2024-02-05 687 瀏覽
生酮漢堡包健康飲食一流~想健康又想為食,完全不可以錯過~雖然調味得dd,但係味道都ok喔😆一副健康既感覺~再叫多杯野飲,假裝好健康~哈哈哈哈哈盒裡面有獨立一次性包裝手套,唔使驚整污糟啦😉
生酮漢堡包健康飲食一流~想健康又想為食,完全不可以錯過~
雖然調味得dd,但係味道都ok喔😆一副健康既感覺~
再叫多杯野飲,假裝好健康~哈哈哈哈哈
盒裡面有獨立一次性包裝手套,唔使驚整污糟啦😉
2023-07-24 1158 瀏覽
健康之選生酮漢堡包🍔自從開始左低碳飲食之後,就幾乎冇食過漢堡包,因為坊間既漢堡實在太高碳🙅🏻‍♀️直到有日見到呢間係大角咀既餐廳有生酮漢堡賣!!終於見到曙光,可以去食漢堡啦~🧀The Moon金文畢芝士牛肉漢堡($128)🥬Green Planet生菜包牛肉法式芝士漢堡($98)將呢2個漢堡擺埋一齊介紹係因為原來佢地既材料係一模一樣🤦🏻‍♀️!!!同朋友分別點左呢2款,擺埋一齊已經覺得勁似樣,再睇返店家ig先發現呢個事實,2款一樣有蕃茄、青瓜、紫洋蔥、生菜、煙肉、酸菜、安格斯牛肉漢堡同金文畢芝士,但價錢就差左30蚊,唯有怪自己冇睇清楚😞Anyway講返個味道,漢堡肉頗厚,牛肉味都濃,配上大片金文畢芝士同其他配料一齊食,絕對有比得上食一般漢堡既滿足感同飽肚感。不過我同朋友都一致認為食曬生菜之後,芝士既鹹味會太搶同埋越食越漏,但味道係唔差既🖤黑豆天貝薯條($48)條條都炸得好酥脆,份量都幾大,每條都係似粗薯條既size,幾易入口同埋調味都惹味,係個味道唔錯又健康既小食💗🍑低糖蜜桃烏龍梳打($28)呢個飲品好得意咁係用個汽水罐裝住😆蜜桃味好香,茶味唔算濃但都夠出,仲要係低糖,所以味道清甜天然,仲

🧀The Moon金文畢芝士牛肉漢堡($128)
🥬Green Planet生菜包牛肉法式芝士漢堡($98)

🖤黑豆天貝薯條($48)

