平時好少行入去石板街旁既小巷 朋友帶路 lunch搵到呢間日式洋食💕.|柚子照燒雞肉意粉 $78意粉醬汁柚子味之餘有黑胡椒既辣味 幾清新又惹味😋.|蒜香白味噌奶油帆立貝蜆肉意粉 $88蒜香味剛剛好 醬汁唔係好濃稠但每條意粉都會掛到醬~ 但味噌同奶油味就不太出帆立貝細細粒 大概有3-4粒🐚 蜆肉粒就幾飽滿.|竹炭黑芝麻鮮奶 +$23 連午市套餐奶味好香同濃郁 偏甜既鮮奶配上表面黑芝麻粉同奶泡拉花☺️ 幾適合配埋鹹食一齊食.|忌廉焦糖吉士布丁 +$32 連午市套餐好多焦糖 但布丁食落比較普通😶 性價比較低.整體意粉質素幾好 但食物份量偏細 男仔食可能會唔夠飽🙈
|柚子照燒雞肉意粉 $78
|忌廉焦糖吉士布丁 +$32 連午市套餐
好多焦糖 但布丁食落比較普通😶 性價比較低
整體意粉質素幾好 但食物份量偏細 男仔食可能會唔夠飽🙈
2023-07-25 198 瀏覽
放飯時間與朋友午餐短敍,朋友提議此店,見食評的欠評,心中有點疑惑。午餐選項不算多,跟朋友一人點了一份意粉,他吃白汁蜆肉,我要柚子烤雞。食物上台,賣相十分相似,分別是柚子雞意粉上面加了點紅色香料吧!食物味道可以,份量適合女生。加$15點了飲品。我們由12:45 坐到2:20pm. 唔錯的短敍地方。
2023-07-25
2023-06-25 415 瀏覽
佢哋D意粉一般,栗子蓉鬆餅連一個6歲小朋友食3-4淡已經話唔好食仲衰過麥當勞D熱香餅,全家人都覺得佢哋D食物唔新鮮,但最唔明點解要收服務附加費一D服務都冇落單要走去櫃位先可以叫餐D食物又遲黎。
2023-06-23
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2023-05-29 505 瀏覽
- ¨̮♡︎𝗔𝗺𝗮𝘇𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 🍰甘酒焗芝士蛋糕 ·甘酒ベイクドチーズケーキ- ¨̮♡︎𝗦𝗼𝗻𝗶𝗮'𝘀 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝘁𝘆 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 🍮忌廉焦糖吉士布丁·クリームのせカスタードプリン📍Sonia Coffee 自家焙煎 ソニアコーヒShop 2, G/F, The Steps ‧ H Code, 45 Pottinger Street, Central
- ¨̮♡︎

忌廉焦糖吉士布丁

📍Sonia Coffee 自家焙煎 ソニアコーヒ
甘酒焗芝士蛋糕
2023-05-03 615 瀏覽
一心諗住試試人氣過江龍日式喫茶店,點知中哂伏!.下午4點左右到店,店員馬上安排入座,睇左陣餐牌就過去收銀處點餐,當下先話無意粉,無熱食(吐司),只有漢堡同甜品。。點解唔係入座前通知客人??.咁最後唯有選擇漢堡、鬆餅同布丁。好快上左布丁同漢堡,餐具又唔比,要客人自己去拎,咁或者係自助形式(?)到問店員拎多隻碟,竟然就咁放左係佢地工作枱上面。。遞都唔遞過黎,係咪覺得客人坐得近,就可以咁求其呢??果下完全呆左,感覺仲衰過去茶餐廳食野!.野食方面真係唔好食,完全無特別!大家可以慳返。。唯獨係鬆餅好香蛋味,食落係好實淨嘅質地,同平時食開嘅唔同。不過都唔算好食⋯⋯鬆餅追加左雪糕、忌廉、草莓果蓉醬,上碟時就淨係得鬆餅,問返店員先答:而家整比你。.成餐飯真係好差體驗,不論係食物質素同服務態度都令人好失望!
一心諗住試試人氣過江龍日式喫茶店,點知中哂伏!
成餐飯真係好差體驗,不論係食物質素同服務態度都令人好失望!
Sonia Cafe中環店的裝潢設計同樣具有懷舊昭和風特色,以深色木為主調,盤碟和餐具都很精緻,有點可惜落地玻璃外的景色是工地…all day breakfast light其實一點也不light,是2個人分享剛剛好的分量👯‍♀️整體adb內所有食物都非常不錯,多士夠脆、炒蛋香滑、煎雞滑嫩、士多啤梨醬也很香甜另一款主食點了和風奶油咖哩海鮮雜菌意粉,日式意粉的特色就是會加入奶油,讓意粉吃上去很creamy,帶點咖哩香和微辣, 意粉的質感也適中在昭和風cafe豈能不點布丁~我點的是忌廉焦糖吉士布丁~他們的布丁質地十分實淨,比起一般布丁需要多少少力才能𢳂起一口,口感很滑,而甜味個人覺得偏甜了一點,單吃布丁不沾上面的忌廉和焦糖醬已足夠至於飲品我和朋友都點了咖啡,分別是榛子味latte和海鹽焦糖味mocha,選了低糖而甜味也剛剛好,咖啡口感也頗順滑

