今日過開嚟旺角朗豪坊,見到原來開咗喺北海道人氣湯咖哩,好多人食就試下先。 適逢餐廳推出秋祭小食,我哋都揀咗幾款,分別係脆紫菜日本川海老 ($48)、炸薯條配黑松露醬($28),非常優惠抵食。 日本川海老:海老炸到脆卜卜,連個蝦殼都可以一齊食埋,味道鮮甜。配合香脆嘅紫菜,味道更為提升。 另外再叫咗個雞皮餃子,外皮金黃酥脆,內餡軟嫩多汁。雞皮油香十足,餡料亦都好飽滿。 炸薯條配黑松露醬:薯條炸得金黃香脆,而且熱辣辣,薯味濃郁,點埋個黑松露醬真perfect! Suage Special 湯咖喱:有唐揚炸雞、司華力腸、日本厚切煙肉、脆皮雞腿肉串,非常豐富。唐揚炸雞炸得金黃香脆,食落有燙口感,咬落去亦好juicy。 炙燒豚角煮湯咖喱:如果第一次食,呢個絕對係必點。湯咖喱套餐方面可以揀白飯、拉麵或烏冬,再有3款唔同湯底可以揀,普通原味湯底就唔使加錢,至於櫻花蝦濃湯同埋特選限定就要加$10,大家亦都可以按照自己喜好要嘅辣度。另外可以另加配料同蔬菜。 一上檯先先嚐一嚐個湯咖哩,湯頭非常清爽,不算太過濃稠,咖喱味道恰到好處,唔會太過鹹味。湯底用咗大量北海道出產嘅洋葱、蕃茄等蔬菜熬製而成,並加入多種香料

一上檯先先嚐一嚐個湯咖哩,湯頭非常清爽,不算太過濃稠,咖喱味道恰到好處,唔會太過鹹味。湯底用咗大量北海道出產嘅洋葱、蕃茄等蔬菜熬製而成,並加入多種香料,味道濃郁。

角煮豚肉就係成碗嘅靈魂,十分之有口感,肥瘦適中,燒香咗嘅叉燒入口即溶,非常好味!溏心蛋亦夠流心😋

餐廳除咗可以堂食之外,亦都有外賣飲品同埋雪糕。
2024-10-16
每次路過都會好奇 究竟湯咖喱係咩味道今次試完終於知道 同傳統日式有咩分別啦😆最主要都係質感上 相對黎講緊冇咁濃稠同埋可以用不同材料熬製湯底 口味更豐富🤩.🍴炙燒豚角煮湯咖喱 $92加錢可以換櫻花蝦濃湯或者季節限定口味不過第一次食當然要試咗原味先啦😌佢有多種辣度選擇 最高級別去到level 99今次試咗level 7 基本上都係偏溫和唔算辣😝豚角肥瘦適中 唔會好油膩亦唔會太過柴另外加咗串脆皮雞腿肉都幾好食🍗各式蔬菜配搭上湯咖喱 原來又幾夾 連唔太中意食蔬菜嘅我都食哂🤣.🍴帆立貝黑松露湯咖哩 $108黑松露湯係今期秋季季節限定口味嗰種獨有嘅香氣 食落味道當然更深厚濃郁😋主角換咗做帆立貝 大大粒夠哂厚身原來湯咖喱無論配肉類定配海鮮都夾到🫶🏻.🍴炸雞皮餃子 $38🍴脆紫菜日本川海老 $48兩款小食都唔錯 感覺用黎送酒一流特別係鹹香脆口嘅川海老 會令人食唔停口🦐.埋單時見到 原來佢地仲有做外賣飲品同雪糕不過今次食飽飽了 有緣路過再試下先🤓.📍Suage北海道湯咖喱 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓1號舖
每次路過都會好奇 究竟湯咖喱係咩味道
兩款小食都唔錯 感覺用黎送酒一流
特別係鹹香脆口嘅川海老 會令人食唔停口🦐
埋單時見到 原來佢地仲有做外賣飲品同雪糕
不過今次食飽飽了 有緣路過再試下先🤓
📍Suage北海道湯咖喱 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓1號舖
午餐
  • 炙燒豚角煮湯咖喱
  • 帆立貝黑松露湯咖喱
2024-08-30 2659 瀏覽
一直心心諗諗北海道既湯咖哩因為平時好多人排隊 今晚八點見排隊人龍終於少啲決定試下 見到有限定墨魚湯咖哩同意粉 咁特別所以叫左試下 咖哩可分辣度 叫左小辣 平時外面墨魚汁意粉會比較杰身 湯上就唔會 配料墨魚膠 用雞皮包住再炸 口感幾煙韌配菜仲有南瓜、翠肉瓜、茄子、蓮藕、薯仔溏心蛋等配菜女仔正常食量應該會好飽朋友叫左脆嫩柚子炸雞髀湯咖喱烏冬 雞髀都幾大隻 而且雞皮好薄咖哩跟左翠肉瓜、茄子、蓮藕等配菜 烏冬係粗身既 特別掛汁 呢個揀左中辣 辣得好過癮 因為佢鐘意咖哩湯配配菜 所以仲加左青椒 、蓮藕片 、白菜 不得不說 配菜吸晒d 咖哩既精華真係好好味 炙燒豚角煮 煮得好軟淋 日本厚切煙肉 表面煎到好香 食落啖啖肉北海道薯條配熔岩芝士 上碟熱辣辣 就算搭配濃郁既熔岩芝士薯仔味仍然好香食落外脆內軟 食唔停口 呢到仲有北海道3.5 生乳軟雪糕可惜洗緊雪糕機 下次經過一定要試下
一直心心諗諗北海道既湯咖哩

