2024-07-24 335 瀏覽
今晚去咗一間位於天后維園對面,充滿格調嘅餐廳食西餐 🥰🥰🥰 暗暗嘅氛圍加上微微嘅燈光,未開始食飯已經心情愉悅~ 再加上美食,真係同情人知己去嘅好選擇 👍👍👍此情此景,應該點返杯紅、白酒增加一下氣氛 😇😇😇 (今次冇陪人陪飲,飲住beer先啦😂) 但生蠔真係唔少得,因為呢間每日都嚴選當日世界各地新鮮生蠔 🦪🦪🦪 供食客選擇,我哋今日就點咗 🇰🇷🇰🇷🇰🇷 Korean Gold : creamy帶少許海水澀味& 🇫🇷 🇫🇷 🇫🇷 Gillardeau : 清爽creamy 👍👍👍 2款都好味呀~And then, 就再點正餐 :1.) 凱薩沙律配水波蛋、車馬臣芝士 & 蟹子 🥗🥗🥗 店長介紹要撈起下佢先食會更香滑,又真係禾~ 👍👍👍 2.) 美國安格斯肉眼扒 (prime grade 15oz) 配薯菜 🥩🥩🥩 肉味充足,又燒到啱啱好,再配上特制阿根廷汁醬,食到好滿足 😇😇😇之後再食招牌甜品 Semifredo 🍨🍨🍨 係一個 home made 雪糕蛋糕配開心果酥,口感滑而富層次感 ⭐️⭐️⭐️ 強力推介,記得留肚食~ ⭐️⭐️⭐️ 食完飯可以順便去維園散下步

And then, 就再點正餐 :

⭐️⭐️⭐️ 食完飯可以順便去維園散下步

• Semifredo
  • Gillardeau
2024-11-18 0 瀏覽
1️⃣首先重點表揚香草白酒煮蜆🥰蜆肉肥美,湯汁鮮甜,沾香脆法包鹹淡正合適。2️⃣生蠔非常新鮮,吃了兩款,南非的略嫌濃郁,清爽的法國生蠔更適合我個人口味。3️⃣house wine很不錯,略酸,與蠔和海鮮飯適配都很高老闆也很熱情貼心,驚喜的是拍照技術很好哈哈

老闆也很熱情貼心,驚喜的是拍照技術很好哈哈
  • 香草白酒蜆意式細麵條
2024-10-04 207 瀏覽
難得禮拜五早收工梗係同同事一齊去食下生蠔🦪 飲下🍷放鬆一下都幾寫意香港都有好多食生蠔地方但e間我覺得性價比算比較高啲生蠔真係好新鮮而且一次過可以食到幾款唔同味道嘅生蠔由淡到濃每一款我都好喜歡重點係價錢真係唔貴而且全部都要新鮮*自家製牛肉他他第一次見份量咁多嘅牛肉他他牛肉好新鮮食晒啲配菜牛肉都仲未食晒😂我覺得e個性價比好高因為價錢唔貴但真係好多我同朋友都好滿足酒都好好味一人叫一杯酒變食生蠔邊飲好正整體質素唔錯
難得禮拜五早收工

一人叫一杯酒
變食生蠔邊飲好正
整體質素唔錯

2024-08-27 217 瀏覽
近排天氣好熱,吾想食熱野突然間好想食生蠔今日去左天后有間多人介紹既蠔吧價錢都好合理質素好高今次點左三款比較實惠既蠔第一款係韓國KOREAN GOLD $50肉質飽滿,口感比較爽口第二款係南非SALDANIA BAY $50南非蠔有驚喜,海水味較重第三款係法國OSTRA REGAL $57法國蠔最高質,鮮甜肥美十分飽滿,爽口再點左2款小食■ BEEF FILET TARTARE $258牛柳他他用牛柳做他他真係好高層次牛肉軟腍嫩滑,最高質素既他他■ SO, CRISPY ROLL $178松露,什菌,意大利火腿酥皮卷松露同什菌好香口感又好加上外皮酥皮好鬆脆十分好食
近排天氣好熱,吾想食熱野
突然間好想食生蠔
今日去左天后有間多人介紹既蠔吧
價錢都好合理
質素好高

