2020-10-24 251 瀏覽
呢間位於中環皇后大道中嘅西餐廳係一間食物用心製作嘅餐廳黎😎先講環境佢嘅位置非常舒適☺️雖然店舖唔大但係服務同環境都好好 仲有露天嘅地方我哋叫咗個set dinner🥳🌟前菜揀咗法式焗田螺配黑松露及日式芥末茨茸呢款菜式非常特別🧐好少地方有得揀 田螺外層包着一層薄薄的酥皮 而面頭就有好豐富嘅黑松露同埋日式芥末茨茸 食落非常香口 個日式芥末茨茸有啲似蒜蓉味🤣-🌟另外仲揀咗煎北海道帶子配波蘭汁帶子係得一件但非常新鮮完全冇腥味 帶子下面有塊白蘿蔔 碟仲有啲波蘭汁😉係有啲酸酸甜甜嘅 全部食材配埋一齊好match👍🏼-食前菜之前佢就會比一份沙律 🥗係蜜桃煙鴨胸沙律 啲鴨胸好香 啲沙律菜都好新鮮🥰配埋啲沙律醋一齊食好開胃💕-食完前菜之後亦都會每人有一碗龍蝦湯 龍蝦嘅味非常突出 食得出係用心煲出嚟嘅😊-終於到主食啦🌟揀咗個烤美國野雞配燒薯呢隻雞好新鮮食落去啲肉都好滑係呢篇細隻嘅雞嚟嘅兩個人食份量就啱啱好 唔會食到太飽 配菜呢就有燒南瓜同番薯🍠都燒得好好味 甜度適中🌟西班牙豬扒配香菇意大利飯豬扒雖然睇落去唔大 但兩個人都夠食嘅 佢塊豬扒好好食😍肥瘦適中唔會話好柴 同樣地都有啲配菜😛係燒南瓜嚟 至於個意大利
呢間位於中環皇后大道中嘅西餐廳係一間食物用心製作嘅餐廳黎😎
我哋叫咗個set dinner🥳
🌟前菜揀咗法式焗田螺配黑松露及日式芥末茨茸

🌟另外仲揀咗煎北海道帶子配波蘭汁

食前菜之前佢就會比一份沙律 🥗

終於到主食啦
🌟揀咗個烤美國野雞配燒薯

🌟西班牙豬扒配香菇意大利飯
豬扒雖然睇落去唔大 但兩個人都夠食嘅 佢塊豬扒好好食😍肥瘦適中唔會話好柴 同樣地都有啲配菜😛係燒南瓜嚟 至於個意大利飯就煮得偏硬咗啲 有淡淡嘅忌廉芝士同埋菇味 口感偏清淡 🤓

🌟最後就黎到甜品 🍮
不得不提佢嘅雪糕係薑味嘅😆🙈好少食呢隻味 都幾特別🙈但就比較偏甜啲 所以中間有啲藍妹酸酸地俾你中和下啲口感🤣 而且仲有兩件朱古力蛋糕🍰佢有啲似平時食嘅拿破崙

