2015-11-21 555 瀏覽
今天和朋友走出Comfort Zone,到了油塘。記憶裏好像是第一次踏足油塘。在完全不熟悉的地帶逛逛走走,更添加好奇心和驚喜。走上幾層樓後發現電梯右角的位置,有間旺中帶靜的甜品店。原來有$99的英式下午茶,但下午茶時間過了,之後也要吃晚飯,看到其他的甜品廷吸引。所以和朋友打算先吃個甜點。琳瑯滿目的甜品餐牌都選了一陣子。最後和朋友選了野莓盛會。賣相的確吸引,分別有草莓,桑莓和藍莓。在吐司上有一大堆忌廉,上面再加了一顆粉紅色的馬卡龍,還插著兩支士多啤梨味的百力滋。甜品永遠都是一上桌的一刻最美最吸引。影過相後便要開始肢解它了!內裏的吐司有點蜜糖並烤至金黃色而且質感小脆,配上忌廉來吃也不錯。酸酸甜甜的組合永遠是最夾,甜甜的麵包與水果一併吃便一流!吐司的樣子看似沒平時吃的那麼大,心想必定不會太飽。但吃著吃著我和朋友都感到有點膩,最後還是飽得晚飯也不太吃到。其實還想試焦糖芝士蛋糕,但已經有點飽。晚飯過後看見此家甜品店雪櫃還有焦糖芝士蛋糕,二話不說買外賣回家。焦糖芝士蛋糕回到家後還有點脆,焦糖味仍有。芝士蛋糕味道不算太濃,可惜質感偏鬆散。餅底是家庭風味的那一種消化餅,不算壓得很實。但整體便變得更鬆懈
今天和朋友走出Comfort Zone,到了油塘。
記憶裏好像是第一次踏足油塘。
在完全不熟悉的地帶逛逛走走,更添加好奇心和驚喜。
走上幾層樓後發現電梯右角的位置,有間旺中帶靜的甜品店。
所以和朋友打算先吃個甜點。
琳瑯滿目的甜品餐牌都選了一陣子。
最後和朋友選了野莓盛會。
野莓盛會
酸酸甜甜的組合永遠是最夾,甜甜的麵包與水果一併吃便一流!
焦糖芝士蛋糕回到家後還有點脆,焦糖味仍有。
焦糖芝士蛋糕
芝士蛋糕味道不算太濃,可惜質感偏鬆散。餅底是家庭風味的那一種消化餅,不算壓得很實。但整體便變得更鬆懈。
2015-11-13
2015-11-18 408 瀏覽
聽講油塘有間Cafe賣芝士蛋糕,味道都不差。今日一於去買個番屋企同家人分享☺️芝士蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻表層有焦糖脆脆,內裡的芝士非常軟滑,質感好像雪糕。味道非常濃郁,芝士味濃香而不膩😄😄每一口都是芝士的咸香,口感豐富,但不會太甜膩。份量細細,剛剛好可以4個人分享☺️家人一試都覺得非常抵食,味道很不錯。
芝士蛋糕👍🏻👍🏻👍🏻
  • 芝士蛋糕
2015-11-18 488 瀏覽
今日同個朋友仔入左油塘 特意去試一試最近人氣的High Tea Set。香港搵間酒店嘆個High Tea,平平地都要二百多塊,竟然在油塘有一間Cafe有$99的Tea Set,我當然要去捧捧場啦☺️☺️假日$148,平日只需$99。我同朋友仔兩個人$50就可以嘆一日😁😁望住個大海食Tea,都幾有Feel。層層Tea Set中咸甜的份量剛剛好。甜品有:雪糕 布丁 鬆餅 吉士撻 馬卡龍。味道不會太甜🙆🏻 雪糕香滑,奶味濃郁,入口有陣陣牛奶香。 吉士撻的批底散發出濃濃牛油香,吉士甜而不膩,非常香。咸食有:三文魚熱香餅 蛋沙律牛角酥。咸點味道也不錯😄熱香餅軟熟,配上煙三文魚,味道普通。蛋沙律份量多,牛角酥香脆 而且牛油味香濃,細細個剛剛好。一分錢一分貨,味道不算太出色,但已經很好。我和友人都覺得非常抵食😆😆😆
層層Tea Set中咸甜的份量剛剛好。
2015-11-15 439 瀏覽
假期去油塘探姑姐,經過SPADE BY LASSANA見到有焦糖芝士蛋糕,就買一個帶上她屋企當是手信跟她分享。蛋糕以木盒包裝好走簡約風格。 蛋糕的邊緣加上了一層保護紙以免蛋糕因碰撞而毀損。功蛋糕時會即時感受到綿密濃郁的感覺。蛋糕口感較濕潤,非常的軟滑入口即溶,配上頂層的焦糖非常濃郁,味道好有層次卻不會太甜膩,吃時會感到焦糖與芝士的味道繞樑在口齒之間,我吃了半個還是意猶未盡,好好吃。\

