2023-01-08 95 瀏覽
見eatigo有折,一行四人便決定上來吃晚餐牛扒medium煮得剛剛好冇overcook,鎖住肉汁好Juicy。吞拿魚魚扒都真係第一次食,都幾特別薯條炸得好香。就這樣一行四人熱熱鬧鬧,吃了一餐好味的飯。
見eatigo有折,一行四人便決定上來吃晚餐

牛扒medium煮得剛剛好
冇overcook,鎖住肉汁好Juicy。
吞拿魚魚扒都真係第一次食,都幾特別

薯條炸得好香。
就這樣一行四人熱熱鬧鬧,吃了一餐好味的飯。
2023-01-07 188 瀏覽
一間經常幫襯嘅扒房餐廳,除咗牛扒之外,仲有好多唔同種類嘅食物,Openrice 訂座2人餐有7折優惠,A La Carte menu 8折優惠,好抵食。今次直接揀咗2人餐,有齊餐湯、小食、主菜同埋飲品。南瓜湯少許稠身,飲到清甜南瓜味道,冬天飲完好溫暖。香蒜蟹肉伴意大利青瓜蟹肉份量多,口感鮮甜,蓋滿咗少許酸味嘅意大利青瓜。燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉揀咗5成熟,火候燒得剛剛好,牛味濃郁,肉質軟嫩。香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽帶子大粒,鮮甜爽口,扁意粉吸收晒龍蝦汁嘅鮮味,非常讚👍🏻

南瓜湯
少許稠身,飲到清甜南瓜味道,冬天飲完好溫暖。

香蒜蟹肉伴意大利青瓜
蟹肉份量多,口感鮮甜,蓋滿咗少許酸味嘅意大利青瓜。

燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
揀咗5成熟,火候燒得剛剛好,牛味濃郁,肉質軟嫩。

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽
帶子大粒,鮮甜爽口,扁意粉吸收晒龍蝦汁嘅鮮味,非常讚👍🏻
2023-01-07
2023-01-05 92 瀏覽
銅鑼灣絕對唔怕無野餐😂今次西餐廳有做折扣 dinner set再去優惠😝😝湯- 有甘筍湯仲有薑既味🥕好特別❣️沙律-蟹肉沙律🦀仲有青瓜係底成件事好fresh🥒🥒🤪主菜-肉眼扒 不過就有少少燶邊😢不過個薯茸🥔有特色🥰 係有少少薯仔既口感配上黑松露😋即刻味道提升😝平時唔係好食薯茸都清哂🤣主菜-帶子意粉🍝有加魚子 增加口感😋不過食得最後味道就咸左d🥲甜品- tiramisu 開頭一食唔小心噴哂咖啡粉出尼😂😂味道係唔溜💗😚甜品-朱古力🍫蛋糕🍰 唔會話太甜又岩岩好😝飲品就set無包既 不過cocktail買一送一 同朋友就可以chill反杯喇🥂🥂The Grill Room - CWB
銅鑼灣絕對唔怕無野餐😂

平時唔係好食薯茸都清哂🤣

甜品-朱古力🍫蛋糕🍰 唔會話太甜又岩岩好😝

The Grill Room - CWB
2023-01-04 96 瀏覽
The Grill Room一直人氣指數極高,食物質素有保證,朋友生日決定揀呢間餐廳慶祝🥳好彩我一早經sevenrooms book枱,訂好位🧏🏻‍♀️去到餐廳,全場滿座!✨ 而且我經sevenrooms book枱,更可享有折扣優惠✨餐廳係樓上扒房,裝修主要用綠色為主,給人清新感覺,環境燈光不會太昏暗。♡三文魚他他配香草乳酪汁 $138三文魚粒混合香草乳酪醬汁,配上流心溫泉蛋,連香脆多士一齊食,口感豐富。♡燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 $36812oz美國安格斯西冷牛扒,牛味濃郁,肉質嫰滑,脂肪比例均勻,配合主廚剛好的五成熟技術,這性價比實在太高。醬汁提供兩款燒汁/香草醬油好像蔥油汁,帶點鹹香味。♡ 78%朱古力心太軟 $88朱古力味濃郁,又不太甜,流心效果一流😋配上雪糕球,一冷一熱,層次豐富。♡ Tropical punch $68♡ Strawberry lover $682杯色彩繽紛的果香mocktails,打破冬日沉悶的氣氛,絕對誠意推介👍🏻