最後呢個套餐會包兩杯嘢飲我哋叫咗一杯凍檸茶同埋蘋果汁🍹

整體而言呢間餐廳嘅食物都係貴精不貴多 佢嘅食物係用心同有質素嘅 但你就唔好預食到好飽啦😊

2020-10-22 3010 瀏覽
{Dinner Set🙈}#kong_girl_foodie出街食💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛同男朋友食黃店💛Donki附近嘅118樓上鋪!環境靜靜地好舒服,細細間反而更溫馨!晚市有85折!.❣️Dinner set $638.前菜👇🏻❣️精選沙律鴨胸,蜜桃,黑醋汁加沙律菜!非常開胃!❣️秘製龍蝦湯龍蝦湯用杯裝,份量偏少!有龍蝦味,但覺得可以再濃少少😚❣️法式焗田螺配黑松露醬及日式芥末茨茸呢個比100分!田螺底下面有薯蓉,配上黑松露醬同埋日式芥末茨茸非常夾!❣️意大利風乾火腿水牛芝士配無花果黑醋汁水牛芝士配意大利風乾火腿👍🏻👍🏻.主菜👇🏻❣️西班牙豬扒配香菇意大利飯豬扒煮得啱啱好,淋身!香菇意大利飯仲好食!味道非常濃郁😍❣️烤美國野雞配香蒜燒薯烤雞雖然唔係好大隻,但係非常多肉!燒薯非常甜,調味剛剛好!.甜品👇🏻❣️甜品拼盤布甸,配上朱古力蛋糕,兩人份來講有少少細!不過味道不錯🙂.飲品👇🏻❣️凍咖啡❣️凍檸茶兩杯飲品都有少少淡😢不推介.📝總結有少少漏單情況!唔知係唔係人手不足🥺每枱上菜都有少少慢同亂!如果係呢方面改善好嘅話就完美❤️.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 8/10🌟環境: 7.5/10🌟服務:
{Dinner Set🙈}
#kong_girl_foodie出街食
💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛
同男朋友食黃店💛Donki附近嘅118樓上鋪!
環境靜靜地好舒服,細細間反而更溫馨!
晚市有85折!
❣️Dinner set $638
前菜👇🏻
❣️精選沙律
鴨胸,蜜桃,黑醋汁加沙律菜!
非常開胃!
❣️秘製龍蝦湯
龍蝦湯用杯裝,份量偏少!
有龍蝦味,但覺得可以再濃少少😚
❣️法式焗田螺配黑松露醬及日式芥末茨茸
呢個比100分!
田螺底下面有薯蓉,配上黑松露醬同埋日式芥末茨茸非常夾!
❣️意大利風乾火腿水牛芝士配無花果黑醋汁
水牛芝士配意大利風乾火腿👍🏻👍🏻
主菜👇🏻
❣️西班牙豬扒配香菇意大利飯
豬扒煮得啱啱好,淋身!
香菇意大利飯仲好食!味道非常濃郁😍
❣️烤美國野雞配香蒜燒薯
烤雞雖然唔係好大隻,但係非常多肉!
燒薯非常甜,調味剛剛好!
甜品👇🏻
❣️甜品拼盤
布甸,配上朱古力蛋糕,兩人份來講有少少細!不過味道不錯🙂
飲品👇🏻
❣️凍咖啡
❣️凍檸茶
兩杯飲品都有少少淡😢不推介
📝總結
有少少漏單情況!唔知係唔係人手不足🥺
每枱上菜都有少少慢同亂!
如果係呢方面改善好嘅話就完美❤️
🌟打卡: 7.5/10
🌟推介:7,5 /10
📍 The Balcony
中環皇后大道中118號3樓

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #中環美食 #中環

2020-10-21
餐廳氣氛好浪漫好慢活😳呢個set餐 好豐富😍 2人餐 $638烤美國野雞配香蒜燒薯一上菜 好香既雞味😍煎得好香🤤 唔會太油😚燒薯係南瓜🎃好香☺️唔洗驚唔夠飽😆慢煮羊膝配意大利粉配蕃茄汁 配搭好新鮮🤪而個羊膝非常嫩滑😛可以試下🤣沙律🥗有驚喜😍煙鴨胸好新鮮🥰而個汁 都好開胃👍🏻法式焗田螺配黑松露及日式芥末茨茸推薦✅👍🏻 好高級既料理😳有樣又好食😋 黑松露及日式芥末茨茸配焗田螺好夾!!煎北海道帶子配波蘭汁龍蝦湯🦞椰子布甸、朱古力咖啡蛋糕🍰凍檸茶
餐廳氣氛好浪漫好慢活😳

沙律🥗
有驚喜😍煙鴨胸好新鮮🥰
而個汁 都好開胃👍🏻

推薦✅👍🏻 好高級既料理😳有樣又好食😋
黑松露及日式芥末茨茸配焗田螺好夾!!

龍蝦湯🦞

椰子布甸、朱古力咖啡蛋糕🍰

凍檸茶

• 法式焗田螺配黑松露及日式芥末茨茸
  • 廚師精選沙律
  • 甜品拼盤
暖男友人千挑萬選揀到依間餐廳同我撐枱腳,原因有二:1.支持同路人2 近我果然無令人失望,服務一流,職員細心、反應快,最緊要食物好食。我哋揀咗二人餐,以食物份量及價錢來衡量係有啲啲貴,之但係喺OpenRice 網頁訂位有85折,即係大約免加一咁上下。廚師精選沙律,一般啦!前菜揀咗5.同6.,份量好「的骰」!秘製龍蝦湯,好飲!主菜揀咗1.同3.,好好食!👍🏼👍🏼👍🏼精美甜品拼盤,這是二人份,份量真係有啲細!!!餐飲熱飲個杯都係好細,兩啖就飲完!整體服務及食物質素不錯,值得推介!👍🏼
暖男友人千挑萬選揀到依間餐廳同我撐枱腳,原因有二:
1.支持同路人
2 近我

廚師精選沙律,一般啦!

