2022-07-01 75 瀏覽
銅鑼灣既東京抹茶店,一直都好想試,今日見條街無乜人唔駛排隊就過去朝聖一下❤《Matcha Latte with soft serve ice cream》抹茶好濃,第一啖已經飲到好香抹茶味,隔一陣有少少回甘,Latte甜度控制得啱啱好,微微甜中和抹茶既甘,但又唔會太over👍上面既雪糕有少少溶,所以影出黎唔係好覺,不過雪糕牛奶味突出,明顯同下面既抹茶Latte有住唔同既層次,一啖雪糕一啖抹茶Latte,飲完成杯感覺好滿足😌抹茶控真係唔可以錯過💕

外賣自取
  • MatchaLattewithsoftserveicecream
2022-07-01 75 瀏覽
依家天氣咁熱,有間咁正抹茶🍵店當然要一試!🤪🔥店小小,美中𣎴足係無少少位俾人坐低嘆下茶🙈有啲呢hea.Matcha expresso latte $48 (4.5/5)好好飲!🍵🥹好香抹茶味,加上牛奶嘅滑,但咖啡味就唔算好出,成杯野加埋好好飲😝😝中意佢個層次同唔太甜.Matcha latte float with Hokkaido milk ice cream 🍨 $52 (4/5)覺得個抹茶🍵俾espresso個杯無咁香濃,但都咁正,加上北海道牛奶🥛雪糕😌正!不過無匙羹食,都幾麻煩🤪個人建議都係飲杯野算🙈

• Matcha Espresso Latte
鍾意飲茶既我,點會錯過呢間來自東京表參道既抺茶過江龍😆做左d功課,知道佢普通既抺茶latte一般般,但始終都想一試佢既抺茶飲品,仲好貪心咁想試埋佢比較多人讚既雪糕🙈所以就叫左呢杯抺茶latte+ 抺茶雪糕~一次過滿足晒兩個願望😋抺茶茶底似乎係一早沖定,並冇機會睇到店內茶具既運用,有d可惜~飲落抺茶味唔算好濃,最頂既抺茶雪糕既抺茶味比杯latte更出😆雪糕就咁食都好好味,混埋落latte度亦都唔錯👍不過如果係想一嚐抺茶個種回甘,呢杯Matcha latte就完全俾唔到了,感覺有d浪費左佢地標榜用有機上質抺茶粉🙈另外仲買左個Matcha milk jam croffle,牛角窩夫賣相幾靚,試左少少上面既抺茶粉,今次就feel到個種茶既回甘了✨配埋上面既抺茶牛奶jam,加上牛角窩夫好酥脆,好味🤤甜點表現比預期出色,不過抺茶既賣點顯得有d弱,而且價錢唔算平,感覺試一次就夠~

2022-06-27 67 瀏覽
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐ 呢間位於銅鑼灣嘅人氣抹茶店🍵見到好多人介紹,身為抹茶控都好想一試☺️雖然收費唔算好平,但整體黎講係值得一試嘅👍🏻✅MATCHA SOFT-SERVE ICE-CREAM$52餐廳採用100%有機抹茶🍃抹茶方面真係好出息值得一試!抹茶雪糕一試難忘,抹茶控必試!🍦但融得好快,打完卡要即刻食😂抹茶方面真係100分,唯一美中不足覺得係佢地嘅牛奶,唔夠香,所以有啲啲失望😢✅MATCHA ESPRESSO LATTE$48三色漸層由抹茶、牛奶&咖啡組成,漸變做得好靚💕咖啡味香濃,反而抹茶味唔算太出,如果想試真啲佢地嘅抹茶,可以試上面個款
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐
餐廳採用100%有機抹茶🍃抹茶方面真係好出息值得一試!
✅MATCHA ESPRESSO LATTE$48
2022-06-19 116 瀏覽
由疫情前睇住佢開始裝修,到經歷左4個月嘅wfh,終於係5月第一次光顧呢間東京過江龍有機抹茶店🍵店面簡潔光亮,空間感十足,設計以木系及水泥風格為主,重有一個讓你欣賞沏茶技藝嘅展示區。呢度主要係賣抹茶飲品,有latte同埋配檸檬嘅茶飲。latte都可以俾你揀加全脂奶、脫脂奶、杏仁奶同埋豆奶,重可以俾你加北海道牛乳軟雪糕同埋雪糕球,香甜軟滑嘅雪糕加上甘香濃濃嘅抹茶latte,係夏日炎炎嘅日子特別冰爽😋😋

