2024-04-24 874 瀏覽
位於美孚新邨四期3號地舖的Street Bomber,主打外賣西式糕點。今次在WhatsApp 預訂了一個五吋的草莓巴斯克軟心芝士蛋糕($198),再跟店舖確認訂單。當天,下班便去取蛋糕,回家和家人慶祝生日了。店舖在美孚地鐵站A出口附近,慢慢步行約三至四分鐘即可到達。店舖也提供少量現貨芝士蛋糕,可以即買即自取。芝士蛋糕包含生日牌和小燈串,令整個蛋糕賣相更為吸引,儀式感滿滿,特別適合愛美的女孩子。表面擺放了六件新鮮的士多啤梨,輕輕咬一口,味道十分香甜,可見店舖選取水果時有特別下苦功。表面還有清甜的藍莓粒和幼滑的忌廉做點綴。順便一提,餐廳標榜不採用成本較低,口感相對粗嚡的植脂忌廉。筆者也覺得這店舖的忌廉口感滑溜,奶味十分香濃。。將蛋糕切開,便可以清晰地觀察到中間的內餡。士多啤梨流心餡採用新鮮果醬及果肉,甜度適中,不會令人覺得太過膩。士多啤梨味道天然,感覺就如在士多啤梨園上奔跑和散步。外層的原味芝士蛋糕味道也不錯,軟硬適中,口感不會太過硬身。順便一提,一個五吋蛋糕適合三至四人享用。。外賣店還會提供其他小食和飲品。

店舖在美孚地鐵站A出口附近,慢慢步行約三至四分鐘即可到達。
店舖也提供少量現貨芝士蛋糕,可以即買即自取。

將蛋糕切開,便可以清晰地觀察到中間的內餡。

外賣店還會提供其他小食和飲品。

2024-04-05
外賣自取
$50 (宵夜)
生日
  • 草莓巴斯克軟心芝士蛋糕
2024-07-20 492 瀏覽
收藏左依間位於屋邨內既小店都幾個月 ,趁有時間又去開做facial 就行去試吓。 其實位置都幾隱世😅😅 係橋底位置 真係好易睇過龍😓其實店舖唔止賣蛋糕 仲有糖水 飲品 都幾多種類。 講番特登為巴斯克蛋糕而黎既我, 不得不說 是十分滿足🫶🏻 首先 menu 上有差唔多19-20款, 價錢還算抵! 除左口味外, 大小都有得簡 :細件、中型5寸同大型7寸 。最後簡左百利甜酒味($38) 。 雖說係切件,其實都幾大角架! 蛋糕幾軟身, 表面唔算太燶同脆身,但百利酒味超濃! 中意酒既人會勁岩😋😋 芝士蛋糕唔算太漏, 真心勁好食! 值得再試!

百利甜酒巴斯克蛋糕

百利甜酒巴斯克蛋糕
2024-06-03 506 瀏覽
為咗同最喜歡開心果同巴斯克蛋糕嘅🐧🐧 buddy 慶祝生日,今次特登黎到美孚,購入集兩者於一身嘅開心果吉士流心巴斯克🎂 圓碌碌嘅巴斯克蛋糕上,佈滿紅潤可愛嘅草莓片和忌廉作點綴,造型討好又美觀❤️ 一切開可見內餡滿滿嘅吉士和開心果流心🤩🌟 真係好足料👍 食落每一啖都滋味濃厚😚 既有香濃嘅巴斯克芝士滋味,又有開心果嘅獨有堅果香氣😋 難得嘅係整體唔會過甜或者過膩🤭👍 真係好出色😍❤️ 店舖仲有二十多款嘅精選口味巴斯克可以㨂🤩 喜歡巴斯克蛋糕嘅朋友真係要試下🤭👍 🐧❣️ 只需加$18, 即可配埋波波禮盒、超靚靚嘅生日牌同埋閃燈🤩🌟 勁chill😘

