2024-08-08 3167 瀏覽
一直都想試「SOYmart by 豆乳狂人」!晚飯過後,好友提議想吃甜品,於是今晚終於有機會過來了。「SOYmart by 豆乳狂人」的荃灣店都幾大,堂食位置相當闊落,坐得舒服。甜品以小桶盛載着,裡面分別有Oreo餅乾、芝士奶蓋、珍珠、豆乳布丁,以及可可豆乳。進食前先按個人口味倒上Oreo碎,Oreo和鹹香的芝士奶蓋非常搭。豆乳布丁滑溜,入口有香濃的豆味。珍珠煙韌帶黑糖味,豆乳底又有可可甜香。幾款材料加起來都好夾,每一口都有多層次的口感味道。這支飲品同樣豐富,由豆乳、仙草、豆乳布丁、芝士奶蓋和黃豆粉組合出來。豆乳幼滑,和芝士奶蓋的鹹香味幾match。仙草清爽,豆乳布丁則軟嫩,兩種截然不同的口感,加在一起又幾特別。飲完都幾飽肚!豆乳質感濃稠順滑,入口充滿豆香味。店舖強調每日新鮮製造,並且採用非基因改造黃豆。黑白芝麻味非常濃郁,有芝麻粒粒的口感,尤如在吃芝麻糊般,可以說是相當足料的一支飲品。
一直都想試「SOYmart by 豆乳狂人」
!晚飯過後,好友提議想吃甜品,於是今晚終於有機會過來了

Oreo奶蓋珍珠布丁

,每一口都有多層次的口感味道。
奶蓋布丁燒仙草

黑白芝麻豆乳

2024-08-05
奶蓋布丁燒仙草
黑白芝麻豆乳
之前一直以為呢間舖頭淨係買豆漿類嘅飲品🥛見佢喺海之戀開咗勁大間鋪先知原來有甜品仲有得堂食(⊙v⊙)我總共叫咗兩個甜品 一枝豆乳 個袋重到起碼有2kg😂😂 (見影片!兩碗甜品去超大碗勁足料🙂‍↕️食完可以唔使食飯▫️ 多芒楊枝甘露 ($48)//鮮芒果+西米+芒果汁+特調椰奶+金柚//芒果大大粒好新鮮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)柚子一啲都唔酸 ❣️椰奶食得出同坊間嘅有分別 香味好出但無奶羶味朋友唔太好椰奶都食到👍🏼▫️ 滋潤之選 ($45)//芋泥+桃膠+西米+三色芋圓+特調椰奶+黑糖//芋圓偏大粒好煙韌 三隻色分別都食到芋頭、紫薯、蕃薯味桃膠分量又係驚人😂😂成碗都係料▫️ 鮮芋泥荳乳 ($32)荳乳係行濃稠路線 同一般豆漿/荳奶好唔同芋泥好香綿 但荳乳味太霸道😂要好用心先食到芋泥味┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
之前一直以為呢間舖頭淨係買豆漿類嘅飲品🥛
見佢喺海之戀開咗勁大間鋪先知原來有甜品仲有得堂食(⊙v⊙)
我總共叫咗兩個甜品 一枝豆乳
個袋重到起碼有2kg😂😂 (見影片!
兩碗甜品去超大碗勁足料🙂‍↕️食完可以唔使食飯

▫️ 多芒楊枝甘露 ($48)
//鮮芒果+西米+芒果汁+特調椰奶+金柚//
芒果大大粒好新鮮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
柚子一啲都唔酸 ❣️
椰奶食得出同坊間嘅有分別 香味好出但無奶羶味
朋友唔太好椰奶都食到👍🏼

▫️ 滋潤之選 ($45)
//芋泥+桃膠+西米+三色芋圓+特調椰奶+黑糖//
芋圓偏大粒好煙韌 三隻色分別都食到芋頭、紫薯、蕃薯味
桃膠分量又係驚人😂😂成碗都係料