🍑低糖蜜桃烏龍梳打($28)
呢個飲品好得意咁係用個汽水罐裝住😆蜜桃味好香,茶味唔算濃但都夠出,仲要係低糖,所以味道清甜天然,仲夠曬冰凍,既解渴又解膩,好飲👍🏻
2023-07-12
  • 黑豆天貝薯條
  • 低糖蜜桃烏龍梳打
2023-07-21 738 瀏覽
呢排想減肥,又要食健康啲,咁啱屋企住得近大角咀,又叫the engine啦~健康選擇嚟講,佢價錢/味道都平衡得啱錯。今次叫咗土匪雞胸漢堡好香呀土匪味!漢堡用豆整,食落好健康,都明keto好難整到好好食,所以啲豆同包都仲有一段距離,但至少食落去唔突兀,雞胸慢煮,好軟好滑,食完好滿足~前菜係牛肋條salad牛肋條應該係air-fried?脆口但又唔係油炸嘅感覺,好清新,牛肉軟得嚟唔係鬆肉粉個種淋,有咬口,味道調味甜甜地,一口一舊,外脆內軟,食到停唔到口!低糖蜜桃梳打比較重代糖味,減肥嚟講有啲有氣甜甜地嘅野飲都算唔錯嘅~
土匪雞胸漢堡
前菜係牛肋條salad
低糖蜜桃梳打
比較重代糖味,減肥嚟講有啲有氣甜甜地嘅野飲都算唔錯嘅~
2023-07-21
外賣送餐
2023-07-01 415 瀏覽
香港食健康餐選擇唔多,今次見到呢間價錢唔算貴就入嚟試吓~叫咗一個牛油果三文魚漢堡,跟餐加咗蜜桃梳打同腰果醬牛肉丸配沙律,埋單一百六十幾,keto嚟講價錢唔錯啦~環境位置比較少,大家買得應該都係外賣返屋企食好啲牛油果三文魚漢堡 - 包皮應該係用豆做,有啲乾硬,口感一般。入面嘅餡反而唔錯,牛油果三文魚本身都係唔會唔好食嘅配搭,再加上煙肉同生菜蕃茄,食得出佢只係落咗少少調味,每樣食材嘅味道都食得出,唔錯蜜桃梳打-少少甜味,蜜桃味就唔算好出,一般腰果醬牛肉丸沙律-呢個好食,炸過嘅肉丸外脆內軟,再加少少甜嘅醬,同埋好重牛肉味嘅肉丸,好食~值得一讚係佢哋用嘅都係環保餐具總體而言,啲嘢食都幾好食,有改進空間,但keto本身就難整,所以我都會推介大家去食,性價比都唔錯
香港食健康餐選擇唔多,今次見到呢間價錢唔算貴就入嚟試吓~
蜜桃梳打-少少甜味,蜜桃味就唔算好出,一般
值得一讚係佢哋用嘅都係環保餐具
牛油果三文魚生酮漢堡
腰果醬牛肉丸
2023-06-30
牛油果三文魚生酮漢堡
腰果醬牛肉丸
因為減肥關係,所以我自己都奉行低碳飲食🥯之前都試過聲稱好好食嘅生酮bagel或者漢堡包,但係食過其實都好難食🍞今次喺大角咀發現一間低碳生酮飲食嘅漢堡包,就即刻去咗食🍔成間舖頭裝修嘅感覺係好future好有太空元素,入面仲喺度播緊Space Oddity🪐✨Starman 慢煮麻辣手撕豬Bagel$88估唔到佢嘅Bagel係生酮,但係比我之前食過嘅好食好多🙈手撕豬肉好惹味😋✨The Moon 金文畢芝士牛肉漢堡$128呢個好邪惡啊,係成舊金文畢芝士代替個包🧀最啱我呢啲芝士控食🧡✨黑豆天貝薯條$48天貝其實係一個好高蛋白質食物🍟想食炸薯條,但係又唔可以食咁高澱粉質可以選擇天貝🍀如果就咁食會有少少苦苦地,但係點埋蕃茄汁就真係好食過薯條🤭✨低糖檸檬梳打$28比起出面飲品真係低糖,因為實際上淨係飲到檸檬味🤣不過對於低碳飲食人士來講應該覺得冇問題🍋咁啱見到佢有全新會員計劃,就咁參加已經有迎新禮物,買$500就送$1500現金券或者產品好抵🙈📍 the Engine地址: 大角咀嘉善街18號利奧坊地下G702號舖靚景指數:💛💛💛💛好食指數:💛💛💛💛💛抵食指數:💛💛💛💛

✨Starman 慢煮麻辣手撕豬Bagel$88

地址: 大角咀嘉善街18號利奧坊地下G702號舖

靚景指數:💛💛💛💛
好食指數:💛💛💛💛💛
抵食指數:💛💛💛💛
經常探店偶爾也會有想減肥的心😂這次就去試一家標榜生酮飲食的漢堡店!店內空間不大座位也不多,主要做外賣為主裝修很有太空艙感覺,銀色的牆身和太空引擎做裝飾 🍔慢煮美國自然豬柳漢堡(黑豆天貝包) $88豬柳煮的時間過長,口感乾身,配上黑豆而製的天貝包乾上加乾,並不推薦🍔金文畢芝士牛肉漢堡 $118三個漢堡之中最易令人接受,包用了金文畢厚芝士代替,牛肉亦跟外面的漢堡店味道相似,份量十足很有飽腹感又好吃👍🏻🍔煙三文魚牛油果生酮漢堡(黃豆天貝包) $98煙三文魚跟牛油果味道很搭,但可能本人吃不慣豆類製成的天貝包,略嫌乾身😂
經常探店偶爾也會有想減肥的心😂
這次就去試一家標榜生酮飲食的漢堡店!
店內空間不大座位也不多,主要做外賣為主
裝修很有太空艙感覺,銀色的牆身和太空引擎做裝飾
🍔慢煮美國自然豬柳漢堡(黑豆天貝包) $88
🍔金文畢芝士牛肉漢堡 $118
🍔煙三文魚牛油果生酮漢堡(黃豆天貝包) $98
2023-03-12
  • 金文畢芝士牛肉漢堡
2023-04-17 366 瀏覽
我最近去左奧運站附近嘅The Engine,佢係主打外賣,餐廳都有少量座位可以坐低食。餐廳以engine為主題,係入面坐低食一直聽到引擎聲都幾過癮。我叫左天貝雞肉漢堡同天貝薯條,作為鍾意食天貝嘅人黎講好滿足啊。天貝雞肉漢堡用雞胸,雞胸肉質意外地非常嫩滑,配上用天貝整嘅「麵包」,味道非常美味。天貝薯條外層酥脆,內裡軟嫩有豆味,令天貝更加容易入口。佢每樣食物都有表明macros,好適合減肥人士或者生酮人士去食。

