著名意大利影后Sophia Loren之前開左自己既餐廳,最近香港終於開左分店,選址灣仔和昌大押。今次就去左地面既【Sophia Loren Pizzeria】,食Pizza同意大利傳統料理。餐廳挂滿影后年輕時既相、而裝修、家私同餐具使用上都好講究。一上黎會有餐前麵包/pizza皮、香脆熱辣辣,再搭配basil 番茄醬同橄欖油,好開胃。Italian Italian Fassona beef tartare: 意大利Fassona牛肉他他配火箭菜、達特里番茄、巴馬臣芝士片。第一次食意式牛肉他他、調味比較純粹、加上橄欖油同黑胡椒帶出鮮味。Piccante Pizza: 辣肉腸配水牛芝士pizza。外面條邊香脆,而裏面好軟、creamy清新既水牛芝士搭配香濃既辣肉腸同番茄醬一流。Tiramisu: 咖啡味比較濃、上面有朱古力碎又幾特別Passiflora: 雲尼拿、熱情果、青檸、梳打水。無咩甜味、好解膩既mocktail。

Italian
Tiramisu: 咖啡味比較濃、上面有朱古力碎又幾特別
灣仔舊建築和昌大押門面好見到一間裝修幾別緻但唔睇menu都未必知係食咩。終於黎探訪下依間餐廳 💕𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥🍹 Passiflora 帶 Vanilla Passionfruit Lime 既 Mocktail尾位仲自己落咗少少sparkling water 😂STARTER✨ Italian Fassona beef tartare入面有Rockets,Datterino tomatoes 而Parmesan係脆片咁~ 雖然係生嘅但整體肉味唔算好重,醃料都唔會好重,同個脆片芝士幾夾 PIZZA 🍕 ✨ Piccante拿坡里式 Pizza ,餅邊焦脆,充滿住Buffalo Cheese !正👍🏻唔太肚餓/大食嘅其實兩個人share 一個都好夠Dessert✨Tiramisu 咖啡酒味適中,Mascarpone 幼滑細緻ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Sophia Loren PIZZERIA 📍 灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ Piccante

唔太肚餓/大食嘅其實兩個人share 一個都好夠

Dessert

✨Tiramisu

咖啡酒味適中,Mascarpone 幼滑細緻

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Sophia Loren PIZZERIA
📍 灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖
𝑻𝒉𝒆 𝟖𝟗-𝒚𝒆𝒂𝒓-𝒐𝒍𝒅 𝒍𝒆𝒈𝒆𝒏𝒅𝒂𝒓𝒚 𝑰𝒕𝒂𝒍𝒊𝒂𝒏 𝒂𝒄𝒕𝒓𝒆𝒔𝒔👸🏻, 𝑺𝒐𝒑𝒉𝒊𝒂 𝑳𝒐𝒓𝒆𝒏 𝒐𝒑𝒆𝒏𝒆𝒅 𝒉𝒆𝒓 𝒇𝒊𝒓𝒔𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝒊𝒏 𝑭𝒍𝒐𝒓𝒆𝒏𝒄𝒆 𝒊𝒏 𝟐𝟎𝟐𝟏🇮🇹𝑻𝒉𝒆 𝒃𝒓𝒂𝒏𝒅 𝒊𝒔 𝒔𝒕𝒆𝒂𝒅𝒊𝒍𝒚 𝒆𝒙𝒑𝒂𝒏𝒅𝒊𝒏𝒈, 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒕𝒉𝒆 𝒇𝒊𝒓𝒔𝒕 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒐𝒖𝒕𝒑𝒐𝒔𝒕 𝒐𝒑𝒆𝒏𝒆𝒅 𝒊𝒏 𝑯𝑲 𝒊𝒏 𝑴𝒊𝒅-𝑨𝒑𝒓!𝑾𝒂𝒏 𝑪𝒉𝒂𝒊’𝒔 𝒄𝒆𝒏𝒕𝒖𝒓𝒚-𝒐𝒍𝒅 𝑾𝒐𝒐 𝑪𝒉𝒆𝒐𝒏𝒈 𝑷𝒂𝒘𝒏 𝑺𝒉𝒐𝒑 𝒊𝒔 𝒏𝒐𝒘 𝒓𝒆𝒃𝒐𝒓𝒏 𝒂𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝑺𝒐𝒑𝒉𝒊𝒂 𝑳𝒐𝒓𝒆𝒏 𝑯𝑲.𝑻𝒉𝒆 𝒇𝒐𝒖𝒓-𝒔𝒕𝒐𝒓𝒆𝒚 𝒎𝒐𝒏𝒖𝒎𝒆𝒏𝒕 𝒑𝒂𝒚𝒔 𝒕𝒓𝒊𝒃𝒖𝒕𝒆𝒔 𝒕𝒐 𝑳𝒐𝒓𝒆𝒏’𝒔 𝒍𝒆𝒈𝒂𝒄𝒚 𝒂𝒏𝒅 𝒄𝒂𝒑𝒕𝒖𝒓𝒆𝒔 𝒉𝒆𝒓 𝒉𝒆𝒚𝒅𝒂𝒚𝒔 𝒇𝒓𝒐𝒎 𝒕𝒉𝒆 𝟓𝟎𝒔 𝒕𝒐 𝟕𝟎𝒔💃🏻𝙎𝙤𝙥𝙝𝙞𝙖 𝙇𝙤𝙧𝙚𝙣🍕西西里堤魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅$𝟮𝟯𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)𝘐𝘵’𝘴 𝘓𝘰𝘳𝘦𝘯’𝘴 𝘧𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘪𝘵𝘦 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵𝘦𝘥 𝘢𝘴 𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦, 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚

𝙎𝙤𝙥𝙝𝙞𝙖 𝙇𝙤𝙧𝙚𝙣🍕
西西里堤魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅
$𝟮𝟯𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
𝘐𝘵’𝘴 𝘓𝘰𝘳𝘦𝘯’𝘴 𝘧𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘪𝘵𝘦 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵𝘦𝘥 𝘢𝘴 𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦, 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚𝘪𝘤𝘪𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘢𝘯𝘤𝘩𝘰𝘷𝘪𝘦𝘴, 𝘚𝘤𝘢𝘳𝘰𝘭𝘢 𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥, 𝘺𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 & 𝘳𝘦𝘥 𝘤𝘰𝘯𝘧𝘪𝘵 𝘤𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴, 𝘵𝘢𝘨𝘨𝘪𝘢𝘴𝘤𝘢 𝘰𝘭𝘪𝘷𝘦𝘴, 𝘤𝘢𝘱𝘦𝘳𝘴 & 𝘣𝘶𝘧𝘧𝘢𝘭𝘰 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘤𝘤𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘢.
一場來到當然要嘗嘗𝙎𝙤𝙥𝙝𝙞𝙖 最愛口味♥️堤魚鹹味十足,配以香甜的油封車厘茄🍅、醇香水牛芝士及沙律平衡鹹味; 拿玻里式pizza 外邊漲卜卜,焦香又煙靭,中間餅底非常薄又濕潤,所以用傳統吃法中間對摺會較容易包住餡料!

𝙄𝙩𝙖𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙁𝙖𝙨𝙨𝙤𝙣𝙖 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙩𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚🥩
意大利法索納牛肉他他配火箭菜,達特里諾蕃茄,脆炸巴馬臣芝士
$𝟭𝟵𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
主要用橄欖油、檸檬汁、黑椒調味,令他他口感非常柔潤軟滑,而且一點臊味也沒有,有像吃拖羅的感覺,配搭鮮甜雙色蕃茄、火箭菜及味道超級濃郁的脆炸巴馬臣芝士,出色!!

𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪
$𝟭𝟬𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
芝士有絲絨質感,棉密順滑,中間還加入了Nutella所以偏甜,最底是非常濕潤的咖啡酒蛋糕,酒味頗濃郁🍷

𝘿𝙇𝘾: 𝘾𝙤𝙡𝙙 𝙗𝙧𝙚𝙬 𝙩𝙚𝙖
$𝟰𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
冷萃茶做茶底,蜜桃檸檬口味,清新不太甜

𝙋𝙖𝙨𝙨𝙞𝙛𝙡𝙤𝙧𝙖
$𝟰𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
熱情果口味,青檸味突出,帶淡淡雲呢拿香
2024-06-06
  • Sophia  Loren  Pizza
  • Tiramisu
  • Beef  Tartare
2024-06-13 436 瀏覽
早排搭叮叮經過見到有新餐廳 就同同事收工嚟咗食平日夜晚都full晒 仲有好多外國人Bread Basket 作為餐前麵包 好有誠意耶暖粒粒嘅麵包 配酸酸甜甜嘅蕃茄醬 加埋一齊食不得了食晒仲可以refill🦦Beef Tartare $198好嫩滑嘅牛肉他他 而芝士脆片絕對係畫龍點睛脆脆哋 又鹹鹹香香 令到牛肉他他嘅味道更加有層次Picante Pizza $238 Tomato, spicy ventricina salami, buffalo Stracciatella, lemon zest辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士Pizza批邊有少少焦香 仲帶點脆而入面就好軟熟 食落好有彈性 口感100分 辣肉腸+蕃茄醬+芝士 依個combination邊有得輸辣肉腸味道偏辣 但都幾惹味芝士ho creamy 就咁食嘅奶味比較重兩者配埋一齊 就好夾好好味Tiramisu $108口感ho creamyMascarpone cheese > 咖啡 + 酒 我幾喜歡Drink:-DLC $48(Cold brew tea - Honey - Peach- Lemon)-Passitlora
早排搭叮叮經過見到有新餐廳 就同同事收工嚟咗食
口感ho creamy
Drink:
-DLC $48
-Passitlora $48
(Vanilla - Passionfruit - Lime)
兩杯mocktail嘅味道都幾清新 配pizza食都唔錯
𝐒𝐨𝐩𝐡𝐢𝐚 𝐋𝐨𝐫𝐞𝐧 𝐏𝐈𝐙𝐙𝐄𝐑𝐈𝐀 位於灣仔舊建築和昌大押 以意大利女明星為主題 整體品質 環境均唔錯喔店員會先送上一籃麵包𓇥 STARTER - Eggplant Parmigiana 滿滿芝士鋪上焗茄子 配上酸甜番茄醬 𓇥 DLC: 主調口味 Honey Peach Lemon Cold brew tea Passiflora 係帶Vanilla Passionfruit Lime既 Sparkling Mocktail ✨兩款都好唔錯呀 :)𓇥 PIZZA - Piccante拿坡里式 Pizza餅邊烘烤至略焦脆 內裏煙韌有勁度 除左辣肉腸外 蕃茄同Buffalo Cheese既香濃氣味亦頗突出 我覺得最特別係加左檸檬皮 整個感覺份外清新𓇥 甜品方面試左Tiramisu 咖啡酒味適中唔會過濃 Mascarpone 質感幼滑細緻 甜度恰到好處 個人非常推薦 🩷
店員會先送上一籃麵包