蛋糕以木盒包裝好走簡約風格。
蛋糕的邊緣加上了一層保護紙以免蛋糕因碰撞而毀損。
功蛋糕時會即時感受到綿密濃郁的感覺。
\

2015-11-14
  • 焦糖芝士蛋糕
係中本型行完街食完飯,仲有小小未飽既感覺。見到前面有間幾抏既蛋糕店就去睇下有咩好食。見到佢地門口做緊個promote 係芝士蛋糕,我一時間兩眼發亮,因為我都好鐘意任何芝士既產品。佢個芝士蛋糕叫做Cream brûlée Cheese Cake,上面一層係由做成,內裡係芝士做既。細細個唔太大,夠四人份量,買返屋企同家人食就perfect。價錢咖貴都係$78個。拎上手好重下咖都,份量無偷功。包裝都幾有心思,用個木盒仔裝住。打開個蓋,嗯,芝士香味除即漂出來。而第一眼就係見到佢個燒到黃金色既蛋糕面。一切之下,脆啪啪既聲音就響起,因為佢塊焦糖面係好脆。另外,佢既芝士蛋糕係切既時候感覺到一層層既感覺,唔會散開。食落個蛋糕口感細滑帶有濃郁的芝士味,亦有小小的檸檬香味。每一口再加上面焦糖的甜味又有香脆既口感,真係唔錯。
做緊promote
拎上手好重下咖都,份量無偷功。
Cream brûlée Cheese Cake
包裝都幾有心思,用個木盒仔裝住。
Cream brûlée Cheese Cake
題外話/補充資料: 呢個蛋糕送禮自食都唔錯。
做緊promote
2015-11-10 432 瀏覽
週末其中一個不錯的選擇, 便是與好友去High Tea. 較早前便與友人去了位於油塘 Spade of Lassana食High Tea.今次是為試下佢地的英式下午茶, 當中有咸點, 甜點和兩杯飲品, 價錢也只是$148. 以這個價錢食一個High Tea, 真是抵食.或許是星期六, 店員比較忙, 未能有效率地清走枱上的餐具, 四周望下, 終於揾到一張乾淨的枱.落了單, 等了接近十分鐘, 店員送上英式下午茶.整體感覺都幾靚.第一層放了馬卡龍和生果撻.第二層放了雪糕和牛角包,最底層放了鬆餅,焦糖布甸和三文魚餅.唯一美中不足的地方是第二層的雪糕已開始溶,已經少許整到了同層的牛角包, 所以要趕快食先. 我也不明白怎樣會這樣快溶, 除非一早放了雪糕出來.雪糕是幾滑身, 若硬身一點就好好多.蛋沙律牛角包, 包都幾鬆化, 配上蛋沙律, 口感不俗.接着, 我就食第一層的甜點. 馬卡龍甜度適中,外皮都算脆, 若再煙韌一點會更好味.生果撻的撻皮尚算鬆化, 當中的吉士幾好味.最底層的鬆餅是沒有附上果醬或牛油, 若果有需要, 便要自己出去問店員拎.這個鬆餅是帶點硬身, 幾有口感, 我自己鍾意搽牛油一齊食.焦

落了單, 等了接近十分鐘, 店員送上英式下午茶.
整體感覺都幾靚.

第一層放了馬卡龍和生果撻.
第二層放了雪糕和牛角包,
最底層放了鬆餅,
焦糖布甸和三文魚餅.

我也不明白怎樣會這樣快溶, 除非一早放了雪糕出來.

雪糕是幾滑身, 若硬身一點就好好多.
蛋沙律牛角包, 包都幾鬆化, 配上蛋沙律, 口感不俗.
接着, 我就食第一層的甜點.

馬卡龍甜度適中,
外皮都算脆, 若再煙韌一點會更好味.

生果撻的撻皮尚算鬆化, 當中的吉士幾好味.

這個鬆餅是帶點硬身, 幾有口感, 我自己鍾意搽牛油一齊食.
焦糖布甸就較為遜色, 味道唔夠, 滑度也是一般.
而我自己最鍾意便是熱咖啡, 幾香滑, 而甜度又適中.
整體來講, 店員的服務尚有改善的空間,
枱面乾淨與否是重要的一環, 這是客人對餐廳第一眼的觀感.