今次點左三款比較實惠既蠔

第一款係韓國KOREAN GOLD $50
肉質飽滿,口感比較爽口

第二款係南非SALDANIA BAY $50
南非蠔有驚喜,海水味較重

第三款係法國OSTRA REGAL $57
法國蠔最高質,鮮甜肥美
十分飽滿,爽口

再點左2款小食

■ BEEF FILET TARTARE $258
牛柳他他
用牛柳做他他真係好高層次
牛肉軟腍嫩滑,最高質素既他他

■ SO, CRISPY ROLL $178
松露,什菌,意大利火腿酥皮卷
松露同什菌好香口感又好
加上外皮酥皮好鬆脆
十分好食
2024-08-20 177 瀏覽
去開北角做啲嘢,周圍搵嘢食,經朋友推介嚟食生蠔,坐低即刻叫咗四隻生蠔自己食,老細幫我揀咗四隻唔同地方嘅,因為老公唔鍾意食生嘢,個人推介韓國生蠔,再加單2隻,自己一個人食咗半打。跟住叫咗支白酒,普普通通不是突別好飲。前菜:1.炸魷魚圈,非常脆。2.牛骨髓+蒜蓉包,用牛骨髓點蒜蓉包實在絕配。3.蒜蓉包~太好食啦,再叫多一客。食前菜都飽晒。主菜:叫咗個黑毛豬扒普普通通。甜品:自家製雪糕這間餐廳位置偏僻,格局靜靜地,餐廳設計非常正好,適合撐枱腳或者三五知己傾偈詳談,又唔會趕客走,老細又好好人,肯定會再來。
前菜:
1.炸魷魚圈,非常脆。
2.牛骨髓+蒜蓉包,用牛骨髓點蒜蓉包實在絕配。
3.蒜蓉包~太好食啦,再叫多一客。
食前菜都飽晒。
主菜:
叫咗個黑毛豬扒普普通通。
甜品
自家製雪糕

2024-08-19
2024-08-15 134 瀏覽
因為全家都好鍾意食生蠔,所以我成日都好留意邊度有好食嘅生蠔。最好就係任食,但係質素高㗎啦,不過喺香港真係好難搵。最近比我上網搵到,呢間新蠔又可以任食,而且質素又高,咁就一於嚟試吓啦。餐廳嘅環境比較暗,好似好適合情侶拍拖。雖然餐廳唔大,但係都有足夠嘅位置,坐落唔會太迫。我哋本身今日嚟諗住食生蠔,咁就叫老闆介紹啲俾我哋啦,老闆非常細心,將每一種生蠔都詳細咁介紹,於是我哋就叫咗大約八隻嚟試吓啦。原來呢度除咗生蠔之外,其他主菜都好出色。例如我哋叫咗個煎封油鴨髀,本身對佢冇咩期望,估唔到一上枱又大隻又香。而且一食落口皮脆內軟,而且鴨味好夠,未食過咁好食嘅鴨髀呀。呢間餐廳性價比好高,而且環境唔錯,好適合慶祝生日或者周年紀念呀。

2024-08-11 137 瀏覽
有時都想食個靜靜有情調嘅晚餐😌搵咗呢間響天后旺中帶靜嘅蠔吧西餐廳💜就響網紅酒店Twenty One Whitfield地舖非常易搵~店內環境英倫風氣氛浪漫,好啱慶祝重要節日🫶🏻老闆超級nice又好傾😳💜自選時日生蠔因為唔太熟悉蠔🥹老闆提議每個地方嘅都試吓🦪🦪哇~勁新鮮又飽滿~好似食緊啫喱咁!!我自己鍾意Irish WSB,海水味濃d層次豐富d~想清d冇咁重口味嘅可以Korean Gold~下次要試埋其他🤤💜經典龍蝦湯濃郁嘅龍蝦香配埋大大舊龍蝦肉超正🤤💜招牌蠔湯一向都比較鍾意杰身嘅西湯~夠creamy仲有隻好肥美嘅蠔,係可以飲得飽嘅湯🤣💜炭燒美國安格斯頂級牛柳配時令蔬菜牛柳切開粉紅色~熟成度啱啱好👍🏻食得出選用高質牛柳~超好味🤤💜招牌甜品老闆極力推薦自家製甜品~係雪糕x芝士蛋糕x果仁焦糖嘅混合體😮口感好得意,凍凍地但竟然又唔太甜唔太膩,加埋有脆口勁好食🤤冇介紹錯必點項目🫰🏻

