2017-06-07 246 瀏覽
今日去左茘枝角D2 Place答周末市集,係隔離既工業大廈發現上面原來有好多餐廳~於是試左依間美式野~環境唔錯,裝修幾有心思~首先叫左杯ginger beer,有淡淡薑味,不過就冇乜啤酒味,但都幾好飲~芝士條外脆內軟,入面滿口芝士,點埋醬,好香好好味!芝士控唔好錯過!炸魚分量十足,魚肉好嫩滑,外皮好香脆,加埋沙律醬,雖然有點油膩,但值得一試。薯條無得輸,有小小辣粉,更加好味。成個餐份量十足,好飽啊!呢個系一個set dinner,跟沙律、薯條、飲品。薯條炸得岩岩好,原味無辣粉,鹹度適中,好味!呢個Burger 好多汁,入面有培根、牛肉、炸洋蔥、生菜!塊包好鬆軟,牛肉唔會太熟,多汁夠味。培根有小小過硬,不過洋蔥圈好香好脆。成個包好好食,好值得試!香蕉味雪糕配蘋果Caramel ,外脆內軟,入面好多蘋果肉,一凍一熱,有冰火兩重天的體驗!蘋果香加香蕉味,我就真係抵擋唔住!雖然係星期六夜晚,都唔係好多人食,有點奇怪...其實價錢合宜,環境也不錯,地點可能唔係太多人知,所以呢間美式餐廳就被遺忘了,試完係唔錯嫁,去下啦!
環境唔錯,裝修幾有心思~

Ginger Beer

炸魚配薯條
Caramel Apple with Ice Cream
  • Taxas Burger
2017-06-05 48 瀏覽
今天放假,同朋友去左南昌公園影相,之後就黎到荔枝角搵樓上cafe 食野。黎到發現裝修別具美式風格,忍唔到影相呢。呢度環境舒適,最啱三五知己聚會呢,  座位又寬敞食物款式也多元化呢~這個軟殼蟹牛油果沙律$98令我非常驚喜!! 軟殼蟹炸得熱辣辣,又鬆軟,很惹味呢!沙律菜亦非常新鮮,很開胃烤雞絲香草青醬意粉$98烤雞香口, 香草青醬很得別, 清新又好味!!!煙燻鵝肝漢堡 HKD168睇comment 呢度出名係burger, 果然名不虛傳,非常足料嘅又厚切的鵝肝,非常香口惹味呢!burger大大件, 2個人share 好OK, 配菜有薯條,炸得夠乾身,而酸青瓜非常醒胃,非常好味。好大好大個burger~~~~~熱熱地飲杯凍飲是常識吧靚靚的拉花latte好有心思呢~同朋友聚會的理想地~
黎到發現裝修別具美式風格,忍唔到影相呢。

呢度環境舒適,最啱三五知己聚會呢,  座位又寬敞
食物款式也多元化呢~

沙律菜亦非常新鮮,很開胃

烤雞絲香草青醬意粉$98
烤雞香口, 香草青醬很得別, 清新又好味!!!

煙燻鵝肝漢堡 HKD168

好大好大個burger~~~~~

熱熱地飲杯凍飲是常識吧

靚靚的拉花latte
好有心思呢~

同朋友聚會的理想地~
2017-04-04
2017-06-04 5793 瀏覽
星期六的晚上,寶寶説要帶我去荔枝角工廈吃美國菜。對於很少踏入荔枝角的我半信半疑,原來這裡就是天后Texas Burger 的分店!餐廳環境有格調,卡位十分寬敞舒適。侍應們全都很年輕友善,餐廳給人的感覺很 young 和 energetic。晚市套餐也不錯,有前菜/湯,主菜和飲品。是日餐湯十分濃郁,煙肉味重。本以為是薯仔湯,意想不到原來是椰菜花煙肉湯,很特别。東南亞豆腐沙律很健康和開胃。只要跟隨它們的Facebook 或 ig 便會送兩隻Cajun 雞翼,本以為是辣但卻不辣 (寶寶不吃辣,以為可以把他的雞翼也吃掉)。雞翼炸得很好,外皮脆雞肉卻是嫩滑多汁。來到這裡怎會不吃漢堡呢?我們叫的英國濃味車打芝士牛肉漢堡賣相十分吸引。麵包外面烤得脆身,裡面卻十分鬆軟。芝士厚身大片,蕃茄生菜新鮮爽口,牛肉多汁有口感。但一個人吃掉整個漢堡必定覺得很 heavy。脆皮鹹豬手果然是招牌菜,真是有驚喜!首先份量大,全部也是大大件的。豬手皮脆,好像在吃乳豬皮一樣。鹹豬手肉很入味,但不會過鹹,肉質不韌,與醬汁一起吃真是一流。而醬汁也不是一般的芥茉,因為芥茉味不太重,它們應該混了幾種醬料。伴碟的薯蓉也十分 crea