all day breakfast light

japanese creamy curry seafood mushroom pasta

sonia specialty pudding

hot flavor cáfe latte (hazelnut)
2022-09-15
all day breakfast light
2023-04-15 445 瀏覽
想食下日式甜品搵咗呢間喺日本京都有50年歷史嘅昭和喫茶店Sonia Coffee喺中環石板街上斜方向右手邊嘅巷仔度 都唔算難搵1️⃣和風粟子鬆餅 $92攞上嚟嗰刻嚇親 好大份見隔離枱3條友share一份冇嗌其他甜品先食得晒有粟子蓉、豆腐雪糕、cream、杏仁片、hotcake個hotcake冇乜空氣唔夠鬆軟 好似超市買pancake premix攞去電飯煲煮到硬硬哋咁我鍾意m記早餐熱香餅嘅texture 但呢間偏厚實另一樣就係menu冇寫有豆腐雪糕 我個人唔食豆腐味...中咗伏但都覺得佢個豆腐雪糕其實都高質 質地厚身 好濃豆味 好滑問題係有人接受唔到豆腐嘅豆腥味 如果寫返喺menu就好喇2️⃣忌廉焦糖吉士布丁 $38好重蛋味 好正!我呢餐嘅top 13️⃣甘酒焗芝士蛋糕 $48似普通芝士蛋糕 冇乜甘酒味但佢配嘅莓醬好好味 酸酸地 幾解膩4️⃣靜岡抹茶鮮奶 $48嗯...我以為我已經接受咗抹茶 但呢杯真係頂唔順好多粉 有草青味 苦苦哋我唔得 我鍾意抹茶嘅frd都唔得5️⃣鮮奶咖啡 $36平時唔飲咖啡唔識評總結:得閒可以再嚟食布丁🚩Sonia Coffee中環砵典乍街45號The Steps ‧ H Code
想食下日式甜品
喺中環石板街上斜方向右手邊嘅巷仔度 都唔算難搵

1️⃣和風粟子鬆餅 $92
攞上嚟嗰刻嚇親 好大份
見隔離枱3條友share一份冇嗌其他甜品先食得晒
有粟子蓉、豆腐雪糕、cream、杏仁片、hotcake
我鍾意m記早餐熱香餅嘅texture 但呢間偏厚實

5️⃣鮮奶咖啡[熱] $36
平時唔飲咖啡唔識評

總結:得閒可以再嚟食布丁

🚩Sonia Coffee
中環砵典乍街45號The Steps ‧ H Code地下2號舖
2023-02-27 676 瀏覽
超隱蔽地方就算拎住地址都好難揾店舖較細座位唔多,大概坐十幾人有塊大玻璃採光度好高影相嚟講係正嘅!尤其係有陽光的話3個人就想乜都試下要左意粉同dessert 意粉味道幾好,texture 都煙un 日本cafe 當然唔少得coffee 喇😌Coffee 都好香不過果日冇堂食杯,改左用紙杯,完全冇曬拉花😩好失落添加左pudding 做dessert 好靚好靚呀❤️震騰騰好好玩又好食感覺係日本嘅味道打卡嚟講係一流啊
超隱蔽地方
就算拎住地址都好難揾
店舖較細
座位唔多,大概坐十幾人
有塊大玻璃
採光度好高
影相嚟講係正嘅!尤其係有陽光的話

