2023-07-24 529 瀏覽
原來中環有間由日藉廚師製作嘅高級天婦羅餐廳,今次食咗$480嘅天婦羅lunch course🍤,有前菜、6款天婦羅、飯同甜品🍨,真係好豐富😍三文魚籽蟹肉湯葉🐟凍腐皮黃豆味香濃又夠滑,蟹肉鮮甜🦀熊本花竹蝦配青檸汁及點海藻鹽食,蝦肉鮮甜彈牙,蝦尾香脆🍤熊本茄子🍆一塊點天婦羅汁,另一塊就點自己鍾意嘅鹽黎食,茄子非常juicy~姬茸菇😋菇味濃郁,仲鑲咗蝦膠令口感更豐富,點天婦羅汁或者鹽食都可以😉沙錐魚🐟魚骨炸得酥脆,魚肉鮮嫩,可以配天婦羅汁同鹽食~北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬肉質爽彈嫩滑,點鮑魚肝醬食一流👍🏻九洲蕃薯🍠薄薄嘅天婦羅衣包住香甜而且入口即溶嘅蕃薯🤤黑松露流心蛋飯🍄🥚一上枱已經香氣撲鼻,有好多黑松露片,天婦羅流心蛋好大隻,加埋甜甜地嘅醬油一齊食,好開胃😋麵豉湯🥣入口清爽,仲有好多蜆仔🐚芝士雪糕🧀🍨第一次食芝士味嘅雪糕😲,香甜有芝味🧀

三文魚籽蟹肉湯葉🐟
三文魚籽蟹肉湯葉

凍腐皮黃豆味香濃又夠滑,蟹肉鮮甜🦀

熊本花竹蝦

配青檸汁及點海藻鹽食,蝦肉鮮甜彈牙,蝦尾香脆🍤

熊本茄子🍆
熊本茄子

姬茸菇😋
姬茸菇

沙錐魚🐟
沙錐魚

魚骨炸得酥脆,魚肉鮮嫩,可以配天婦羅汁同鹽食~

北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬

肉質爽彈嫩滑,點鮑魚肝醬食一流👍🏻

九洲蕃薯🍠
九洲蕃薯

薄薄嘅天婦羅衣包住香甜而且入口即溶嘅蕃薯🤤

黑松露流心蛋飯🍄🥚

麵豉湯🥣
入口清爽,仲有好多蜆仔🐚

芝士雪糕🧀🍨
芝士雪糕

第一次食芝士味嘅雪糕😲,香甜有芝味🧀
三文魚籽蟹肉湯葉
熊本茄子
姬茸菇
九洲蕃薯
芝士雪糕
2023-07-23 322 瀏覽
🇯🇵日本菜之中,天婦羅比較少食,因為坊間好多唔正宗嘅天婦羅做得炸皮又厚又重粉感,遮蓋食材原本嘅味道。但係喺中環呢間天婦羅次郎就恰恰相反,由幾位專業嘅日籍師傅主理,係吧枱前即席烹製正宗嘅天婦羅🍤最大特色係炸皮極之薄身,突出食材本身嘅鮮味😙😙好考師傅功夫😎Lunch omakase set分為$880同$480兩款,今次叫嘅$480版本有5種天婦羅菜式,加上前菜、飯、麵豉湯、甜品,份量恰到好處🤰🏻坐係席前一路睇住師傅技藝,一路品嚐薄脆炸衣下嘅新鮮日本食材,加上店員細心嘅講解,性價比好高👍🏻👍🏻每位客人面前會放上松露鹽、綠茶鹽、海藻鹽、梅鹽、青檸、蘿蔔蓉以及天婦羅汁,每款菜式都適合配唔同嘅調味,配搭幾特別😛😛海葡萄湯葉好特別嘅前菜,帶微微海水鮮味嘅海葡萄、三文魚子加上非常滑溜嘅湯葉,先開一下胃😋花竹蝦蝦頭及蝦肉🦐蝦頭極鬆脆又香口,好似蝦條一樣😆😆蝦肉肉質較紮實,食到蝦本身嘅鮮味。點少少海藻鹽吊味剛好👍🏻北海道粟米香甜又juicy💦簡簡單單,但加上薄脆嘅炸衣後,令看似普通嘅粟米彷彿裹上一件華衣美服🤩高級感🆙椎茸菇椎茸菇菇味好香好突出😋😋厚身嘅菇再釀入彈牙蝦膠,口感豐富🥳🥳沙錐魚分開魚身同魚骨兩

海葡萄湯葉

花竹蝦蝦頭及蝦肉

椎茸菇

沙錐魚
分開魚身同魚骨兩食,魚身本身魚味不重,適合點天婦羅汁同蘿蔔蓉食;魚骨卜卜脆又香口😗😗

九州紅遙蕃薯
超級甜😍餐廳建議無需點任何調味就咁食,🍠蕃薯甜度好高,咬過薄脆嘅炸皮後,中間帶絲絲軟糯嘅感覺,可以當甜點食🤪

蝦餅飯、流心蛋松露飯
蝦餅幾特別,唔係用蝦膠去整,係蝦肉加上紫蘇葉等炸成蝦餅,鬆脆得嚟食到蝦肉彈牙口感及鮮味🥳最後帶點紫蘇葉嘅清香。配以香甜嘅天婦羅豉油,瞬間將飯掃清🤣🤣流心蛋個款賣相同樣吸引,流心程度澎湃😍😍充滿蛋香嘅蛋汁🍳加上淡淡松露香嘅松露片,以及蝦肉,不同層次嘅香氣充滿整個口腔🥰

麵豉湯
麵豉湯麵豉味香濃卻毫不死鹹,加入海量珍珠蜆,蜆肉鮮甜味滲透湯汁🍲

白桃雪葩
最後食返個雪葩清新一下味蕾,白桃🍑味酸甜清新天然。

蝦夷鮑魚
鮑魚唔係套餐內,要另加。未正式上菜前先一睹活鮑魚最後掙扎嘅最後一面😏😏好少可會食到天婦羅版本/油炸嘅鮑魚,因為皮夠薄,所以食到外表微脆,內裡依然保持鮑魚本身嘅彈牙口感👍🏻👍🏻沾少許鮑魚肝醬食,鮑魚鮮味濃郁。

