2006-11-24 52 瀏覽
十一月二十一日星期二中午要去上環扮點事, 先在Openrice找找有無好o野食. 找到一間叫Soland的素食店有好高的評價, 便去試試看好在得網友提點, 如果唔係一定揾唔到Soland入到去, 個場唔係好大(400呎左右呱?)6 張檯, 24個位菜牌係set定的, 但你可以揀配汁, 同要唔要餐湯, 飲品, 甜品先來個忌廉菠菜湯. 好香迷迭香味個飯我揀左蕃茄紅菜頭汁香茜節瓜英嘴豆- 好香芫茜味, 似泰式沙律有機豆干南瓜- 好mouth-full, 好rich蜜糖豆羅勒薯醬- 好creamy的醬, 充滿basil香味紅腰豆地瓜粒蝴蝶粉有機黑野米糙飯我味覺好耐都未試過咁多沖激從沒食過咁有口感又咁好味o既素食, 覺得好感動. 另外, 聽侍應姐姐推介, 試o左香蕉蛋糕侍應姐姐話個蛋糕其實無旦無奶做一試過, 亦覺得個蛋糕好有質感. 中間有紅豆, 同一層鮮香蕉肉侍應姐姐話佢地落o左好多果仁, 所以食落好香口, 有果仁味同印度奶茶(Masala tea) 都好夾原來有堅持的話, 素食都可以咁好食Soland 的堅持:無煎無炸無炒絕不用微波加熱食物無五辛無旦無奶無惰性菇類無素肉少油少糖(黃糖) 少鹽(
十一月二十一日
星期二

好在得網友提點, 如果唔係一定揾唔到Soland

入到去, 個場唔係好大(400呎左右呱?)
6 張檯, 24個位

先來個忌廉菠菜湯. 好香迷迭香味

個飯我揀左蕃茄紅菜頭汁

香茜節瓜英嘴豆- 好香芫茜味, 似泰式沙律
有機豆干南瓜- 好mouth-full, 好rich
蜜糖豆羅勒薯醬- 好creamy的醬, 充滿basil香味
紅腰豆地瓜粒蝴蝶粉
有機黑野米糙飯

我味覺好耐都未試過咁多沖激
從沒食過咁有口感又咁好味o既素食, 覺得好感動.

另外, 聽侍應姐姐推介, 試o左香蕉蛋糕
侍應姐姐話個蛋糕其實無旦無奶做
侍應姐姐話佢地落o左好多果仁, 所以食落好香口, 有果仁味
同印度奶茶(Masala tea) 都好夾

原來有堅持的話, 素食都可以咁好食

Soland 的堅持:
無煎無炸無炒絕不用微波加熱食物
無五辛無旦無奶無惰性菇類無素肉
少油少糖(黃糖) 少鹽(粗鹽)
以有機籽為生機飲食自培各種豆芽
所有食物以天然蔬果菜香草調製
以秘製醬汁為例以天然蔬果自製
用以蘊含豐富營養的薯仔南瓜芋頭番薯牛油果等等...做醬汁
香滑而不含油份

