Intro: 長沙灣呢頭真係有好多小店,而今次揀左呢一間得7個座位嘅小店,主打平價嘅午市西餐,55蚊包埋意粉、湯同熱飲;而佢地人手得兩個,大家要有少少耐性去等候阿~___________________🍽 黑松露蒜香慢煮雞肉意粉+熱袖子蜜💰 午市55(送湯+特定熱飲)⭐️7.5/10✍🏻 估唔到意粉好大兜,賣相都好有心思✍🏻 三塊乾煎嘅雞扒煎得好靚有肉質都幾滑✍🏻 意粉同三色椒出乎意乎意料地夾,但口感就乾左少少,食唔到黑松露嘅味道✍🏻 餐湯好濃嘅南瓜味,但飲得出唔係最靚嘅南瓜___________________🏠 Take eat easy📍 長沙灣元州街162-188號天悅廣場地下CB1號舖⭐️ 7.5/10___________________
Intro:
🍽 黑松露蒜香慢煮雞肉意粉+熱袖子蜜
💰 午市55(送湯+特定熱飲)⭐️7.5/10
✍🏻 估唔到意粉好大兜,賣相都好有心思
✍🏻 三塊乾煎嘅雞扒煎得好靚有肉質都幾滑
✍🏻 餐湯好濃嘅南瓜味,但飲得出唔係最靚嘅南瓜
🏠 Take eat easy
📍 長沙灣元州街162-188號天悅廣場地下CB1號舖
⭐️ 7.5/10
  • 黑松露蒜香慢煮雞肉意粉
2022-11-12 537 瀏覽
有次經過入面坐滿晒人,都覺得呢間應該味道唔錯,唔想排隊唯有擇日再試結果食完真係會翻尋味,小小店舖一間,味道好味到真係同大餐廳有得比,仲出餐好快添,擺盤賣相好睇,同食物味道成正比😋外賣都一樣咁好味😋

外賣都一樣咁好味😋

2022-10-23 470 瀏覽
今日去長沙灣take eat easy食下晝飯。堂食。本身一開始冇諗住食呢間,但係其他地方都冇位,見到一間細細間,有位。睇落幾正, 所以就諗住入去試吓。點知比到幾大驚喜我!午餐大約$50。晚餐就$58。另外可以叫到燴或者外賣。我食咗一個雞扒意粉,好好味,如圖所示,廚師都幾花心思落咗唔同材料落去。另外叫咗一個冇忌廉的卡邦尼意粉,佢係用蛋同重芝士整個汁,都幾好味。呢間店舖唔算容納到好多人,所以如果多人的話,最好就一齊嗌到燴或者外賣。
點知比到幾大驚喜我!
午餐大約$50。晚餐就$58。另外可以叫到燴或者外賣。

無忌廉的卡邦尼
2022-10-23
5 分鐘 (堂食)
無忌廉的卡邦尼
今日lunch hour嚟開長沙灣,因為間間都爆滿嘅關係,已經諗住邊間有位就入邊間。見到呢間小店外面勁多餐牌,但裏面一個人都冇。冇乜期望嘅情況下入咗去,發覺竟然係超強性價比又好味嘅小店餐廳🤩🤩🤩!午餐非常抵食。50蚊包餐湯、主食同嘢飲,晚餐價只係加$8。叫咗墨西哥卷一豬一雞,都有驚喜啵。卷物比想像中大份,有椰菜、三色椒、洋蔥、雞肉同蜜糖芥末醬,仲有啲沙律菜伴碟。個人鍾意滑雞口味多啲。50蚊仲有西蘭花湯&紙包飲品送,朋友叫嗰啲意粉賣相同食物都唔錯,大件夾抵食🤗👍