人均消費:$520
推介指數(10分為滿分):8.5分

2023-07-13
估唔到係香港都可以試到日本師傅主理嘅天婦羅 Omakase🍤今次黎到中環既Tempura Jiro試下lunch set 餐廳提供$480 同 $880 兩個價位 今次就試左$480既set 每款食材都食得出日本師傅既功架👨🏻‍🍳餐廳好有心思 除左基本既天婦羅醬汁及蘿蔔蓉以外提供4款唔同口味既鹽作調味 分別係海鹽、抹茶鹽、海藻鹽同埋梅子鹽 🧂由於日本師傅唔識講中文 呢度既職員都會好用心介紹每一道菜同埋各自推薦既調味方式🥰每款食材都係精心挑選 喜歡食日本直送食材同埋高質天婦羅嘅朋友值得一試👍🏻👍🏻🦀海葡萄蟹肉湯葉前菜係非常清新既蟹肉湯葉蟹肉好鮮甜 配上湯葉 即係非常滑嫩既腐皮🌿入口細滑得黎 又食得出黃豆香😋🦐花竹蝦蝦頭及花竹蝦第一道天婦羅係招牌既炸花竹蝦蝦頭同花竹蝦🍤蝦頭炸得好脆,可以整隻食都唔會覺得刮口😆而花竹蝦肉部分 已經見到呢度既炸漿好薄蝦肉好鮮嫩 係岩岩好蒸熟既狀態 好想encore!🥹🌽北海道粟米來自北海道粟米炸完之後都係粒粒爽口配上梅子鹽 更加凸顯到粟米既甜🥰🍄姬茸菇姬茸菇香氣特別濃郁 師傅特別配上少少蝦膠增添口感😋姬茸菇厚實爽口 外層炸到鬆化香脆唔油膩🤩🐟沙錐魚魚骨炸得非常
餐廳好有心思 除左基本既天婦羅醬汁及蘿蔔蓉以外

蟹肉好鮮甜 配上湯葉 即係非常滑嫩既腐皮🌿
入口細滑得黎 又食得出黃豆香😋

🦐花竹蝦蝦頭及花竹蝦
第一道天婦羅係招牌既炸花竹蝦蝦頭同花竹蝦🍤
蝦頭炸得好脆,可以整隻食都唔會覺得刮口😆
而花竹蝦肉部分 已經見到呢度既炸漿好薄

姬茸菇香氣特別濃郁 師傅特別配上少少蝦膠增添口感😋
姬茸菇厚實爽口 外層炸到鬆化香脆唔油膩🤩

🐟沙錐魚
魚骨炸得非常香脆到好似食零食一樣
魚肉配上天婦羅醬汁同蘿蔔蓉,非常先嫩🥹

🐚活鮑魚

🍠九洲番薯
天婦羅番薯外皮香脆 內部柔軟
日本番薯出名入口甜到融化 真係做到呢個效果👍🏻

🍚最後主食有兩款可選 分別係天丼同埋黑松露流心蛋飯
天丼蝦餅炸得金黃酥脆,入面有紫蘇葉更添香氣👍🏻
黑松露流心蛋真係好高級 黑松露份量十足
喜歡吃生雞蛋的話 我更推薦黑松露流心蛋飯🍳
兩款飯都一定要加特制天婦羅醬油 甜甜地好好送飯😋

🍑甜品水蜜桃雪葩
天然酸爽的果香可以清一清味蕾,為呢餐完美作結🥰

🏡Tempura Jiro
📍中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖
2023-07-16 41 瀏覽
聽說,天花板級既天婦羅,紙上係應該滴油不沾,原來呢個傳說係真架⋯老闆同師傅都係日本人既Tempura Omakase,傳統日式吧台,師傅會係你面前即時烹煮食物,然後親自遞上現炸既天婦羅同解說食材,確保客人可以品嚐到最美味既一刻。新鮮既食材、薄薄既炸漿、不油膩但香口既天婦羅,完全達到另一層次,又怎能不愛?—✦ Lunch OMAKASE Set $880—➻配料 鹽 松露鹽/ 綠茶鹽/ 海澡鹽 / 梅子鹽 / 青檸 / 天婦羅汁.➻醬油漬吞拿魚 配wasabi➻熊本花竹蝦 以薄漿高溫炸,加青檸 配海藻鹽食,非常非常甜,連蝦尾都食得➻北海道蝦夷鮑魚 配鮑魚肝醬質感柔滑爽彈➻北海道粟米➻椎茸菇 包 蝦肉建議:一半 配天婦羅汁;另一半 配鹽➻蘆筍 建議:上半帶尖 配鹽;下半 配天婦羅汁➻北海道帆立貝 建議:配鹽及青檸,外層微熟、內層鮮嫰➻和牛天婦羅 包 紫蘇濃濃牛味,軟嫰➻海鰻魚 建議:(左)魚肚 配天婦羅汁;(右)魚尾 配青檸加海澡鹽;魚骨 配鹽,魚肉肥美飽滿,第一次食埋酥脆既鰻魚骨➻九州紅遙蕃薯 甜度極高,完全毋須配任何調味➻蝦餅天婦羅飯 配醬油個蝦餅係好彈牙!➻松露流心蛋飯都有幾多片松

✦ Lunch OMAKASE Set $880

➻醬油漬吞拿魚 配wasabi
➻熊本花竹蝦
以薄漿高溫炸,加青檸 配海藻鹽食,非常非常甜,連蝦尾都食得
➻北海道蝦夷鮑魚 配鮑魚肝醬
質感柔滑爽彈
➻北海道粟米
➻椎茸菇 包 蝦肉
建議:一半 配天婦羅汁;另一半 配鹽
➻蘆筍
建議:上半帶尖 配鹽;下半 配天婦羅汁
➻北海道帆立貝
建議:配鹽及青檸,外層微熟、內層鮮嫰
➻和牛天婦羅 包 紫蘇
濃濃牛味,軟嫰
➻海鰻魚
➻九州紅遙蕃薯
甜度極高,完全毋須配任何調味
➻蝦餅天婦羅飯 配醬油
個蝦餅係好彈牙!
➻松露流心蛋飯
都有幾多片松露,加埋靈魂流心蛋汁拌飯,完美加持
➻白桃雪糕
近似雪葩,好refresh