咖哩可分辣度 叫左小辣
平時外面墨魚汁意粉會比較杰身
湯上就唔會
配料墨魚膠 用雞皮包住再炸 口感幾煙韌
配菜仲有南瓜、翠肉瓜、茄子、蓮藕、薯仔溏心蛋等配菜
女仔正常食量應該會好飽

朋友叫左脆嫩柚子炸雞髀湯咖喱烏冬
雞髀都幾大隻 而且雞皮好薄
咖哩跟左翠肉瓜、茄子、蓮藕等配菜
烏冬係粗身既 特別掛汁
呢個揀左中辣 辣得好過癮

因為佢鐘意咖哩湯配配菜
所以仲加左青椒 、蓮藕片 、白菜
不得不說 配菜吸晒d 咖哩既精華真係好好味

下次經過一定要試下
  • 墨魚汁脆皮墨魚膠膠湯咖哩
  • 脆嫩雞髀湯咖喱
2024-08-13 2812 瀏覽
這間來自北海道札幌的湯咖喱,湯底是採用北海道直送的,還榮獲國際旅遊平台2023年度札幌咖喱類別排名第一,平日晚上排着小小的人龍,一於試試~.食物款式配搭很彈性,可以自己挑選飯、烏冬或拉麵、湯底、辣度 ,湯底可以選原味、櫻花蝦濃湯+$10、特選限定+$10,🌶️而辣度更提供八種選擇,包括原味、BB辣、小小小辣、中辣、特辣、極辣、地獄辣、無語辣。無論能不能吃辣,還是吃辣愛好者都可以照顧得到。🥬配菜都很豐富,有茄子、南瓜、翠玉瓜、西蘭花及兩款時令蔬菜,還有溏心蛋。配菜是有經過調味,而且很入味,味道出色。♡日本廣島蠔湯咖喱🦪$108這款我選了我喜歡的彈牙烏冬,辣度選了最基本的BB辣,不太有辣的味道,感覺下次可以挑戰一下小小小辣。廣島蠔頗大隻的,蠔味濃郁。另外+$12追加了意大利啡菇,這個意大利啡菇出乎我意料之外的好吃,茹質很軟腍,感覺熬製時間很長,所以很入味呢!推介!大家要點來嚐嚐唷~♡脆嫩柚子炸雞脾湯咖喱🍗$88同行朋友就選了飯配湯咖喱,雞脾帶柚子香味,這款點了中辣,味道比較惹味。♡北海道薯條配熔岩芝士$45薯條被芝士浸滿,芝士拉絲超邪惡,芝士份量絕對對得起熔岩芝士這個名稱啊!♡日本3.5生乳
這間來自北海道札幌的湯咖喱,
湯底是採用北海道直送的,
還榮獲國際旅遊平台2023年度札幌咖喱類別排名第一,
平日晚上排着小小的人龍,一於試試~
食物款式配搭很彈性,
可以自己挑選飯、烏冬或拉麵、湯底、辣度 ,
湯底可以選原味、櫻花蝦濃湯+$10、特選限定+$10,
🌶️而辣度更提供八種選擇,包括原味、BB辣、小小小辣、
中辣、特辣、極辣、地獄辣、無語辣。
無論能不能吃辣,還是吃辣愛好者都可以照顧得到。