2022-10-23
午餐
2022-06-03 903 瀏覽
Take Eat Easy(Cheung Sha Wan)長沙灣天悅廣場地下超貼地抵食嘅西餐舖😍😍 性價比超高 舖頭細細老細一腳踢 誠意十足💪 好值得支持💛⌖ Lunch Set: 意大利芝士忌廉慢煮雞肉意粉🧀🐣🍝💰$50擺盤超靚 芝士忌廉味濃郁🧀 慢煮雞肉夠大件嫩滑 略嫌淡咗少少🤏 味道唔太夠 配料仲有三色椒 同埋少許嘅沙律菜🥗 意粉軟硬適中 整體口感豐富!Lunch Set會有餐湯同埋飲品 餐湯係蕃茄湯🍅 酸酸地幾開胃 飲品揀咗熱柚子蜜🍯 正常發揮~ ⌖ Lunch Set: 欖油檸檬慢煮雞肉意粉🍋🐣🍝💰$50因為嗰日咁啱冇慢煮豬肉 所以都係揀返慢煮雞肉意粉🥲 呢款基本上同前一款相若😌 只係味道上有啲唔同 主要食到檸檬酸酸嘅味道🍋 加埋配料又唔會好單調 相比起前一款會無咁膩 清新少少🍃Lunch Set同樣配有蕃茄湯🍅 飲品就揀咗紙包飲品蘋果綠🧃 ⌖ 脆炸大菇條🍄💰$38呢款炸大啡菇賣相都幾吸引😋 大概有五六件 大菇咬落好juicy 💦💦 就咁食味道已經好夠 如果配埋隔離嘅千島醬又係另一種食法 唔錯唔錯!😙😙☻ 回頭指數:8 / 10 #Fatshit_ami #Lunchtime
Take Eat Easy(Cheung Sha Wan)

⌖ Lunch Set: 意大利芝士忌廉慢煮雞肉意粉🧀🐣🍝
💰$50

⌖ Lunch Set: 欖油檸檬慢煮雞肉意粉🍋🐣🍝
💰$50

⌖ 脆炸大菇條🍄
💰$38

☻ 回頭指數:8 / 10

#Fatshit_ami #Lunchtime #長沙灣美食 #港式美食 #西餐美食 #香港美食 #食好西 #意大利芝士忌廉 #芝士忌廉慢煮雞肉 #欖油檸檬慢煮雞肉 #慢煮雞肉意粉 #熱柚子蜜 #蘋果綠茶 #脆炸大菇條 #脆炸大啡菇 #抵食西餐鋪
2021-11-14 828 瀏覽
今日特地去尋找隱世小店!🥰🥰朋友住在附近睇到開了一間西餐小店所以特地嚟試吓新意思💞🌸☀️🍀🌼💞…雖然小店小小但一切俱備,乾淨整齊,店員殷勤有善,菜式款式包羅萬有,三個人一定要取捨好多食物先可以揀到首先嚟嗰㕑師發板的可口熱熱辣辣既蘑菇湯跟住再嚟小食前菜…好fresh。 仲有那啲雞翼外危內軟、原來係大㕑秘製…一句好正😌☝🏻隨隨而上是沙律🥗嚟到令我非常驚喜,size大不特止而且presentation好靚好吸引眼前✨✨而且材料新鮮,食落味道好正,味蕾大開! 之後有巴馬臣洋蔥🧅蕃茄薄餅🍕是大㕑自家差的,非常香脆、可口、味道好好、連平時不喜歡馬巴臣火煺的我也一口鍾情🥓🍅🧅。最後上的是原隻龍蝦🦞意大利粉簡直令我哇然😱😱原隻龍蝦新鮮可口、又大隻、意大利粉充滿咗龍蝦味,伴以雜菜、菇紅黃綠燈龐椒,洋蔥等等…presentation已經好吸引、味道真真的不得了x 1000…0!大㕑忙錄得不得了但上菜好快,熟客源源不絕、外賣電話📲不停但店員小姐細心落單慢慢解釋十分親切,就像家人一樣,小店充滿人情味!有一位熟客walk- in但無位、之後佢外出打圈轉頭返後終於有四人台,坐了落了單後點知有三位食客到來,佢主動將

有一位熟客walk- in但無位、之後佢外出打圈轉頭返後終於有四人台,坐了落了單後點知有三位食客到來,佢主動將堂食變外賣將自己嘅枱俾咗呢三位食客去品嚐美味嘅菜式…佢嘅支持對於大廚同店員小姐非常重要‼️⋯⋯恩賜有呢啲熟客,小店食客之福!