香港都有Tempura Omakase! 食材皆來自日本🇯🇵呢間人氣天婦羅店 師傅會係席前即製天婦羅🍤逐一用英文介紹~同我好鐘意嘅燒鳥鳥匠原來同集團😍紙一樣薄嘅炸衣 香脆少油嘅天婦羅🔥之前一直預約困難啊🤯今次終於同 @hungry_bi 一齊食到🥹🥰🌟Lunch Omakase ($880)🍤花竹蝦 - 兩食 配青檸 鹽食😚蝦頭非常酥脆爽口 蝦身嘅肉好香甜🤩連尾都食得🌟🐚活鮑魚 - 師傅會比我地睇活鮑魚 之後先烹調 要點埋濃郁嘅鮑魚肝醬食😍🌽北海道粟米 - 超香甜 粒粒飽滿 塗綠茶/梅子鹽就可🍄椎茸菇 - 釀入左蝦肉 富口感🥬蘆筍- fresh~ 點天婦羅汁同鹽🌟🇯🇵北海道帆立貝 - 半熟軟心的🤩鮮嫩juicy, perfectly cooked! 配青檸 鹽醬油漬吞拿魚🍲蟹肉高湯茶碗蒸🌟🌟🐮和牛 - My fav! 超值得追加😍和牛肉質軟綿 濃牛味入口即融 油脂香配埋外層嘅紫蘇葉 令和牛油香更濃🥰海鰻 - 三食☺️魚骨勁香脆(我落左黑松露鹽 真心match🥹)、魚肚有油香 配天婦羅汁、魚尾沾青檸同鹽🍠紅遙蕃薯 - 甜度極高🤩外脆內軟熟 不需外添調味已經好食🌟♠️🍳松露流心蛋飯 - 呢個飯
🌟Lunch Omakase ($880)
花竹蝦身
海鰻
紅遙蕃薯
🍠紅遙蕃薯 - 甜度極高🤩外脆內軟熟 不需外添調味已經好食
松露流心蛋飯
🌟♠️🍳松露流心蛋飯 - 呢個飯好食到不得了😭多片黑松露😍配上一枚天婦羅炸蛋! 切開仲係流心🤩師傳千叮萬囑左幾次我地要落埋特製醬油 有埋蛋漿加乘 咁樣撈飯原來係咁正🥹
天丼
🍤🍚天丼 - 面頭有一塊炸蝦餅 仲有帶子同紫蘇葉 炸到金黃色多層酥脆以為食到尾會厭天婦羅 但無咁嘅事😆一定要加醬油
🦪蜆肉湯 - 好多蜆肉🤩好足料
紅遙蕃薯
天丼
  • 花竹蝦
2023-07-10 45 瀏覽
最近識咗新FD子,大家咁岩都鐘意食日本野🇯🇵於是乎就約咗去中環食「阿媽家姐」啦😎哩間位於中環嘅日本餐廳叫「 Tempura Jiro 」,系食天婦羅嘅OMAKASE 🇯🇵 鋪面用咗簡約嘅白色配木色,令人感到親切和諧😌店內以木色為主,配上微黃燈光,感覺放鬆、舒適😚 店鋪以吧枱設計,所以坐位唔多,只有10個,所以想食一定要記得book定位啦😌另外,喺枱面上面會有四種唔同嘅鹽,包括松露鹽、抹茶鹽、海藻鹽同埋梅子鹽😚另外仲有青檬同天婦羅醬+蘿蔔蓉👍🏻每一道菜職員都會介紹返同埋建議返應該配合乜嘢嘅鹽或調味料!非常窩心💗🍤前菜有三款唔同嘅菜式😌我最難忘係高杯嘅支豆凍湯😚支豆味非常濃郁🍤花竹蝦頭炸得好酥香,咬落去脆口🍤花竹蝦身一食蝦身用咗較薄身嘅炸粉,以較低溫去炸😗建議食法系點唧少少青檸再配上松露鹽/海藻鹽!食落口會食到蝦嘅爽口同彈口,但同時有香脆感👍🏻🍤花竹蝦身二食今次蝦身用較厚身嘅炸粉,以較高溫去炸🌡️相對之下咬落更脆身👍🏻配上天婦羅醬同蘿蔔蓉,食落更有層次🍤日本粟米分別有白粟米同黃粟米🌽白粟米皮薄豐潤,口感黏甜適中,建議可以咩都唔點就咁食😚而黃粟米就可以點松露鹽/海藻鹽調味,令粟米味道更豐富🍤苦

🍤前菜
有三款唔同嘅菜式😌我最難忘係高杯嘅支豆凍湯😚支豆味非常濃郁

🍤花竹蝦頭
炸得好酥香,咬落去脆口

🍤花竹蝦身一食

🍤花竹蝦身二食

🍤日本粟米

🍤苦瓜
人們都話苦瓜系半生瓜,仲未識欣賞🥲

🍤沙錐魚
魚骨可以點海藻鹽,魚身可以點返天婦羅醬配+蘿蔔蓉💗點完之後清清甜甜咁,好好味

🍤 醬油漬吞拿魚
吞拿魚的肉質鮮美,入口即化,口感鮮嫩,醬油嘅咸香同吞拿魚嘅鮮甜完美融合,令人回味無窮

🍤活鮑魚刺身
師傅會展示活鮑魚後才開始此烹調😚鮑魚肉質非常厚實,配上鮑魚醬更覺鮮味

🍤紫菜海膽
酥香嘅紫菜上面放上鮮甜嘅海膽,面頭再加上魚子醬,層次好豐富🤤職員亦都好貼心咁提醒,呢一道菜唔能夠放太耐先食,因為如果紫菜凍咗就會變淋,口感亦會變差

🍤馬冀海膽
Omg 😳 馬冀海膽口感滑嫩,入口即化,而且散發出獨特嘅海膽香氣🥹真系令人一試難忘啊

🍤毛蟹 (必須預訂)
將蟹似釀入蟹殼入面,中間再夾雜左海膽,令蟹肉鮮味更提升⬆️ 加上三文魚籽令整體味道double up 🆙 必食之選

🍤海鰻
海鰻分成三部分,包括魚骨魚腩同埋魚身😚魚骨可以配任何一款鹽,而魚腩就配蘿蔔蓉,而最後魚身就可以唧青檸再加海澡鹽👍🏻
我自己最鐘意魚腩部份,因為魚腩有豐富嘅油脂同濃郁嘅魚肉風味,鮮味最澎湃🤤

