2018-07-31 902 瀏覽
唔知典解總系覺得圓方O個間好味D既,今日小編去左中環既夜市食物午餐,經過尋日既麻麻地一餐,今日一定要去水準穩定D既餐廳,所以就 黎到夜市啦,小編當然都係點返我例牌既咕嚕蝦球啦,前菜好豐富不過小編唔LIKE,蝦球OK,但總系覺得圓方好味D,好似有鑊氣D 甘,不過服務一樣好好,有禮貌EVEN午飯時間人多擠逼但員工都會說謝謝,都算唔錯啦,當然價錢都唔係一般茶記級數啦,但辛苦得黎志在食,唔好對自己唔住啦!自己個胃對自己心情有莫大影響架!小編深信!
紅燒牛肉麵
咕噜蝦球
荔枝金橘茶
2018-07-31
咕噜蝦球
2018-06-25 4143 瀏覽
TGIF 中環放工又係時候同老公初體驗啦~貼心的老公下午訂好座位 舒舒服服開餐雅緻的杯碟充滿空間感夜市鹽酥雞 $82 香酥美味 不太乾 個人覺得不沾醬汁都得黃金炸苦瓜 $82 最喜歡的一道 苦瓜夠澀 配上剛好包覆的咸蛋黃 形成互相調和的美味三杯雞 $96 一上菜噗滋噗滋陣陣飄香 醬汁做得到位 雞肉嫩滑入味蚵仔煎 $82 蚵仔新鮮 蛋皮亦弄得厚薄得宜古早魯肉飯 $56 OK魯肉油脂分佈不夠勻稱 味道平平 雙圓冬瓜奶茶 $38 芋圓煙靭 冬瓜茶與奶茶的比例調得好 不搶兩者味道雙圓冬瓜茶 $38 孕期至尾聲 飲飲涼野都不怕了 看著餐牌時 店員主動貼心推介幾款不含咖啡因的熱飲 貪吃的我很喜歡這道 有嚼口的芋圓 又有甜度適中的冬瓜茶店子食物不算便宜 但勝在有質素 環境服務也很到位 偶爾想犒賞一下自己 這裡是不錯的選擇呢

雅緻的杯碟

蚵仔煎
雙圓冬瓜奶茶
雙圓冬瓜茶
2017-11-07 983 瀏覽
今日又約朋友食午飯💁,朋友提議去食The Night Market,而我剛好想食中菜,所以即刻同意左。去到6樓有空位,所以唔使等。👍👍我揀左三杯雞🐥🐥🐥,飲品方面,餐牌上面無寫,跟餐飲品可以揀紅茶☕️或綠茶🍵。如果要加其他飲品嘅話,要加$15。首先講下環境先,今次去左6樓,升降機門一打開,就會見到成排陶器裝飾。座位夠寛敞,但因為同對面座位相隔較遠,而環境比較嘈,所以會聴唔到對方講野🙉🙉。7樓好似會傾得方便啲。食物方面,配菜有3款,分別係青瓜🥒、木耳同豆腐。青瓜比較鹹,不過都幾好食。木耳係好好食!好爽口!味道亦都啱啱好,唔會太重口味。豆腐就比較普通。配菜好似經常會轉,同我上次黎食果陣已經完全唔同晒。三杯雞味道普通,雞肉🐓較老,但勝在分量大👍👍,目測雞仲多過飯。熱紅茶味道普通。🆗今餐盛惠$148。價錢偏貴。
去到6樓有空位,所以唔使等。👍👍