小店大㕑有五🌟酒店quality…店員小姐有五🌟酒店的服務態度,食品新鮮味道一食就愛上了⋯大家也試吓比意見喔⋯⋯希望佢跟上一層樓可以有一個大舖去招呼熟客🤪🥰
下午茶
  • 秘製鷄翼
  • 廚師👨🏻‍🍳發扳餐湯
  • 前菜
2021-11-14 521 瀏覽
去咗長沙灣天悅廣場地下小舖食物買相好睇,又好味道😊👍👍👍今日試嘅菜式有👉🏻蘑菇湯、牛油果特色沙律、龍蝦意粉、pizza、雞翼😄真心好味座位唔多,記住先book位,咁就可以開開心心食一餐✌🏻✌🏻✌🏻✌🏻✌🏻講多無謂,睇相最實際😊👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻
去咗長沙灣天悅廣場地下小舖
食物買相好睇,又好味道😊👍👍👍
講多無謂,睇相最實際😊👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻

2021-11-14 142 瀏覽
今日特地去尋找隱世小店!🥰🥰朋友住在附近睇到開了一間西餐小店所以特地嚟試吓新意思💞🌸☀️🍀🌼💞…雖然小店小小但一切俱備,乾淨整齊,店員殷勤有善,菜式款式包羅萬有,三個人一定要取捨好多食物先可以揀到首先嚟嗰㕑師發板的可口熱熱辣辣既蘑菇湯跟住再嚟小食前菜…好fresh。 隨隨而上是沙律🥗嚟到令我非常驚喜,size大不特止而且presentation好靚好吸引眼前✨✨而且材料新鮮,食落味道好正,味蕾大開! 之後有巴馬臣洋蔥🧅蕃茄薄餅🍕是大㕑自家差的,非常香脆、可口、味道好好、連平時不喜歡馬巴臣火煺的我也一口鍾情🥓🍅🧅。最後上的是原隻龍蝦🦞意大利粉簡直令我哇然😱😱原隻龍蝦新鮮可口、又大隻、意大利粉充滿咗龍蝦味,伴以雜菜、菇紅黃綠燈龐椒,洋蔥等等…presentation已經好吸引、味道真真的不得了x 1000…0!大㕑忙錄得不得了但上菜好快,熟客源源不絕、外賣電話📲不停但店員小姐細心落單慢慢解釋十分親切,就像家人一樣,小店充滿人情味!有一位熟客walk- in但無位、之後佢外出打圈轉頭返後終於有四人台,坐了落了單後點知有三位食客到來,佢主動將堂食變外賣將自己嘅枱俾咗呢三位食客去品嚐美味嘅菜式…

• 牛油果特式沙律
  • 原隻龍蝦🦞意大利粉
  • 巴馬臣洋蔥蕃茄薄餅
2021-09-27 383 瀏覽
中秋屋企人要做節!因為老爺奶奶鐘意食海鮮,咁梗係訂Take Eat Easy既龍蝦餐啦,廚師好好,可以講出要求,佢會盡量合!因為老爺鐘意芝士焗,但奶奶唔食芝士!廚師幫我一半一半整!勁好人!份量超大,食到好飽~值得一提個蟹肉卷大家極力讚好!
2021-08-28 316 瀏覽
好食!性價比高!pizza包底口感又香又煙韌,高質! 牛油果羽衣甘藍墨西哥卷配搭嘅醬食落好有驚喜!漢堡juicy 又吸睛!真心抵讚嘅餐廳,已經係我嘅經常選擇。SUPPORT 呢啲高質小店

真心抵讚嘅餐廳,已經係我嘅經常選擇。
SUPPORT 呢啲高質小店
2021-08-26 165 瀏覽
食左三次晚餐,小店門面,起初沒有期望,點知喜出望外,每次食物質素都十分有水準,絕不遜於5星級酒店出品,但平民價錢,性價比超高,而且每次水準都能夠保持,值得推薦!小店很有人情味,老闆有傾有笑

龍蝦意粉、芒果pizza
2021-08-24
龍蝦意粉、芒果pizza
2021-08-15 125 瀏覽
因為要請屋企人食飯,又唔想出街食!最好選擇梗係叫外賣/到會返屋企慢慢食!知道Take Eat Easy有到會,WhatsApp問問餐牌,好抵又吸引喎,有龍蝦又有意粉!仲有墨西哥卷,沙律同湯梗係唔少得~仲要有pizza同小食拼盤!一次過滿足晒所有願望!去店自取,一見到隻龍蝦真心覺得超值,好大隻~開餐時間,是日餐湯蕃茄湯,份量好足料,大大份,食到個個都勁飽!仲要屋企人個個大讚話好好味!下次再一定要再叫先得!

