2020-12-25 600 瀏覽
朋友生日, 特意嚟訂蛋糕, 順道午膳。餐廳裝潢雅致, 運用大片玻璃自然採光, 加上放有木製傢俬及少量植物, 有種強調與自然共生嘅感覺, 十分舒適。可惜樓底唔高, 用餐當日有幾位客人大聲講嘢/笑, 頗破壞氣氛☹️當日餐湯係鮮蕃茄湯, 濃郁開胃! 西班牙橡果黑豚肉松子醬扁意粉 ($138)份量頗多, 熱辣辣嘅意粉沾滿青醬, 加入茄子粒, 青瓜粒同蕃茄仔, 清新又不膩。加上黑毛豬以橡果作為糧食, 煎香後帶獨特香味😋西班牙黑毛豬柳伴香草醬薯菜 ($138)應該同意粉嘅黑豚肉係一樣😂但無沾上青醬, 更能食得出當中嘅調味。煎得夠香, 肉嫩多汁, 口感味道遠勝一般豬扒。欣賞餐廳提供植物素肉嘅選擇, 適合素食者👍🏻
朋友生日, 特意嚟訂蛋糕, 順道午膳。

當日餐湯係鮮蕃茄湯, 濃郁開胃!

西班牙橡果黑豚肉松子醬扁意粉 ($138)
西班牙橡果黑豚肉松子醬扁意粉
西班牙黑毛豬柳伴香草醬薯菜 ($138)
西班牙黑毛豬柳伴香草醬薯菜
西班牙橡果黑豚肉松子醬扁意粉
西班牙黑毛豬柳伴香草醬薯菜
2020-12-14 526 瀏覽
我同同事去食tea,相當少女心,呢間野晏就人唔多,都坐得耐同舒服架。之後我叫個道甜品又健康又美味,yogurt酸酸甜甜,好開胃,水果都ok,之後pancake都夠飽。朋友好似食意粉。
2020-12-13 761 瀏覽
#🍎👧🏽呢間日系cafe以花作為主題🌸又係打卡一流嘅餐廳🤣 Tea Set 有一人或二人份 但價錢唔平 食物款式亦唔多吸引(望落仲好細份) 剛好嗰日連餅櫃都冇乜蛋糕剩☹️ 最後單點主食同甜品算🔻烤有機雞扒蕃茄窩夫🧇($142)Waffle有四件 質感鬆軟偏輕身 食落咸咸哋 幾match呢款咸食👍🏼 雞扒雖然好細件但夠嫩滑 加埋蜜糖食又咸又甜🙈都算唔錯 🔻鮮果蜜糖希臘乳酪班戟🥞($128)相比之下Pancake就冇太大驚喜 每層都有香蕉粒🤣 旁邊有啲青提 藍莓同埋granola 👧🏽想健康啲所以揀咗呢款Greek yogurt 配蜂蜜 甜甜酸酸咁 比起普通嘅cream冇咁大負擔😆 呢度嘅飲品選擇好多 單係花茶都有超多款式👀 揀咗好耐先揀到呢兩款🔻Calm<桂圓桂花白茶> ($34)🔻Lattea ($29)白茶好清新 桂花味幾出🍃另一款係咖啡茶 無論聞落去定飲落 都好香咖啡味🤣仲有陣杏仁/雲尼拿香味 好特別😆 花茶隻杯好迷你🙈變相感覺壺茶好多 到走都飲唔曬😂食物整體味道唔錯 但份量偏少 定價略貴😌 花茶相對而言就特別啲 抵飲啲🤣---------🍴食物:6/10🏝環境:6.
#🍎👧🏽
烤有機雞扒蕃茄窩夫

🔻烤有機雞扒蕃茄窩夫🧇($142)
烤有機雞扒蕃茄窩夫

🔻鮮果蜜糖希臘乳酪班戟🥞($128)
鮮果蜜糖希臘乳酪班戟

🔻Calm<桂圓桂花白茶> ($34)
🔻Lattea ($29)
白茶好清新 桂花味幾出🍃

2020-11-20
下午茶
Calm<桂圓桂花白茶>
Lattea
今日book左4點45分,朋友早到,到我入去時就冇人serve,只係遠處叫我自己量體溫,然後就自己搵位😶2個人叫左個tea set for two $328 份量偏細但味道不錯🥰以呢個價錢我認為可以接受🙂套餐包括花味啫喱,macaron,雜莓撻,綠茶味蛋糕,伯爵茶蛋糕,鵝肝蝴蝶酥,parma ham 撻同花茶/咖啡😋花茶揀左洋甘菊烏龍同菊花烏龍😊5點幾人流唔算多,環境舒適,服務就不過不失啦🙂可能要叫2,3次先聽到/對到眼先應到