🍤甜薯
獨特嘅香氣同濃厚嘅甜味,口感柔軟而滑嫩

🍤天丼/天茶
帶子蝦餅配上茶漬飯或白飯😚白飯配以甜醬汁一齊食另外更附上蜆肉湯!食完真系好滿足😌

🍤抹茶布甸配日本哈密瓜
我自己本身系一個抹茶控,呢一款嘅抹茶布甸抹茶味非常濃郁👍🏻而且入口非常順滑🫶🏻 哈密瓜亦都甜度十足,作為總結非常圓滿

最後職員會奉上煎茶解解油膩感🍵服務真系好貼心❤️

香港越嚟越多OMAKASE🍤但真系好食嘅唔系有好多間,加上佢哋以天婦羅做主打比較少見👍🏻絕對值得一試❤️

2023-07-05 267 瀏覽
[ Tempura Jiro ]由日本師傅主理嘅天婦羅廚師發辦,平常壽司Omakase就聽得多,天婦羅Omakase要試試先😋Lunch omakase course $880/pp✿ 葡萄蟹肉湯葉🦀🌿呢款喺凍食,蟹肉好鮮甜,湯葉有d似腐皮,入口細滑,好清新味道。✿ 花竹蝦蝦頭及花竹蝦🍤第一道天婦羅喺炸花竹蝦蝦頭同花竹蝦,蝦頭炸得好脆,炸後仍然保留到蝦頭原狀,好精緻✨,可以整個食,脆卜卜。而花竹蝦肉部分好鮮嫩。✿ 茄子🍆選用日本茄子,外皮香脆,內部柔軟。✿ 椎茸茹🍄椎茸茹較一般菇味濃郁,口感軟身,香氣獨特,而且營養價值高。✿ 太刀魚🐟太刀魚肉質鮮美,入口不油膩。✿ 北海道粟米🌽來自北海道粟米,特別之處粒粒飽滿,味道甜美。✿ 蟹肉高湯茶碗蒸🍲綿密質地&淡淡蟹香味加埋高湯,湯汁清澈鮮甜。✿ 和牛紫蘇葉和牛肉質柔嫩,外層有炸過紫蘇葉包裹住,兩樣搭配一起,好有風味。✿ 海鰻魚海鰻切成條狀連魚骨一齊食,沾天婦羅醬汁食,味道更加提鮮。✿ 九洲紅遙番薯🍠外皮呈現紅色,內部橙色肉質,炸起黎口感柔軟,味道較甜。✿ 味噌湯日本傳統味噌湯,有好多蜆肉,湯底好鮮甜。✿ 帶子蝦餅飯帶子蝦餅炸得金黃酥脆,入面有紫
[ Tempura Jiro ]

Lunch omakase course $880/pp
✿ 葡萄蟹肉湯葉🦀🌿

✿ 花竹蝦蝦頭及花竹蝦🍤

✿ 茄子🍆
選用日本茄子,外皮香脆,內部柔軟。

✿ 椎茸茹🍄
椎茸茹較一般菇味濃郁,口感軟身,香氣獨特,而且營養價值高。

✿ 太刀魚🐟
太刀魚肉質鮮美,入口不油膩。

✿ 北海道粟米🌽
來自北海道粟米,特別之處粒粒飽滿,味道甜美。

✿ 蟹肉高湯茶碗蒸🍲
綿密質地&淡淡蟹香味加埋高湯,湯汁清澈鮮甜。

✿ 和牛紫蘇葉

✿ 海鰻魚
海鰻切成條狀連魚骨一齊食,沾天婦羅醬汁食,味道更加提鮮。

✿ 九洲紅遙番薯🍠
外皮呈現紅色,內部橙色肉質,炸起黎口感柔軟,味道較甜。

✿ 味噌湯
日本傳統味噌湯,有好多蜆肉,湯底好鮮甜。

✿ 帶子蝦餅飯
帶子蝦餅炸得金黃酥脆,入面有紫蘇葉,加入特制天婦羅醬油,撈起來食口感好豐富。

✿ 靜岡縣清心蜜瓜
最後飯後甜品,來自靜岡縣清心蜜瓜🍈好甜夠冰凍👏🏻,可以清新一下口腔嘅味道。

總結🫦
由日本🇯🇵廚師發辦,嚴選當日新鮮食材,大概10-12道菜,份量足夠。而且食材優質,讚不絕口,喜歡食天婦羅🍤嘅朋友值得一試。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Tempura Jiro
地址:中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖
電話:27808666
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 花竹蝦
2023-07-03 127 瀏覽
心思思好想食Omakase今次比我搵到一間喺中環最旺嘅地帶,有間日本師傅炮製嘅天婦羅 Omakase💖😍ღ吞拿魚赤身點上醬油漬吞拿魚赤身,口感好厚好鮮甜有帶少許酸味,wasabi帶出到個吞拿魚嘅魚香💕😋ღ花竹蝦蝦頭香脆唔油膩,蝦身炸到鬆化,蝦肉好彈身🍤😚ღ茄子天婦羅薄薄一層粉漿,炸到外層鬆化裏面好腍,用咗日本茄子🍆再飲想去嘅秘製天婦羅汁好開胃㗎ღ椎茸菇第一次食特別嘅菇類,我就比較鍾意食菌類,見到佢愛情好薄好薄嘅粉漿,呢個菇類原來比較厚實爽口點少少海藻鹽,提升菇類嘅香味,一兩件真係唔夠口😍我想encore😗ღ太刀魚 一塊厚實嘅魚肉 咬口啖啖肉,我就比較鍾意點海藻鹽配搭帶出太刀魚鮮甜魚香💯ღ北海道粟米🌽天婦羅粟米,粟米超甜夠爽口外層鬆脆,點上梅子鹽原來同粟米好夾🌽😍ღ蟹肉高湯茶碗蒸呢碗非一般茶碗蒸,但啱啱縮到好似食緊燉蛋,超軟滑好香嘅蛋香味道,中間仲有蟹肉絲加埋高湯,鮮甜得嚟又唔會搶咗蟹肉嘅味道😚💯ღ紫菜海膽魚籽醬鬆化嘅紫菜一啲都唔油膩,再配上海量級海膽,吸引我眼球😍😍😍海膽好鮮甜一啲都唔腥,頂層配上奢華級魚子醬😝😝😝紫菜配海膽加上魚籽,簡直Perfect😍ღ海鰻炸魚肚多油膩點天婦羅汁好香
心思思好想食Omakase