我覺得最特別係加左檸檬皮 整個感覺份外清新

𓇥 甜品方面試左Tiramisu 咖啡酒味適中唔會過濃
Mascarpone 質感幼滑細緻 甜度恰到好處
個人非常推薦 🩷

灣仔古舊嘅和昌大押最近開咗新嘅意大利餐廳🇮🇹🍽️ 餐廳以意大利女星Sophia Loren為主題,牆上貼滿Sophia嘅相片,裝修華麗而有情調,而且全部職員都係意大利人😆夜晚嚟食真係好有氣氛✨🌟𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝🥖完全被呢個餐前麵包所驚艷!😍真係超高質‼️麵包焗到非常之鬆脆,食落中間煙靭而有空氣感,配上自家製蕃茄醬非常之開胃🍅🌟𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞🐮生牛肉他他配上芝士脆餅,意大利經理仲拎出超巨型嘅黑椒樽即場示範落黑椒🤣好搞笑😆生牛肉好香麻油味,同香濃芝士脆餅互相映襯,係好惹味嘅前菜😋🫶🏻🌟𝐏𝐢𝐜𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞🍕呢款係餐廳嘅人氣招牌薄餅🍕辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士✨差唔多每一枱都會叫🤩店員會親自即場剪開薄餅,批邊焗得非常酥脆,食落有焦香味,而且保留到薄餅嘅煙韌同空氣感,仲帶有少少鹹香🥰上面嘅水牛芝士偏向流質,不過芝士味道就唔算好出~中間辣肉腸份量好足,但食多幾啖就會覺得有點太鹹😳不過總括而言都覺得呢個薄餅做得出色😋🫶🏻🌟𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮甜品點少得我最愛嘅Tiramisu! ‼️生日仲會有生日碟同蠟燭,成班店員仲會出嚟唱生日歌同叫你許願😆好搞笑🤣Tiramisu芝士好軟滑,而且都做得好濕潤

🌟𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝🥖

🌟𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞🐮

🌟𝐏𝐢𝐜𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞🍕

🌟𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
甜品點少得我最愛嘅Tiramisu! ‼️生日仲會有生日碟同蠟燭,成班店員仲會出嚟唱生日歌同叫你許願😆好搞笑🤣Tiramisu芝士好軟滑,而且都做得好濕潤,不過就覺得酒味唔算重😛

🌟𝐃𝐋𝐂🍹
另外叫咗兩杯Mocktail😌呢杯係加入咗蜂蜜、桃同檸檬嘅冷泡茶,不過飲落偏淡,有少少嘅檸檬味~

🌟𝐏𝐚𝐬𝐬𝐢𝐟𝐥𝐨𝐫𝐚🍹
比較鍾意呢一杯🤣加入咗雲呢拿、熱情果同青,飲落比較重熱情果味,酸酸甜甜好清爽🥰
2024-06-07 315 瀏覽
知道呢度開咗間新嘅意大利餐廳意🇮🇹有三層有唔同嘅菜式,作為Pizza控梗係要試吓Bread Basket 🥖 餐前包包好好味,外脆內軟,帶有煙靭嘅口感,再配以蕃茄醬配襯Beef Tartare🥩 ($198)牛肉他他就比較追隨原味冇太多嘅調味,只係用咗橄欖油做調味,更加油潤軟滑,再加以車厘茄同火箭菜,搭配超級濃嘅芝士脆脆Picante Pizza🍕 ($238)Pizza有質素,味道唔錯,拿玻里式pizza,中間薄,週邊有大泡泡,因為中間實在太軟對摺會容易食啲,焦香煙韌,中間嘅餡都好出色,超級多芝士,有濃濃嘅奶香,在意經典嘅蕃茄配搭辣肉腸,最鍾意呢一個經典嘅味道Tiramisu☕️($108)好好食,一定要留空間比甜品❤️❤️❤️,份量都夠兩個人share,質地𢳂起上嚟會比平時嘅Tiramisu濃稠,但係食起上黎有絲絨感,好綿密順滑,甘香嘅芝士味,再加上濕潤嘅咖啡酒蛋糕,比例恰到好處Passitlora🥭($48)帶有氣泡嘅熱情果特飲,酸甜清爽DLC🍋($48)蜂蜜,桃,檸檬冷泡茶

Bread Basket 🥖
餐前包包好好味,外脆內軟,帶有煙靭嘅口感,再配以蕃茄醬配襯

Beef Tartare🥩 ($198)

Picante Pizza🍕 ($238)

Tiramisu☕️($108)