配菜好似經常會轉,同我上次黎食果陣已經完全唔同晒。

熱紅茶味道普通。🆗
熱紅茶

今餐盛惠$148。價錢偏貴。
2017-09-20 8582 瀏覽
難得平時 OT 忙到頭昏腦脹的好姊妹可以準時收工出來食晚飯,很多謝她一星期騰出一晚陪我食飯!對她來說實在很奢侈及寶貴!所以我們好好珍惜晚飯的美好時光,輕輕鬆鬆嘻嘻哈哈,讓她可把工作拋諸腦後及減壓嘛!我們相約在中環!我放工行過去中環只需大約 10分鐘,然而!她放工後搭巴士過來只需半小時,大家都方便又喜歡到中環! 當時,下午 6:00 時間尚早,我們先去睇衫,然後才找餐廳食飯吧!原來位於中環的士丹利街11號食肆林立,而且餐廳種類已是煥然一新!我們走上 6樓的台式餐廳 The Night Market,這裡佔地兩層,一出 lift 已是餐廳,沒有門面!女店員便招呼我們入座,落地玻璃日光透入,滲入天然光!卻比預期細!坐到大約 8:00 已經 full!問店員是否兩層?她回答我們,Lunch hour 才會開7樓,晚市只有6樓這一層!竟然是這樣!每位女店員都是靚女又有禮!上菜有效率!供應台灣美食! 食物及飲品分開兩本餐牌,奶白色是食物餐牌,湖水藍色是飲品餐牌!分門別類,印刷精美!包括:湯、牛肉、豬肉、雞肉、海鮮、蔬菜、豆腐…等,標榜無味精!讓食客食得安心又健康!食完餐飯返到屋企直至臨瞓也不覺得口
所以我們好好珍惜晚飯的美好時光,輕輕鬆鬆嘻嘻哈哈,
讓她可把工作拋諸腦後及減壓嘛!
我們相約在中環!

女店員便招呼我們入座,落地玻璃日光透入,滲入天然光!
竟然是這樣!
每位女店員都是靚女又有禮!上菜有效率!

供應台灣美食!
食完餐飯返到屋企直至臨瞓也不覺得口渴!
開餐嘞!Cheers!

Cheers!
熱茉莉珍珠奶茶 Hot Jasmine Bubbles Milk Tea $38
不知店方也把我這杯飲品弄到少甜,總覺得甜度輕微,顯得茶甘味突出!
散發清新茉莉茶香,珍珠口感煙韌!不過不失!
熱茉莉珍珠奶茶
熱雙圓冬瓜茶 (少甜) Hot Winter Melon Tara & Sweet Potato Balls $38
她覺得冬瓜茶是台式飲品,必定要試試!
 雙圓是指芋圓及地瓜圓,淺嚐冬瓜茶連雙圓,感覺都幾似飲糖水

熱雙圓冬瓜茶
饒河蚵仔煎 Oyster Pancake $88
即叫即製熱辣辣的,富有彈性,蚵仔鮮美嫩滑可口,配上橙紅色的醬汁跟蚵仔煎夾不來!
可能因為我食慣潮州口味配魚露的先入為主關係吧!

饒河蚵仔煎
台灣魯肉飯 Pork Sauce Over Rice $60
當女店員送上碗飯時,我們見到比吉野家碗飯還要細小,
好像是下午茶份量!
勝在飯粒晶瑩飽滿,其實配料不多,只有表面見到那些而已!
半隻鹵水蛋,蛋白富彈性,蛋白及蛋黃也入味!

台灣魯肉飯
麻油雞麵線 Sesame Chicken Noodle soup $68
起初她建議食麻油雞,聽聞是滋補的美食;我見到有麻油雞麵線,兩者都可嚐到!一舉兩得呢!
麻油雞的湯底,並非我預期的油淋淋!
湯底加入大量薑,帶有辛香而不算辣!但是嫌重口味一點,而雞肉算是嫩滑,入口濃重雪藏味,
 就算有薑亦僻不到其味!麵線份量頗多,幼身而滑溜!吸收湯精華,是全碗最美味的一部份!

麻油雞麵線
蒜香豬肉 Garlic Pork Neck Fillet $82
蒜香洋溢!
 豬頸肉肉質爽口,配上洋蔥同炒香氣十足!
 大家也食得滋味無窮!
蒜香豬肉
竹笙排骨湯 Spare Ribs Bamboo Pith Soup $42
以竹笙、排骨、冬菇熬製而成,尚算足料,味道清甜,似是某牌子清雞湯味!很合大家胃口!

竹笙排骨湯
燒仙草 Hot Grass Jelly $48
賣相好似一碗涼茶!
 毫不吸引!
軟滑帶黏,涼粉味輕微,混合花奶,更香甜易入口!內裡有紅豆、珍珠、芋圓…等,口感豐富!

燒仙草
我們也覺得飲品、湯、甜品比食物更啱口味!
 平均消費二百多元,在中環區算是合理!

