店名/Shop Name:Sole Coffee (元朗)地址/ Adresss: 元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖種類/Type:Café 下午茶推介/Recommend:超好味的tiramisu coffee, 甘香鬆脆黑松露薯條,creamy牛油果多士,超正的下午茶!大滿足!幸福滿滿!#solecoffee人均價錢:$100-120/人白色門面大玻璃窗,使店內裝修充滿空氣,提拉米蘇咖啡是一種豐富、順滑的咖啡口味和奶油、甜味提拉米蘇混合而成的豪華、奢侈的飲品。咖啡本身通常是濃郁、強烈的口感,帶有巧克力和焦糖的味道,而加入提拉米蘇的味道,如馬斯卡彭芝士、可可粉和手指餅乾,創造了一種豪華、柔滑的質感。提拉米蘇咖啡的香氣溫暖、誘人,帶有香草和濃縮咖啡的味道,令人垂涎欲滴。總的來說,提拉米蘇咖啡是一種美味而精緻的飲品,非常適合喜愛咖啡並追求優雅、精緻飲品的咖啡愛好者。 黑松露薯條炸薯條配上黑松露醬是一道令人垂涎欲滴的美食。炸薯條本身酥脆可口,外焦里嫩,搭配上香氣濃郁、口感豐富的黑松露醬,更是一种美妙的享受。黑松露醬的香氣獨特而迷人,帶有地道的黑松露味與奶油、大蒜等香料的完
店名/Shop Name:Sole Coffee (元朗)
種類/Type:Café 下午茶
人均價錢:$100-120/人

白色門面大玻璃窗,使店內裝修充滿空氣,

黑松露薯條
炸薯條配上黑松露醬是一道令人垂涎欲滴的美食。炸薯條本身酥脆可口,外焦里嫩,搭配上香氣濃郁、口感豐富的黑松露醬,更是一种美妙的享受。黑松露醬的香氣獨特而迷人,帶有地道的黑松露味與奶油、大蒜等香料的完美調和,令人垂涎欲滴。口感滑順,微酸微甜,與酥脆的炸薯條形成了完美的味覺平衡。總體來說,炸薯條配上黑松露醬是一道令人回味無窮的美食,給人品味和口感上的絕妙享受。
牛油果多士
牛油果多士是一道美味又健康的早餐選擇。多士本身金黃酥脆,口感鬆軟,搭配上新鮮牛油果的鮮美滋味,更是一种令人愉悅的享受。牛油果的質感柔軟,味道豐富醇厚,口感滑潤,帶有淡淡的堅果風味和奶油香氣,與多士完美融合,令人回味無窮。此外,牛油果多士也富含維生素、膳食纖維等營養素,健康又美味。
望住佢街外小巷遍地陽光,悠閒地吃完一個非常美味的下午茶,心中感到大滿足
  • Tiramisu Coffee
  • 黑松露薯條
  • 牛油果多士
2023-07-23 129 瀏覽
行過路過 , 天氣酷熱 , 就入去這間 "Sole Coffee" 飲杯凍啡 , 降一降溫 ~Iced Americano : 號稱得獎的咖啡 , 味道當然會比一般連鎖咖啡店的出品略勝一籌 , 杯咖啡的味道偏向 nutty, 但飲落卻沒什麼變奏 , 味道偏向單調 ~牛油果多士 : 很不錯的 presentation, 多士是酥脆香口 , 牛油果也給得不孤寒 , 配上芝士 , 口感層次和味道都豐富 , 也是非常健康,好吃 ~慢煮雞胸肉牛油果三文治:個 presentation 都是靚的 , 看上去很豐富,咬落口,更感滿足,雞胸肉夠軟嫩,配上牛油果實在是 perfect match, 正 ~Sole Coffee本篇完 ~