▫️ 鮮芋泥荳乳 ($32)
荳乳係行濃稠路線 同一般豆漿/荳奶好唔同
芋泥好香綿 但荳乳味太霸道😂要好用心先食到芋泥味
┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄┅┄
2025-01-02 0 瀏覽
今次俾我哋買到呢間高質嘅糖水店外賣,返去孝敬下屋企人😆!呢度有好多唔同口味嘅糖水,啱晒即刻大細嘅喜好。而且呢度主打豆製品,無論係豆乳定係豆腐花都好滑,而且豆味夠香濃👍🏻。.🫘十勝紅豆豆乳(凍)($32)甜度適中,紅豆嘅天然甜香味,啱晒豆乳又滑又香嘅味道同口感。紅豆份量都好足料,撈埋一齊飲,啖啖都食到紅豆🤤。.🍲仙草豆花(凍)($28)豆腐花真係超級滑捋捋,而且又夠軟,口感冇得頂!配埋滑捋捋又彈牙嘅仙草凍,味道更加豐富🔥。.🥭多芒楊枝甘露($48)芒果份量果然超級多!而且其他配料嘅份量亦都好足,有粒粒嘅西柚、西米、香濃芒果椰奶糖水底,好好味💕。
🫘十勝紅豆豆乳(凍)($32)
🍲仙草豆花(凍)($28)
🥭多芒楊枝甘露($48)
2024-12-09
下午茶
2024-12-31 170 瀏覽
難得除夕早放,梗係要去食好西。咁岩要去荃灣買野,就黎左呢間豆乳專門店。叫左和風七味脆皮木棉豆腐and奶蓋豆乳茶。果然名符其實。七味豆腐外脆內嫩,加埋辣辣既七味粉,剛剛好。奶蓋豆乳茶有豆乳同烏龍,面頭加左芝士奶蓋,餡料有豆乳布丁、珍珠、小丸子、西米,滿滿既餡料一支都好飽。豆乳茶叫左無糖,更加會試到豆乳同茶既原味。另外有一串白玉係用來點奶蓋食,奶蓋好creamy,不過略嫌甜,如果唔好甜就點少少好了。店舖環境都好好,夠闊落,簡約清新既裝潢配上小卡通,令人感覺舒服。呢一餐好滿足呀🙂‍↕️新一年一定好好的!

呢一餐好滿足呀🙂‍↕️新一年一定好好的!

2024-12-31
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
除夕
  • 和風七味脆皮木棉豆腐
  • 奶蓋豆乳茶
2024-12-16 369 瀏覽
🥭 SOYmart by 豆乳狂人 | 必試多芒小丸子!💓🌟 多芒小丸子新鮮芒果粒香甜多汁,配搭煙韌滑溜嘅糯米丸子,仲有豆乳狂人嘅自家製豆乳底,一口甜美加健康!豆乳清香唔會太甜膩,完美平衡芒果嘅鮮甜,食完令人回味無窮~呢款甜品既好睇又好食,清新又健康,絕對係消暑或下午茶嘅最佳選擇!無論你係芒果控定豆乳愛好者,都一定唔可以錯過!😍📸 打卡TIPS: 將多芒小丸子擺喺自然光下影,成品顏色更顯鮮艷,吸睛度UP!
🥭 SOYmart by 豆乳狂人 | 必試多芒小丸子!💓

🌟 多芒小丸子

2024-12-14 401 瀏覽
牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯🥑真心覺得好好味😋平時食粢飯多數用油炸鬼,佢地用左吉列蝦更加更加惹味同香口,配埋牛油果同青瓜絲一d都唔油膩,超級推介。豆豆仙草🥣豐富到呢…有豆花、仙草8紅豆、三色芋圓、特調椰奶、黑糖,樣樣都可以試大大滿足😌佢地嘅豆腐花係即刻整的,新鮮嫩滑,芋圓好煙靭彈牙,仙草滑滑的,加左椰奶更加香,黑糖甜甜地好正👍🏻多芒小丸子🥣勁多芒果肉,大大粒口感好好😌西米都算大粒好有咬口,丸子煙煙韌韌好好味,食完甜野個人都開心d😍
牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯🥑

豆豆仙草🥣

多芒小丸子🥣
2024-12-12 345 瀏覽
喺荃灣食完晚飯感覺個胃仲有少少空虛,所以去咗「豆乳狂人」去填補番個滿足感🥰🤣🥄多芒楊枝甘露 $48呢款甜品有鮮芒果🥭、西米、芒果汁、特調椰奶、金柚,芒果控一定要試,芒果份量好多🥭🥭🥭大推介👍🏻👍🏻🥄蕨餅丸子🍡 $45呢個甜品入面有仙草、小丸子、三色芋圓🍡、特調椰奶、蕨餅、黒糖,多重口感,煙煙韌韌可以解決口痕😋🧋桃膠豆乳 $32桃膠有平民燕窩之稱,女士嘅養顏恩物💁🏻‍♀️,加上店舖使用日本熟漿技術可完全萃取黃豆精華,製出蛋白質更高、更香滑濃郁的豆乳,呢兩樣配搭簡直絕配😍

🥄多芒楊枝甘露 $48

🥄蕨餅丸子🍡 $45

🧋桃膠豆乳 $32
2024-12-09 340 瀏覽
約咗人地打冷,要留定肚,但lunch又不得不食輕食得嚟又要夠捱到晚黑,呢間連鎖豆品店正正切合呢刻大胃嘅需要之前見人地排晒長龍,就係為咗佢地嘅豆乳豆花,低糖得嚟又多口味,大胃初嚐報到,一於試佢地嘅焙茶味,宇治焙茶同7.6豆乳合體,竟係茶香豆香同樣香濃,唔會搶fo先好嘢豆花亦有好多味揀,黑白大廚大胃就做唔到㗎喇,黑白大胃都仲得,黑白豆花勁大兜面上有超厚黑芝麻糊,仲有啲黃糖,溝埋豆花食又香濃又有口感令大胃可以捱到夜晚9點嘅開鍵,就係呢個粢飯,唔係普通嘅粢飯而係牛油果鰻魚玉子餡,非常創新,同粢飯又真係match,餡料相當足料,成個份量又大大嚿,油炸鬼脆卜卜真係冇得彈
約咗人地打冷,要留定肚,但lunch又不得不食

7.6豆乳焙茶

黑白芝麻豆花(凍)

面上有超厚黑芝麻糊,仲有啲黃糖,溝埋豆花食又香濃又有口感

令大胃可以捱到夜晚9點嘅開鍵,就係呢個粢飯,唔係普通嘅粢飯

2024-12-08
7.6豆乳焙茶
黑白芝麻豆花(凍)
2024-12-02 403 瀏覽
今晚在荃灣食完烤肉, 最啱去食吓甜品糖水清熱氣, 豆乳狂人位於海之戀商場, 食物即叫即製, 選擇相當多, 有粢飯、小食、豆乳、豆腐花和糖水, 個人最喜歡多芒和芋圓系列。多芒小丸子 西米好幼滑, 煙韌小丸子有嚼口, 大量鲜芒果肉和香甜芒果汁, 和特調椰奶嘅椰香好配合。多芒楊枝甘露 材料相當多, 大量鲜芒果和金柚肉, 香甜又充滿果香, 大大粒西米加上芒果汁和 椰香幼滑嘅特調椰奶, 口感豐富。粒粒仙草 三色芋圓煙韌彈牙, 綠豆腍滑得嚟好有質感, 清爽嘅仙草富有草香, 在椰奶和黑糖浸潤下, 加上西米, 更覺甜香幼滑。糖水甜香可口, 冰凍又大碗, 份量十足, 最啱大家一同分享。
粒粒仙草
2024-11-30 494 瀏覽
豆乳狂人是全港首家運用日式熟漿技術製作豆乳的新式豆乳店,採用最先進的豆乳生產機器,確保每一杯豆乳都更高蛋白、更高質量,而且更衛生😎又健康又美味😋💫抹茶紅豆小丸子🧋 清新的抹茶香氣和綿密的紅豆餡料組成,小丸子的外皮薄而Q彈,搭配濃郁的抹茶粉帶來了獨特的苦甜平衡,幾特別😜紅豆的甜度恰到好處,增添了口感的層次感👍🏾雖然細細支都好足料幾飽肚👻💫多芒楊枝甘露🧋 多芒楊枝甘露融合了新鮮的芒果和椰漿,口感滑順,清爽解渴,材料搭配香甜的西米和柔軟的芒果🥭柚子肉,甜度適中,每一啖都帶來滿滿的幸福感💕💫牛油果鰻魚玉子粢飯🍙 牛油果鰻魚玉子粢飯幾創新的鹹食,將柔滑的牛油果🥑配上鮮美的鰻魚大大條,粢飯的口感扎實,同鰻魚的鮮嫩有鮮明對比,加上玉子燒增添豐富口感🤩挺有日式風味👍🏾