♡三文魚他他配香草乳酪汁 $138

• 8安士肉眼扒配薯角蔬菜
  • 燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉
  • 三文魚他他配香草乳酪汁
2022-12-31 64 瀏覽
捕捉聖誕嘅尾巴,同朋友去食吓西餐,見到依間餐廳都好闊落,而且座無虛席,同朋友被安排坐喺高台,分別嗌咗沙律,主菜同埋,甜品。叫咗巴馬火腿温泉蛋配黑松露荀沙律,餐廳將放上黑松露片嘅流心溫泉蛋比巴馬火腿包住,再鋪在露荀上,黑松露非常多,一上枱已經離遠聞到陣香味,令本身味道偏平淡的溫泉蛋及露荀帶來不平凡。露荀鮮嫩可口,巴馬火腿亦非常大塊,而且油脂分布平均,不會太肥或太乾,同時充滿甘香和咸香,同温泉蛋和露荀相得益彰,濃郁嘅蛋黃味亦非常之夾。主菜方面,紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉嘅羊膝生熟度剛剛好,切開已經香氣四溢,同時露出粉紅嫩滑的羊膝肉。羊肉的肉質鮮嫩多汁,同時非常腍,一次已經好容易將肉同骨分離,很容易就可以咬開,甚至有入口即溶的感覺。黑松露蓉配搭上羊肉,令羊肉的香味更濃更有層次,而且羊肉都唔算好重羊羶味,怕羊羶嘅朋友都可以食到,薯蓉creamy而且黑松露都好足。另外,隨碟附上一個烤大蒜,大蒜香甜軟腍,亦都唔會食到成口都係蒜頭嘅辣,亦可配羊肉一起食用。慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米嘅魚肉顏色粉嫩,三文魚肉質鮮甜嫩滑,一切就見到魚肉嘅紋路,同時香草乳酪汁亦不會油膩,入口後有三文魚的甘香味,

慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米嘅魚肉顏色粉嫩,三文魚肉質鮮甜嫩滑,一切就見到魚肉嘅紋路,同時香草乳酪汁亦不會油膩,入口後有三文魚的甘香味,配上有同紅椒同青椒一齊炒嘅小麥米,令到成個小麥米好有爽脆嘅口感,吸收到醬汁嘅味道,整碟菜感覺很清爽健康。

甜品叫咗朱古力心太軟,食依個要等得比較耐時間,所以要預早落單。心太軟內裏隱藏着就是熱乎乎的朱古力醬,一篤穿外皮,朱古力醬就好似火山熔岩咁流出來。朱古力醬份量不少,而且更不是只有一股死甜,餐廳採用高濃度的朱古力,因此食落去有朱古力豆的甘香味同濃滑。水果鮮甜,心太軟配上雪糕球,冰火兩重奏,亦可以減少朱古力嘅膩,口感剛剛好。