💜自選時日生蠔

經典龍蝦湯
炭燒美國安格斯頂級牛柳配時令蔬菜
招牌自家製甜品
2024-08-09 81 瀏覽
Duck哥🦆今日放工約咗阿仔去天后食嘢,行經一間蠔吧🦪SOOO OYSTER GRILL & PASTA ,未夠7點🕖已經坐咗9️⃣成人,心諗應該唔會差得去邊,見仲有兩個位就拿拿聲走咗入去😂。店舖燈光昏暗柔和,加上仿石牆身及黑色梳化櫈,感觀型格又好chill😀!Irish WBS $53/隻去到蠔吧唔叫蠔🦪又有點講唔過,今次試咗愛爾蘭生蠔🦪,生蠔非常新鮮,肉身肥美飽滿,肉質爽滑堅挺,有陣陣海水味及微微的礦物味,加添幾滴檸檬汁,味道甘甜鮮美🥰。香煎法國鵝肝 $198鵝肝表面煎至焦脆😋,口感柔潤軟滑,油脂豐腴,配上香脆嘅多士,口感豐富,入口即融,肝味濃郁,油脂香味四溢,令人回味無窮🤤。經典龍蝦湯 $138龍蝦湯🦞加入忌廉,口感十分幼滑creamy,蝦味非常香濃,味道鮮甜,加上爽滑彈牙嘅蝦肉,十分好味😋。炭燒美國安格斯優質肉眼配時令蔬菜 $538肉眼扒5️⃣成熟成度剛好,表面烤至焦香🔥,肉質軟嫩多汁,牛味香濃帶陣陣油脂香🥰,點埋特製阿根廷醬汁或芥末醬,令肉味更香,味道更豐富。配菜有粟米仔、茄子、翠玉瓜、甘筍仔、薯仔及蒜頭,新鮮清甜又香口😋。Semifredo $108自家制雪糕蛋糕配開心果,

Irish WBS $53/隻

香煎法國鵝肝 $198

經典龍蝦湯 $138

炭燒美國安格斯優質肉眼配時令蔬菜 $538

Semifredo $108
自家制雪糕蛋糕配開心果,完美作結😍。

2024-07-25
2024-08-09 87 瀏覽
。゚・ 𖥸──-ˋˏ  👣 SOOO OYSTER GRILL & PASTA ˎˊ-──𖥸 。゚・🩵 經典龍蝦湯 HK$138龍蝦湯質感非常濃調😍啖啖好濃郁嘅龍蝦湯仲有好多粒粒彈牙龍蝦肉🤤呢個湯你絕對吾會失望!!
🩵 炭燒美國安格斯優質肉眼配時令蔬菜 HK$538食牛我多數都會揀肉眼😍美國安格斯優質肉眼我地擇左五成熟😋牛味勁香濃, 而且口感柔嫩而入口, 每一片牛都係粉粉嫩嫩🤤火候做得剛剛好🫠即使食好多塊一啲都唔會覺得膩🫶🏻重點一提餐廳嘅特製sauce, 絕對係幫牛點既味道提升到另一個層次, 令到整體牛嘅味道再出D而且帶有fresh既感覺, 估唔到食牛都可以咁開胃🤣🩵 煙肉蛋汁寬扁麵 HK$168意粉我好鍾意食寬扁款式, 食落去好煙韌有嚼口🤣充滿濃厚蛋汁嘅醬汁滿晒扁意粉, 每口都好juicy滿足, 味道嘅鹹香亦都做得剛剛好, 吾會太膩, 喜歡😍🩵 生蠔🦪Ostra Regal HK$57/pc法國生蠔肉質肥美, 非常鮮甜又淡淡嘅海水味🦪Korean Gold HK$50/pc估唔到韓國嘅生蠔肥美大隻又多汁♥️只係望個賣相已經見到非常飽滿, 味道都好鮮甜, 第一次食韓國蠔已經覺得好驚喜

🩵 經典龍蝦湯 HK$138
龍蝦湯質感非常濃調😍啖啖好濃郁嘅龍蝦湯
仲有好多粒粒彈牙龍蝦肉🤤呢個湯你絕對吾會失望!!