💫抹茶紅豆小丸子🧋

💫多芒楊枝甘露🧋

💫牛油果鰻魚玉子粢飯🍙

2024-11-03
10 分鐘 (堂食)
2024-11-28 483 瀏覽
之前飲過豆乳狂人嘅豆乳產品覺得唔錯,今日去開荃灣海之戀,就順便買幾個甜品俾屋企一齊食~🥭多芒楊枝甘露🥭 $ 4️⃣8️⃣鮮芒果粒➕芒果汁➕西米➕金柚➕椰奶楊枝甘露芒果🥭大大粒,溝埋芒果汁同特調椰奶,應該唔會有人唔鍾意架🤩。🍡芋泥桃膠小丸子🍡 $4️⃣5️⃣鮮芋泥➕桃膠➕椰奶➕小丸子➕黑糖芋泥綿密細膩,桃膠Q彈,小丸子有咬口,食完都覺得好滋潤。🧆蕨餅丸子🧆 $4️⃣5️⃣仙草➕小丸子➕三色芋圓➕椰奶➕黑糖仙草滑溜,芋圓軟糯,加埋蕨餅,好有日式+台式嘅風味。豆乳狂人除咗豆乳,仲有甜品糖水選擇多,份量大,材料多到滿瀉,3個糖水各具特色,無論楊枝甘露,芋泥桃膠,抑或仙草芋圓,都唔會過甜,滋潤又好食,仲好飽肚😆是日消費$138好味又抵食