🥬配菜都很豐富,有茄子、南瓜、翠玉瓜、
西蘭花及兩款時令蔬菜,還有溏心蛋。
配菜是有經過調味,而且很入味,味道出色。

♡日本廣島蠔湯咖喱🦪$108
這款我選了我喜歡的彈牙烏冬,
辣度選了最基本的BB辣,
不太有辣的味道,感覺下次可以挑戰一下小小小辣。
廣島蠔頗大隻的,蠔味濃郁。

另外+$12追加了意大利啡菇,
這個意大利啡菇出乎我意料之外的好吃,
茹質很軟腍,感覺熬製時間很長,所以很入味呢!
推介!大家要點來嚐嚐唷~
脆嫩柚子炸雞脾湯咖喱

♡脆嫩柚子炸雞脾湯咖喱🍗$88
同行朋友就選了飯配湯咖喱,
雞脾帶柚子香味,這款點了中辣,味道比較惹味。

♡北海道薯條配熔岩芝士$45
薯條被芝士浸滿,芝士拉絲超邪惡,
芝士份量絕對對得起熔岩芝士這個名稱啊!
日本3.5生乳軟雪糕新地

♡日本3.5生乳軟雪糕新地$38
可以選朱古力醬或者士多啤梨醬,
不過可能因為生乳成份比較多,雪糕溶得比較快,
所以到手後要快點吃唷~
還有水果伴雪糕,士多啤梨和藍莓數量不少,
表面有我們選了的朱古力醬,
還有果仁碎,朱古力百力滋,口感更豐富。
香蕉朱古力奶

♡香蕉朱古力奶$36
不會太甜太漏,可以喝到均勻的香蕉和朱古力味道,
感覺不太嗜甜的人都會喜歡。

✔️餐廳設加一服務費
脆嫩柚子炸雞脾湯咖喱
日本3.5生乳軟雪糕新地
香蕉朱古力奶
  • 意大利啡菇
2024-12-08 0 瀏覽
夜晚八點半去,叫咗一個炙燒咖哩跟飯同帆立貝咖哩湯拉麵,小食同一杯香燈菠蘿蜜綠茶。友人嗰飯份量好少(細過手掌size)男仔食一定唔飽,帆立貝嗰拉麵好似公仔麵,整體而言,平平無奇,唔值價錢。杯綠茶根本係濃縮燈汁溝大量水feel,又淡又難飲,但價值$26😅最嬲係食到9:00 last order完有個男人侍應過嚟叫我哋埋單先,我哋仲咬緊啲食物,正常都放低張單等一陣再收,但係佢又唔係喎,態度又差,直接問我哋咩payment禁埋機咁,嗰客仲食緊野咁催客埋單真係第一次見,完全無禮貌,仲要收service charge😅,絕對無下次