2個人叫左個tea set for two $328
份量偏細但味道不錯🥰
以呢個價錢我認為可以接受🙂
花茶揀左洋甘菊烏龍同菊花烏龍😊

2020-11-08 760 瀏覽
上完yoga 堂 想揾間cafe 食個all day breakfast 但去過幾間都覺得好迫 好多人揾到呢間 去到已覺好舒服 好多花好清新 女仔一定鐘意雖然已經無了all day breakfast 但都有咸甜一齊既 個menu都幾多combination 未食飯的我就點了雞扒蕃茄窩夫個味道好鐘意 好清新 好配間野既意念因為佢係sell 健康 雞扒好嫩 同埋d 瓜菜都無特別調味咸咸地就夠 食到食物既鮮味 個窩夫 薄脆得嚟 入面係軟有口感既蛋 一d 都唔漏 而且佢配峰蜜 係食得出 淡淡峰蜜配蛋香有唔係因為平時d 甜品舖係好多雪糕同cream 跟本食唔到窩夫既蛋香 而且會好漏今次一個人食哂 仲好回味 咖啡正常不太甜 有淡淡玫瑰香 假日輕鬆多個地方
但去過幾間都覺得好迫 好多人

Rose cappuccino
雞扒蕃茄窩夫
Rose cappuccino
2020-11-02 710 瀏覽
同fd去咗間靚靚茶室 去打卡呃下like咁 點咗個專for港女嘅Afternoon Tea Set 擺上枱又真係幾靚幾精緻❤️ᵀᵉᵃ ᴳᵃʳᵈᵉⁿ ᶠᵒʳ ² ᴾᵉʳˢᵒⁿˢ $³⁶¹叫咗嗰SP二人下午精選👭不過食之前一定要食返少少嘢先得 份量唔太夠😂係靚嘅 但係食完覺得去返酒店食afternoon tea會正好多 因為呢間嘅甜點同咸點質素好一般 不過咁嘅價錢算係👌ˢʷᵉᵉᵗ:ˢᴾ ᴴᵃᵖᵖⁱⁿᵉˢˢ ᵀᵉᵃ ᴶᵉˡˡʸ啫喱有陣陣茶味 不過覺得自己整都可以整得到😂ˢᵗʳᵃʷᵇᵉʳʳʸ & ᴿᵒˢᵉ ᶜᵃᵏᵉ賣相最令 撻上面有朵藍色花🌺💙同埋士多啤梨🍓不過食落口麻麻地 無咩特別ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᵀᵉᵃ ᶜᵃᵏᵉ蛋糕只有少少茶味 無咩口感 覺得呢個唔係太好食ᴴᵃᵖᵖⁱⁿᵉˢˢ ᵀᵉᵃ ᴹᵃᶜᵃʳᵒⁿ馬卡龍嘅質地正常發揮 不過都係無咩茶味 得嗰甜味 感覺差咗少少ˢᵃᵛᵒᵘʳʸ:ᴹⁱˣᵉᵈ ᴮᵉʳʳⁱᵉˢ ᵀᵉᵃ ᵀᵃʳᵗ呢款已經係最好食 蝴蝶餅好鬆脆 上面有鵝肝醬再加咗啲雜莓 算整得唔錯🤩ᴾᵃʳᵐᵃ ᴴᵃᵐ & ᵀᵒᵐᵃᵗᵒ ᴶᵉˡˡʸ ᵀᵃʳᵗ味道還好 巴馬火腿配蕃茄啫喱嘅組合算幾特別🤭而套餐

