2024-05-10 2582 瀏覽
元朗國多好嘢就好多人都知,作為大西北地膽foodie,有時真係覺得好想推廣俾人知這區的隱世美食。夜晚收工特登來到係元朗鳳悠南街的Taco 's Friday,此店始創於屯門,年初時係元朗開設第二分店,屬區內比較少有,主打西班牙Taco,burrito,巨型漢堡和一系列西班牙小食的店舖;餐廳老闆係一個對煮食好有passion的年輕人,唔單止對食材講究,對主食,配菜,什至乎醬汁等,都堅持純手工炮製,務求讓小食美食都出得大場面,再加上老闆的親和力,一整好哂廚房嘅單,就出舖面招乎客人,跟客人傾偈,最攪笑係老闆可以跟你無所不談,好似同緊friend吹水咁,個人覺得佢嘅social能力超高呀! 🔮水牛城雞翼整成單骨雞翼,容易食得來,亦相對較易入味和快熟,即叫即炸,表面粉漿薄又脆口,鷄肉又滑嫩,最正係上個淋上一層自家製的水牛城辣醬,酸辣惹味又creamy,辣度剛好,仲要雞中翼切開一半都大大件,有成10隻,都真係幾抵 🔮墨西哥烤嫩雞芝士Taco這款Taco是小店最受歡迎的其中一款,老闆特登選用雞腿腓,再以外國入口香料醃味,以慢烤的形式煮雞腓,鮮嫩無比,咬落勁juicy呀!面頭還有一層厚厚的烤溶芝士,芝

🔮水牛城雞翼

🔮墨西哥烤嫩雞芝士Taco
這款Taco是小店最受歡迎的其中一款,老闆特登選用雞腿腓,再以外國入口香料醃味,以慢烤的形式煮雞腓,鮮嫩無比,咬落勁juicy呀!面頭還有一層厚厚的烤溶芝士,芝味濃郁; on top再塗上一層沙律醬和紅椒粉,味道很有層次,超級惹味,仲有一份有兩件,每件都份量十足,真係抵食又滋味呀!

🔮Nacho配墨西哥辣肉醬
食西班牙菜又點少得Nacho,極度建議一定要跟配墨西哥辣肉醬,呢個辣肉醬係老闆每日新鮮炮製的,用料絕不求其,醬汁入面有勁多肉碎,所以醬有香濃的肉味,而且入面還加入不少燈籠椒和扁豆等,增加口感,再混入各種香料醬汁等,無論味道口感都有層層遞進之感,難怪連老闆都話呢個醬係小店的秘密武器呀!
  • 墨西哥烤嫩雞芝士Taco
  • Nacho配墨西哥辣肉醬
2024-08-19 799 瀏覽
早前見到元朗原來有專食taco嘅地方🤩終於可以唔使等到taco Tuesday特登出去食啦~-💫烤嫩雞芝士餡餅 & nachos 雞肉超嫩滑🤤 仲要入面勁多芝士🧀另外仲有菠蘿🍍 份量十足!不過個人食咗兩舊之後開始覺得有啲膩同 dry😢所以建議同朋友share食🤣-💫牛油果軟殼蟹 taco’s & nacho’s  牛油果配軟殼蟹超夾😽配埋番茄莎莎醬中和咗炸蟹嘅油膩!可惜個餅皮有啲軟身😢 個人鍾意食返脆多少少冇咁淋身嘅🙈但整體配搭超贊👍🏻 值得一試🤩-佢哋嘅Nacho’s 很好吃😋 粟米片好脆~加埋唔同醬汁嘅配搭令人一啖接一啖停唔到😌-入面位置比較少🥹 同埋比較逼所以唔係話坐得好舒服🥹 同埋好險我哋7點前到都可以即刻入到去🙈 之後嘅時間都 keep 住有人等位🤔 想食嘅朋友可以早啲去啊~-整體評價:3.9🌟
早前見到元朗原來有專食taco嘅地方🤩
終於可以唔使等到taco Tuesday特登出去食啦~
💫烤嫩雞芝士餡餅 & nachos
雞肉超嫩滑🤤 仲要入面勁多芝士🧀
另外仲有菠蘿🍍 份量十足!
不過個人食咗兩舊之後開始覺得有啲膩同 dry😢
所以建議同朋友share食🤣
💫牛油果軟殼蟹 taco’s & nacho’s
牛油果配軟殼蟹超夾😽
配埋番茄莎莎醬中和咗炸蟹嘅油膩!
可惜個餅皮有啲軟身😢 個人鍾意食返脆多少少冇咁淋身嘅🙈
但整體配搭超贊👍🏻 值得一試🤩
佢哋嘅Nacho’s 很好吃😋 粟米片好脆~
加埋唔同醬汁嘅配搭令人一啖接一啖停唔到😌
整體評價:3.9🌟
Q2  烤嫩雞芝士餡餅 & nachos
T7  牛油果軟殼蟹 taco’s & nacho’s
T7  牛油果軟殼蟹 taco’s & nacho’s
2024-08-04 886 瀏覽
We tried their pork belly taco and avocado soft-shell crab tacos with nachos.For their tacos taste wise was decent but it didn't taste Mexican at all. I liked their melted cheese inside but not authentic as tacos. The pork belly I think they used teriyaki sauce and the softshell crab is tasty but they both just tastes like japanese fusion food.Nachos were not crunchy enough but salsa and guacamole combo is always nice to have on nachos. But i dont recommend the chilli con carne with the nachos.F