🩵 炭燒美國安格斯優質肉眼配時令蔬菜 HK$538
食牛我多數都會揀肉眼😍
美國安格斯優質肉眼我地擇左五成熟😋
即使食好多塊一啲都唔會覺得膩🫶🏻

🩵 煙肉蛋汁寬扁麵 HK$168

🩵 生蠔

🦪Ostra Regal HK$57/pc
法國生蠔肉質肥美, 非常鮮甜又淡淡嘅海水味

🦪Korean Gold HK$50/pc
估唔到韓國嘅生蠔肥美大隻又多汁♥️只係望個賣相已經見到非常飽滿, 味道都好鮮甜, 第一次食韓國蠔已經覺得好驚喜🙌🏻

🦪Saldanha Bay HK$50/pc
雖然肉質相對冇另外兩款咁飽滿
但係佢非常鮮甜🤤質感好細膩
海水味相對比較淡

🩵Tiramisu HK$108
呢個Tiramisu係餐廳自家獨製
食落去口感好creamy
底層又鬆軟嘅蛋糕, mix埋一齊嘅口感非常豐富, 點仲鋪滿小水果🤭 吾會太甜🫠滿好吃

2024-08-08 98 瀏覽
經朋友介紹,呢晚兩口子搵左個隱世好地方拍拖,SOOO OYSTER GRILL & PASTA由2018年開業每日新鮮提供超過6款來自世界各地生蠔,環境有情調又用餐空間十分舒服,出色的蠔吧聚餐一流!除左主打生蠔更提供法國特色菜、牛扒、意粉及自家製甜品。呢晚有幸見到蘇老闆親自落場,細心介紹蠔種同食法,MENU有精選新鮮6款生蠔及一款焗蠔選擇,🦪愛爾蘭Irish WBS $53/pc🦪法國 Ostra Regal $57/pc🦪法國 Gillardeau $64/pc由較淡味Irish WBS開始食,到平衡柔軟濃度較平衡的Ostra Regal,頭兩款肉質軟身飽滿,最後的Gillardeau海水味最重,肉質肥厚口感層次豐富,爽脆中帶點微鮮甜。店主因應當日進口的不同鮮美品種推介而且有專用嘅蠔櫃保存,配少許檸檬汁提升清香,食到蠔身的新鮮原味,值得Encore.🥘經典龍蝦湯 $138貨真價實的足料龍蝦湯真係唔可以錯過! 質感非常濃郁,啖啖充滿著高質可口的彈牙龍蝦肉,滿足到暈!🍲蠔湯 $98 招牌之選一間以蠔肉作為招徠的餐廳,蠔湯必然係最佳選擇!將滿滿份量蠔肉打碎到忌廉湯入面,加一隻飽滿大隻的熟蠔

經朋友介紹,呢晚兩口子搵左個隱世好地方拍拖,
SOOO OYSTER GRILL & PASTA
由2018年開業每日新鮮提供超過6款來自世界各地生蠔,
環境有情調又用餐空間十分舒服,出色的蠔吧聚餐一流!
除左主打生蠔更提供法國特色菜、牛扒、意粉及自家製甜品

呢晚有幸見到蘇老闆親自落場,細心介紹蠔種同食法,
MENU有精選新鮮6款生蠔及一款焗蠔選擇,
🦪愛爾蘭Irish WBS $53/pc
🦪法國 Ostra Regal $57/pc
🦪法國 Gillardeau $64/pc

頭兩款肉質軟身飽滿,最後的Gillardeau海水味最重,
肉質肥厚口感層次豐富,爽脆中帶點微鮮甜。
店主因應當日進口的不同鮮美品種推介而且有專用嘅蠔櫃保存,

🥘經典龍蝦湯 $138
貨真價實的足料龍蝦湯真係唔可以錯過! 質感非常濃郁,
啖啖充滿著高質可口的彈牙龍蝦肉,滿足到暈!

🍲蠔湯 $98 招牌之選
一間以蠔肉作為招徠的餐廳,蠔湯必然係最佳選擇!
將滿滿份量蠔肉打碎到忌廉湯入面,加一隻飽滿大隻的熟蠔作為主角配料,
同樣係質地濃稠十分鮮味! 加埋伴隨的麵包粒,口感層次更有所提升!

🍤脆炸鮮蝦多士$148
兩隻精緻的大蝦造型完整地覆蓋在香脆多士之上,
貼近意法菜的高級餐廳質素,味道油感平衡恰當,
二話不說已經沾上醬料大啖食落肚!

🐚法式香草牛油焗田螺 $168
呢款係必叫之選! 田螺夠哂大隻,內裡有香草加牛油的調味,
田螺充滿口感彈性,店主話底下的薯蓉更加好食,絕對讚同!