Sole Coffee

本篇完 ~
2023-07-21 137 瀏覽
平時去開啲Cafe,意粉通常夾兩條就冇,呢一度間Cafe真的是男人份量,就算兩個男人來食都一定足夠。我們喜歡lunch time到這裏,因為有意粉又有三文治選擇,多過就咁早餐。這裏很有心思,每日都會有驚喜,今天的就是黑芝麻latte ,跟餐叫都是加$30。另外,一定要試吓佢啲薄荷葉水,非常之清新,又要解渴。第一個一定要叫的午餐set lunch是牛肉三文治配薯條,牛肉並不是漢堡扒,而是真正A級美國牛肉,食起來很有牛肉味之餘,亦不會泰銀,非常之性價比高。薯條份量真的多,對比起其他餐廳通常只係得10條以內,呢度真的是男人份量。牛肉絕不吝嗇,每件三文治都有三層牛肉,口感非常豐富,仲有一定要試吓這裏提供的芥末,是著名英國品牌,非常配合。菠菜意粉配三文魚整得一點也不油膩,不會很多醬汁,而且意粉份量10分足了,除咗上面的三文魚之外,原來意粉入面都有切碎的三文魚,非常豐富。一朵三文魚花有兩塊三文魚。飲品方面,綠茶latte 茶味香濃,而且拉花10分精緻。Mocha 口感10分濃厚,密度高,非常之香滑,這個真的是必叫

一朵三文魚花有兩塊三文魚。

飲品方面,綠茶latte 茶味香濃,而且拉花10分精緻。

2023-07-17 102 瀏覽
元朗人氣Cafe,提供全日早餐,令大家無論早午晚時段惠顧,都可以食到優質既早餐。Combo set:牛油果蓉、多穀麵包多士、水波蛋、煙三文魚、竹炭多士,荷蘭汁,合時沙律,幼露荀。牛油果蓉口感幼滑,水波蛋又圓又滑;竹炭多士烤得香脆,淡淡炭香味好特別;露荀幼嫩好食。Deluxe All Day Breakfast:有2x煙肉片、2x坎伯蘭腸、烤大啡菇、車厘串茄、煙三文魚、黑松露炒蛋、薯餅及多穀麵包多士,非常豐富。炒蛋夠滑溜,黑松露香氣獨特;大啡菇好軟滑;薯餅酥脆;多穀麵包多士鬆軟。Dirty:入口嚐到Espresso強烈既味道,並感受到熱濃縮與冷牛奶的雙重口感,非常有層次。Matcha Latte:好香厚濃郁,且有淡淡苦澀抹茶味,優質醇香,口味絕佳。藍莓鬆餅和朱古力鬆餅,兩款都好滋味,配咖啡一流。總結,餐廳食材高質,食物用心製作,份量大,性價比高。

藍莓鬆餅和朱古力鬆餅,兩款都好滋味,配咖啡一流。

總結,餐廳食材高質,食物用心製作,份量大,性價比高。
早餐
  • Matcha Latte
  • Dirty
  • Combo set
  • Deluxe All Day Breakfast
2023-07-16 51 瀏覽
🌈元朗地膽出動•chill 嘆咖啡系列☕️🌟用餐體驗:誤打誤撞之下見到雞地附近呢一間cafe,餐牌食物豐富,價錢亦都好合理,又全日早餐、亦都有小食提供👏🏻。今次食完午餐嚟,淨係試咗一杯美式咖啡, 咖啡豆味濃郁,味道亦甘香,尚算不錯,個人喜好會鍾意更有苦酸味不過整體來講都算唔錯。🌟地理位置:鄰近元朗雞地附近,如果外區人嚟嘅話喺元朗站落車行過嚟大約10分鐘。🌟環境裝修:整體來講都算好舒服,但係店面唔算話十分大,如果追求非常大座位或者好多打卡位, 依家小Cafe就未必合適。
🌈元朗地膽出動•chill 嘆咖啡系列☕️

🌟用餐體驗:

🌟地理位置:

🌟環境裝修:
2023-07-15
2023-07-11 59 瀏覽
有一日朋友在OpenRice 見到呢間餐廳吾錯,所以就book 左位黎試吓。 去到吾算多人,吾駛等位就可以入座。環境都唔錯,幾有文藝氣息,文青可以過嚟打卡,不過舖頭可能比較細,只有幾張枱,同埋啲枱比較細,可能一次唔可以點太多嘢食,不過都係乾淨企理。 然後就攞Menu揀嘢食,Menu設計比較簡單,同埋啲嘢食係買完之後再送過嚟。我同我朋友叫咗Tiramisu咖啡,熱朱古力奶,Avocado Smash, 慢煮美國Prime 級下肩胛翼板肉三文治配薯條,日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利粉同埋加咗煙肉。 首先講吓Tiramisu coffee,非常特別,打卡一流,食物都不過不失。 而朱古力奶就係普通味道,朱古力味唔夠濃。 接著講吓Avocado Smash,牛油果醬🥑都算新鮮,麵包夠鬆脆,配菜有蘆筍,算有啲配搭。 另外關於慢煮美國Prime 級下肩胛翼板肉三文治配薯條,牛肉係厚切有口感,但係肉汁未夠。薯條都不過不失。 最後,日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利粉非常唔錯,醬汁配搭得野味,蟹肉都捨得放,對於鍾意食蟹嘅人來講非常唔錯。不過煙肉可以唔使叫。 總的來說是一間不錯吃的舖頭。