晚市套餐也不錯,有前菜/湯,主菜和飲品。

東南亞豆腐沙律很健康和開胃。

脆皮鹹豬手果然是招牌菜,真是有驚喜!首先份量大,全部也是大大件的。豬手皮脆,好像在吃乳豬皮一樣。鹹豬手肉很入味,但不會過鹹,肉質不韌,與醬汁一起吃真是一流。而醬汁也不是一般的芥茉,因為芥茉味不太重,它們應該混了幾種醬料。伴碟的薯蓉也十分 creamy 好吃,我簡直停不了口。

套餐包括任何$34或以下的飲品,每人只需補$4 便有 iced cappuccino 和 iced latte 😁 十分掋!
最後我們加了$28 要了香草雪糕配咖啡。Affogato 是我最喜歡的甜品。我不喜歡太甜的食物,但冰凍的雲呢拿雪糕配上熱燙的double espresso 定必是絕配。,因為雪糕的甜味和濃縮咖啡的苦味完全中和。把熱咖啡倒在雪糕上,雪糕開始慢慢溶化,一黑一白的視覺效果更是一流。

2017-06-03
1K
2017-05-31 926 瀏覽
上次黎呢度食程班長嘅時候,臨走見到呢間the Americano,門口啲裝飾幾靚,事後search過先知原來係漢堡店,而且本身喺天后Texas Burger嘅分店,週六趁假期就過左黎試下。雖然位於工廈,但餐廳環境好舒適,位置好多,而且相當闊落,加上我地下午茶時間黎到,客人唔算好多,感覺好悠閒,如果想同朋友傾下計,食少少野,係不錯的選擇。不過天氣稍熱,加上環境較大,所以冷氣有少少弱,幸好店員安排我地坐喺流動風機旁邊,cool down得快啲。雖然主打美式漢堡,但餐牌都尚有其他選擇,例如:全日早餐、鬆餅、班戟、奄列、吐司、意粉、意大利飯、烤骨、小食、沙律等,定價中上。因為我地都食過早餐,見到漢堡份量不少,決定點一份share,另外揀左沙律。見到呢個「天氣瓶」都幾親切,因為我都試過喺工廈學做天氣瓶。煙三文魚沙律 $98沙律材料豐富,有沙律菜、煙三文魚片、紅洋蔥、車厘茄、燕麥、同一顆62度蛋,配以柑橘沙律汁。沙律菜、蔬果等都係新鮮,沙律汁味道唔會好濃,保留蔬菜嘅原味。煙三文魚片相當大塊,唔會好鹹,調味適中,整體食落夠fresh,特別我地已經食過午飯,就唔會太飽滯。雞蛋強調62度,拮開都呈半熟狀

見到呢個「天氣瓶」都幾親切,因為我都試過喺工廈學做天氣瓶。

煙三文魚沙律 $98

雞蛋強調62度,拮開都呈半熟狀態,幾滑溜嘅

煙三文魚沙律

漢堡款式唔算好多,定價$98-$168,比較特別係見到有素食漢堡、煙燻鵝肝漢堡呢!我地就揀左當中幾具人氣嘅口味試下。

德州燒烤漢堡 $108

漢堡相當具份量啊,而且配埋薯條,一個人食哂都有難度

德州燒烤漢堡

呢款漢堡材料一樣豐富,包括6安士煙燻牛肉濤堡、焗脆煙肉、炸洋蔥圈、生菜、車打芝士、墨西哥青椒燒烤醬

包嘅質地有別於一般快餐店嘅漢堡,比較接近係麵包嘅口感,都幾鬆軟,配搭材料一齊食都唔會好乾口。
裡面嘅材料新鮮熱辣,洋蔥圈炸粉唔會太厚,食落脆口!
車打芝士半溶狀態,同漢堡配搭得宜,主角牛肉漢堡煙燻味就唔係話太突出,但肉汁豐富,水準不俗。至於墨西哥秘製醬
附上嘅炸薯條雖然唔係特別粗身,但夠脆