前菜揀咗5.同6.,份量好「的骰」!

秘製龍蝦湯,好飲!

主菜揀咗1.同3.,好好食!👍🏼👍🏼👍🏼
烤美國野雞配香蒜燒薯

精美甜品拼盤,這是二人份,份量真係有啲細!!!

餐飲
熱飲個杯都係好細,兩啖就飲完!

整體服務及食物質素不錯,值得推介!👍🏼
2020-10-16
2020-10-14 2573 瀏覽
dating@The Balcony中環皇后大道中118號3樓3/F, 118 Queen's Road Central, Central拍拖拖間中都要搵間情調環境好的, 兩小口可以享受一下浪漫時光。因男朋友是在港島區上班, 考慮了交通爭取時間見面, 去了中上環的The Balcony這裡有二人DINNER SET, $638 FOR 2 , 呢個SET 真豐富, SALAD, 龍蝦湯 2個APPETIZER, 2 個MAIN COURSE 再加DESSERT 及飲品。SALAD鴨胸香桃salad 鴨胸肉鹹中帶甜龍蝦湯好濃味, 其實好多功夫的, 要把蝦及頭先炒香, 再長時間煮出精華, 才擁有濃郁味道及令顏色呈橙紅!唯唔夠鹽鹹味不夠!! 我好惡的兩個APPETIZER要係我鐘意食, 由我作主挑選。PARMA HAM & BUFFALO CHEESE 及 煙三文魚,魚柔軟好鹹香。有芝士基本上不用考慮, 必食。PARMA HAM & BUFFALO CHEESE這組合材料好就一定好食, 我很滿意有油香同鹹味的PARMA HAM。前菜細細份擺盤精緻烤美國野雞配香蒜燒薯, 春雞大小卻滿多肉哦,

dating@The Balcony

中環皇后大道中118號3樓

SALAD鴨胸香桃salad 鴨胸肉鹹中帶甜

前菜細細份擺盤精緻

烤美國野雞配香蒜燒薯, 春雞大小卻滿多肉哦,烤得很香又不會使肉乾柴,南瓜清甜,整體有水準,

黑毛豬RISOTTO豬扒煎到焦香多汁,risotto 一粒粒的分明,吸入了湯汁的味道,食落去好creamy

甜品是, 顏色賣相也見得大場面,opera cake and panna cotta ,精精份過口癮,加埋熱咖啡

享受了完美的一餐,起變胖的幸福感
  • 煎北海道帶子配波蘭汁
2020-10-14 216 瀏覽
成日都話要支持小店今次放工同同事去到中環嘅 the balcony 食飯我哋平日7pm去到...本來冇乜人不過食到7:30就full house好彩有book定位啫Set Dinner $638+1有齊沙律、前菜、湯、主菜同甜品我哋覺得都幾抵食焗田螺一口一粒外層酥脆,田螺彈牙帶有牛油同黑松露香煎北海道帶子配波蘭汁帶子都算幾大粒而且鮮甜嫩滑二揀一嘅話我會鍾意食田螺多啲鱈魚柳睇落以為有啲少但其實配埋啲南瓜分量剛剛好泡菜薯蓉少少辣好惹味整體來講都唔錯西班牙豬扒配香菇意大利飯呢個就好似啱男仔食量多啲嗰肉扒都算大塊Creamy 嘅意大利飯煮得軟硬適中菇味都幾濃喎最後仲有餐茶同甜品甜品對我來講有少少失色啦不過都已經飽飽地所以冇乜所謂都算食得滿足
成日都話要支持小店
今次放工同同事去到中環嘅 the balcony 食飯
我哋平日7pm去到...本來冇乜人
不過食到7:30就full house
好彩有book定位啫

