2017-06-21 71 瀏覽
上次同朋友盲中中入黎試過後,印象大好!所以臨近父親節,老公問帶老爺去邊度食飯好,我都心思思想再來。。。(因為上次見隔離個 Pasta 好靚,好想再來試下!私心私心!)雖然住在東九龍,但老爺從來不知原來觀塘已有這麼多樓上食肆,開初同佢講話帶佢到工廈慶祝父親節,佢都少少質疑話:「工廈有嘢食咩?係咪工友大排檔?污唔污糟㗎?」好在後尾帶到佢上來時,佢都話地方好光猛、舒服企理、環境又好坐又幽靜好啱一家人傾計!我打來訂位時,已經問過父親節係咪好似出面絕大部份食肆嘩,會出特別(貴)餐牌?但小店真的好有良心,沒有趁機掠水只係同平時一樣,有套餐有散叫,任君選擇,價格亦跟往常晚市一樣無加價,仲換咗少少款式添!抵讚!老爺奶奶少吃西餐,所以今晚老公叫我發辦,根據家人的食材喜好,幫佢地點了幾個晚餐:首先一來,每人一份的頭盤,係 Parma ham melon !我先醒起:噢!賴嘢!我老公同我老爺都有蜜瓜敏感,一食就喉嚨痕㗎!即時同餐廳經理講:「唔好意思,我點餐時太大意,沒想起,但我家兩個男人不能吃蜜瓜。。。👉🏻👈🏻」經理好好人,雖然已經準備好了,盤都擺埋,亦完全無介意,仲話即刻幫我睇下點樣換過第二樣,後來入廚房
上次同朋友盲中中入黎試過後,
印象大好!
所以臨近父親節,老公問帶老爺去邊度食飯好,
我都心思思想再來。。。

雖然住在東九龍,
但老爺從來不知原來觀塘已有這麼多樓上食肆,
開初同佢講話帶佢到工廈慶祝父親節,

我打來訂位時,

但小店真的好有良心,沒有趁機掠水

首先一來,每人一份的頭盤,
係 Parma ham melon !

經理好好人,雖然已經準備好了,盤都擺埋,亦完全無介意,仲話即刻幫我睇下點樣換過第二樣,後來入廚房了解過後,馬上殷切的出來問我如果照食 ham 但走蜜瓜,另用新鮮沙律菜幫我即撈個沙律墊底好唔好!

當然好啦!其實係我自己唔小心無留意,
唔一早提出,到人地店家已經出了菜先話要換,
幫我係人情,唔幫先係道理!
所以真的非常感謝好好人的樓面經理咁幫忙,
小店這等服務太貼心了!

然後上餐湯,
老爺的松露野菌湯,
奶奶的法式洋蔥湯,
兩老都話好好味!

我同老公都要龍蝦湯。
龍蝦湯超有水準,
質感不過稠,
又唔似出面多數都過鹹!
龍蝦味好出好鮮,
仲有好多龍蝦肉粒!

飲埋餐單就上了兩個散叫的前菜:

西班牙烤乳豬是我上次食過好味向大家推薦的,
今次仍然是皮脆肉嫩!
配蘋果蓉來吃,不會覺得油膩!
正!

德國脆皮鹹豬手是老公和老爺的至愛,
廚師處理得非常之好!
個皮酥脆到不得了,
鹹味適中,肉質軟硬剛好,
特別時帶筋的位置爽口煙筋,
十分好吃!

然後最先上的主菜是奶奶的 :
香煎海爐魚 配 蕃紅花海鮮汁闊條麵!

一如上次,擺盤好有心機,配菜多樣化,
聞落好鮮味的海鮮汁,
連平時一啲都唔鍾意食西餐的奶奶都話非常好吃!
一個人好快就食哂成碟(平時晚飯食兩匙更飯㗎咋佢!)
仲連老爺話叫佢分兩啖試下佢都唔制!好攪笑!

到老爺的羊架,
主角話 medium 生熟程度控制好好,
肉嫩有汁,配菜樣樣好味!
最後連一塊葉都食哂!

老公的NZ Beef Rib Eyes 一樣吸引,
擺盤精緻,鮮製薯餅連一向麻麻地薯仔的老公都讚好味,
肉眼亦軟淋多汁,
唯一不足係大胃王表示唔夠喉。。。

來到我的主菜就是這個上次錯過了,
今次一心要來試返的:香煎大虎蝦配龍蝦汁意粉!

講真,真係太好食了!
首先個汁超重龍蝦味,好鮮甜,
再配埋 sun dried tomato 來煮,那濃鮮茄香,將龍蝦味帶得更出,微微帶甜的調味令成個味覺配搭好和諧!
意粉的質地完全是 perfect Al Dente,掛汁度亦非常滿意!
虎蝦爽口彈牙,超正!
根本我一碟都唔夠喉,仲要被我對面個大胃王偷咗我兩箸!