For the price and considering its in yuen long,would give it overall a 7/10 but if you are looking for an authentic mexican restaurant this isn't the place for you.
2024-07-20 1065 瀏覽
發現元朗真係好多好好食嘅餐廳😌 不過想食特別啲嘅可以揀今次介紹呢間!Taco Friday主打墨西哥玉米卷餅,總共有8個唔同口味,今次試咗其中3個口味同另一款餡餅~餐牌入面都仲有漢堡、意粉同小食,選擇都幾多!•🥢 牛油果醬軟殼蟹Taco’s配Nacho’s及飲品 $98🥢 煙三文魚海蝦芝士Taco’s配Nacho’s及飲品 $102🥢 烤嫩雞芝士Taco’s配Nacho’s及飲品 $90全部Taco都會有兩件,再配Nacho同飲品,玉米餅皮烘完再鋪上唔同配料,最鍾意餅皮入面嘅一層熱溶芝士。軟殼蟹Taco一件有半隻軟殼蟹,除咗芝士,仲有牛油果醬同番茄洋蔥辣椒碎,個醬就同點Nacho嘅好相近,如果唔食辣記得再撥走啲辣椒🥵;煙三文魚款就有埋海蝦同牛油果粒,食落就會比較單調;烤雞款仲有啲菠蘿粒,朋友話食落好fresh👍🏼Nacho份量好多,好香粟米味,醬都好多,唔好睇少兩件Taco同一堆Nacho,原來食落都幾飽架😯*有提供手套,所以食起上嚟都好方便。•🥢 大啡菇雜菌芝士餡餅配Nacho’s及飲品 $98呢個餡餅入面有大啡菇粒同雜菌粒,幾juicy,應該仲有啲黑松露醬🤩 係唔錯嘅素食選擇!•🥢

🥢 烤嫩雞芝士Taco’s配Nacho’s及飲品 $90
*有提供手套,所以食起上嚟都好方便。
牛油果醬軟殼蟹Taco’s配Nacho’s
煙三文魚海蝦芝士Taco’s配Nacho’s
烤嫩雞芝士Taco’s配Nacho’s