🍝橄欖油乾茄椒意式細麵條 $158
主餐叫一個特別飽肚的油身調味細麵條,
到家的火喉令此意粉香口有彈性又掛汁,茄椒加香草簡單襯托色香味齊全。

📝總結最後的飽肚感十分滿足,到結尾亦可以選擇高質甜品環節補充,
一間有誠意的意式蠔酒吧,每款菜色在細節上都有誠意。
適合拍拖及三五知己聚餐的寧靜傾計好地方。
2024-08-08 69 瀏覽
無幾耐之前跟友人係附近食完火鍋,見到附近有間蠔吧,說要來幫襯一下,今天放工就跟她過來了。餐廳裝修好有現代感,又有情調,坐得好舒服。呢度唔止供應新鮮生蠔,仲有各款海鮮、扒類、意粉、前菜及小食等,仲有當然唔少得甜品啦🍰必食‼️來到蠔吧當然要食生蠔啦🤩全部即叫即開,正呀🥰Divine (France) $55@肉質爽滑,海水味濃郁,相當爽口鮮甜。Ostra Regal (France) $57@蠔身圓潤飽滿,帶有輕微海水味,肉質肥美且甘甜,味道豐富有層次。 焗蠔 $68@焗蠔無比蒜蓉搶走原有的鮮味👍🏻焗得剛剛好,口感鮮嫰,內裏綿軟細滑。 焗芝士蟹肉釀磨菇 $128磨菇肉厚多汁,配上蟹肉及芝士一齊焗,蟹肉份量也不少呀🦀整體味道豐富,絕對值得一試! 法式香草牛油焗田螺 $168酥香的香草牛油滋潤螺肉,螺肉甘香軟滑,口感彈牙,而底下的香滑薯蓉盡吸螺肉的肉汁,非常香口😍 香草白酒煮美國蜆 $268店家選用美國空運到港的蜆,用意式煮法,加入了香草和白酒,鮮甜味相當突出。 意式吸管麵・牛肩肉、香草、櫻桃蕃茄汁 $178又叫飲管粉,其形狀好似長而細的管子,類似於厚而空心的意粉咁😆口感煙韌彈牙,中空設計可掛更

必食‼️來到蠔吧當然要食生蠔啦🤩全部即叫即開,正呀🥰

Divine (France) $55@
肉質爽滑,海水味濃郁,相當爽口鮮甜。
Divine (France)

Ostra Regal (France) $57@
Ostra Regal (France)

焗蠔 $68@

法式香草牛油焗田螺

香草白酒煮美國蜆 $268
香草白酒煮美國蜆

意式吸管麵・牛肩肉、香草、櫻桃蕃茄汁 $178
又叫飲管粉,其形狀好似長而細的管子,類似於厚而空心的意粉咁😆口感煙韌彈牙,中空設計可掛更多蕃茄醬汁,配搭埋口感軟嫰的牛肩肉,整體唔會好膩又yummy❗️
意式吸管麵・牛肩肉、香草、櫻桃蕃茄汁

自家製果仁奶凍雪糕 $108
雪糕質地柔滑綿密,加入果仁及焦糖脆脆,帶有陣陣果仁香氣,食落口感好豐富。
自家製果仁奶凍雪糕
2024-07-31
Divine (France)
Ostra Regal (France)
焗蠔
焗芝士蟹肉釀磨菇
法式香草牛油焗田螺
香草白酒煮美國蜆
意式吸管麵・牛肩肉、香草、櫻桃蕃茄汁
自家製果仁奶凍雪糕
  • OstraRegal(France)
  • Divine(France)
2024-08-08 55 瀏覽
之前去過都覺得無論生蠔🦪定其他菜式都非常高質!超好味!令我念念不忘!打算encore 再encore!!! 餐廳🍴環境優美又浪漫🌹,無論係豬朋狗友定係情侶、夫妻都非常適🈴黎聚餐!🦪生蠔(超級推薦👍🏻):Saldanha Bay, (South Africa)Korean Gold, (Korean)Josephine ,Ostra Regal, (France)店家用咗特別的雪櫃去冷藏生蠔🦪,保持新鮮!即開即食,睇吓粒粒生蠔🦪都好大隻又肥美!真係無得輸!我仲叫咗啲酒飲🥂白酒配生蠔🦪真係好夾!⭐️炭燒燒魷魚🦑魷魚🦑入口非常驚喜!熟度剛剛好!不會太老又不會太生,所以咬落去唔會變橡筋,非常易咬!再配上蒜片一起吃,超級香!⭐️香煎法國🇫🇷鴨肝鴨肝配上果醬和多士一起吃,鴨肝又肥又香!本來以為鴨肝才是主角,點知多士都唔係配角,入口超脆!朋友立刻encore多一份多士😂!⭐️白酒🍶煮蜆配蒜蓉包大蜆睇相都知粒粒咁大粒!淡淡肉😋!仲有最正既精華就係佢啲汁!配上蒜蓉包點上醬汁,真係不得了🥰!⭐️傳統西班牙🇪🇸海鮮🦞飯海鮮🦞飯🥘有好多種新鮮的海鮮🦞配搭一起,有大蝦🍤、大蜆、青口、帶子、魷魚、鮮魚塊。重點隻大蝦🍤真係