(重要事情講三次!)😤

甜品選了 : 現做糖漬栗子 crepe + 栗子雪糕!
Crepe 是薄脆型,好重麥香,
Caramelised chestnut 香甜粉嫩,
配上雪糕同吃,太幸福了。。。

2017-06-18
慶祝紀念
父親節
  • 香煎大虎蝦配龍蝦汁意粉
2017-06-21 164 瀏覽
位於觀塘成業大廈1樓的Sunprime Cafe, 食物有水準。餐廳的坐位不算太多,但位置闊落,適合情侶到訪用餐,店內更有一幅漂亮的壁畫作裝飾。第一份主菜為蕎麥法式班戟配香煎鵝肝、烤雞(菠菜忌廉汁),經理建議可切一小片班戟包住肉一起吃,鵝肝入口很油潤,配上班戟後中和了少許油膩感,烤雞則選用了雞胸肉,啖啖肉。吃前記得點少許忌廉汁,更開胃,如果忌廉汁可多少許便更好,另外略嫌班戟有少許過火,所以煮得有點乾。第二份主菜為羊奶芝士焗紐西蘭羊鞍 配 西班牙辣肉腸炒新薯 (露絲瑪利燒汁),羊鞍煮得剛剛好,肉juicy之餘又不太膻。如果羊鞍煮得過熟,會失去肉汁,肉質變得很嚡。另外一樣有驚喜的飲品為自家製朱古力特飲。經理介紹此飲品由可可比例百分之七十二的朱古力塊溶製而成,入口有少許苦澀,所以面頭的忌廉能中和該澀味。呷一口,感覺有少許像朱古力奶昔,但味道更濃郁,朱古力味齒頰留香。整體來說,整體用餐體驗十分不錯,服務態度誠懇,而且賣相精緻。另外的食物:意式泡沫咖啡Cappuccino 巴馬火腿蜜瓜沙律伴意大利陳年黑醋香濃野菌湯法式洋蔥湯Tiramisu朱古力心太軟配雲呢拿雪糕

另外的食物:
意式泡沫咖啡Cappuccino
巴馬火腿蜜瓜沙律伴意大利陳年黑醋
法式洋蔥湯
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
2017-06-15
2017-06-17 71 瀏覽
來到一間觀塘既隱世cafe 呢個係呢個星期dinner set 餐牌 呢度嘅員工專登介紹咗佢哋嘅招牌菜式同餐牌係會一星期換一次我梗係會睇吓有咩甜品食啦🤔呢日同A先生去食 人流唔算好 岩哂我地兩個好好享受晚餐 仲可以係度打機🙈前菜係巴馬火腿蜜瓜沙律配意大利黑醋我超級欣賞呢個 本身已經好鍾意食巴馬火腿配蜜瓜 有綠色同橙色蜜瓜 都好清甜 尤其欣賞個黑醋 點埋佢 真係加分不少 雜菜湯睇得出好足料 唔會鹹 裏面仲有薯仔添另外一個湯加左$15蚊轉法式洋蔥湯 值得一試 上面嗰塊係芝士同麵包 好特別 洋蔥味唔會太重 可能因為有芝士中和主菜我哋叫咗燒紐西蘭肉眼扒配忌廉焗薯$238A先生叫左五成熟 我本身都擔心太生 但出到嚟嘅效果啱啱好 鎖得住肉汁 咬落去就會feel到d肉汁 不過份量太多好快食晒 佢個忌廉焗薯 忌廉味好重 而且用一條條薯仔變成一鏄焗薯 幾特別另一個主菜叫咗蕎麥班戟配鵝肝 烤雞 菠菜忌廉汁$178 因為未聽過呢個菜式所以叫來試吓 鵝肝肥美 烤雞正常 但配班戟食又真係幾特別嘅哈哈唔記得影相已經食咗 甜品係焦糖蘋果法式班戟配雪糕 啲蘋果煮熟左甜甜地好好咬口好好食 比起主菜雖然係同一個班戟 但
來到一間觀塘既隱世cafe
我梗係會睇吓有咩甜品食啦🤔
前菜係巴馬火腿蜜瓜沙律配意大利黑醋

雜菜湯睇得出好足料 唔會鹹 裏面仲有薯仔添

主菜我哋叫咗燒紐西蘭肉眼扒配忌廉焗薯$238

另一個主菜叫咗蕎麥班戟配鵝肝 烤雞 菠菜忌廉汁$178

哈哈唔記得影相已經食咗 甜品係焦糖蘋果法式班戟配雪糕 啲蘋果煮熟左甜甜地好好咬口好好食 比起主菜雖然係同一個班戟 但配雪糕同蘋果 容易入口d 好快就凊哂

木糠布甸蛋糕

呢度嘅嘢食都好靚味道亦都唔錯
雖然冇話係好出名嘅西餐廳
但我覺得幾適合情侶拍拖同朋友傾計
2017-06-17 49 瀏覽
觀塘真係有好多寶藏留待你去發現,係將軍澳返工的我都成日去覓食。工廠大厦的cafe已經係觀塘的特色,試過好幾間都十分唔錯,今次係openrice再揾到呢間Sunprime cafe,見到相片都已經好吸引,而且非常affordable,就帶了同事黎食,好近mtr,行5mins就到。環境舒適,mono tone配海藍色,用上雲石花的餐卓,感覺cozy。喜歡佢嘅menu logo design,甚有1920s art deco style。餐廳提供的菜式廣闊,多國菜由法國、西班牙、德國到意大利都有,應有盡有,還有很多特色菜,仲要係價錢非常貼地,唔係賣廣告,真係物超所值。Set dinner十分吸引,有頭盤、湯、主菜、甜品和飲料,價位都係$160 -$238者,菜單每兩周轉一次。前菜係巴馬火腿蜜瓜沙律伴意大利陳年黑醋,一上枱,心入面忍唔住都'wow'左聲,本身睇openrice都大概知道係食精緻菜式,無諗過set dinner 的前菜真實情況係咁壯觀,份量都冇縮水,一D都唔馬虎。香濃的balsamic vinegar酸酸的,和melon的甜產生化學作用,加上咸香的Parma ham,味道互相得到