沙律
焗龍蝦
2021-08-01 114 瀏覽
朋友推薦咗好耐既西餐,今日終於試咗啦!🤗一句講晒——不枉我山長水遠特登由大埔過嚟!好食!!😋😋我哋一行3個人叫咗個特色墨西哥卷二人餐,再加個小食拼盤。頭盤芒果蝦墨西哥脆餅+脆炸芝士首先,個擺盤好靚🤤然後入口,好食!雖然芒果蝦個名比我感覺有d伏,但真係好好食!😭😭好食到值得我比多個近鏡佢個脆炸芝士真係好實在咁成舊芝士炸比你🤣但食完又唔會好膩👍🏻主菜1墨西哥辣汁雞肉墨西哥卷雖然係話墨西哥辣汁,但個人感覺唔算辣。里面既雞肉好嫩🤤主菜2黑松露菌醬鳳尾蝦意粉重點嚟啦!又係值得我比多個近鏡既好食!👌🏻蝦好食已經唔需要特別講,重點想讚下個意粉!個意粉既口感totally 係我既口味😭😭稍微偏硬少少,但又唔係未煮熟個種硬⋯唔識形容(誰懂😭)總之好食!😭最後既小食拼盤炸菇有驚喜!一開始以為會唔夠食,但食到最後已經好飽😌有時間會再嚟👍🏻👍🏻
朋友推薦咗好耐既西餐,今日終於試咗啦!🤗
一句講晒——不枉我山長水遠特登由大埔過嚟!好食!!😋😋

我哋一行3個人叫咗個特色墨西哥卷二人餐,再加個小食拼盤。

芒果蝦墨西哥脆餅   脆炸芝士條

頭盤
芒果蝦墨西哥脆餅+脆炸芝士

個脆炸芝士真係好實在咁成舊芝士炸比你🤣但食完又唔會好膩👍🏻

主菜1
墨西哥辣汁雞肉墨西哥卷

雖然係話墨西哥辣汁,但個人感覺唔算辣。里面既雞肉好嫩🤤

主菜2
黑松露菌醬鳳尾蝦意粉

最後既小食拼盤炸菇有驚喜!

2021-08-01
午餐
芒果蝦墨西哥脆餅   脆炸芝士條
2021-07-28 636 瀏覽
不知道是否因為近年越來越多人從外面湧入「西貢」,而且不分平日還是公眾假期,「西貢」街頭跟大部分食肆都是人潮湧湧,結果大量遊客跟「假日司機」問題終於浮現,「西貢」交通經常發生意外而令行車受到延誤。我在「西貢」小巴站排隊「排長龍」等候乘搭專綫小巴用上了大約四十五分鐘,小巴在前往「將軍澳」「坑口港鐵站」期間遇上塞車,結果又用上四十五分鐘,最後乘搭港鐵前往「長沙灣」結果又消耗四十五分鐘,又遲了一點點。結果我幾經辛苦,終於成功去到「長沙灣」港鐵站,再徒步前往「元州街」商場「天悅廣場」樓下,雖然目標「雞肉」食店「Take Eat Easy」已經接近晚上八時三十分,還未打烊休息,我還趕得及享用雞肉部分的晚餐。不過有一點可以肯定的就是「Take Eat Easy」實際上並非完全是快餐店,餐牌食品「牛肉漢堡包」裡面的「牛肉漢堡扒」,肯定不是一般快餐手法能夠製造,而需要以慢煮方式預備食材,然後加熱煮熟完成製作工序。結果我在晚上七時來到食店,完成在「Take Eat Easy」的點餐程序,選擇「雞肉墨西哥卷」跟「水牛城雞翼」之後,還需要等候三十分鐘等候食店廚房製作完成套餐的炸「薯條」跟汽水。「Take Ea