德州燒烤漢堡

飲品方面有咖啡、茶、朱古力、果汁、啤酒等。

Hazelnut Latte $36

咖啡味道唔係太濃,飲落帶榛子味道,較易入口,適合平時唔係特別喜好咖啡嘅我。
Hazelnut Latte

Mint Chocolate $50

男朋友唔想飲熱野,所以點左凍薄荷朱古力~
朱古力粉輕輕灑左喺冰粒上,賣相都唔錯,飲落就唔算話好香濃,薄荷味道都唔係好突出,整體唔會太甜。

Mint Chocolate

Mint Chocolate

整體黎講,呢度環境舒適,食物都唔錯,特別一提,店員嘅服務都好細心呢!

餐牌:

2017-05-27
2017-05-31 2414 瀏覽
約咗以前利豐ex同事食飯, 真係感觸良多,就係返公司附近工廈食個晚餐,長沙灣真係好多好嘢食,最緊要係價錢唔貴好似主推burgers, 但舊同事話其實其他嘢都好好食。一於來一個 happy Friday 不過我哋係唔飲酒嘅,坐低未齊人梗係叫杯野飲先啦!晚餐原先有飲品的,補錢就可以要特飲。我好似加左 $12 就享受左一杯香濃的premium chocolate 。舊同事的Milkshake 是 Tropical forest $50。一眼望見感覺已經好清新。等枱嘅時間最好就係食返個炸薯條來伴野飲啦!香蒜巴馬薯條 $48,最喜歡就係配煙椒蜜糖漿,可口美味一齊人就可以嗌嘢食,set dinner 有沙律又有餐湯係抵食嘅!是日餐湯或者東南亞豆腐沙律。我哋有兩個餐所以可以兩樣都試吓。個豆腐沙律幾特別我自己就鍾意食三文魚,所以點了一個卡邦尼煙肉忌廉飲管粉 $98,加$38就可以要煎三文魚D粉完全吸收晒卡邦尼既忌廉汁,又好味又creamy三文魚嘅皮煎得好脆好香口,魚肉仍然keep住嫩滑多汁。都算係水準之作另外一個幾喜歡嘅 dish 就係卡羅萊納燒烤骨 $178。Full portion 的 BBQ r

D粉完全吸收晒卡邦尼既忌廉汁,又好味又creamy

另外一個幾喜歡嘅 dish 就係卡羅萊納燒烤骨 $178。Full portion 的 BBQ ribs 唔使$200真係好抵食。肉質鮮嫩多汁,入口鬆化,同埋好少食到甘特別嘅卷心菜沙律。香脆薯條更加係錦上添花

最後加多個甜品更加係 perfect, 美式焗蘋果金寶配雪糕 $48

下次再嚟長沙灣一定會encore

2017-05-26 555 瀏覽
之前於天后品嚐過Texas Burger,其煙燻鵝肝漢堡深得我喜愛,是日於D2 Place閒逛後上網搜尋發現附近這間屬於Texas Burger分支的The Americano,逼不及待前往享用下午茶。煙燻鵝肝漢堡 ($168)鵝肝煎得香脆之餘入口鬆化,雖然稱不上油潤肥美但以這個價錢而言質素的確及格有餘。六安士煙燻牛肉厚度十足,絕不乾韌,另外配上濃縮意式黑醋汁、醃漬紅洋蔥和格拉娜帕達諾芝士(Grana Padano),更有一份炸薯條及酸瓜,份量之大足以令男士也捧腹而回。三重特濃芝士漢堡 ($108)這款漢堡並沒有出現於Texas Burger的餐牌之上,是The Americano的獨有款式。除了六安士煙燻牛肉之外,號稱「三重特濃芝士」的芝士份量固然不容小覷,用上荷蘭高打芝士(Gouda)、美國蒙特利傑克芝士(Monterey Jack)和車打芝士(Cheddar),但加上生菜及秘製醬汁感覺不算太油膩。外脆內軟格子鬆餅 ($88)將其命名為外脆內軟格子鬆餅實在誇張,質感竟然軟得過份,軟趴趴之餘更是相當乾旱,全碟只有伴碟的曲奇忌廉雪糕和鮮果可取,強差人意。Peach Soda ($40)