前菜係巴馬火腿蜜瓜沙律伴意大利陳年黑醋,一上枱,心入面忍唔住都'wow'左聲,本身睇openrice都大概知道係食精緻菜式,無諗過set dinner 的前菜真實情況係咁壯觀,份量都冇縮水,一D都唔馬虎。香濃的balsamic vinegar酸酸的,和melon的甜產生化學作用,加上咸香的Parma ham,味道互相得到提升,口感不俗。

Daily soup係意式雜菜湯,不過想試下Wild mushroom soup,加$15便可。磨菇味芬芳濃郁,而且texture都幾結身,唔會好稀。

好耐冇試過French onion soup,唔係唔鍾意飲,而係怕太濃會好滯。呢度嘅洋蔥湯不會爆濃,牛肉上湯質地幾清,面帶烤芝士,底藏麵包索晒D精華,非常好味道。

又一次震撼我的心靈,visual黎講,真係冇得彈,色彩繽紛,美麗得像一幅畫,感覺好啱summer食。脆炸西班牙豚肉巴馬火腿芝士卷配酸紅椰菜,洋蔥煙肉燒汁($190)。圓形卷係Spanish pork cordon bleu,感覺好新鮮,係其他餐廳都好少見到,炸得好crispy,芝士滿滿的混合豚肉火腿食,口感好rich,size細細的,可以一口一個,十分精緻。配菜也很出色,很多蔬菜品種,當中最愛酸紅椰菜,既能中和炸物的油膩感,也很開胃。

點解每道菜都係藝術品咁,呢度嘅chef都係一個artist,每一道菜都好unique。燒紐西蘭肉眼扒配法式忌廉焗薯,炒雜菜,干邑汁($238),首先被粉紅色的rib eye 吸引住,非常tender,飽滿肉汁,味蕾告訴我很享受。個片黄色的Gratin potato賣相都好特別,唔係薯蓉,而係薯仔片加忌廉和芝士做的,口感比薯蓉更實在,very nice。

服務不錯,pacing好準,不用等上菜。Dessert 係木糠蛋糕,忌廉軟滑,有種清香的味道,餅底碎脆脆的,食多件都唔會覺得滯。

轉其他dessert可減$20,焦糖蘋果法式班戟配雪糕($60),補$40便可。Crepe 係薄脆類型,本人十分喜愛,夾住caramelised apple 加vanilla雪糕和maple syrup食,味道十分搭,超級味美,只溶係口!仲有chestnut口味好想試!

餐茶要左Lemon tea和洋甘菊茶,用上Harney & sons茶包,頗有質素,可以慢慢歎,佢地收10.30pm,唔怕俾人趕,幾relaxing。整體來說,cafe的食物由賣相到味道都十分有quality,服務也不錯,有酒店級的水準,但少了那份拘束,令人十分自在。
  • Frenchonionsoup
  • 脆炸西班牙豚肉巴馬火腿芝士卷配酸紅椰菜,洋蔥煙肉燒汁
  • 燒紐西蘭肉眼扒配法式忌廉焗薯,炒雜菜,干邑汁
  • 焦糖蘋果法式班戟配雪糕
2017-06-09 72 瀏覽
經常被這店吸引來的原因,就是店主會花心思創作新配搭的菜式,務求做到色香味俱全。今晚的Set Dinner, 先來一客煙三文魚慕絲,配上薄多士,出奇地鬆脆。是日餐湯選了中東菜才會喝到的蘭度豆雜菜湯,清湯中卻帶有濃郁豆香。主菜選了fushion 菜大虎蝦、柚子沙律配芝士法式班戟,酸酸甜甜,好開胃。另一道主菜是日本A5和牛配紫薯,和牛肉質滑腍,不鬆不韌。甜品選了Wasabi cheese cake & 栗子慕絲餅,店主加了一些碎薄荷葉,好清新。Wasabi cheese cake 有少許wasabi 味,不會太濃及嗆鼻。最後來一杯榛子咖啡,滿足。
2017-06-08
2017-06-09 69 瀏覽
Amazing 係我一坐低隔離個外國人所講嘅說話,拒個樣係超開心,個頭喺甘點,心諗都幾誇張下,有無甘好食?同拒講左兩句,拒話之前嗰四季做嘢都未食過d甘好,話到呢到好好。先講地方,其實裝修不稱得上是靚,但就肯定係乾淨舒適。更要提嘅係店員的服務十分親切有禮,增加不少分數。午餐牌上有8個選擇,由意粉到飯到扒類都有。可以選擇餐湯或沙拉。我較中意沙拉,因為唔使食已經嗅到拒嘅醋香,又夠傑身,靚嘢。我選左紐西蘭羊架,一碟有兩件,配埋薯菜份量剛好。一入口果然味道好,濃烈的香草味加上羊本身的羶香味,惹味得很。選上了5成熟,口感剛好,還有肉同油脂的分佈也不錯,絕佳。薯菜除了有薯仔粒之外還有瓜,茄子,露荀,全部都是經調味料煮過的,有心之作。稱得上Amazing 的就莫過於呢個波波粉了。它其實都係pasta 的一種,但型狀似蕃薯仔粒,口感煙韌,很少地方會有得食呢種,大家一定要試。再講就係味道,兩個字型容。。就係勁正!日式芥末加西式忌廉,原來可以甘正。奶奶地嘅味中帶點辣,但又唔係辣。真係好難型容!總之係必試的!主菜甘好就忍唔住食埋個甜品,竟然有粟子mouses cake。好多地方都唔會用粟子嚟做甜品,但我偏愛就