「Take Eat Easy」套餐裡面的炸「薯條」是一般口感偏脆粗薯條,不過「Take Eat Easy」炸「薯條」沒有附送任何調味料,包括酸味「蕃茄醬」在內,只能依靠鹽鹹味調劑味道,感覺相對下難免會比較單調一點。

至於「Take Eat Easy」套餐裡面的餐湯,餐湯的實際色澤感覺偏向深黃,我覺得餐湯看似有點像類似「南瓜湯」的西湯。餐湯的實際味道一如「南瓜湯」,明顯食到來自「南瓜」的甜味。

至於「南瓜湯」裡面的實際口感稠竭程度感覺尚可,起碼「南瓜湯」的實際質地感覺不會太過水汪汪,勉強食到一些被完全攪碎,口感偏腍的甜味「南瓜」肉。

至於「Take Eat Easy」晚餐裡面緊隨「南瓜湯」之後的是炸雞肉小食食品「水牛城雞翼」。「Take Eat Easy」製造的「水牛城雞翼」實際製成品賣相有點出乎意料,因為食店沒有把甜辣醬汁塗抹在炸雞翼的表面上。

「Take Eat Easy」最後把「水牛城雞翼」裡面的味道靈魂精粹所在甜辣味道醬汁,分開擺放在完全沒有醬汁的辣味炸雞翼旁邊,讓食客自行點甜辣味道醬汁享用炸雞翼。

其實「Take Eat Easy」炸雞翼實際製成品本身,本來已經有來自調味醃料裡面的酸味跟辣味,不過如果炸雞翼再點食店提供的酸辣味淺紅色醬汁,炸雞翼的實際味道感覺就會變得更加辣。

不過,如果享用「Take Eat Easy」炸雞翼選擇不點甜辣味道醬汁的話,就可以直接食到「水牛城」炸雞翼實際製成品本身外層的香脆口感。

而且「Take Eat Easy」製造出來的「水牛城雞翼」實際製成品賣相,始終跟我平日見過食過,預先塗抹甜酸辣味道醬汁出來的「水牛城雞翼」有一段頗遠的距離,亦不是我心水的「水牛城雞翼」造型。

所以「Take Eat Easy」廚房製造出來的「水牛城雞翼」,雖然是有齊我平日對「水牛城雞翼」實際製成品甜味、酸味跟辣味的基本要求,美中不足只是雞翼實際賣相跟我期望有少許落差而已。

至於「Take Eat Easy」廚房製造的「水牛城雞翼」實際製成品,口感亦都算是符合我對「炸雞翼」食品口感最基本要求,一直維持香脆的感覺。

撇除「Take Eat Easy」製作出來的「水牛城雞翼」,「水牛城雞翼」實際製成品賣相,跟傳統「水牛城雞翼」食品賣相外表的差別,「Take Eat Easy」「水牛城雞翼」味道已經完全合乎我對「水牛城雞翼」味道的要求。

至於「Take Eat Easy」晚餐主菜食品方面,我選擇了享用「Take Eat Easy」廚房製造,外表看似有點拉丁風味的慢煮雞肉卷餅食品「慢煮雞肉墨西哥卷」。

「Take Eat Easy」廚房一早已經為「慢煮雞肉墨西哥卷」預先切成兩半,而且擺設造型十分美觀。至於調味醬料方面,「Take Eat Easy」預備了少許黃色醬料,像裝飾品一樣一抹劃在餐碟上面。

「慢煮雞肉墨西哥卷」黃色醬汁的味道感覺酸酸甜甜,但是我本來反而期待「慢煮雞肉墨西哥卷」黃色醬料的實際味道,會偏向比較辣多一點。

「Take Eat Easy」廚房還在「慢煮雞肉墨西哥卷」跟黃色醬料的旁邊,擺放了一小撮沙律菜作為前菜兼陪襯品。我發現沙律菜也淋上少許酸甜味道的沙律醬汁,所以不需要急於抹餐碟上的醬汁了。

跟著我立刻試食了一口「慢煮雞肉墨西哥卷」看看味道,發現「慢煮雞肉墨西哥卷」實際味道也偏向酸甜。我懷疑「Take Eat Easy」也在「慢煮雞肉墨西哥卷」裡面加入了黃色甜酸醬汁,令慢煮雞肉和蕃茄都食到酸甜味道。
水牛城雞翼