2023-04-05 217 瀏覽
太好吃太好吃勁好吃你未吃過這般層次鮮明 味道香濃 口感綿滑豐厚的生酮蛋糕比想像中更好吃 不一般的低調芝士蛋糕你今日食左未呀?裡面還有一層麻糬狀的也是合在下口味的食品食完後都要半小時了口腔裡依然徘徊著芝士的香味本來懶懶不想打食評的在下忍不住要上來打兩句好的東西必須要分享必須要讚揚店位於利奧坊地下方向白痴地圖智障的我找了一陣子才找到但其實位置也不難找的相信正常人都會輕鬆到達這裡除了芝士蛋糕還有漢堡 有飯 有沙律不管是早餐 午餐 還是晚餐 都能選擇要健康要飽肚怎可以沒生酮從現在起讓自己變得更好吧
太好吃太好吃勁好吃
你未吃過這般層次鮮明
味道香濃 口感綿滑豐厚的生酮蛋糕
比想像中更好吃
不一般的低調芝士蛋糕
你今日食左未呀?

裡面還有一層麻糬狀的

要健康要飽肚
怎可以沒生酮
從現在起讓自己變得更好吧
2023-02-26 233 瀏覽
呢期試行緊生酮飲食 多數都係屋企準備嘢食 因為始終好難知道外食嘅ingredients 好容易會脫酮 不過有次聽朋友介紹 原來有Keto Friendly嘅餐廳 咁梗係要即刻去試下啦 位於大角咀嘅⭐️the Engine⭐️一啲都唔難搵 店內設計係太空科幻feel 入去見到個menu即時心心眼😍 因為標明哂每款食品嘅營養成份 無論係生酮定低碳飲食緊 跟住叫嘢食都冇咁易爆標啦👍🏻 今次就試咗以下嘅食品✨Galaxy Guardian煙三文魚牛油果🥑生酮漢堡漢堡包嘅外皮係用黃豆天貝做架!食落又唔太硬喎 中間夾左好多蔬菜 成個漢堡食落好清新 一啲都唔油膩✨No Rules - 任你點比薩🍕+Parma Ham用自製嘅生酮麵團整成嘅餅底 加埋茄醬芝士同另加Parma Ham 真係好似食緊真嘅比薩呀✨天貝薯條 + 生酮松露蛋黃醬呢款真係必試 因為好香脆 食落有少少薯香味 同加埋松露醬好正✨生酮忌廉湯蔬菜忌廉湯 冇草青味又唔膩 飲多幾啖都唔怕✨檸檬梳打(低糖)超低糖又有少少甜甜地 解渴之選入面嘅staff都好nice 嘢食又Keto Friendly 下次揸車經過可以試吓takeaway返車食😋

今次就試咗以下嘅食品

✨Galaxy Guardian煙三文魚牛油果🥑生酮漢堡

✨No Rules - 任你點比薩🍕+Parma Ham

✨天貝薯條 + 生酮松露蛋黃醬

✨生酮忌廉湯
蔬菜忌廉湯 冇草青味又唔膩 飲多幾啖都唔怕

✨檸檬梳打(低糖)
超低糖又有少少甜甜地 解渴之選

• 天貝薯條
  • 煙三文魚牛油果生酮漢堡
2023-02-20 210 瀏覽
黎到呢到經過店門口見到店舖設計好特別,舖頭係一間生酮飲食嘅餐廳🤭我未試過就決定試下啦金文畢芝士牛肉漢堡~呢個漢堡係用兩塊芝士夾住塊牛肉,大量嘅菜,蕃茄,洋蔥,令我印象深刻係芝士,熱過芝士🧀有半溶既口感土匪雞漢堡黃豆天貝包~用黃豆天貝包住大量嘅紅蘿蔔,菜,芝士,蔥,以土匪雞做餡料都幾特別口感鬆軟😋土匪雞味道比出面既輕偏健康天貝薯條🍟天貝屬於豆類嘅食物,係健身界、減醣族和素食界都大受歡迎👏店將天貝整成薯條,罪惡感即刻大減炸牛腩配合桃及意大利黑醋~好特別第一次試,牛腩炸得微焦香再配醋汁食曰式燒豬腩肉配紫薑~豬腩肉好多脂肪,聽講生酮飲食就會食到好多油😗未fc,所以可以夾住紫薑食,減輕油膩感,豬腩肉肉質乾身對我黎講真係新嘗試,睇返張張收據,原來有寫食物卡路里😝乜嘢都唔知唔想睇