主菜甘好就忍唔住食埋個甜品,竟然有粟子mouses cake。好多地方都唔會用粟子嚟做甜品,但我偏愛就是它。雖然不是粟子蓉,但味道好肯定係用真粟子製成的,軟滑適中。還有就係拒個底,曲奇脆口得來又香,切又不會散!

呢間餐廳說真的,要找有點難,但真心有需要去塭一下,一定要試下。甘嘅價錢,甘嘅質素,真係amazing !
今天晚上來到觀塘覓食,聽了朋友的介紹來了工業大厦中的一間西餐廳。原來只在觀塘地鐵站附近,也非常方便晚市餐牌的價格也合理 包是日餐湯 前菜 飲品 和是日甜品餐湯可以加$15轉其他款式 我們選擇了香濃野菌湯和龍蝦忌廉湯野菌湯非常濃杰 上面淋了一圈橄欖油提升味道 飲落更加順滑 野菌香氣撲鼻 濃郁到有點在吃糊仔的感覺 吃得出十分足料 喜歡菇類的朋友應該會相當滿意相反的龍蝦忌廉湯沒有我想像中creamy的口感 但這樣更好 不會有太膩的感覺 而且裏面還有龍蝦肉呢 令我非常驚喜這個不像野菌湯那樣杰 我更喜歡這款湯呢前菜是自家製煙三文魚慕絲 未上枱前看名字還以為是甜品 原來是煙三文魚醬配香脆法包 吃下去味道不俗喔!煙三文魚咸香味十足 有點像吞拿魚醬的煙三文魚版 加上薄薄的法包烘得像餅乾 很搭配 令人一口接一口!主菜選了香煎海鱸墨魚汁天使麵 ($190)和日本A5和牛 燒紫薯 田園炒雜菜 紅菜頭茸 紅酒汁($275)香煎海鱸墨魚汁天使麵  $190先嚐一口鱸魚 皮煎得十分香脆 像炸魚皮般可口 肉質鮮嫩多汁 口感堪稱一絕 不錯不錯天使麵用上黑黑的墨魚汁 咸香鮮味濃烈 旁邊還有些檸檬牛油汁點 也非常美味 裏
原來只在觀塘地鐵站附近,也非常方便
晚市餐牌的價格也合理 包是日餐湯 前菜 飲品 和是日甜品
餐湯可以加$15轉其他款式 我們選擇了香濃野菌湯龍蝦忌廉湯

