2014-06-29 558 瀏覽
周末早餐,就來吃個豐富一點吧,剛好收到公關送來的換領信,就吃個Subway的潛艇堡吧,配一瓶的維他命水。。選了蜜糖麵包,是款軟包來的,有雞肉和牛肉片在裏面,要在裏面加芝士。一口吃到那麽多配料的感覺是挺滿足的,溫溫的,半融的芝士是加分點。吃過豐富的早餐,又是精神滿滿的一天。這種維他命水,聽說過是好幾篇了,但還是初次喝到,有好幾款口味可選了,選了檸檬口味,入口是沒太强的甜感,也不錯。

10 分鐘 (外賣自取)
2014-06-26 796 瀏覽
一向都幾鍾意Subway嘅產品,因為價錢實惠之餘,份量十足,又可以自由選擇配料。以往多數幫襯半島中心分店,貪佢近尖東百週年紀念公園,尤其秋涼,買個潛水堡,邊享受陽光,邊享受美食,心情都寧捨開朗。不過,自半島中心分店結業後,如再要晌百週年紀念公園嘆潛水堡,就要光顧帝國中心分店嘞。依晚走到過嚟,估唔到咁多人排隊。大抵因為潛艇堡選擇款式多,用料豐富,由包款、配料、醬汁都可按個人喜好自由配搭,實在好適合香港人多心又成日想試新嘢嘅心態,當然,味道好先可以長遠留住客人嘅。記得以前Subway嘅潛水堡分4個級別:經典Classics、滋味Favorites、傳統Traditional及優質Premium,雖然依家取消咗名稱上嘅分級,但都照樣分開4個價錢:$25.8、$29.8、$35.8、$39.8(以6吋單價計),分別在於所用嘅主材料。加$13.8就可以轉為套餐,包括多杯16安士汽水或330亳升罐裝,以及兩塊美式曲奇或薯片一包,其實加十幾蚊多兩塊美式曲奇都抵啦。有食開Subway嘅人都知,佢哋一向都有5選1嘅抵食「$25Combos」組合,一款6吋潛水堡加一杯中汽水或330亳升罐裝,都只喺賣$25
依晚走到過嚟,估唔到咁多人排隊
。貪小便宜嘅小弟就一定揀本身最貴嘅辣味經典,因為單價都要成$35.8,加埋杯中杯汽水$10,足足喺55折,抵過食麥記啦
不過,今次嚟就唔喺食依個$25Combos喇,而喺另一個限定供應嘅組合
:6吋公司潛艇堡 + GLACÉAU vitaminwater。以單價計,前者賣$39.8,後者每樽賣$18,依家合計賣$42,都平近3成
;又或者咁諗,買個公司潛艇堡,加多兩蚊多啲就有成支「維他命水」,感覺就仲抵
。反正有啲人唔飲得汽水,又唔鍾意食曲奇,套餐優惠都無佢份,而依個組合又可能幾啱佢哋。
公司潛艇堡