🥢 大啡菇雜菌芝士餡餅配Nacho’s及飲品 $98

🥢 蒜香牛油單骨雞翼 $56
呢個炸單骨雞翼超級推薦!一碟有12件單骨雞翼,每件都幾有肉,炸到熱焫焫又夠脆,牛油味超級香濃!加埋蒜都唔會太重口味。
牛油果醬軟殼蟹Taco’s配Nacho’s
烤嫩雞芝士Taco’s配Nacho’s
2024-04-30 885 瀏覽
6點幾等咗一個鐘,然後職員同我講有人留座得15分鐘進食,我話唔合理,落單到上菜都唔止15分鐘,點樣喺15分鐘內交檯?然後有檯大家庭喺入面食完吹水,一檯兩人食完吹水唔提示,有人book咗檯,出面幾張飛等緊都唔會提醒。失望,即走。😑
2024-03-18 866 瀏覽
本身一直都鐘意食墨西哥野,係香港呢門菜式絕對係罕有,好多餐廳求其整d野出嚟呃下就當係,變成什麼「港式墨西哥餐」就真係得啖笑!Nachos 不嬲都係墨西哥菜既主角,而伴隨既Salsa 醬,牛油果醬同sour cream, 少一樣都唔對辦!以前一直幫襯元朗一間有點年資既西餐廳,最近d醬縮哂水,Salsa 醬好少咁散落面,牛油果同sour cream 俾丁丁咁少,如果冇左呢3種醬,我不如買包粟米片自己乾啃啦!講返Taco Friday, 醬料足夠,好肯落重手,食Nachos係要食到成手都有醬架嘛!呢個非常之重要!加分!唯一缺點就係正宗應該要焗一焗,不過由於佢做快餐,呢個位我覺得都可以接受喎。Quesadillas 都正宗,辣肉醬係真墨西哥味。係香港有呢個味道,抵讚。老闆一個人乜都做晒重要有禮貌,小店十分有誠意,會再次幫襯。加油!

2024-02-28 2518 瀏覽
🌮🍅 Taco Friday - 元朗🍽️🌮在元朗的一家已墨西哥食物為主打的餐廳- Taco Friday!這家位於元朗鳳攸南街的餐廳,以墨西哥風味的塔可餅為主打,絕對是喜歡墨西哥小食必來。蕃茄莎莎黃金魚柳塔可餅配脆皮玉米片$98!這款塔可餅的魚柳炸得金黃酥脆,入口帶著微微的辣味,與新鮮的蕃茄莎莎完美搭配。每一口都能感受到魚柳的鮮嫩和蕃茄莎莎的酸甜,而配上脆皮玉米片,更增添了口感的層次。跟餐點了蜜糖桂花烏龍茶$18。迷人的桂花香氣,口感清爽順滑,加上微微的蜜糖甜味,清涼解渴,最啱食完墨西哥小食時飲。Taco Friday雖然位於小巷,但遠離熙來攘往的街道,平時都元朗尋幽探秘搵好嘢食,喺呢度會發現新大陸。Taco Friday (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈2座地下49號舖#TacoFriday #墨西哥美食 #元朗餐廳 #塔可餅 #蕃茄莎莎黃金魚柳塔可餅#烏龍茶 #instafoodie #foodblog #foodreview #foodiegram #foodphotography #foodstagram #foodlover #yummy #delicious #foodp

🌮🍅 Taco Friday - 元朗🍽️🌮

跟餐點了蜜糖桂花烏龍茶$18。

Taco Friday (元朗)
元朗鳳攸南街3號好順景大廈2座地下49號舖

#TacoFriday #墨西哥美食 #元朗餐廳 #塔可餅 #蕃茄莎莎黃金魚柳塔可餅#烏龍茶 #instafoodie #foodblog #foodreview #foodiegram #foodphotography #foodstagram #foodlover #yummy #delicious #foodporn #foodgasm #foodadventures #foodexplorer #foodinspiration #foodjourney #foodblogger #foodlover #foodiecommunity
2024-02-27
2024-02-25 850 瀏覽
元朗小巷高質Taco小店鋪頭細細個夜晚好多人等位呀~墨西哥辣肉醬芝士餡餅配Nocho's及飲品 $98墨西哥辣肉醬夠晒惹味,仲有煙煙韌韌嘅餡餅吸收晒肉醬嘅精華,,整體味道都做得好香好有風味,芝士仲要做到拉絲係餡餅入面層次連埋辣肉醬好豐富,加埋脆脆nocho’s點埋醬料加辣肉醬真係一流!夏威夷鮮菠蘿燒雞巨人漢堡配薯條及飲品 $98店舖入面好貼心咁樣有膠手套提供,成個漢堡大到真係嚇死你,當你搭埋嘅一齊嘅時候一口係唔會食得晒,但係每層嘅風味融合埋一齊嘅時候真係好滋味,鮮嫩多汁嘅雞扒再加埋夏威夷菠蘿嘅甜香,咬落去嘅時候肉汁溝埋菠蘿汁真係一絕!再加埋爽口嘅生菜同新鮮嘅蕃茄,成個組合真係冇得輸!鮮茄茸汁蜜糖波子腸(6pcs) $48波子腸啖啖肉,再加埋少少蜜糖嘅甜味,配埋香濃嘅鮮茄蓉汁作為一個小食,真心推介!罐装氣水Taco Friday (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈2座地下49號舖
元朗小巷高質Taco小店

