2009-09-28 22 瀏覽
同老友睇團、行街直落,晚餐就到了SOGO Cafe解決。場內是舊一派的日式西餐廳格局,水晶燈及昏黃燈光加起來,都算是個舒適的休息地,最大缺點是環境較嘈。 都行得幾餓了,同老友分享一個晚餐,一個主菜,再加兩個甜品: 南瓜湯-湯只一款選擇,不喜歡可改選雜菜沙律;照要了南瓜湯,質感較粉鮮甜味不足,水準很麻麻,同上的芝麻餐包也不熱不香,是個馬虎到極的頭陣。 蕃茄醬龍脷柳煮意粉-蕃茄醬酸味重,卻沒有一點鮮茄的甜香,亦蓋過了龍脷柳的鮮味,加上意粉煮得過稔沒咬口,又一失敗作。  巴馬火腿蘑菇寬條麵伴忌廉汁-一心衝著巴馬火腿而點,而成品的火腿咸香有致確是不錯,但廚房將之剪到碎碎濕濕,印象分不免打折;忌廉汁也偏少,以致寬條麵口感不夠creamy,蘑菇則是給得較慷慨的項目,整體來講不過不失啦。 雪糕杏仁片班戟-被精緻的圖片吸引了,滿懷期望的一點;結果雖然仍是鮮果、班戟及雪糕的組合,但構圖一點不繽紛動人,頗軟身的薄班戟皮下,盡是肥膩的忌廉及硬硬的杏仁片,而雪糕又不夠香滑甜美,幾失望的。 雪糕朱古力夾餅-頗脆的窩夫餅與雪糕是個好配搭,可窩夫餅不夠新鮮熱辣,缺了冷熱對比的刺激感;朱古力醬也給得孤寒,滋味未夠豐富

都行得幾餓了,同老友分享一個晚餐,一個主菜,再加兩個甜品

雪糕朱古力夾餅-頗脆的窩夫餅與雪糕是個好配搭,可窩夫餅不夠新鮮熱辣,缺了冷熱對比的刺激感;朱古力醬也給得孤寒,滋味未夠豐富。

熱咖啡-最後的餐飲算是較認真的一項,用上圓形咖啡壺,咖啡也是剛煮沸熱度十足,加上濃郁的花奶,香濃滑溜滋味不錯。

這一頓吞了太多澱粉質,十分飽滯,但味蕾又不是很滿足,心理不太平衡。還好翌晚就是甜魔革命夜,哈!
麵包
雪糕朱古力夾餅
熱咖啡
2009-09-26
(非會員)
今天行過sogo !!見有d 時間就落去sogocafe 食個早餐..去到門口都冇人服務只聽到句日文law!!!!!要自己行入去找位坐!!一入到去就見到好多人!!!心想??會不會要等好久先有野食!!坐下先見到全場得一個服務生甘多law!!!!重要在水吧工作中!!d人等左好久水吧個服務生先出來落單我眼見得他一個人落單又要出食物又要弄drink真慘!!估不到甘大間sogo cafe 早上只有一個人工作!!!到我叫野食的時候先見到個4眼女人行出來((穿行政衣甘樣的))可能是他們的員工出來不是落單是找d客吹水哈哈 真攪野!!最後叫左個煎蛋食同coffee coffee都ok 的!!煎蛋都好食!!好在食品都幾好食!如果唔係真係不開心!!
今天行過sogo !!
見有d 時間就落去sogocafe 食個早餐..
去到門口都冇人服務
只聽到句日文law!!!!!
要自己行入去找位坐!!
一入到去就見到好多人!!!
心想??會不會要等好久先有野食!!
坐下先見到全場得一個服務生甘多law!!!!
重要在水吧工作中!!
d人等左好久水吧個服務生先出來落單
我眼見得他一個人落單又要出食物又要弄drink
真慘!!
估不到甘大間sogo cafe 早上只有一個人工作!!!
出來不是落單是找d客吹水
哈哈 真攪野!!
最後叫左個煎蛋食同coffee
coffee都ok 的!!
煎蛋都好食!!
好在食品都幾好食!如果唔係真係不開心!!