🥭多芒楊枝甘露🥭 $ 4️⃣8️⃣
鮮芒果粒➕芒果汁➕西米➕金柚➕椰奶

🍡芋泥桃膠小丸子🍡 $4️⃣5️⃣
鮮芋泥➕桃膠➕椰奶➕小丸子➕黑糖

芋泥綿密細膩,桃膠Q彈,小丸子有咬口,食完都覺得好滋潤。

🧆蕨餅丸子🧆 $4️⃣5️⃣
仙草➕小丸子➕三色芋圓➕椰奶➕黑糖

仙草滑溜,芋圓軟糯,加埋蕨餅,好有日式+台式嘅風味。

是日消費$138
好味又抵食
蕨餅丸子
芋泥桃膠小丸子
蕨餅小丸子
蕨餅丸子
芋泥桃膠小丸子
蕨餅小丸子
✨(暖) 可可豆乳❄️天氣凍咗好多 就飲個(暖)嘅!!飲完幾暖身☕️☃️呢個朱奶略為濃稠🍫甜度適中+重豆香🤎🤎朱古力味の濃度剛好 唔苦嘅👌🏽.✨(凍) 仙草豆乳仙草有淡淡嘅草本味,質地柔軟🖤🖤豆乳甜度相當低,口感都係濃稠,有種健康清新feel.✨多芒楊枝甘露裡面有:金柚子、西米、小丸子、芒果汁、椰奶,每樣都超足料,尤其是芒果🥭芒果好鮮甜,整體酸酸甜甜+層次感豐富。可能我地係share嚟食 唔覺好膩💛💛
✨(暖) 可可豆乳
✨(凍) 仙草豆乳
✨多芒楊枝甘露
1971 瀏覽
2024-11-25 313 瀏覽
最中意食甜品 尤其喺煙煙韌韌既丸子🍡❤️一直bookmarked jor 好耐既豆乳狂人前排終於有機會試到🥰佢哋甜品有芋圓、桃膠mix 豆乳系列 豆乳茶系列仲有奶蓋🥰🥰 今次試左和風白玉 $45 有豆乳布甸🍮、小丸子、三色芋圓黑糖+特調椰奶 煙煙韌韌既丸子🍡加埋大大粒芋圓 呢個價錢真心性價比好高😻豆乳奶蓋芋泥小丸子 $428°6特濃豆乳 +芋泥🥰口感十足 好濃厚豆乳味 而且非常足料!🍼牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 $52肉鬆🥑青瓜絲、牛油果、玉子、炸蝦🍤、油條、沙律醬 熱辣辣一啖咬落🍤脆卜卜🥰
最中意食甜品 尤其喺煙煙韌韌既丸子🍡❤️
今次試左
和風白玉 $45
豆乳奶蓋芋泥小丸子 $42
牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 $52
肉鬆🥑青瓜絲、牛油果、玉子
、炸蝦🍤、油條、沙律醬 熱辣辣一啖咬落🍤脆卜卜🥰
2024-11-13 550 瀏覽
人大咗,冇以前咁夜歸😛但依家啲餐廳好多時都限時,同朋友食完晚飯總係會想轉場食埋個糖水,吹多陣水先散🥰不過都係唔可以太放肆😇所以 @SOYmarthk 就成為我近期飯後甜品必到之處😛貪佢好食得嚟又唔會太邪惡😈🍡滋潤之選($45)每次嚟都一定會食佢嘅芋圓😝鍾意佢煙韌得來又真係食到芋頭同蕃薯味😋加咗大量芋泥,啱晒我呢個芋頭控🤪🤪滋潤之選仲有埋桃膠,每一啖都感覺到滿滿嘅骨膠原🥰最讚係甜品都用咗豆乳底👍🏻食落無咁膩😋🍪Oreo 奶蓋珍珠布丁($52)厚厚嘅芝士奶蓋同Oreo真係絕配,仲有可可豆乳、Oreo同大量Oreo碎,再撈埋豆味濃郁嘅豆乳布甸,味道啱啱好唔會太甜😋食落雖然好邪惡,但係諗到原材料都係豆乳即刻覺得健康返🤪🥭多芒小丸子($48)朋友話係佢嘅童年回憶😂😂😂小丸子嘅份量好多,煙靭軟糯,芒果好出色又甜又大粒,芒果肉比得一啲都唔吝嗇,好滿足😍😍

滋潤之選
🍡滋潤之選($45)

Oreo 奶蓋珍珠布丁
🍪Oreo 奶蓋珍珠布丁($52)

多芒小丸子
🥭多芒小丸子($48)

Oreo 奶蓋珍珠布丁
多芒小丸子
SOYmart by 豆乳狂人位於荃灣海之戀嘅分店,環境超舒服,一入去就覺得好放鬆😌呢度嘅甜品同飲品都係用新鮮低脂豆乳做嘅,健康又美味👍多芒楊枝甘露係我最鍾意嘅一款甜品,用上鮮芒果、西米、芒果汁、特調椰奶同埋金柚,味道真係一流😋。芒果好甜,椰奶香濃,西米口感滑溜,真係食完一口又一口,停唔到口🍧椰汁紅豆桃膠亦都好值得一試,椰汁香濃,紅豆甜而不膩,桃膠口感Q彈,食落去好滿足🥥呢款甜品唔單止味道好,仲有美容養顏嘅功效,真係一舉兩得💁‍♀️至於吉列豬扒粢蛋飯,真係一個大滿足嘅選擇🍛有肉鬆、榨菜、青瓜絲、豬扒、玉子、油條同沙律醬,熱辣辣嘅豬扒外脆內嫩😄配埋其他配料,味道層次豐富,食完真係好飽肚😋總括嚟講,SOYmart by 豆乳狂人真係一間好值得推薦嘅餐廳,無論係甜品定係主食都好有水準,環境又舒服,真係一個好好嘅聚會地方👍
一入去就覺得好放鬆😌
呢度嘅甜品同飲品都係用新鮮低脂豆乳做嘅,健康又美味👍

真係食完一口又一口,停唔到口🍧

1921 瀏覽
外賣自取