Passitlora🥭($48)
帶有氣泡嘅熱情果特飲,酸甜清爽

DLC🍋($48)
蜂蜜,桃,檸檬冷泡茶

2024-06-06 351 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯講到灣仔地標最為人熟悉一定係和昌大押,最近經過翻新成意大利餐廳,需我今次就去到地下嘅「Sophia Loren Pizzeria」。餐廳內可以見到多幅女星畫像,原來係向傳奇女星Sophia Loren致敬。Sophia Loren Pizza以Sphia Loren命名嘅全手工製嘅pizza,面頭鋪滿芝士,配搭橄欖、酸豆和蕃茄等等。Pizza皮有少許焦香又鬆脆,而內餡有少許酸和鹹香嘅味道。Stew Baby Octopus小八爪魚用上蕃茄醬和薯仔熬製,小八爪魚口感相當軟腍,微酸嘅醬汁配搭上會更加帶出八爪魚嘅甜味。Tiramisu幼滑嘅提拉米蘇,充滿酒香和芝士嘅味道,食完都唔會覺得甜膩。一場嚟到梗係要飲返一杯,我就試咗DLC和Passitlota,兩杯都係清新嘅味道。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯Sophia Loren Pizzeria (灣仔)灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯

Sophia Loren Pizza

Stew Baby Octopus

Tiramisu
幼滑嘅提拉米蘇,充滿酒香和芝士嘅味道,食完都唔會覺得甜膩。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Sophia Loren Pizzeria (灣仔)
灣仔莊士敦道60-66號和昌大押地舖

2024-06-06 360 瀏覽
和昌大押食肆易手,變Sophia系列,樓下$198起,樓上$250起,頭盤我叫咗南瓜🎃湯,大碗,都濃味,反而要讚包好食😋,有蕃茄醬🥫,同自己落olive oil,不過包有蚊,同事掉包。主菜叫咗五重芝士🧀pizza,個pizza好食😋過芝士🧀,同事叫埋甜品
2024-06-06
五重芝士🧀pizza
  • 五重芝士pizza
2024-06-05 333 瀏覽
見佢lunch set都幾多野,好抵食咁,望隔離枱見佢份量都多,考慮到個胃有限,就alacarte~牛肉他他配佢嘅芝士脆片一齊食好夾,芝士脆片既鹹香會令你keep住係咁食;pizza個麵團做得好好,外脆內有少少煙靭,仲食到麵粉香,個辣肉腸唔好睇佢咁薄,但都夠辣好夠味!兩個女仔lunch,食1個Pizza、1個他他、3杯野飲同1個甜品已經好飽,見隔離枱嘅pasta唔錯,真心好想再嗌,但實在食唔落😂😂😂個位置都方便,會再同朋友黎食!試埋個pasta!!

個位置都方便,會再同朋友黎食!試埋個pasta!
!
2024-05-30
✅️ Happy hour menu, selected drinks at HK$48@ till 7pm (including few cocktails and an Italian beer daught) ✅️ Serving Italian cuisine ✅️ Great atmosphere, nice vibes ✅️ Suitable for business drinks/meals ✅️ Historical building - STARTER -🐙Baby Polpo Style Luciana燉小八爪魚配薯仔及番茄醬Stew baby Octopus with potato & tomato sauceGreat for 2 person to share!- PIZZA - 🍕Pomodoro 5.0特色五重番茄水牛芝士薄餅Roasted tomato, yellow & red datterino tomato confit, buffalo mozzarella, Primo sale buffalo, basil, dried piennolo datte

✅️ Serving Italian cuisine
✅️ Historical building

- STARTER -
🐙Baby Polpo Style Luciana
燉小八爪魚配薯仔及番茄醬
Great for 2 person to share!

- PIZZA -
🍕Pomodoro 5.0
特色五重番茄水牛芝士薄餅
Roasted tomato, yellow & red datterino tomato confit, buffalo mozzarella, Primo sale buffalo, basil, dried piennolo datterino tomato
One of the rather authentic Italian pizza I've tried out lately!