ღ吞拿魚赤身

ღ花竹蝦
蝦頭香脆唔油膩,蝦身炸到鬆化,蝦肉好彈身🍤😚

ღ茄子天婦羅

ღ椎茸菇

ღ太刀魚

ღ北海道粟米🌽
天婦羅粟米,粟米超甜夠爽口外層鬆脆
,點上梅子鹽原來同粟米好夾🌽😍

ღ蟹肉高湯茶碗蒸

ღ紫菜海膽魚籽醬
紫菜配海膽加上魚籽,簡直Perfect😍

ღ海鰻
炸魚肚多油膩點天婦羅汁好香滲出好美味,魚身比較實外面鬆脆,點上海藻鹽提升到個魚香味道😗

ღ九洲紅遙番薯
日本番薯出名,九州紅遙我未食過,用咋,外邊好脆內裏番薯軟腍腍,超甜🤩
甜到入心😍💖

ღ味噌湯
蜆肉嘅味噌湯細細粒嘅珍珠貝爆多汁又甜,個人覺得依個味噌湯一啲都唔喊,啱晒我口味

ღ黑松露流心蛋飯
先講黑松露真係好邪惡啊,每一塊黑松露鋪滿整個飯,中間日本流心蛋漿撈埋珍珠飯再秘製醬汁一齊食,好食到講唔到嘢😍💯

ღ柚子雪糕
自家制柚子雪糕,成個雪糕好香柚子味,仲加咗柚子果肉成個口腔😌
2023-06-28
😆最近約左朋友一齊試吓中環嘅人氣天婦羅店「 Tempura Jiro 」,因為大家對食都好有要求💫今次我哋去試咗✨天婦羅嘅OMAKASE 🙌🏻全部都係日本師傅,可以望住師傅煮天婦羅🇯🇵👨🏻‍🍳由四位日本師傅主理,店舖只有10個座位✨難怪非常難訂枱😍所以想食一定要記得book定位啦🍤全部天婦羅粉都做得非常之薄身✨每碟都好似藝術品💃🏼✨超級推薦✨✨✨✨✨枱面上面會有四種唔同嘅鹽✨包括松露鹽、抹茶鹽、海藻鹽同埋梅子鹽✨還有有青檬同天婦羅醬及蘿蔔蓉🧡每一道菜職員都會介紹應該配合那款鹽做調味🧡可以體會到日本人對食材的認真,我哋今日呢餐食得超滿足✨💫前菜有三款唔同嘅菜式,特別係支豆凍湯非常濃郁💫花竹蝦頭第一次食蝦頭,原來可以咁酥脆入口索一聲,超正!蝦味香濃💫花竹蝦身一食蝦身用咗較薄身嘅炸粉,以較低溫去炸表層非常香脆,蝦爽口又彈口可先配青檸,再配上松露鹽/海藻鹽💫竹蝦身二食今次蝦身用較厚身嘅炸粉,🌡️以較高溫去炸可配天婦羅醬同蘿蔔蓉,食落更有層次蝦也彈牙💫日本粟米有白粟米🌽及黃粟米🌽2件炸粉都皮薄,非常香甜🔸白粟米皮薄豐潤,口感清甜,可以不用加調味料🔸黃粟米就可以點松露鹽/海藻鹽調味,令粟米味道更豐富

💫今次我哋去試咗✨天婦羅嘅OMAKASE

🙌🏻全部都係日本師傅,可以望住師傅煮天婦羅
🇯🇵👨🏻‍🍳由四位日本師傅主理,店舖只有10個座位✨
難怪非常難訂枱😍所以想食一定要記得book定位啦
🍤全部天婦羅粉都做得非常之薄身✨每碟都好似藝術品💃🏼

✨超級推薦✨✨✨✨✨

枱面上面會有四種唔同嘅鹽
✨包括松露鹽、抹茶鹽、海藻鹽同埋梅子鹽
✨還有有青檬同天婦羅醬及蘿蔔蓉
🧡每一道菜職員都會介紹應該配合那款鹽做調味
🧡可以體會到日本人對食材的認真,我哋今日呢餐食得超滿足✨

💫前菜
有三款唔同嘅菜式,特別係支豆凍湯非常濃郁

💫花竹蝦頭
第一次食蝦頭,原來可以咁酥脆
入口索一聲,超正!蝦味香濃

💫花竹蝦身一食
蝦身用咗較薄身嘅炸粉,以較低溫去炸
表層非常香脆,蝦爽口又彈口
可先配青檸,再配上松露鹽/海藻鹽

💫竹蝦身二食
今次蝦身用較厚身嘅炸粉,🌡️以較高溫去炸
可配天婦羅醬同蘿蔔蓉,食落更有層次
蝦也彈牙

💫日本粟米
有白粟米🌽及黃粟米🌽2件炸粉都皮薄,非常香甜
🔸白粟米皮薄豐潤,口感清甜,可以不用加調味料
🔸黃粟米就可以點松露鹽/海藻鹽調味,令粟米味道更豐富

💫苦瓜
苦瓜甘香味,在口中回甘
用麵豉醬調味,味道增加層次

💫沙錐魚
魚骨炸得非常香脆,可配海藻鹽
魚身可以配天婦羅醬,魚肉非常嫩滑

💫醬油漬吞拿魚
吞拿魚油漬,肉質鮮美
有一點魚腥味,也可接受

💫毛蟹 (必須預訂)
毛蟹🦀肉釀入蟹殼入面,仲加埋海膽
真係鮮味無窮,海膽令蟹肉提鮮
💓每一啖都好幸福

─═★:;*─═☆:;* ─═★:;*─═☆:;*─═★:;*
💫活鮑魚刺身 / 💫紫菜海膽
🔺我哋每人試一款share🔺
師傅會在我們面前展示活鮑魚後才開始此烹調
鮑魚肉質彈牙,不用配上鮑魚醬也很鮮味