抹茶latte加雪糕($8)
外賣自取
抹茶latte加雪糕($8)
2022-06-13 89 瀏覽
呢一間來自東京嘅抺茶店 抹茶控一定要去試!嗰日就買咗一杯matcha latte float 抹茶味真係超級香濃 仲好有回甘🍵加埋面頭個牛奶雪糕🍦真係好正!另外仲嗌咗個牛角包窩夫🧇🥐超級酥脆 個抹茶牛奶醬都同樣好出色!
2022-06-12 79 瀏覽
今個weekend l見到日本過江龍Matcha Tokyo有買一送一soft serve ice cream,就算落雨都要去食!大概下午兩點到去到,見到大概兩三個人排隊,都可以接受。一入到舖頭就有陣陣茶香,除左抹茶飲品、雪糕,呢度其實仲有窩夫、朱古力,任君選擇!今日有買一送一,當然要揀雪糕啦!呢度嘅雪糕係用咗有機綠茶同北海道5.0牛奶,好香濃嘅抹茶味加香滑口感,雪糕筒仲好脆添!呢度嘅綠茶飲品全部都係由駐店茶師即場沏茶,今日太飽無飲到,下次要再黎嘆一杯靚茶!

2022-06-07 148 瀏覽
銅鑼灣Timesquare 附近間The Matcha Tokyo 剛開時,連續幾星期門外都大排長龍。終於咁啱遇上剛剛唔駛排隊,終於可以試到傳說中100%有機抹茶飲品!今次點左杯Matcha Espresso with Oat Milk. 好有驚喜!抹茶味同咖啡味恰到好處,兩者香味唔會互相蓋過,反而搽茶同咖啡的香氣都很濃郁,沒有任何搽茶或咖啡苦澀的味道,互相很搭配。飲品口感非常順滑!係少數搽茶飲品有的順滑,相信是靚有機搽茶粉加上沏茶師的功勞。有駐店茶師為客人即場沏茶,很有溫度的一杯飲品。

有駐店茶師為客人即場沏茶,很有溫度的一杯飲品。
Matcha Espresso Latte
Matcha Espresso Latte
一向都覺得嗰啲乜乜過江龍好多時都係名過於實比人吹大左(瀨過好多次野),不過今次呢間確係有驚喜。啱啱開嗰陣都冇特別想去試,見到話好多人排隊就更加不了😂不過有一日突然好想好想好想飲杯 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ 就諗起呢間野,係附近所以決定去買來試下,順便試埋望落唔錯嘅 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴄʀᴏғғʟᴇ 🍵🥐-ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ 無叫少甜都唔會好甜,抹茶濃度對我而言剛剛好。諗唔到太多形容詞,只想說呢杯 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ 完全係我心目中想要嘅味道🫶🏻-ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴄʀᴏғғʟᴇ 擺左陣先食都仲好脆口,抹茶牛奶醬係店家自製,對比飲品甜度較高但還是很ᴏᴋ!!

• Matcha Milk Jam Croffle
  • Matcha  latte
2022-06-01 86 瀏覽
熱潮稍稍減退,上個週末去買嘅時候唔使排長龍,等咗幾分鐘就買到。Iced matcha latte with soft serve ice cream抹茶Latte無想像中抹茶底無expect嘅咁濃,淡淡嘅回甘,奶比抹茶更出配搭嘅雪糕軟滑,牛奶味同樣地相對較抹茶味更為突出,但overall都係好味嘅。如果係期望濃濃抹茶的,揀呢個可能會有少少失望~Matcha Milk Jam Croffle呢個牛角酥窩夫真係有驚喜。牛油味好香、食落去仲係酥脆嘅,裏面有層次。配埋抹茶牛奶醬甜甜地真係好好食!