另外, 擺放下午茶的先後次序的細節也是留意, 容易溶的食物是否應該到最後送上俾客人前才放上去.

2015-11-10 330 瀏覽
身為甜品控的吃貨,經常甜品當正餐。Openrice上看過這間的芝士蛋糕後,一直念念不忘。上月臨近生日時,朋友貼心地送來一盒。焦糖芝士蛋糕 ($78)以圓形小木盒包裝,簡約別緻。朋友還笑說,連送禮包裝也可省掉了。鵝黃色的芝士蛋糕,目測約6吋。面層畫龍點睛地,淋有誘人的焦糖醬。整個蛋糕,隔著印有店名的牛油紙,端坐在木盒正中。翻開牛油紙後,清楚看到結實的側面,及厚度適中的餅底。獨食「好肥」,當然切開來跟朋友分享。咬下去芝味濃郁,質感比預期幼滑輕盈。配上焦糖醬,添加了一絲原始的甜意。一次吃掉1/4個,雖然有有飽肚感,但還是想著會長肉才能停下來。剩下的存在雪櫃,就這樣,把幸福感帶到另一天。
身為甜品控的吃貨,經常甜品當正餐。
Openrice上看過這間的芝士蛋糕後,一直念念不忘。
上月臨近生日時,朋友貼心地送來一盒。

焦糖芝士蛋糕 ($78)

以圓形小木盒包裝,簡約別緻。
朋友還笑說,連送禮包裝也可省掉了。
焦糖芝士蛋糕
鵝黃色的芝士蛋糕,目測約6吋。
面層畫龍點睛地,淋有誘人的焦糖醬。
整個蛋糕,隔著印有店名的牛油紙,端坐在木盒正中。
焦糖芝士蛋糕
翻開牛油紙後,清楚看到結實的側面,及厚度適中的餅底。
獨食「好肥」,當然切開來跟朋友分享。
咬下去芝味濃郁,質感比預期幼滑輕盈。
配上焦糖醬,添加了一絲原始的甜意。
剩下的存在雪櫃,就這樣,把幸福感帶到另一天。
2015-10-22
慶祝紀念
生日
焦糖芝士蛋糕
作為將軍澳友, 周不時都會去附近既油塘大本型食野同行街.....早幾日行過SPADE By LASSANA....就俾呢樣野吸引左~Creme Brulee Cheese Cake因為我本身超級鍾意食Creme Brulee, 所以一見到就雙眼發光!!!包裝好特別.....佢唔係用一般紙製既蛋糕盒, 而係用小木盒~4吋既Size, 4個人食剛剛好**而我同老公兩個人, 就要分兩次食喇!!面層既焦糖好脆....裡面係濃濃的芝士味~好Creamy, 好滑.....底層仲有威化餅, 帶來多重既口感!!!^3^ 最重要係一D都唔膩..... LIKE**除左蛋糕之外......我仲留意到佢有Hight Tes Set只係 $99 咋!!搵日放假同老公泥試下先~

Creme Brulee Cheese Cake

包裝好特別.....

佢唔係用一般紙製既蛋糕盒, 而係用小木盒~

4吋既Size, 4個人食剛剛好**

而我同老公兩個人, 就要分兩次食喇!!
面層既焦糖好脆....

裡面係濃濃的芝士味~

好Creamy, 好滑.....

底層仲有威化餅, 帶來多重既口感!!!

^3^ 最重要係一D都唔膩..... LIKE**
除左蛋糕之外......

搵日放假同老公泥試下先~
2015-11-01
  • Creme Brulee Cheese Cake
2015-11-05 483 瀏覽
同朋友gathering最緊要係找一個可以坐得耐,又靜靜地傾到計的地方食野於是上網搵左一輪,比我地搵到這間餐廳餐廳幾大,環境不錯日本風情配抹茶雪糕甜品一來到就知呢個甜品震憾,又係相機食先既甜品啦上面有一球大大既抹茶雪糕抹茶味算幾濃,旁邊還有大大粒藍莓,我吃了很多粒紅豆同夾埋抹茶雪糕好夾麵包磚入面有好多麵包粒,不過未知是否影相影耐左麵包有啲淋,未夠脆焦糖芝士蛋糕蛋糕是這裡的王牌,一定要試下不過外賣平$10,加上我地食完上面個甜品都飽飽地所以外賣左一個包裝幾有心思,細細個,用木盒裝住蛋糕,感覺很精緻一打開,蛋糕表面是金黃色的焦糖,薄薄的一層而下面就是極濃郁的芝士蛋糕不過本身不是嗜甜的人,蛋糕對於我來說是過甜而且芝士很漏,食左幾啖就放棄了 幸好是外賣,堂食的話一定食唔哂
於是上網搵左一輪,比我地搵到這間餐廳
餐廳幾大,環境不錯