而且裏面還有龍蝦肉呢 令我非常驚喜
這個不像野菌湯那樣杰 我更喜歡這款湯呢
香煎海鱸墨魚汁天使麵
香煎海鱸墨魚汁天使麵  $190
天使麵用上黑黑的墨魚汁 咸香鮮味濃烈 旁邊還有些檸檬牛油汁點 也非常美味 裏面有一些瓜類和菇菌 增加口感和味道
對於這款菜式 我表示十分滿意
日本A5和牛 燒紫薯 田園炒雜菜 紅菜頭茸 紅酒汁
日本A5和牛 燒紫薯 田園炒雜菜 紅菜頭茸 紅酒汁
日本A5和牛 燒紫薯 田園炒雜菜 紅菜頭茸 紅酒汁 $275
擺碟賣相十分精緻 和牛脂味香醇
日本A5和牛
入口香味四溢 但有咬不斷的情況 未能做到入口即溶 有點失望
反而配菜和燒紫薯做得十分出色
所有雜菜都用牛油炒過 令其香氣四溢 滿口生香
燒紫薯先焗後煮 外脆內粉糯
紅菜頭茸鮮甜可口 滋味無比
但我始終覺得鱸魚更令人回味
甜品方面如果不要是日甜品 可以加錢轉其他款式 我們選擇了自家製芝士餅 ($42)焦糖栗子法式班戟配栗子雪糕 ($68)
自家製芝士餅
芝士餅是偏軟身的 口感柔軟 而且芝士餅是焗的關係 所以沒有餅底 但愛芝味濃郁的我略嫌芝士味道不夠重 但吃下去感覺輕盈
我還是愛吃濃厚和硬身的芝士蛋糕
焦糖栗子法式班戟配栗子雪糕
栗子味雪糕好香醇美味 甜蜜的栗子香又不會很甜膩 口感不是很creamy 冰感重又做到耐溶性高 實屬不錯!
焦糖栗子法式班戟配栗子雪糕
班戟用上蕎麥粉做成 口感薄脆 非常濃厚的小麥香 沒有甜度 配上栗子雪糕和碎碎栗子粒 味道剛好 配搭得很好
記得要雪糕配班戟一起吃 單吃班戟會不好吃的 要搭配一起才能嚐到它最美味的一面
飲品方面我們點了榛子鮮奶咖啡 ($34)
榛子鮮奶咖啡
有點像Cappuccino 味道也不錯
不得不提 店員服務態度非常好 會和客人詳細介紹菜式和作出推薦 也會關心客人吃完的感覺 期間有說有笑的 十分親切
整體感覺很好 是一個約會的好地方。
香煎海鱸墨魚汁天使麵
2017-05-27 181 瀏覽
一向討厭食連鎖餐廳嘅倒模食物,工廠式製造,出品無靈魂、無感情,仲排隊幫襯只會助長集團霸權。。。😤反而喜歡四出尋找小店逐間試,因為撇除「大公司統一標準」的制肘,小店廚師有更大空間去創作、製作自己的出品,食物能更有個人風格,往往會試出驚喜來!😁就好似上星期,同朋友去觀塘廣場買完嘢,然後見到街邊易拉架嘅宣傳海報,就中左上去試嘅呢間小店,就係最近令我覺得有驚喜嘅其中一間。🙈入到去鋪面雖然地方唔大,但總算環境舒服優雅,老友食飯,要坐低傾計,靜靜地都算幾適合。一坐低,餐廳經理已經好親切招呼,詳細介紹餐牌。晚市主力賣套餐,主菜款式選擇一點都不少,共有15款,包括意粉類、海鮮類、扒類主菜等等,價錢主要由百幾蚊到二百鬆不等,最貴的日本A5和牛 $300。每個價錢已經包括頭盤、餐湯、主菜和甜品。單看餐單上標示的項目,感覺定價都合理,不過都係唔好咁早下定論,講到底,都係要等食物上枱先見真章嘅。。。🙈好!先來頭盤!我哋揀咗:香煎蟹餅配芒果莎莎 & 凱撒沙律咦?個蟹餅一試,又真係有啲驚喜喎!😍蟹餅冇揸流攤,食落感覺無撈薯蓉,食到一絲一絲嘅蟹肉,配埋香甜嘅芒果粒粒,成件事感覺好夾、好清新!👍🏻旁邊嘅黑醋雜菜沙律
一向討厭食連鎖餐廳嘅倒模食物,
工廠式製造,出品無靈魂、無感情,
仲排隊幫襯只會助長集團霸權。。。😤

反而喜歡四出尋找小店逐間試,
因為撇除「大公司統一標準」的制肘,
小店廚師有更大空間去創作、製作自己的出品,
食物能更有個人風格,
往往會試出驚喜來!😁

就好似上星期,
同朋友去觀塘廣場買完嘢,
然後見到街邊易拉架嘅宣傳海報,
就中左上去試嘅呢間小店,
就係最近令我覺得有驚喜嘅其中一間。🙈

入到去鋪面雖然地方唔大,
但總算環境舒服優雅,
老友食飯,要坐低傾計,
靜靜地都算幾適合。

一坐低,
餐廳經理已經好親切招呼,
詳細介紹餐牌。

晚市主力賣套餐,
主菜款式選擇一點都不少,
共有15款,包括意粉類、海鮮類、扒類主菜等等,
價錢主要由百幾蚊到二百鬆不等,
最貴的日本A5和牛 $300。
每個價錢已經包括頭盤、餐湯、主菜和甜品

單看餐單上標示的項目,
感覺定價都合理,
不過都係唔好咁早下定論,
講到底,
都係要等食物上枱先見真章嘅。。。🙈

好!
先來頭盤!
我哋揀咗:
香煎蟹餅配芒果莎莎 & 凱撒沙律

咦?
個蟹餅一試,又真係有啲驚喜喎!😍
蟹餅冇揸流攤,
食落感覺無撈薯蓉,
食到一絲一絲嘅蟹肉,
配埋香甜嘅芒果粒粒,
成件事感覺好夾、好清新!👍🏻
旁邊嘅黑醋雜菜沙律,
亦很酸甜開胃,
作為頭盤,係好唔錯嘅選擇,
嗯嗯。。。開咗個靚頭!😁

輪到 Caser Salad,
講返其實我本身係比較想試另一款頭盤 - 黑松露酥盒嘅,
但係因為我同老友各自睇中嘅主菜都係 Meat Main,
咁我就諗,前菜不如都係食多啲 Veggies 啦。。。🙈

不過最後我對呢個選擇都好滿意,
Butter Lettuce 又甜又爽脆,
食得出好新鮮。
我最鍾意係個dressing 的味道,
而且醬汁比例亦 Just Right,
僅僅均勻地掛面,
感覺清爽輕怡。👍🏻
而唔會好似出面有啲餐廳咁,
醬汁多到過分氾濫,
除咗影響到沙律菜嘅口感之外,
仲感覺膩滯。。。🙄

