2021-04-30 122 瀏覽
今日去咗cwb行街,見到tapa room 大門佈置得非常精緻, 霓虹燈好靚燈光閃閃, 我同朋友就決定係呢度食晚餐! 呢度嘅環境好優美,用膳嘅餐枱都係以吧檯為主, 長期播住音樂非常輕鬆!  係與朋共聚嘅好地方!😍 西班牙薯仔蛋餅$78呢個蛋餅超級好味👍🏻👍🏻👍🏻皮脆可口,粒粒薯仔同蛋好match! 😋😋😋巴塞隆拿式烤紅蝦$88蝦有五隻,非常大,蝦煎到非常香脆再加上香草及油,美味可口!🦐🦐🦐🦐🦐 西班牙肉腸及考車厘茄炒青口$88呢個Tapa醬料好好食,有好多配料,香草味唔會太濃,青口容易同個殼分離,好方便食! 👍🏻👍🏻👍🏻 嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸番薯條$128番薯條甜甜哋,唔洗掂醬都已經夠味! 香脆得嚟又唔會覺得油膩!😍😍😍  鴨胸好厚肉, 非常juicy, 又嫩滑! 🤤 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘利燒汁拌炸薯粒 $158薯粒香脆入味,鹹鹹甜甜! 🤤 黑毛豬鞍架好大份,同朋友share啱晒! 黑毛豬唔會太硬同煙韌,好易就咬得開!😋😋😋 Churros with chocolate dips $48🥨Churros  佈滿砂糖,炸得非常脆口, 點住朱古力食甜剛剛好! 😍

西班牙薯仔蛋餅$78

巴塞隆拿式烤紅蝦$88

西班牙肉腸及考車厘茄炒青口$88

嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸番薯條$128

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘利燒汁拌炸薯粒 $158

想試呢間好耐啦,約埋幾個朋友揾個星期日去食。地點都幾易揾,而且星期日晚唔滿座,坐得幾舒服。黎到西班牙餐廳,又點可以唔嗌tapas呢?我地首先叫左個薄切慢煮八爪魚($78)呢樣係其中一個推介菜式,好簡單嘅材料,但個sauce令八爪魚嘅味道生色不少。另外一道常見西班牙菜:西班牙薯仔蛋餅($78)可以想像到嘅味道🤣但蛋同薯仔呢個配搭又幾好味,而且隻蛋又唔會過老,仲好嫩滑西班牙黑毛豬肉丸,伴烤甜椒醬($78)肉丸係炸過嘅,但肉質唔會過老,而且必須讚下,啲西班牙醬汁配食材真係一流燉煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸番薯條($128)剪鴨胸嘅時間控制得啱啱好,食落一啲都唔韌,口感非常好,個晚其中一個幾impressed嘅菜式西班牙海鮮鍋飯($188)當晚略為遜色嘅main dish,材料足嘅,不過味道同想像中有出入,唔算好啱我口味呢間嘅tapas都ok,希望下次可以再試下其他款式。價錢方面正正常常,唔係平,但以食西班牙菜嘅餐廳而言,又唔算overpriced的,如果想食特別啲氣氛又好啲嘅餐廳,可以試下!

黎到西班牙餐廳,又點可以唔嗌tapas呢?

我地首先叫左個薄切慢煮八爪魚($78)

另外一道常見西班牙菜:西班牙薯仔蛋餅($78)

西班牙黑毛豬肉丸,伴烤甜椒醬($78)

燉煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸番薯條($128)

西班牙海鮮鍋飯($188)

2021-04-04 163 瀏覽
< 🇪🇸 Tapa Room > 銅鑼灣上個月同男朋友慶祝生日食咗呢間西班牙菜🇪🇸 佢有好多分店 環境幾有情調 另外都適合一班人聚會😆🐖西班牙黑毛豬火腿及柚子蜜茄子卷 $68呢個前菜幾特別 上層有西班牙黑毛豬火腿 下層有茄子卷包咗沙律菜🥗味道酸酸甜甜好開胃 凍食嘅茄子同沙律菜又幾夾 口感豐富 中和咗黑毛豬火腿嘅鹹味😆🦐巴塞隆拿烤紅蝦$88啲蝦一上嚟就聞到好香既烤蝦味 蝦肉好爽口鮮甜 一碟有五隻 size都幾大隻🤣 佢烤得好入味 而且好多蝦膏 必食😆🥔西班牙薯仔蛋餅 $78見到枱枱都叫 我地都叫咗試下😛 蛋皮好薄 入面有好多薯蓉🥰 薯蓉好綿滑 仲食到流心蛋漿配酸忌廉冇咁滯🤣 推介😋🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158一黎到已經聞到好香😛 黑毛豬鞍架好大塊 外皮烤到金黃😍 好香炭燒味👍🏻 肉質好嫩 一啲都唔嚡 好juicy 而且係半肥瘦 食到油脂嘅香味😋黑毛豬鞍嘅厚度啱啱好 配上些厘醋酸酸甜甜好開胃🥰 薯粒都炸得好好 外脆內軟 唔錯👍🏻
< 🇪🇸 Tapa Room > 銅鑼灣