埋單嘅時候,店員話如果經Sevenrooms網站訂枱,會有折扣優惠,下次再同朋友去食就會試吓。
2022-12-29
2022-12-30 79 瀏覽
迎合返聖誕佳節,當然要食西餐啦🤪見到the grill room嘅Menu好多嘢都好啱食仲要如果經sevenrooms book枱可以有折扣優惠無懸念決定要嚟呢度食返餐好嘅🙆🏻‍♀️去餐廳之前已經做咗功課,諗好食啲咩我哋嘅前菜⬇️新鮮黑松露巴馬火腿配蘆筍溫泉蛋沙律一上枱,隔住口罩都聞到好香嘅黑松露味用咗Parma Ham圍住溫泉蛋,賣相好似一朵花吉開粒溫泉蛋,令啲蛋漿同蘆筍融合用Parma Han夾住啲沾滿蛋汁嘅蘆筍同黑松露一齊食,口感好豐富幾樣食材互相配合,唔會搶咗大家嘅味成為我哋呢餐飯完美嘅starter🤍呢度有其他西餐廳唔係成日有嘅羊膝同煎呑拿魚扒順理成章佢哋就係我哋今晚嘅main course⬇️紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉唔係間間西餐都有整羊就算有都多數只係得羊扒呢度有羊膝叫,所以一定要試吓又係聞都已經聞到好香🤭羊膝煮到骨肉分離,但又唔會過熟好易切開,燒烤汁完全滲透整舊羊膝覺得完全無揀錯😚😚當然亦都唔可以忽視佢嘅配菜,一啲都唔馬虎對我來講嗰粒蒜頭非常吸睛以前有朋友整過烤蒜頭,試過之後一試難忘烤過嘅蒜頭,會令蒜嘅甜味出晒嚟所以唔使擔心,食完個口會有一陣蒜味嘅問題配菜嘅呢粒蒜頭,
迎合返聖誕佳節,當然要食西餐啦🤪
見到the grill room嘅Menu好多嘢都好啱食
仲要如果經sevenrooms book枱
可以有折扣優惠
無懸念決定要嚟呢度食返餐好嘅🙆🏻‍♀️

去餐廳之前已經做咗功課,諗好食啲咩
我哋嘅前菜
⬇️新鮮黑松露巴馬火腿配蘆筍溫泉蛋沙律

新鮮黑松露巴馬火腿配蘆筍溫泉蛋沙律

一上枱,隔住口罩都聞到好香嘅黑松露味
用咗Parma Ham圍住溫泉蛋,賣相好似一朵花
吉開粒溫泉蛋,令啲蛋漿同蘆筍融合
用Parma Han夾住啲沾滿蛋汁嘅蘆筍
同黑松露一齊食,口感好豐富
幾樣食材互相配合,唔會搶咗大家嘅味
成為我哋呢餐飯完美嘅starter🤍

呢度有其他西餐廳唔係成日有嘅羊膝同煎呑拿魚扒
順理成章佢哋就係我哋今晚嘅main course
⬇️紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉

唔係間間西餐都有整羊
就算有都多數只係得羊扒
呢度有羊膝叫,所以一定要試吓
又係聞都已經聞到好香🤭
羊膝煮到骨肉分離,但又唔會過熟
好易切開,燒烤汁完全滲透整舊羊膝
覺得完全無揀錯😚😚
當然亦都唔可以忽視佢嘅配菜,一啲都唔馬虎
對我來講嗰粒蒜頭非常吸睛
以前有朋友整過烤蒜頭,試過之後一試難忘
烤過嘅蒜頭,會令蒜嘅甜味出晒嚟
所以唔使擔心,食完個口會有一陣蒜味嘅問題
配菜嘅呢粒蒜頭,你叫我食10粒都可以🤪
墊底嘅薯蓉,亦都好幼滑
成個dish無嘢挑剔😋😋

⬇️鐵板燒汁烤吞拿魚扒配蒜蓉銀魚椰菜花

鐵板燒汁烤吞拿魚扒配蒜蓉銀魚椰菜花

之前食過一次朋友整嘅呑拿魚扒,好想再食返
煎過嘅吞拿魚,其實外表有啲似牛扒
兩面輕輕煎熟,中間嘅肉保持半生嘅狀態
一定要係一件高質嘅吞拿魚扒先至可以做到
終於喺呢度可以再食多次🥹
塊吞拿魚扒真係好厚身
外面煎香咗入面仲係好軟熟
一咬落去,我覺得自己上咗天堂😂
店員仲幫我灑咗少少黑胡椒喺面,增加塊扒嘅風味
椰菜花有輕輕煎過,成個菜嘅配搭都一絲不苟
喺碟面以為用嚟裝飾嘅黑色醬
原來係好有鹹香味,同魚扒一齊食簡直係prefect match