💫紫菜海膽
最鍾意食海膽嘅我,海膽非常鮮甜
面頭再加上魚子醬,層次好豐富
一口咬下,極之滿足

💫馬冀海膽
馬冀海膽口感滑嫩,非常甜美
入口即化,非常難忘

💫海鰻
海鰻分成三部分,魚骨•魚腩•魚身
魚骨超香脆、魚腩啖啖肉
魚身配埋青檸再加海澡鹽食,魚肉味濃

💫甜薯
香氣獨特、濃濃的甜味,質感好柔軟

💫天丼/天茶🔺可選茶漬飯/白飯
會附上帶子蝦餅,超好味,食飽暖笠笠
🔸茶漬飯會加入上湯,非常好味
🔸白飯配以甜醬汁,另附上蜆肉湯

💫抹茶布甸配日本哈密瓜
日本密瓜🍈甜度十足、🍮抹茶布甸好濃郁

最後奉上煎茶作結,解解油膩🍵

💫絕對值得一試❤️
開關後大家都衝出香港,而因為工作繼續留港嘅我就終於book到中環嘅哩間天婦羅omakase預約困難店!店內裝修簡約,以木色同白色為主。座位雖然只有9個,但每個位置都可以睇到師傅炮製美食,亦方便師傅睇到每個食客嘅用餐情況,保證食物以最新鮮嘅狀態送上餐桌。當日所有食物由日本師傅村上亮主理。餐牌一目了然,lunch omakase $880/位,dinner omakase $1880/位,晚市食材當然系大大地升級,但午市就更實惠,想體驗天婦羅廚師發辦絕對系一個好選擇!▶️前菜:醬油漬吞拿魚吞拿魚已用醬油漬,不用再點任何醬料。一啖入口,醬油入味,肉質緊嫩,刺身上的山葵不會喧賓奪主,細品反而令吞拿魚層次更豐富。▶️天婦羅:正式開始食天婦羅之前,先介紹下為各道美食錦上添花的味鹽,四色分別為松露鹽、抹茶鹽、海藻鹽、梅鹽,再配上青檸,以便搭配不同食物嘅風味 。✨花竹蝦頭✨花竹蝦尾打頭陣系來自熊本的花竹蝦,以薄漿炸至剛熟。蝦頭賣相如藝術品一般,入口酥脆,完全唔覺食緊蝦。蝦身可以連蝦尾一齊食,沾上海藻鹽和青檸汁,蝦肉剛剛熟還超多汁,出色。✨北海道粟米超高甜度,可點抹茶或梅鹽,味道各有千秋。✨北海道蝦夷鮑魚

▶️前菜:醬油漬吞拿魚

▶️天婦羅:

✨花竹蝦頭✨花竹蝦尾

✨北海道粟米
超高甜度,可點抹茶或梅鹽,味道各有千秋。

✨北海道蝦夷鮑魚
未烹飪前,師傅先向食客展示新鮮的鮑魚。蝦夷鮑魚以海帶昆布爲主要食糧,肉質非常厚實。師傅以波浪紋的切法將鮑魚切片,令鮑魚有更多位置可以沾上粉漿。食用時可以醮上特製的鮑魚醬,味道濃郁,口感脆實鮮美。中意輕盈一點嘅味道,也可以簡單擠幾滴青檸汁。

✨蘆筍
爽脆鮮嫩,頭部與根部可沾不同的鹽食用。

✨椎茸菇釀蝦肉
一開始以為只有椎茸菇,之後才發現原來釀有蝦肉。蝦肉爽脆,食得出嘅新鮮。沾上大量蘿蔔蓉及天婦羅汁,非常鮮美。

✨沙錐魚
起骨炮製,沙錐魚肉可以醮天婦羅汁及蘿蔔蓉,而魚骨則可以點鹽再食,脆卜卜又幾得意。肉就魚味濃郁,諗唔到沾上蘿蔔蓉後味道非常清甜。

✨炸海苔三文魚籽
三文魚籽已調味,粒粒飽滿通透。海苔炸至酥脆,就好似三文魚籽嘅天然盛器一樣,完美融為一體。

✨太刀魚
魚身肉質纖细,魚味濃,點上天婦羅汁食,不錯。

✨番薯
講到哩個番薯真系不得了,咪睇佢份量迷你,真系非常之甜,完全超越我對一般番薯嘅想像,現在諗起都想再試!

▶️蟹肉茶碗蒸
高湯微甜,與蒸得嫩滑的蛋對比,反而可以帶出鮮味,很特別的做法!

▶️黑松露蝦飯 配蜆湯
不得了的一碗飯,黑松露大大片,原汁原味!蝦肉和蛋都系天婦羅的做法,吉開雞蛋,蛋黃爆漿而出再淋上少許醬油,滿分之作!