🐖西班牙黑毛豬火腿及柚子蜜茄子卷 $68

🦐巴塞隆拿烤紅蝦$88

🥔西班牙薯仔蛋餅 $78
配酸忌廉冇咁滯🤣 推介😋

🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $158
2021-04-04 107 瀏覽
竟然有一間零負評既西班牙餐廳😳,所以一直好想黎拜訪下。🤩一黎到門面既neon light 好耀眼,內裡就餐環境都不錯。西班牙薯仔蛋餅 $78👍最高人氣莫過於西班牙薯仔蛋餅啦, 初初以為幾大份,🍳其實若一個手掌咁大,入面薯泥有飽腹感,👌所以我覺得份量係適中既。🤤一切開就有流心蛋醬同既薯蓉,內外賣相都好吸引,再配上面既garlic sauce,食落口感細滑~檸汁及黑胡椒蟹肉扁意粉 $168蟹肉醬幾多,😲食到底仲有一大堆蟹肉醬可以比我厚厚地塗係法包上面。🍋再加埋啲檸汁就可以中和翻蟹肉醬果黎厚膩感~烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘醋燒汁伴炸薯粒 $158因為慢煮既關係,🐖肉質幾腍,外面有點香脆,都將肉汁鎖住,絕對唔好又乾又硬,夠肉味。伴碟醬汁好惹味,🥔好夾薯粒。Green Garden $75🍏青蘋果,再加basil葉既香味,一睇就知幾fresh,酒既濃度適中,青蘋果片吸收曬酒香White Sangria $60我本人唔太飲得酒,所以一向都叫開sangria,sangria 甜甜地,果味濃,💃好岩女士飲~不過平時飲開都係紅sangria,今次叫既白酒再配青蘋果,荔枝,熱情果,感覺更清新,👅一路飲

西班牙薯仔蛋餅 $78

檸汁及黑胡椒蟹肉扁意粉 $168

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架
配厘醋燒汁伴炸薯粒 $158

Green Garden $75

White Sangria $60
我本人唔太飲得酒,所以一向都叫開sangria,sangria 甜甜地,果味濃,💃好岩女士飲~不過平時飲開都係紅sangria,今次叫既白酒再配青蘋果,荔枝,熱情果,感覺更清新,👅一路飲一路咀嚼啲果肉~
2021-04-02
2021-04-04 1545 瀏覽
Tapa Room又係勁多分店既一間小酒吧 除左環境夠chill之外食物質素仲好高質😋最岩大家一齊坐底傾下計打下卡以下大家介紹幾款set lunch, main cours同幾款tapas每款都各有特色👍.🎈Octopus Carpaccio 薄切慢煮八爪魚 ($78)可以話係比較受歡迎既cold tapa💁🏻‍♀️但有少許另人失望啦無可否認八爪魚相當嫩滑 唔鞋有八爪魚味但成碟就相對較淡 主要依賴八爪魚上面既醬評分: 6.5/10.🎈Foie Gras Lollipop 棒棒鵝肝 ($78)一份有三粒 基本上係餐廳必點既cold tapa😋 果然就係好好食 中意食鵝肝既朋友一定唔可以錯過首先佢既外觀整到棒棒糖咁 打卡一流👍而且佢食落非常creamy 鵝肝味相當濃郁評分: 7.5/10.🎈Seared Tuna Belly Carpaccio 薄切炙燒吞拿魚腩 ($88)呢一款cold tapa可以話係最有驚喜嘅一款亦都係一行友人裏面最鍾意嘅一款小食👍首先吞拿魚腩油脂分布平均 食落去嘅肉質感覺到佢係新鮮嘅而且一食落去好大陣燒過嘅味道 非常香口😋評分: 8/10.🎈Tortilla De P
Tapa Room又係勁多分店既一間小酒吧

