THE HUNTER

打風後,和朋友到將軍澳海濱午膳。我們試了一間風格鮮明的地中海餐廳,令人印象深刻。餐廳以藍、白、金三色為主調,營造出時尚而高雅的氛圍。室內燈光柔和幽暗,主打精緻地中海菜餚,選料講究,更特別引入炭焗爐,為料理增添獨特的炭燒風味。龍蝦濃湯 (Lobster Bisque)湯質濃稠細膩,入口綿滑。煙燻鴨胸芝麻菜沙律 (Smoked Duck Breast Arugula)鴨胸經過煙燻處理,肉質柔軟中帶點緊實,鹹香得宜。搭配新鮮微辛的芝麻菜 (火箭菜) 和清爽醬汁,還有一片片的鮮橙,非常開胃。香煎海鱸魚 (Pan Seared Seabass)魚皮煎得金黃焦脆,魚肉雪白細嫩,飽滿多汁,火候控制得恰到好處。21天乾式熟成肉眼扒 (21 Days Dry-Aged Rib Eye) 我們 點選了五成熟,廚師僅以鹽和黑胡椒簡單調味,卻能完美引出牛肉的濃郁原味。牛扒外層烤至焦香脆殼,切開後內裡呈現完美的粉嫩色澤。肉質細嫩多汁,油花分布均勻,旁邊炸至金黃香脆的薯條也外皮酥脆。雲呢拿焦糖燉蛋 (Vanilla Crème Brûlée)表面一層薄脆的焦糖,敲開時發出清脆聲響,焦香四溢。底下的燉蛋口感極致柔滑

龍蝦濃湯 (Lobster Bisque)
湯質濃稠細膩,入口綿滑。

香煎海鱸魚 (Pan Seared Seabass)

表面一層薄脆的焦糖,敲開時發出清脆聲響,焦香四溢。底下的燉蛋口感極致柔滑細膩,雲呢拿(香草)的香氣自然芬芳。

餐廳不僅環境雅致舒適,更善用炭火技藝提升食材風味。想品嚐高質地中海風味與優質炭燒料理,這間餐廳絕對是值得一試的選擇。
📍Shop 11, G/F, Alto Residences, 29 Tong Yin Street, Tseung Kwan O 將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下11號舖---🍲 Soup of the DayA warm-up act that changes with the chef’s whims—always seasonal, always soul-soothing. Whether it's a creamy bisque or a clear consommé, each spoonful is like a gentle embrace.🍉 Watermelon and Feta Cheese SaladA vibrant medley of sweet, savory, and bitter. The juicy watermelon pairs magically with creamy feta, while endives and radicchio bring texture and a touch of bitterness. Finished with

---

🍲 Soup of the Day

A vibrant medley of sweet, savory, and bitter. The juicy watermelon pairs magically with creamy feta, while endives and radicchio bring texture and a touch of bitterness. Finished with crunchy hazelnuts and a drizzle of aged balsamic glaze, it’s a salad with a serious glow-up. 🌿🧀🥗

🐟 Bouillabaisse Fish
The Mediterranean sings through this seafood stew. Brimming with red mullet, mussels, calamari, and a shellfish-rich broth, every bite is kissed with the scent of saffron and sea breeze. Dip the crispy sourdough into that golden, velvety sauce and you’ll understand why this is a standout. 🦐🍞🌊

🥩 21 Days Dry-Aged AUS 36 South Ribeye M2
This one’s for the carnivores. A gorgeously marbled ribeye, aged to perfection for 21 days, served with golden fries and a decadent mushroom truffle cream sauce. It’s rich, robust, and unapologetically indulgent. 🍖🍄🍟

🍮 Vanilla Crème Brûlée
Simple, classic, flawless. A silken custard flecked with real vanilla beans, hidden beneath a glassy caramel shell that shatters on the tap. Sweet dreams are made of this. ✨🍬

