2024-09-29 0 瀏覽
呢間餐廳一直都有bookmark到,第一間鋪係向西環個邊,既然開到嚟灣仔咁近返工位置,就要試試啦。初初睇門面以為得地下一層幾張枱,原來仲有一層,不過樓上樓底比較矮,所以當日lunch太多人嘅時候,就會有啲太嘈嘅感覺,上到去qr code落單,會有店員送餐上嚟。今次試左個法式油封鴨脾<$98>已經包左薯條沙律同中東包,再加1罐嘢飲,所以性價比都幾高,鴨脾幾好食有少少juicy唔會太乾,薯條佢係用粗薯條,所以口感一流,中東包亦都好驚喜幾好食,美中不足嘅係用紙碟上菜。

法式油封鴨脾

法式油封鴨脾
2024-09-23 71 瀏覽
因為要去港島區上堂,放學後趁機約住在港島區的朋友,來了這間。事先預約下午茶時間,結果係包場,心諗點解咁少人,原來係試業同主打夜晚吃吃喝喝。後生仔店員好客氣又有禮貌,仲安排我哋上二樓乾淨闊落,又坐得舒服,不過唔記得影相。和友人同時吃了安格斯牛板腱扒:塊牛扒都幾入味,而且嫩,汁還好,個包一般,薯條唔夠脆。(友人:手機落單的選項幾好,幾成肉熟都可以選well-medium,而且又可以轉晒沙津同薯條。)(我:係咩?唔係間間都得?是但啦,快啲叫。)加點烤豬頰肉:係好食既,煙韌爽口,如果係配埋叫枝酒,應該好正。下次夜晚再出灣仔而又有時間,都會選試下佢個任食同其他小食。
後生仔店員好客氣又有禮貌,仲安排我哋上二樓
乾淨闊落,又坐得舒服,不過唔記得影相。
安格斯牛板腱扒
(我:係咩?唔係間間都得?是但啦,快啲叫。)
烤豬頰肉

下次夜晚再出灣仔而又有時間,都會選試下佢個任食同其他小食。
題外話/補充資料: 1. 星期日lunch set無得叫snack和sides,要夜晚先有,有點可惜。 2. 午餐無加一。
2024-09-22
安格斯牛板腱扒
烤豬頰肉
2024-09-10 352 瀏覽
有一晚行過先知開咗呢間The Bottle & Steak,上OpenRice先知原來係西環總店開既分店,試業中。晏晝試,以為得下層,點知上層都幾大,QR code落單,叫咗美國🇺🇸牛板腱6安士$98,有埋沙律🥗,我走醬同薯條🍟,可以再脆d,有埋牛扒gravy汁,牛扒🥩炭燒有網紋,性價比高,不過紙碟就格調低咗,餐湯加$15,今日係粟米🌽磨菇,比較細碗,但都好飲,上層冇侍應,要走落樓搵人
美國牛板腱扒6安士
油封鴨脾
2024-09-10
美國牛板腱扒6安士
  • 牛扒
  • 美國牛板腱
🩵 Bottle and Steak @thebottleandsteak | 灣仔前幾日見到呢間餐廳做緊試業,做緊$98一個lunch,決定試一試佢我地叫左一份牛扒,一份油封鴨髀;加左一杯 house beer!一邊等一邊滿心期待,呢個時勢有$98一個lunch究竟會係咩質素呢?唔知會唔會係我大驚小怪,但我食港式扒房都要$120,$98真係好高興。一黎到,我地見到好大份:一份沙律菜、一份粗薯條、一份意式白麵包,再一份肉~ 本身我會覺得個麵包有啲多,但見到麵包熱辣辣,香草香清新,反而覺得好夾!講番件牛扒,牛扒比較細塊,但切開有肉汁,粉紅色,medium rare,煎得好好!兩邊有燒烤香,感覺個爐夠火候,封好肉汁,胡椒入味,好食!鴨髀本身以為比較乾身,但點知拆開少少,感覺成塊髀都好入味,偏咸,肉質剛好,夾麵包真係好好食!兩個餐佢亦配左一個gravy 醬,同肉都好夾~我地一邊食依然係一邊驚嘆點解做到呢個價錢~佢一至五晚餐仲有個任食牛扒嘅menu,好想試!餐廳嘅啤酒款式同酒款都好多,雪櫃好多野款imported beer,可以慢慢揀~ tap方面,我地去到有佢嘅house beer同 bla

餐廳嘅啤酒款式同酒款都好多,雪櫃好多野款imported beer,可以慢慢揀~ tap方面,我地去到有佢嘅house beer同 black kite,幾好~

店面就似快餐店,但好舒服~二樓有環迴立體聲嘅喇叭,有feel嘅!

佢除了灣仔之外仲有西環店,唔知有幾出名,但幾有趣,同大家推介下!