首先吞拿魚腩油脂分布平均 食落去嘅肉質感覺到佢係新鮮嘅
而且一食落去好大陣燒過嘅味道 非常香口😋
評分: 8/10
西班牙薯仔蛋餅

🎈Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋餅 ($78)
呢一個一定係呢度最受歡迎嘅Hot tapa
一上台已經聞到好香嘅蛋香味
切開中間仲有少少流心嘅蛋漿流出來
薯仔加埋蛋香嘅味道非常之豐富 但主要嘅調味都係來自於頂上面嘅醬
雖然蛋香味濃郁但係就略嫌淡味咗少少
西班牙海鮮飯

🎈Seafood Paella 西班牙海鮮飯 (set lunch $188)
呢個海鮮飯真係非常足料!
雖然話係2人份 但如果細食4個人share加幾個小食就岩岩好😋
一份有蝦 蜆 青口 魷魚圈各4隻
一上台就聞到好香既海鮮味 好有食慾🤤
個飯更加係另人非常難忘 一食就有好香既海鮮鮮味
中意重口既朋友仲可以吱檸檬加啲檸檬汁
非常之惹味 係必點既一樣野😍
評分: 8.5/10
烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架

🎈Grilled Slow-Cooked Pork Chop 烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架 (set lunch $168)
本來就應該跟香蒜意粉 但我地就轉左要薯粒😋
果然薯粒加左啲調味粉幾好食 咸咸地少少辣
醋燒汁亦幾香口 食落酸酸甜甜味道不錯
豬鞍架既肉質都唔鞋 有豬味🤣
蜜糖烤慢煮黃油春雞

🎈Piri Piri Honey Spring Chicken 蜜糖烤慢煮黃油春雞 (main course half $98/ one $188)
我地叫whole chicken既廚師有將佢分開兩邊 好方便切👍
雖然睇落好多紅油 但放心呢個春雞係唔辣既💁🏻‍♀️食落係酸酸甜甜既味道
肉質唔算太鞋 整體質素都幾好
烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬

🎈Grilled Octopus Leg 烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬 (main course $208)
老實講呢個性價比偏低 二百幾蚊只有兩大條八爪魚腿🥲呢一個位我會稍微扣少少分
作為主菜係一啲都唔夠飽 不過就真係好驚喜好好食
八爪魚煎得非常香口 就算冇伴碟既醬都非常惹味
肉質係另我最驚喜既地方 一啲都唔鞋非常難得😍
評分: 7.5/10
🎈總括而言
呢種酒吧仔非常適合大家叫幾個小菜同酒chill下
餐廳主要係用霓虹燈去營造bar仔feel 就連餐具都非常有特色

環境好之餘食物都非常高質 可以話盲點都唔會點中伏😋

烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架
蜜糖烤慢煮黃油春雞
烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
  • 西班牙海鮮鍋飯 (二人份)
2021-04-04 171 瀏覽
揀左呢間有啲霓虹燈、環境舒適嘅餐廳黎同朋友慶祝生日🎂有朋友已經食過,所以推介呢間餐廳,果然食物嘅味道同賣相都相當不錯👍意粉嘅份量幾多!呢個菜式比想像中好味,完全冇腥味好好味😋呢個煮得個肉質鮮嫩,冇羊羶味呢個煮仔蛋餅細細份,但我覺得最好味同印象深刻🥰可能因為算係少見D嘅菜式另外叫左份炸西班牙油條配朱古力醬,我個人唔太食得慣西班牙油條個味道🙊因為想同朋友慶生,同店員講聲,都會幫手係甜品寫happy birthday字😁整體都覺得好滿意,會想黎食呀!!絕對值得再encore🤤

檸汁及黑胡椒蟹肉扁意粉

意粉嘅份量幾多!