ᵀᵉᵃ ᴳᵃʳᵈᵉⁿ ᶠᵒʳ ² ᴾᵉʳˢᵒⁿˢ $³⁶¹

ˢᵃᵛᵒᵘʳʸ:
ᴹⁱˣᵉᵈ ᴮᵉʳʳⁱᵉˢ ᵀᵉᵃ ᵀᵃʳᵗ

ᴾᵃʳᵐᵃ ᴴᵃᵐ & ᵀᵒᵐᵃᵗᵒ ᴶᵉˡˡʸ ᵀᵃʳᵗ
味道還好 巴馬火腿配蕃茄啫喱嘅組合算幾特別🤭

而套餐包埋自選SP茗茶兩壺 menu上面有多款茗茶可以任君選擇 最後揀咗以下兩款茶 反而佢地沖嘅茗茶幾出色 值得大家一試😍😍

ᶻᵉⁿ ᴳᵃʳᵈᵉⁿ
茉莉桂花烏龍 簡稱 <靜庭> 呢壺沖得真係幾唔錯 散發濃郁迷人花香🌼而且茶底夠哂清甜解渴 一個字正👍

ᴮᵉᵃᵘᵗⁱᶠᵘˡ ᴹᵒʳⁿⁱⁿᵍ
玫瑰花果茶 簡稱 <好日> 呢壺沖得一樣咁好飲
味甘微苦 飲到本身茶嘅味道 幾好飲唔錯🥰

2020-10-24
一心想往k11食下午茶,但係今天假期,人很多 ,唯有轉戰尖東, 疫情下及經濟下滑的情況下,尖東十室九空,突然看見一間之前沒有為意的日式餐廳雅座 ,硬闖入去, 雖然很多已留座及已入座,但侍應服務好,仍給我們二人安排位置,(至少她致電給留坐但過了時的客人會否到來) 然後坐下來,慢慢用餐!餐廳雖然 價錢並不是很便宜,但是氣氛及環境取了不小分,坐位很舒適,坐得很舒服 ,二人點了一個 late lunch及一份waffle, 食品質素很不錯, 二人平均消費也不需150,坐了一小時多, 十分讚,值得推薦及下次再光臨!註: 用餐時也有一個小插曲,我不小心地把餐巾弄到地上,發現後 檢上枱面 ,一心諗住需要棄掉,I但背後突然侍應遞給我一張新的餐巾並拿走掉地的那一張,感覺很像高級餐廳一樣,值得一讚!
焦糖香蕉waffle
花茶
2020-10-26
2 分鐘 (堂食)
焦糖香蕉waffle
花茶
2020-10-22 591 瀏覽
尖沙咀。柔和花系cafe🌷想去好耐💓考完試就訂枱去食+打卡啦!🌸森林鮮莓玫瑰果醬班戟 $128一送上黎我就心心眼😍擺碟好靚,草莓有點酸,雪糕非常好味😋可以再來一球嗎🤣🤣🌸雞柳青咖喱扁意粉 $138本來老公對花cafe既野食無乜興趣,但佢覺得依個意粉辣辣地但好好味😋佢表示可以再食!環境十分適合🈴️打卡🌸 打卡相在上一個post, 如果下次可以坐到sofa位就好啦!會想再來既餐廳🥰🥰!
尖沙咀。柔和花系cafe🌷

想去好耐💓考完試就訂枱去食+打卡啦!

🌸森林鮮莓玫瑰果醬班戟 $128

🌸雞柳青咖喱扁意粉 $138

2020-10-13 570 瀏覽
*✲゚*。 🌼靚靚花系cafe💐
🥞 森林鮮莓玫瑰果醬班戟
個pancake 擺盤超靚😻 味道都ok 但係雪糕好快就溶 唔可以影太耐🤣🧇 烤有機雞排蕃茄窩夫
個雞排幾滑幾juicy不過waffle就好普通 所以都冇食哂🙊

🍵 汁燒牛肉櫻花蝦煎茶泡飯
好少食泡飯 呢個用煎茶泡飯幾特別
個茶味好香😋
不過我都係比較prefer分開食個飯同飲杯茶多d🤣
環境同服務都好好☺️係一間好啱傾計/慶生嘅餐廳👯‍♀️不過原價食嘅話性價比唔高🙈
用訂座平台訂位最多有50% off 折左抵食好多🤣

汁燒牛肉櫻花蝦煎茶泡飯
森林鮮莓玫瑰果醬班戟
汁燒牛肉櫻花蝦煎茶泡飯
2020-09-29 796 瀏覽
個到周圍都係花, 岩哂我, 女仔應該都會鍾意的了不過難D影相, 始終周圍都會影到人, 可以試下book最尾的2人位, 不過影玻璃都會透到出面人來人往同車LOL-雖然訂左蛋糕, 但有最低消費, 所以都係叫杯野同食個all day breakfast味正常的, 但冇咩選擇黎呢到主要都係食蛋糕因為d 蛋糕好靚~-我揀左呢個有花瓣的, 上面有d乾花同食得的玫瑰造型餅餅好靚 夢幻喔~-
個到周圍都係花, 岩哂我, 女仔應該都會鍾意的了

