2015-01-20 2104 瀏覽
前日(18-1-2015 Sun)朝同男友落荃灣買餸,決定o黎呢間食full breakfast, 我o地o黎到,好彩又o岩o岩有一枱卡位客走,等侍應執好o野就坐低.之後侍應俾份menu我o地話,要先出去買飛.啊.我o地揀定後,男友拎過No.返o黎等人拎餐o黎.我要$42.00o既full breakfast,有炒蛋配火腿,煙肉,豬肉腸,茄汁豆,粟米同厚多士,要鮮番茄螺絲粉,要凍檸蜜.男友要$30.00o既焗批及蛋餐C,賓尼波蛋牛油撻配火腿,煙肉,茄汁焗豆,飲熱奶茶.好快,兩杯o野飲同鮮番茄螺絲粉到o黎,之後餐都一齊到o黎.我o地開餐喇,我o既炒蛋嫩滑,茄汁豆,係來貨,冇乜好評;粟米甜甜地,幾好;火腿,煙肉亦都係來貨,但係薄片,而佢o地都冇想像中咁鹹,不過煙肉有啲乾;來貨豬肉腸味道竟然有啲怪怪,麻麻;而厚多士呢,睇見咁淺色就知烘得唔夠,而且竟然只烘一面,塗完牛油後食,唔脆,真係一啲都唔脆,咁咩o野叫多士? 之後食男友其中一個賓尼波蛋牛油撻,面上黃色o既汁有啲醋o既酸味,賓尼波蛋熟蛋白包住未熟蛋黃,合格,而牛油撻鬆脆,可以o既.之後食埋鮮番茄螺絲粉,鮮番茄已經變成茸,螺絲粉都仍爽口,番

之後侍應俾份menu我o地話,
menu

menu
好快,兩杯o野飲
熱奶茶同凍檸蜜
同鮮番茄螺絲粉到o黎,之後餐都一齊到o黎.

我o地開餐喇,我o既
炒蛋配火腿,煙肉,豬肉腸,茄汁豆,粟米同厚多士
切開o既豬肉腸
賓尼波蛋牛油撻配火腿,煙肉,茄汁焗豆
之後食男友其中一個賓尼波蛋牛油撻,
賓尼波蛋牛油撻
面上黃色o既汁有啲醋o既酸味,賓尼波蛋熟蛋白包住未熟蛋黃,
流蛋汁o既賓尼波蛋牛油撻
合格,而牛油撻鬆脆,可以o既.

之後食埋鮮番茄螺絲粉,
鮮番茄螺絲粉
鮮番茄已經變成茸,螺絲粉都仍爽口,番茄湯濃郁.

之後飲我杯凍檸蜜,竟然有啲澀;男友o既熱奶茶呢,佢唔加糖,我試吓,茶味又係唔夠,奶味太強.

之後男友又口痕要食撻,就出去買飛,佢買o左同樣$6.00o既沙翁,酥皮蛋撻各一個,兩個迷你叉燒批同一個迷你雞批,
兩個迷你叉燒批同一個迷你雞批
共$11.00=.=”.因為佢話收銀同佢講,一個迷你批都要$5.00,不如買三個,而個職員重自動拎埋個紙袋俾我o地,話食唔晒可以拎走.

沙翁同酥皮蛋撻最好o衣o家食埋啦,
沙翁同酥皮蛋撻
先食沙翁,呢個時間o既沙翁梗係凍,睇到裡面一層層o既蛋層,
切開o既沙翁
有蛋香,但始終凍冰冰,影響味道.

而酥皮蛋撻呢,微甜o既蛋漿都幾滑,酥皮撻唔係好厚但好鬆,
切開o既酥皮蛋撻
好易跌到一枱碎.

之後食迷你叉燒批,甜甜地o既叉燒攪到好細粒,
切開o既迷你叉燒批
感覺唔漏,批皮同樣鬆口,同跌到一枱碎.

最後食迷你雞批
切開o既迷你雞批
,一食落去,竟然覺得肥膩,攪咩?