▶️芝士雪糕
整個用餐體驗以甜品作結,系我食過最濃郁嘅芝士雪糕,為今餐畫上完美句號。

• 午市omakase
第一次嘗試天婦羅嘅Omakase真係好期待😍 餐廳座位以典雅嘅日式裝修為主🏮 吧檯可以第一身目睹師傅係炸鍋面前既高超技巧🪅 整體每一口天婦羅都好似藝術品咁🎨精緻得來入口完全冇油膩嘅感覺 配上四種特色嘅天婦羅鹽🧂 有松露抹茶梅子同埋海藻口味 有種畫龍點睛的效果😍⭐️ 赤身 🍣先用一塊吞拿魚赤身做前菜🥗 鮮嫩而有口感好有開胃的感覺👍🏻⭐️ 花竹蝦 🦐蝦頭和蝦肉各有風味💛 爽口配上海藻鹽充滿鮮味🌊⭐️ 粟米 🌽特別用了來自北海道的粟米 🗾 帶上樸實自然的甜味🌾⭐️ 椎茸 🍄同樣來自日本嘅椎茸包裹了蝦肉🍤一海一陸的配搭好有層次🌳⭐️ 苦瓜 🥒同樣用上來自沖繩的特產苦瓜🏝️ 配上味噌好有Exotic的感覺⭐️ 沙錐魚 🐟肉質外脆內嫩連骨都食得🤣 推薦配上蘿蔔蓉同埋天婦羅汁有清新的口感🥕⭐️ 茶碗蒸 🍳茶碗蒸嫩滑得黎有鮮海藻嘅點綴🌿 濃郁得來唔會太鹹⭐️ 魚子 🧡澎湃嘅魚子配上炸過嘅海苔🍙鮮味好有層次⭐️ 穴子 🐠另一款我最鍾意食嘅魚之一😍 特別在炸過之後逼出油分香味豐富好正🤪⭐️ 蕃薯 🍠同樣來自日本嘅番薯綿密帶絲絲天然嘅蜜甜味⭐️ 松露流心蛋飯 🖤材料有簡單嘅松露流心蛋同埋炸蝦 💕 但係簡單嘅配合就已經將食材嘅味道昇
赤身
蕃薯
⭐️ 蕃薯 🍠
同樣來自日本嘅番薯綿密帶絲絲天然嘅蜜甜味
⭐️ 松露流心蛋飯 🖤
材料有簡單嘅松露流心蛋同埋炸蝦 💕 但係簡單嘅配合就已經將食材嘅味道昇華💫 飯粒包滿了蛋黃同松露的香氣 🤍
⭐️ 白桃雪糕 🍨
魚子
穴子
蕃薯
2023-06-16 47 瀏覽
✅通常大家眼中嘅「阿媽家姐」都係好貴嘅壽司刺身等等,咁唔知大家有冇食過天婦羅Omakase呢?呢間位於中環嘅 @tempurajirohk 係一間好創新嘅天婦羅料理專門店。而家就推出咗午市omakase,可以食到好多款精緻嘅名貴食材,而家都只係$880咋!快啲帶埋另一半去體驗吓啦!。前菜今日我嘅前菜係醬油漬吞拿魚,睇顏色都覺得非常新鮮,又甜又肥美,真係好好味!。天婦羅蝦呢度都非常之特別㗎,佢哋將蝦頭同埋蝦身分開,炸咗之後嘅蝦頭非常酥脆,我從來未試過咁樣食㗎!當然作為天婦羅專門店,呢度嘅天婦羅蝦都非常好味,最特別嘅係連蝦尾都食得㗎!呢度仲會提供四款食鹽俾大家選擇,有黑松露,抹茶,梅子同埋海藻可以用,我每一隻都試過㗎!最欣賞都係松露鹽!。三款蔬菜接住落嚟就係天婦羅蔬菜,我哋今日食咗嘅係來自北海道嘅玉米,甘甜又爽脆!配上自家製配料嘅沖繩苦瓜,我未試過咁鍾意食苦瓜,味道同食物配搭,非常之特別。最後就有放咗蝦肉嘅松茸,呢個仲有兩款食法添!接住落嚟,我哋仲食咗一款天婦羅魚,呢度連魚骨都可以享用架!加上店家推薦嘅海藻鹽真係非常好食。當然天婦羅魚肉都非常出色,外脆內軟,我真係非常享受魚肉嗰種鮮嫩嘅口感

。前菜

。天婦羅蝦

。三款蔬菜

接住落嚟,我哋仲食咗一款天婦羅魚,呢度連魚骨都可以享用架!加上店家推薦嘅海藻鹽真係非常好食。當然天婦羅魚肉都非常出色,外脆內軟,我真係非常享受魚肉嗰種鮮嫩嘅口感,高溫煎炸後都可以保留美妙嘅肉質,廚師果然犀利!

。醬油漬三文魚籽紫菜天婦羅

呢個係其中一個,我最鍾意嘅菜式。我師傅落三文魚子嘅時候一啲都唔手軟!每一啖咬落去都充滿咗鮮味,配上紫菜酥脆嘅口感,真係超正

。天婦羅鰻魚

大家鰻魚飯,就食得多啦,通常食嘅都係蒲燒鰻魚,咁唔知天婦羅鰻魚,大家又有冇食過呢??話你知,你哋絕對要試一試呢度嘅天婦羅鰻魚。佢冇用過多個調料,所以大家品嚐到嘅都係鰻魚原有嘅鮮味!

。飯

今日就有兩款可以選擇嘅,咁我就揀咗黑松露流心蛋飯,聽個名就知道食材有幾咁珍貴。真係有好多黑松露片喺入邊,食落去真係好香,我本身已經8分飽,冇諗到識咗譚之後我即刻狂風掃落葉,一粒米都冇得剩。入邊仲有天婦羅蝦作點綴,可以話係滿分!

。茶碗蒸

呢度嘅茶碗蒸同出邊都有分別,食落去非常鮮甜,帶淡淡花香!

甜品

今日嘅甜品係白桃雪糕,食得出係用新鮮水果製成,真係超有心思呀!連甜品都可以落咁多心機嘅師傅,大家當然要去捧吓場試吓佢嘅技術啦!

Tempura Jiro (中環)
中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖
2023-06-15 57 瀏覽
💡高質天婦羅Omakase平時聽Omakase就聽得多,但天婦羅Omakase第一次聽,呢間主打天婦羅餐廳,採用木系裝修,環境好舒服,而且廚師都係日籍師傅,會係你面前即席製作,成個過程都用心細緻,火候控制得好好,令到天婦羅非常鬆脆,仲一啲都唔油膩。✨ Omakase Dinner Course ($1880/ person) 前菜 🥢蟹肉湯葉 、螢光魷魚菜之花、順菜醋蜜擺盤好精緻,蟹肉鮮香滑溜,而醋蜜可以就咁飲,酸酸甜甜,好醒胃🍽 花竹蝦頭 🍤估唔到蝦頭都可以就咁食,估唔到可以咁酥脆,蝦味濃郁。 🍽 花竹蝦 🍤用高溫薄漿炸,肉質仲咁鮮嫩彈牙,又唔會有油膩感。🍽 北海道粟米及蠶豆 🌽粟米唔洗加任何醬料已經好夠味,仲好香甜多汁,蠶豆細細串,好軟綿🍽京都茄子 🍆味道清新,做到外脆內軟。🍽沙錐魚🐟估唔到魚骨都可以食,魚骨炸到脆卜卜,可以點鹽食,魚身可以配天婦羅汁食用,外皮薄脆好香口,好滋味🍽吞拿魚醬油漬 🐟赤身鮮嫩爽彈,魚味好濃郁,加埋醬油香就更能有出赤身的鮮甜🍽小貝柱冬瓜煮物冬瓜炆煮到入味,加入埋小貝柱更有口感。🍽和牛天婦羅🐂紫蘇葉令牛肉味更濃香,和牛充滿油脂香,牛肉味香濃,食落牛肉好有咬口
💡高質天婦羅Omakase