all day breakfast

味正常的, 但冇咩選擇
黎呢到主要都係食蛋糕
因為d 蛋糕好靚~

我揀左呢個有花瓣的, 上面有d乾花同食得的玫瑰造型餅餅
好靚 夢幻喔~
午餐
慶祝紀念
生日
2020-09-23 733 瀏覽
今次試呢間以花🌼🌸做主題嘅café 本來諗住都係得個樣 但佢啲蛋糕同咸點原來都唔錯😋入到去 見到好多花嘅裝飾 舖面有一個好大嘅窗 環境開揚舒服☺️ 本來被安排坐一張暗d嘅二人枱 但見窗邊一張四人枱走 問店員可唔可以坐 店員check左無booking都俾我地坐 咁先影到靚相🥰叫左一個SP二人下午精選 入面有咸點同甜點 亦包左2壺茶 另外加兩件蛋糕 - 玫瑰荔枝洛神花 & 玫瑰橙香紅茶 😋下午茶套餐味道唔錯 連我男朋友唔食甜野都讚幾好食🤓 另外 佢大讚玫瑰荔枝洛神花蛋糕!! 呢個蛋糕插住乾花 除咗外表靚 味道都一流!!! 唔似普通蛋糕咁甜 相反入面嘅Jelly滑得黎帶有微微嘅酸 但反而更開胃! 而且都食得出花果香👍🏻玫瑰橙香紅茶蛋糕嘅橙味十分突出! 入面嘅mousse幼滑而帶有濃烈嘅橙味 而橙本身嘅澀味就被花香遮蓋成個蛋糕又fruity又開胃🤩價錢方面 食咁多都係$400幾兩個人 完全唔貴😚I initially thought the floral thing here is just a gimmick, but both their savories and cakes were s

價錢方面 食咁多都係$400幾兩個人 完全唔貴😚

I initially thought the floral thing here is just a gimmick, but both their savories and cakes were surprisingly good! 😝

The interior was all about flowers, with floral decorations around. There was a huge window in the shop that allowed natural light in, so it’s quite a comfortable environment. I was first arranged to a table that was far from the window. But I saw a table for four got empty, and it was right beside the window, so I asked the staff to see if I could move to that table instead. This friendly young guy checked and found no booking after, so he put us there! 🥰Big thanks! I wouldn’t have taken such nice photos if it weren’t him 💕

We ordered a Tea Garden for 2 Persons, with both savories and sweets. It also came with 2 pots of tea. We also added 2 pieces of cake - SP Bouquet (lychee, rose, hibiscus) & Garden Party (rose, orange, black tea).

The Tea Garden set was decent! Also, my bf gave a big thumb up to SP Bouquet, tho he’s never a cake person! SP Bouquet didn’t only look nice with that pretty dried flowers attached, it tasted fabulous too! The jelly wrapped by the sponge cake was smooth and slightly sour, which was absolutely appetizing! 💕 Plus, it’s both fruity and floral, yum!

Garden Party was an orange mousse cake with a hint of floral scent! That citrus flavor was impressive - little sour, but not bitter at all! 👍🏻

Overall, we spent $400ish for two, which was a good value for money🤓
  • SP二人下午精選
  • 玫瑰荔枝洛神花蛋糕
  • 玫瑰橙香紅茶蛋糕
2020-09-20 605 瀏覽
該店是以花和茶為主題的餐廳,除了有蛋糕和花茶外,還有意粉、窩夫等單點菜式🤩個人認為蛋糕要比其他要出色🤣女生🙎🏻‍♀️一般都喜歡花花,若以花形蛋糕來慶祝的話,一定會令女生心花怒放🌺該店的手作蛋糕均是以花💐為題,基乎個個蛋糕都賣相一流,非常適合打卡留念,所以該店的蛋糕已成為我近幾年喜愛的蛋糕店之一啦👉 馬卡龍洛神花蛋糕🎂選擇這個蛋糕固之然是因為其賣相,靚之餘也給人清新的感覺,其次就想試試洛神花蛋糕的味道😍上面的Raspberry 馬卡龍和朱古力蝴蝶偏甜,扣少少分😔好在整個蛋糕一點都不甜,奶油好滑,黑糖味的雪坊蛋糕中和了洛神花或Raspberry 果凍的味道,再加上玫瑰🌹果味的Mousse令蛋糕🍰的口感好清新,會令人不斷食😋😋😋