2006-11-10 26 瀏覽
Its a big surprise!食物滿意。有機素食,食得開心又放心。
Its a big surprise!
食物滿意。
有機素食,食得開心又放心。
2006-10-05 34 瀏覽
臨時臨急訂位食飯,幸好訂位時對方講明係公公雲吞麵樓上,如果唔係真係幾難搵到。仲要行3層樓梯,真係難為我的對大肚同事。Set lunch只有配糙米/意粉,同要唔要湯、飲品及甜品選擇,而主菜就只得一款。我o地大家都要糙米及$55要晒所以湯、飲品及甜品。湯係南瓜薏仁湯-南瓜味唔夠濃,勝在好清甜,不過唔知係咪有薏仁關係,飲落覺得有種藥材味。南瓜、絲瓜、芥菜、地瓜等一大埋雜菜(睇食其他食評,原來佢o地以前同我今次食o既野都差唔多o既),糙米飯份量只得少少,真是非常健康,對我來講都ok,因為唔會油膩,但對其他食慣肉類的同事,佢o地就覺得麻麻。而飲品我要了香茅青檸水,夠清新。甜品有自制無奶無糖的蜜桃雪榚及椰絲紅豆雪榚,口感似雪芭,但完全沒有本身的蜜桃味、紅豆味,只有淡淡的香蕉味。食完這飯後,大家都唔覺好飽,仲想去掃街呢。
仲要行3層樓梯,真係難為我的對大肚同事。
而飲品我要了香茅青檸水,夠清新。
食完這飯後,大家都唔覺好飽,仲想去掃街呢。
2006-10-02 37 瀏覽
Highly recommended for those who are health conscious.
(非會員)
今天和舊同學lunch,我帶她到Solands一試有機素菜。看了下面的comments, 對Solands是有點期望的,而的確無令我失望喎,仲好有驚喜添。Set lunch係無得揀食咩的,只可以選糙米/ 意粉,同要唔要soup, drinks and/or dessert。先上南瓜湯,不是太杰身,但剛好,充滿南瓜香而不過甜,加入薏米增加了口感。主菜用了好多不同種類蔬菜(有莧菜, 生菜, 冬瓜、蕃茄粒、南瓜粒等等) 加上不同香草做成的,配上糙米飯同蕃茄汁,不但賣相美,色彩繽紛,令人食慾大增,而味道更是非常清新,多種新鮮的蔬菜配香草令食味層次豐富,蕃茄汁又醒胃,我同朋友都食到清碟呢。飽肚之餘,不膩不滯。我同朋友另外叫了鮮果芭菲,我要水蜜桃,朋友要芒果。芭菲有2種味道的雪糕、蒟蒻、藍莓和水蜜桃/芒果,滿帶果香,又清新,雪糕香滑但不過甜,唔講都估唔到係無奶無蛋,整個芭菲只用水果作材料。飲品我要了lime herbs tea, 朋友要了lime green tea,相比之下飲品比較普通,但好過成日飲咖啡奶茶啦。Set lunch $4x,芭菲$35。侍應很有心向客人推介,總之佢既出品同服務都令人
Set lunch $4x,芭菲$35。
侍應很有心向客人推介,總之佢既出品同服務都令人感到好有心思同誠意啦。
可惜地點比較難找,如果我唔係晌同一條街返工,都唔容易搵。
希望多d人試下呢間餐廳,相信唔會令你失望的,尤其晌中環四處都係唔好食又貴又唔健康既地方,Solands好難得。
2006-07-21 30 瀏覽
簡單,健康,食物對辨,價錢實惠,絶對適合想食得健康仕,可借無晚飯供應,只得私房菜.
(非會員)
朋友再三叫我去試這間性格素食店,今天終於和幾個同事見識有什麼特別,一進內,完全是兩個世界,感覺是不像中環LUNCH TIME格局,而是身在像放假的遊閑感覺,全部位FULL晒,想走又想多看幾下,點解會咁旺場,女士佔九成以上,食得好HIGH,反而我一個男士很不是味兒,但又要多望幾眼,很快地女店員過來問有否訂坐,我說沒有,她禮貌地說要等十至十五分鐘,平時我一定不會等,就試下啦!細看每位女士,面對都有一客不同的甜品,看她們吃得好享受,其間聽到店員和各枱的客人都興起的講起這裏的甜品,才知道什麼是無疍無奶低糖,完全素食甜品,好似好有益健康,一路咁聽,聽足成二十分鐘,聽到入神,朋友問我仲等唔等下去,老實說我真是想試有什麼咁巴閉!但真是時間有限,便怱怱走了在樓下食魚旦粉算了,走時拿了咭片,下次點都訂位試試!其他同事留低試左,FEED BACK是好清又好味,係食到瓜果菜的真味!雪糕疍糕同芭菲更加係無得頂,因為係唔肥,純生果做,佢地話疍奶都無既,十分天然!到下午茶時間,我忍唔住食左個TEA SET!真是乜貨都對晒板咼!

2006-05-05 19 瀏覽
我join左佢地共同購買理念的套票優惠,原來四十元的餐,買五送一的優惠,現在只需三十多元便每天上班也可吃有機糙米飯的套餐了!不過分別是外賣或只是堂食的類別的套票來!外賣是用精緻的回收膠盒!實在是很環保哩!勁呀!

2006-04-11 35 瀏覽
睇到咁多笑面,緊係黎試下啦...lunch set1)忌"念"栗米湯(2)黑豆漿/香茅茶(3)飯/意粉(4)papaya+banana 雪芭(1)唔似平日d湯咁結,稀稀地,好fresh(2)choose 0左黑豆漿,有豆味,唔sweet..(3)個餸係fixed0左既,你只可以選飯/意粉同埋tomato/pumpkin sauce. 我要0左tomato sauce wif 意粉...個汁好清,意粉都ok爽口. d 餸係有機蔬菜. 最中意黃色小番茄,好有茄味,但唔腥...(4)sorbet 好夠凍,亦係好fresh.個waitress好好服務, 見我地食完,佢仲問我地tim唔tim食..見佢咁好人,我就tim啦.佢唔係淨係俾d飯我..仲俾埋餸.點知食埋個sorbet之後..好飽啊
睇到咁多笑面,緊係黎試下啦...

lunch set:
(1)忌"念"栗米湯
(2)黑豆漿/香茅茶
(3)飯/意粉
(4)papaya+banana 雪芭

(1)唔似平日d湯咁結,稀稀地,好fresh
(2)choose 0左黑豆漿,有豆味,唔sweet..
(4)sorbet 好夠凍,亦係好fresh.