下午茶
【超絲滑、極流心巴斯克🔥 高達17款口味‼️ 母親節限定送打卡三寶🆓】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●●———呢間save咗好耐,終於等到母親節飯,有個藉口俾自己一個大cheat day🥹 果然不失所望🔥 有切件/原個多達17款口味嘅巴斯克蛋糕😍 今次先試吓sweet sweet嘅朱古力味,融化一下媽媽嘅心💖 母親節限定,有「為搏母后一笑」嘅打卡三寶:⑴ 皇冠👑 + ⑵ 母親節插牌 + ⑶ 閃燈🆓 set up好晒成件事勁打卡✨ 勁靚!影咗好多靚相留念🥰🍰 巴斯克軟心(朱古力吉士)|$168/5寸大癲‼️要大讚‼️超超超超流心🔥 一切開就係肉眼可見嘅流心🤤 好似整裝待發要蜂擁而出咁🌊 口感非常細滑,好似軟雪糕咁,一入口就要溜入喉嚨👅 中層嘅細滑程度我俾滿分💯 而上下層嘅全熟蛋糕平衡返膩感,亦帶嚟口感層次🙂‍↕️ 味道方面朱古力味香甜,但唔會搶去忌廉芝士嘅奶香味,覺得兩者平衡得剛好🙌🏻 可能未必適合鍾意好濃厚嘅朱古力控~ 但對於母親大人嚟講,唔太濃澀、唔太甜膩嘅味道就係最perfect池、無負擔✨

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●●

———

🍰 巴斯克軟心(朱古力吉士)|$168/5寸
2024-04-22 341 瀏覽
Happy birthday cake、今次去了美孚買了芝士蛋糕回來食、要特別去到、因為聽人說很不錯,所以去試下啦😂是一種結合了濃郁芝士和香脆開心果的美味甜點。這款蛋糕的口感濕潤細膩,帶有芝士的香濃味道,同時又有開心果的香脆口感,每一口都能感受到芝士和開心果的完美結合,帶來滿滿的幸福感。這款都能為您帶來美好的味覺享受

2024-04-21 287 瀏覽
💝又一個4月之星生日🎂呢個朋友仔係一個「開心果控」🎉我梗係要上網搵番個開心果蛋糕同佢慶生啦🎊我今年搵到呢間位置又方便我嘅小店📍先whatsapp落單📝然後再落去取蛋糕🎂超級方便呀👍🥳巴斯克開心果軟心蛋糕賣相好靚📸我訂左個5吋夠曬4個人食😋開心昧道好濃好香滑✅士多啤梨🍓同埋藍莓🫐味道都超甜💯蛋糕仲係低糖少油、無防腐劑、無植奶油🧈食得健康又放心❤️朋友仔好滿意呢🈵開心開心🥹🎂✨ 「巴斯克」開心果軟心 burnt cheese cake✨

2024-04-07 330 瀏覽
這間高性價比的人氣巴斯克蛋糕,用料之餘,而且有多款口味選擇,5吋巴斯克蛋糕價錢由$128起,價錢合理!.新系列:🔸Custard雙拼軟心:朱古力、開心果、小山園抹茶、伯爵茶🔸新鮮生果:富士蘋果、草莓、藍莓以新鮮生果焗制,不用植脂Cream,而且採低糖配方,不含防腐劑,十分健康。.🍰巴斯克開心果吉士(5吋)$198我就食左全新Custard雙拼軟心巴斯克芝士蛋糕,我選了坊間較少有的開心果吉士口味😋尺寸剛剛好,而且賣相一流,上層有開心果碎。蛋糕外層焦香,入面口感綿密,芝士味香濃,還有開心果吉士流心,甜而不膩。
新系列:
🔸Custard雙拼軟心:
朱古力、開心果、小山園抹茶、伯爵茶
🔸新鮮生果:
富士蘋果、草莓、藍莓
🍰巴斯克開心果吉士(5吋)$198
2024-03-29 278 瀏覽
人氣巴斯克蛋糕店「Street Bomber」一向非常人氣,皆因佢哋出嘅蛋糕性價比超高,高質又價錢相宜,一個非常有份量落足料,五吋嘅蛋糕$200都唔使,最近佢哋推出全新系列口味,巴斯克 Custard 雙拼軟心及新鮮生果系列的Burnt Cheese Cake,其中有我最鍾意嘅開心果味,即刻要買來試吓「雙拼軟心」系列有開心果、小山園抹茶、伯爵茶 、朱古力 x 吉士口味,而「新鮮生果」系列就有富士蘋果、草莓、藍莓,新鮮生果焗制,「自家」特調新鮮果醬及果肉健康之選,蛋糕均不用防腐劑,不用植脂Cream,而且採低糖配方,食得安心又健康🧀▪️巴斯克軟心開心果(5吋)賣相一流,面層鋪滿香甜又新鮮士多啤梨和藍莓,芝士蛋糕外層焦香,內裏口感濕潤又Creamy,濃濃的芝士香,配合濃郁嘅流心開心果吉士醬,而且唔太甜非常好味👍🏻👍🏻
人氣巴斯克蛋糕店「Street Bomber」