2009-04-10 2 瀏覽
收到生日禮遇, 可享用一頓免費晚餐不想浪費又不想一個人食咁無聊, 自然會帶人一齊食, 佢既promotion都係利用呢一點遮閒日既8點都好多人, 等了幾個字終於可以入到坐入面既位都幾迫, 都了解既, 銅鑼灣仲要係sogo喎, 地方當然串金尺土免費set dinner要了鴨胸, 另一個餐選擇了安格斯牛柳好肚餓, 不過等個餐湯都等了近15分鐘... 附近幾張枱都聽到漏單的投訴, 侍應亦忙到一頭煙, 不必期待有什麼服務可言終於等到有野食, 多士如圖所示, 燶左少少, 龍蝦湯味道少少苦而欠鮮味, 相比之下磨菇湯就較好主菜上, 鴨胸都幾滑, 味道亦ok到安格斯牛柳, 7成熟, 肉質唔錯, 幾有咬口, 不過就稍欠肉味. 以原價近200蚊黎講, 真係物非所值餐飲的咖啡是全晚最滿意的亮點, 為是次晚餐挽回一些分數
收到生日禮遇, 可享用一頓免費晚餐

閒日既8點都好多人, 等了幾個字終於可以入到坐

好肚餓, 不過等個餐湯都等了近15分鐘...

主菜上, 鴨胸都幾滑, 味道亦ok

餐飲的咖啡是全晚最滿意的亮點, 為是次晚餐挽回一些分數
2009-03-30 7 瀏覽
是日下午茶, order 如下:sogo sunrise - 西瓜 and 橙 branded juice 一杯, 普通.牛油面包焗布甸 - 見到之前有 magazine 介紹先來試, 味道的確不錯! 熱辣辣, 食落有牛油香味, 甜中帶有好 d d gei 鹹味, 好食呀! 裡面仲有提子乾, 本應幾 match, 不過一咬落去就 6 到條脷...... 落左 order 要等 15-20mins 新鮮焗, 小心個兜好盪手 ga!!!overall,個布甸真係好好食, 大家要試下!staff 唔掂. 去到時被安排坐一張完全冇 set gei 台, 紙巾餐具咩都冇! 再睇原來中間 d 4 人台先有 set, 則邊 gei 卡位一 d set 左 一 d 冇. 但 d staff 完全唔理, 求其俾個位就算. 差!一坐低就話 "一陣多人我地會要番你張台", 一聲唔該或唔好意思都冇, 差差!一入門口就大聲嗌 "yee sen yee see", 你 up 咩呀....? "一生一世", "1 3 1 4", "1 2 3 4"? 唔係我聾貓, 而係佢地好亂黎!!! 隔離台個小朋友都笑佢地!!!
是日下午茶, order 如下:

熱辣辣, 食落有牛油香味,
小心個兜好盪手 ga!!!