Set Dinner $638+1
有齊沙律、前菜、湯、主菜同甜品
我哋覺得都幾抵食

焗田螺一口一粒
外層酥脆,田螺彈牙帶有牛油同黑松露香

帶子都算幾大粒而且鮮甜嫩滑

甜品對我來講有少少失色啦
不過都已經飽飽地所以冇乜所謂
都算食得滿足
2020-10-08 246 瀏覽
約中環上班舊同事共聚晚餐,我選皇后大道中118號3樓,餐廳環境優雅,一列窗前擺放一些酒樽和招財貓及設有戶外露台,現秋天天氣涼風送爽,應很舒服更可遠眺中環美景。我們點左二人套餐$638廚師精選沙律有蜜桃,鴨胸、沙律菜配黑醋,清新又醒胃。前菜紅菜頭醃三文魚配三文魚籽沙律🥗,三文魚肉很滑,很美味。煎北海道帶子配波蘭汁,北海道帶子肉質鮮甜味美,白蘿蔔很清甜夠入味,軟滑可口。秘製龍蝦湯,龍蝦味道濃香又很滑澳洲肉眼牛扒14安士(兩位用)牛扒肉質嫩、牛味香濃,伴碟的焗南瓜🎃焗蕃薯🍠都美味,香香甜甜。甜品拼盤是朱古力拿破侖,多重口感,朱古力香、鮮奶涷,很香滑,真不錯。餐飲凍咖啡、熱咖啡。
我們點左二人套餐$638
廚師精選
沙律有蜜桃,鴨胸、沙律菜配黑醋,清新又醒胃。
前菜紅菜頭醃三文魚配三文魚籽沙律🥗,三文魚肉很滑,很美味。
秘製龍蝦湯,龍蝦味道濃香又很滑

澳洲肉眼牛扒14安士(兩位用)
甜品拼盤是
朱古力拿破侖,多重口感,朱古力香、鮮奶涷,很香滑,真不錯。
餐飲凍咖啡、熱咖啡。
  • 秘製龍蝦湯
  • 煎北海道帶子配波蘭汁
  • 紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律
  • 澳洲肉眼扒
  • 甜品拼盤
中環一向都係美食雲集既天堂,基本上你諗得到既你就食得到,係皇后大道中呢間「The · Balcony」將日式、西式兩種不同主義完美融合;加上藍白色主調,帶出希臘愛琴海小屋特色,無論日光定晚燈,都絕對係一眾女神既打卡熱點,加上性價比高既2人套餐,可以話係近年來中環最抵食既Fine Dining!👇📌Set Dinner For 2 - $638♦️Chef’s Recommendation Salad -▪ Smoked Duck Breast · Peach Salad -▫ 先黎個廚師精選既「燻鴨胸 · 蜜桃沙律」打響頭炮先,爽口既沙律菜配上鹹香到位既鴨胸,而且肉質燻得有咬口,腍滑入味,加上醬汁亦夠清新開胃,唔錯。♦️A p p e t i z e r -▪ Parma Ham · Buffalo Cheese · Fig’s Balasmic Reduction -▫ 開始踏入前菜既節奏,第一款「意大利風乾火腿 · 水牛芝士 · 無花果黑醋汁」擺盤精緻,要大讚既係粒水牛芝士造型可愛;而巴馬火腿食落鹹鮮味濃,配搭濃郁既芝士、黑醋汁令整體層次即時提升。▪ Traditional Baked

📌Set Dinner For 2 - $638

♦️A p p e t i z e r -

配搭濃郁既芝士黑醋汁令整體層次即時提升。

Traditional Baked Escargot · Truffle · Wasabi Mashed -

▫ 另一款人氣大熱既菜「法式焗田螺 · 黑松露 · 日式芥末茨茸」,以匙羹仔做裝飾,
打卡一流。食落螺肉爽口彈牙,仲食到濃香既牛油味黑松露香;
底部仲配上日式Wasabi薯蓉,呢個組合相當特別。

♦️S o u p -
Homemade · Lobster Bisque -

▫ 第一次試到用杯裝既「秘製 · 龍蝦湯」,表面仲有個小型拉花好吸引。
而飲落龍蝦味夠濃,質地唔會太"杰"岩岩好,我幾鍾意。

♦️M a i n -
14oz Australian · Rib Eye Steak - (For2)

▫ 而Main Course可以隨便挑選兩款或者揀一份二人份量既Steak,
作為牛魔王既我就梗係走唔甩呢個「澳洲肉眼牛扒 · 14安士」啦。

黎到既時侯真係嚇親,份量相當驚人,Steak岩岩好煎到五成熟
切開裡面帶粉嫩色,食落牛肉鮮嫩香濃,而且油香十足;

表面仲帶有焦香感,配上海鹽做調味,口感認真唔錯。
旁邊既配菜仲有南瓜甜番薯,兩者既配搭令人相當滿足!