日本風情配抹茶雪糕
甜品一來到就知呢個甜品震憾,又係相機食先既甜品
上面有一球大大既抹茶雪糕
抹茶味算幾濃,旁邊還有大大粒藍莓,我吃了很多粒

紅豆同夾埋抹茶雪糕好夾
麵包磚入面有好多麵包粒,不過未知是否影相影耐左
麵包有啲淋,未夠脆

焦糖芝士蛋糕
蛋糕是這裡的王牌,一定要試下
不過外賣平$10,加上我地食完上面個甜品都飽飽地
所以外賣左一個
包裝幾有心思,細細個,用木盒裝住蛋糕,感覺很精緻
一打開,蛋糕表面是金黃色的焦糖,薄薄的一層
而下面就是極濃郁的芝士蛋糕
不過本身不是嗜甜的人,蛋糕對於我來說是過甜
而且芝士很漏,食左幾啖就放棄了

幸好是外賣,堂食的話一定食唔哂

日本風情配抹茶雪糕
下午餐時間當然要來個下午餐啦!華麗典雅的就最合心意!從朋友口中得知這裡有靚靚英式下午餐餐,就冒名而來!座落於大本型之內,地方不算大,但環境算挺好的。點了餐,就可以找個位子坐下,原本位子挺多的,不過桌上有很多客人走了食物還未收拾的痕跡,所以可以選擇的位倒不多,我還見到有人在睡覺,情況就好似24小時零晨的老麥。tea set好快就準備好 ,等侯時間不算多,送來的三層英式tea set外型很不錯。三層共7款甜品,十四件,兩人吃的話,每人可分得7件~不過中間那個雪糕已經開始溶化中,倒也奇怪。底層是英式鬆餅,挺結實的外型,也最有份量是它,可以找侍應取些jam,塗上果醬或牛油食起來說就無咁乾啦!鬆餅牛油味挺香,惜略為過硬,說不上“鬆“餅了。迷你pancake上放上了煙三文魚。有創意,可惜味道卻不太夾。另外一款咖啡奶凍可能雪得太耐,奶凍的質感有點改變了,厚身豐潤了,總之完全不是那回事。迷你牛角包夾了碎蛋沙律,穩陣的配搭,無得輸~雪糕是雲尼拿味,質感也挺幼滑,不過雲尼拿不是我杯茶,又無得轉味道。馬卡儂是少女最愛,色彩又繽紛,睇得又食得,一向受大衆歡迎!Mocha 質感很圓潤,豐厚有實在感,第一口已經有

迷你牛角包夾了碎蛋沙律,穩陣的配搭,無得輸~

馬卡儂是少女最愛,色彩又繽紛,睇得又食得,一向受大衆歡迎!

Mocha 質感很圓潤,豐厚有實在感,第一口已經有濃濃的朱古力香氣,和咖啡的回甘平分秋色!
2015-10-31
2015-11-04 343 瀏覽
係油塘其實冇咩特別好食既食過晚飯後係商場行下,發現在呢間食環境靜靜地,幾適合hea下吹下水雲尼拿曲奇窩夫窩夫一黎到時已經聞到好香好香濃既蛋味食落都算係內脆外軟旁邊仲有好多塊oreo不過oreo配窩夫硬係好似怪怪地咁都係鐘意就咁食多啲青檸薄荷梳打估唔到青檸同薄荷一齊係咁夾兩者加埋好清新抹茶紅豆奶昔頗為濃既抹茶味,不過略為甜左啲而當中仲有淡淡既紅豆味
係油塘其實冇咩特別好食既
食過晚飯後係商場行下,發現在呢間食
環境靜靜地,幾適合hea下吹下水