而朱古力奶就係普通味道,朱古力味唔夠濃。

總的來說是一間不錯吃的舖頭。
2023-07-10 88 瀏覽
估唔到元朗都有咁高質嘅Cafe,可以話係隱世Cafe,因為都幾難搵,但係其實係西鐵站行過去唔係好遠距離大概5分鐘路程,絕對值得入嚟試一試。下晝2:00嚟到,餐廳依然好多人。見到餐廳有主打慢煮雞肉等等嘅食材,亦有好多精美嘅all day Breakfast同埋意粉。今日叫佢其中一個有水波蛋嘅all day Breakfast,特別之處在於仲會有竹炭多士。食材都好高質素, Cafe用上日本新鮮雞蛋煮出嚟嘅水波蛋非常之新鮮,流心得黎唔會一切就跌走晒啲蛋黃,煮到啱啱好,連埋Bacon一齊食非常之香。大啡菇煮完之後都保留咗好多汁。沙律落咗啲藍莓同埋蕃茄仔撈埋啲酸酸地嘅沙律醋,十分之開胃。嘢飲方面,見到有一個Tiramisu 咖啡,好特別未聽過,所以叫咗一杯試下。原來係杯上面有1塊手指餅,咖啡上面鋪咗一層Tiramisu嘅味道,溝埋咖啡一齊飲,非常之特別,好有新意,值得再幫襯!
沙律落咗啲藍莓同埋蕃茄仔撈埋啲酸酸地嘅沙律醋,十分之開胃。

溝埋咖啡一齊飲,非常之特別,好有新意,值得再幫襯!
  • Tiramisu Coffee
2023-07-07 162 瀏覽
📍Sole Coffee元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖.今日同老公放假去咗呢間cafe食早午餐chill下😎,第一次食好有驚喜❣️野食同咖啡☕️都好正🤩🌟Deluxe All Day Breakfast $118呢份All Day Breakfast份量好足,有2x煙肉片、2x坎伯蘭腸、烤大啡菇、車厘串茄、煙三文魚、黑松露炒蛋、薯餅、多穀麵包多士,全部都好好味,飽足感十足😍🌟日式蟹膏松葉蟹肉忌廉意粉 $118日式蟹膏松葉蟹肉忌廉意粉嘅醬汁好香濃,蟹肉好香蟹味又滑嫩,意粉煮得剛好👍🏻☕️Dirty CoffeeDirty Coffee 既材料同製作看似簡單,只需要Espresso 與牛奶,但原來沖調一杯好既Dirty Coffee亦好需要技巧,一定要夠慢咁將Espresso 加入牛奶入面先可以做到不規則既紋理,而呢杯佢做到層次分明,好飲呀❣️☕️Tiramisu Coffee呢個我一睇Openrice就已經覺得用黎打卡好靚呀🤩我以為會好甜,入口又唔會好甜喎,有咖啡香味😋正呀❣️
📍Sole Coffee

Deluxe All Day Breakfast
日式蟹膏松葉蟹肉忌廉意粉
Dirty Coffee
2023-07-03 56 瀏覽
{煙三文魚牛油果三文治 $90}我吾食牛油果的 於是問下店員可否走牛油果多啲煙三文魚店員好好人 特別幫我整🥰超!好!食!包暖暖的而且少少脆煙三文魚配合蕃茄生菜 冇得輸三文治還配上沙律同蘆筍🥗{Tiramisu Coffee $48}賣相一流 適合打卡手指餅上灑滿可可粉厚厚的Tiramisu Cream配上齋啡 味道剛剛好 吾會太甜或太苦 📍Sole Coffee (元朗)元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖環境: 舒服 寬敞
{煙三文魚牛油果三文治 $90}

