之前一直在 ᴅ𝟸 ᴘʟᴀᴄᴇ 一樓的 ᴛʜᴀɪ ɢᴇʀ最近搬到 ᴅ𝟸 ᴘʟᴀᴄᴇ 地鋪 空間感雖不算很大不過有 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 的用餐區域 比較 ᴄʜɪʟʟ 晚餐時段到訪 略昏暗的用餐環境增添不少氛圍翻開餐牌 充滿不少地道惹味的泰式餐點像船麵 金邊粉 小食拼盤等 價錢略親民大部分都在百元之內𓋪 泰式豬頸肉炒芥蘭苗𓋪 泰式乾炒水晶河粉 - 雞肉ᴛʜᴀɪ ɢᴇʀ 餐點的彈性都很大 大部分都可以自選肉類配搭芥蘭苗加入醬汁炒後 口感爽脆 怯除了苦澀味加上軟稔的豬頸肉 整體惹味另外點了頗罕見的水晶河粉 質感比河粉更滑口感帶點 ǫ彈煙軔 個人很喜歡加上微甜泰式醬汁和柔軟雞肉 很快就 ᴋ.ᴏ. 了呢𓋪 芒果斑蘭及蝶豆花糯米飯糯米飯以圓滾滾又色彩斑斕的賣相登場帶嚼勁的糯米飯跟香甜的芒果切片放在中間的椰奶散發椰香尤其邪惡𓎺 柚子蜜桃咖啡特飲𓎺 薑汁鮮奶咖啡當天清爽的椰青賣光光了嚐了兩款特別的咖啡特飲友人的柚子蜜桃咖啡清爽帶酸我的冰拿鐵加入薑汁 香氣更濃郁當天離座時餐廳默默滿座外賣訂單也源源不絕 看來在區內人氣不錯很適合附近上班的人兒吃個惹味午餐或是下班跟同事來個泰式小酌呢
之前一直在 ᴅ𝟸 ᴘʟᴀᴄᴇ 一樓的 ᴛʜᴀɪ ɢᴇʀ

外賣訂單也源源不絕 看來在區內人氣不錯
很適合附近上班的人兒吃個惹味午餐
或是下班跟同事來個泰式小酌呢
2024-07-23
荔枝角人應該都會聽過呢間餐廳!在區內頗為出名的泰國餐廳—Thai-ger🐯食過幾次,覺得食物方面都幾出色👍🏻唯一缺點就是舖頭面積好細,位置坐得不太舒服,繁忙時間要等好耐先入坐所以平時返工lunch time得1小時食飯,就好少考慮去這間餐廳食飯🥲不過換咗新鋪之後,空間大咗好多以後可以去多啲幫襯啦😋😋😋平時多數鍾意食咖喱,主食揀薄餅咖喱唔太辣,好濃郁,沾上薄餅好好食😋今次分享:冬陰功車仔湯粉🍴配上豬頸肉及燒雞肉😏好大碗!好多肉,唔算太辣!冬陰功湯底亦都好惹味😎😎
荔枝角人應該都會聽過呢間餐廳!
在區內頗為出名的泰國餐廳—Thai-ger🐯

食過幾次,覺得食物方面都幾出色👍🏻
唯一缺點就是舖頭面積好細,
位置坐得不太舒服,繁忙時間要等好耐先入坐
所以平時返工lunch time得1小時食飯,
就好少考慮去這間餐廳食飯🥲

不過換咗新鋪之後,空間大咗好多
以後可以去多啲幫襯啦😋😋😋

平時多數鍾意食咖喱,主食揀薄餅
咖喱唔太辣,好濃郁,沾上薄餅好好食😋

今次分享:冬陰功車仔湯粉🍴
配上豬頸肉及燒雞肉😏
好大碗!好多肉,唔算太辣!
冬陰功湯底亦都好惹味😎😎

2024-09-14 485 瀏覽
今次三個人星期六夜晚嗌咗一個二人餐, 都好夠食, 個泰式椰子湯好好飲好特別, 蝦餅正常好食, 雞翼特別好食, 海南雞非常好食, 啲雞又嫩又滑, 都幾大份, 炒金邊粉味道濃鬱甜甜地, 啲料多過啲粉, 有加一服務費, 雖然價錢唔平, 但服務好, 食物質素高, 所以都滿座, 多人排隊, 夜晚要限時, 侍應好友善, 叫佢幫我哋影相, 影咗好多相仲叫我哋換post, 餐廳位置唔大, 所以好易滿座, 裝修都幾好舒服, 所以嚟呢度食主要係食食物質素, 會再幫襯
2024-08-13 957 瀏覽
之前佢哋仲喺D2 Place一樓嘅時候我已經去食過一次,原來而家搬咗位,搬咗去地下側邊舖位~.冬蔭功同青咖喱豬頸肉都幾足料~青咖喱可以配飯或香酥餅,其實想兩樣揀哂😛佢哋嘅青咖喱完全唔辣,食落好香椰奶味。冬陰功好飲!最後一定要叫返個甜品!兩個人share一份榛子朱古力香蕉酥餅就啱啱好😋估唔到食落又唔會太膩.整體食物質素唔錯,我同男朋友都幾滿意。PS 記得要book位,一路食都聽到唔少人Walk in但可惜冇位呢!
冬蔭功同青咖喱豬頸肉都幾足料~