薄切慢煮八爪魚

呢個菜式比想像中好味,完全冇腥味

烤煎慢西班黑毛豬鞍架

好好味😋

莫希托羊肉串燒

呢個煮得個肉質鮮嫩,冇羊羶味

西班牙薯仔蛋餅

整體都覺得好滿意,會想黎食呀!!絕對值得再encore🤤
檸汁及黑胡椒蟹肉扁意粉
烤煎慢西班黑毛豬鞍架
2021-04-02 101 瀏覽
身為打工一族,每個禮拜除左日判夜判星期六日可以放假之外,點少得Friday Night同朋友去Chill下呢😍我今次就揀左位於銅鑼灣呢間食西班牙菜嘅餐廳同朋友一齊放鬆下啦👏🏻佢店門係充滿住霓虹燈嘅,十分特別🤤建議想chill d嘅人可以坐起店外,不過我今次就選擇左坐店內嘅bar檯,個View都好靚架🥰薄切慢煮八爪魚($78)呢道菜係餐廳嘅主打之一,大部分人離食飯都會叫一碟試下!佢個秘制醬汁食落好特別同開胃,作為前菜十分適合😊西班牙薯仔蛋餅($78)薯仔加蛋呢個組合十分新穎同驚喜,原來兩者搭埋一齊食係咁夾!每啖食落係可以感受到好厚同軟綿綿嘅蛋配埋入口細膩嘅薯仔,可謂口感豐富美味至極😍香煎鵝肝、麵包、紅酒梨片($48)由於掛住同朋友傾計,搞度一直唔記得食呢道菜🤣但係放左咁耐d鵝肝都完全唔腥!個人感覺呢道菜一般般,梨片嘅味道未算突出😛番茄脆包、醃白銀魚、蒜蓉蛋黃醬($48)原本就唔鍾意食魚嘅我本來都冇諗住食呢道菜,但係見朋友想食又食唔到咁多我咪幫手食一舊,食完真係好食到返唔到轉頭😭😭首先係條魚完全唔腥,而且魚嘅魚香、番茄嘅甜酸味同麵包嘅香脆搭配得好好,食落口感豐富,層次分明!檸汁白酒煮蜆($

薄切慢煮八爪魚($78)

西班牙薯仔蛋餅($78)

香煎鵝肝、麵包、紅酒梨片($48)

番茄脆包、醃白銀魚、蒜蓉蛋黃醬($48)

檸汁白酒煮蜆($98)
蜆肉食落鮮甜可口而且好多汁,略嫌酒味不足

嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條($128)
呢份鴨胸可謂皮脆肉嫩多汁,食落入口即化😍而且份量十足,建議可以叫一份兩個人share食啱啱好!

Pink Pineapple Cooler($58)
杯嘢飲不但果香味十足而且加入檸檬調味,飲落酸酸甜甜,仲十分解渴,夏天飲就最適合不過了🥰

呢個Friday Night真係過得好滿足🤤而且店員服務態度十分好,不時會幫我地換碟裝蜆殼,而且我地走嗰陣唔夠力開棟門,店員都會即刻過黎幫手,服務態度真係一流呀,下次有機會絕對會再試!

• 西班牙薯仔蛋餅
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
  • 檸汁白酒煮蜆
  • PInk Pineapple Cooler
♡棒棒鵝肝 ($78)超超超推薦的鵝肝!! 不會太腥而且鹹味剛好~配上開心果碎超級配🌟.☞ 薄切慢煮八爪魚 ($88)新鮮有口感,非常有咬口💧.✧西班牙薯仔蛋餅 ($78)還好~ 感覺薯仔不太搭,口感有點奇怪~.*雙重芝士意粉 ($148)哇啊啊啊這個很好吃,芝士味道非常濃郁,剛剛好黏在麵條上,肉碎也很惹味,份量足🌟.♠慢煮西班牙黑毛豬鞍架 ($158)很嫩的肉架,而且成功鎖住肉汁,配上它配的醬很出色🌟.♪ 炸西班牙油條配朱古力醬 ($58)哇啊啊啊這個也是必叫,油條脆口但不會油膩,而且灑上糖怎麼會不好吃,必叫🌟.📍TAPA ROOM
♡棒棒鵝肝 ($78)
☞ 薄切慢煮八爪魚 ($88)
新鮮有口感,非常有咬口💧
✧西班牙薯仔蛋餅 ($78)
還好~ 感覺薯仔不太搭,口感有點奇怪~
*雙重芝士意粉 ($148)
♠慢煮西班牙黑毛豬鞍架 ($158)
很嫩的肉架,而且成功鎖住肉汁,配上它配的醬很出色🌟
♪ 炸西班牙油條配朱古力醬 ($58)
📍TAPA ROOM
»»» 銅鑼灣 ♡︎ 𝑻𝒂𝒑𝒂 𝑹𝒐𝒐𝒎 ♥︎必吃超流心西班牙薯仔蛋餅♡︎⠀⠀⠀之前試過 @taparoomhk 尖沙嘴走日式Fusion風格的分店覺得好好食!這次就來銅鑼灣分店再試試其他菜色,果然無失望啊!⠀⠀«𝑺𝒖𝒎𝒎𝒂𝒓𝒚»⠀食物質素幾好 份量好大⠀氣氛都好好~適合飲下野食下ᵗᵃᵖᵃˢ⠀而且店員態度服務都值得讚賞呢~⠀個人覺得ᵗᵃᵖᵃˢ驚喜比ᵐᵃⁱⁿˢ更大⠀ᶜᵒᶜᵏᵗᵃⁱˡ超大杯幾抵飲🤣⠀⠀❀ 香煎鵝肝脆包 紅酒 雪梨$48/ᴘᴄ⠀這個有驚喜啊!⠀油脂感超重的鵝肝⠀配上紅酒雪梨就不會太膩了⠀略嫌鵝肝有點薄🤏🏻 厚身點會更滿足!⠀⠀❀ 西班牙薯仔蛋餅 $78⠀這個上次在尖沙嘴分店試過之後⠀一!試!愛!上!🤤⠀一切開超流心的 好療癒⠀薯仔+蛋=無得輸😻⠀⠀❀ 巴塞羅拿式烤紅蝦 $88⠀好想念在西班牙吃的紅蝦⠀所以點來試試看⠀不過跟在西班牙吃到的紅蝦不太一樣⠀而且當天部分蝦好像有點不熟⠀跟店員反映後他們都樂於接受意見👍🏻⠀⠀❀ 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些利醋燒汁伴炸薯粒 $158⠀這個黑毛豬鞍架果然是招牌菜!⠀超厚身的豬扒外面焦脆⠀內裡肉汁豐富 好juicy⠀而且質地爽口之餘不會乾 好食!