前菜 🥢
蟹肉湯葉 、螢光魷魚菜之花、順菜醋蜜

🍽 花竹蝦頭 🍤
估唔到蝦頭都可以就咁食,估唔到可以咁酥脆,蝦味濃郁。

🍽 花竹蝦 🍤
用高溫薄漿炸,肉質仲咁鮮嫩彈牙,又唔會有油膩感。

🍽 北海道粟米及蠶豆 🌽

🍽京都茄子 🍆
味道清新,做到外脆內軟。

🍽沙錐魚🐟

🍽吞拿魚醬油漬 🐟
赤身鮮嫩爽彈,魚味好濃郁,加埋醬油香就更能有出赤身的鮮甜

🍽小貝柱冬瓜煮物
冬瓜炆煮到入味,加入埋小貝柱更有口感。

🍽和牛天婦羅🐂
紫蘇葉令牛肉味更濃香,和牛充滿油脂香,牛肉味香濃,食落牛肉好有咬口。

🍽三文魚子天婦羅
薄酥既紫菜放滿三文魚籽,一齊食層次感好豐富。

🍽 馬糞海膽
第一次咁樣食海膽,紫菜炸到非常鬆脆,海膽海膽炸後質感仍然綿滑,甘甜入口即溶。

🍽九州紅遙蕃薯 🍠
蕃薯好甘甜,質感軟糯綿密。

🍽天婦羅茶飯漬
師傅會將天婦羅炸好,再放上茶漬飯,天婦羅炸得好香口,茶漬飯加入紫菜同海帶絲,食個陣加入少少wasabi 係湯入面,令到湯口有少少辣味,更好味。

🍽日本溫室蜜瓜配綠茶蛋糕
蜜瓜香甜又多汁,綠茶蛋糕好香濃綠味道。

2023-06-13 48 瀏覽
今次已經係我第二次嚟到呢度食天婦羅Omakase 💜呢度除左食物非常優質,服務亦都一樣非常優質,餐廳有大約8-10個位,想食既話記得捉早book位啦☺️極力推薦佢個海膽天婦羅,其中一個係紫蘇葉包住海膽炸,呢個係喺餐入面必有,另一個魚子醬海膽天婦羅係optional,要喺鮑魚同佢之間2選1,又或者加錢食哂兩款,我係強烈推薦要食哂兩款,絕對唔會令人失望!仲有個甜粟米同甜薯,真係大愛💜所有天婦羅都冇厚厚既炸粉,唔會好漏又唔會感覺極之油膩,中間佢仲會上一道冬瓜小元貝碗漬。最後強烈推介大家喺個飯2選1下要揀個菜漬飯,佢熱先上個飯,師傅會再喺你面前將岩岩炸好既海鮮餅放喺碗內,呢一餐飯完全滿足哂我所想💜

魚子醬海膽天婦羅
紫蘇葉海膽
鮑魚
茶漬飯
甜薯
2023-06-08
$2000 (晚餐)
2023-06-05 142 瀏覽
店舖取名「天ぷら次郎」係主打天婦羅店子嘅意思,呢間高級天婦羅專門店可以帶你去一趟華麗地享受天婦羅嘅旅程。吧檯設計可以讓食客欣賞日本師傅準備嘅過程,枱上有四款鹽- 松露/抹茶/海澡/梅及青檸,可以隨自己口味搭配天婦羅。餐廳內空氣流通,吧枱設計亦無油煙味,每道天婦羅炸起都見到師傅大力揮手去油,功架十足。午市Omakase 收費為$880一位,包含以下菜式:🍣赤身刺身- 已調味可直接食用,味道新鮮,肉質有咬口。🦐花竹蝦- 蝦頭香脆有形態,蝦身蘸薄漿以高溫油炸,蝦肉爽口彈牙。🌽蘆筍/粟米/椎茸- 經高溫烹調油炸,食到蔬菜嘅甜味之餘仲食到爽脆咬感。🐟沙錐魚/香魚/海鰻魚 魚身魚骨炸得甘香鬆化,蘸上炸漿時打開魚鰭,令魚嘅形態栩栩如生,猶如一件藝術品。🥚 海苔茶碗蒸 ~ 滑嫰綿密,上湯鮮甜。🔸三文魚子海苔 ~ 香脆嘅海苔上放滿鮮味十足嘅三文魚子,雙重口感,配搭完美。 🍠九洲紅遙番薯~ 用上最靚嘅番薯心去做呢度菜色,甜度高,入口即溶。🍚蝦餅天婦羅飯/黑松露流心蛋飯兩款口味可二選一,我同朋友各點一款,兩款都做得好出色,彈牙蝦餅/香氣十足嘅黑松露配埋白飯同醬汁,非常滋味。🍦沖繩黑糖雪糕~黑糖雪糕甜度適中,

🍣赤身刺身- 已調味可直接食用,味道新鮮,肉質有咬口。

🐟沙錐魚/香魚/海鰻魚

🥚 海苔茶碗蒸 ~ 滑嫰綿密,上湯鮮甜。

🍚蝦餅天婦羅飯/黑松露流心蛋飯

🍦沖繩黑糖雪糕~黑糖雪糕甜度適中,醇厚香濃。

整體食物及服務質素同樣高,食材優質,可以同時細味視覺和味覺的雙重享受。