4種麵包(蜜糖燕麥、全麥、意式香草芝士、白麵包),始終都喺蜜糖燕麥包喺小弟至愛,因為外型粗中有柔,軟熟而帶有點點甜香,又有種燕麥嘅粗糙口感
。如果唔鍾意食包,客人亦可揀卷餅,即喺好似啲墨西哥卷咁,免費轉唔需要額外加錢,較為人性化嘅政策。
包款選項
依款潛艇堡預設好嘅主材料包括火雞胸肉片、火腿薄片及燒牛肉,既然要食得「芝選」,梗要求加芝士啦
,而配菜要咗青瓜、蕃茄、醃酸瓜、紫洋蔥、青椒、生菜絲和橄欖,加起嚟一啲都唔配角呀
配菜選項
醬汁,又喺蜜糖,蜜糖芥辣醬吖,唔該
醬汁選項
一份滿滿嘅公司潛艇堡就即時呈現眼前,拿上手已知斤兩十足,非常墜手。實在太多材料喇,影相可能唔多好睇,不過味道就絕對唔失禮。啲薄肉片薄嫩好食,尤其燒牛肉,就算薄薄一片都食出味道,而紛陳嘅配菜,滿足晒味蕾嘅好奇,口感、味道晌口腔內都變化萬千,每一啖都有所不同,依個就喺Subway潛艇堡嘅精彩之處
GLACÉAU vitaminwater檸檬味
「維他命水」印象中都喺第一次飲,以低卡、縕含豐富維他命、無添加人工色素或香料為賣點,據知已經出咗近十款,不過,今日晌度所見,就只有4款:blueberry、orange、dragonfruit、lemonade。揀嚟檸檬味因為喜歡清爽嘅感覺
,冰涼嘅檸檬味維他命水,入口微酸,檸檬味唔會太搶,雖則話喺無添加嘅營養素飲品,始終跟鮮榨果汁唔同,個人覺得較似飲「得力素」一類嘅營養飲品。
GLACÉAU vitaminwater
GLACÉAU vitaminwater檸檬味
再睇番個宣傳板話件6吋公司潛艇堡只有6克脂肪
,雖然唔知實際點樣量度,但食落的確滋味輕盈,尤其配以開胃醬汁
。多謝公關嘅送贈,一份美味嘅潛艇堡,一樽滿載活動嘅營養飲品,叫人好好準備迎接依個炎炎盛夏。
題外話/補充資料: 利益申報:雖然無剔到「試食活動」一欄,但文中已表明喺公關送贈,再者,小弟當日換領潛艇堡都喺整好之後,再遞上換領信,事前全無預訂,所以,認為無必要剔「試食活動」多此一舉啫。況且,人人口味不同,上述食文都喺隨心所發,個人食後感而已!
Tried this $42 combo set which consists of a SUBWAY Club™ and a bottle of GLACÉAU vitaminwater at SUBWAY. (Normally it would cost HK$57.8).According to Subway, the SUBWAY Club™ is low-fat and low-calorie containing only 6-grams of fat.Subway has met the nutritional criteria set forth by the American Heart Association's Heart-Check Meal Certification Program.For drinks, there are quite a few flavours.Glacéau vitaminwater is from New York, sold in major cities including London, Paris, Tokyo, Seoul

Glacéau vitaminwater is from New York, sold in major cities including London, Paris, Tokyo, Seoul. It is enhanced with nutrients without artificial flavourings.