點知食埋個sorbet之後..好飽啊
2006-04-07 23 瀏覽
Organic vegetarian food means tastes only comes second after health... While the food here is not gastronomic, I really appreciate there are people out there who do so much to try to make healthy meals and advocate healthy diet regime to the general public.A meal is only around $45. The day I went, the restaurant was pretty full. Walking up 3 stairs (yes, there is no elevator in the building) sounds like work, but it's actually not bad. Yes, the location is not easy to find. Basically, when

A meal is only around $45. The day I went, the restaurant was pretty full. Walking up 3 stairs (yes, there is no elevator in the building) sounds like work, but it's actually not bad. Yes, the location is not easy to find. Basically, when you are on the street, look for a very small alley between a fruit vendor on the street and a noodle shop called "Gong Gong".

Worth a try.

2006-04-07 20 瀏覽
下了決心吃清淡一點, 希望一年一度驗身報告科科及格. 所以在這裡400元買了十張外買餐票(有效期一個月), 有專人每天送到寫字樓(只限中環區), 雖然賣像很骨子(用回收膠盒加不銹鋼餐具), 但環顧周圍人人大魚大肉,頓時覺得很委屈, 很不容易吃完所有餐票(買十送一), 以後還是幫襯堂食,氣氛好一點,味道好一點,總好過一個人孤軍作戰...共勉
2006-03-10 29 瀏覽
昨天去了,真的不錯,清新的...
昨天去了,真的不錯,清新的...
2006-02-21 26 瀏覽
原來米都有咁多種,今天係soland就吃到野米(聽說是有機的),都幾特別,口感和一些糙米差不多,吃起來不會太硬!野米是米中之王,米價最高,不過不是時時有得吃,剛岩今天星期二才會遇上。這天還吃了一種不常吃到的紅菜頭,帶甜的又很鮮紅的植物,看過介紹都是營養價值高的食物來。想不到在這裏吃到的也算是非常特別的素菜來!牆上是人手畫的畫,有兩隻大鳥的在天上飛,使人倍感怡人。加上有這麼清新的素菜,果然是五色套餐\\\,顏色吸引,素菜天然,口感也特別,不知是用了什麼香草香料的,不過不能不提的是那些醬汁,多麼的鮮味又香滑,據說沒加生粉,油而製的!真是相當特別!還有這裏竟然有無旦無奶的雪糕,今天吃的是士多啤梨雪糕,口感不錯,除了有很香的士多啤梨外,也一股香蕉味!比較有趣和岩心水,因為是純生果做的,不怕會肥!!@v@

2006-02-20 32 瀏覽
there are 翠瓜, lotus root, red bean, vegetable and pumpkin. there is little salt and so everything has its own tastes. the brown rice is not hard. it is mixed with some nuts. quite goodthe soup is black bean cream soup. tastes ok. 香茅茶tastes quite good too.

香茅茶tastes quite good too.

2005-11-09 16 瀏覽
在好奇之下和沒有壓力的氣氛裏,祥細問過店員,才知道此店的原則是十分之堅持,原來這裏真是完完全全依足素食學會提倡的不煎不炸,無旦無奶,聽店員說連有惰性的菇類和人工素肉也沒有,起初很多名詞也聽不明,經店員解釋才明白,反而越聽越有趣,聽下得知連五辛也沒有,少糖(黃糖)少salt(粗)少油(也是extra olive),什至乎一些湯和汁醬原來也沒有下白糖的。前菜,餐湯和甜品都是那麼的十分天然,在味覺上,頗有一番清鮮的感受!聽後腦子裏,有趣地說句,此餐單真是極之health到,有病上到來都不用戒口,冇病都吃到更充滿生機呢! 店員見我咁長氣,仍然很樂意回答我的問題,果真友善!但見店員十分煩忙,若加多些人手,便理想多了! 總括來說環境清雅,店帶藝術氣味,真沒想過在中環,人來人往的午飯時候,會有如此如城市綠洲的健康優閑食市,因為只需三四十元的價錢,也算是不錯的選擇!