- DESSERT -
🍯Tiramisu
意大利芝士蛋糕
Overall nicely done, giving the meal a perfect finish 👌🏻

- DRINKS -
🥃Cocktail
Negroni
🍹Mocktail
Cold brew tea w/ Honey-Peach-Lemon

2024-05-29
2024-05-31 202 瀏覽
灣仔和昌大押新意大利餐廳 和昌大押入面啲餐廳真係轉得好快,依家佢已搖身一變,3層都成為成為Sophia Loren 主題餐廳~地下依家主打食意式pizza,2/F樓就係 Fine Dining,最頂就變成英式酒吧,我地今次就去底層試試佢地既pizza餐前麵包📍Baby Polpo style Luciana燉小八爪魚配薯仔番茄醬,小八爪魚經過慢火燉煮肉質非常柔嫩,同綿密口感既薯仔一齊夾麵包黎食味道完美結合📍Piccante見Piccante係最多人叫,我地都跟叫😂嘩黎到份量好多仲會有專人幫你分,pizza上面鋪滿辣味ventricina腸,Stracciatella芝士,每一口都係濃郁既風味📍Tiramisu佢地既Tiramisu係偏甜,比較少酒同咖啡味~入口口感順滑📍Mocktails:DLC & PassifloraDLC係冷泡茶、蜂蜜、桃子同檸檬mix埋;Passiflora就係香草、百香果同青檸mix埋~#灣仔美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#灣仔新餐廳#灣仔意大利餐廳#灣仔pizza#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkong
灣仔和昌大押新意大利餐廳

餐前麵包

📍Baby Polpo style Luciana

📍Piccante
見Piccante係最多人叫,我地都跟叫😂嘩黎到份量好多

📍Tiramisu

📍Mocktails:DLC & Passiflora

#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller
2024-05-28 162 瀏覽
同事一齊去hang out食午餐,決定試吓灣仔Sophia Loren意大利菜,餐廳環境優雅很舒適,當年最美的Sophia 俏像極迷人好靚啊!服務員交足功課相當周到。Pizza 外脆和入面又軟得嚟帶啲靱跟平時食唔同,好回味。Pasta 意粉好tasty 和 creamy,意粉到做啱啱好有口感,水準唔錯👍而我最鐘情是Tiramisu 甜度和酒味恰好,口感也柔滑,咖啡香濃,好味太yummy😋😋Pizza和pasta 唔係我慣常的選擇但這歺廳很舒服食物精緻,It is a family restaurant.

Pizza 外脆和入面又軟得嚟帶啲靱跟平時食唔同,好回味。

2024-05-13
2024-05-27 127 瀏覽
舖頭嘅裝飾十分之有特色,主要用金色嚟到做裝修嘅顏色。亦都有好多Sophia Loren嘅相。相信佢哋係裝修方面都擺咗唔少心機😍真係打卡一流!最重要嘅食物亦都冇令到我失望,pizza嘅皮焗得好香,令到人想一啖接住一啖!價錢亦都十分相宜,呢個價錢食到呢個質素嘅嘢食真係好抵!見到我哋有小朋友就俾咗本填顏色簿佢,真係好貼心🥰屋企嘅小朋友都話下一次要再嚟🤣🤣服務態度亦都好好!近排見到佢哋出咗新嘅set lunch,平日晏就都會過嚟試吓
2024-05-27 135 瀏覽
I recently visited the Sophia loren pizzeria with a few of my friends and it was a blast!The vibe of the pizzeria is incomparable, it has touches of elegance yet is comfortable to have a normal gathering with friends. It is definitely a level up from a regular dining experience. Not only that, the restaurant has done a fantastic job at giving homage to Sophia Loren herself without making it too obvious or obnoxious. If you like to dine with a view or dine in a more quiet environment, the restaur
The vibe of the pizzeria is incomparable, it has touches of elegance yet is comfortable to have a normal gathering with friends. It is definitely a level up from a regular dining experience. Not only that, the restaurant has done a fantastic job at giving homage to Sophia Loren herself without making it too obvious or obnoxious. If you like to dine with a view or dine in a more quiet environment, the restaurant has perfect seating options for both as well.
Moreover, the food was exceptional. Being a huge fan of pastas, I tried out the “Ammare“ and was not disappointed, the seafood mixed in with the pasta was scrumptious and makes me want to eat it again just thinking about it.
Not forgetting the staff as well , they were super kind and timely with their service.
Overall, I would definitely recommend everyone who wants a taste of good pizza and pasta to come over to the Sophia Loren pizzeria!