SUBWAY Club™:
I liked combination of ham, beef and turkey because it was filling, and all the meats were lean.
I had a simple sub, so I just opted for tomatoes and olives with ranch sauce.
The sub was simple and delicious with the juicy tomato slices and meats.
xxx: blueberry pomegranate:
The drink was light and not too sweet so next time I will try other flavours.
2014-06-16 512 瀏覽
炎熱既天氣真係我既天敵 可以令我咩都唔想做連飯都唔想食。星期六要上課既我選擇午餐都係以輕便為主。今個星期我就選了Subway的三文治餐這個有維他命水又有三文治的餐不錯, 感覺比配汽水light一點 (價錢: $42)如平常的套餐一樣可選擇不同的包及醬汁, 今次我選了蜜糖燕麥包+蛋黃醬的組合以往的從未點過這款包, 味道令我有點意外, 烘烤過的包燕麥有點脆口, 帶有一點蜜糖的甜味,半溶化的芝士還夾著火腿滿滿是濃郁, 再配上大量洋蔥蕃茄生菜青椒等爽口蔬菜,使味道十分清新。不用十分鐘我就ko左佢
炎熱既天氣真係我既天敵 可以令我咩都唔想做連飯都唔想食。
星期六要上課既我選擇午餐都係以輕便為主。
今個星期我就選了Subway的三文治餐
使味道十分清新。不用十分鐘我就ko左佢
2014-06-14
5 分鐘 (外賣自取)
2014-06-09 82 瀏覽
在美國生活的時候, 當然有到訪過SUBWAY, 對這個品牌是很熟悉的. 回到香港之後, 如果想吃得輕宜一點, 也會前來SUBWAY的. 是日就在店方的邀請下, 前來一試SUBWAY於五月份推出的全新低脂低卡路里輕盈滋味套餐.其實SUBWAY是全球第一家能夠符合美國心臟協會心臟檢查膳食認證計劃所訂營養標準的快餐餐廳, 而這個全新低脂低卡路里輕盈滋味套餐就為客人帶來有營套餐, 以脂肪含量低於6克的6吋公司潛艇堡, 再配以低卡路里的GLACÉAU vitaminwater, 只是$42一客, 很適合這個夏天去享用.低脂低卡路里輕盈滋味套餐 $42: 8分, 這客6吋公司潛艇堡, 有好幾款麵包選擇, 我是日的選擇是白麵包.接下來店員就會配上火雞胸嫩肉切片, 燒牛肉以及黑森林火腿切片. 至於自選新鮮蔬菜和配料也有不少選擇, 包括蕃茄, 洋蔥, 生菜, 青瓜等等, 大家可以自行選擇, 配搭出最適合自己的款式. 最後, 還要選擇醬汁, 我就揀選了甜洋蔥醬.這個就是我的6吋公司潛艇堡.白麵包會是比較大路的選擇, 質感鬆軟, 而幾款肉類配搭就讓愛吃肉的我滿足, 但脂肪含量只有6克, 很健康呢. 而其他新
這個就是我的6吋公司潛艇堡.
白麵包會是比較大路的選擇, 質感鬆軟, 而幾款肉類配搭就讓愛吃肉的我滿足, 但脂肪含量只有6克, 很健康呢. 而其他新鮮蔬菜和配料讓這客潛艇堡更加清新.
至於GLACÉAU vitaminwater這款健康飲品, 也是很低卡路里的, 還有豐富維他命. 我就揀選了熱帶柑桔味, 味道清新, 酸酸甜甜的, 很開胃.
SUBWAY的低脂低卡路里輕盈滋味套餐, 原價合共$57.8元, 現只以特價$42發售. 這客套餐用料豐富, 配上火雞胸嫩肉切片, 燒牛肉, 黑森林火腿切片以及自選新鮮蔬菜和配料, 健康美味, 低脂低卡路里, 真的是讓大家lighten up的好選擇.
外賣自取
2014-03-05 585 瀏覽
英文好,order無煩惱去到Subway先知自己英文"死", 惟有以一陽指輔助,見旁邊那位小姐操一口美國口音英語,很隨意便完成order程序,好不羨慕。幸好還有一位本地員工,真如他鄉遇故知,抓緊他不放!個人化的潛艇堡,份量足,味道好説回團購優惠,以$25買$45的現金劵即55折,見12吋的經典潛艇堡剛剛是$45,便要了一個,心想這優惠亦不外如是,火腿夾麵包,若以原價購買便有點笨了……但 原來此堡不同麥當勞或Burger King的漢堡,它是專為你配製的,同様是經典潛艇堡,你的和朋友的可以大不相同,因為此潛艇堡由外至内以至餡料均是任君選擇,尤其是配菜,若你貪心如我,你 只要説聲“everything",店員便會自動將所有新鮮蔬菜如番茄、青瓜、黑水欖、酸瓜、洋蔥、生菜等全都放進去。 你還可自選醬汁,我便選了最膩的蜜糖芥末和蛋黄醬了,確是滋味無窮,$45一個亦不為過。曲奇勝在便宜還有一張$45現金券,加錢買了$60十二塊奇曲,共有五款口 味,是較軟身的新鮮曲奇,負責人説他們每天只將曲奇翻熱兩次,叮囑我盡快食用。 味道方面,野莓較甜,三款朱古力只屬普通,反而燕麥提子最好吃。要為這曲奇下句評語,
英文好,order無煩惱
個人化的潛艇堡,份量足,味道好
包底選擇
曲奇勝在便宜
還有一張$45現金券,加錢買了$60十二塊奇曲,共有五款口 味,是較軟身的新鮮曲奇,負責人説他們每天只將曲奇翻熱兩次,叮囑我盡快食用。 味道方面,野莓較甜,三款朱古力只屬普通,反而燕麥提子最好吃。要為這曲奇下句評語,我便只有説它性價比較高,大家不要期望它能與Mrs.Fields 分庭抗禮。
$25的套餐一定比麥當勞套餐好
總括來説,用團購價55折吃12吋潛艇堡當然最優惠。沒有買團購的,$25的6吋潛艇堡連汽水亦不失為上佳選擇,大家不妨—試。
2014-02-24
團購
2013-08-05 297 瀏覽
 I have been to this location many times for the past 2 years. The foods were constant until now!!! Maybe they have changed the management/owner, but the food quality, and services are not up to par.As usual, I ordered the 6" veggie delite on white bread...the lettuces were brown not fresh, cucumbers are completely empty, and mayonnaise sauce to it last drop!!!That's not all! I purchased the meal set which should include a 6" sandwich, soda, 2 cookies (or bag of potato chip)...they only gave me