2017-07-25
熱雙圓冬瓜茶
蒜香豬肉
竹笙排骨湯
2017-08-28 5088 瀏覽
颱風過後的晴朗週末,必定要好好享受!一早跟家人去做完運動便去找吃的!今天很想吃台灣料理,於是便提意到朋友常常推薦的The Night Market,身處中環的我就近剛巧有分店,真好!【午市套餐隨餐附送三款小食,配台灣茗茶,加$15用任何一款飲品】這午市套餐中我選擇了《紅燒牛肉麵 $135》跟餐茉香珍珠綠茶。湯底香濃帶微辣、有淡淡的藥材香味;牛肉份量足,燒得軟腍;條麵是最讚的一部分,彈牙掛汁,口感極佳;湯中的椰菜、酸菜和香蔥很提味。《茉香珍珠綠茶 $38》茉香味綠茶帶微甜,茶味多於甜味所以完全不會甜膩,加上有口感的珍珠,十分喜歡。《饒河蚵仔煎 $88》 - 蚵仔煎的蚵仔大隻肥美,這個鴨蛋拌了薯粉所以呈透明圍邊,增加煙韌口感,同時配有帶微酸的橙色醬汁更提味。《蚵仔大腸麵線 $78》 - 湯羹濃郁杰身,偏稍稍咸,且麵線不夠軟腍。此款蚵仔大腸麵線的口味比較適合喜歡濃味又有嚼感的朋友。《古早魯肉飯 $60》 - 就是我喜歡的魯肉飯類型,肉碎入味而且脂肪少,並有足夠的魯肉汁而且味道香濃,拌飯一流很惹味;白飯亦夠軟腍沒有乾硬,整體入口味道更佳。《咸蛋炸苦瓜 $82》 - 外層的咸蛋炸得黃金薄脆,包著
【午市套餐
隨餐附送三款小食,配台灣茗茶,加$15用任何一款飲品】
《茉香珍珠綠茶 $38》

《咸蛋炸苦瓜 $82》 - 外層的咸蛋炸得黃金薄脆,包著的苦瓜很甘甜無苦澀味,兩者的味道加起來很能互相提味。而且要一讚的是,碟子沒有半點油,此菜式做得十分「乾淨清爽」,令平時對炸物的油膩感抗拒的我另眼相看。但眼看份量不多,但因咸蛋的膩感重,所以一碟跟大夥兒分享就最適合不過。
《滷水拼盤 $78》 - 有滷水大腸、滷水豆腐、滷水豬肚。滷水豆腐多氣孔很吸滷水汁;滷水豬肚十分腍身入口味;滷水大腸色濃香口,之間的脂肪層又夠薄,口感彈牙易咀嚼。
《酸菜煮銀鱈魚片 $128》
比較少吃到這道菜,魚片十分嫩滑,整度菜也沒有特別酸,欠一點驚喜。

《熱燒仙草 $48》 - 一上桌,仙草是液態狀的,慢慢凉後便會變成凉粉般,拌混後裡面有紅豆、芋圓、珍珠,加上花奶,台灣的味道都跑出來了。

《鳳梨酥 $48》 - 由點心師傅即製的兩色鳳梨酥,送上時仍然熱烘烘,新鮮度十足。外層酥脆香口,內裡的鳳梨餡有絲絲果肉,甜度適中很易入口,膩感不重,所以我一口氣就吃了兩件。

環境:6樓餐廳面積不大,但有自然光透入所以仍有空間感;不嘈吵,很適合跟朋友好好的用餐。
服務:職員溫文有禮,會主動收拾桌上餐碟及換碟、添水等;上菜亦快,又會主動介紹食法。
2017-08-26
2017-08-28 373 瀏覽
收咗工最鍾意同朋友或者同事周圍搵嘢食,呢一間餐廳嘅環境真係令人心曠神怡,而且每一種擺設都充滿着藝術感。安排上好多選擇,價錢係中環來講唔算係好貴價嘅選擇。芒果夢樂沙冰($42)飲品其中一杯系呢個芒果冰沙,中意距唔系好甜!而且都幾有芒果味,個冰沙夠滑,啱曬炎炎夏日飲!!另外鍾意食酸菜魚驚我點少得去呢度試吓台式嘅酸菜魚,同平時食嘅冇乜分別少咗一種油膩感,食完亦都唔會覺得好口乾,落啲味精同調味料都比較少但係味道就好足夠,酸酸嘅味道我最享受。色澤勁靚搞到我覺得佢好似藝術品咁忍唔住影多幾張相。蚵仔大腸麵線($78)麵線略略咸香,加咗醋會中和左,麵線都幾大碗,唔錯.農家麻油雞($88)麻油雞夠味,雞件夠曬滑,食落好香,而且又唔會好咸,份量足!佢呢度嘅滷肉飯調味足夠如果份量再多啲就會更加好,食落去濃郁嘅味道配埋白飯,very nice。餐廳都幾適合一家大小黎食,價錢唔算貴,食到都幾唔錯ge台灣菜,其實幾好,不妨一試~

安排上好多選擇,價錢係中環來講唔算係好貴價嘅選擇。

芒果夢樂沙冰($42)

色澤勁靚搞到我覺得佢好似藝術品咁忍唔住影多幾張相。

蚵仔大腸麵線($78)
麵線略略咸香,加咗醋會中和左,麵線都幾大碗,唔錯.

