2015-08-14 7929 瀏覽
可以稱為黑店(自助餐),07/8/2015 晚6:30分去到,當時全店只有兩位客人,我一行五人進入,坐下開始取食物,三文魚欠奉,有些鹹過食鹽的蟹腳,我問經理,答案是呢批亞拉斯加蟹腳系咁鹹嘅,姖地已經加過工,用清水洗浸多次,叫我們食第二樣啦,真系……既然早知有問題,就吾應該擺出來啦,全店夾埋得幾樣食物可以食。呢間店我一定吾會再到,及通知所有朋友。收費當晚系$1,489。
2015-08-06 7816 瀏覽
早前經過此店,被$98的自助下午茶餐吸引了,就特地來嘗一嘗,誰知已經沒有下午茶餐,只有自助午餐,但價錢只貴$10,也不差在試試。我們站在門口一會,也沒有人招待,我們自己進去,也沒有人主動帶位,欠缺服務質素。環境方面是還好的,因為人不多,所以都是比較靜。至於食物方面,味道也是還好,因為擺出來的都是十分普通的東西,例如雞翼、腸仔、意粉、炒飯等,基本上不會中伏。但食物款式可說是十分少,午市放出來還能接受,如果晚上仍然是這些東西的話,真的是不堪一擊。一般自助餐也有壽司,這家都不例外,但當我看見那些壽司是放在室溫已經兩、三小時,我倒是一塊也不敢吃。飲品是奉送的,賣相和味道尚可。不論午市、晚市都是加一服務費的,如果以這一餐來說,要二百多元其實不值,之後一定不會考慮了。
環境方面是還好的,因為人不多,所以都是比較靜。
飲品是奉送的,賣相和味道尚可。
題外話/補充資料: 吃完這頓午餐,隔日就作嘔肚痾,這兩天除了吃這頓自助餐之外就只吃了水果和面包,明顯是食物不乾淨所造成。想要清腸胃又嫌瀉藥太苦不妨試試,效果更佳。
2015-08-05
2015-07-29 6946 瀏覽
今日突然間好想食buffet,就諗下有咩好選擇。平時行開朗豪坊都係見到依間野,覺得都幾平呀二百幾蚊一個人,今日就決定去試下。我六點幾去到已經有幾枱客食緊,行入去見到唔多野食,同介紹所講有四十幾款有唔同,心諗會唔會係未出齊哂啲野食。之後出去拎野食嘅時候,已感覺大鑊。前菜只係得兩款沙律,而熟食十隻手指數得哂,唯一只係覺得個湯幾好飲。因為無包野飲,所以都叫左兩杯mocktail,都算唔錯。如果下次用200幾蚊食buffet,咁就寧願食放題好過。
如果下次用200幾蚊食buffet,咁就寧願食放題好過。
2015-07-21 6381 瀏覽
之前經過這間餐廳,午餐自助餐98蚊,好似幾抵,今日就去咗食。我本來以為係間高級餐廳,點知令我好失望,全場得嗰三十幾樣嘢食,選擇較少,D食物又凍,熱食得十幾樣,D壽司好細舊,海鮮得嗰青口同熟蝦,食物完全唔得。更離譜嘅係,一開始D食物同嗰食物牌竟然唔同!好彩之後換返。98蚊都唔抵囉,仲要加1服務費,我以後絕對唔會再去,真係好失望。
甜品(蛋糕)
迷你泡芙
甜品(蛋糕)
迷你泡芙
2015-06-19 8072 瀏覽
外面標題寫住有生蠔同40款美食,見佢裝修都幾靚,而且有唔少人排隊,open rice亦有21個讚,咪諗住二百零蚊試吓lor我只想講,一萬個喊! 首先,我唔見有任何美食,亦數唔到有40個款式,普通去買個三餸飯既食店都精彩過佢, 我地成班食客好似難民爭垃圾食咁樣! 坐咗半個鐘,一隻蠔都拎唔到,唯一可取係職員應承喺廚房拎一碟蠔比我地。 蠔是暖的,淡而無味,實屬難得。 免強吞咗2隻, 心中都知不妙! 生無可戀唯有埋單,未飽過就要走都係第一次。 本來諗住落去篤串魚蛋都無咁嬲,點知胃已反,幸運是來得切回家先屙,我要感恩。 加埋一$230可以清清腸胃,已無話可說。 只希望再有想來吃飯既人請三思,因為我地都係有阿媽生的。 主佑

我只想講,一萬個喊!