近年來香港多左好多湯咖喱,有別於我地香港平時食開既咖喱飯。湯咖喱顧名思義咖喱變成湯,與濃稠咖喱作法完全唔同。食之前有點擔心咖喱味會過重,幻想平時食開既咖喱汁飲落肚都幾係野🤯🍽️日式叉燒湯咖喱|$82|推薦👍🏻上菜啦~大大片既叉燒配搭各款各樣既蔬菜。叉燒唔好以為叉燒睇落去大大片實無死,我試過唔少拉麵店既叉燒都係大大片點知食落得一片又或者薄如紙好彩,今次呢間仲有好2-3大片叉燒講唔上係超級厚,但厚度可接受,食落非常柔軟。蔬菜配菜有茄子、蓮藕、翠玉瓜、和西蘭花湯咖喱總係伴隨多些蔬菜,自我感覺都健康D😆食物款式可以揀配飯、烏冬或者拉麵湯底可以揀原味、櫻花蝦濃湯(+$10)、特選限定(+$10)辣度更有8個選擇,包括原味、BB辣、小小小辣、中辣、特辣、極辣(+$10)、地獄辣(+$10) 、無語辣(+$20)🍽️海苔魷魚天婦羅 |$28雖然炸出黎好熱,但食落就無咩海苔味,調味亦算淡。再者炸粉厚亦唔係天婦羅炸法🍽️果香茶|跟餐不用加錢的果香茶,茶味淡淡,當有味道的水飲便可環境:🌟🌟🌟地理:🌟🌟🌟🌟🌟賣相:🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟推薦度:🌟🌟🌟(5星為最高)🍽️ Suage北海道湯咖哩📍旺角亞皆老街
近年來香港多左好多湯咖喱,有別於我地香港平時食開既咖喱飯。
湯咖喱顧名思義咖喱變成湯,與濃稠咖喱作法完全唔同。
日式叉燒湯咖喱
日式叉燒湯咖喱
🍽️日式叉燒湯咖喱|$82|推薦👍🏻
上菜啦~大大片既叉燒配搭各款各樣既蔬菜。

叉燒
點知食落得一片又或者薄如紙
好彩,今次呢間仲有好2-3大片叉燒
講唔上係超級厚,但厚度可接受,食落非常柔軟。

蔬菜
配菜有茄子、蓮藕、翠玉瓜、和西蘭花
湯咖喱總係伴隨多些蔬菜,自我感覺都健康D😆
食物款式可以揀配飯、烏冬或者拉麵
辣度更有8個選擇,包括原味、BB辣、小小小辣、中辣、特辣、
極辣(+$10)、地獄辣(+$10) 、無語辣(+$20)
海苔魷魚天婦羅
🍽️海苔魷魚天婦羅 |$28
雖然炸出黎好熱,但食落就無咩海苔味,調味亦算淡。
再者炸粉厚亦唔係天婦羅炸法
果香茶|跟餐
🍽️果香茶|跟餐
不用加錢的果香茶,茶味淡淡,當有味道的水飲便可

環境:🌟🌟🌟
(5星為最高)
🍽️ Suage北海道湯咖哩

📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓1號舖
2024-11-25
嗌咗蠔湯咖喱烏冬,d蠔好肥美鮮甜,滿足到我想食蠔嘅慾望 。湯咖喱正嘅地方係唔會太濃太淡啱啱好,亦都唔鹹,可以當湯咁樣食,烏冬真係幾正。鍾意佢入邊有啲蔬菜,令到顏色豐富啲又可以轉換下味道。不過座位有啲迫,而且燈光直接射向頭,好「曬」。
不過座位有啲迫,而且燈光直接射向頭,好「曬」。
2024-11-05 481 瀏覽
自從去完北海道之後好鍾意食湯咖喱 原來北海道湯咖喱品牌都嚟咗香港位置就喺朗豪坊好方便除咗咖喱之外都 仲有外賣的甜品和飲品-午食之選價錢包含主食 、飲品雞肉串肉質嫩滑多汁,啖啖肉好好食湯咖哩可配芝士飯 或者 拉麵 或 烏冬可以選辣度有淡淡的辣香~賣相不錯,配菜豐富湯咖哩配菜有南瓜、翠肉瓜、茄子、蓮藕、薯仔、溏心蛋等。-黑松露季節限定系列一上枱已經好香黑松露味~薯條勁脆好食😋!脆紫菜日本川海老海老炸得香口 細細粒忍不住一口接一口-唐揚炸雞 我鐘意蘸咖哩🍛薯仔芝士餅 必食!煙煙韌韌

