下兩層, 全部都係用細細張既Coffee Table , 感覺同朋友可以坐得close啲同埋Chill啲💆🏽‍♀️ 除左衣車之外, Gin都係其中一個賣點, 除左現場調製既飲品之外, 仲有一個細Corner可以俾你揀啲Gin 買返屋企添👍🏽黑毛豬叉燒滑蛋三文治🥪($88)其實我係俾呢個三文治吸引而黎😂 半肥瘦既叉燒配上香滑既炒蛋, 再加埋烘到脆脆地黑麥包簡直係天衣無縫😍 冬蔭公大蝦意粉🍝($88)一心諗住食呢個意粉, 但係見到個menu又冇sad左一下🥲 點知原來個意粉屬於everyday special 寫左係cashier隔離個小黑板度即刻開心返曬😂 呢個意粉唔好睇佢好似冇咩辣既顏色咁, 食落都幾辣嫁🌶 不過呢個辣係慢慢滲透出黎, 而且唔係死辣, 所以都幾過癮🤤 蝦方面就有一隻大蝦同埋兩隻正常既蝦🦐 意粉有Keto version, 所以就算做緊Keto Diet既朋友都可以食嫁Rose Tea Latte 🌹($36)Latte 用左磨砂既灰藍色咖啡杯同碟盛載, 再配埋金色既匙羹感覺很有質感😍 味道方面帶有淡淡Rose既香氣, 飲落好舒

黑毛豬叉燒滑蛋三文治🥪($88)

冬蔭公大蝦意粉🍝($88)

Rose Tea Latte 🌹($36)
Latte 用左磨砂既灰藍色咖啡杯同碟盛載, 再配埋金色既匙羹感覺很有質感😍 味道方面帶有淡淡Rose既香氣, 飲落好舒服😌

雪菊清酒芝士奶蓋🍶 ($58)
呢度既飲品選擇多得黎又夠曬特別, 黎呢度其實應該試吓Gin既飲品, 但係見到呢個清酒咁特別又忍唔住想試下, 所以就放棄左Gin揀左Sake😂 出到黎既味道都頗有驚喜,厚厚既芝士奶蓋非常綿滑充滿住奶香, 下面既清酒帶出淡淡既菊花清香幾refreshing 🌼 開頭怕Sake既味道會好強烈, 出到黎效果完全同預期唔同仲帶出一份驚喜, 飲到酒得黎又唔會過火, 成件事平衡得好好, 大推🤤

呢間Cafe充滿住驚喜, 下次會想黎試吓其他Cocktail🍸 呢度可以提前係Whatsapp 訂位, 去到就可以唔洗等位喇👍🏽 另外不得
不提既就係店員既服務超好同埋勁有禮貌, 絕對值得一讚✅
2021-04-10
  • 雪菊清酒芝士奶蓋