♦️D e s s e r t -
Balcony Deluxe Dessert Platter -

▫ 最後既甜品芒果椰汁奶凍 · 朱古力蛋糕」,奶凍既質感夠creamy,
淡淡既芒果味配上杏仁碎藍莓,感覺相當清新;而另一邊既朱古力蛋糕
甜而不膩,口感軟腍,幾好食。
2020-10-06
  • 芒果椰汁奶凍 · 朱古力蛋糕
  • 燻鴨胸 · 蜜桃沙律
  • 法式焗田螺 · 黑松露 · 日式芥末茨茸
  • 意大利風乾火腿 · 水牛芝士 · 無花果黑醋汁
  • 澳洲肉眼牛扒 · 14安士
  • 秘製 · 龍蝦湯
2020-10-06 1421 瀏覽
店內裝修以純白及天藍為主,牆身掛上一幅幅希臘的油畫並播上優雅的純音樂,窗邊放置多瓶美酒,彷彿置身於外國,氣氛浪漫坐戶外的小陽台更可飽覽中環一帶的景色決定要一個Set Dinner For 2 - $638的套餐,因可品嚐更多菜式,一試水準廚師精選沙律 – 蜜桃燻鴨胸燻鴨胸肉厚、肉質彈嫩緊實、肉汁鮮甜又帶點煙燻香塊狀切法的蜜桃鮮甜又juicy正解鴨胸的膩加上清盈的黑醋醬汁,非常清新意大利風乾火腿, 水牛芝士及配無花果黑醋汁Prosciutto肉質柔軟、甘甜芳香、味道細緻單吃已經一流,再配上帶淡淡酸甜味的水牛芝士清新的無花果與芬芳細膩的陳醋配合,味道香甜,酸度醇厚溫和煎北海道帶子配波蘭汁雪白鮮甜又可口的帶子肉厚多汁,底部再一片清甜的醃蘿蔔面上小許的波蘭豬油醬充滿洋蔥的甜味還有培根的香味秘製龍蝦湯湯底質感濃稠,每啖充滿濃郁的海鮮味口感細膩幼滑不帶渣澳洲肉眼牛扒14安士肉眼是牛隻比較貴的部分肉身猶如大理石紋般的油脂分佈多,肉質香濃嫩滑多汁帶濃郁牛味瘦肉和肥肉兼有,經煎烤特別香,口感特別軟腍肉身帶點海鹽,有顆粒感入口提鮮旁邊的配菜,特別是南瓜吸收到牛扒流出來的肉汁精美甜品拼盤右邊那杯是芒果椰汁奶
店內裝修以純白及天藍為主,牆身掛上一幅幅希臘的油畫
坐戶外的小陽台更可飽覽中環一帶的景色

廚師精選沙律 – 蜜桃燻鴨胸
燻鴨胸肉厚、肉質彈嫩緊實、肉汁鮮甜又帶點煙燻香
塊狀切法的蜜桃鮮甜又juicy正解鴨胸的膩
加上清盈的黑醋醬汁,非常清新

意大利風乾火腿, 水牛芝士及配無花果黑醋汁
Prosciutto肉質柔軟、甘甜芳香、味道細緻
單吃已經一流,再配上帶淡淡酸甜味的水牛芝士
清新的無花果與芬芳細膩的陳醋配合,味道香甜,酸度醇厚溫和

煎北海道帶子配波蘭汁
雪白鮮甜又可口的帶子肉厚多汁,底部再一片清甜的醃蘿蔔
面上小許的波蘭豬油醬充滿洋蔥的甜味還有培根的香味

秘製龍蝦湯
湯底質感濃稠,每啖充滿濃郁的海鮮味
口感細膩幼滑不帶渣

肉眼是牛隻比較貴的部分
肉身猶如大理石紋般的油脂分佈多,肉質香濃嫩滑多汁帶濃郁牛味
瘦肉和肥肉兼有,經煎烤特別香,口感特別軟腍
肉身帶點海鹽,有顆粒感入口提鮮
旁邊的配菜,特別是南瓜吸收到牛扒流出來的肉汁