鋪頭細細個夜晚好多人等位呀~

墨西哥辣肉醬芝士餡餅配Nocho's及飲品 $98

夏威夷鮮菠蘿燒雞巨人漢堡配薯條及飲品 $98

鮮茄茸汁蜜糖波子腸(6pcs) $48

罐装氣水

Taco Friday (元朗)
2024-02-21 738 瀏覽
係香港每次要食墨西哥野都好貴🇲🇽想揾間平民少少既快餐廳既話個份量又麻麻😟不過今日有個住元朗既地膽帶左我黎呢間,話大份夾抵食,強烈推薦我黎食🤩果然都真係好誇張,怪唔得都keep住有人外賣🥡不過我都係覺得堂食惹味啲,因為唔怕啲Nachos會淋哂。🐒嫩雞芝士餡餅💰$98👉🏻Nacho's👉🏻Coke ZeroQuesadilla黎講佢既芝士份量好足🧀而中間仲有啲菠蘿🍍令到成個餡餅更加豐富有層次,而我無expect佢個side dishes份量有咁多,同埋係好classic既guacamole🥑就好似多左個小食咁😍好抵食。🐒經典美式芝士雞蛋污糟狗💰$75👉🏻薯條👉🏻手工美式黑咖啡呢個污糟狗因為真係太大份😆食到我地都無哂儀態,而味道方面就同一般熱狗一樣🌭不過特別之處係佢可以跟Americano/其他咖啡☕️可以解膩。🐒蒜香牛油單骨雞翼(12件)💰$56呢款小食既牛油味真係好重🧈而且佢係單骨雞翼,所以食落方便之外,佢既醬汁更加evenly coated係雞翼外皮🍗

🐒嫩雞芝士餡餅💰$98

👉🏻薯條
👉🏻手工美式黑咖啡

🐒蒜香牛油單骨雞翼(12件)💰$56

2024-02-17 576 瀏覽
餐廳裝潢設計簡約工業風主打墨西哥和美國菜的小食店。小麥啤酒豬腩芝士Toco's配Nocho's 豬腩肥瘦均勻,入口滿嘴油香,保留到肉汁。烘烤過的餅皮香氣逼人。粟米脆片沾上酸忌廉、牛油果醬和莎莎醬,不僅保有脆度,同時也能抓住醬汁。烤嫩雞墨西哥辣肉醬燉飯 烤雞肉質嫩滑,意大利飯口感煙韌,完全吸收到醬汁,味道香濃,辣度十足。套餐還配沙律和飲品。蒜香牛油單骨雞翼 雞翼炸得香脆,每件都充滿牛油和蒜香,極級邪惡!
餐廳裝潢設計簡約工業風
主打墨西哥和美國菜的小食店。