THE BOTTLE & STEAK
網上訂座即賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS06bOD00~uZ5MGAA
地址: 灣仔廈門街29號廈門樓地舖
電話: 52419896
===================== #灣仔 #廈門街 #牛扒 #午餐 #灣仔美食 #灣仔午餐推介 #啤酒 #啤啤 #hkfood #wanchaifood #hkgirl #hkig #foodie #hkfoodie #hksteak
2024-08-13 1170 瀏覽
我和同事於2024年8月13日午飯時間用餐。餐廳仍在試業期間。我們坐在上層,由落單到上菜超過半小時,中間有落樓下催單,才得悉整張單甩咗。從觀察其他食客知道,他們亦都等了非常長時間仍未得到食品。正如其他食評一樣,這間餐廳的上菜速度非常慢。如果是附近的上班族,相信要做好心理準備。另外我坐在樓上的二人座位,點了牛扒。但餐枱好搖,用餐時很不舒服。除了送餐期間,樓上是沒有侍應候命。如果送錯餐或餐點有問題,需要客人捧餐落樓下反映。整體來說,極不推薦。希望試業期後會從客人角度改善整個流程。

整體來說,極不推薦。希望試業期後會從客人角度改善整個流程。

2024-08-13
2024-07-29 1470 瀏覽
呢間好似係一間小眾扒房,佢喺灣仔嘅廈門街,估唔到晏晝都可以平平哋咁食到唔錯嘅扒,咁喺呢一度就係首先揀嘢食俾咗錢之後先至上去上面嗰層坐低,咁佢就有幾個卡位同埋幾張枱,座位就唔算多,但係趁而家冇乜人快啲寫篇食評俾佢啦🤪咁整嘢食大概要15至20分鐘,咁話晒都煎塊扒俾你,呢個時間我哋都仲可以等到嘅!咁我哋今次就食咗佢個美國安格斯牛板腱扒背薯條同中東包,我朋友就試咗佢個王牌慢炆雜菜安格斯牛肉粒咁講返件牛扒先,佢係大概六安士,原本我都驚作為一個男仔會唔係好夠,但係佢配咗半個中東包同埋一堆粗薯條,個薯條仲要落咗雞鹽,喺出面好少食到呢一種薯條嘅配料,連我平時食薯條一定要點茄汁食呢一個薯條嘅時候都完全唔需要,件扒大概煎到五成熟,食落去唔會好硬,亦都好多肉汁,個人認為好抵食而我朋友嘅安格斯牛肉粒,亦都煮到好腍,唔會有種好老嘅感覺!呢間係一間值得再嚟嘅餐廳,遲啲多啲人認識嘅時候應該就要等好耐位!
而我朋友嘅安格斯牛肉粒,亦都煮到好腍,唔會有種好老嘅感覺!
2024-07-17 1452 瀏覽
現在灣仔返工,公司十分刻薄,食飯時間只有一小時,遲到早走要記名。寫字樓等𨋢搭𨋢層層停咁又無左10分鐘,所以食lunch既地方不能遠。只能去同公司一條馬路之隔既廈門街食,最近見到呢間The Bottle & Steak新開,上openrice search過佢西環既分店好似唔錯,於是膽粗粗試下啦。一落𨋢就衝過黎門口望望餐牌,見同分店一樣,於是就入去啦。我係第一個客,呢度先點餐揀野飲俾錢之後會安排入座。野飲可以加錢轉湯或者自己去雪櫃揀梳打水。野食我叫左個慢煮雞,本身叫薯條但佢可能聽錯最後變左薯蓉。點完餐就上左二樓等食。第一個客先見到既整齊吉位,我食完既時候係full house。由於每日lunch都好趕,的確做好最壞打算幾點未食得就唔食都要走,不過當然無咁既事啦。感覺上少少耐,不過就係等左15分鐘囉!由於我係第一個客,整先黎先要15分鐘,都係可以接受既。不過人多又唔係第一個客就可能未必食呢間,係有擔心食唔切。講返食物落單既時候拎左檸檬梳打等左15分鐘到了!慢煮雞!隻碟有啲頹,即棄既,可能新開無人洗碗。而味道就好好👍🏻香草包算係我最中意既包之一,好難得食到呢個味既包,好開心🥳雞肉就係期望中既

一落𨋢就衝過黎門口望望餐牌,見同分店一樣,於是就入去啦。

點完餐就上左二樓等食。

講返食物
檸檬梳打

落單既時候拎左檸檬梳打
牛油烤慢煮雞胸
香草包算係我最中意既包之一,好難得食到呢個味既包,好開心🥳雞肉就係期望中既味道,就係慢煮雞胸味,雞下面有薯蓉,本身係叫薯條但最後黎左薯蓉先發現佢個薯蓉唔錯bo。至於啲菜,就正常味,令成個餐好似好balance咁。食完覺得無咩罪惡感,因為整體感覺個餐斬算健康既。

呢間係值得再黎食既,不過要夠早,出餐需要少少時間。

牛油烤慢煮雞胸