overall,
個布甸真係好好食, 大家要試下!
一入門口就大聲嗌 "yee sen yee see", 你 up 咩呀....? "一生一世", "1 3 1 4", "1 2 3 4"? 唔係我聾貓, 而係佢地好亂黎!!! 隔離台個小朋友都笑佢地!!! 唔識不如唔曾嗌, 講 "welcome to sogo cafe" 係咪仲 nice? 差差差!
2009-03-29
  • 牛油面包焗布甸
2009-03-26 4 瀏覽
早陣子為了跟朋友慶祝她的生日, 就到了此餐廳, 入到去環境其實好舒適, 而且食物真的很不錯, 但在order 時, 我們卻被那兩位 (應該 senior的侍應生) 其語氣及態度令人感到十分不滿...整餐飯也吃得不開心, .唉....下次一定唔會再去.....huffy:
2009-03-23
2009-01-29 4 瀏覽
為了百貨公司信用卡送的免費生日餐,我每年總會到這餐廳吃飯一次。印象中,這裡人潮不算多(尤其是跟外面超市的擁擠比較),加上水吧常傳來陣陣叫人心神一振的咖啡香,菜式和飲品也精美;所以在此用餐,往往是一趟寫意和悠閒的體驗。今天不同。整個銅鑼灣都是購物的人潮,這兒也擠滿了趕辦年貨的顧客。到了地庫,不單西餐廳要輪候,連旁邊的咖喱飯店和拉麵店竟都有人龍!好不容易等到位子,坐進餐廳內,發現滿滿的都是人,而侍應人手明顯不足以應付。心知不妙,但生日優惠快到期了,只好繼續。我點了免費的煙鴨胸餐(連餐湯和飲品),也為同伴點了牛柳拼鵝肝的套餐($178,加一),七分熟。餐湯(雜菜湯)和多士很快就來了,但之後等了半小時,主菜才來。(我明白餐廳員工都忙到快瘋了,所以尚算有耐性,但身旁的婦人已有點「勞嘈」。)鴨胸賣相仍然精美,各款配菜色澤悅目,沒有因客滿而走樣。入口亦可以,只是談不上精采,沒有令人記得的亮點。我們對牛柳和鵝肝其實有點期望,而上桌時的賣相也令人滿意,只是鵝肝稍嫌吝嗇了點。我明白牛扒不能單看外表,而過熟是西餐廳常見的通病(但牛柳卻常常不夠熟),所以我馬上拿起刀在中間切開。唉,果然叫人失望 - 裡面都熟了

我們對牛柳和鵝肝其實有點期望,而上桌時的賣相也令人滿意,只是鵝肝稍嫌吝嗇了點。我明白牛扒不能單看外表,而過熟是西餐廳常見的通病(但牛柳卻常常不夠熟),所以我馬上拿起刀在中間切開。唉,果然叫人失望 - 裡面都熟了,連一點血色都沒有,全熟的牛柳怎麼會嫩?喜愛較熟的同伴倒覺得沒甚麼,還邊吃邊說牛肉不韌。這也是不幸中之大幸:牛柳本身的質素很不錯,吃起來沒有乾或韌,多少彌補了烹調上的不足。至於鵝肝則有點筋,未能完全入口溶化。

因之前光顧的經驗,我知道他們可做出比這好很多的菜。經過今次的教訓,惟有避免客滿時來此吧!

鴨胸,水準還可以
牛柳拼鵝肝,外表叫人期待 …
… 但一切之下,發覺過熟,冇得救!
(非會員)
I went there for lunch one Saturday.I waited for 30min before my main dish arrived.However, when the dish arrived, it was not what I ordered.I told the waitress and another maybe more senior staff to come and told me if I wanted to have the food I ordered, I needed to wait for another 15-20 min for it to come!I told the staff I would cancel the order and the staff just left me sitting at my table without any further follow-up. She didn't even ask if I wanted my bill or order any other food!!!I e

I expected for a Cafe that charges a lunch set for around $200 (including 10% service charge), the service would be much better than what I experienced. I am really disappointed with the service!
比人揪後算賬, 自覺問心無愧 但感超無引, 要盡快忘記不快。 今餐又係為左用coupon, 持有sogo 白金咭可享有生日免費晚餐一位, 於是第一時間打去訂位, 順道慶祝結婚週年紀念, 其實老父老妻, 已不會特意去慶祝, 今次只是巧立名目吧。免費晚餐是龍 '月利”柳香草意粉, 隨餐附上餐湯及餐茶另外多點一個餐: 香煎鱸魚配意大利香草蕃茄欖油汁 $128餐湯只有一款 雜菜湯 + 餐包 :餐湯料多但味淡,好一個健康既開始。 餐包面充滿著如星星既芝麻粒,香香脆脆好好味 。我的生日餐留比大舊食, 而另叫我則先到。賣相對板, 鱸魚肉嫩但不夠魚味, 香草蕃茄則時鮮打, 酸甜適中, 魚味即時提升而配菜亦係味淡淡的, 不消一會大舊的意炒亦到, 大舊給我先試一口, 亦係我和他至愛我茄底, 汁不多不小, 意粉硬度適中, 這個比我的鱸魚好食。餐飲我點了Lemon Tea, 而另外我則點了咖啡, 前者只是普通貨式, 而咖啡Full gear 上, 真有點驚喜, 咖啡香醇, 加點點cream 和紅糖, 很滿意 由於餐不包括甜品, 於是只好散叫, 但甜品選擇小, 鷓得選下叫左朱古力雪糕夾餅$48: 夾餅薄身,