精美甜品拼盤
右邊那杯是芒果椰汁奶凍,口感冰涼滑溜的
入口帶芒果的微酸,繼而充滿濃到化不開的椰奶香
左邊是Tiramisu不單純只有甜味,還帶咖啡的甘澀和Mascarpone芝士的甜香
凍檸水&凍檸茶

凍檸水&凍檸茶
2020-10-05
2020-10-04 325 瀏覽
想光顧好鍾意香港的餐廳,中環的The Balcony 你怎可以錯過。廚師精選沙律大大粒新鮮蕃茄,非常多汁鮮甜,配上西芹感覺清新怡人,淋上黑醋酸酸甜甜,開胃惹味。意大利風乾火腿,水牛芝士配無花果黑醋汁我和女朋友吃晚餐,點了一份set dinner for 2, 頭盤有這份parma ham, 水牛芝士味道香濃,一點點鹹鹹的味道加上黑醋的酸甜味,很醒神開胃。法式焗田螺配黑松露及日式芥末茨茸用湯匙盛載著這道菜別具心思,外觀討好之餘亦方便食客進食,焗田螺是超水準之作,鮮甜之餘亦能與黑松露及芥末茨茸的香濃味道互相配合。秘製龍蝦湯龍蝦湯很香濃,沒有味精,而且還有些鮮甜龍蝦肉碎。西班牙豬扒配香菇意大利飯豬扒份量十足,非常厚身,切開後嫩滑肉汁即時流出。比較有驚喜的是意大利飯,質感很濃厚,汁不會太稀或太濃,加上香菇粒的調味恰到好處。烤美國野雞配香蒜燒薯野雞雞皮烤至香脆金黃色,雞肉亦能保持到鮮嫩肉滑,燒薯用了香蒜來處理,味道很吸引。精美甜品拼盤有新鮮藍莓粒,健康護眼又美味,奶凍香滑清甜,tiramisu 咖啡味香濃有層次。

秘製龍蝦湯
龍蝦湯很香濃,沒有味精,而且還有些鮮甜龍蝦肉碎。

2020-10-03 1370 瀏覽
今日約左好朋友慶祝生日去食一間想試好耐嘅餐廳今日約左早食,諗住可以傾得耐啲後來聽到原來早食有優惠,下次醒目喇!我地揀左二人餐勁多選擇每樣都可各選兩款,可以獨食,又可分享👍蜜桃沙律沙律菜幾新鮮配水蜜桃感覺清新我地揀左煎帶子同焗田螺煎帶子用左fusion手法用日式食材蘿蔔去配搭兩者口感不同而且蘿蔔鮮甜,搭配海鮮嘅甘美效果出色焗田螺亦同一般造法唔同平時可能會將田螺起肉用焗盤上菜佢呢度用左一件油炸鬼咁嘅脆脆裝住外層酥脆,田螺煙韌,好特別!龍蝦湯好香濃,而且煮到好熱感覺好新鮮主菜我地揀左鱈魚柳同西班牙豬扒share鱈魚柳嫩滑👍泡菜薯蓉好特別,從未試過!辣辣地,唔似平時牛油味咁膩!西班牙豬扒都唔錯唔會鞋口,配上意大利飯飽肚之選最後仲有甜品拼盤睇落平平無奇但原來奶白雪糕係薑味!感覺驚喜!味道亦好突出!為今餐劃上完美句號希望朋友仔會喜歡今次嘅fusion菜
今日約左好朋友慶祝生日
去食一間想試好耐嘅餐廳

今日約左早食,諗住可以傾得耐啲
後來聽到原來早食有優惠,下次醒目喇!