That's not all! I purchased the meal set which should include a 6" sandwich, soda, 2 cookies (or bag of potato chip)...they only gave me 1 cookie instead...
I will not go back to this location again
題外話/補充資料: Don't go there
2013-08-05
8 分鐘 (堂食)
  • none
2012-07-06 190 瀏覽
Subway每逢星期二3點後做buy 1 get 1 free 琴晚買左2條foot long嘅Veggie Patty on Wheat Bread今日食 叫左走醬,唔洗焗,多洋蔥. 今日午餐時自己焗番脆,加左​醃酸瓜同蜜糖芥末醬~圖中嘅係6-inch嘅size,​即係四倍咁嘅份量先至係$42.X~三文治雪左一晚都算新鮮,塊比中式素肉好食。但係要留意可能要耐心排15分鐘以上,同埋唔係間間分店都有buy 1 get 1 free!

!
2012-06-06
15 分鐘 (外賣自取)
$21.8
  • Veggie Patty
2012-06-22 163 瀏覽
今日(18/6/12)又黎食野,見到今日ge Sub of the day係turkey breast(火雞胸肉),其實想試好耐,但一直都冇機會。星期一的主題是turkey breast(火雞胸肉),配料只有火雞胸肉切片。麵包仍舊選了意大利香料麵包(parmensan oregano) 。配料仍舊選了芝士(cheese)、生菜(lettuce)和最愛的黑橄欖(olives),醬汁仍舊是最愛的橄欖油(oil)。(太懶了+食慣)可能是繁忙時間,比較多人,店員比上一次較沒有禮貌。之後,我叫了曲奇餅並把它轉成套餐首先,小弟先食火雞胸肉堡,味道不錯。之後,小弟就食曲奇餅。Subway既曲奇比較甜,所以小弟非常喜歡。但今次既曲奇淋曬所以小弟以後都唔會晌呢間Subway食曲奇!
之後,我叫了曲奇餅
並把它轉成套餐
首先,小弟先食火雞胸肉堡,味道不錯。
但今次既曲奇淋曬
所以小弟以後都唔會晌呢間Subway食曲奇!
題外話/補充資料: 相信大家去Subway時都試過比店員落錯單,:mad:小弟都試過三次。:huffy:但今次就:D冇落錯單!可能那店員不是外籍員工。
2012-06-18
3 分鐘 (堂食)
  • turkey breast
2012-06-15 196 瀏覽
九巴270A線廷長去尖沙咀應該係一件大事,今日特登去「遊車河」。又記得le間Subway就晌新總站附近,所以就過○左○黎食野。偶爾會去 Subway 買包,如果係早餐,就食芝士蛋。如果係午餐,就食Subway Melt(火雞火腿芝士煙肉堡)。但今次是買Sub of the day!,因為只是 $19!星期二的主題是Italian B.M.T(意大利經典),熱那亞式薩拉米香腸、意大利辣香腸和火腿。麵包選了意大利香料麵包(parmensan oregano) 。配料仍舊選了芝士(cheese)、生菜(lettuce)和最愛的黑橄欖(olives),醬汁是最愛的橄欖油(oil)。挑選好配料後,店員才會把麵包放進焗爐,所以有半溶的芝士。可能剛開門,只有小弟一人,店員非常有禮貌。之後,我叫了曲奇餅並把它轉成套餐最後,我搭270A番去。
○左○黎食野。
偶爾會去 Subway 買包,如果係早餐,就食芝士蛋
芝士蛋堡
,因為只是 $19!
Sub of the Day!
之後,我叫了曲奇餅
並把它轉成套餐
最後,我搭270A番去。
2012-06-12
$52 (早餐)
慶祝紀念
紀念日
芝士蛋堡
  • 意大利經典
2012-06-05 115 瀏覽
知道subway每日都有款特價包, 星期六是BLT(即係煙肉), 所以叫左個來試下.其實這裡就好似自己tailor made一個岩自己口味既麵包都唔錯, 包我選左個honey oat跟住店員將煙肉同芝士放入爐焗30秒左右, 最後自選配料及醬汁可能係有焗過, 個包帶微暖而且煙肉配上芝士都好香濃再加上大量既蔬菜配料當中自己最喜歡就係佢地既酸青瓜 再加上honey mustard醬汁甜甜地真係幾開胃.