煙燻鵝肝漢堡 ($168)
煙燻鵝肝漢堡

三重特濃芝士漢堡 ($108)
三重特濃芝士漢堡

外脆內軟格子鬆餅 ($88)
外脆內軟格子鬆餅

Peach Soda ($40)
Peach Soda

除了格子鬆餅之外,漢堡質素正常,環境比Texas Burger舒適,但倒是覺得Texas Burger本店更加出色。
2017-05-25 500 瀏覽
荔枝角好多好食嘅餐廳都係億利 因為都好抵食 已經食第二次 餐廳裝修得好靚 有美國西部style 座位寬敞 叫左兩個推介漢堡 荔枝角好多好食嘅餐廳都係億利 因為都好抵食 已經食第二次 餐廳裝修得好靚 有美國西部style 座位寬敞 叫左兩個推介漢堡 德州燒烤漢堡 HKD108入面係超足料嘅煙燻牛肉漢堡 咬落去啖啖肉 而且加埋秘制墨西哥燒烤醬 好夠味 同埋好中意個漢堡係整到脆脆地 好香口煙燻鵝肝漢堡 HKD168同樣入面都有大大份牛肉漢堡 餓肝都好煎得好香 加埋黑醋汁 食落去冇咁膩 個人中意哩個漢堡多啲香蒜巴馬薯條 HKD48一放上台 即刻聞到好濃烈嘅蒜香味 但食落都唔係好大蒜味 唔太中意蒜味嘅人都岩食 薯條係新鮮炸 超好味!整體好滿意 食得舒服 環境都靜 係晚餐聚會傾計嘅好地方 下次會在黎試埋其他菜式!
有美國西部style 座位寬敞 叫左兩個推介漢堡

2017-05-25
香蒜巴馬薯條
1K
2017-05-22 150 瀏覽
朋友話呢到多選擇,本身唔係好信,但試過就好認同!位置唔難搵,係地鐵站旁嘅工廈,一出升降機轉左對住,外面唔係好特別,但裡面就好寬敞,座位舒服,餐牌內有唔同嘅美食,推介係漢堡包,同埋抵食嘅套餐!今次就點了一個漢堡包餐Texas BBQ beef burger$148,同一個扒餐香煎美國頂級肉眼牛$218,個牛扒有9oz重㗎,兩個係set dinner 嘅關係都有湯或沙律,一個要是日餐湯青豆忌廉湯,青豆嘅味道濃郁,忌廉湯底較滑,而另一個要東南亞豆腐沙律,除了沙律菜新鮮外,東南亞豆腐都幾好味,有彈牙嘅感覺!加多份香蒜巴馬薯條$48,超野味,薯條本身香脆,加埋香蒜入口超級好味,絕對落足料!個扒上時望主佢擔心是否煮過時,上面又好似好黑,入口才發現佢嘅香軟,入口感覺到佢嘅肉汁,唔會太乾身,而出面黑黑的原來是黑松露,所以除了用眼睛望,一定要用口感覺!除了塊扒外,啲薯條亦好味道,亦係有松露嘅香味,而伴碟嘅沙律菜亦好爽口新鮮!當中有本人喜歡嘅甜栗米,多汁新甜,呢個餐確實抵吃!而另一個Texas BBQ beef burger亦好大份,材料豐富,足6oz煙燻牛肉漢堡、香脆嘅煙肉、炸洋蔥圈,生菜,芝士,重有個

而另一個Texas BBQ beef burger亦好大份,材料豐富,足6oz煙燻牛肉漢堡、香脆嘅煙肉、炸洋蔥圈,生菜,芝士,重有個超好味嘅墨西哥醬,見到都流晒口水!而個包亦好脆身,要一口咬開全個包真係有啲難度!切開見到啲肉汁從包中流出,一定要趁熱吃先可以將個包完美地品嘗,不同口感混在一起,脆香嘅煙肉,卜卜脆,漢堡扒充滿肉汁,夠晒味道,份量真係夠吃!