農家麻油雞($88)
麻油雞夠味,雞件夠曬滑,食落好香,而且又唔會好咸,份量足!

2017-08-27 3360 瀏覽
好久沒有到台灣旅行,很想念夜市的味道,終於忍不住上網找,找來在中環士丹利街的The night market,好評不斷還聲稱沒有味精,一於上去試試。餐廳地方不大,裝修高尚典雅,入門層架擺滿陶瓷花樽,木枱上方掛住大型吊燈,别樹一格。「午市套餐隨餐附送三款小食,配台灣茗茶,加$15用任何一款飲品紅燒牛肉麵 $135跟餐茉香珍珠綠茶」小食有豆角、菇類、木耳,都比較濃味。紅燒牛肉麵的湯底香濃不會過咸,牛肉腍軟牛味濃,面爽滑有口感。(跟餐)茉香珍珠綠茶清新綠茶味香,珍珠彈牙煙韌。 (散點)金桔檸檬 $38冰凉潤喉,酸甜恰到好處。饒河蚵仔煎 $88蚵仔煎中的蚵仔都夠大隻,蚵仔味香濃,但口感味道不算地道,這裡用了薯粉,邊位呈透明,口感煙韌。蚵仔煎和汁分開上,可以按各人喜好多汁或乾身自加醬汁。蚵仔大腸麵線 $78賣相吸引,蚵仔大腸都夠搶眼,濃稠度剛好,唯獨個人口味覺得麵線不夠軟腍,沒有溶為一體的感覺。古早魯肉飯 $60味道相當地道,魯肉味濃帶微甜,整個汁起膠質粘嘴,十分美味,飯軟硬度剛好,吃完一碗還想添一碗。咸蛋炸苦瓜 $82餐廳的招牌菜,還是第一次吃到,裡面還是熱騰騰的,炸到金黃甘香的鹹蛋外酥脆內軟

「午市套餐
隨餐附送三款小食,配台灣茗茶,加$15用任何一款飲品
紅燒牛肉麵 $135跟餐茉香珍珠綠茶」
小食有豆角、菇類、木耳,都比較濃味。

(跟餐)茉香珍珠綠茶清新綠茶味香,珍珠彈牙煙韌。
(散點)金桔檸檬 $38
冰凉潤喉,酸甜恰到好處。
饒河蚵仔煎 $88
蚵仔大腸麵線 $78
古早魯肉飯 $60
咸蛋炸苦瓜 $82
餐廳的招牌菜,還是第一次吃到,裡面還是熱騰騰的,炸到金黃甘香的鹹蛋外酥脆內軟,和苦瓜味道原來都好匹配,不過多吃會有點膩。
滷水拼盤 $78
拼盤分別有滷水牛肚、滷水大腸和滷水豆腐,牛肚切成圓條卷狀,滷得非常入味夠腍軟,滷水大腸更入味,口感軟綿,非常不錯。滷水豆腐就相對不夠入味,但口感都很好。
酸菜煮銀鱈魚片 $128
夜市鳳梨酥 $48
點心師傅新鮮製造的,還是暖暖的,好軟腍,不會很甜,鳳梨味香濃。
熱燒仙草 $48
2017-08-26
2017-08-20 714 瀏覽
男朋友依家係上環返工,有一晚接佢放工之後去左中環一間台灣菜館食飯。餐廳地方不大,裝修典雅,周邊層架擺滿陶瓷花樽,木枱上方掛住吊燈,别有一番風味。The Night Market標榜食物無味精,主打各種台式家常料理同夜市小食。珍珠奶茶調配得相當出色,入口順滑,茶味濃郁,粉圓煙韌帶甜香,整體甜度不高,好啱我口味!芭樂鳳梨西打以番石榴為主導,但偏甜。宮保蝦球只有四隻蝦,份量略嫌太少,蝦肉鮮甜爽彈,配上酸酸甜甜嘅醬汁,味道唔會太濃烈。咸蛋炸苦瓜係我全晚最愛嘅菜式!新鮮爽脆嘅苦瓜帶微微甘苦,咸蛋嘅鹹香稍稍中和左苦味,食落好香口,唔會覺得油膩。蚵仔大腸麵線賣相對辦,蚵仔雖然體型唔大但都幾飽滿,大腸亦冇異味。麵線質感爽滑,湯底加上少少醋味道更豐富。整體食物質素唔錯,但以呢個價位的話,份量就比較少。