👉 馬卡龍洛神花蛋糕🎂

2020-09-19 550 瀏覽
平時都好少嚟尖沙咀呢頭,但最近嚟咗附近酒店staycation見到呢一間cafe佈滿少女心花花佈置幾吸引,就嚟左食lunch。我哋weekend去都有lunch set,菜式偏日式同西式例如茶泡飯、意粉等都有,價錢約$100至$200,我地就總共叫左三個套餐share。首先你而家喺餐枱今日嘅餐湯就係蕃茄湯🍅 味道有d似加熱咗嘅蕃茄汁冇乜調味感覺好健康😂 -第一款嚟嘅主菜係青咖喱牛肉意粉🍝 意粉份量適中唔算多,畢竟係適合女仔食嘅份量👧🏻 青咖喱幾香幾惹味,但醬汁比較油,相比其他食物冇咁健康啦~ 鰻魚牛油果飯🥑 米飯嘅份量都唔少,但冇乜鰻魚燒汁,令整體口感有d乾🙃 烤雞排窩夫🧇 味道估唔到出奇地夾,窩夫即叫即製暖暖地幾脆口,配埋藍莓乳酪食又幾夾喎❣️
2020-08-18 1085 瀏覽
⭐ SP Flower & Tea Room (尖沙咀) ️⭐️少女打卡必去既餐廳😍,環境好靚,大部份既位都可以望到海景🌊餐廳主打健康既食物,佢地既cake 好精緻,味道好清新,係必嗌既🥰🙆🏻‍♀️⭐️ 西班牙橡果黑豚肉松子醬扁意粉⭐️($148)依個係週末嘅lunch set,黑豚肉幾有咬口,食落feel到吾少肉汁,少少美中不足嘅係煎熟咗少少。意粉個汁都幾特別,幾有層次。鍾意藍餐前個湯,好似係用啲菜磨成嘅。⭐️ 草莓蜜樹茶黑加倫子蛋糕⭐️(+ $32)每一次都好鍾意食佢哋嘅蛋糕,佢哋用一啲好特別嘅配搭,配搭一啲新嘅味道,感覺好新鮮又清新。最重要係,蛋糕唔係太甜而且個賣相好靚😻。舖頭都有啲cake 可以用來做birthday cake,我見都好多人買。🕋環境指數:9/10😋美味指數:8/10👩🏻‍🌾服務指數:8/10🤑抵食指數:7/10 🙋🏻‍♀️推介指數:8/10📍地址:尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下G64-66號舖

⭐️ 西班牙橡果黑豚肉松子醬扁意粉⭐️($148)

⭐️ 草莓蜜樹茶黑加倫子蛋糕⭐️(+ $32)

🕋環境指數:9/10

😋美味指數:8/10

👩🏻‍🌾服務指數:8/10

🤑抵食指數:7/10

🙋🏻‍♀️推介指數:8/10

📍地址:尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心地下G64-66號舖
收藏左依間都一段日子 今日終於趁見去開尖東 又見到某訂座apps有折 黎左依間幫襯位置上其實唔算明顯 睇住地圖都係尖沙咀中心行左個圈先搵到 可能本身個人比較路癡吧內裡環境舒適 因為疫情關係 所以都唔會安排好逼咁 咁因為午膳時間 本身餐廳供應左set menu 因為set menu野食其實不算岩胃口 所以就問左員工會唔會有啲a la carte menu ,點知佢地話冇 咁惟有焗住睇set menu ,因為訂座apps關係 所以即使order set menu 但除左主食有之外 餐湯 飲品係唔會供應 而因為訂座apps折扣其實唔多 係冇a la carte menu叫 只可以叫set menu供應既食物情況下 變左其實好唔抵 可能因為疫情導致食品來貨不足吧 所以建議可以照擺番啲熟食既a la carte menu 俾一啲對set menu唔太合口味 又唔想lunch淨食cake既人order點左日本鰻魚牛油果滑蛋丼 但店員話冇哂牛油果 可唔可以轉青瓜或唔要 咁惟有焗住要青瓜。 青瓜切得比較厚 不過鰻魚好好味 而滑蛋飯都好滑 唔會話好干或者好老咁 整體都ok 走之前睇到蛋糕櫃既蛋糕 賣相
內裡環境舒適 因為疫情關係 所以都唔會安排好逼咁
日本鰻魚青瓜滑蛋丼