最後跟餐加$28點選了朱古力棉花堡壘,香滑雲呢拿雪糕配上朱古力味濃郁嘅brownie ,而雪糕同brownie 之間放了焗完軟熟嘅棉花糖,又凍又熱嘅口感出現在口中

餐飲補了差額,轉了杯mint chocolate ,朱古力味再帶少少薄荷透心清涼嘅感覺,嘅實係一個好配搭!

又多個選擇食飯好地方!
2017-05-22 64 瀏覽
而家好多工廠區都有好多隱藏美食,要周圍捐窿捐那尋寶,才可以找到美食中嘅美食,而且價錢相當大眾化,今次又去咗間係工廠大廈裏面嘅餐廳呢度餐牌都有好多選擇,我地就點左個漢堡餐煙燻鵝肝漢堡,同其他小食加杯奶昔,先來係漢堡,配菜有薯條炸得非常乾身香脆同酸青瓜清爽開胃,厚厚嘅漢堡材料十分足,切開已見到肉汁滲透出來,鵝肝非常香濃甘香,牛肉肉質一樣咁鮮嫩,兩樣夾埋一齊食非常之好味再來係美國水牛城辣雞翼配蔬菜條及藍芝士醬,雞翼本身皮脆肉嫩已經好嘢味,入口陣陣辣味係囗內散發出來非常刺激,配上藍芝士醬又變成另一番味道之後係奶昔Tropical Forest ,飲入口清新可口,有石榴&芒果&熱情果&忌廉&青靈雪糕同菠蘿片,超好飲甜品係美式焗蘋果金寶配雪糕,雲呢拿雪糕香滑,加上蘋果焗得非常香又多果汁,食落又另舍開胃是日又係工廈找到好味嘅美食。

是日又係工廈找到好味嘅美食。
  • 煙燻鵝肝漢堡
  • 美國水牛城辣雞翼
2017-05-22 106 瀏覽
Happy Friday 吹水日,志在出嚟傾吓計坐得舒服又食下新野咁啦!今晚又走入工厦,去到朋友工作嘅地方樓下,因為朋友食過好多次話水準好穩定大約7:30已經有八成客人吹緊水,我都急不及待叫咗杯 Milkshakes Tropical forest $50, 香甜嘅菠蘿味好清新,口感綿綿細滑。我哋當中有一個特別喜歡食雞翼,所以特意點了這一個美國水牛城辣雞翼 $104/8隻。大大隻之餘皮脆肉嫩,香辣可口,配上蔬菜條及藍芝士醬,回味無窮仲有店員推介嘅 Texas BBQ beef burger $148。有我喜歡嘅粗薯條,同埋勁爆嘅酸青瓜。有成六安士咁大份量嘅煙燻漢堡牛肉,juicy 滿分,脆煙肉加炸洋蔥圈比較特別,半溶嘅車打芝士更加係我嘅最愛漢堡包包身依然軟熟而牛肉肉質仍然 keep 住嫩又有咬口叫套餐最底嘅就係加$28就可以有一款自家甜品,朱古力棉花堡壘是不可以錯過的。口感味道就像朱古力心太軟。另外想點一個比較特別嘅甜品,海鹽焦糖蛋糕 $56 值得一試。Set dinner 真係好抵食!下次試吓 ribs 吖!

漢堡包包身依然軟熟而牛肉肉質仍然 keep 住嫩又有咬口

Set dinner 真係好抵食!下次試吓 ribs 吖!

• Texas BBQ Burger
  • Tropical forest
  • 美國水牛城辣雞翼
2017-05-21 1786 瀏覽
It is my second time in Americano after D2 Place. Quality remains and set dinner is now available. Starter was power quinoa and snow bean salad. The nutrient-packed quinoa is high in protein and fibre which the slow digestion rate keeps you fuller for longer; rich in minerals as well. Taste mild and I personally like it. Small portion, big contrast with the burger size. Set C British mature cheddar cheese beef burger with golden fries at $168. The burger was made with substantial portion of 6oz

Set C British mature cheddar cheese beef burger with golden fries at $168. The burger was made with substantial portion of 6oz smoked beef patty, strong classic cheddar, lettuce, tomato and secret dressing. It seems to be made upon order but the waiting time was not too long. The bun was slightly crusted and the patty was thick, tender and succulent. Big enjoyment yet really too big to finish. Sided with fries and pickled cucumber to lower greasiness. Appreciate the decent presentation on the wooden tray.