2011-08-15 74 瀏覽
前排見幾個團購都有做Subway的推廣,$30就可以當$60使用,實在非常超值,所以,快快買了數張作不時之需。去到Subway,才被告知不可點叫Sub of the Day的(我記得好像說明沒有限制的),只可叫任何正價東西,我也沒有糾纏於這個問題上。我要的是Subway Club $35,即是公司潛艇堡,先選包:意大利甜心Parmesan Oregano,因為包面帶些芝士香,配料就一網打盡吧,甚麼也要,貪心嗎!還要求再多點洋蔥,醬汁選了較低脂的sweet onion。雖不是黃金組合,但就十分美味可口,尤其甜甜的醬汁,很特別,加上材料非常豐富,有火腿、火雞及牛肉,當然還有芝士及一大堆配料啦。朋友要的是Seafood and Crabs海鮮蟹肉潛艇堡 $35,同樣要意大利甜心Parmesan Oregano包,配料除了辣椒,也是甚麼都下在包裡,醬汁選了蜜糖芥末。不過,這款比較一般,所謂海鮮都吃不出甚麼來,而蟹肉只是無味蟹柳粒,很失望吧!

Subway Club 公司潛艇堡
Seafood and Crabs海鮮蟹肉潛艇堡
5 分鐘 (外賣自取)
2011-07-07 68 瀏覽
被門外大大張banner 寫住「脂肪低於6克」吸引入去試試係咪真係咁低脂order野食有幾個步驟第一個步驟:揀麵包menu上寫麵包種類有四種:蜂蜜燕麥包/白麵包/全麥包/意大利香料包店員話今日只有白麵包/全麥包供應好啦咁就揀一個6吋既全麥包做base第二個步驟:揀配料我揀左脂肪低於6克既公司潛艇堡即係有火雞胸肉,煙熏牛肉,火腿切片仲有芝士添!第三個步驟:揀蔬菜揀左蕃茄,青瓜,生菜,酸瓜同青椒最後一個步驟:揀醬汁揀左低脂蜜糖芥末醬一個包$35再加$12可轉做set配兩塊cookies+一罐汽水大功告成!蔬菜多如山 遮蓋左dee肉類添咬一口 麥包外皮脆卜卜 !!!芝士同肉類溶為一體 蜜糖芥末醬無乜芥末味 不過同個包太match! 食完成個包果然無肥膩感覺啊下唔通脂肪真係低於6克?cookies分別係提子乾cookie同花生cookie不是脆的那種 不過唔太甜 !好味!!
被門外大大張banner 寫住「脂肪低於6克」吸引
入去試試係咪真係咁低脂

order野食有幾個步驟
第一個步驟:揀麵包

店員話今日只有白麵包/全麥包供應
好啦咁就揀一個6吋既全麥包做base

第二個步驟:揀配料
我揀左脂肪低於6克既公司潛艇堡
即係有火雞胸肉,煙熏牛肉,火腿切片
仲有芝士添!

第三個步驟:揀蔬菜
揀左蕃茄,青瓜,生菜,酸瓜同青椒

最後一個步驟:揀醬汁
揀左低脂蜜糖芥末醬

一個包$35再加$12可轉做set
配兩塊cookies+一罐汽水

大功告成!
蔬菜多如山 遮蓋左dee肉類添
咬一口 麥包外皮脆卜卜 !!!

芝士同肉類溶為一體
蜜糖芥末醬無乜芥末味 不過同個包太match!
食完成個包果然無肥膩感覺啊下

唔通脂肪真係低於6克?
cookies分別係提子乾cookie同花生cookie
不是脆的那種 不過唔太甜 !好味!!