2023-02-10 144 瀏覽
裝修原完符合咗間鋪名嘅主題,好有太空科幻feel 👾食開KETO嘅朋友不訪黎the engine 試下佢哋啲burger 絕對比到驚喜你 😎而且價錢合理 唔想諗食咩,唔想自己prep 都可以黎依到食下 😉有少量位可以坐係到食外賣🥡都得 🧡依次都同友人叫咗兩個”包”Green Planet 生菜包牛肉法式軟芝士漢堡 98Space Oddity 大啡菇生酮素漢堡 黃豆天貝包 88煙三文魚忌廉芝士玉子燒 28,拿去焗一焗好味😋🍋檸檬梳打(低糖)22

裝修原完符合咗間鋪名嘅主題,好有太空科幻feel 👾
絕對比到驚喜你 😎
而且價錢合理
唔想諗食咩,唔想自己prep 都可以黎依到食下 😉
有少量位可以坐係到食
外賣🥡都得 🧡
依次都同友人叫咗兩個”包”

Green Planet 生菜包牛肉法式軟芝士漢堡 98

煙三文魚忌廉芝士玉子燒 28,拿去焗一焗好味😋

🍋檸檬梳打(低糖)22
2023-02-06 147 瀏覽
雖然我本人並不是生酮飲食的人,但是看見主打健康的餐餐廳,而且Menu還附上Macros真的令我不能卻步,要跑來這家以太空/Marvel為主題的餐廳🔺The Moon$118❅ 第一款主打以Camembert cheese代替麵包,第一個感覺可能會覺得超級漏 - 沒想到第一口咬下去的時候完全沒有覺得整個口都是油/肥膩的感覺牛肉patty雖然不是其他burger place那麼meaty,但是牛肉味道也濃Camembert cheese的半流心狀的口感很棒,而且味道跟牛肉很配,不會太鹹以致於搶了牛肉的味道,反而其creaminess更好襯托出牛肉的口感雖然整體的口感會沒有那麼豐富,不過配搭來說非常新穎令人驚喜❕我建議大家用店家提供的手套,一定不會後悔的🔺Major Tom (Chicken Breast)$78+$16轉黑豆天貝包❅ 雞胸肉煎得很香又不會乾,肉質還是嫩滑多汁,味道上調味也不錯包體我選擇了黑豆天貝,吃起來多了一分黑豆獨有的味道,相信並不是很多人能接受;如果是天貝初階者建議以普通天貝開始天貝剪過之後帶微微的黃豆香,跟雞肉互相配合又不會完全搶掉味道畫龍點睛的酸薑非常重要,令天貝的