到最後,我o地留返一個迷你叉燒批拎返屋企俾爸爸食.
味道係2.77分, 抵食係2.5分

環境:
又係特登做70年代o既茶餐廳感覺,
重有一個大鐘o係o度.
其他:
佢重上面兩種餐外,重有麵包餐同意粉餐,佢o地應該係想吸引到老一輩同年青o既食客.
2015-01-18
$47.50 (早餐)
2014-12-21 2009 瀏覽
從來香港的食市大多數只會越做越差,或保持基本的水準,不過這間餐廳倒是例外,小改善 大進步,從前的長櫈出入困難坐得不舒服,現在改了茶餐廳的枱櫈,坐得舒服出入又方便,食物上枱的速度快了,早餐的款式多了,人手多了,味道好了價錢貴了。今早本想去MOS 食早餐,但途經泰昌CAFE 突想起不如比多次機會佢啦,於是入去坐底,從前的長櫈沒了,幾好呀,早餐改了水吧多了一位員工,相信不會再像以前那麼慢。又是點餐了,一個沙茶牛肉意 配厚多士煎蛋,另一個蕃茄湯煙肉螺絲粉,菠蘿油煎蛋等,一見個沙茶牛意 牛肉很大塊 意粉較幼身但反光等,一睇便知是高筋意粉咬落果然不同,牛肉如果與翠華比就一般啦,螺線粉蕃茄湯味濃不錯,煎蛋是脆邊的很久沒食過了,但菠蘿油就像失色了小小 個皮係唔脆既,最後如果將他與翠華比較,我會選擇他縱使翠華較好味D, 但要等位 坐得又唔自在,人又多又壁又嘈,D 阿姐成日都好似想趕你走咁,服務又唔好又漏單又冇人埋,食個早餐啫點解唔舒舒服服 慢慢享受呢。
2014-12-03 1696 瀏覽
我地分別叫左卤水雞翼配西多士同班蘭芝士蛋糕。卤水雞翼得2隻西多士多個一塊,買成38 。唉~洗唔洗十蚊隻雞中翼呀?可能好好味呢~咁我地試左一d 都唔入味,只係普通浸一浸d 卤水,裡面都重係白肉囉~西多士就咁一塊面包囉去炸,比多塊都好呀~好,在試下,可能好好味~唉~有油益味囉!換下油啦~唔該。。好啦~塊班蘭蛋糕,一食落口成陣雪味,嘩~新鮮到咁~激死,食完我杯熱檸茶,d 檸檬苦。。。無奈
我地分別叫左卤水雞翼配西多士同班蘭芝士蛋糕。
好,在試下,可能好好味~唉~有油益味囉!換下油啦~唔該。。
我杯熱檸茶,d 檸檬苦。。。無奈
2014-11-18
2014-11-25 1604 瀏覽
泰昌餅家,明明以往只是擺花街一家餅店,現在分店遍佈全港,荃灣著名商場地下也開了這樣的餐廳。店內挺寬敞,光猛亮堂。設有六張卡位,中間還有六、七張桌子,不太擠擁。環境不錯,可惜顧客要到收銀處自行落單、付款、取牌,然後方可回到座位,等待店員送上餐來。本人不太明白為何不可在座位下單,臨走才結帳兒?可解釋的就是,顧客也可以在旁邊挑選麵包,買完在堂座吃?午餐多款,選主菜後,飲料、餐湯、甜品任擇其二,總算有得揀。蕃茄湯,十分酸,有些蕃茄蓉在湯內,湯不算十分稠。由於味道太酸,不算特別美味,但至少酸會開胃。千層麵蕃茄醬不差,碎碎的蕃茄,不太酸,亦不算太稀。頂頭的麵有芝士,大約五層的千層麵,肉醬也就是剛剛好。初初端來以為太細碟,但其實吃下也會膩,所以還是夠飽的。白菌雞批配田園沙律沙律菜,看得出新鮮乾淨,現今有些食店,如宜家餐廳,菜葉有黑邊,也敢給食客的。此店的沙律混了點醋,清新開胃,不錯。大型雞批,遠看還以為是酥皮湯。底下部分較厚,就像正常雞批的底部,有點兒麥味,夠厚方可盛著雞粒,及吸了汁後都不會糊爛溶掉。而面頭的酥皮也相當不錯,鬆軟香脆,輕微甜味,清爽輕營。內裏盡是雞胸,不過雞批就是這樣,不要期望雞批內