賣相一流 適合打卡
手指餅上灑滿可可粉
厚厚的Tiramisu Cream配上齋啡 味道剛剛好
吾會太甜或太苦

📍Sole Coffee (元朗)
元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖

環境: 舒服 寬敞
2023-06-30 66 瀏覽
慢煮美國PRIME 級下肩胛翼板肉三文治配粗直薯條 $138依個afternoon dining 好豐富。有柚子醋嘅沙律,薯條同埋主菜,三文治。三文治用咗意式軟包,加熱完之後外脆內軟同下肩胛翼板肉係perfect match。餐牌比㕑三大塊下肩胛翼板肉,每一啖都好清楚咁食到成個餐嘅主角。牛煮到七成熟,咬落去好嫩滑。柔軟度好高,細筋路。菠菜忌廉煙三文魚意大利麵$98呢個意粉嘅忌廉菠菜醬係餐廳自家製。將菠菜、忌廉、菠菜仲有蒜頭打成蓉。食落去好新鮮,同埋唔會太黏,食得出餐廳嘅用心製作。意粉仲有熟煙三文魚碎,同埋兩大塊煙三文魚片。每一啖都食到Homemade菠菜醬同埋煙三文魚嘅鮮味。Hojicha latte $45 焙茶比起煎茶同埋綠茶咁有香味。佢嘅甘醇同埋拿鐵嘅奶香blend 得好好。而且依杯飲品嘅咖啡因味唔重,下次黎會再叫!

菠菜忌廉煙三文魚意大利麵$98

Hojicha latte $45
2023-06-22 107 瀏覽
🚩☕️☕️☕️☕️🚩去元朗最適合就係慢活坐低飲杯咖啡😋今次去咗呢間咖啡店,見到佢餐牌有signature coffee, 即刻想入去試吓😉1. Iced Tiramisu Coffee $48只有凍既tiramisu 咖啡, 淨係佢個樣都冇得輸,飲落都唔差好重咖啡味2. Hot Cream Brûlée Latte $40起初以為佢好甜,但係加埋咖啡啱啱好中和左面嗰層嘅焦糖,咖啡亦都好香濃😍係我鍾意嘅味道3. 黑松露薯條 $58即場整嘅薯條黎到熱辣辣,超香,超好食,食唔停
🚩☕️☕️☕️☕️🚩
去元朗最適合就係慢活坐低飲杯咖啡😋

1. Iced Tiramisu Coffee $48

2. Hot Cream Brûlée Latte $40

3. 黑松露薯條 $58
即場整嘅薯條黎到熱辣辣,超香,超好食,食唔停
Cream  Brûlée Latte
Tiramisu  Coffee
Cream  Brûlée Latte
Tiramisu  Coffee
2023-06-18 80 瀏覽
不用解釋,相信不少朋友在過去幾年都用了不少外賣送餐服務。疫情之前,我還真是從來沒有用過那幾個大送餐服務平台,連他們的app也沒有裝。在餐廳用餐最起碼食物熱辣辣,老遠送到來屋企的,賺了方便慳了車錢,但食入口吞落肚的感覺,不能跟餐廳現場比較吧。公道一句,外賣送餐服務平台、餐廳的外賣安排、外賣員等等在整條供應鏈工作的朋友都好艱辛,好努力地持續提升服務和質素,這方面我很感謝,特別是在疫情持續不穩的年代,確實辛苦了。這段時間透過網上外賣平台幫襯過不少外賣,甚少遇上在網絡上看到的各種申訴,很多時更覺得比預期的好,可能是我住的地方雖然偏遠但不太繁忙吧。這間元朗區的sole coffee ,基本上我每個星期日都會外賣幫襯,包裝、新鮮程度和溫度、味道、食物質素樣樣都好,從未失望,這個自選 all-day breakfast 組合而成的brunch,有贊無彈。有機會還真想去餐廳試一試咖啡的水準如何。期待!有這間優質店,元朗區的朋友真幸福。
外賣自取
午餐
2023-05-21 949 瀏覽
朋友話見到人打卡好靚,想試吓呢度杯Tiramisu coffee,就一齊去🏃🏻🏃‍♂️地方不算大,座位擺枱舒適,全白裝潢乾淨俐落,有窗口位可以望吓街景,天氣好時有陽光射入嚟感覺舒適🌞食物menu以三文治、意粉等輕食為主🍽️「煙三文魚牛油果三文治」($90) 🌮 有牛油果、煙三文魚、生菜、蕃茄,包得好實,唔會輕易一咬就散開 ✨煙三文魚新鮮,份量唔少,口感肥美,味道唔會過份鹹;牛油果🥑口感幼滑,生熟程度完美👏🏻麵包軟熟,生菜新鮮清爽;味道調味適中,口感豐富,相當飽肚,值得一試💫「All Day Breakfast Lite」($90) LITE都已經幾豐富😄有薯餅、太陽蛋、靚靚車厘串茄、酸種多士同埋烤大啡菇,另加$15加咗坎伯蘭腸;蛋可選炒蛋或太陽蛋,今次揀咗太陽蛋,可以有蛋黃汁🍳Sourdough外邊硬脆,帶麥香,好有咬口,係我鍾意嘅口感😋上面搽滿creamy嘅牛油果碎🥑好食👏🏻「Tiramisu Coffee」($48) ☕️入口咖啡味同tiramisu味比例啱啱好,鮮明分層,cream好滑,濃郁順口,上層朱古力粉鋪滿整個杯面,成個視覺夠哂😊同一時間飲到coffee又食到tiramisu,非

