2016-11-06 768 瀏覽
今天跟母親逛街,從葵涌搭車回來荃灣時,時間尚未到晚餐時間,於是我們看看哪一個地方有平價而美味的下午茶,最後找到了荃新天地1期地下的「T-Cafe 1954」這家「T-Cafe 1954」原來是一家麵包店+自助餐廳,門口旁邊售賣一些麵包、蛋撻等麵包店常見的食物,入面就有一些卡位、坐位供食客坐。由於它是一家自助餐廳,因此食客需要自行找位、去收銀處點食物,然後會有侍應生把食物送來,我看了餐牌一會,決定點A餐,飲熱檸蜜(需要額外加5元),另外,當在星期一至五光顧這家餐廳的下午茶,它會額外送一個麵包,真是十分划算^_^A餐由一個羅宋湯雞排通粉、一份牛奶炒蛋、一個牛角包組成,有一點酸辣的羅宋湯能刺激食慾,跟通粉十分合得來,熱檸蜜有很香的蜜糖味,而且不會太甜 ,只是炒蛋和牛角包略為油膩,有改善的空間,吃完之後,時間只是下午6時,不過我覺得自己不用再吃晚餐了😊總括而言,如果你想吃一個飽腹的下午茶,我覺得「T-Cafe 1954」是一個不錯的選擇☺

2016-11-04
2016-08-15 1009 瀏覽
下午至三點前特價 加$1多1件煙肉芝士磨菇批 $11/1批皮同雞批一樣 一樣十分酥化咬下去有油香同時入口有融化感覺有埋芝士張口感更強舌頭與上顎之間充滿芝士和酥皮口好似張唔開咁係柔和既芝士酥皮中亦有煙肉釣味 令批有突出既味道柔和得黎又帶衝擊力
煙肉芝士磨菇批

外賣自取
下午茶
  • 煙肉芝士磨菇批
2016-08-04 939 瀏覽
有一次無意中發現泰昌開左間cafe係荃新天地,自此每當小妹去荃灣做野時,一定會捉埋男朋友黎食返個早餐T's Cafe 1954 嘅室內設計相當有心思,走80年代懷舊復古風除左有餐廳部分,亦都有bakery 賣面包每次小妹例牌叫英式早晨全餐而男友每次必點西式扒餐小妹揀左飲伯爵茶,佢地係提供twinings茶包,但唔知點解今次俾左English breakfast tea 我早餐份量可能對對男士黎講就未必夠飽啦,女士就剛剛好味道方面就不過不失,豬扒都幾大牌,唔乾,有肉汁而點解我成日都鐘意哩間cafe食早餐呢?係貪佢夠寬敞舒適,好好坐,可以悠閒咁食早餐~

除左有餐廳部分,亦都有bakery 賣面包
每次小妹例牌叫英式早晨全餐
英式早晨全餐
而男友每次必點西式扒餐
西式扒餐

早餐份量可能對對男士黎講就未必夠飽啦,女士就剛剛好

味道方面就不過不失,豬扒都幾大牌,唔乾,有肉汁

2016-08-04
$42 (早餐)
英式早晨全餐
西式扒餐
2016-07-25 735 瀏覽
柑子同跑友跑完青山公路返到去荃灣,之前的午餐已經全部消化了,慢步回到荃新天地想再找一些東西吃的時候,發覺有一間外貌裝潢頗有古風的餐廳,走到店前一看,原來是泰昌開的茶餐廳,一問店員有下午餐沒有,原來還有午餐可選擇,於是便入內點了一份沙嗲牛肉湯粉總裁餐。(總裁餐)上餐時,看到桌的食物,心想應該不俗吧,可是一入口便心裡一涼,火腿奄列太乾,蛋炒得太老,沙嗲牛肉麵只有幾塊牛肉,而沙嗲汁根本就無....麵很硬,根本沒有好就給客人食。檸檬茶沒有茶味,很淡,只有茶色的水而已。總括而言,這個餐不合格。這餐廳坐下來細心觀看裝潢,可能會覺得非常高檔,可惜食物的質素卻完全不能反映出來。泰晶的蛋撻的確是很美味,但如果你說他的餐廳做出來的餐也很好,我會說你說謊呢。
午餐