🦪生蠔(超級推薦👍🏻):
Saldanha Bay, (South Africa)
Korean Gold, (Korean)
Josephine ,
Ostra Regal, (France)

我仲叫咗啲酒飲🥂
白酒配生蠔🦪真係好夾!

⭐️炭燒燒魷魚🦑

⭐️香煎法國🇫🇷鴨肝

⭐️白酒🍶煮蜆配蒜蓉包

⭐️傳統西班牙🇪🇸海鮮🦞飯
海鮮🦞飯🥘有好多種新鮮的海鮮🦞配搭一起,有大蝦🍤、大蜆、青口、帶子、魷魚、鮮魚塊。重點隻大蝦🍤真係好大隻!啲飯同時吸收咗咁多種海鮮嘅精華,簡直係衝擊味蕾!一試難忘!

⭐️烤澳洲BB羊架
BB羊架超級嫩!烤得剛剛好,真的巨好吃😋!
2024-08-06 60 瀏覽
朋友喜歡吃生蠔,所以我們特登去天後這家吃生蠔非常出名的高級西餐廳酒吧,裡面的燈光柔和,菜品超級棒👍🏻打卡真是一流!松露什菌意大利火腿酥皮卷金黃酥脆的酥皮卷包住滿滿的松露什菌和意大利火腿。松露什菌散發出濃郁的野生香氣,與意大利火腿的鹹香鹹味融合在一起,形成一種獨特的口感。咀嚼時,香味層層遞進,從最初的酥脆到後續的濃郁,香氣迷人,絕對值得一嘗的美味佳肴!蟹肉芝士釀蘑菇咬下去蘑菇鮮嫩多汁,蟹肉的甜美鮮味,與芝士的濃郁香醇瞬間在舌尖綻放,芝士的絲滑質地則為整個口感增添了豐腴的厚度,是一道出色的美食佳餚,給您帶來味蕾上的極致愉悅!墨魚汁海鮮細麵條麵條完全被墨魚汁浸透,粉嫩的蝦肉、白嫩的扇貝、灰綠的青口,以及肉質鮮嫩的魷魚和魚肉,無一不散發著新鮮動人的味道。濃郁的海鮮香氣,鹹香醇厚的墨魚汁,彈牙鮮嫩的食材,會在味蕾上形成一場奇妙的味覺盛宴!香蒜乾茄椒意式細麵條 大蒜的濃郁芳香與茄椒的微微辣意,與彈牙的麵條緊密結合,好開胃!果仁奶凍配雪糕這絕對是一道經典中的經典甜品,太有藝術感了!誘人的奶凍有絕佳的柔滑質地,細膩綿密的奶香,在口中化開,給人以極致的絲滑體驗。仲有來自堅果的香脆可口,雪糕的冰涼爽口感都

松露什菌意大利火腿酥皮卷

蟹肉芝士釀蘑菇

墨魚汁海鮮細麵條

香蒜乾茄椒意式細麵條

果仁奶凍配雪糕
這絕對是一道經典中的經典甜品,太有藝術感了!誘人的奶凍有絕佳的柔滑質地,細膩綿密的奶香,在口中化開,給人以極致的絲滑體驗。仲有來自堅果的香脆可口,雪糕的冰涼爽口感都為奶凍增添了可口的豐富口感!

提米拉蘇
增加了好多新元素,草莓,酥條和藍莓,濃郁香甜的乳酪,充滿了令人垂涎欲滴的誘惑!