雲尼拿曲奇窩夫

估唔到青檸同薄荷一齊係咁夾
兩者加埋好清新

抹茶紅豆奶昔
抹茶紅豆奶昔
頗為濃既抹茶味,不過略為甜左啲
而當中仲有淡淡既紅豆味
2015-11-02 235 瀏覽
Cream brûlée Cheese Cake($78)Lam脷: 4/5抵食: 3/5相機: 3/5呢個cream brûlée cheese cake 4吋大,細細個好岩3-4人分享 cheese cake質係感厚實類型,芝士味濃,表面既焦糖脆脆地,幾好味 不過cheese cake有點膩,同埋一拮落去芝士有點散 雖然細細個但都好漏,同埋如果唔係即時食要放冰箱,咁個焦糖面先會keep住脆
Cream brûlée Cheese Cake($78)
Lam脷: 4/5
抵食: 3/5
相機: 3/5

細細個好岩3-4人分享

cheese cake質係感厚實類型,
芝士味濃,表面既焦糖脆脆地,
幾好味
不過cheese cake有點膩,
同埋一拮落去芝士有點散

雖然細細個但都好漏,
同埋如果唔係即時食要放冰箱,
咁個焦糖面先會keep住脆
2015-10-06
2015-11-02 415 瀏覽
秋天是郊遊的好季節, 是日跟朋友結伴到鯉魚門半天遊, 回程順道到 “大本型”商場逛逛, 我這個甜品怪在商場最底層, 近電梯處發有間開放式的甜品店, 看到介紹很多不同的蛋糕, 其中一款是法式精選的Crème Brulee Cheese Cake, 由於我一向偏愛芝士類的食品, 所以這款特別吸引我o 曾吃過很多類型的Cheese Cake, 但焦糖面的我還未嚐過, 而且餘下的數量不多, 所以打包一個回家品嚐o這個4吋的蛋糕仔, 用上精緻的木盒來作包裝, 美觀又帶點高貴o 打開木盒蓋, 看到金黃色的焦糖面, 賣相十分吸引o 家人急不及待把蛋糕切開分享, 薄薄的焦糖脆糖, 香脆又可口, 芝士蛋糕口感很綿很軟滑, 每啖都有濃郁的芝士香味和淡淡的檸檬清香, 加上焦糖的甜味, 味道很平衡, 不會太甜或太酸o 配搭消化餅做餅底, 一軟一硬, 口感更豐富o 可惜我是外賣回家, 所以蛋糕不夠凍, 切起來比較鬆散, 這是唯一的缺憾o這個芝士蛋糕份量雖少, 但用料上乘, 4個人分享一個, 絕對足夠有餘o 除了蛋糕, 這裡也有堂食的甜品及英式下午茶二人餐, 經過今次的芝士蛋糕體驗, 這個英式下午茶餐將會是我下次

除了蛋糕, 這裡也有堂食的甜品及英式下午茶二人餐, 經過今次的芝士蛋糕體驗, 這個英式下午茶餐將會是我下次再來的目標o
  • 焦糖芝士蛋糕
2015-11-01 238 瀏覽
白雪與巫婆($58)油塘區司令真係好少會尼,但唔講唔覺,原來係油塘大本營有間甜品店都好鬼出名架。司令食完晚飯先黎尼間舖,可能仲係晚飯時間,人流比較少,坐得好舒服,佢既店舖有少少似Holly Brown既風格,一樣都係自助式既,買完記得要自己拎餐具啊。司令叫左個吐司,價錢真係超實惠,估唔到五十幾蚊,竟然唔係白麵包而係丹麥吐司😯。丹麥吐司中間係切開焗過既,亦都落左蜜糖,甜蜜度滿分,上面加左層cream,配埋香蕉同焦糖香蕉味雪糕,中意食香蕉既朋友一定要試試佢個蕉味雪糕,一啲都唔香精唔假😂,蕉到爆,不過焦糖味就唔出,成個吐司望落細細,但食落份量十足。尼個商場人流唔算多,大家想食個tea或者甜品都可以過尼試下,享受一個悠閒既下午啊。

白雪與巫婆($58)

2015-11-01 260 瀏覽
放工買了蛋糕去了油塘大本營行街加食飯,順路買個蛋糕返屋企慶祝先,上次食過lassana嘅芝士蛋糕覺得超正,再整返個先。木盒蛋糕加上黑色紙袋,又靚又有型。經過個幾鐘車程返到去,蛋糕無變,但可能係我拎得唔好,面頭黑糖有少許漏出黎。切開軟綿濕潤勁濃芝士味但好綿,唔似一般芝士蛋糕咁硬實實,除左芝士味,仲甜甜酸酸豐富味蕾,食完一啲都唔膩仲想添食啦,哈哈,一個$78蚊啱啱好一家四口食,正!!
木盒蛋糕加上黑色紙袋,又靚又有型。
切開軟綿濕潤
2015-10-21
5 分鐘 (外賣自取)
$78 (宵夜)