3個人就想乜都試下
要左意粉同dessert
意粉味道幾好,texture 都煙un
日本cafe 當然唔少得coffee 喇😌
Coffee 都好香
不過果日冇堂食杯,改左用紙杯,完全冇曬拉花😩好失落添
加左pudding 做dessert
好靚好靚呀❤️
震騰騰好好玩
又好食
感覺係日本嘅味道
打卡嚟講係一流啊
呢排勁多人去旅行呀🍇未去旅行 食番間過江龍止下旅行癮先~P.s. 之後去咗堅尼地道附近嘅海濱睇日落🌄都幾舒服&靚~-🍝【明太子三文魚意粉】$118意粉掛滿明太子🤩 偏乾身嘅意粉 正常水準~-🥞【靜岡抹茶小豆鬆餅】$98全餐嘅重點!甜品!🤤呢間嘅鬆餅係hot cake 類似m記熱香餅 比較厚實~鬆餅本體有少少乾 但好彩有配cream & 雪糕~配料超足料!抹茶蕨餅幾高質! 好滑 帶少少煙韌紅豆同杏仁片比得勁多😋 幾鐘意加咗杏仁片!口感同味道都便豐富~成個幾大份 加上厚實 真係勁飽肚!!! 絕對可以當主食😆-☕️【Salted Caramel Latte】$40-🍯【Honey Latte】$40-✨推薦指數:7/10💰人均消費:$163⏳等候時間:0mins (假日1:30)-

呢排勁多人去旅行呀🍇
未去旅行 食番間過江龍止下旅行癮先~

P.s. 之後去咗堅尼地道附近嘅海濱睇日落🌄
都幾舒服&靚~
🍝【明太子三文魚意粉】$118
意粉掛滿明太子🤩 偏乾身嘅意粉 正常水準~

🥞【靜岡抹茶小豆鬆餅】$98
全餐嘅重點!甜品!🤤
呢間嘅鬆餅係hot cake 類似m記熱香餅 比較厚實~
鬆餅本體有少少乾 但好彩有配cream & 雪糕~
配料超足料!抹茶蕨餅幾高質! 好滑 帶少少煙韌
紅豆同杏仁片比得勁多😋
幾鐘意加咗杏仁片!口感同味道都便豐富~
成個幾大份 加上厚實 真係勁飽肚!!! 絕對可以當主食😆

☕️【Salted Caramel Latte】$40
🍯【Honey Latte】$40

✨推薦指數:7/10
💰人均消費:$163
⏳等候時間:0mins (假日1:30)
2023-01-03 522 瀏覽
返工經常經過這餐廳,會叫一杯海鹽咖啡拎走,海鹽咖啡非常特別,海鹽令咖啡的味道更有層次,點綴了上班的生活,故此,放假特別過來品嘗一下這裡的咖啡和甜品。 栗子鬆餅份量很足,看到這份甜品,相信好多人都會好開心。這甜品可供四人食用,除了忌廉之外,中間還有豆腐味的蛋糕,非常可口。主菜叫了黑松露意粉,這個也很合乎期望,配合埋木魚相當有驚喜和口感。還有很多甜品想品嘗,必會再次抽空到來品嘗布甸等甜品。另外,見到店內有很多優雅的茶杯,這也能吸引到我再次光臨。

海鹽咖啡
2023-01-02
海鹽咖啡
  • 喫茶店栗子鬆餅
2022-10-24 626 瀏覽
日系café有好多,但我相信呢間嘅裝修係最有日式風味嘅。餐廳位置lobby位置,地方唔大,但係總算坐得舒服。先食鹹點:1)照燒雞肉蛋沙律吐司($88)2)和風奶油咖喱海鮮雜菌意粉($108)3)黑松露白味噌奶油帆立貝意粉($98)吐司用嘅係日本厚切麵包,外脆內軟。雞肉配蛋沙律味道好好,份量超大。咖喱海鮮意粉係用creamy sauce,好厚身,而且日本咖哩只係非常微辣,整體感覺幾新鮮。而我最推介嘅就係黑松露白味噌奶油帆立貝意粉,個cream sauce勁thick,非常啱我口味,鍾意黑松露又鍾意白汁pasta嘅人一定要試👍🏻然後嚟到Café嘅重頭戲,甜品同飲品。1)和風栗子鬆餅($92)2)忌廉焦糖吉士布丁($38)3)玫瑰朱古力咖啡($44)4)靜岡抹茶鮮奶 ($48)5)熱朱古力 ($44)和風栗子鬆餅上枱個樣同幅相係一模一樣😲 栗子好清新,鬆餅超級大,兩三個人share就最好。留意番鬆餅並唔係震吓震吓得啖風嗰啲,係實心,勁飽嗰啲👍🏻 忌廉焦糖吉士布丁超級有驚喜,估唔到咁好味,難怪係佢哋signature之一。至於飲品,玫瑰朱古力咖啡充滿花香,抹茶鮮奶甘甘甜甜,兩款都值得推介。佢哋

先食鹹點:
1)照燒雞肉蛋沙律吐司($88)
2)和風奶油咖喱海鮮雜菌意粉($108)
3)黑松露白味噌奶油帆立貝意粉($98)

然後嚟到Café嘅重頭戲,甜品同飲品。
1)和風栗子鬆餅($92)
2)忌廉焦糖吉士布丁($38)
3)玫瑰朱古力咖啡($44)
4)靜岡抹茶鮮奶 ($48)
5)熱朱古力 ($44)