2015-06-18
15 分鐘 (堂食)
2015-06-02 8300 瀏覽
好耐之前比Luxe 99蚊吸引左,講左咁耐終於去食,望都冇望就行左入去,點知我去果個時段係238傍晚6點幾因為果陣好少人加上book左位等都唔洗等就入左去好啦入到去諗住有魚生🙈點知壽司類得玉子同埋另一款(唔記得左)之後望望隔離,有幾樣海鮮,有生蠔。。。 不過本身我唔食生蠔所以冇食,同行幾人就覺得生蠔好好食行去另一邊,有炒飯有卡邦尼意粉仲有其它餸,我覺得意粉幾好食,唔會太膩。。。仲有個龍蝦湯都好飲,雖然佢綠綠地色望落怪怪,但都好飲另外有蝦餅同(腐皮定魚蛋),兩樣都好食,食左幾round但係得水飲…野飲要加錢…幾十蚊杯野飲lol
另外有蝦餅同(腐皮定魚蛋),兩樣都好食,食左幾round
但係得水飲…野飲要加錢…幾十蚊杯野飲lol

2015-04-25
2015-06-01 6908 瀏覽
第二次黎,9點後有8折,但上次好食d,同埋今次竟然無pama ham!!超失望生蠔無上次咁新鮮,雖然都好食,佢d生蠔係無痴殻,可能有d人會覺得咁樣唔新鮮,但我反而覺得咁樣易食d,一拮就食到,佢之後都有出長腳蟹,但我食左一兩條覺得有d咸赤蝦好新鮮,爽口彈牙三文魚都可以,熟食就麻麻,同放題質素差唔多蘑菇忌廉湯好濃甜品就真係算可以啦,叫做入得口,但就唔係好食生果有3款,哈密瓜,菠蘿,西瓜,生果就幾甜順帶一提,d碟消毒完幾熱下,拎黎裝刺身海鮮個d有d嘔心,我放啫喱上去都即刻溶,可以改善下如果鐘意食生蠔既人就真係回哂本,同埋環境都唔錯,侍應收碟個d都算快,可以當係豪華版既放題

赤蝦好新鮮,爽口彈牙

三文魚都可以,熟食就麻麻,同放題質素差唔多

蘑菇忌廉湯好濃

甜品就真係算可以啦,叫做入得口,但就唔係好食

生果有3款,哈密瓜,菠蘿,西瓜,生果就幾甜
2015-05-23 9465 瀏覽
第一次寫 有啲咩做得唔好望見諒去之前睇咗好多食評 都話唔係幾好咁 但我諗住自己對食物嘅要求唔係好高 所以應該都唔會話到難食或者唔好食 但最後好後悔自己冇聽啲食評 一味貪佢平一開始食咗生蠔 冇沙 但有少少苦 隻蠔唔似以前喺第到食個啲要挑出嚟食 而係就咁吉就吉到出嚟 好似本來係分開咗 擺出嚟嗰時先擺返落個殼到咁 第二 啲燒牛扒/肉?好難咬 又有少少苦第三 甜品極少 款式都好普通整體講食物款式係有啲少 我諗因為咁 所以佢限90分鐘 因為其實咁已經有足夠時間 甚至有多比你試勻所有嘢兩次不過其實都有可取之處嘅首先 嗰忌廉焗薯係好食嘅 係我認為係全場最好食嘅嘢 因為我比較鍾意食硬啲嘅薯仔 所以覺得好好食 但我諗鍾意食淋啲嘅就唔係幾啱啦第二 佢個長通粉沙律我都好鍾意 尤其係我再淋啲千島醬上去嗰時 真係好正 不過都係見仁見智 我家姐就唔鍾意甜品方面 咖啡蛋糕同芝士蛋糕都幾好 味道幾濃 值得食下其他嘢就好普通 冇咩特別總結 係食得飽嘅 價錢平 但配返啲味道等等我就唔覺係好抵食 而味道係見仁見智 可以試下 不過我就食一次夠啦 唔洗亦都唔會再去
第一次寫 有啲咩做得唔好望見諒

生日
  • 忌廉焗薯
  • 長通粉沙律
2015-05-06 14397 瀏覽
一行四人訂位食自助餐, 起初見到食評麻麻, 但見到價錢咁平決定一試, 食完決定為呢間餐廳黎個大平反。自助餐主打生蠔, 亦係本人最愛, 當然要立即試下。食完第一隻已經覺得物超所值, 無沙, 新鮮, 大隻, 有海水既鹹味, 好天然! 抵讚! 再食其他既海鮮, 有螺, 青口, 蝦, 全部都係好新鮮, 同埋係食完再加添既, 唔怕放得耐而變壞。當然有其他既熟食, 都有好多選擇, 豬牛雞等, 有D 菜式仲幾特別, 出邊係食唔到, 而且魚生個D 都好新鮮, 好好味! 另外有個架係有燒牛肉同豬肉, 兩者都啱啱好, 一D 都唔靭! 最後唔少得甜品, 款式多, 有迷你CAKE, 啫喱, 蛋糕等~唯一美中不足就係得個半鐘食同埋冇野飲跟, 野飲另叫要叫錢。但整體真係超出預期!