🧀▪️巴斯克軟心開心果(5吋)
  • 巴斯克軟心開心果
一直都好心思思想試吓呢間好出名嘅巴斯克蛋糕,之前聽朋友講食過都幾好食!!😆嗰日經過美孚見到新出咗焦糖燉蛋窩夫系列即刻要試下🙈😎🍮煉奶焦糖布甸忌廉窩夫 $26原來焦糖燉蛋窩夫系列係美孚店限定!想食嘅朋友記得去美孚先有啊🥰即叫即整,一拎到手熱辣辣仲好香🤪窩夫上面有個布甸,打卡一流🙌🏻對我嚟講食落甜咗少少🤏🏻個布甸口感幾滑溜🍮面頭仲有啲士多啤梨同waffle幾夾,酸酸甜甜🤓都幾大份建議同朋友一齊分享就無咁濟😋

🍮煉奶焦糖布甸忌廉窩夫 $26
2024-02-13 270 瀏覽
又黎幫襯啦~上次試完芝士蛋糕,今次試紅豆窩夫❤️雖然窩夫算不上係真材實料,但係都有淡淡的蛋香,外脆。令人驚喜係紅豆餡🫘勁多加煉奶,又唔會超甜超值!推介大家糧尾啱哂!
又黎幫襯啦~

上次試完芝士蛋糕,今次試紅豆窩夫❤️

雖然窩夫算不上係真材實料,但係都有淡淡的蛋香,外脆。

令人驚喜係紅豆餡🫘勁多加煉奶,又唔會超甜超值!
推介大家糧尾啱哂!
  • 紅豆窩夫
2024-01-30 327 瀏覽
不同口味和尺寸(5吋或7吋),價錢會有些出入($128-298),但整體性價比非常高。而且可以即日買到原個裝,屬於last minute要買生日蛋糕的好選擇!原味甜度剛好,預訂生日蛋糕有閃燈生日牌, 也可以加錢配上士多啤梨裝飾~ 中間是偏固態的軟心,如果可以做到流心效果會更好。抹茶味足,同時芝士味也很濃。很期待之後再試試開心果味~相比之下, La V*n* 的 basque cheesecake 6吋原味 $398,但流心效果則做得比較好,地理位置比較方便港島人。但由於 Street Bomber 性價比實在太高,我已經由 ALa V*n* 粉轉成 Street Bomber 的忠粉了,也推介了給很多朋友~

原味 basque cheesecake

抹茶 Matcha basque cheesecake

原味 basque cheesecake
抹茶 Matcha basque cheesecake
2024-01-23 208 瀏覽
經過呢一間小店見到好平,甜品控又要出動喇!見到佢有第二件平$10一次過買咗兩件原味正正常常,有蛋香,流心質感不錯百利甜酒味,酒味出色,出邊真係少有有酒味嘅蛋糕,唔知係個別原因, 呢件流心好似係實心咁濟平平哋經過食吓都無妨
經過呢一間小店見到好平,甜品控又要出動喇!