我哋仲叫咗兩杯Mocktails

⬇️ Tropical punch
Tropical  Punch

入面有: pineapple juice, fresh melon puree, passion fruit puree, fresh raspberries, black tea
成杯飲品好fresh,層次豐富,好好飲

⬇️ Strawberry lover
Strawberry Lover

入面有: Monin strawberry puree, fresh strawberries, cranberry juice, dash of lemon, ginger ale
呢杯唔會太甜,滿滿嘅士多啤梨味,好鐘意

🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼🫰🏼
成餐飯都好滿意,餐廳環境舒服
好適合朋友聚會食飯飲返兩杯
員工都好有禮貌,仲會嚟問吓你啲嘢啱唔啱食
餐牌仲有好多嘢都想試,意粉甜品都好想食
一定會再encoure!!!!🥳🥳🥳🥳
2022-12-28
Tropical  Punch
Strawberry Lover
前排天氣好凍,仲成日都落雨,所以都好耐冇出街約朋友。上兩個星期朋友話想食The Grill Room 鋸扒,加上經sevenrooms book 枱可以享有折扣優惠,於是決定出關食好野~ 😆我地去到銅鑼灣The L. Square 既5樓,一出lift 就見到餐廳既窗口貼住Merry Christmas,即刻覺得好有氣氛~ 餐廳門口擺左幾份menu,供客人細閱。餐廳同兩年前一樣,依然走西方簡約風,除左卡位、普通二人餐桌之外,靠近牆邊仲有幾張高枱,好適合品酒暢談🍷餐廳設計既餐牌都冇咩改變,都係一張餐牌係dinner set,一張牌係飲品,仲有一張大大張既餐紙俾客人散點菜式~ 食物種類包括餐湯、頭盤、主菜同埋甜品等等。至於飲品方面,佢地有乳酪、沙冰、酒精飲料,任君選擇。我同朋友都想走健康路線,所以最後決定點兩道主菜,感覺份量岩岩好。16 oz 安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 $428我地點左七成熟既燒安格斯肉眼排😍🥩炭燒過既牛排香氣撲鼻,外面燒至啡色,帶有網燒既痕跡。牛排旁邊有黑松露薯蓉同埋兩個特別嘅醬汁,一款係燒牛肉汁,另一款係我超中意嘅Pesto 🌿牛肉有好多部位都可以製成美味嘅牛扒,當中R

16 oz 安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 $428

牛肉有好多部位都可以製成美味嘅牛扒,當中Rib Eye上面既牛肉最能呈現一隻牛既牛肉品質。呢塊重量級嘅美國燒安格斯肉眼排內部真係充滿肉汁,食落一啲都唔韌,肉質非常嫩滑 👍🏼