青咖喱可以配飯或香酥餅,其實想兩樣揀哂😛

佢哋嘅青咖喱完全唔辣,食落好香椰奶味。

冬陰功好飲!

最後一定要叫返個甜品

整體食物質素唔錯,我同男朋友都幾滿意。
2024-08-11 718 瀏覽
食物質素正常,環境都唔錯。但有位長髮扎辮侍應生姐姐態度惡劣。只係聽唔清楚佢傳餐到枱講飲品嘅名,問左佢一句"係咩嚟嘅?"。佢回覆嘅態度極之惡劣及不耐煩。試一次就夠。no next time!
食物質素正常,環境都唔錯。
但有位長髮扎辮侍應生姐姐態度惡劣。
試一次就夠。no next time!
2024-08-04 876 瀏覽
早幾日去開D2 Place行街,經過見到呢間型格得嚟好有格調嘅泰國菜好似好正咁!睇睇menu啲價錢竟然又幾親民喎!就決定入去試試佢😎我哋叫咗個$398嘅二人餐,仲Add-on加咗2個甜品!以為佢樣樣都細細碟咁..上到枱估唔到係咁豐盛😂😂實在有啲低估咗佢…!最鍾意食辣嘢㗎我覺得佢哋個冬陰功海鮮湯勁足料好夠味!2隻大青口、3-4隻海蝦,酸辣度啱啱好,連個pad-thai都係超足料….2大隻海虎蝦,味道有少許偏辣,啱晒我口味呢!囡囡就大讚個榛子朱古力香蕉酥餅🍌!朱古力配香蕉呢個配搭真係冇得輸,再加埋個香脆酥餅,面頭再淋啲鍊奶,大人小朋友都讚不絕口呀😍Daddy就讚個鮮蝦菠蘿炒飯一啲都唔hea!! 🍍菠蘿大大粒勁鮮甜之餘連啲配料:腰果、臘腸、肉鬆等等都特別多!整體上呢餐飯我哋一家都非常滿意🤩🤩由餐廳嘅環境佈置、食物嘅高質素到員工們積極又細心嘅服務態度都係令我絕對會encore嘅滿意程度!Set for Two $398Starter :✔️脆炸自家製泰式蝦餅(2件)✔️脆炸泰式香茅雞翼(4件)Soup:✔️冬陰功海鮮湯Vegetables:✔️泰式炒芥蘭苗Main Course:✔️泰式炒金邊粉配海虎蝦

整體上呢餐飯我哋一家都非常滿意🤩🤩

Set for Two $398
Starter :
✔️脆炸自家製泰式蝦餅(2件)
✔️脆炸泰式香茅雞翼(4件)
Soup:

[Add-On Special]
✔️芒果斑蘭&蝶豆花糯米飯 $58
✔️榛子朱古力香蕉酥餅 $58
✔️Nutella榛子朱古力燕麥奶昔 $68

順帶一提!另一個加分位就係呢間餐廳係pet-friendly 嘅呢!🦮🐩🐾 雖然佢哋亦都好貼心地設有outdoor dining area, 但其實主子們都一樣可以入餐廳內一齊用膳呢!👏🏻👏🏻👏🏻

2024-08-02 752 瀏覽
講起D2 place, 你會諗到咩?市集?如果話你知D2 place有一間好食泰國菜,你又聽過未?講緊既係位於D2 place地下既Thai-ger, 佢地原本開响一樓電梯口,不過原本位置有d細,而家搬咗落地鋪開揚之餘仲好好坐!而家帶小朋友食完全無問題啦~除咗環境好咗,野食款式亦多樣化咗。除咗佢地既招牌船麵,今次特登試埋佢地既甜品同特飲,睇下得唔得先!我地叫咗:椰子雞湯小朋友最愛! 椰子味好香濃,一碗湯有車厘茄同草菇,如果有一兩件雞就perfect啦~泰式船麵配牛肉及牛丸呢個算係佢地既招牌菜,因為佢地既船河湯底好濃,今日再食一d都無令我地失望!湯底香濃又足料,食完已經飽咗九成XD泰式乾炒豬頸肉水晶河我地叫咗唔辣版本,食落就差少少靈魂,不過小朋友食唔到就無辦法啦~水晶河炒得乾身又唔油,值得一讚。豬頸肉夠淋一d都唔鞋,最緊要係配料好多,菜心同豬頸肉差唔多淹沒下底既水晶河!榛子朱古力香蕉酥餅lee個真係超邪惡! 榛子朱古力醬超多,同香蕉好夾~仲要有埋煉奶响面,真係好好味! 雖然唔係即刻食,但個皮都仲係脆,好impressed!自家製椰子雪糕椰子味好香濃,拍得住泰國風味!最欣賞佢有椰子肉同有脆