珍珠奶茶

芭樂鳳梨西打

芭樂鳳梨西打以番石榴為主導,但偏甜。
宮保蝦球

咸蛋炸苦瓜
咸蛋炸苦瓜係我全晚最愛嘅菜式!
蚵仔大腸麵線

整體食物質素唔錯,但以呢個價位的話,份量就比較少。
珍珠奶茶
咸蛋炸苦瓜
2017-08-19 293 瀏覽
As mentioned in the title, my friend thought the restaurant was named One night in Taipei. When I typed in openrice to search I couldn't find such restaurant 😂 It turns out that the name is The Night Market. The restaurant is very near where my friend's office. We always walk pass this street but never gone for meals. It was a great night to try something new. 😋We had a table booked at 7pm for 4 of us. The place isn't that big, I'd say it fits around 20 people but you wouldn't feel crowded. We w

We had a table booked at 7pm for 4 of us. The place isn't that big, I'd say it fits around 20 people but you wouldn't feel crowded. We were recommended to try their freshly brewed beers so we ordered two. (Both 1 pint sizes) For food we ordered a few to share between us: fried chicken, satay beef with vegetables, hongshao beef with noodles, mince pork with rice (滷肉飯) and duck egg yolk with bitter melon.

The food presentation looks great but tastewise requires more flavour and perhaps better quality meat. The rice and fried chicken (served with thai chilli sauce) were great. The hongshao beef with noodles was requested by us to be less spicy, it came out not spicy but quite bland. Wished that the beef flavour to be stronger. The satay beef with vegetable wasn't spicy too. Would be great if the beef is fresh, the texture tasted a bit 'old'. The duck egg yolk with bitter melon is ok, I've had this dish somewhere else before and I'd prefer a crunchier texture. 😋

Overall the service was good, the atmosphere was good (the area wasn't too noisy and great for chit-chats). Would be great to see some improvement in the food. The price is alright in the central district. The freshly brewed beers have no preservatives and have a light taste. Great for those who don't like strong flavours 🍻🍽
2017-08-18
  • 魯肉飯
  • 鹽酥雞
2017-08-13 285 瀏覽
估唔到中環都有唔太貴,但係坐得舒服,食物又好既地方一定要推介下!我地兩個人,叫左成五款野食,兩杯野飲,每人都係$240,抵食!重點推介!台式三杯雞一放喺檯已經聞到香味,食落有酒香,好入味,我見差唔多每張檯都有叫呢款野食👍讚凰梨糖醋咕嚕肉$82,但係好大碟,就算四個人都夠食架!叫左個竹笙排骨湯,排骨燘到好"淋"話佢入口即溶都唔誇張不過係一人份量,我地就兩個一人飲半碗食台灣野,就一定要叫返個魯肉飯同蚵仔大腸麵線!兩樣都令我食到台灣既味道,又夠飽肚野飲睇得又飲得一定要試右邊既芒果沙冰,唔似出面飲既有冰碎喺中間,反而覺得好香滑👍以後中環同同事、朋友食飯傾計又多個選擇**店員服務好👍而且好細心
估唔到中環都有唔太貴,但係坐得舒服,食物又好既地方
一定要推介下!

重點推介!
台式三杯雞

凰梨糖醋咕嚕肉
$82,但係好大碟,就算四個人都夠食架!