---

The Hunter isn’t just about refined dining—it’s about elevated comfort. Whether you’re celebrating or simply treating yourself, this spot in Tseung Kwan O earns its place on your must-visit list. Come hungry, leave enchanted. 😌💫
Hot  Lemon  Tea
Ice  Milk  Tea
Soup  of  the  Day
Vanilla Crème Brûlée
Receipt
2025-06-30
5 分鐘 (堂食)
$254.1 (午餐)
Hot  Lemon  Tea
Ice  Milk  Tea
Soup  of  the  Day
Vanilla Crème Brûlée
Receipt
.我地叫左兩份SET LUNCH。頭盤叫左一個是日餐湯同一個凍蔬菜湯。先講餐湯,係蘑菇湯,十分creamy濃厚,而且啖啖都飲到好多蘑菇蓉,我地都飲到個碟好乾淨。😍凍蔬菜湯好特別,用左多款蔬菜攪拌而成,飲落比中式羅宋湯更清甜,而蕃茄亦令個湯酸酸甜甜好開胃!.主菜我地叫左Bouillabaisse Fish同Wet-Aged AUS 36 South Striploin M2。紅鯔魚燒得好香,但又保留到魚肉鮮嫩多汁。配埋地中海風味既蕃茄魚露湯汁,仲有煮得好嫩既魷魚仔同青口,十分惹味!個主菜仲配一塊酸種麵包,我地將包點一點湯汁食。牛扒叫左五成熟,廚師只係用鹽同黑椒簡單調味,就輕易吊出濃郁既牛肉味,而且煎到外脆內軟!牛扒經過wet aged真空處理,令牛扒保留到大量肉汁。另外牛扒都會配一份薯條同松露蘑菇醬。薯條炸得好香脆。松露蘑菇醬同平時松露醬有d唔同,呢度既松露醬比較濕,令到牛扒同薯條畫龍點睛,提升到風味但又唔會遮蓋牛肉本身既味道,兩者相輔相承。.最後黎到甜品,就係雲尼拿焦糖燉蛋,表面既焦糖好香脆,而入面燉蛋好軟滑,好出色。而且做到香港人對甜品既標準:唔太甜!平時食完西餐,好怕甜品係好重味或
我地叫左兩份SET LUNCH。
頭盤叫左一個是日餐湯同一個凍蔬菜湯。
蘑菇湯
蔬菜湯

Vanilla Crème Brûlé

平時食完西餐,好怕甜品係好重味或者太甜太膩,呢度既甜品一定唔會令你失望。
2025-06-23
蘑菇湯
蔬菜湯
Vanilla Crème Brûlé
  • Gazpacho
  • Mushroom  soup
2025-06-19 1026 瀏覽
將軍澳海旁一向有好多特色餐廳🍴,今次試左間地中海餐廳🍴,以藍、白、金色作爲主調,時尚高級,而且光線昏暗,亦有戶外座位,可以chill chill地咁飲翻兩杯🍻 野食係特色地中海菜,用料講究,亦引入左炭焗爐提供炭燒料理,全部都惹味香口🤤👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分) Hunter Garden 🥗 - $148 (好味指數:😍😍😍😍😍)第一次見有店員喺你面前撈沙律🥗,夠曬新鮮又有feel啲😜 材料超多,包括有雜菜沙律🥗、原種番茄🍅、紅石榴粒🔴、青瓜🥒、羅馬生菜🥬、蘿蔔、脆麵包🥖同歐芹🌿,清新爽口,酸甜多汁,而且有脆麵包🥖就更加香口,配埋個自家製薄荷醬🌱,夠曬refreshing又唔會好重草青味🌱,微酸開胃,暫時係食過最好食😋既沙律🥗👍🏻Crab Chitarra 🦀🍅🍝 - $198 (好味指數:😍😍😍😍🤩)蟹肉🦀份量好多,綿密多汁,味道鮮甜幾正🤤 而且有酸酸甜甜又味道芳香既番茄🍅同埋鮮味醇厚既甲殼海鮮醬,惹味香口又酸甜開胃🤤,配埋Chitarra (結他麵) 🎸🍝都幾得意,因為喺製作過程入面用到類似吉他琴弦既裁割器具切割麵團,所以有呢個名~ 有一定既粗度,口感煙韌幾掛汁😋Ribeye