今餐又係為左用coupon,

免費晚餐是龍 '月利”柳香草意粉, 隨餐附上餐湯及餐茶
另外多點一個餐: 香煎鱸魚配意大利香草蕃茄欖油汁 $128

餐包面充滿著如星星既芝麻粒,香香脆脆好好味 。

我的生日餐留比大舊食, 而另叫我則先到。

朱古力雪糕夾餅$48: 夾餅薄身, 朱古力很小不夠喉 雪糕亦是朱古力, 不是不好味, 但不突出。
淡味
餐具很美
可以唔叫既甜品
星期六,約左依個好/好/好/好朋友食飯本來都冇乜心水,行左一陣她就提意落sogo下面個間餐廳,咪try下啦!好朋友叫左一個薯容+沙律的餐我就叫左個意大利汁海鮮麵;d 海鮮都幾新鮮........不過個汁就好似酸左d啦!餐飲係熱o茶和凍)茶,基本上就冇乜特別......但係熱o茶個茶杯又幾靚咖
星期六,約左依個好/好/好/好朋友食飯

好朋友叫左一個薯容+沙律的餐

• 唔知道
2008-04-07 22 瀏覽
星期6,難得有個COURSE POSTPONE左去下星期,就同朋友食個FULL LUNCH,係CWB行黎行去都唔知食咩好,結果來了這裡WAITRESS唔夠醒目,入面好多空木台都要我地係門口等一陣先安排到入座,效率可以提高一點冇點其他,只要左PASTA,有巴拿馬火腿,汁係唔錯,SALTY既火腿好惹味,HIGHLIGHT左成個菜,而且SAUCE唔太稀,不過PASTA硬了一點,有點不足DRINK要了COFFEE,普通,水準可接受,因為你唔可能要求做到大酒店水準,不過不失!見到DISPLAY櫃入面有好多CUT CAKE,下次TEA TIME時候來,要試一試,因為見到隔離木台既COUPLE好似食得頗滋味!

2008-03-19 6 瀏覽
本來星期六打算去Reflexion 食一餐靜靜地既,又唔好成日都去【順】啦,都食到唔好意思話俾大家知啦。點知上到12樓已經唔見左啦,都唔知係唔係摺左呢?! 之後無咩地方好去,就去左地庫既SOGO Cafe。其實我只係想舒服d咁,好鬆弛咁食一餐即。叫左佢地個lunch set,湯係南瓜煙肉忌廉湯,主菜係鵝肝牛柳再加一杯靚既炭燒咖啡。樣樣都有水準架,而且又唔算太多人,d野食上檯如果可以再耐少少就perfect啦,星期六/日既午餐,我覺得最好就食到兩個鐘頭啦,咁先叫嘆架麻~要睇相既就請移玉步到: http://hk.myblog.yahoo.com/alison1803/article?mid=13055

2008-03-14 25 瀏覽
咖哩牛烏冬- 湯底濃郁而有甜甜咖哩味,烏冬好滑,不過牛肉就少左D囉。PS.D位比較擠迫左少少,冇辦法啦間舖頭細間嘛!

PS.D位比較擠迫左少少,冇辦法啦間舖頭細間嘛!
2007-12-16 4 瀏覽
今天放假, 做完facial再約好友食飯, 再次多謝你請客!叫左set dinner, 餐包熱乎乎, 算合格.餐湯是忌廉磨菇湯, 味不濃, 但飲落清新不溜.我叫紅酒羊膝, 友人叫羊扒, 我們交換了些來吃.羊膝有兩大隻, 炆得入味兼淋, 最愛吃筋位部份. 伴菜似中式, 有什菌炒紹菜, 墊底薯蓉伴紅酒汁吃添加美味.這裡勝在可坐得耐, 和朋友暢談一好選擇.

叫左set dinner, 餐包熱乎乎, 算合格.