招牌蠔湯
浮著鮮嫩的蠔肉,來自生蠔等海鮮熬煮的甜味,以及香菇薯仔等配料的鮮香滋味,柔滑口感令人百吃不厭!
放暑假,最開心係媽媽,可以約朋友出街食晚飯。係天后搵到呢間餐廳,環境氣氛浪漫,裝修設計優雅,好適合情侶朋友飲酒傾計。黎到食蠔嘅餐廳,又點少得order生蠔🦪。食物方面仲有扒類、海鮮、pizza、意粉、沙律、小食,仲有多款酒類配搭食物。🦪 是日生蠔有六款: (次序由淡味到濃味)1 )SALDANHA BAY (SounthAfrica) $50 飽滿多汁又鮮味2 )KOREAN GOLD (Korea) $50 爽口大隻好甜3 )TRISH WBS (Ireland) $53 爽口又creamy 4 )DIVINE (France) $55 海水味濃郁,爽滑鮮甜5 )OSTRA REGAL (France) $57 法國皇室指定生蠔,鮮甜圓潤飽滿6 )GILLARDEAU (France) $64 被譽為生蠔界中的勞斯萊斯,蠔肉比其他品種肥美,口感爽脆鮮甜,結實有彈性。🦀BAKED MUSHROOM WITH CHEESE CRABMEAT $128 ~ 焗芝士蟹肉釀蘑菇,滿滿蟹肉嘅鮮味滲入大蘑菇,味道一流。🐌 ESCARGO

🦪 是日生蠔有六款: (次序由淡味到濃味)
飽滿多汁又鮮味
2 )KOREAN GOLD (Korea) $50
爽口大隻好甜
3 )TRISH WBS (Ireland) $53
爽口又creamy
4 )DIVINE (France) $55
海水味濃郁,爽滑鮮甜
5 )OSTRA REGAL (France) $57
法國皇室指定生蠔,鮮甜圓潤飽滿
6 )GILLARDEAU (France) $64

~ 焗芝士蟹肉釀蘑菇,滿滿蟹肉嘅鮮味滲入大蘑菇,味道一流。

🐌 ESCARGOT in parsley herbs butter $168
~ 法式香草牛油焗田螺,酥香的香草牛油滋潤螺肉,螺肉變得甘香軟滑。

🐖 GRILLED PORK CHOP $348
~ 炭燒黑毛豬扒配上烤南瓜、紅椒、青瓜、粟米、菇,再雜菜薯蓉。肉質鮮嫩軟腍,另外可以加上醬汁,少少辣,好惹味。

🥂Ackerman Chardonnay 2015 $88
Val de Loire, France
~ 帶有熟梨子、蘋果和淡淡的奶油、杏仁的香氣。

🍹Orange Juice $38
~ 鮮榨橙汁,滿滿果肉。

⭐️生蠔優惠特別時段 🦪$28 ⭐️
🕰️12:00-14:00 | 17:30-19:00
2024-07-30
2024-08-02 53 瀏覽
Sooo Oyster 餐廳主打高級現開新鮮生蠔,除了生蠔外也有多種西式餐點選擇。🦪是日精選生蠔當日的生蠔有六款,隨意挑了兩種來試試,外觀都相當肥美,淋上檸檬汁品嚐,口感滑順沁涼,味道鮮美高雅。🦪傳統西班牙海鮮飯使用傳統的鐵盤料理方式,帶有點鍋吧的焦香,米飯吸飽了海鮮的精華,味道濃郁口感軟硬適中。海鮮部分最吸睛的是一大尾紅蝦,肉量豐富肉質好彈牙。裡面蝦膏也不要放過,沾著飯吃好美味。青口花枝魚柳等也口感很鮮嫩,十分完美讓人印象深刻。🦪炭燒美國安格斯優質肉眼配時令蔬菜Medium的熟度肉眼扒呈現粉嫩色澤,看上去好誘人。店家在上桌前將牛肉切成一塊塊,外皮帶點焦香,肉質軟嫩味道超棒。整塊肉找不到任何的筋或是肥油,選材相當出色,雖然價格偏高,預算夠的朋友可以試試。餐點格調偏暗很有氣氛,生蠔新鮮高質肥美 ,西餐素質水準之上,適合做為朋友聚會或約會的地方。

🦪是日精選生蠔

🦪傳統西班牙海鮮飯