«𝑺𝒖𝒎𝒎𝒂𝒓𝒚»⠀

內裡肉汁豐富 好juicy⠀
而且質地爽口之餘不會乾 好食!⠀
不過更好吃的是底下的炸薯仔粒😂⠀
帶點煙燻香氣 又外脆內軟 吃不停口!⠀

❀ 烤煎 U S Pʀɪᴍᴇ 肉眼牛扒 配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅 $218⠀
見到粉紅兩隻字覺得很少女⠀
忍不住點來試試看!⠀
肉眼牛扒肉質軟嫩,少部分有筋⠀
剛好煮到medium rare 粉嫩粉嫩的⠀

紅肉橙和西柚非常清爽⠀
有點甜甜的 我喜歡!⠀

.⠀
ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀⠀⠀
香煎鵝肝脆包 西班牙薯仔蛋餅 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架 Pink G&T⠀
.⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀
Tapa Room (積福大廈)⠀
銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖⠀
.⠀⠀⠀⠀
2021-03-29 52 瀏覽
5成熟烤煎US Prime肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅,牛扒口感軟腍,肉質肥瘦適中,牛味濃厚,粉紅胡椒忌廉汁帶有麻感,食落好惹味,薯餅口感薄身,味道咸香。檸檬汁及黑胡椒蟹肉扁意粉,蟹肉碎配以檸檬汁,鮮味更加突出,扁意粉食落有咬口,餐包口感鬆軟。檸汁白酒煮蜆,大蜆食落好新鮮,肉質肥美,食落好鮮甜。巴塞隆拿式烤紅蝦,肉質軟身,食落好入味。西班牙肉桂多士配新鮮雜莓,即叫即炸,表面鋪滿砂糖,口感外香脆內軟熟。炸西班牙油條配朱古力醬,口感實心、酥脆,配以朱古力醬、砂糖食用,味道香甜。Before Sunrise,採用Red Currant、Mixed Berry、Rosemary製作,飲落好清爽。Pink Pineapple Cooler,表面鋪有粉紅胡椒、檸檬,味道酸甜。