我地揀左二人餐
勁多選擇
每樣都可各選兩款,可以獨食,又可分享👍

蜜桃沙律
沙律菜幾新鮮
配水蜜桃感覺清新

我地揀左煎帶子同焗田螺
煎帶子用左fusion手法
用日式食材蘿蔔去配搭
兩者口感不同
而且蘿蔔鮮甜,搭配海鮮嘅甘美
效果出色

焗田螺亦同一般造法唔同
平時可能會將田螺起肉用焗盤上菜
佢呢度用左一件油炸鬼咁嘅脆脆裝住
外層酥脆,田螺煙韌,好特別!

龍蝦湯
好香濃,而且煮到好熱
感覺好新鮮

主菜我地揀左鱈魚柳同西班牙豬扒share

鱈魚柳嫩滑👍
泡菜薯蓉好特別,從未試過!
辣辣地,唔似平時牛油味咁膩!

西班牙豬扒都唔錯
唔會鞋口,配上意大利飯
飽肚之選

最後仲有甜品拼盤
睇落平平無奇
但原來奶白雪糕係薑味!
感覺驚喜!味道亦好突出!
為今餐劃上完美句號
希望朋友仔會喜歡今次嘅fusion菜
2020-09-24
2020-10-01 393 瀏覽
原來中環都有樓上西餐而家有個二人餐$638仲好抵食添!!黑醋汁沙律,食落好開胃,蔬菜好新鮮呀~南瓜湯新鮮南瓜肉打成,好香滑~意大利風乾火腿、水牛芝士配無花果黑醋汁無花果黑醋汁呃酸甜,中和意大利風乾火腿同芝士嘅咸香~煎北海道帶子配波蘭汁北海道帶子剛熟,肉質鮮甜~白蘿蔔入晒味烤美國野雞配香蒜燒薯野雞嫩滑,好易拆肉,入口陣陣蒜香西班牙豬扒配香菇意大利飯豬味濃郁,意大利飯吸滿汁~飲品凍奶茶、凍咖啡,自由落糖奶
原來中環都有樓上西餐

而家有個二人餐$638仲好抵食添!!