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
Hunter Garden

Crab Chitarra

Ribeye M2+

Ribeye M2+ - $328 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
M2+肉眼扒🥩係用澳洲穀飼牛🦘🐮,再用左Josper烤架進行燒烤🔥,結合左木炭🪵🪨烤箱同埋烤架,有煙燻香味同焦香~ 裡面依然顏色粉嫩,牛味🐮香濃醇厚,肉質細嫩多汁,有適當既油香幾正🤤 旁邊就配左唔少炸到金黃色既薯條🍟,香脆綿密又香口~

Yakult Passion 🟤🥥🍊🍹 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
呢杯mocktail🍹係由yakult、熱情果🟤、椰子🥥、柚子🍊同氣泡水🫧調配而成,有幾香濃既果味,酸酸甜甜,清新開胃🤤

Fruit Punch 🍹 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
Fruit Punch🍹混合左多種生果既甜味,微酸又清爽,有菠蘿🍍同橙🍊既味道,亦有有刺激感既梳打水🫧,清爽refreshing

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
Hunter Garden
Crab Chitarra
Ribeye M2+
2025-06-19 808 瀏覽
今日同老公嚟到將軍澳海旁The Hunters西餐廳食午餐。餐廳與地中海風情為主題,環境相當舒適,面向將軍澳大橋,感覺好RelaxStarterSoup of the day南瓜濃湯,口感順滑,味道清甜Watermelon and Feta Cheese Salad 苦白菜、紅菊苣、榛子、陳年黑醋醬沙律菜新鮮爽嫩,好好的開胃菜MainsSpaghetti Bolognese經典慢煮肉醬意粉 配巴馬臣芝士碎經典慢煮肉醬意粉肉醬好掛汁,意粉彈牙好有質感Bouillabaisse Fish紅鯔魚、青口、魷魚、海鮮醬、藏紅花蛋黃醬、酸種麵包紅鯔魚夠鮮甜,配上新鮮爽口魷魚、青口,帶點微辣,惹味又開胃,酸種麵包煙靭有咬口DessertVanilla Crème Brule雲呢拿焦糖燉蛋雲呢拿焦糖布丁蛋香味濃,口感順滑,唔會太甜DrinkCappuccino 泡沫咖啡啡味香濃Latte鮮奶咖啡口感幼滑

Starter

Soup of the day
南瓜濃湯,口感順滑,味道清甜
苦白菜、紅菊苣、榛子、陳年黑醋醬
沙律菜新鮮爽嫩,好好的開胃菜

Mains

Spaghetti Bolognese
經典慢煮肉醬意粉 配巴馬臣芝士碎
經典慢煮肉醬意粉肉醬好掛汁,意粉彈牙好有質感

Bouillabaisse Fish
紅鯔魚、青口、魷魚、海鮮醬、藏紅花蛋黃醬、酸種麵包

Dessert

Vanilla Crème Brule
雲呢拿焦糖燉蛋
雲呢拿焦糖布丁蛋香味濃,口感順滑,唔會太甜

Drink

Cappuccino
泡沫咖啡啡味香濃

Latte
鮮奶咖啡口感幼滑
2025-06-18
6天前 0 瀏覽
Happy Friday ✨🌸食過幾次都好滿意既西餐廳🍴環境一流,食物質素都好好🫶🏻對住將軍澳跨灣大橋食野,今日仲要天氣好好,心情非常愉快~十分推薦大家試餐廳的21 Days Dry Aged 牛扒超級高質同好好食🥹餐廳的南瓜意大利飯都好好食,南瓜味幾濃,飯煮得軟硬適中,是不錯的~甜品crème brûlée 都有驚喜食客中有小朋友生日,餐廳職員齊齊捧個蛋糕出黎幫小朋友慶祝🎂Very sweet 🥰🥰
Happy Friday ✨🌸