檸汁白酒煮蜆,大蜆食落好新鮮,肉質肥美,食落好鮮甜。

巴塞隆拿式烤紅蝦,肉質軟身,食落好入味。

• 檸汁白酒煮蜆
  • 炸西班牙油條配朱古力醬
  • 西班牙肉桂多士配新鮮雜莓
曾喺社交平台看過一間霓虹燈裝潢的酒吧餐廳今日因為過開港島工作 所以專誠到其探店😉位於銅鑼灣嘅TAPA ROOM屬於西班牙菜今次試咗幾款特式菜薄切慢煮八爪魚🐙 $78八爪魚本身已好爽口加上特製嘅調味醬汁更加鮮甜開胃蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬 $48脆包中和了醃白銀魚的咸味變得味道剛剛好西班牙薯仔蛋餅 $78黎西班牙餐廳當然要試地道一點的食物薯仔蛋餅迎合了亞洲人口味 將蛋煮得較熟 但味道依然濃郁蛋餅外皮亦相信鬆脆炸黑毛豬火腿球 $78雖然係炸物 但完全不會炸得過火不油不膩炸薯條 🍟 $48薯條係由薯仔切食薯仔味較重 亦相對健康少少😂烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴炸薯粒 $158呢個豬鞍架真係超讚🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻佢煮得非常入味 肉質嫩口點埋佢嘅些厘醋燒汁 真係無敵🤭我連薯粒都清唒 White Sangria $48 (HappyHour)Sangria係西班牙的甜酒 加上一點切粒的青蘋果🍏荔枝及熱情果點綴啱唒作為餐前酒Surprise Me $118朋友諗唔到飲乜 所以就同靚仔Bartender哥哥點了Surprise Me就係睇bartender 哥哥當日心情製作 非常特別 感覺店員都好
曾喺社交平台看過一間霓虹燈裝潢的酒吧餐廳

呢個豬鞍架真係超讚🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻
佢煮得非常入味 肉質嫩口
點埋佢嘅些厘醋燒汁 真係無敵
🤭我連薯粒都清唒

White Sangria $48 (HappyHour)
Sangria係西班牙的甜酒

非常特別

感覺店員都好有親切熱誠
真心服務好好
相信一定係工作環境相處融洽
想趕走Monday Blue,今晚約同事去食西班牙菜揀左銅鑼灣Tapa Room。裝潢型格時尚,門口霓虹燈設計好奪目,岩哂打卡影相~莫希托羊肉串燒肥瘦比例剛好,鮮味嫩滑唔會柴,肉汁Juicy好惹味。薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩肥美,油香味重,油脂分佈得均勻,入口即化。底有黑醋沙律菜帶點微辣,面頭撒上芝麻粒,口感層次豐富。棒棒鵝肝必點菜式之一,鵝肝香氣十足,口感軟滑細膩,味道濃香豐腴。巴塞隆拿式烤紅蝦五大隻紅蝦賣相吸引,蝦肉鮮甜彈牙夠哂滑溜,沾酸辣醬汁同食特別惹味。霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞 有半隻同全隻選擇,春雞皮香肉嫩,肉質細嫩鮮美又多汁,帶絲絲蜜糖甜味。烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘醋燒汁伴炸薯粒黑毛豬鞍經慢煮後,肉質更軟腍細滑,能鎖住肉汁,肉味濃郁,入口嫩滑彈牙,豐香甘腴。一口薯粒烤過後更香脆惹味。炸蕃薯條配是拉差蒜茸蛋黃醬金黃色蕃薯條甘香酥脆好清甜,配惹味醬汁,真係好難忍口!炸西班牙油條配朱古力醬油條炸得金黃香脆,撒上肉桂糖再蘸香濃朱古力醬,超邪惡又好味既組合!飲品方面叫左杯White Sangria,清新果香配白酒,甜度適中,好岩女士們。
想趕走Monday Blue,
今晚約同事去食西班牙菜
揀左銅鑼灣Tapa Room。

裝潢型格時尚,
門口霓虹燈設計好奪目,
岩哂打卡影相~

肥瘦比例剛好,
鮮味嫩滑唔會柴,
肉汁Juicy好惹味。

薄切炙燒吞拿魚腩
吞拿魚腩肥美,油香味重,
油脂分佈得均勻,入口即化。
底有黑醋沙律菜帶點微辣,
面頭撒上芝麻粒,口感層次豐富。

棒棒鵝肝
必點菜式之一,鵝肝香氣十足,
口感軟滑細膩,味道濃香豐腴。

巴塞隆拿式烤紅蝦
五大隻紅蝦賣相吸引,
蝦肉鮮甜彈牙夠哂滑溜,
沾酸辣醬汁同食特別惹味。

霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞
有半隻同全隻選擇,
春雞皮香肉嫩,
肉質細嫩鮮美又多汁,
帶絲絲蜜糖甜味。

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配厘醋燒汁伴炸薯粒
黑毛豬鞍經慢煮後,
肉質更軟腍細滑,能鎖住肉汁,
肉味濃郁,入口嫩滑彈牙,豐香甘腴。
一口薯粒烤過後更香脆惹味。

炸蕃薯條配是拉差蒜茸蛋黃醬
金黃色蕃薯條甘香酥脆好清甜,
配惹味醬汁,真係好難忍口!