I friend had Set D New Orlean prawn cake and pineapple burger with golden fries at also $168. My friend commented it to be nice too. Big portion as well.

For drink, I had the hazelnut chocolate since I wanted something heavy and warm. Served with detailed unicorn art. Satisfying.
2017-04-29
2017-05-21 1555 瀏覽
工廈中常常有什麼什麼隱世餐廳,是晚約了在長沙灣返工的舊同事出黎一聚,到了工廈中食漢堡,八點半來到,餐廳意外地少客人,大概是地點不太好找?店內約有五枱客,很靚局地方幾大,裝修都不錯。店員送上薄荷葉水,淡淡的薄荷清香。點了兩份漢堡晚餐,朋友選了跟餐湯,是晚係甘筍湯。自己選了沙律,很特別呢,餐牌寫是東南亞豆腐沙律,炸過的凍豆腐做沙律,配上有點香茅又有點薑味的醬汁,幾好味喎。新奧爾良炸蝦餅香燒菠蘿堡($158)朋友唔食牛又唔食豬,揀了蝦堡,厚厚的蝦餅很彈牙,即使是炸亦沒有油膩感,可能係配上菠蘿的關係?菠蘿是新鮮貨,不是罐頭的。德州燒烤漢堡($148)自己點了牛肉漢堡,內裏夾了炸洋蔥圈,厚厚的漢堡肉,脆炸的煙肉片,新鮮的生菜,半瀜的芝士,還有就是餐廳秘制的燒烤醬。漢堡肉十分多肉汁,很滋味,整體食落香口清新,醬汁甜中帶微辣,好正啊。隨漢堡附上的薯條,炸得很香脆,但調味粉略重手了點,有點咸。即使很飽,但甜品還是少不了的,跟餐加($28)可要甜品一份,有四款選擇。檸檬焦糖芝士蛋糕自己選了芝士蛋糕,甜甜的焦糖加上酸酸的檸檬味,令到芝士蛋糕變得一點都不膩,最驚喜係蛋糕是暖的,不是雪櫃雪到死實實的冰凍貨。朱
店內約有五枱客,很靚局
地方幾大,裝修都不錯。
店員送上薄荷葉水,淡淡的薄荷清香。
點了兩份漢堡晚餐,朋友選了跟餐湯,是晚係甘筍湯。
新奧爾良炸蝦餅香燒菠蘿堡($158)
德州燒烤漢堡($148)
隨漢堡附上的薯條,炸得很香脆,但調味粉略重手了點,有點咸。

檸檬焦糖芝士蛋糕
朱古力綿花堡壘
朋友揀了朱古力蛋糕,朱味十分濃,上面是雲呢拿雪糕,甜而不膩,同樣好正。
Lemonade
點了的餐飲不知何故遲遲不來,大概是餐廳忙於打烊而忙了吧,走到飲品bar埋單時提點一下,店員說他們要收門了,換成外賣杯可否
哈哈,唯有邊行邊喝吧,這杯酸酸的薄荷檸檬特飲又幾正,好解渴。

食物,環境都不錯,不過下次要早點來。
2017-05-11
2017-05-17 860 瀏覽
最近感覺一到放假就會下大雨,完全影響了我假期早已安排好的節目,這晚相約友人到了位於荔枝角的工廈尋堡,還以為假日的工廈缺少了上班族會變得鳥無人煙,當到達後發現工廈內存在著很多隱世餐廳,我也明白香港地區寸金尺土,工廈租金會較便宜,而且勝在工廈地方大,間接受惠於食客,把資金流入於食材中,以街坊的價錢也能品嚐水優質不非的美食。 乘坐的是舊式的工廈電梯,從電梯步出來後另一番的感覺就在眼前,是晚一行四人來到這家美式餐廳內享用晚餐。 約7時多的人流,餐廳環境很大,燈光柔和。 雨曚曚的晚上,店員安排了近窗邊的四人沙發座位給我們,可倚靠窗邊,看著霓虹映照及毛毛雨水,彷彿身在室內的我更感舒適。 最喜歡吃西餐的食法,每桌添置一瓶水,浸著薄荷葉有清新感覺。 餐牌種類多元化多選擇,而且價格比起連鎖餐店超值。 是波菜湯嗎? 味道不錯,黏黏地幾有口感。 香脆意大利芝士條,外皮有小小厚身,所以炸出來有點硬,但佈裡的芝士真的令我著迷,芝士很香很軟滑,還附有旁邊的芝士醬,雖然是邪惡但我還是喜歡吃的。 每次吃美式菜都會必點這款凱撒沙律,灑上芝士粉增添沙律的味道,麵包糠脆卜卜的,山菜爽口食到c