食過幾次都好滿意既西餐廳🍴

十分推薦大家試餐廳的21 Days Dry Aged 牛扒
超級高質同好好食🥹
甜品crème brûlée 都有驚喜

食客中有小朋友生日,
餐廳職員齊齊捧個蛋糕出黎幫小朋友慶祝🎂
Very sweet 🥰🥰
2025-07-22 0 瀏覽
海旁有好幾間靚餐廳,今次第一次嚟呢間地中海style嘅餐廳試,叫咗夏日Menu$298一位。首先有一個凍蔬菜湯,非常清新亦都飲到蔬果嘅鮮甜味,不過個人都係慣咗飲熱湯😂然後前菜揀咗焗生蠔同埋香煎魷魚配蒜片、辣椒碎及特級初榨橄欖油魷魚仔,兩款都好好食,尤其是焗生蠔個菠菜牛油汁好濃郁Creamy,至於魷魚仔係辣辣地嘅汁十分開胃惹味。主菜叫咗兩款牛扒,烤澳洲hanger steak同烤澳洲安格斯牛肋排,配薯條。其中hanger steak較為出色,比較嫩同牛味更出。最後甜品以紅莓雪糕芝士蛋糕作結,蛋糕份量一啲都唔細,食到好飽好滿足。餐廳裝修環境都好靚有地中海風情,而且服務都好友善。

2025-07-22 0 瀏覽
開心果Cream Brûlée層次分明,頂層焦糖脆皮香脆且帶微苦,完美平衡甜度。燉蛋質地細滑綿密,入口即化,奶香濃郁且不膩。開心果味道突出,堅果香自然清甜,與焦糖的苦甜形成鮮明對比,提升整體口感層次。整體甜度適中,細膩中帶有微妙的香脆感,令味蕾獲得豐富享受。Topping上的紅桑子微酸,中和了開心果Cream Brûlée的甜味,令開心果Cream Brûlée成為一道精緻而不過份甜膩的甜品。可以一試~
2025-07-18 0 瀏覽
在八號風球前夕,我在將軍澳海旁發現了一間地中海菜餐廳,朋友早前已推薦過,說這裡味道不錯,終於有機會一試!😊 餐廳裝修雅致,玻璃和金屬吊燈閃閃生輝,酒架上擺滿各式美酒,氣氛高級又時尚!🍷🐑Bread 餐前麵包免費的麵包一上桌就令人驚喜,剛烤好的外皮香脆,內裡鬆軟!🥖 🐑Burrata 布拉塔水牛芝士作為水牛芝士愛好者,這道Burrata沒讓我失望!😍 三色蕃茄仔和士多啤梨新鮮得像剛摘下,搭配軟滑的芝士,口感清新又豐富!🐑Dry aged Rib eye熟成肉眼牛排 400G 這塊牛扒真的很出色!🥩 外層帶有微微焦香,肉質嫩滑多汁,脂肪和瘦肉比例恰到好處,熟成工藝讓味道更濃郁,簡單調味已足以令人滿足!🐑Mushroom Risotto 蘑菇燴飯燴飯煮得恰到好處,米粒軟硬適中,蘑菇香氣濃郁,配上熱溶芝士,口感濃厚又不膩!🍄 每一口都充滿幸福感。🐑Spencer Gimlet這杯雞尾酒用蝶豆花浸泡的杜松子酒調製,加入薰衣草和焦檸檬,清新中帶點花香,薄荷點綴讓味道更層次!🍸 視覺和味覺都令人愉悅。🐑Red Wine Sangria 超大一杯的Sangria!🍹 滿滿的水果香氣,喝起來像聖誕節的m

🐑Bread 餐前麵包
免費的麵包一上桌就令人驚喜,剛烤好的外皮香脆,內裡鬆軟!🥖

🐑Burrata 布拉塔水牛芝士

🐑Dry aged Rib eye熟成肉眼牛排 400G

🐑Mushroom Risotto 蘑菇燴飯

🐑Spencer Gimlet

🐑Red Wine Sangria
超大一杯的Sangria!🍹 滿滿的水果香氣,喝起來像聖誕節的mulled wine,甜美又帶點紅酒的醇厚,配牛扒絕對是完美組合!