食完清涼頭盤,
經理就隨即送上熱辣辣的餐湯,
上菜嘅節奏都控制得不錯。

老友嘅黑松露野菌湯,
松露味幾香,
最緊要口感綿滑,順喉舒服,
不是那種超勁「麵撈」的港式西湯質感,
又「達喉」又撐肚!
也沒有像某些餐廳,一味加重忌廉來埋湯,
最後奶味都蓋過菌香。
總括來講,這個松露野菌湯,
味道口感都對板。

至於我嘅法式洋蔥湯,
嗯。。。其實味道係好好嘅,
好香甜嘅洋蔥味,
但係就無坊間一般法式洋蔥湯,
那因為下重牛油炒香洋蔥至金黃 caramelised 而做成湯面過油的問題,
不過!!!
令我有點失望的是,
湯面嘅芝士竟然係用芝士片。。。
而不是 mozzarella shredded。。。
沒有拉絲的法式洋蔥湯,
味道再好,我這個芝士怪也要狠心扣分!😩😩😩

好!入戲肉!

我揀嘅主菜係 :
烤西班牙脆皮乳豬😍

嘩,一嚟到我真係俾個 presentation 嚇一跳!
擺盤好 colourful 好靚,
我數過配菜有成七種咁多,
當中仲要包括我最like嘅焦糖玉桂蘋果! 😍
的確,酸酸甜甜嘅蘋果confit 從來都係西餐配 Pork Main 嘅最佳拍檔,
但係我真係冇諗過一間工廈小店都會肯在配菜上花這個心機和時間!
(大佬啊!我原本諗住你會求其比幾舊水烚蘭花+2粒車厘茄我伴碟,又或者係一Pat粉開的薯蓉,再加埋翻𠒇頭先蟹餅隔離果汁沙律仔就算㗎喇!🙄)

肯用心做嘅嘢就不會差,
所以呢個西班牙乳豬主菜亦真係好好食,
個皮脆到好似薯片咁,
肉嫩有汁又保持到應有嘅口感👍🏻
因為我最怕有時食到出面有啲做法,
係為了貪方便而用滾水烚熟隻豬無哂肉味,,
之後先求其焗返脆個面,
搞到啲肉質好似煲湯豬肉咁,散晒!😤

而老友揀嘅牛柳,
一上枱,果然又係落足心機、吸引眼球嘅擺盤。
(大佬呀!都係果句啦。。。
二百幾蚊一個餐,
其實你就算比幾粒水烚西蘭花我,我都冇投訴架。。。🙄)

真係好鍾意佢哋用心配搭嘅 side dish,
旁邊嘅red beetroot puree 又靚又甜又健康!
仲有焦糖洋蔥、醋煮紫椰菜,
味道一酸一甜,用來配牛柳一起吃,大大減低油膩感👍🏻
最過癮係,經理過來重點介紹返那個襯底的薯仔 Risotto! 原來係將薯仔好俾心機慢慢切到好似一粒米咁大,再用煮 Risotto 嘅方法來處理,好味又得意!😍