牛排帶點油脂同埋香軟既牛筋,佢既口感層次比一般既牛排更豐富,我地都覺得佢好juicy 好細嫩。

廚師控制火候既能力非凡,我地邊食邊切,品嚐左一段時間,仍然可以見到內裏粉嫩嘅牛肉 👍🏼

松露薯蓉不但香滑味美,仲可以幫助清一清口腔既油膩感,咁食客就可以慢慢細味呢塊燒肉眼排。薯蓉表面有少許蔥花,食落更香口。

Seared scallop linguine $208

網燒牛排登場冇幾耐,我地點既帶子意粉都新鮮出爐~ 帶子龍蝦汁扁意粉🍝🦞係我每次去西餐廳必點既菜式,除左因為佢既賣相吸引之外,每一種食材都好岩我心水 😋

意粉面頭鋪上三粒香煎過既北海道帶子,中間放左一撮彈牙嘅三文魚籽,再加上濃厚嘅龍蝦忌廉汁,絕對稱得上鮮味十足🍝

帶子表面煎成金黃色,鮮嫩香口~ Linguine係我其中一種最喜歡既意粉,我中意佢獨有扁扁既外觀、厚實既口感同埋能夠掛滿醬汁既特性 🍝

總括而言,餐廳既氣氛同食物質素都好好。個人覺得The Grill Room 炭燒牛排既質素可以媲美酒店扒房既牛排,都係咁juicy 咁重牛肉味。我同朋友都渡過左一個愉快既晚上,我地都約定要再次造訪👍🏼
2022-12-13
  • 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
  • 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽
位於銅鑼灣The L. Square的樓上西餐,𨋢門一開已感受到濃濃的聖誕氛圍,雖然我們來訪的時候還有一星期才到聖誕節,但餐廳已有聖誕佈置,使我們能提早感受聖誕呀我們原先訂了8點,但因路途上有意外發生,令我們遲了到達,幸好店員態度非常友好,很快幫我們安排到座位,且在用餐途中亦貼心詢問我們菜式合不合胃口,真是值得一讚!餐牌菜式非常之多,看得我們眼花撩亂,每一道菜都想點來一試。奈何我們只有兩個人,所以就點了兩份主食🥢慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米 $268🥢燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 $368🥢、兩杯cocktails🥢APPLE HIGHBALL $88🥢PEACH DIRTY LEMONADE $88🥢、兩份甜品🥢78% 朱古力心太軟 $88🥢是日甜品 (抹茶布朗尼)$78🥢🥢慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米 SLOW COOKED SALMON $268🥢- 本身好怕食三文魚會好腥,但這份三文魚烹調得好好,一點都沒有腥味- 香草乳酪汁調味好夾三文魚,甜甜的亦十分之香- 小麥米是健康之選,配上三文魚一齊食令味道及口感都更昇華🥢燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 US ANGUS SIRL

- 香草乳酪汁調味好夾三文魚,甜甜的亦十分之香

- 小麥米是健康之選,配上三文魚一齊食令味道及口感都更昇華

慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米

🥢燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 US ANGUS SIRLOIN (12oz) $368🥢

- 牛扒軟嫰多汁,五成熟剛剛好,又無血水流出

- 醬汁有兩款,綠色這款沾上牛扒好好食,有種類似蔥油雞的感覺,增添了咸香味

燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉

🥢78% 朱古力心太軟 78% DARK CHOCOLATE FONDANT $88🥢

- 朱古力味超級濃郁,又不會太甜

- 流心效果一流,非常適合打卡

78% 朱古力心太軟

🥢是日甜品 (抹茶布朗尼)CHEF'S SPECIAL DESSERT OF THE DAY(MATCHA BROWNIE) $78🥢

- 口感似曲奇鬆脆,又像蛋糕軟綿、濕潤

- 第一次食抹茶味的布朗尼,感覺新鮮且味道異常配合,不會覺得奇怪

是日甜品 (抹茶布朗尼)

🥢APPLE HIGHBALL $88🥢
apple infused scotch whiskey, apple juice, soda, lemon juice, bitters