我地叫咗:
椰子雞湯
泰式船麵配牛肉及牛丸

泰式乾炒豬頸肉水晶河

榛子朱古力香蕉酥餅
自家製椰子雪糕
椰子味好香濃,拍得住泰國風味!最欣賞佢有椰子肉同有脆脆响面,同泰國街邊食既有九成相似!

Lotus 焦糖奶昔
本身對呢個好有期望,不過黎到先發現瀨野! 唔係話佢難飲,佢好香奶味,加埋lotus餅裝飾好打卡able,只係因為同時叫咗榛子朱古力香蕉酥餅,所以搞到飲幻昔果陣變得唔甜。所以如果有叫榛子朱古力香蕉酥餅就要叫其他野飲,或者飲完野飲先食甜品,唔係會浪費咗個quota XD

泰式奶茶

泰奶fans要叫,茶味夠濃夠香,抵飲!

埋單$400落樓,中價但野食唔差! 可以再Encore!
2024-07-28
午餐
返工成日幫襯嘅Thai-ger 原來搬左去新地舖🤩系原址D2 Place ONE 地下環境大左好多🧡坐得舒服以原木色調裝修 泰式風情佈置結合綠植點綴 充滿文青格調🪴主推正宗泰國料理🇹🇭仲有全新餐牌☀️ 泰式豬頸肉飯 配羅望子醬 $88豬頸肉燒得充滿焦香未試過羅望子醬🏅意外嘅MVP酸酸甜甜好開胃 超解膩呢個搭配真係勁送飯👍🏻☀️ 泰式椰子雞湯金邊粉 配去骨海南雞 $88滋潤椰子雞湯🥥椰子味好重無骨海南雞超嫩滑 份量好多套餐價+$28泰式小食☀️ 泰式炒通菜 每次必點💡通菜炒得清脆爽口味道高質有水準☀️ 單骨香茅雞翼(6件)外脆內嫩🔥勁惹味套餐加點小食真係好抵食套餐價+$40☀️ 芒果熱情果沙冰招牌人氣特飲🥭賣相都充滿夏日氣息套餐價+$16☀️ 芒果椰汁冰☀️ 芒果班蘭及蝶豆花糯米飯 $78藍綠糯米飯好打卡able當季芒果超鮮甜室外依家都有用餐區原來餐廳都開業左7年除咗環境大大升級外🌱食物質素保持水準👏🏻值得回訪環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
返工成日幫襯嘅Thai-ger

套餐價+$28泰式小食
☀️ 泰式炒通菜
每次必點💡通菜炒得清脆爽口
味道高質有水準
☀️ 單骨香茅雞翼(6件)
外脆內嫩🔥勁惹味

食物質素保持水準👏🏻值得回訪

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗
🍽️食物方面:🥚泰式炒豬肉碎煎蛋飯💲88有得改熟蛋 最好食呢樣🐷香茅豬扒飯配沙嗲醬💲88 不過不失🦀泰式蟹肉炒飯💲98個樣好Hea但係味道正常🐤去骨海南雞飯💲88飯硬到食唔落 雞一般🇹🇭泰式炒金邊粉💲98蕃茄汁撈河咁好酸 走辣都🌶️🐮地道船麵配肥牛加牛丸💲88豬皮ok🍜泰式自選湯麵💲88 冬陰功湯勁辣🥤嘢飲最伏柚子茶=甜味水📷打卡方面:啲碟係爛嘅崩咗一忽 🔈環境方面:上菜慢 份量唔多 偏貴電話落單free drinks要碌到最底💬其他資訊:📍Thai-ger荔枝角長義街9號D2 Place ONE地下G03號舖💰收+1, 人均💲110ℹ️ lunch無得訂位
🍽️食物方面:

荔枝角長義街9號D2 Place ONE地下G03號舖
💰收+1, 人均💲110
ℹ️ lunch無得訂位
2024-07-18 824 瀏覽
早幾日同個friend試咗呢間《Thai-ger Restaurant》原來已經開業七周年最近喺D2 Place One 擴張到有雙倍面積嘅地下鋪可以帶埋寵物坐outdoor 一齊開餐個太陽鏡老虎狗招牌真係好搶眼.泰式蟹肉炒飯:蟹肉唔腥,有鑊氣泰式雞肉炒金邊粉:乾濕度啱啱好小食香茅豬排:夠 juicy,淋上沙嗲醬,好食.芒果班蘭&蝶豆花糯米飯:個糯米飯幾特別,有淡淡嘅班蘭&蝶豆花味;芒果幾清甜.泰式奶茶:茶味夠濃,好足料焦糖脆餅奶昔:完全係哈乜乜雪糕嗰隻味,正.
原來已經開業七周年
最近喺D2 Place One 擴張到有雙倍面積嘅地下鋪
可以帶埋寵物坐outdoor 一齊開餐
個太陽鏡老虎狗招牌真係好搶眼
泰式蟹肉炒飯:蟹肉唔腥,有鑊氣
泰式雞肉炒金邊粉:乾濕度啱啱好
小食香茅豬排:夠 juicy,淋上沙嗲醬,好食
泰式奶茶:茶味夠濃,好足料
焦糖脆餅奶昔:完全係哈乜乜雪糕嗰隻味,正
2024-06-29 1102 瀏覽
擴張營業既荔枝角泰菜店,位於荔枝角D2 Place One,一出荔枝角地鐵行2分鐘就到,位置方便由一樓舖位擴充到地下,空間闊落左,就可以容納多啲食客👏🏻👏🏻🐔 招牌泰式海南雞飯 💰$98海南雞份量唔少,肉質都夠嫩滑,泰式辣醬好夠惹味🌶️ 泰式香辣醉貓炒水晶河粉豬頸肉 💰$108水晶河粉好煙韌又大塊,咬落有口感,豬頸肉夠大片,整得夠淋身,整碟河粉帶辣,好惹味,好香口,鐘意食辣既岩晒🔥 小食拼盤 💰$148拼盤有沙律、炸雞翼、豬頸肉、蝦餅,份量好夠,每款小食味道同質素都唔錯,蝦餅炸得夠脆有蝦味;豬頸肉唔韌;雞翼都好juicy🥭 斑蘭及蝶豆花芒果糯米飯 💰$88糯米飯係雙色,斑蘭及蝶豆花,飯底係熱,所以糯米飯就夠軟身,芒果好甜🍌 榛子朱古力香蕉煎餅 💰$78煎餅煎得香脆,榛子朱古力同香蕉份量唔少🧋 泰式奶茶 💰$38奶茶茶底香,甜度唔甜🥥 椰青 💰$58椰青夠晒大個,雪得好夠凍

🐔 招牌泰式海南雞飯 💰$98
海南雞份量唔少,肉質都夠嫩滑,泰式辣醬好夠惹味

🌶️ 泰式香辣醉貓炒水晶河粉豬頸肉 💰$108

🔥 小食拼盤 💰$148

🥭 斑蘭及蝶豆花芒果糯米飯 💰$88

🍌 榛子朱古力香蕉煎餅 💰$78
煎餅煎得香脆,榛子朱古力同香蕉份量唔少

🧋 泰式奶茶 💰$38
奶茶茶底香,甜度唔甜

🥥 椰青 💰$58
椰青夠晒大個,雪得好夠凍
2024-06-26 710 瀏覽
好友喺荔枝角返工 之前有時都會黎食晏搬舖後就第一次黎食 好彩質素冇變✨泰式香葉炒豬肉碎煎蛋飯份量十足 炒豬肉碎香辣惹味 煎蛋脆邊香口 蛋汁拌飯食一流 ✨泰式香辣醉貓炒水晶河粉配鮮蝦鮮蝦鮮味爽脆 水晶河粉口感軟糯有彈性 炒得乾身 唔油膩 調味啱啱好 帶少少辣 好唔錯✨椰汁雞湯鍋配慢煮雞胸椰汁雞湯 質感濃厚 椰香味突出 味道帶香料味 酸香 幾清新醒胃慢煮雞胸 份量多 肉質軟腍✨芒果班蘭&蝶豆花糯米飯賣相好吸引 芒果清甜多汁糯米飯口感軟糯 口味有兩款 班蘭味嗰款味道較突出 配椰漿食唔錯✨自家製椰子雪糕 泰式奶茶雪糕加錢配埋泰式奶茶雪糕 雪糕密度高軟滑椰子味清香 奶味適中 味道清甜泰式奶茶味香濃 食到淡淡茶香 唔太甜✨凍泰式奶茶泰式奶茶 醇厚香濃 甜度啱啱好✨斑蘭椰青椰青清甜解渴 總結:食物唔錯 份量十足環境唔錯 闊落好坐 服務又好 價錢可以
好友喺荔枝角返工 之前有時都會黎食晏
搬舖後就第一次黎食 好彩質素冇變