自從去完北海道之後
好鍾意食湯咖喱
原來北海道湯咖喱品牌都嚟咗香港
位置就喺朗豪坊好方便
除咗咖喱之外都
仲有外賣的甜品和飲品

午食之選
價錢包含主食 、飲品

雞肉串肉質嫩滑多汁,啖啖肉好好食
湯咖哩可配芝士飯 或者 拉麵 或 烏冬
可以選辣度
有淡淡的辣香~
賣相不錯,配菜豐富

湯咖哩配菜有南瓜、翠肉瓜、茄子、蓮藕、薯仔、溏心蛋等。
黑松露季節限定系列
一上枱已經好香黑松露味~
薯條勁脆好食😋!

脆紫菜日本川海老

海老炸得香口 細細粒
忍不住一口接一口
唐揚炸雞 我鐘意蘸咖哩🍛

薯仔芝士餅 必食!煙煙韌韌

• 唐揚炸雞
  • 脆皮雞腿肉串湯咖喱
其實都真係第一次食湯咖哩,跟傳統食開的日本咖哩完全不同,質感無咁濃稠,咖哩完全是融合在湯底之中。湯底除有原味,還可以加$10轉櫻花蝦濃湯或特選限家的湯底。而且有多種辣度選擇,小女子自問都算是嗜辣者,第一次食先試大辣的Level 7,感覺辣味不算太勁,下次我要加$10挑戰極辣的Level 10或地獄辣Level 20。如果外賣的話,不知道辣味會不會有變呢,原來除了主食連飲品及雪糕都可以外賣,下次試試。炸薯條配黑松露醬 $28開正餐前先點了份小食醫肚,新鮮即炸的薯條切得幾粗身,外脆內嫩,配埋好香的黑松露醬,食到停不了口。墨魚川海老釀大啡菇黑松露湯咖喱 $118店家正在做黑松露季節期間限定,所以有好幾款黑松露湯咖喱的選擇。就湯底而言,咖哩味比較重,不過每一口都有少少黑松露香,都幾好飲。三粒大啡菇釀滿墨魚肉和蝦肉,彈牙的肉質加上軟淋的菇菇,口感幾豐富,配菜都算多,有溏心蛋、茄子、南瓜及蓮藕,拉麵麵身偏軟,但算掛汁,味道不錯。Suage Special湯咖哩 $98本身原價$118的Suage Special湯咖哩,因為最近做緊感謝祭減了$20。配料好豐富,有好大條的司華力腸、日本厚切煙肉、唐揚

炸薯條配黑松露醬 $28

墨魚川海老釀大啡菇黑松露湯咖喱 $118

Suage Special湯咖哩 $98
本身原價$118的Suage Special湯咖哩,因為最近做緊感謝祭減了$20。配料好豐富,有好大條的司華力腸、日本厚切煙肉、唐揚炸物、脆皮雞腿肉串,還有溏心蛋、茄子、南瓜及蓮藕等蔬菜,食晒整碗配料已經好夠飽,白飯只是點綴呢。

士多啤梨乳酪特飲 $36、香橙菠蘿蜜茶 $28
乳酪特飲入口感覺好清爽亦夠甜,強調建議加$4腰果碎碎,一邊飲一邊食下腰果粒,好味。香橙菠蘿蜜茶原來茶底、甜度都有得揀,烏龍茶底茶香頗重,甘甘甜甜,解渴。
2024-10-30
2024-11-01 387 瀏覽
自從去完北海道就愛上左湯咖哩凍冰冰食返個湯咖哩即刻成個人暖笠笠係北海道最出名嘅品牌Suage原來香港朗豪坊都有分店 天氣開始涼涼地 就去回味下先期間限定黑松露系列帆立貝黑松露湯咖哩帆立貝大大粒又鮮味黑松露唔會太濃 唔會蓋過咖哩嘅味道炸薯條配黑松露醬薯條新鮮炸起勁酥脆黑松露醬好Creamy 好香鮮野菜盛湯咖哩加灸燒豚角煮北海道一定要食野菜 因為佢地嘅蔬菜真係別好味自帶天然甜味 佢地嘅湯咖喱仲可以加錢換湯底有櫻花蝦濃湯同特選限定仲可以自己揀辣度 自己咖哩自己話事😋記得湯咖哩正確食法係將白飯加入湯咖哩入面食😋芒果乳酪特飲好濃乳酪味 好濃厚 加芒果好夾伯爵荔枝橙茶清爽之選 香橙同荔枝好平衡唔會互相搶左對方嘅味道佢地嘅飲品同雪糕有好多款式可以外賣 行住街食🥰真係好開心香港都食到北海道正宗嘅味道😚
自從去完北海道就愛上左湯咖哩