小麥啤酒豬腩芝士Toco's配Nocho's

烤嫩雞墨西哥辣肉醬燉飯
套餐還配沙律和飲品。

蒜香牛油單骨雞翼
雞翼炸得香脆,每件都充滿牛油和蒜香,極級邪惡!
2024-02-14 458 瀏覽
🍽️食物方面:T6烤大啡菇雜菌芝士taco’s配nacho’s 💲96黑松露味出 濃味 有啲鹹 唔會脆到一㩒就爛晒 小心滴汁Q2 烤嫩雞芝士餡餅配nacho’s 💲924塊 飽肚 啖啖肉 有菠蘿 趁熱食拉到絲Nacho’s個蕃茄洋蔥醬有少少辣🍵玫瑰茉莉花茶/蜜糖桂花烏龍茶冷泡 甜甜清清地 重🌹/🍯味📷打卡方面:有搞鬼燈牌擺設 車仔 插畫🔈環境方面:巷仔小店 2張四人枱+4張吧枱 提供手套濕紙巾 Staff友善💬其他資訊:Taco Friday 📍元朗鳳攸南街3號好順景大廈2座地下49號舖💰Dinner人均💲100
🍽️食物方面:

Taco Friday
📍元朗鳳攸南街3號好順景大廈2座地下49號舖
💰Dinner人均💲100
2024-02-07 512 瀏覽
><老闆很健談見我哋有選擇困難就幫忙介紹餐牌款式 仲可以升級熱朱with棉花糖呢頭落完單 就入廚房備餐 轉頭就出餐 速度幾快 外賣很方便小麥啤酒豬腩芝士Tacos配Nachos(88)Tacos有層烤香咗嘅芝士 增加餅皮柔韌度承載餡料啤酒煮五花腩 食起上嚟冇咁膩就算沾上牛油果莎莎醬 Nachos仍香脆大啡菇雜菌芝士餡餅配Nachos(98)友人鍾意食菇 呢個quesadilla就啱晒多都瀉出嚟 加埋芝士簡單好食鮮茄茸汁蜜糖波子腸(48)熱辣辣爽脆有口感跟茄茸洋蔥頗搭配><><><><><><><><><><><Taco Friday元朗鳳攸南街3號好順景大廈2座地下49號舖
老闆很健談見我哋有選擇困難
就幫忙介紹餐牌款式 仲可以升級熱朱with棉花糖
呢頭落完單 就入廚房備餐
轉頭就出餐 速度幾快 外賣很方便
小麥啤酒豬腩芝士Tacos配Nachos(88)
Tacos有層烤香咗嘅芝士
增加餅皮柔韌度承載餡料
啤酒煮五花腩 食起上嚟冇咁膩
就算沾上牛油果莎莎醬 Nachos仍香脆
大啡菇雜菌芝士餡餅配Nachos(98)
友人鍾意食菇 呢個quesadilla就啱晒
多都瀉出嚟 加埋芝士簡單好食
鮮茄茸汁蜜糖波子腸(48)
熱辣辣爽脆有口感
跟茄茸洋蔥頗搭配
><><><><><><><><><><><
Taco Friday
1K
2024-02-03 375 瀏覽
安格斯牛肉美式經典巨人漢堡配薯條這款巨人漢堡真的是令人驚艷!首先,安格斯牛肉的質量非常出色,肉質鮮嫩多汁,口感十分紮實。漢堡麵包口感鬆軟,搭配脆口的鮮嫩薯條,完美平衡了口感的組合。漢堡上的配料如脆生菜、蕃茄和洋蔥等也非常新鮮,增添了豐富的口味層次。玫瑰茉莉花茶這杯茶給人一種優雅的感覺。茉莉花的清香和玫瑰花的芬芳交織在一起,帶來了芳香怡人的口感。茶湯清澈透亮,入口後帶來一絲絲清甜,讓人感到身心放松。這是一款非常適合在下午休息或享受閒暇時光的茶飲。煙燻黑椒牛肉芝士Taco's 配Nocho's飲品這款Taco非常特別且美味!煙燻黑椒牛肉的獨特風味與軟綿的麵皮完美結合,帶來了口感上的驚喜。牛肉的煙燻味道與黑椒的辛辣味非常相輔相成,讓人回味無窮。芝士的融化更增添了濃郁的香氣和口感。蜜糖桂花烏龍茶這杯茶帶來了一種獨特的香甜風味。烏龍茶的濃郁口感與桂花和蜜糖的香甜完美融合,在口中緩緩散開,令人愉悅。茶湯的色澤明亮,香氣撲鼻,喝一口就能感受到茶葉的豐富層次。這是一款適合冷熱皆宜的茶飲,無論是冬天取暖還是夏天解渴都非常適合。
安格斯牛肉美式經典巨人漢堡配薯條