而牛柳份量夠,
肉質淋滑,
生熟程度控制得宜,
老友話都冇乜嘢好挑剔了!😁

不過如果要我二選一,
我都係鍾意自己揀嘅西班牙乳豬多啲!😂

由於碟碟份量都好夠,
其實食完個 main 真係飽到郁唔到。。。
不過當然,甜品就令作別論嘅!😁😁😁

個拿破崙酥脆到不得了,
本身已經超鍾意食拿破崙嘅我,
係一度有諗過想Encore!
可惜老友話真係飽到陪唔到我喇,
咁唯有下次囉!🙄

Tiramisu 都幾好食,
唔會過濕一pat pat。

連埋尾杯咖啡都唔係Hea沖,
幾香濃!❤️

成餐飯由頭到尾都有驚喜,
埋單仲要每人二百幾,
CP 高的誠意之作,
我肯定會再嚟!👍🏻

小店要繼續努力呀!💪🏻
2017-05-25
2017-05-24 159 瀏覽
簡簡單單嘅小店星期6 下午點幾食唔數多人, 坐得舒服朋友叫左個龍利柳賣相都好靚, 不過無影相自已叫左蜆肉意粉辣辣哋又多料, 好好味嗰日見到有位同事係到用手機影相自家出品 就咁影, 咁先夠真夠
簡簡單單嘅小店
星期6 下午點幾食
唔數多人, 坐得舒服
朋友叫左個龍利柳賣相都好靚, 不過無影相
自已叫左蜆肉意粉辣辣哋又多料, 好好味
嗰日見到有位同事係到用手機影相
自家出品 就咁影, 咁先夠真夠
2017-05-13
2017-05-24 124 瀏覽
今晚同男朋友去工廈搵食,見到呢間餐廳啲野食賣相幾精緻,一於試下先。 去到樓下,見到個水牌無呢間野,不過唔使驚,上到去係有嫁。😂由於係平日夜晚關係,人唔算多,所以靜靜地傾計唔錯。Set dinner 價錢大約$165 至 $237, 包頭盤,湯,主菜,飲品同甜品。頭盤居然有蟹餅,點可以錯過。呢個叫香煎蟹餅配芒果沙沙。個蟹餅表面煎到金黃微微脆,食到一絲絲蟹肉。伴碟有切到超細粒既芒果同紅椒粒,😱好有心機。味道微甜帶點點辣,幾過癮。之後係無花果沙律。真係好colorful. 第一次食新鮮無花果,估唔到係幾清甜,加埋芝士碎,車厘茄,黑醋汁幾fresh湯加錢叫左龍蝦忌廉湯同埋黑松露野菌湯。個龍蝦湯真係好鮮味超正,熱辣辣!質感係稀d 果種,原汁原味無加麵粉。講真加$15 蚊好抵。黑松野菌湯都好好飲,好濃郁。最期待既主菜時間到喇。呢個龍蝦汁扒大蝦意大利粉,推介👍🏻!個汁真係好鮮味,加埋車厘茄,蘑菇,仲有d 煎香左既蒜片,好醒胃😛個意粉煮到啱啱好,隻蝦仲好大隻彈牙。另一個超靚,係焦糖洋蔥藍芝士焗安格斯牛柳。擺盤好有heart, 色彩繽紛好似藝術品咁,有好多唔同類形既蔬菜。又有紅菜頭做既汁醬,酸酸甜甜幾特
由於係平日夜晚關係,人唔算多,所以靜靜地傾計唔錯。

湯加錢叫左龍蝦忌廉湯同埋黑松露野菌湯。
黑松野菌湯都好好飲,好濃郁。

龍蝦汁大蝦意粉

另一個超靚,係焦糖洋蔥藍芝士焗安格斯牛柳。擺盤好有heart, 色彩繽紛好似藝術品咁,有好多唔同類形既蔬菜。又有紅菜頭做既汁醬,酸酸甜甜幾特別。最令人讚嘆係個底啲薯仔粒,真係切到粒粒勁細,大約5mm咁大,原來係扮意大利飯。不過食落爽口,有d 忌廉汁,幾得意。 另一邊角落,係白豆黎,幾入味。個牛自己叫左七成熟,所以有點韌,不過個面仲有d 藍芝食落味道幾豐富有層次。

去到呢度已經好飽,甜品跟餐係花生mousse .好少食花生味既cake, 唔係好甜幾好食。

另外加錢叫左個:焦糖栗子配栗子雪糕法式pancake.第一次食法式pancake, 個口感好搞笑,佢唔係淋果種,但挺身得黎有d 鞋鞋地似沙紙😂 侍應哥哥話係正宗法式做法,入邊加左d 蕎麥同黑麥。所以提我地食果時要塗滿雪糕,果然係搽滿之後好好食。個焦糖栗子甜得黎幾煙韌,栗子雪糕係handmade, 唔會太甜,呢個甜品幾特別。

飲埋杯洋甘菊茶完美作結,真係好飽。整體好滿意,價錢算幾抵食,埋單每人二百零蚊。食物質素高,用心,賣相非常靚。可惜係地方可能比較隔汲,但值得試試及更多人認識✨👍🏻
焦糖栗子配栗子雪糕法式pancake
花生mousse
龍蝦汁大蝦意粉
焦糖栗子配栗子雪糕法式pancake
2017-05-20 162 瀏覽
雖然係工廠大廈內,但店鋪不大。星期六Lunch食飯,人不算多,唔洗等就有位。環境氣氛不錯,服務更加係一流!店員好nice、上菜速度亦好快,食物一點都唔Hea,擺盤靚、份量岩岩好。有餐湯、蒜蓉多士、飲品(好多選擇,凍飲唔洗加錢!)。紅酒汁豬寸骨薯仔好好味,但得幾粒。。。多d就好豬寸骨味道濃郁,而且煮得岩岩好,d肉好juicy,一d都唔柴比目魚皮煎得十分香脆、肉質嫩滑,但可以大舊d,有d少薯蓉好creamy

紅酒汁豬寸骨
薯仔好好味,但得幾粒。。。多d就好

比目魚伴薯蓉

比目魚皮煎得十分香脆、肉質嫩滑,但可以大舊d,有d少
薯蓉好creamy

2017-05-09 196 瀏覽
性價比十分高的一間平民cafe小店雖然地點比較偏僻,但食物質素真的勝於一切是次,我和男朋友來到這間選了兩個set dinner前菜選了蟹餅和鯛魚他他簡單的沙律菜擺設得十分精緻,可以看出廚師的心思蟹餅煎到恰當好處,外脆內軟,蟹肉含量十分豐富,濃濃的蟹肉味道☺️. 鯛魚他他可以看出是新鮮撈,顏色呈乳白,沒有淤黑,而且味道不太酸,不搶過鯛魚的味道平衡得很好.肉眼火候控制得很好,呈粉紅色,配上紅菜頭puree,酸酸甜甜,幾開胃.雞卷的很有水準,餡料用了黑松露,松子仁,雞肉十分嫩滑,皮都煎得挺香脆.令人十分震驚的是,他在一碟dish入門有超過8種不同的配菜,而且有些都很有心思,例如玉米蓉為例,口感十分特別,相信用一番心機.最好甜品食了提拉米蘇,口感不過不失,咖啡酒的味道可以濃些.一個set dinner 大約200百多元,以食物的質素來說,真的物超所值。
性價比十分高的一間平民cafe小店
雖然地點比較偏僻,但食物質素真的勝於一切
是次,我和男朋友來到這間選了兩個set dinner
香煎蟹餅配芒果沙沙
鯛魚他他配墨魚籽醬
前菜選了蟹餅和鯛魚他他
簡單的沙律菜擺設得十分精緻,可以看出廚師的心思
紐西蘭一級肉眼
松子野菌車打芝士釀雞卷
Tiramisu
最好甜品食了提拉米蘇,口感不過不失,咖啡酒的味道可以濃些.