清爽之選 香橙同荔枝好平衡唔會互相搶左對方嘅味道

佢地嘅飲品同雪糕有好多款式可以外賣 行住街食🥰

真係好開心香港都食到北海道正宗嘅味道😚

2024-11-01 330 瀏覽
餐廳位於朗豪坊,位置方便,鄰近旺角地鐵站,餐廳主打源自北海道札幌既湯咖哩,環境開揚舒適。炙燒豚角煮湯咖喱鳥冬選擇左Suage原味湯咖哩,睇番介紹湯底採用大量當地出產的洋蔥、番茄等蔬菜熬製成高湯,並加入秘製的混合香料,包括露黃、豆蔲、丁香、月桂、辣椒、馬薩拉等多種食材通過長時間熬製而成,使食材精華與湯底完美融合,散發出獨特的濃郁鮮味。墨魚川海老釀大啡菇黑松露湯咖哩湯底黑松露味頗為濃郁,與湯咖哩融合令其更為香口同時creamy,海老肉釀入大啡菇內,食落口感豐富,蝦肉肉質軟熟同時大啡菇十分多汁,整體味道有層次感。脆紫菜日本川海老川海老有別一般細蝦乾,海老外皮香脆,內裏蝦頭有膏,蝦油甘香純厚,是不錯佐口小吃,配搭脆紫菜特別爽口。青蘋果乳酸梳打菠蘿椰汁涷奶

炙燒豚角煮湯咖喱鳥冬

墨魚川海老釀大啡菇黑松露湯咖哩

脆紫菜日本川海老

青蘋果乳酸梳打

菠蘿椰汁涷奶

2024-11-01 292 瀏覽
呢間喺北海道嘅湯咖喱專門店,原來喺香港都開咗分店,之前去北海道旅行一直都好想試,但係好多人排隊,唔夠時間所以冇試到。今次嚟咗朗豪坊去食佢嘅湯咖喱,點左脆嫩柚子炸雞脾湯咖喱,湯咖喱比起普通嘅咖喱清淡,食完唔會又好滯嘅感覺,但係又有好香嘅咖喱味,除咗炸雞髀之外,仲有多款蔬菜,好豐富。除咗湯咖喱,今次仲點咗黑松露極旨蛋拌烏冬,烏冬上面有兩隻生嘅高級蘭王蛋,將意大利黑松露油、牡蠣木魚醬油同埋海苔碎加入,攪拌勻循,淡淡都有好香嘅黑松露味,好正。小食方面,點左脆紫菜日本川海老,好惹味!

小食方面,點左脆紫菜日本川海老,好惹味!
  • 脆嫩雞髀湯咖哩
2024-10-28 294 瀏覽
話說爹哋媽咪同妹妹去咗北海道旅行返嚟買咗好多手信俾我突然之間我亦好想回味當地餐廳即刻約朋友去食北海道湯咖喱脆紫菜日本川海老 $48起初仲以為要自己剝殼,原來係細細隻好脆卜卜嘅蝦仔,撈埋紫菜食口感好特別!帆立貝黑松露湯咖喱 $107新鮮嘅帆立配埋香氣十足既黑松露,非常誘人~ 天氣越嚟越涼,食咖喱真係好暖胃!咖喱仲有唔同辣度選擇,我自己就點咗微辣,真係唔係好辣!另外加錢 + $28可以配埋炸雞,幾惹味!炙燒豚骨湯咖喱 $92朋友同我都點咗原味嘅咖喱,個湯用咗唔同嘅香料同埋煲湯熬製而成,配烏冬吸晒湯既味,豚骨煮肉夠軟腍腍,配料都好豐富,有蓮藕、西蘭花、半熟溏心蛋、茄子、南瓜!我仲加左 +$18 雞肉串!蔥香烤牛舌 $38牛舌烤得啱啱好,唔會太硬,加埋大蔥同埋檸檬汁幾開胃!外賣仲可以叫雪糕和唔同的飲品!下次試下先!
話說爹哋媽咪同妹妹去咗北海道旅行
返嚟買咗好多手信俾我
突然之間我亦好想回味當地餐廳
即刻約朋友去食北海道湯咖喱