店內挺寬敞,光猛亮堂

午餐多款,選主菜後,飲料、餐湯、甜品任擇其二,總算有得揀。

千層麵

蕃茄醬不差,碎碎的蕃茄,不太酸,亦不算太稀。

白菌雞批配田園沙律

。而面頭的酥皮也相當不錯,鬆軟香脆,輕微甜味,清爽輕營。

內裏盡是雞胸,不過雞批就是這樣,不要期望雞批內會有滑雞腿肉。還幸雞肉不太少,連同白汁,令雞批不至太乾太寡。

提子啫喱,好像兒時的維他黑加侖子汁的味道,小小一杯,提子味濃而不像藥水味,亦未見太甜太酸,不錯。

熱咖啡,以為旁邊有吧桌就會有精品美味咖啡?你便錯了,跟餐普通咖啡只會有最基本,猶如飛機餐的免費咖啡,連茶餐廳的也比它香濃得多。

午餐最平$52,牛扒午餐$65,座位不怎麼舒適,飲料不太過出色,食品未見出眾,所以即是星期六午餐時段,人流也不多。荃灣食肆這麽多,$50午餐選擇多籮籮,本人估計大部分食客也只會試一次這泰昌餐廳。
2014-10-20 1748 瀏覽
是日吃完下午茶後仍意猶未盡,經過泰昌時被閃黃色的蛋撻吸引,baka見我貪吃的樣子便買了一起分享。分別有牛油皮和酥皮蛋撻售賣。我們選了牛油皮蛋撻($6),一拿上手,很明顯不是新鮮出爐,只留下微溫而已。幸好蛋撻皮散發很香牛油味,餅皮鬆化,蛋餡香濃滑溜,不俗!
分別有牛油皮和酥皮蛋撻售賣。
牛油皮蛋撻
幸好蛋撻皮散發很香牛油味,餅皮鬆化,蛋餡香濃滑溜,不俗!
2014-10-11
外賣自取
2014-07-24 3154 瀏覽
全餐廰只有六張卡座, 另外兩張長枱可供大約十人坐, 當然會是經常有撘枱情況出現微熱的包, 算是多的材料, 豬柳美味, 芝士未有溶於裡面, 有點可改進的地方都是不很熱的三文治, 內裡的材料都算不錯, 火箭菜的香是整個包的主角味道, 有幾條煙肉, 肥的部分多, 整體不過不失招牌蛋撻沒令人失望, 皮香饀香而滑, 十分美味
芝士豬柳三文治
煙肉火箭菜三文治
蛋撻
招牌蛋撻沒令人失望, 皮香饀香而滑, 十分美味
2014-07-06
2014-07-17 2858 瀏覽
今日放假去探屯門舊同事和她的公子, 之後去荃灣食個早餐先. 本想食嘉樂, 點知佢哋放例假 ?! 之後過對面荃新天地食T CAFE.叫賓尼廸蛋撻+火腿+煙肉+茄汁豆+凍檸蜜火腿 - OK, 唔咸煙肉 - 一般啦茄汁豆 - 罐頭貨, 但分量多 (比金翠份量大很多)賓尼廸蛋撻 - 冇睇錯, 賓尼蛋放在撻上, D汁OK呀, 蛋白有D醋味 (因為水煮蛋要加醋才做到), 但放在甜味撻上格格不入.不用加$的凍檸蜜 - 偏甜以$32食到賓尼蛋, 想點呀?
?! 之後過對面荃新天地食T CAFE.

叫賓尼廸蛋撻+火腿+煙肉+茄汁豆+凍檸蜜
火腿 - OK, 唔咸
煙肉 - 一般啦
茄汁豆 - 罐頭貨, 但分量多 (比金翠份量大很多)
不用加$的凍檸蜜 - 偏甜

以$32食到賓尼蛋, 想點呀?
題外話/補充資料: 居然可以用信用咭PAYWAVE. 有後台?!
2014-07-17
$32 (早餐)
2014-07-10 2355 瀏覽
原打算跟好友到荃灣熱店荳子進餐,但到門外已大排長龍,所以轉戰荃新天地覓食!商場裡的餐廳都大排長龍,好友提議到泰昌餅家開的咖啡廳,在午餐時段去到食店門外竟然沒有人等候。泰昌餅家的蛋撻非常有名,我幾年前曾經嚐過,是頗有水準但並未到我吃過最好味的蛋撻級別。店員招呼友善,午餐時段仍有大量位置,我便選了最裡面的四人卡位位置,餐廳裝潢一覽無遺。T CAFÉ的設計結合了香港與西方的特色,既有昔日香港懷舊冰室的情懷,又帶點西式咖啡廳的優閑味道。每個卡位座都有以中國數目字寫的枱號,抬起頭,會看到仿照舊式冰室的天花風扇,環境不錯,設計新穎可見心思。店員遞上午餐餐牌,原來這裡是先點餐和付款,店員之後會接照牌號送上食物。午餐餐牌選擇以意粉與意大利飯等西餐為主。落單後店員說食品或需時10-15分鐘,不過可能因為客人較少,所以很快便上菜了。我點了B餐的煙肉蛋汁意大利粉伴西蘭花及蒜蓉包($43)。意粉送上時熱辣辣,西蘭花及蒜蓉包放在意粉上,卡邦尼意粉份量很多,一看便知一定夠飽了!意粉是我喜歡的粗幼,味道不算濃郁,不過我反而喜歡這種淡淡的味道,始終太濃郁會很「漏」,煙肉很多,蠻足料。蒜蓉包烤得不錯,香脆,入口卜卜聲。