唯一美中不足就係得個半鐘食同埋冇野飲跟, 野飲另叫要叫錢。

但整體真係超出預期!
2015-04-29
15 分鐘 (堂食)
  • 燒牛肉
  • 翡翠螺
2015-04-17 15568 瀏覽
㷫過火屎的一次自助餐!超級失望!當客人是食開垃圾的嗎?聽朋友介紹過呢間位於朗豪坊自助餐,都是幾個月之前的事!今日特別揀放假去食,其實238+10%有蠔食已經係件值得一試既開心事!滿心歡喜4人行8點準時到達,環境都算ok,我們被安排坐靠窗位置,但4人檯有兩人坐到靠窗,已經不方便走出去攞野食,唯有靠另外兩位行多幾轉~好開心甘打算去bar檯攞野食,但一眼睇晒⋯食物已所剩無幾⋯8點都唔算遲呀?間野又收11點幾,而且仲係限食1.5小時,應該會無限添加吧?餐碟擺放位置只有一個地方,就係熟食位置⋯對想食冷盤既人拎碟就超唔方便喇!食物種類不多,牛扒過老,好似食柴皮一樣!雞翼過咸!燒排骨好乾!咖哩魚太重麵粉!熟食部分只可以形容這幾款,其他都無意慾去夾上碟試食喇!最經典食凍食位置⋯由前櫃行到尾,再由尾行到頭都搵唔到生蠔!都唔知收埋響邊?一問店員之下,原來要問負責員工取出,但佢地完全唔使夾,一問:唔該生蠔~員工就會響我地見唔到既檯下遞出兩隻已放好在碟上既生蠔!!然後我就再夾多兩隻凍蝦同翡翠螺,長腳蟹就冇興趣夾喇,因為剩返零碎又細隻,算吧!三文魚好難唔好食,算係普通易入口!接下黎就真係粗口部分!凍蝦4隻有2隻
接下黎就真係粗口部分!凍蝦4隻有2隻係軟身既,代表唔新鮮!生蠔唔「痴」殻!新鮮生蠔會唔痴殻?生蠔殻表面紋理好似洗過再重用甘,好乾淨!生蠔殻冇可能干淨得甘緊要吧?我唔知粒生蠔係咪另外擺上殻度,如果係!我真係會接受唔到!生蠔望上去好似好大隻,個殻仲大!但一入口⋯嘩!xyz!腥得好緊要!超唔新鮮!翡翠螺痴得好實!一聞之下!我真係想嘔!俾朋友試聞都一樣!我冇誇張過!真係:好狠臭!!
我地只係出去拎左一轉野!實在冇可能再出去拎第二轉!憤怒地立即埋單離開現場!坐低唔夠20分鐘!其實真係好想坐多一陣!但實在頂唔到!初初以為1.5個鐘自助餐會好趕好短時間,但要我地坐多1分鐘都嫌多!當客人是什麼?甘垃圾既野都可以拎得出黎?238價錢算平嗎?但甘既食物質數值嗎?甘冇誠意既食材真係唔好拎出黎啦唔該!!
食物質素差!但員工工作態度仲差!個個圍埋一邊傾偈!我夾凍蝦既時候,三個女員工是否傾得太上心而忽略了阻礙客人取食物?其中一隻凍蝦粘有一條長頭髮,我好心偷偷地夾俾負責既員工,仲唔該左幾次佢先見到我既存在,但一手接過蝦沒有講任何抱歉說話,只係將蝦擺在一邊⋯之後我也不知會好何處理果隻喇,但我不見得佢有即時棄掉,依然柴娃娃繼續傾偈!
真係好失敗!好失望!永遠沒有以後!openrice一定要將我的評價登出!我講既一切都係事實!真係嚴重中伏!如果大家睇左呢個劣評都繼續去食!那請都自求多福!!
冇影相!因為嬲都根本唔想影!
睇返之前d食評都唔錯呀!究竟係換左人接手定管理上有問題?真係好差!唔該尊重下人啦!
2015-04-04
2015-04-09 13963 瀏覽
其實就真係失望,食物可選擇既種類不超過40款(計埋熟食,甜品,沙律)我仲專登搵埋3個朋友一齊食,大家都 bad feeling生蠔係要問佢先有,每人每次2隻食物賣相一般,味道亦是一般,普通放題都比佢好味坐係出面既位可以睇到朗豪坊既天幕,我諗呢個係唯一的賣點,我明白價錢平唔好要求太多,但佢提供既真係比我想像中小左好多甜品同生果已經係吉碟,要客人問先會加返,要水要叫3次,係3次!!唯一彰顯服務既就係收碟好快,放低刀叉就埋黎拎隻碟。