2025-07-18 146 瀏覽
餐廳裝修佈置好有地中海風情,地方開揚闊落,坐得舒服,仲可以望到平靜嘅將軍澳海濱,感覺好chill。龍蝦濃湯湯頭濃郁,帶着鹹香鮮甜龍蝦味,好creamy。 是日餐湯湯頭帶蔬菜嘅甜香,同樣都係好creamy。Spinach salad鹹香菲達芝士、鮮嫩菠菜、爽甜紅洋蔥及鮮甜車厘茄並配上香醋汁,清爽開胃。Burrata 有不同顏色嘅鮮茄並配上外層Q彈內裡富濃郁奶香及口感柔軟嘅布拉塔芝士。Pan Seared Seabass 海鱸魚肉質嫩滑,味濃郁,法國青豆夠軟嫩,並配上滑溜白奶油汁。21 Days Dry-Aged Rib Rye 250g澳洲炭烤M2+肋眼牛扒配薯條黑松露醬M2+肋眼牛扒入口充滿炭烤香,肉質軟腍中帶口感,肉味濃郁,與獨特又濃香嘅黑松露醬配搭一齊食,更添風味。雲呢拿焦糖燉蛋薄薄一層焦糖與綿滑creamy蛋味濃郁嘅燉蛋形成對比,口感豐富,作為飯後嘅句號實在無得輸。熱檸檬茶壺上感覺更chill。

龍蝦濃湯
湯頭濃郁,帶着鹹香鮮甜龍蝦味,好creamy。

是日餐湯
湯頭帶蔬菜嘅甜香,同樣都係好creamy。

Spinach salad

Burrata

Pan Seared Seabass

雲呢拿焦糖燉蛋

熱檸檬茶
壺上感覺更chill。

2025-07-17 0 瀏覽
餐廳望到將軍澳海濱夜景好靚🌃 環境寬敞 上菜速度適中 食得幾輕鬆愉快🍷 Hunter Garden沙律 🥗 沙律菜新鮮爽脆 又有牛油果🥑車厘茄🍅青瓜🥒同炸薯條碎增加口感 沙律汁清新輕盈💚 炭燒肋眼牛扒 🥩 叫咗medium rare熟度準確 邊位帶炭香 肉質軟嫩有肉味 薯條超脆 食到停唔到🍟🔥 蟹肉Chitarra意粉 🦀 意粉掛汁力強 蟹肉份量足 十分鮮味 蕃茄醬食落唔會膩👌 Yakult熱情果特飲 🍹 酸甜味夾熱情果香 飲到果肉粒粒 冰涼解渴 好開胃💛 紅酒水果酒 🍷 生果浸得入味 酒味溫和易入口 甜度偏低 慢慢飲好啱傾偈😌 整體食物穩陣 夜景真係賣點 最滿意炭燒肋眼牛扒 下次晚餐會再嚟🌙

Hunter Garden沙律 🥗

酸甜味夾熱情果香 飲到果肉粒粒 冰涼解渴 好開胃💛

紅酒水果酒 🍷
生果浸得入味 酒味溫和易入口 甜度偏低 慢慢飲好啱傾偈😌

2025-07-16 0 瀏覽
朋友地方食chill lunch,去到澳南有格調有地中海渡假感覺餐廳,海邊旁食午餐真係好chill沙律有時令水果 — 西瓜,入口脆爽開胃是日湯用Zucchini整入口香甜21 Days Dry-Aged AUS 36 South Ribeye牛扒自家熟成21日,入口有陣炭香肉質軟腍,肉味香濃,加上黑松露汁真係好食,而旁邊薯條好香脆惹味,好食到停唔到口香脆炸雞漢堡鬆軟麵包夾香脆炸鷄,炸鷄入口香脆香嫩滑,加上再加清新番茄同生菜,好正!焦糖燉蛋脆皮焦糖甜度拾當,入口蛋香而且軟滑❤️最後一杯餐茶作完美句號. Menu

沙律有時令水果 — 西瓜,入口脆爽開胃

是日湯用Zucchini整入口香甜

香脆炸雞漢堡

焦糖燉蛋
脆皮焦糖甜度拾當,入口蛋香而且軟滑

❤️最後一杯餐茶作完美句號
Menu

• Rib Eye
2025-07-13 115 瀏覽
好鍾意地中海風嘅裝潢設計,仲要近海邊,成件事好浪漫💕仲要食物樣樣都好食😋❤️tuna tartare 吞拿魚他他喜歡他的茄子蓉底,仲有黑芝麻,吞拿魚粒新鮮,而且有點酸酸甜甜,是一道很開胃的前菜❤️Dry aged striploin 熟成西冷牛排用Dry aged烹飪方法可以鎖住牛扒肉汁,而且肉質更嫩滑,份量也很足夠,❤️cesarecce pasta松露蘑菇 麻花捲意大利麵松露蘑菇又香濃,數量都很多,麻花捲意大利麵還可以沾上很多蘑菇汁呢!起喜歡這裏的cocktail,叫左Cazador's Sangria和Prey & Replay ,兩款都很容易入口,Prey & Replay的甜度會更高一點,更適合女孩子喔!而且超適合打卡的!絕對係食過翻尋味!