炸西班牙油條配朱古力醬
油條炸得金黃香脆,
撒上肉桂糖再蘸香濃朱古力醬,
超邪惡又好味既組合!

飲品方面叫左杯White Sangria,
清新果香配白酒,甜度適中,好岩女士們。
2021-03-22
今日嚟咗Time Square行街,想同朋友飲吓嘢,想到呢間好有格調嘅主打西班牙菜嘅酒吧 — Tapa Room🍽 於是入去試吓,品嚐吓Spanish cuisines ☺️Cold Tapas蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬 ($48)- 呢個Tapas非常有驚喜,多元嘅味道配搭非常衝擊味蕾💛甜酸鹹配搭平衡,蕃茄嘅甜酸,白銀魚嘅鹹香、突出嘅蒜茸香,完美混搭埋得好完美,非常有記憶點☺️薄切慢煮八爪魚 ($78)- 慢煮八爪魚果然好出名,八爪魚雪白薄身, 醬汁完美沾滿每一片,鹹甜美味,非常開胃😋Hot Tapas香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 ($48/pc)- 鵝肝好高質,質感綿滑冇腥味,微微煎香非常誘人,連埋甜甜帶紅酒香嘅梨片,味道一流,而且有埋脆包嘅加持,口感異常豐富,風味倍增😚西班牙薯仔蛋餅 ($78)- 薯仔蛋餅都好有特色,薯仔綿密軟滑,比香軟嘅蛋餅包裹住,入口細膩;蒜香惹味嘅醬汁都加強咗成道菜嘅風味,入口即化,香濃美味😍檸汁白酒煮蜆 ($98)- 蜆肉新鮮,肉質彈牙,新鮮嘅檸汁充分帶出咗蜆肉嘅鮮味,白酒味都好明顯,鮮甜美味😝Main Course嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條 ($1

Cold Tapas
蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬 ($48)
蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬

薄切慢煮八爪魚 ($78)

Hot Tapas
香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 ($48/pc)
香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片

西班牙薯仔蛋餅 ($78)
西班牙薯仔蛋餅

檸汁白酒煮蜆 ($98)
檸汁白酒煮蜆

Main Course
嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條 ($128)
- 呢道菜份量十足,鴨胸非常好食,肉質又結實又鮮嫩多汁,一啲都唔會過老,而且外皮香脆可口;另外返薯條揸得好香脆,外脆內軟,甜甜嘅香氣充斥口腔,食得好滿足🤤
嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條

飲品方面叫咗杯酒-Rose Royce ($108),入口順滑,而且帶點微微嘅花香同果香,配搭西班牙菜一流;另外仲叫咗杯非酒精嘅飲品Pink Pineapple Cooler ($58)都非常好飲,清新果甜,有埋檸檬調味,好解渴🍹
Pink  Pineapple  Cooler

酒吧設計好有時尚感,尤其係擺滿手樽嘅牆,非常modern得嚟帶啲好relaxing 嘅feel 🍺啱晒同朋友飲番杯chill吓🥂食物質素一流,食得非常滿足,會再encore👍🏻
2021-03-20
5 分鐘 (堂食)
蕃茄脆包、醃白銀魚、蒜茸蛋黃醬
香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片
檸汁白酒煮蜆
嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條
Pink  Pineapple  Cooler
  • PInk Pineapple Cooler
有次經過呢間餐廳已經俾佢門口嘅LED燈吸引,原來係一間提供好多唔同西班牙tapa🇪🇸嘅酒吧餐廳!之後咁啱有機會同朋友嚟呢度食,食物同環境都好滿意😋✨✨▫️🔸薄切慢煮八爪魚 Octopus Carpaccio $78 🌟8/10好開胃嘅冷盤❗️薄切八爪魚🐙爽口彈牙,一啲都唔韌,配上蕃茄汁🍅同橄欖油,又fresh又酸甜👍🏻▫️🔹棒棒鵝肝 Foie Gras Lollipop $78 🌟7/10用竹籤插住雪凍咗嘅鵝肝蓉,賣相幾得意,鵝肝味好濃,開心果果碎令整體味道冇咁膩。▫️🔸西班牙薯仔蛋餅 Tortilla De Patata $78 🌟7/10喺香港好少食到西班牙蛋餅,呢度就食到啦~蛋餅入面係好多薯仔粒🥔同流心蛋蛋汁😋材料簡單但係好食(´▽`)▫️🔹巴塞隆納式烤紅蝦 Grilled Red Prawns $88 🌟7/10🍤蝦身大隻,外殼脆而蝦肉鮮甜,配埋醬汁更惹味。▫️🔸烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 Grilled Slow-cooked Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy with Potato Cubes $158 🌟8/10