檸檬茶沒有茶味,很淡,只有茶色的水而已。

2016-07-23
2 分鐘 (堂食)
2016-07-16 461 瀏覽
瑞士汁雞亦撈一丁諗住隠陣啦,竟然係咁差。 瑞士汁其實ok, 唔太咸又唔太甜, 一丁就stand 野, 無可能差。 點知d 雞亦完全無味,瑞士汁只流於表面,失敗。(3 隻雞亦,已吃一隻)
瑞士汁雞亦撈一丁+凍檸茶
2016-07-16
2016-05-29 757 瀏覽
傳聞泰昌在荃灣開了cafe已一段時間,今天經過荃灣,便順便來個悠閒下午茶。泰昌的T cafe位於荃新天地,對正楊屋道街市。離遠已看到大大個泰昌的招牌。蛋撻剛出爐,熱辣辣好吸引進入餐廳,懷舊風格彷如致身80年代。再回望牆上的大掛鐘,像在告訴我們泰昌經得起時間的考驗,還是迄立不倒。下午茶時間,多款茶餐可供選擇。先來蛋撻和雞批。酥皮蛋撻和曲奇皮蛋撻也點來試試,蛋漿甜度適中,呷下有清甜味道。雞批餅皮鬆脆,牛油味重,裡頭有雞肉,青豆粟米等,口感豐富總栽餐 $35沙爹味香濃, 牛肉不'鞋'口,麵的'淋'度適中。奄烈正正常常。奶醬多士,醬料足夠,麵包脆卜卜,可口凍奶茶是每天必需的,泰昌的奶和茶比例恰好,茶味濃郁,奶夠滑。紅豆沙,紅豆夠大粒,而且份量多,但略嚴太甜。餐廳食物質素中規中矩,但以價錢大眾化取勝

泰昌的T cafe位於荃新天地,對正楊屋道街市。
離遠已看到大大個泰昌的招牌。
蛋撻剛出爐,熱辣辣好吸引
進入餐廳,懷舊風格彷如致身80年代。
下午茶時間,多款茶餐可供選擇。
先來蛋撻和雞批。
雞批餅皮鬆脆,牛油味重,裡頭有雞肉,青豆粟米等,口感豐富
總栽餐 $35

沙爹味香濃, 牛肉不'鞋'口,麵的'淋'度適中。
奄烈正正常常。
奶醬多士,醬料足夠,麵包脆卜卜,可口
紅豆沙,紅豆夠大粒,而且份量多,但略嚴太甜。

餐廳食物質素中規中矩,但以價錢大眾化取勝
2016-05-17
2016-04-10 720 瀏覽
多士烘得好靚,外脆內軟,好食!庵烈都整得靚不過咸咗啲,食唔到蛋味。沙嗲牛通,太多湯而且好咸,所以要"不"起啲通粉離湯食,但係啲牛肉都係超咸😣豬扒炒烏冬好油、烏冬太多老秋好甜、豬扒好咸。。唯一可取係所有食物熱辣辣 (但係應該嘅)
多士烘得好靚,外脆內軟,好食!

庵烈都整得靚不過咸咗啲,食唔到蛋味。

豬扒炒烏冬好油、烏冬太多老秋好甜、豬扒好咸。。

唯一可取係所有食物熱辣辣 (但係應該嘅)
2016-04-10
2015-12-30 649 瀏覽
叫了早餐C堂食︰火腿通,炒蛋,厚多士,熱鴛鴦。十分鐘上左火腿通同熱鴛鴦,點知三十分鐘都上唔到炒蛋同厚多士。結果坐三十分鐘,食左一碗普普通通火腿通,淡而無味熱鴛鴦。
叫了早餐C堂食︰火腿通,炒蛋,厚多士,熱鴛鴦。

結果坐三十分鐘,食左一碗普普通通火腿通,淡而無味熱鴛鴦。
2015-12-19
$28 (早餐)
2015-11-15 733 瀏覽
今天家人不想飲茶。。。。特別带他們試這間泰昌主理之店~all day breakfast 不太貴。。。但一來一看。。。。wa除了旦有煎過。。。其他食物像水煮色。火腿。煙肉。腸。。冇口感。不香口。淋身。。。多士也不香。雞批味OK.但內部冇乜料。。。同以前中環舊店差七皮!!!沙翁OK...但舊油令色不美!最好只有蛋撻而已~~~唉這裡裝潢不錯,可惜。。可惜。
今天家人不想飲茶。。。。
特別带他們試這間泰昌主理之店~

all day breakfast 不太貴。。。

但一來一看。。。。wa除了旦有煎過。。。其他食物像水煮色

火腿。煙肉。腸。。冇口感。不香口。淋身。。。多士也不香。

雞批味OK.但內部冇乜料。。。同以前中環舊店差七皮!!!

沙翁OK...但舊油令色不美!