香煎蟹餅配芒果沙沙
鯛魚他他配墨魚籽醬
紐西蘭一級肉眼
松子野菌車打芝士釀雞卷
  • 紐西蘭I級肉眼
2017-03-26 541 瀏覽
趁阿仔放假和姑姐去咗旅行,又跑到這裏試每月新菜色,前菜有黑松露醬脆皮酥盒,D醬又香又惹味,再來一客清新對比,雞絲青瓜沙律,好開胃。是日餐湯也不嗎呼,在平凡的甘筍湯加了薑蓉。主菜就選了雪魚菜餅及羊冧肉,伴菜有秋葵和黑醋汁,不會太漏,這些菜色絶對非一般餐廳可以隨便點到的,卻在工廈找到,可見店主頗花心思。甜品就加$22選了法式焦糖燉蛋及拿破龠酥餅,甜度適中。最後以焦糖咖啡作圓滿的結尾,Perfect, 好滿足
2017-03-25
2017-02-14 797 瀏覽
兩個月沒有來,今天專程選了情人節套餐,看看大廚有否保持水準,結果沒有令我們失望,美味的番茄濃湯,一點都不酸,另一個嫩鴨雜菜湯,不羶反而帶鴨香,前菜以鯛魚、三文魚及吞拿魚作主題,很特別,主菜選了帶子蝦天使麵及乳豬,天使麵以紅菜頭汁染紅好漂亮,乳🐷好脆,甜品是熱情果慕絲餅,很有節日氣氛
2017-02-14
慶祝紀念
情人節
2017-01-12 918 瀏覽
今日係open rice搵餐廳食飯隨便揀咗呢一間sunprime cafe見到得咁少食評 啲圖又有啲假(靚到好似打手咁)仲個個都係好評 咁就試吓咩料點知真係好好味 啲擺盤真係好靚同人地影啲相出來一模一樣真心覺得呢間餐廳好用心前菜點着蟹餅同埋煙三文魚多士個蟹餅略嫌油 感覺上有啲似翻煎加熱左咁不過真心講句好少餐廳有蟹餅食而煙三文魚多士係脆口 好味嘅咁我睇咗人哋啲食評+$15 試咗個洋蔥湯 同埋主菜點咗菠菜鵝肝意粉不過我就覺得個洋蔥湯咸左少少另外一個就係是日餐湯問咗個waitress 但我唔記得咗係西蘭花忌廉湯定係菠菜忌廉湯🙈忌廉味好濃 我好鍾意飲 所以結論係唔加錢飲個是日餐湯已經夠了主菜方面 菠菜鵝肝意粉都OK嘅不過有種好特別嘅味道我講唔出嚟我男朋友就唔太鍾意另外一個主菜就點咗紐西蘭肉眼 三成(其實我覺得唔太似三成)同我想像中有少少出入原來佢已經切好咗一片片上碟擺盤好似藝術品一樣咁靚每一個細節都一絲不苟個汁好特別 食到佢一粒粒嘅texture食到呢度已經好飽啦嘢飲方面加左錢 點咗自家製嘅朱古力同埋榛子咖啡個朱古力係超級超級濃濃到係帶有少少苦味果種所以唔鍾意黑朱古力嘅人 就唔好點喇榛子咖啡估
今日係open rice搵餐廳食飯
隨便揀咗呢一間sunprime cafe
見到得咁少食評 啲圖又有啲假(靚到好似打手咁)
仲個個都係好評 咁就試吓咩料

另外一個就係是日餐湯
主菜方面 菠菜鵝肝意粉都OK嘅
不過有種好特別嘅味道我講唔出嚟
我男朋友就唔太鍾意
另外一個主菜就點咗紐西蘭肉眼 三成(其實我覺得唔太似三成)
同我想像中有少少出入

榛子咖啡估唔到會有拉花 都係一種驚喜

甜品 冇加到錢 食咗瑞士卷
瑞士卷普通 同埋放耐左 有少少乾
不過擺盤依然好認真 所以成餐飯都加咗唔少分
絕對會encore!
值得多啲人嚟食同埋多啲人寫食評
因為我6點幾開始食飯 食到7點幾先有另一台客 成餐飯好似包場咁
一方面又好享受咁寧靜嘅環境食飯
但一方面又想多啲人欣賞呢啲咁用心嘅食肆