和風栗子鬆餅上枱個樣同幅相係一模一樣😲 栗子好清新,鬆餅超級大,兩三個人share就最好。留意番鬆餅並唔係震吓震吓得啖風嗰啲,係實心,勁飽嗰啲👍🏻 忌廉焦糖吉士布丁超級有驚喜,估唔到咁好味,難怪係佢哋signature之一。至於飲品,玫瑰朱古力咖啡充滿花香,抹茶鮮奶甘甘甜甜,兩款都值得推介。佢哋用嘅杯仲要係特登揀過,每杯飲品都可以自選咖啡杯。

佢哋逢星期六仲有Brunch Set,只要under $50就有食物加一杯飲品👍🏻

總括嚟講,以呢度嘅食物質素,份量,價錢,性價比十分高。係未訂到去日本機票之前,可以嚟呢度感受一下日本嘅氣氛。
2022-10-02
午餐
  • 忌廉焦糖吉士布丁
  • 喫茶店栗子鬆餅
2022-10-17 374 瀏覽
剛開不久就去朝聖,因為香港人就是崇日~ 哈哈哈1. 栗子日式鬆餅 $1222. Americano $323. Latte $36栗子鬆餅的醬很好吃,不會過甜而且夠滑,鬆餅也很q 彈比起鬆餅,咖啡有一點點比下去~ 本來很期待喝喝看虹吸咖啡的~可能因為剛開,人很多,環境就非常擁擠,而且店裡桌裡排得很擁擠(香港地少人多啊。。。)總結:要享受環境的,不要來,單純想吃鬆餅就離開的,可以來吃看看。
剛開不久就去朝聖,因為香港人就是崇日~ 哈哈哈
1. 栗子日式鬆餅 $122
2. Americano $32
3. Latte $36
栗子鬆餅的醬很好吃,不會過甜而且夠滑,鬆餅也很q 彈
2022-01-22
20 分鐘 (堂食)
2022-10-14 264 瀏覽
點了一個經典全日早餐,價錢$118, 可惜全日早餐沒包含飲品,飲品都要另外再點,我點了凍美式,$38, 連加一共$169。上菜速度快,食物賣相OK,不過食物質素,除了草莓果醬有驚喜之外,其餘都是一般,雞扒還有少少雪味(可能是我自己要求高😅)
經典全日早餐
2022-09-28 189 瀏覽
Sonia Coffee係一間喺日本京都成立嘅咖啡店,1970年開業,中環同旺角都有佢嘅分店。旺角分店喺新世紀廣場(MOKO),中環嗰間比較隱世,喺冇咩人留意到嘅橫巷裏面。咖啡店主打虹吸咖啡,店員會了解食客嘅喜好,再推介咖啡豆。佢地有四款單一產地咖啡豆(Single origin),我最後揀咗巴西嘅咖啡豆。店員帶我去近收銀台嘅木櫃揀杯,原來佢地會喺世界各地搜羅各具特色嘅咖啡杯,畀食客決定用咩杯裝自己嘅飲品。煮出黎嘅咖啡好濃烈,酸感唔強。我仲點咗一件梳乎厘芝士蛋糕,佢嘅芝士味好香,而且奶油旁邊嘅草莓醬味道好濃烈。梳乎厘芝士蛋糕 $42虹吸咖啡 $70

梳乎厘芝士蛋糕 $42
虹吸咖啡 $70
虹吸咖啡
梳乎厘芝士蛋糕
虹吸咖啡
梳乎厘芝士蛋糕
2022-09-14 176 瀏覽
食完lunch,心思思想食個甜品先返去繼續工作🤭,去左附近一間日式咖啡店位於H Code地下,位置就係𨋢口隔離,地方有限所以沒有裝潢既裝修,有幾張枱同櫈,簡單既擺設,感覺似去左pop up store忌廉焦糖吉士布丁布丁好滑,食到蛋香味,焦糖微苦同布丁真係絕配,不過脫模做得唔好,賣相差少少皇家奶茶布丁奶茶布丁茶味香濃,但有點蓋過了本身既蛋香,我自己就比較鍾意原味布丁喫茶原味鬆餅個鬆餅好大陣泡打粉味,入面比較濕同黏口,同埋我覺得整件鬆餅都偏甜,又滯又甜又唔好食🫣整體環境一般,布丁味道不錯但鬆餅真係好失望,試一次好了

忌廉焦糖吉士布丁

皇家奶茶布丁

喫茶原味鬆餅
喫茶原味鬆餅

整體環境一般,布丁味道不錯但鬆餅真係好失望,試一次好了