約7時多的人流,餐廳環境很大,燈光柔和。

最喜歡吃西餐的食法,每桌添置一瓶水,浸著薄荷葉有清新感覺。

餐牌種類多元化多選擇,而且價格比起連鎖餐店超值。

是波菜湯嗎? 味道不錯,黏黏地幾有口感。

每次吃美式菜都會必點這款凱撒沙律,灑上芝士粉增添沙律的味道,麵包糠脆卜卜的,山菜爽口食到chop chop 聲,份量足夠4人一起享用。

還有這款卡邦尼也是我必點的菜式,麵條幾滑,夠彈牙又有口感,卡邦尼汁味道濃郁吃著有開胃繼續想吃的感覺,而且份量有很多,附有蒜容包可令賣相更豐富。

是我最愛的水牛城雞翼喔! 外皮黏黏地微辣的感覺刺激了我的食慾及味蕾,很享受吃著水牛城雞翼的過程。

烹煮得幾好,有連鎖餐廳的水準,沒有雪藏味,雞肉挺嫩滑,把整件雞翼放入口始終忘不了水牛城的風味。

牛肝菌大傘菇意大利飯,飯粒幾有口感,軟硬適中,味道很入味,黏稠的汁液含有牛肝菌的香。

說到明在工廈中尋堡,我當然不能錯過吃巨型漢堡的機會,難得一行四人分莊,又不會太飽,旁邊的粗薯條又很邪惡,而且炸至金黃色,灑少許鹽,越吃越滋味。

把漢堡開邊,厚厚的漢堡就在眼前,很厚的喔,就算有失儀態大啖的都不能一次過吃下,實在太巨型了,包皮十分鬆軟香口,還有芝士塊、山菜夾在一起。

香煎肉眼扒,是dinner set 來,還會以為晚市套餐的份量一定會比單點小,原來是一樣,扒身都算大塊,都幾抵食,略厭扒質沒有那份juicy 味,有點乾身,有待改善。

跟晚餐配兩杯飲料,可能是太多人的關係,店員都很忙,食物吃至一半但飲品還未到,有點口渴,在樓面服務員協調上需要改善。

2017-04-29
  • 卡邦尼
  • 水牛城雞翼
  • 牛肝菌大傘菇意大利飯
2017-05-16 40 瀏覽
happy hour @ The Americano 早幾日在荔枝角見完客戶之後和同事在附近搵食,這區工廈林立,近年來開了不少樓上食堂,有些更非常有特色,同事帶路下便到了The Americano食飯 具有工業風的裝潢~ 看到對面大廈的樓景,就完全是工業風啦!非常有FEEL~ 晚上六點左右,餐廳人不太多,餐廳就位於億利工業中心1樓,地鐵站走過去不過五分鐘,頗方便的 食物款式很多,以美式食物為主,有PIZZA、PASTA、BURGER和一系列的小食,也有套餐,有沙律/湯加飲料,價錢不過是百多元左右~ 跟餐飲料可選$34以下的,要飲特飲只需要加差額即可 鮮榨橙汁和石榴梳打 鮮榨橙汁是鮮打的,跟餐不用加錢 而石榴梳打顏色非常漂亮,淡淡的粉紅色好迷人,飲起來也夠清爽,石榴味也很香甜 跟餐的沙律,菜夠新鮮就好味,而我很欣賞這裡的沙律醬汁帶點偏酸,食起來更開胃,而且美式食物一般都是比較油,較酸的味道能有助消滯 同事點的南瓜湯,我也分享了一點,味道很濃郁,而且口感很滑,夠熱也是美味的重要要素! 我點了德州芝士漢堡套餐$146,一上桌不禁覺得很驚訝,很大份呀 女士們點的話要有點食到爆
happy hour @ The Americano

具有工業風的裝潢~
看到對面大廈的樓景,就完全是工業風啦!非常有FEEL~

跟餐飲料可選$34以下的,要飲特飲只需要加差額即可

鮮榨橙汁和石榴梳打
鮮榨橙汁是鮮打的,跟餐不用加錢

女士們點的話要有點食到爆肚的心理準備!