生蠔係要問佢先有,每人每次2隻

食物賣相一般,味道亦是一般,普通放題都比佢好味

甜品就係咁多款啦
2015-03-12
30 分鐘 (堂食)
2015-04-02 11969 瀏覽
對食物質數冇要求的人可以一試....食物款式唔多或者重覆唔緊要, 食物唔多新鮮係問題:1.生蠔得一款又唔太新鮮2.燒牛排太乾3.意粉煮得太耐4.所謂關東煮(聽落已經唔吸引,以為去咗台灣7仔),係由鷄中亦同鷄疍整既, 冇咩味, 而且隔離又一盤蜜汁雞中亦.5. 炒雜菜=boil 雜菜.唯一係service唔錯
1.生蠔得一款又唔太新鮮
2.燒牛排太乾
3.意粉煮得太耐
5. 炒雜菜=boil 雜菜.

唯一係service唔錯
2015-04-01
5 分鐘 (堂食)
2015-03-11 13840 瀏覽
上網見到$208加一有生蠔食覺得好抵,就BOOK位食晚餐BUFFET服務不錯,雖然地方很細,都唔會覺得好迫冷盤有生蠔、翡翠螺、青口、蝦、沙津、鴨胸等...另外刺身方面只有一種係牡丹蝦,好大隻好甜好新鮮,生蠔唔腥又好甜very good!食左半打~要讚一讚生蠔係由廚師分一人每次兩隻唔係自己夾,我覺得咁樣好好,唔會比人揀晒d靚野,又唔洗掙住夾,唔錯唔錯翡翠螺就有少少沙,所以食左唔多熟食有炒飯、意粉、關東煮、腸仔、燒豬頸肉、蜜糖雞中翼、什菜、咖哩牛肉等...雞翼超好食,食物夠熱同加得好快甜品,種類唔多但都唔錯,芝士蛋糕好味,有栗子蓉撻都好好食食物整體都好食,$208呢個價我唔會要求佢好多野食,淨係食生蠔都值,90分鐘剛剛好下次會再去。
服務不錯,雖然地方很細,都唔會覺得好迫
唔會比人揀晒d靚野,又唔洗掙住夾,唔錯唔錯
翡翠螺就有少少沙,所以食左唔多
生蠔
雞翼超好食,食物夠熱同加得好快
熟食
甜品,種類唔多但都唔錯,芝士蛋糕好味,有栗子蓉撻都好好食
食物整體都好食,$208呢個價我唔會要求佢好多野食,
淨係食生蠔都值,90分鐘剛剛好
下次會再去。
2015-03-10
$228.8 (晚餐)
2015-02-20 13644 瀏覽
约六個月前無意中發現這餐廳,覺得還不錯,生蠔肥美,三文魚超新鮮,白灼大蝦,合格的roast beef、翡翠螺等、在週末還有鱈蟹腳。 其他熱食,水果、甜品一般,之後回來5次, 還帶了朋友來。 這次趁著年宵佳節與朋友一起,本想享受一下。 怎麼這回資素完全變洒!😖收價是$238 +10%,說是假期前夕,這不是問題,問題是5樣主菜沒有兩樣, 一樣其差。😖 問為什麼沒有三文魚,說因過年缺貨,三文魚既不是從中國來,香港來貨多是從挪威進口,香港碼頭工人不會提早回老鄉過年,😵這是什麼藉口!又沒有蟹腳snow crab,說只是周末才供應,但既然收週末價錢,就該提供同樣食材。今次生蠔比較瘦,忘了蠔該是秋天(11月)才肥,不過都OK。牛肉烘到乾乾的,一D汁都冇。 order了一杯酒, 以前D酒有酒杯的一半, 今次只有酒杯的1/4 ($69)😂最糟的是我朋友不吃蠔也不吃牛肉,但喜歡三文魚和蟹腳, 結果都沒有。😭超失望!回頭指數:超低。 下次走進去前先看清楚有什麼吃的,防中招!😳
2015-02-18
慶祝紀念
團年飯
2015-01-17 18571 瀏覽
現時在香港食自助餐動輒已經要四五百元看見有$198的自助餐還要有生蠔當然要一試生蠔是任食的但正如之前其他人的食評所言是不黐殼的不過$198不能期望太多吧三文魚是不定時供應的味道一般燒牛肉也太生螺很大隻,不過有點沙而且甜品選擇較少和沒有飲品供應反而其他熱葷不錯有水果供應亦可彌補沒有飲品的問題加分的是環境很多貴價的自助餐也給比下去有些別人食評提及的食物今晚看不見可能是周末/特別日子才有吧總括而言$198的價錢是很合理的值得一試
現時在香港食自助餐動輒已經要四五百元

不過$198不能期望太多吧

三文魚是不定時供應的
味道一般
燒牛肉也太生
螺很大隻,不過有點沙
而且甜品選擇較少和沒有飲品供應

反而其他熱葷不錯