❤️tuna tartare 吞拿魚他他

❤️Dry aged striploin 熟成西冷牛排

❤️cesarecce pasta松露蘑菇 麻花捲意大利麵

• Tuna tartare
  • 餐包
2025-07-11 129 瀏覽
The Hunter hunt中我呢個foodie❤️去完西班牙旅行真係好掛著吹著海風坐係路邊食野既環境哈哈好chill好舒服係香港 我搵到將南個vibe同外國一樣咁舒服係埋The Hunter 咁靚裝修既餐廳好正我叫左個Tuna Tartare先~Tuna質感細膩 入口鮮甜 個底又加入茄子蓉好match擺盤精緻,色彩繽紛開胃又有驚喜Dry Aged Striploin牛味極濃,肉質軟嫩乾式熟成帶出獨特堅果及芝士香氣,牛油味突出建議medium rare 真係試到牛肉本身的鮮味& 熟成後的濃郁層次好recommendCasarecce Pasta配料以蘑菇和芝士為主,醬汁奶香豐富帶點鹹香,掛汁力強,每一口都充滿風味意粉煮得剛好有咬口,整體不膩口 呢個我俾得好高分架!😍THE HUNTER香港將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下11號舖
The Hunter hunt中我呢個foodie❤️
去完西班牙旅行真係好掛著吹著海風
坐係路邊食野既環境哈哈
好chill好舒服
係香港 我搵到將南個vibe同外國一樣咁舒服
係埋The Hunter 咁靚裝修既餐廳好正

我叫左個Tuna Tartare先~

Tuna質感細膩 入口鮮甜 個底又加入茄子蓉好match
擺盤精緻,色彩繽紛
開胃又有驚喜

Dry Aged Striploin

牛味極濃,肉質軟嫩
乾式熟成帶出獨特堅果及芝士香氣,牛油味突出
好recommend

Casarecce Pasta

配料以蘑菇和芝士為主,醬汁奶香豐富
帶點鹹香,掛汁力強,每一口都充滿風味
意粉煮得剛好有咬口,整體不膩口 呢個我俾得好高分架!😍

THE HUNTER
香港將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下11號舖
2025-07-11 127 瀏覽
喺將軍澳海濱發現呢間西餐廳,主調藍白色嘅郵輪🛳️裝潢,感覺好似去左郵輪假期🏖️!🥗前菜蘑菇濃湯🍄‍🟫味道濃郁,口感綿滑~西瓜菲達芝士沙律 🍉🧀西瓜清爽多汁,配埋芝士好開胃!🍝主菜肋眼牛排配薯條 🥩🍟牛排熟成度啱啱好,肉嫩多汁,松露蘑菇醬好香濃!法式海鮮🦑湯配酸種麵包村料有紅鯔魚、魷魚、青口,酸辣夠哂惹味。🍰甜品雲尼拿焦糖燉蛋🍮,香甜滑溜。🍹餐飲Ice Latte & Ice Mocha

🥗前菜
蘑菇濃湯🍄‍🟫味道濃郁,口感綿滑~

西瓜菲達芝士沙律 🍉🧀西瓜清爽多汁,配埋芝士好開胃!

🍝主菜
肋眼牛排配薯條 🥩🍟
牛排熟成度啱啱好,肉嫩多汁,松露蘑菇醬好香濃!

法式海鮮🦑湯配酸種麵包
村料有紅鯔魚、魷魚、青口,酸辣夠哂惹味。

🍰甜品
雲尼拿焦糖燉蛋🍮,香甜滑溜。

🍹餐飲
Ice Latte & Ice Mocha