中間的那片漢堡足足有一寸般大,而且那片半溶的芝士很邪惡吧~

打開中間看看,還有一片煙肉和洋蔥圈在中間,而外層的包稍為煎了一下,至外脆內軟的狀態,食起來超滋味呀

雖然好飽,但伴碟的薯條也不容錯失,炸得外脆內軟,更熱氣也不禁全部食光!

加$28的甜品有四款,而店員推介下我們點了檸檬芝士蛋糕
雖然只是$28,但從外觀看也知道廚師很用心去做

味道很香檸檬清香,廚師很細心,沒有在上面淋上朱古力醬去影響芝士蛋糕本身的味道
,雖然細細件,但感覺很足料,口味是美式蛋糕。如果來食飯必要點上一片試試看
2017-05-15 99 瀏覽
平日的荔枝角商廈工業區,人來人往,非常熱鬧但就悄悄吸引不少Cafe小店在這邊開業早前來到荔枝角做義工,已經留意到這間餐廳這晚特意過來,順路逛一下D2 Place 一出電梯 就看到這很有格調的門面 這晚不到六點半就到達,還沒見人潮過了七點就不同了用餐環境來得舒適一班朋友來聚會的確不錯餐牌上選擇蠻多,有單點,也有套餐價格相宜慢煮牛肉絲薄餅 $128充滿著芝士香氣 面上加了不少火箭菜,減減油膩香脆的批底拿著吃也不怕塌下卡邦尼煙肉忌廉飲管粉$98 (香煎三文魚)+$38看似簡單的配搭,效果卻很討好白汁濃稠,蛋味來得突出份量看似不多,但醬汁足料,相對飽肚 香煎三文魚肉質較想像中嫩得多特愛面層的魚皮,非常香脆玫瑰Latte拉花很精緻 奶泡也夠綿密,啡香濃郁吃過鹹食後 再以美式焗蘋果金寶配雪糕作甜品蘋果金寶焗得香脆餅面鋪上非常香的金寶脆粒內裡更有不少大量蘋果粒配上甜度較輕的雲尼拿雪糕同吃 不會過甜!不會膩口!這個好吃!
平日的荔枝角商廈工業區,人來人往,非常熱鬧
但就悄悄吸引不少Cafe小店在這邊開業

早前來到荔枝角做義工,已經留意到這間餐廳
這晚特意過來,順路逛一下D2 Place
一出電梯
就看到這很有格調的門面
這晚不到六點半就到達,還沒見人潮
過了七點就不同了

用餐環境來得舒適
一班朋友來聚會的確不錯
餐牌上選擇蠻多,有單點,也有套餐
價格相宜
慢煮牛肉絲薄餅 $128

充滿著芝士香氣
面上加了不少火箭菜,減減油膩
香脆的批底
拿著吃也不怕塌下
卡邦尼煙肉忌廉飲管粉$98 (香煎三文魚)+$38

看似簡單的配搭,效果卻很討好
白汁濃稠,蛋味來得突出
份量看似不多,但醬汁足料,相對飽肚
香煎三文魚肉質較想像中嫩得多
特愛面層的魚皮,非常香脆
玫瑰Latte
拉花很精緻
奶泡也夠綿密,啡香濃郁
吃過鹹食後
再以美式焗蘋果金寶配雪糕作甜品

蘋果金寶焗得香脆
餅面鋪上非常香的金寶脆粒
內裡更有不少大量蘋果粒
配上甜度較輕的雲尼拿雪糕同吃
不會過甜!不會膩口!
這個好吃!
2017-05-10
  • 美式焗蘋果金寶
  • 卡邦尼煙肉忌廉飲管粉 (香煎三文魚)
  • 玫瑰Latte