🔺The Moon

雖然整體的口感會沒有那麼豐富,不過配搭來說非常新穎令人驚喜

❕我建議大家用店家提供的手套,一定不會後悔的

🔺Major Tom (Chicken Breast)
+$16轉黑豆天貝包

畫龍點睛的酸薑非常重要,令天貝的「香」味沒有那麼突出,並以酸酸的味道降低整顆漢堡的heaviness
如果照燒醬多一些些味道應該會更豐富

🔺Fried Meatball
+$32 as a set

❅ 肉丸經常吃,不過炸牛肉球真的是第一次
沒有想到這個煮法也很好吃喔,炸過之後外皮酥脆也多了一分油香
裡面的肉汁滿滿,牛肉味濃也不會太過乾

🔺Groot Fingers
+$32 as a set

❅ 原味天貝炸過之後超級好吃,豆香味沒有那麼重反而多了一分油香
切成細條非常香脆
不過感覺跟番茄醬不是最搭,建議可以選擇aioli會更香

🥤Peach Oolong Soda
🥤Lemonade

低糖飲料用罐頭包裝非常可愛,兩款都是低糖配方所以味道比較淡
十分有心思的連冰塊都是用調味的水製成,不用怕冰溶掉令味道減淡
2023-02-04 167 瀏覽
Make Your Own Low Carbs Keto Rice Bowlbase我揀咗椰菜花🥦佢有輕輕調過味,所以口感唔會太過單調。🔥西式炸牛腩+10,自家製黃豆天貝,❤會切成細細粒嘅脆脆。.Green Planet 生菜包牛肉法式軟芝士漢堡生菜、牛肉、芝士、番茄、黃瓜、紅洋蔥、酸菜、培根Protein:49.2g; Fat:43g; Carbs:3.1g; Cal 598係生酮人士嘅福音,🍔因為佢可以將漢堡包轉成生菜。🥩自家製漢堡扒,仲可以食到厚厚嘅金文畢芝士,真係好正。.001 + $24自家製高蛋日能量飲品杏仁奶、藍莓、核桃、有機植物蛋白粉Protein:11.1g; Fat:7.9g; Carbs:3.6g; Cal:96.3高蛋白,🥰又低脂真係幾正。加入藍莓🫐,而且都有核桃嘅口感。飲完飽腹感都幾強,比平時飲開嘅奶昔更勝一籌😍.第一次去,睇菜單真係好多種揀,好多謝店員一直耐心解答~

Green Planet 生菜包牛肉法式軟芝士漢堡
生菜、牛肉、芝士、番茄、黃瓜、紅洋蔥、酸菜、培根

001 + $24自家製高蛋日能量飲品
杏仁奶、藍莓、核桃、有機植物蛋白粉

第一次去,睇菜單真係好多種揀,好多謝店員一直耐心解答~
2023-02-04 116 瀏覽
喜歡生酮飲食,怕肥又需要健身,又想吃到豐富口感美食的朋友,一定要來大角嘴呢間the engine.之前來過幾次,主要來食漢堡包,呢度漢堡包的特色之處就係融入了生酮文化,簡單點了一份金文畢芝士牛肉漢堡,這個不是普通的牛肉漢堡,漢堡包的皮是用金文畢芝士,是一種軟呼呼的一種芝士,而且每一份食品都會寫清楚含有的protein, fat, carbs, calories, 岩曬健身減肥的朋友。再點了一杯低糖蜜桃烏龍梳打,不會太甜又能享受汽水的感覺,真的是不錯的選擇喔。這裡也是打卡餐廳,以太空為主題,歡迎大家來打卡喔。
這裡也是打卡餐廳,以太空為主題,歡迎大家來打卡喔。
2022-11-28
5 分鐘 (堂食)
大角咀一向多美食~這次介紹的餐廳主打生酮餐單,原來生銅不用走包皮也有burger 吃? ! 🍔餐廳點子多多,為keto 設計了很多款美食,不吃澱粉也可以有不同選擇(*ˉ︶ˉ*)! 有蓋飯、burger、pizza、沙律🥗、薯條🍟等等。作為burger 控,我們試了兩款(*ˉ︶ˉ*)感覺有驚喜! 我們點了:Starman 慢煮燒豬腩肉漢堡 黃豆天貝包 $78以黃豆天貝代替麵包🥯,老實說,和麵包鬆軟,香滑的口感是完全不同的! 黃豆天貝很軟糯,最重要的是更有營養(*ˉ︶ˉ*)夾住厚厚的慢煮豬腩肉,很正ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪腩肉調味出色,有肉汁,油脂在口腔爆開(≧∇≦)邪惡得不得了,但是加入了生菜🥬、蘿蔔絲等,整體感覺更加清新,份量十足! I Am Groot 田園純素漢堡 配 自家製生酮貝果 🥯$88(+$32) 升級套餐這個burger 轉了自家製生酮貝果,夾著大量生菜🥬、大啡菇🍄、黃椒等超多蔬菜,漢堡很足料,味道清新健康,口感豐富有層次(≧∇≦)加了$32升級為套餐,有半份厲嘴豆天貝薯條🍟~雖然沒有薯仔🥔做的薯條那麼香脆,但勝在能過足口癮(*ˉ︶ˉ*)天貝又健康,即使經過油炸也不會感到太邪

我們點了:
Starman 慢煮燒豬腩肉漢堡 黃豆天貝包 $78

加了$32升級為套餐,有半份厲嘴豆天貝薯條🍟~雖然沒有薯仔🥔做的薯條那麼香脆,但勝在能過足口癮(*ˉ︶ˉ*)天貝又健康,即使經過油炸也不會感到太邪惡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

蜜桃烏龍梳打
低糖又開胃,不會死甜,而且誠意十足,內有用烏龍梳打設成的冰塊,不會因為冰塊溶解而溝淡了口味。

🍋檸檬梳打 $22
味道清爽,而且梳打水很夠氣,很過癮!

總括來話,keto 也可以有很多選擇! 味道也不一定差(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)