🥢PEACH DIRTY LEMONADE $88🥢
vodka, peach puree, rosemary syrup,
lime, lemonade

兩杯飲品都調製得十分精緻,難得的是沒有想像中苦澀,果味夠重

總括而言,餐廳不論主食、甜品、飲品、服務都很出色,我們二人晚餐結帳,每人$500左右,在銅鑼灣地段的西餐算中上價,不過提提如果經 sevenrooms book枱, 可享有折扣優惠!
2022-12-18
慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米
燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉
78% 朱古力心太軟
是日甜品 (抹茶布朗尼)
  • 78%朱古力心太軟
  • 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
  • 慢煮三文魚配香草乳酪汁
2022-12-28 54 瀏覽
朋友話經Sevenrooms book枱有折扣優惠,有著數自然不會放過~食物種類都算包羅萬有,雞牛羊豬魚,總有一款合適的。身邊總有一個吃不胖的人要求你陪她吃極邪惡的食物。就如這杯Nuts-Bout-Tella Shakekinder繽紛樂遇上Nutella,加上雲呢拿雪糕與牛奶,味道出奇地不算很甜,兩個share很剛好!北海道刺身帶子沙律刺身帶子切成極薄片,只加入黑松露點綴香氣,混合涌爽蔬菜,簡單而美味。黑松露薯條有點失望的薯條,炸得很脆,但黑松露存在感有點弱,還不如把茄汁換成黑松露沙律醬?香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽每枱必點的主菜,3件北海道帶子外皮煎得金黃,龍蝦汁掛力不錯,每條麵條都被包裹著,濃而不膩。香草燒羊架配烤蔬菜(半份)要了七成熟,外面帶微焦香,肉質鮮美幼嫩,骨位脂肪很香,很滿意!
朋友話經Sevenrooms book枱有折扣優惠,
有著數自然不會放過~
食物種類都算包羅萬有,雞牛羊豬魚,總有一款合適的。
身邊總有一個吃不胖的人要求你陪她吃極邪惡的食物。
就如這杯Nuts-Bout-Tella Shake
味道出奇地不算很甜,兩個share很剛好!
北海道刺身帶子沙律
刺身帶子切成極薄片,只加入黑松露點綴香氣,
混合涌爽蔬菜,簡單而美味。
黑松露薯條
有點失望的薯條,炸得很脆,但黑松露存在感有點弱,
還不如把茄汁換成黑松露沙律醬?
每枱必點的主菜,3件北海道帶子外皮煎得金黃,
龍蝦汁掛力不錯,每條麵條都被包裹著,濃而不膩。
香草燒羊架配烤蔬菜(半份)
要了七成熟,外面帶微焦香,肉質鮮美幼嫩,
骨位脂肪很香,很滿意!
2022-12-22 87 瀏覽
銅鑼灣有很多好味的餐廳,這間就是其中一間,而且價錢很合理,如果用 sevenrooms 訂枱仲有折扣優惠,所以今次帶朋友再來食。新鮮黑松露巴馬火腿配露筍溫泉蛋沙律,一片片的新鮮黑松露,非常清香,配合幼嫩的露筍及美味的巴馬火腿,味道剛剛好。廣島蠔芝士煙肉蘑菇薯仔批,好新鮮的蠔及軟綿綿的薯仔片沾滿香濃的芝士煙肉蘑菇汁,非常冶味,好好味。燒澳洲帶骨豬扒配香矛芥末籽忌廉汁,豬扒燒得香噴噴,但肉質非常嫩滑,再配合特別醬汁,味道很好。另外還有 cranberry 及 ginger ale ,一杯濃香的葡萄味,一杯清香的薑味,非常好飲。

2022-12-22 270 瀏覽
🥢香草燒羊假配烤蔬菜🍴($298/half)🐑賣相滿分,味道都滿分。羊架大約五成熟,外面啡色,裏面都仲係粉紅色。羊肉香得來唔會好羊so味,加埋焗蒜頭一齊食令到味度更加有層次。🤤🥢香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚子🍴($208)帶子煎嘅時間啱啱好,食落唔會太老,都幾厚身,有肉地,加埋三文魚子一齊食,三文魚子嘅鹹味吊出帶子嘅鮮味。意粉軟硬適中,彈牙,掛到濃郁嘅龍蝦汁。😋🥄是日餐湯🍵($58)香濃忌廉蘑菇湯,蘑菇味好重,上面仲加咗幾滴黑松露,簡直係錦上添花。😃🍹virgin berry mojito🍸($68)好Refreshing嘅非酒精飲品,除咗有Mojito一定落嘅薄荷葉,檸檬汁同埋梳打之外,佢仲落咗士多啤梨同紅桑子puree,飲洛酸酸甜甜,仲可以解漏。👍🍫心太軟🧁($88)熱辣辣嘅心太軟同埋凍冰冰嘅雪糕冰火交融。一切開個心太軟,入邊啲朱古力醬就即刻流出嚟。朱古力醬好香濃,加埋雲呢拿雪糕一齊食,好滿足。會encore!😍如果經 sevenrooms book枱仲有 7折添啊☺️☺️☺️