見到佢有第二件平$10一次過買咗兩件

原味正正常常,有蛋香,流心質感不錯

平平哋經過食吓都無妨

2023-12-02 422 瀏覽
小店一間,靜靜地坐落於鬧市之中。搵左5分鐘先搵倒,提議可多作宣傳~這間小店主打巴斯克軟心cheese cake,另有中式糖水,小弟今日一心想試佢地嘅cheese cake🍰最後揀左榴槤同開心果cheese cake🍰take away~正如其他人講,開心果cheese cake冇開心果味,只係得cheese cake味,又唔可以講唔好食,但就有啲失望🥲榴槤手cheese cake就好得多,一開盒就聞倒好大浸榴槤味,入口就唔在講,價錢稍貴,但必食之選~埋單$76,為weekend下午畫上完美嘅句號。

榴槤芝士蛋糕

埋單$76,為weekend下午畫上完美嘅句號。
2023-12-02
榴槤芝士蛋糕
2023-11-10 308 瀏覽
開心果巴斯克芝士蛋糕冇咩開心果味,只係蛋糕面頭有開心果碎,但都係完全冇開心果味,呢一點係令到我好失望,雖然睇落好綠色,但係應該只係色素因為佢太重芝士味,食落去完全係芝士蛋糕味,可能咁樣搶晒所有開心果嘅味,切開其實都冇流心嘅效果,但係感覺得到佢中間嘅部份係比較軟身,都好軟滑,如果當係巴斯克芝士蛋糕食,其實都好食,但係好濟,不過就冇咩驚喜可能期望太大,所以就有啲失望生日蛋糕可以附送一塊生日牌,但係冇蠟燭同刀

可能期望太大,所以就有啲失望
生日蛋糕可以附送一塊生日牌,但係冇蠟燭同刀

【性價比之王🤯全港最抵食軟心巴斯克芝士蛋糕】-美孚/土瓜灣街坊福音!太痴線!第一眼見到個價錢以為自己睇錯🤣其實我已經試過幾次 不過成日掛住食唔記得影相🥹🔍 抹茶巴斯克軟心芝士蛋糕 $168/5吋 <👅👅👅👅.3/5>可能因為用咗小山園抹茶粉嘅關係 抹茶味好香😛亦都好清楚食得出結實嘅蛋糕同軟心呢兩種口感呢個價錢真係諗唔到有咩可以挑剔 每一啖都好享受🥺🫶🏻 🔍原味軟心巴斯克芝士蛋糕 $128/5吋 <👅👅👅👅.8/5>口感creamy幼滑而且雲呢拿味好出加埋軟心效果 個人認為已經贏過出面80%嘅cafe🫡我同屋企人食到哇哇聲🤣ps.買過幾次之後發現原個嘅軟心效果比起切件keep得好 建議大家買原個🤪📍Street Bomber (美孚)美孚百老匯街69-119號美孚新邨四期3號地舖📍Nonsense (土瓜灣) - 只限外賣土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodies #香港美食 #美食推薦 #土瓜灣美食 #美孚美食 #土瓜灣 #甜品 #香港
【性價比之王🤯全港最抵食軟心巴斯克芝士蛋糕】
美孚/土瓜灣街坊福音!
太痴線!第一眼見到個價錢以為自己睇錯🤣
其實我已經試過幾次 不過成日掛住食唔記得影相🥹

可能因為用咗小山園抹茶粉嘅關係 抹茶味好香😛
亦都好清楚食得出結實嘅蛋糕同軟心呢兩種口感
呢個價錢真係諗唔到有咩可以挑剔 每一啖都好享受🥺🫶🏻

口感creamy幼滑而且雲呢拿味好出
加埋軟心效果 個人認為已經贏過出面80%嘅cafe🫡
我同屋企人食到哇哇聲🤣

📍Street Bomber (美孚)
美孚百老匯街69-119號美孚新邨四期3號地舖

📍Nonsense (土瓜灣) - 只限外賣
土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodies #香港美食 #美食推薦 #土瓜灣美食 #美孚美食 #土瓜灣 #甜品 #香港食評 #香港甜品【性價比之王🤯全港最抵食軟心巴斯克芝士蛋糕】
  • 小山園抹茶軟心芝士蛋糕