脆紫菜日本川海老 $48

帆立貝黑松露湯咖喱 $107

炙燒豚骨湯咖喱 $92

蔥香烤牛舌 $38
牛舌烤得啱啱好,唔會太硬,加埋大蔥同埋檸檬汁幾開胃!

外賣仲可以叫雪糕和唔同的飲品!下次試下先!

2024-10-28 308 瀏覽
帆立貝黑松露湯咖哩烏冬,帆立貝大大粒,食落口帶有濃郁的鮮味,配埋香氣濃郁嘅黑松露湯咖喱,味道好夾!仲有其他蔬菜配料:蓮藕、南瓜、茄子等等,仲有好彈牙嘅烏冬,真係好掛汁炙燒豚角煮湯咖喱拉麵,厚厚嘅炙燒豚角煮,香氣四溢,食落口油脂好豐富!湯咖喱可以仲可以加錢換其他嘅湯底,但我今次選擇左原味!都有好香濃嘅咖哩味道,配埋各種蔬菜配料同埋拉麵,份量都幾多!我最鍾意就係食茄子北海道薯蓉芝士年糕外層炸得微脆,但食落口煙韌軟糯,內餡有薯蓉同埋芝士,味道好夾!柚子醬沙律沙律菜好新鮮,配埋柚子醬好清新!日式炸餃子酥脆焦黃,煎得啱啱好炸薯條配黑松露醬好惹味Suage 乳酪特飲味道酸酸甜甜金橘百香果茶,金橘配埋百香果味道,酸酸甜甜,好清爽又開胃,而且好解渴!餐廳舒適寬敞,湯咖喱仲有唔同嘅辣度可以選擇!餐廳仲可以外賣飲品同埋雪糕!餐廳店員服務態度好友善,抵讚

柚子醬沙律沙律菜好新鮮,配埋柚子醬好清新!

日式炸餃子酥脆焦黃,煎得啱啱好

炸薯條配黑松露醬好惹味

Suage 乳酪特飲味道酸酸甜甜

2024-10-27 502 瀏覽
大熱天時去旺角,一定要揀有冷氣嘅商場食飯,否則可能食到一身汗。所以選擇去朗豪坊有足夠冷氣嘅地方食晚餐。成日經過4樓food Court,都會經過依間北海道咖喱餐廳,所以好奇心駒使下便入去一試。餐廳環境好,是開放式嘅餐廳,所以感覺沒有那麼侷促。究竟北海道湯咖哩是什麼的一回事?真的很想知道。叫了一個日式唐揚雞湯咖喱烏冬,唐揚得剛剛好,外邊脆脆的,裏邊雞肉有肉汁流出,非常好味,至於湯咖喱烏冬,係日式咖喱飯個汁,加多啲水同整返傑啲咁,所以咖哩味唔會香濃左,依然有少少日式咖喱味,但就冇日式咖喱飯的那種咖哩香。另外叫了一個脆嫩柚子炸雞髀湯烏冬,「脆」方面,外皮是有一點點脆的,「嫩」方面,就食不出來,因為咬入雞髀入邊,雞肉有點嚡亦沒有肉汁的,「柚子」方面,我真的很用心吃,用清水沖口,閉上眼睛細心品嚐,但是真的食不出來有半點的柚子味,所以真的有點失望。整體麻麻,冇咩都唔會再食 。