如果係期望濃濃抹茶的,揀呢個可能會有少少失望~

Matcha Milk Jam Croffle

2022-05-22
5 分鐘 (堂食)
  • Matcha Milk Jam Croffle
2022-05-31 63 瀏覽
❤️我個friend喺Instagram度睇到有限時活動買一送一雪糕活動,於是第二日我哋就即刻去排隊買,原來個活動時間要下晝五點打後先有得買,咁我哋山長水遠嚟到,唯有喺嗰度附近等吓啦🤣🤣🤣✍🏾抹茶雪糕,抹茶味濃郁,但好快溶😂如果鍾意食抹茶味嘅真係不妨試一試,但就好容易整到成手都係囉,個甜筒幾鬆脆好味😋✍🏾另外就係牛奶雪糕,呢個杯裝嘅穩陣,唔使驚流到周圍都係,奶味濃郁好似食緊牛奶糖咁😆

2022-05-29 72 瀏覽
Randomly came across their buy1get1free promotion for the matcha icecream and it easily became one of my top 3 matcha icecream places in HK. The matcha flavour was of suitable intensity and the sweetness was adequate. Cone was super crispy too! I will definitely grab one for a dessert next time!!!
之前排到癲咗嘅The Matcha Tokyo 熱潮終於過咗 可以唔洗排隊一試🥹 但整體黎講冇咩特別 試一次就夠了🫣Matcha Latte $42口感順滑 但奶味較重🥺 抹茶味唔夠濃郁又冇乜回甘Matcha Espresso Latte $48由一shot espresso、鮮奶同抹茶組成🍵 漸層效果的確好靚 但奶味太重 咖啡香唔突出 抹茶味又被蓋過🥲

Matcha Latte $42
口感順滑 但奶味較重🥺 抹茶味唔夠濃郁又冇乜回甘
Matcha  Latte

Matcha Espresso Latte $48
Matcha  Espresso  Latte

2022-05-26 70 瀏覽
上網見到佢哋開咗一路都好想去但銅鑼灣太遠🥲今日出到去見到即刻要買番杯嚟飲!佢杯嘢飲出得勁快比完錢基本上唔使2分鐘就有得攞👍🏻好有效率 啱晒我呢啲唔鍾意等嘅人Matcha Latte ($42)貴係貴咗啲但真係好好飲🥲🥲茶底好香濃滿滿嘅抹茶味入口都好順滑飲得出真係真材實料嘅抹茶🤤而且佢嘅甜度啱啱好微微嘅甜味更加突顯左抹茶嘅香再加埋牛奶令到佢有口感更加絲滑抹茶牛奶同埋糖三樣嘢配合得好好同出面其他matcha latte 真係冇得比😍見到佢好似仲有窩夫 下次一定要試埋佢🤤🤤經過絕對可以encore🥰🥰完全唔會辜負左我呢個抹茶控嘅期待😎
上網見到佢哋開咗
一路都好想去但銅鑼灣太遠🥲
今日出到去見到即刻要買番杯嚟飲!
佢杯嘢飲出得勁快
比完錢基本上唔使2分鐘就有得攞👍🏻
好有效率 啱晒我呢啲唔鍾意等嘅人
Matcha Latte ($42)
貴係貴咗啲

經過絕對可以encore🥰🥰
完全唔會辜負左我呢個抹茶控嘅期待😎
  • Matcha  latte
2022-05-23 160 瀏覽
唔好意思又要寫伏評🤭話就琴日同友人食完野,好想睇下洗唔洗排隊👯‍♀️唔會好彩定唔好彩🥲唔洗排🍵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗢𝗮𝘁 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 𝗵𝗸𝗱$𝟰𝟴本身好有期待,點知抹茶好苦🥲苦過𝗱𝗲𝗲𝗱𝗲𝗲,𝗼𝗮𝘁 𝗺𝗶𝗹𝗸完全飲唔到種香滑同𝗼𝗮𝘁 𝗺𝗶𝗹𝗸既奶香味🍼 $48蚊俾杯咁既質素真係極度失望🤦🏽‍♀️ 𝗔字頭果間仲好飲過佢9百倍‼️如果𝗔字你都覺得一般...𝘂𝗺...呢間可以慳返👌🏼..最慘係後來返到屋企喺廁所🚽嘔咗我好多個鐘‼️😿個胃痛到穿窿咁🤮🤮唔知係𝗱奶出定點🤧🤧 好彩嘔完就冇事😮‍💨中意試新野都真係𝗻𝗼 𝗽𝗮𝗶𝗻 𝗻𝗼 𝗴𝗮𝗶𝗻..如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~..🍵THE MATCHA TOKYO (勿地臣街) (銅鑼灣)🍵銅鑼灣勿地臣街8號地下
唔好意思又要寫伏評🤭
🍵𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗢𝗮𝘁 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 𝗵𝗸𝗱$𝟰𝟴
如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~
🍵銅鑼灣勿地臣街8號地下
Matcha  oat  latte
2022-05-22
5 分鐘 (堂食)
$48 (其他)