最好只有蛋撻而已~~~唉

這裡裝潢不錯,可惜。。可惜。
2015-09-19 670 瀏覽
其實只是一個很平凡的午餐,但估唔到會激到我到open rice 寫食評!喺荃新天地開好耐但一直冇機會去試一試,今日咁啱經過,餐牌上的好似都幾啱食,所以走去試吓。叫咗叫咗嘅田園沙律加雞翼同炒烏冬。首先嚟咗炒烏冬,看上去不錯,但一食落去醬汁很鹹,且下了太多的醬,而且烏冬好諗,令人大失所望!之後我嚟咗沙律同雞翼,更係令人O晒咀,所謂嘅田園沙律,只有幾件蔬菜同幾醋而已,而且是雞翼醃得太鹹,而且很硬,煮過頭了!?沙拉和圖片中嘅樣子完全唔同!服務方面,侍應們只懂得用命令式句子和顧客說話,更加唔會說請或者唔該。
圖片只供參考
這是t8 個餐?
炒烏冬
2015-09-19
  • 沒有
2015-06-06 1503 瀏覽
係荃新天地行行下街,見有點攰,經過呢間餐廳,見到裝修幾有特色,就入去試下啦!睇完餐牌,揀好食咩之後就出去收銀比錢落單,之後店員會比個號碼牌,整好就會有人送到桌上奶茶一般,唔夠滑喇沙米線唔會太辣,好多餸,都OK,食完好飽蛋撻個底焗得好燶!麻麻地
奶茶一般,唔夠滑
奶茶
喇沙米線唔會太辣,好多餸,都OK,食完好飽
喇沙湯米線
蛋撻個底焗得好燶!麻麻地
蛋撻
2015-05-24
下午茶
2015-06-03 1269 瀏覽
Tried their blueberry cheese cake and coconut panna cotta!!! Te blueberry cheese cake was too dry and not so flavorful. But the coconut panna cotta was smooth and it tasted good!

2015-06-01 982 瀏覽
T cafe 落單方法就同普通茶記有啲唔同一入門口就有WAITER 安排座位但係要落order既時候 就要出番收銀比錢 (半自助式咁)之後就等WAITER 送野食去你個位到我就叫左個H餐個殼物多士有D質感食落去就冇咁'寡'茄汁豆外觀上認真麻麻 但味道唔差最好食就係個粟米炒蛋 非常香至於杯 熱奶茶 奶味就略為過重綜合而言 都唔算差但食既過程就一直有昆蟲係到飛黎飛去完全影響食慾
T cafe 落單方法就同普通茶記有啲唔同
一入門口就有WAITER 安排座位
但係要落order既時候 就要出番收銀比錢 (半自助式咁)
之後就等WAITER 送野食去你個位到
綜合而言 都唔算差
但食既過程就一直有昆蟲係到飛黎飛去
完全影響食慾

2015-05-21
$33 (早餐)
2015-06-01 894 瀏覽
Wanted to come here for a long time and finally had a dinner last week!The roasted chicken pizza was crispy and yum. With the tomato save and pineapple, it tasted even better 🍕The bubble milk tea was cool!!! It wasn't too sweet and I loved the great balance of tea and milk so much

2015-03-19 1515 瀏覽
途經荃新天地,發現「泰昌餅家」的新品牌「T CAFÉ 1954」。泰昌餅家於1954年在香港中環的擺花街開業。最為馳名的食品包括蛋撻、沙翁與菠蘿包等,全部以傳統方法人手製造。泰昌餅家令港人認識因當年的督彭定康慕名而來,更貫以「全香港最好食蛋撻」 美號。加上2005年泰昌餅家最後營業的一天,餅店門外出現的人龍的新聞報道,成為香港人集體回憶的一部。泰昌現已變成稻香集團旗下餐廳, 分店越開越多。全新品牌「T CAFÉ 1954」只有荃灣一家,當然要一試!門面看似普通餅舖只做外賣。一入內,餐廳充滿懷舊冰室的味道。綠白階磚地板、座号卡位、懷舊吊扇吊燈,令Cafe帶懷舊冰室的味道。水吧部走摩登型格風,跟其他懷舊裝潢形成強烈對比,但出奇地配搭得宜。下午茶食物選擇豐富,但價錢嚇我一跳!以為街坊茶餐廳價錢,點知係中環價錢…真係期待它的食物質素。T CAFÉ餐$25曲奇蛋橽蛋撻底用曲奇皮,可能岀爐已有一段時間,所以蛋撻只是微溫,利用電暖盤保持溫暖。也因為這個原因,皮底完全不脆,甚至已開始變得軟身。尤幸尚有蛋香。但再咬多兩口,發覺有點不對勁,為什麼有花生醬味?以為自己味覺有問題,但老公一樣食到花生醬味。之前
門面看似普通餅舖只做外賣。
一入內,餐廳充滿懷舊冰室的味道。
T CAFÉ餐$25
曲奇蛋橽
蛋撻底用曲奇皮,可能岀爐已有一段時間,所以蛋撻只是微溫,利用電暖盤保持溫暖。也因為這個原因,皮底完全不脆,甚至已開始變得軟身。尤幸尚有蛋香。但再咬多兩口,發覺有點不對勁,為什麼有花生醬味?以為自己味覺有問題,但老公一樣食到花生醬味。之前在其他泰昌買外賣蛋撻都沒有這個重大失誤的,為什麼?

鹵水雞中翼+法蘭西多士$42
$42只有半份西多士!西多士薄身, 没有花生醬在中央。
鹵水雞翼浸得唔夠淋及入味, 味道非常一般。對這$42的下午茶餐味道、份量、賣相都不太對辨, 十分失望!

飲品:阿華田要加$5, 但凍奶茶 竟然凍熱同價。以為港式奶茶, 點知自己落糖及奶, 味道當然唔好飲
總結: 環境裝潢不錯, 坐得舒服。但是, 味道非常一般, 貴價cafe 價格。試一次就夠!

2015-03-14