玫瑰茉莉花茶

煙燻黑椒牛肉芝士Taco's 配Nocho's飲品

蜜糖桂花烏龍茶
2024-01-31 316 瀏覽
周圍捐窿捐罅搵好野食~係住元朗嘅朋友發掘到叫我一定要黎食,話我一定會鍾意。聞名不如見面啦就~-係Taco's&Nacho's!!!兩個都係我嘅最愛,喺香港真心好難搵到呢種淨係主打Taco嘅舖頭,當然係要叫最經典嘅款式~老闆仲要好細心,每個餐都會跟一對手套。唔洗大家食到對手污糟哂!!-墨西哥辣肉醬芝士Taco's&Nacho's成個餐都好大份,成足料!老闆一個人接order即叫即做,全部上到枱都係新鮮滾熱辣!值得一讚~真係好有心去經營!辣似醬嘅辣度係岩岩好~同埋好重香料味,真係好濃烈墨西哥風情!Taco嘅皮係用軟皮去包個啲餡料,成個口感都好夾!咬落去嘅芝士仲會拉絲伴隨住仲有旁邊嘅Nacho's,真係不得之了!!!牛油果醬真係冇得輸!!大愛!!飲品叫左杯蜜糖桂花烏龍茶,可以有解油膩嘅感覺!成個配搭都岩岩好!!勁掂!!真係只係差杯酒-雙層安格斯牛似芝士巨人漢堡名符其實~真係好巨型~兩塊漢堡扒加埋係300g,超級勁抵食~side dish配埋薯格,都只係$128性價比極高之選!!!亦都係即叫即整嘅關係~熱辣辣咁食真係加分!肉汁多到滴哂出黎!超高質嘅餐廳!!!-老闆都好熱情咁去分享心德~去了解香
墨西哥辣肉醬芝士Taco's&Nacho's

雙層安格斯牛似芝士巨人漢堡

老闆都好熱情咁去分享心德~去了解香港人缺乏啲咩口味,擴闊香港人飲食市場~亦都為大家帶黎干平民價錢嘅高級食品體驗!佩服!!!真心好好食!!超級讚!!!
新鮮炸薯角
辣肉醬Taco
新肉醬Taco&Nacho
  • 墨西哥辣肉醬芝士Taco's&Nacho's
  • 雙層安格斯牛似芝士巨人漢堡
元朗一向多特色小店,最近雞地食街入面就開咗間主打墨西哥同美國嘅小食店🤤,入面有Taco、漢堡、拖鞋包同Nacho、薯條🍟,性價比都算高,$88就有主食、小食同飲品!🍽️店鋪走工業風,唔係好大,得兩張枱同一排bar枱,應該主力做外賣,亦好啱放工快食一餐!😆店長都幾吹得,喺香港小有嘅人情味!🌮煙燻黑椒牛肉芝士Taco's配Nacho”s + 蜜糖桂花烏龍茶 $88Taco夾住芝士、好多片煙燻牛肉同蕃茄莎莎,食落有微微嘅辣同鹹香,味道豐富,賣相亦好繽紛!而Nacho脆卜卜,上面有酸忌廉、牛油果醬同蕃茄莎莎,好開胃!蜜糖桂花烏龍茶涼涼哋,唔熱唔凍,可以即刻飲,解渴又解辣!🥪蜜糖芥末烤雞拖鞋包配薯條 + 玫瑰茉莉花茶 $88拖鞋包份量好足,好軟熟,入面嘅烤雞、芝士、蔬菜都好豐富,食到超飽!薯條係厚切嘅,外脆內軟,配埋玫瑰茉莉花茶就無咁熱氣🍰香濃朱古力蛋糕 $26朱古力蛋糕都幾濃朱古力味,慕絲同海綿蛋糕有層次,口感唔會太過單一,整體都OK!

🥪蜜糖芥末烤雞拖鞋包配薯條 + 玫瑰茉莉花茶 $88

🍰香濃朱古力蛋糕 $26