巴塞隆納式烤紅蝦

🍤蝦身大隻,外殼脆而蝦肉鮮甜,配埋醬汁更惹味。
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒

🐖豬鞍架厚身,外表焦香,但肉質嫩滑又juicy👍🏻,仲有好多外脆內軟嘅炸薯仔粒,一定夠飽🤣
▫️
🔹(Tanqueray Specials) Breakfast G&T $138 🌟7/10
🔸(Tanqueray Specials) Before Sunset $138 🌟7/10
Breakfast  G&T

橙色嗰杯係Breakfast G&T,似加咗gin嘅凍檸茶🍋,Before Sunset就有好濃嘅士多啤梨味,都係加咗gin,兩杯都好易入口✨
▫️
總括而言,係一間會再去嘅餐廳☺️😙
🖊Food 8/10 Atm 8/10 Service 8/10 $$ 7/10 CP 8/10
巴塞隆納式烤紅蝦
Breakfast  G&T
2021-03-13 1313 瀏覽
前日阿媽生日🎂諗住夜晚同佢食餐好嘅生日飯慶祝🎉放學約阿媽嚟到灣仔搵好嘢食😚見到呢間西班牙餐廳感覺幾吸引😍就揀咗呢間餐廳~佢係一間酒吧西餐廳,主打西班牙菜🇪🇸仲有唔同種類嘅酒選擇🍷好適合同朋友嚟chill一chill☺️Cold Tapas棒棒鵝肝$78有三大粒鵝肝丸,係全鵝肝肉整成嘅~食落口感好獨特☺️全口都係鵝肝😆感覺好軟滑🤗而且好香🤩凍凍地,幾好味🥰西班牙黑毛豬火腿24個月$88新鮮薄片嘅黑毛豬火腿😍食落鹹鹹地,醃製得幾香幾好味😋食落口感幾正👍🏻Hot Tapas西班牙薯仔蛋餅$78好出名嘅西班牙菜🇪🇸見到係呢間餐廳嘅推介😍就好想試吓~果然名不虛傳👍🏻食落有好香蛋味🤩入面嘅薯仔整得幾淋😚調味好香💕軟淋淋嘅感覺😍而且蛋餅好厚身😆層次好豐富☺️莫希托羊肉串燒$78一碟有四串羊肉串燒~半肥瘦嘅羊肉,食落感覺好香☺️燒得幾好味😋咬落啖啖肉😆仲有啲肉汁流出黎添😚好Juicy嘅感覺🤩Main Course 西班牙海鮮鍋飯二人份$188有唔同種類嘅海鮮🦞有蝦,青口,魷魚圈等等~蝦大大🍤青口幾新鮮😍魷魚圈幾爽口😚底面鋪有炒飯好香💕成個配搭都好正👍🏻Dessert炸西班牙油條配朱古力醬$58食完主食梗係要食

Cold Tapas

Main Course
西班牙海鮮鍋飯二人份$188

Dessert
炸西班牙油條配朱古力醬$58
食完主食梗係要食返個甜品🤣難得嚟到西班牙餐廳,梗係唔少得是西班牙嘅甜品🇪🇸佢係炸到脆卜卜嘅油條仔配朱古力醬~油條仔外脆內軟🤩配埋甜甜嘅朱古力醬☺️十分正💕

Drinks
Virgin $50
佢係非酒精類飲品,好啱我呢啲唔識飲酒嘅人🤣粉紅色嘅飲品有紅莓,士多啤梨🍓好香甜幾好飲😋

Rose Royce $105
因為我同媽咪都唔係好飲酒🙈我哋叫職員比好少好少Gin🤣係一大杯玻璃杯裝住透明嘅飲品🍷面頭仲有玫瑰花瓣🌹幾靚幾適合打卡💕有淡淡嘅Gin味,幾易入口😆

餐廳嘅職員十分之好人🥰服務態度好好👍🏻而且好Nice💕
2021-03-11