🥢香草燒羊假配烤蔬菜🍴($298/half)

🥢香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚子🍴($208)

🥄是日餐湯🍵($58)

🍹virgin berry mojito🍸($68)

🍫心太軟🧁($88)

2022-12-21 66 瀏覽
平時無野做會開下飲食app睇下有咩好西食見到e間餐廳book枱可享有折扣優惠於是就決定試下e間餐廳.💎$208 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽帶子煎得外脆內嫩,非常厚身,咬落去既有口感又鮮甜扁意粉彈牙有嚼勁,每一條都掛滿濃郁既龍蝦汁再拌埋充滿魚油香味既三文魚籽一齊食,令味道更加升華🥰🥰.💎$188 廣島蠔芝士煙肉蘑菇薯仔批每一樣食材係層層堆疊既,所以口感非常豐富表層是芝士,中層則夾有蘑菇、煙肉同廣島蠔廣島蠔肥美鮮甜,蘑菇既可以解左海鮮既膩,又令口感變得更有層次而最低層既薯仔片充份地吸收左芝士同鮮奶油,令薯仔變得非常creamy😍😍.💎$238 葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律雞皮燒得香脆,而且火候控制得岩岩好,保留左雞肉既肉汁,而且雞蛋嫩滑而雞肉表面亦充滿惹味既香料及帶有少少辣味薯條則炸得非常香脆,外脆內軟食得出好香既薯仔味,而黑松露味亦會慢慢散發出黎若果覺得太膩,仲可以點下茄汁換下口味🤤🤤
平時無野做會開下飲食app睇下有咩好西食
見到e間餐廳book枱可享有折扣優惠
於是就決定試下e間餐廳

💎$208 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽

帶子煎得外脆內嫩,非常厚身,咬落去既有口感又鮮甜
扁意粉彈牙有嚼勁,每一條都掛滿濃郁既龍蝦汁
再拌埋充滿魚油香味既三文魚籽一齊食,令味道更加升華🥰🥰
💎$188 廣島蠔芝士煙肉蘑菇薯仔批

每一樣食材係層層堆疊既,所以口感非常豐富
表層是芝士,中層則夾有蘑菇、煙肉同廣島蠔
💎$238 葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律