「Tiramisu Coffee」($48) ☕️入口咖啡味同tiramisu味比例啱啱好,鮮明分層,cream好滑,濃郁順口,上層朱古力粉鋪滿整個杯面,成個視覺夠哂😊同一時間飲到coffee又食到tiramisu,非常好🤓

「Crunchy Caramel Latte」($45) ☕️面層放焦糖碎,入口有脆脆甜感,有鮮奶咖啡嘅香滑,焦糖味唔算非常特出,但甜度剛好,唔錯🌷
All  Day  Breakfast      lite
煙三文魚牛油果三文治
Tiramisu    Coffee
All  Day  Breakfast      lite
煙三文魚牛油果三文治
Tiramisu    Coffee
2023-05-20 81 瀏覽
今日在元朗玩,經過呢間裝修簡約既Cafe, 睇menu 見有最愛既牛油果多士,所以毫不猶豫入左去,叫左一份牛油果多士,一份All Day Breakfast, blood orange, 同一杯凍cappuccino。等唔夠5分鐘就有食物上啦,牛油果多士鋪好厚既牛油果蓉,好正吖,側邊仲配新鮮既沙律菜,配搭好fresh 既blood orange, 好正!All Day Breakfast有水波蛋配煙肉,大啡菇同沙律菜,仲有備長炭多士。味道好好,Cappuccino 好香,多士好新鮮好脆口,不過水波蛋煮過左龍,蛋黃熟左咁。整體都好食,值得推介!
2023-05-04 119 瀏覽
Sole Coffee (元朗)📍元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖今日放假一個人去咗Sole Coffee,試咗佢哋嘅All day Breakfast Deluxe🥪🥙。呢度環境簡潔舒服😌有文青feel,岩哂放假靜靜地喺度嘆杯咖啡☕️食吓嘢放空下。食物方面有驚喜,令人十分滿足!All day Breakfast Deluxe包含煙肉片🥓、坎伯蘭腸🌭、烤大啡菇🍄、松露炒蛋🍳、烤多榖麵包多士🍞、炸薯餅🥔、烤車厘茄串🍅同煙三文魚🐟。所有嘢嘅份量都係好豐富,令人好有飽足感。煙肉片同坎伯蘭腸都係好香口😋烤大啡菇嘅口感香軟多汁唔難咬。松露炒蛋真係香滑足料又大份,令人驚喜😻烤多榖麵包多士同炸薯餅都係好脆口,可以夾住食。烤車厘茄串多汁,而且冇酸味又可以解膩,正🤩同煙三文魚都好新鮮,香軟好食。而整體擺盤都令人欣賞👍👍飲品方面我試咗佢哋嘅Ice Americano coffee☕️喜歡咖啡既淡香,凍感咖啡岩哂炎炎夏日,令人好有精神😌推薦佢哋嘅All day Breakfast Deluxe同佢哋嘅Ice Americano coffee。好食,環境又舒服,值得一試同去打下卡!
Sole Coffee (元朗)
📍元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖

Ice  Amercano