蒜蓉包烤得不錯,香脆,入口卜卜聲。
朋友點了G餐的炭燒雞胸配茄汁意大利粉伴西蘭花及蒜蓉包($52)
檸檬蜂蜜
午餐連飲品,我選了熱檸檬蜂蜜,朋友則點了凍的。蜂蜜味道不太甜,加上酸酸的檸檬片,整體清新鮮甜。

整體不俗,以現在香港百物騰貴的食店消費來說都算抵食,如果不想等又想吃一頓舒適的午餐,可以一試。
2014-07-09
檸檬蜂蜜
餐廳感覺唔錯,裝潢很有特色,餅店始終係餅店,做其他食品味道就嘛嘛哋了。好食就係餅類蛋糕類,飲品都OK,日式芝士蛋糕不錯,綠色很有特色。但我吃的的那個盒子,除了蘇皮蘇得岀色爽脆好吃,裹面的雞蓉很一般,唔甜唔咸,唔好吃。

2014-06-16 2140 瀏覽
大出血後,找個地方歇歇腳,吃點東西。所有連鎖咖啡店都座無虛席,突然醒起了這裡,便走過來,果然是不用等位的。柯打了巴馬火腿菠蘿包,看菠蘿包的色水已知不妥,包身更是凍的。巴馬火腿配菠蘿包,兩者完全擦不出火花,是fusion,變成confusion。我寧願吃番件傳統的菠蘿油,那冷熱交融的滋味,更合我心。既然這裡是泰昌的分枝,原以為蛋撻應該穩陣,可惜,只是一廂情願的想法,實情是唔香又唔熱。跟餐有飲品,就要杯熱啡,薄弱得很。
大出血後,找個地方歇歇腳,吃點東西。

跟餐有飲品,就要杯熱啡,薄弱得很。
途經荃新天地T-cafe 1954,見到懷舊復古的裝潢,環境不錯!就試下!下午茶menu寫著有幾款「泰昌」的菜式,還有蛋撻,才知道原來係「泰昌」旗下的cafe。設有卡位及長枱。叫了下午茶套餐~「白菌雞批配田園沙律」$40,另加+$10 「巨峰提子梳打」不設加一!「白菌雞批配田園沙律」來到size都幾大件下!長型酥皮一般,尚食到牛油味,不夠鬆脆!白菌汁唔錯!磨菇和雞肉分量頗多!分量足!牛油皮批底唔錯!第二個已飽到不得了!哈 「巨峰提子梳打」顏色略深,不太感覺有梳打既汽泡!味道有些似超市個隻要放冰箱雪才變硬(日本出10支一包個D冰冰)的味道!細細粒星星係桃果肉!好可愛!味道一般!整體上:環境幾舒服,食物尚可,價錢合理!Ps. 餅店轉營多元化新嘗試對於消費者都係一件好事!還望味道有待改善!之後,買了下面一這款粟米蟹柳麵包當早餐,好足料!味道一般。

味道一般
整體上:環境幾舒服,食物尚可,價錢合理!
之後,買了下面一這款粟米蟹柳麵包當早餐,好足料!味道一般。
2014-05-30 1799 瀏覽
同朋友七點半左右到, 店內人很少,只有2-4檯客。其實店內空間很大, 坐得舒服但食物可以更好, 可能外面便是街市導致較多"蚊滋"圍著食物飛. 感覺不良, 希望可以改善一下。致於食物, 價錢不算太貴, 但味道一般我地兩個女仔叫2杯特飲share左一個晚餐, 唔算好飽埋單$112 (有85折), 所以都唔敢要求太高。紅豆冰好淡...濃D好飲D (多D奶同抹茶) , 不過可能因人異,因為我朋友覺得OK。個沙律有陣隔夜垃圾味(個人覺得),可能係芒果個配搭蟹出泥個味我唔慣, 但食落OK。一般,都幾多菇不過酸酸地(我唔肯定係唔係因為有''芥末芓'')
同朋友七點半左右到, 店內人很少,只有2-4檯客。