至於「Take Eat Easy」「慢煮雞肉墨西哥卷」的口感方面,「慢煮雞肉墨西哥卷」裡面已經塞滿很多切片慢煮雞肉,而且雞肉一早已經被「Take Eat Easy」預先去骨,所以實際上享用「慢煮雞肉墨西哥卷」變得很方便。

「慢煮雞肉」除了享用過程十分方便之外,我還覺得「慢煮雞肉」的實際口感煮得很軟很腍,但是因為「慢煮雞肉」實際口感隨著「墨西哥卷」而被捲曲收藏在餡料裡面,因而變得比較密集,有點像被壓縮的「雞肉丸」。

但是一般的「雞肉丸」都是被預先剁碎免治處理過,相反「慢煮雞肉墨西哥卷」裡面的「慢煮雞肉」就沒有這樣做,「Take Eat Easy」只是把切片「雞腿肉」加入調味醬料之後,再直接鋪在「墨西哥卷」餅皮上就算數。

所以享用「慢煮雞肉墨西哥卷」裡面的雞肉,雞肉的實際口感感覺反而會比較像在享用「雞腿卷」,依靠口感比較爽脆的沙律菜,令「慢都雞肉墨西哥卷」實際口感不會太過單調,有爽脆生菜作為伴菜中和雞肉軟腍口感。
慢煮雞肉墨西哥卷

我光顧過「Take Eat Easy」一次之後,發現「Take Eat Easy」製造的食品真的符合店名的最初設定,令食品實際上的食法十分方便,食客不需要再餐刀去切開雞肉就可以輕鬆食到。

至於「Take Eat Easy」晚餐裡面所有食品,包括前菜沙律跟餐湯「南瓜湯」在內,整體味道感覺都是偏向比較甜,醬汁除了甜味之外,而且還有少許酸味。

我本來對「Take Eay Easy」裡面的慢煮雞肉食品酸甜味道和飽滿口感都沒有太大的意見,唯一有意見的只是對「水牛城雞翼」實際製成品沒有被「Take Eat Easy」廚房塗抹酸甜味道醬汁感覺有點可惜而已。

綜合「Take Eat Easy」製造所有雞肉食品、餐湯和飲品的整體享用方法,食法的確跟店名幾乎一模一樣,都是十分方便,不需要再花時間拆開雞肉和雞骨,因為雞骨在食品上檯時已經消失無縱。

由於我光顧「Take Eat Easy」時間已經很晚,接近晚上八點半,等到食店廚房把食品製作完成,已經接近晚上九點,就算我享用完晚餐,也肯定趕不回「新蒲崗」,只好改到「彩虹」「坪石邨」享用「牛腩飯」晚餐。

我對食店的「水牛城雞翼」實際賣相有點失望,因為雞翼沒有被食店預先塗抹甜酸味醬汁,而且醬汁實際顏色偏黃,而不是鮮紅色,偏偏價錢跟「慢煮雞肉墨西哥卷」相若,下次光顧我寧靜享用「慢煮雞肉墨西哥卷」好過。
2021-07-05
20 分鐘 (堂食)
水牛城雞翼
慢煮雞肉墨西哥卷
2021-07-24 107 瀏覽
今日同朋友行街經過見到,見價錢適中就入去試吓啦,估唔到有意外驚喜🤩🤩入面座位唔多,得2張4人枱,但係坐落好鬆動,唔覺得逼。最重要係食物嘅環節,今次我哋3人嗌咗個2人餐同小食拼盤。Main就揀咗必試辣味雞肉墨西哥卷🫔 & 黑松露大蝦意粉🍝,2樣食物感覺都好清新唔會太油膩,墨西哥卷入面嘅蕃茄生菜仲令人胃口大開!全部食物都係即叫即整,所以小食拼盤全部都熱辣辣,脆卜卜~水牛雞翼咬落去仲好多肉汁,好Juicy!3個人平均消費唔洗$90已經食飽晒~一定再Encore

入面座位唔多,得2張4人枱,但係坐落好鬆動,唔覺得逼。

3個人平均消費唔洗$90已經食飽晒~一定再Encore

2021-07-24