2011-07-06
2011-01-31 37 瀏覽
以半價團購咗subway ge coupon, $25就可以買價值$50嘅食物。買嘅時候預先要揀邊間分店,尖東呢間較就腳,而且食完仲可以去holly cow 食froyo。第一次食subway,原來都幾複雜,但亦可以話好高自由度,仲要點配都得。首先揀包,再揀餡,之後配料,最後sauce。要了white bread,roast beef, cucumber + lettuce + tomato, mayo sauce。再加多個cream mushroom soup, total $51。個湯味道好濃,好creamy,mushroom 大大片,好飲,不過有時會飲到未撈溶嘅cream。個包都唔錯,幾軟,無法包咁硬咁難咬。roast beef 大大片,份量也多,食到尾都仲有。beef口感略鞋,但好有牛味。阿媽就揀咗turkey & Ham, 都係加湯。佢話味道不錯,同埋佢揀多d配料,所以口感較豐富。
首先揀包,再揀餡,之後配料,最後sauce。
My LUNCH
Cream Mushroom soup
個包都唔錯,幾軟,無法包咁硬咁難咬。
Roast beef
Ham + turkey
Ham + turkey
My LUNCH
Cream Mushroom soup
Roast beef
2010-11-14 34 瀏覽
今日想食飽做午餐行到 Subway 門口,見都幾吸引入面去,冇人堂食原來,幾乎大部分人都係外賣堂食的變成了少數族裔了說出來真的沒人相信,這是在美國繼 M 記之後最受歡迎的快餐店……算了,最後我點了三文治我是用英文下單的,因為 Subway 有盡社會責任,聘請少數族裔員工可以來練練你的英文水平了當然,也可以用中文的,在店內有店員會聽得懂的我看了看餐牌,選了個意大利精選(單一個包都 $35,星期二特價 $19……)選了芝士味烘包(6吋長)包入面有意式腸仔 + 2塊芝士之後,店員又問,要什麼配料加到三文治裡他說:你加多少都可以,只要是我們免費提供的東西就行了我看了看,就加了洋蔥、cucumber、green pickles、番茄、avocado(還有很多東西未加)最後他又問:要什麼醬汁最後我要了 Oil & Vinegar (橄欖油 + 醋)整個過程,完全是 DIY,有店員根據你的 order 做出你 order 的三文治沒有主意的可以請店員自行幫你做一個最後還 +$12跟餐(+2塊曲奇 + 汽水)第一個要吃的當然是三文治啦一口咬下去已經有芝士包味出來了(之後個包的芝士味已經不明顯了……)再
今日想食飽做午餐

行到 Subway 門口,見都幾吸引

入面去,冇人堂食

原來,幾乎大部分人都係外賣

堂食的變成了少數族裔了

算了,最後我點了三文治

可以來練練你的英文水平了

當然,也可以用中文的,在店內有店員會聽得懂的

選了芝士味烘包(6吋長)

包入面有意式腸仔 + 2塊芝士

之後,店員又問,要什麼配料加到三文治裡

他說:你加多少都可以,只要是我們免費提供的東西就行了

最後他又問:要什麼醬汁

最後我要了 Oil & Vinegar (橄欖油 + 醋)

沒有主意的可以請店員自行幫你做一個

DIY 意大利經典

最後還 +$12跟餐(+2塊曲奇 + 汽水)

第一個要吃的當然是三文治啦

再咬,是 Oil & Vinegar 的味 + 伴料的味

酸酸甜甜的,挺開胃的

之後,又有芝士片 + 意式香腸味

咸咸的,再加上之前的酸甜,別有一番滋味

之後到那 2 塊曲奇

巧克力味曲奇餅

靠外的是彩虹巧克力曲奇

味道一般,不脆不暖,有點林

另一塊是雙重巧克力曲奇

有很濃的巧克力味,巧克力曲奇內還有巧克力醬在它的表面及內部

甜,但不太甜,不過仍然是不脆

如果下一次再來時,就再玩一次 DIY 吧
2010-11-12
DIY 意大利經典