致於食物, 價錢不算太貴, 但味道一般
抹茶紅豆冰
藍蟹牛油梨芒果沙津
D餐.芥末豬柳意大利飯
2014-05-29
2014-05-20 1475 瀏覽
原本想打邊爐,但朋友話熱唔想打,咁就諗住食西餐,早前得知泰昌開左西餐,一於要試下,星期日的八點十五分,坐左一半人都冇,心知不秒。因為門口向馬路,又冇門,好多野不停飛黎飛去,食慾已大減。我叫左carbonara, 配蟹肉芒果沙律,沙律醬非常酸,比芒果更酸,不過有淡淡蟹肉,沙律菜有點苦。主菜極失望,勁臭青味的cream,從未食過carbonara係咁樣整法,食左一半就頂唔順。朋友話佢的磨菇湯有酸味,不過茄汁意粉正常,先前叫左杯朱古力,條飲管有毛,店員都好好即時換過杯,但新嗰杯成支飲管倒轉插,曲位向下,低級錯誤。。。
因為門口向馬路,又冇門,好多野不停飛黎飛去,食慾已大減。
2014-05-18
平時去楊屋道街市買菜, 多數都係去茶餐廳醫肚, 最近發現泰昌餅家係荃新天地開左間 Cafe, 平時都有食開佢D蛋韃, 覺得應該都唔會大差, 即管一試. 1:30pm 黎到, 等左一陣先有位, 兩邊D卡位好似好舒服, 但因為趕住去買菜, 未有卡位都照坐, 大檯都唔錯丫, 好闊落, 又乾淨. 揀好食咩之後去櫃檯俾錢, lunch set 都算多選擇, 價錢合理, 我同老公揀左 Carbonara 意粉同埋燒美國西冷牛肉意粉伴薯角沙律. 落單後唔洗兩分鐘, 燒西冷意粉即到, 份量以午餐黎講都算可以, 沙律菜好新鮮, 燒牛肉亦恰到好處, 仲有 pesto sauce 同 balsamic vinegar, 似模似樣, 意粉另外用個碗仔上, 可惜意粉味道好淡, 仲有小小乾. Carbonara 意粉的軟硬度適中, 但有同一弊病, 都係味道太淡, 如果面層加D芝士粉會好D, 或者落多小小煙肉令碟意粉豐富D. 旁邊的蒜蓉包值得一讚, 焗得十分香脆, 而且新鮮熱辣, 下次黎要另外叫一客淨蒜蓉包. 雖然食物仍有進步空間, 但整體是令人滿意的, 裝修幾有特色, 荃灣區黎講算係好新穎型格, 闊落又舒適. 服
雖然食物仍有進步空間, 但整體是令人滿意的, 裝修幾有特色, 荃灣區黎講算係好新穎型格, 闊落又舒適. 服務都幾好, 幾位侍應阿姐都好有禮貌, 放下食物會同你講 "請慢用", 最難得係個個都有笑容, 今時今日真係好難得.
2014-05-17
10 分鐘 (堂食)
2014-05-08 1084 瀏覽
和朋友郊遊後,找到這餐廳歇歇,發現驚喜!然後,找了個位置坐:雖然呢餐係我倆的第三餐,但依然戰鬥力旺盛,可以食多啲,最後叫咗三個餐;首推:熱檸蜜!(蜂蜜的味道使人一試驚喜,完全愛上!)班蘭葉味清淡得嚟帶著芝士的幼滑,伴碟的紅桑梅、藍梅、士多啤梨清甜多汁,毫不遜色,美中不足是份量少。朋友叫的沙律,火腿粒很香,芝士碎和蔬菜互相調和,十分適合夏‧午茶。明明叫咗三個茶餐,但因為太貪食的緣故,相機冇得食先最後上的是巴拿馬火腿芝士蕃茄飛碟,蕃茄起沙之餘,飛碟的外脆內嫩,咬下去,芝士仲可以拉絲;成個餐包飲品同一般茶記差不多,實在太超值!
和朋友郊遊後,找到這餐廳歇歇,發現驚喜!
然後,找了個位置坐:
熱檸蜜
首推:熱檸蜜!(蜂蜜的味道使人一試驚喜,完全愛上!)
班蘭芝士蛋糕
沙律
明明叫咗三個茶餐,但因為太貪食的緣故,相機冇得食先

2014-05-01
熱檸蜜