餐湯是忌廉磨菇湯, 味不濃, 但飲落清新不溜.

我叫紅酒羊膝, 友人叫羊扒, 我們交換了些來吃.

這裡勝在可坐得耐, 和朋友暢談一好選擇.
2007-09-27 4 瀏覽
28-8-07 (二) 午餐L : 致電預訂時,巳有心理準備,因有一日接近十一時半來到,本想早些午餐,但男經理(類似)不想接待我們似的,以為我們這麼遲食早餐?直至門口水吧的女侍應出聲,才走過來招呼,後來我們上了四樓餐廳用膳。因為T想試新,終於再去電預訂,如果時間地點都能確定,一般我都先預訂,視為基本禮貌。但對答完畢後,放下電話時我的感覺是我都唔知點解要預訂,冷漠的男聲令我對餐廳更增成見。T: 雖然對之前在門口的遭遇有些不滿,但又不用負責預訂,對媽媽的投訴通常只視為反應過敏。L: 準時到達,被安排在餐廳的正中二人枱。立即心生不滿,既然預訂,為何不安排在四周大量的靠牆位,如果被安排在門口位,一定立即走人。T: 覺得座位舒適,只不過書包要放在地上,一直輕鬆自然,唔覺得有任何問題,更加唔明白媽媽為何總喜歡坐靠牆靠角的“自閑位”。L: T的餐有沙律,吃了一半就給我,原來一點汁也沒有。叫了侍應,說沙律沒有汁,想加點黑醋汁。侍應回應說,不是沒有汁,是少汁。她很樂意幫忙,不過先“糾正”我兩次: “不是沒有汁,是少汁。”後來我追問T,究竟之前有沒有汁,為何一點痕迹都沒有?T: 一笑置之。L: (心想)
28-8-07 (二) 午餐

T: 一笑置之。
L: (心想) 唔想再“刺激”我?

L: 香煎龍脷柳伴香蒜野菌炒蝦美國野米飯。賣相精緻,和餐牌上的圖片相距不遠。龍脷香脆的皮,嫩滑的肉,加上感覺健康的野米飯,不錯。小心翼翼地檢查三隻小小的蝦,蝦是炸過的,味道香口,到蝦腸位置,終於發現完全沒有清理乾淨蝦腸,大倒胃口,餘下的蝦檢查後都一樣恐佈,放棄算了。
T: 扒鮮西冷配香草燒汁。T為食物拍照,女侍應笑問,點解要拍照。T一貫的笑啊啊,女侍應又自問自答,啊,要做功課。T的回應,又是笑啊啊。說回西冷,全熟的西冷都不太靱,T算滿意,配菜都很可口,材料新鮮。

L: 覺得餐廳嘈到出奇,很多人都大聲交談,猶如置身街市。看見女經理(類似)和熟客談笑甚歡,長達十餘分鐘,直至客人手提電話響起為止。身旁的客人又大講電話,這裏有令人“賓至如歸”的感覺。
T: 完全感覺自然自在。
L : (心想) 當然唔覺得嘈,可能課室都一樣嘈,就快開學了,是時候習慣習慣?

L : 我唔打算再來,不如試這裏的甜品
T: 試這裏的藍苺芝士餅。
L: 好像過甜喎
T: 唔覺得嘅。
L
心想) 都唔知真定假,今餐好像總和我唱反調。

L : 你覺得應該給什麽分?
T: ok啦。
L : (心想)好像想給笑臉喎,是否見我不滿,就ok啦。我見T 都吃得開懷,其實一般服務都沒有什麽,就ok啦。

多心事的媽媽,大方的兒子。一頓午餐,兩種心情。
要找到快樂,說難不難,說易不易。啊啊啊,啊啊啊。哼!

2007-09-19 12 瀏覽
點了虎蝦西冷餐: 餐湯和餐包屬中上質素. 正餐的虎蝦做得講究, 但鮮味欠奉; 西冷用的是靚料, 調味也很好. 上碟簡潔.一絲不苟的杯碟, 美輪美奐的裝潢加上漂亮而有禮的服務員, 非常有Sogo feel.