而雞肉表面亦充滿惹味既香料及帶有少少辣味
薯條則炸得非常香脆,外脆內軟
食得出好香既薯仔味,而黑松露味亦會慢慢散發出黎
若果覺得太膩,仲可以點下茄汁換下口味🤤🤤
臨近聖誕節,飯局越來越多。上個週末就相約好耐無見既中學同學到銅鑼灣食飯。咁啱見到最近經Sevenrooms book 訂枱可享有折扣優惠,就book了The Grill Room。一入内餐廳節日氣氛濃厚,到處都喺聖誕彩帶;食飯途中都聽到唔少嘅聖誕歌曲,當日到訪仲見到有客人慶祝生日添。雖然知道餐廳牛肉更加有名,但由於我同朋友都不太好牛肉,所以點了其他肉類主菜。<新鮮黑松露巴馬火腿配露筍溫泉蛋沙律> $98黑松露香氣突出,配搭半流心溫泉蛋同埋鹹香巴馬火腿,口感豐富,凍露筍清脆爽口。<香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽> $208意粉彈牙掛汁,濃郁龍蝦汁mix充滿口感嘅三文魚籽,意粉共有三大粒帶子,厚身嫩滑。<葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律> $238燒春雞份量頗多,不夠某些位置肉質稍微有啲韌,但瑕不掩瑜,外皮香脆,食得出雞肉醃得入味,微微辣幾開胃。黑松露薯條長條厚身,外脆內軟。<78%朱古力心太軟> $88心太軟其貌不揚,切開流心效果非常明顯,心太軟擺咗一陣入面都仲係暖暖地,不過75%朱古力都喺偏甜,再苦啲會更好。
<新鮮黑松露巴馬火腿配露筍溫泉蛋沙律> $98
葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律
<78%朱古力心太軟> $88
78%朱古力心太軟
2022-12-20 60 瀏覽
同朋友慶生,去The Grill Room 係有保證既!之前去過尖沙咀都覺得值得再去,今次試埋佢銅鑼灣分店,感覺個氣氛都好好,呢間光猛啲,成個裝修氣氛都舒服,適合朋友聚會👯‍♀️叫左四樣野🤤🔼 黑松露薯條:新鮮脆脆,唔咸有淡淡黑松露味。叫完無耐有得食解下肚餓😋🔼 今餐重點:12安士紐西蘭肉眼扒上次都好難忘佢炭烤魚扒既味道,今次呢個炭烤牛更加不得了!我地叫左7成熟都唔會乾柴或者韌,肉眼扒多汁軟硬適中,炭烤味更帶出牛味既香 薯蓉係好香牛油&creamy, 配埋牛肉食好滿足🫶🏻🔼 好多汁&炭烤味做得好出色 🔼 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚子🍝帶子彈牙又大粒,燒到好香,配上掛滿龍蝦汁🦞三文魚籽既意粉,酸甜開胃。第二次食都覺得好味😛🔼 78%朱古力心太軟🍫朋友生日佢仲可以插支造型蠟燭俾你✨朱古力味濃,黑朱古力令比人印象甜到漏既心太軟改觀🫶🏻💭 總結:餐廳無論環境、食物都有質素。尤其grill 既食物炭烤味真係做得好出色,餐廳真係冇改錯名

叫左四樣野🤤

🔼 黑松露薯條:
新鮮脆脆,唔咸有淡淡黑松露味。叫完無耐有得食解下肚餓😋

🔼 今餐重點:12安士紐西蘭肉眼扒
薯蓉係好香牛油&creamy, 配埋牛肉食好滿足🫶🏻

🔼 好多汁&炭烤味做得好出色

🔼 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚子🍝
🔼 78%朱古力心太軟🍫
朋友生日佢仲可以插支造型蠟燭俾你✨
朱古力味濃,黑朱古力令比人印象甜到漏既心太軟改觀🫶🏻

臨近聖誕同好朋友一齊聚下~朋友搵到經訂座平台訂座有折!就去試試佢!三文魚他他配香草乳酪汁新解三文魚混合乳酪少少香草成香草乳酪汁醬配以溫泉蛋上,上面有少少魚子,放埋一齊放上香脆嘅多士,口感更豐富有層次✨北海道刺身帶子沙律🥗帶子薄薄一層鋪咗沙律醬上面,帶子非常鮮甜燒紐西蘭安格斯肉眼配黑松露薯蓉牛扒足足有12oz,廚師對火侯控制很好,牛味眼扒濃郁、烤得恰度好處,而且色澤均勻,呈粉紅色。另外黑松露薯蓉軟滑細緻,不得不讚餐廳配嘅羅勒油帶獨特香氣~Sides dishes 另外叫多咗一個忌廉牛油蒜香雜菌磨菇,奶油汁香濃稠身,雜菌鋪上酸種麵包味道更夾!

三文魚他他配香草乳酪汁

燒紐西蘭安格斯肉眼配黑松露薯蓉