黑醋汁沙律,食落好開胃,蔬菜好新鮮呀~

南瓜湯

新鮮南瓜肉打成,好香滑~

意大利風乾火腿、水牛芝士配無花果黑醋汁

無花果黑醋汁呃酸甜,中和意大利風乾火腿同芝士嘅咸香~

煎北海道帶子配波蘭汁

北海道帶子剛熟,肉質鮮甜~白蘿蔔入晒味

烤美國野雞配香蒜燒薯

野雞嫩滑,好易拆肉,入口陣陣蒜香

西班牙豬扒配香菇意大利飯

豬味濃郁,意大利飯吸滿汁~

飲品

凍奶茶、凍咖啡,自由落糖奶
2020-09-30 242 瀏覽
中秋前夕同男朋友食返餐好既。我地揀左Set dinner for two $638+1。廚師精選沙律有沙律菜、鴨胸、蜜桃,配黑醋汁,酸酸地好開胃。前菜揀兩款。法式焗田螺配黑松露及日式芥末茨茸好好食,薯蓉同田螺一啖擺入口,美味可口。凍八爪魚配牛油果番茄醬係冷盤,八爪魚彈牙,同酸酸甜甜既番茄醬幾夾。秘製龍蝦湯唔係行creamy路線,果然比較唔同。到主菜啦。新西蘭鱈魚配泡菜茨茸泡菜薯蓉幾特別,鱈魚肉質彈牙,有兩大舊南瓜伴碟。西班牙豬扒配香菇意大利飯豬扒唔韌,意大利飯屬於偏硬個種,有𡁻口。精美甜品拼盤有芒果椰汁奶凍、藍莓、Opera。全部細細件,我鍾意opera,不過大件啲就好啦,唔夠喉。餐飲叫左凍奶茶同熱咖啡。
中秋前夕同男朋友食返餐好既。
廚師精選沙律有沙律菜、鴨胸、蜜桃,配黑醋汁,酸酸地好開胃。
前菜揀兩款。
凍八爪魚配牛油果番茄醬
秘製龍蝦湯唔係行creamy路線,果然比較唔同。
到主菜啦。
新西蘭鱈魚配泡菜茨茸
泡菜薯蓉幾特別,鱈魚肉質彈牙,有兩大舊南瓜伴碟。
新西蘭鱈魚配泡菜茨茸
西班牙豬扒配香菇意大利飯
豬扒唔韌,意大利飯屬於偏硬個種,有𡁻口。
西班牙豬扒配香菇意大利飯
精美甜品拼盤有芒果椰汁奶凍、藍莓、Opera。
全部細細件,我鍾意opera,不過大件啲就好啦,唔夠喉。
芒果椰汁奶凍、藍莓、Opera
餐飲叫左凍奶茶同熱咖啡。
凍奶茶
熱咖啡
凍奶茶&熱咖啡
2020-09-30
2020-09-29 264 瀏覽
The Balcony - 悠閑日式西餐今日的餐廳是一間日式 x 西式的餐廳,一進餐廳內給天花的天空牆所吸引,牆身用上白色的仿磚紋牆紙,深木色的桌子和皮製的椅子,歐式風格的設計。廚師精選沙律爽口的沙律菜、鴨胸肉配上醬汁,清新開胃。法式焗田螺配黑松露及日式芥末薯蓉牛油味超香的法式焗田螺,螺肉爽口,當中有着香濃的黑松露和刺激的日式芥末薯蓉。煎北海道帶子配波蘭汁北海道帶子香煎過後香口,內裡非常鮮甜嫩滑,配上波蘭汁的醃蘿蔔後味道更出。秘製龍蝦湯熱騰騰濃郁的龍蝦湯,湯的稠糊度剛好,不會太稀。西班牙豬扒配香菇意大利飯厚切的西班牙豬扒,肉質腍身,肉汁夠且不乾身,可以再配上醬汁,香菇意大利飯偏濕潤,每口也有啖啖的香菇香味,如果再濃味點就更好了。烤美國野雞配香蒜燒薯外皮燒烤得微微脆身的美國野雞,一切開時雞油流出,雞肉非常嫩滑多汁,再配上惹味的香蒜燒薯。甜品精美甜品拼盤,薑味的雪芭,滿足的結尾。
The Balcony - 悠閑日式西餐

廚師精選沙律
爽口的沙律菜、鴨胸肉配上醬汁,清新開胃。

法式焗田螺配黑松露及日式芥末薯蓉

秘製龍蝦湯
熱騰騰濃郁的龍蝦湯,湯的稠糊度剛好,不會太稀。

甜品
精美甜品拼盤,薑味的雪芭,滿足的結尾。
2020-09-29 223 瀏覽
Set Dinner For 2 $638 +10% service charge套餐包括有沙律、前菜、湯、主菜、甜品 同 餐茶廚師精選沙律鹹香嘅鴨胸同清甜嘅水蜜桃味道好夾,加上狼牙生菜配以甜醋汁整體好開胃前菜揀左 胡椒吞拿魚配黑水欖汁 (上) 同 煎北海道帶子配波蘭汁(下)先講吞拿魚,外層包左不少嘅胡椒粒去輕輕煎過,香辣惹味,胡椒嘅後勁好強,唔食得辣嘅朋友要小心;帶子腍滑鮮甜,底下嘅醃蘿葡有關東煮嘅感覺,兩者匹配得宜秘製龍蝦湯第一次遇上用飲品杯盛載嘅龍蝦湯(外賣另計),可以拎住杯柄一飲而盡(前提係你要唔怕熱);湯頭味道濃郁,面頭嘅酸忌廉有畫龍點睛之效西班牙豬扒配香菇意大利飯豬扒夠厚身,近骨位置尤其香口,不過略嫌嚡身左少許;意大利飯嘅口感同味道同坊間食到嘅好唔同,比起常見嘅奶油味,欖油味來得更加明顯,相對會冇咁creamy新西蘭鱈魚柳配泡菜茨茸鱈魚柳肉質厚實,睇起上黎份量唔算好大,但食落都幾飽肚,泡菜茨茸好有驚喜,估唔到泡菜同薯仔可以咁夾,伴碟嘅南瓜味道香甜、口感綿密甜品拼盤朱古力拿破侖:入口有輕微嘅baileys味,感覺唔錯芒果椰汁慕絲:口感輕盈唔會太甜,幾好幾好
套餐包括有沙律、前菜、湯、主菜、甜品 同 餐茶

新西蘭鱈魚柳配泡菜茨茸

甜品拼盤
朱古力拿破侖:入口有輕微嘅baileys味,感覺唔錯
芒果椰汁慕絲:口感輕盈唔會太甜,幾好幾好