叫左個竹笙排骨湯,排骨燘到好"淋"
話佢入口即溶都唔誇張
不過係一人份量,我地就兩個一人飲半碗

食台灣野,就一定要叫返個魯肉飯同蚵仔大腸麵線!
兩樣都令我食到台灣既味道,又夠飽肚
野飲睇得又飲得

以後中環同同事、朋友食飯傾計又多個選擇
**店員服務好👍而且好細心
2017-08-09
2017-08-12 361 瀏覽
餐廳名稱叫Night Market ,原來喺食台灣菜餐廳位於士丹利街11號餐廳裝潢優雅,天花掛著大吊燈,環境唔錯餐廳標榜無味精,食得健康鹽酥雞, 外面炸得香脆,雞肉幼嫩,一尐都唔油,幾乾身滷水拼盤有牛肚、豆腐及豬大腸豆腐比較梗身,滷水味道濃,食落口感似豆卜豬大腸好腍身,咸味啱啱好,好味道饒河蚵仔煎 賣相有別一般蚵仔煎,呢度用左薯粉,所以邊位呈透明,食落好煙靭,有口感蚵仔大隻,新鮮美味,一尐都唔腥古早魯肉飯,魯肉半肥瘦,呈粒狀,好幼滑,加埋醬汁拌飯,好好食
餐廳名稱叫Night Market ,原來喺食台灣菜
餐廳位於士丹利街11號
餐廳裝潢優雅,天花掛著大吊燈,環境唔錯
餐廳標榜無味精,食得健康
鹽酥雞
鹽酥雞, 外面炸得香脆,雞肉幼嫩,一尐都唔油,幾乾身
滷水拼盤
滷水拼盤有牛肚、豆腐及豬大腸
豆腐比較梗身,滷水味道濃,食落口感似豆卜
豬大腸好腍身,咸味啱啱好,好味道
饒河蚵仔煎
蚵仔大隻,新鮮美味,一尐都唔腥
鹽酥雞
  • 魯肉飯
2017-08-11 196 瀏覽
台式餐廳香港選擇唔多,呢一間台灣餐廳係中環,我覺得佢哋比較有心思!每一次食都覺得好味道,而且好似好用心做一樣!小食方面我們點了豆腐皮蛋,酸酸辣辣,幾好味!第一次點黃金蝦球!我朋友覺得超級好味!可惜只有四件,比較少!不過味道真係超正,所以都會下次再點!朋友食得辣,所以佢自己點了一個四川麻辣牛肉鍋,牛肉超級多,佢自己一個人都食唔晒!三杯雞係台灣名菜,當然要點啦!出邊啲三杯雞好多骨,呢一間比較好,雞件的肉比較多,所以食得很開心!滷肉飯不會太鹹,所以都好味道!

小食方面我們點了豆腐皮蛋,酸酸辣辣,幾好味!

滷肉飯不會太鹹,所以都好味道!

2017-08-07 3026 瀏覽
今日下午去咗PMQ拍下拖、扮下文青。晚飯時間行返落中環,嚟到Night Market食晚餐。平時中午,Night Market非常熱鬧,但weekend的晚上,呢度就比較冷清~呢度燈光比較昏暗,而且我哋坐喺餐廳嘅一個角落,可以靜靜地享受一個晚上真係好餐牌食物的選擇唔少,而且好多喺台灣夜市食到的食物,餐牌上面都有,確係名副其實嘅Night Market!飲品方面,同一般台式餐廳一樣,飲品嘅選擇好多!落單之後,食物好快就上枱雖然呢度叫Night Market,但就絕對會比喺台灣夜市食得舒適~蚵仔大腸麵線係我去台灣夜市必食嘅食物!呢碗冇幾多件大腸,但蚵仔就有好多隻,而且隻隻都大隻又飽滿麵線幼滑,湯頭濃厚杰身,味道唔錯呢碗係老公點嘅古早魯肉飯,份量唔多,但魯肉又腍又入味,撈飯食一流然後,呢個鹹蛋炸苦瓜,簡直係魔鬼同天使嘅結合!我一向都好鍾意食鹹蛋嘅菜式,明知膽固醇超標,但又係忍唔住唔食!今晚,喺黃金蝦同埋鹹蛋炸苦瓜當中,我哋就揀咗健康小小嘅後者,入口香脆,鹹蛋外層鹹香滿溢,食到停唔到口。涼瓜清熱下火,感覺上可以中和鹹蛋嘅邪惡仲點左一味醬王泡蝦球帶子呢個餸顏色豐富,雖然唔辣,但香濃惹味!蝦球同帶

飲品方面,同一般台式餐廳一樣,飲品嘅選擇好多!

落單之後,食物好快就上枱

蚵仔大腸麵線係我去台灣夜市必食嘅食物!
呢碗冇幾多件大腸,但蚵仔就有好多隻,而且隻隻都大隻又飽滿

麵線幼滑,湯頭濃厚杰身,味道唔錯

仲點左一味醬王泡蝦球帶子

呢個餸顏色豐富,雖然唔辣,但香濃惹味!

蝦球同帶子用料都絕不馬虎,味道鮮味,肉質新鮮爽口

黎到台式餐廳,當然唔可以錯過台式飲品!一杯茉香珍珠綠茶消暑又解渴

青森蘋果汁又香又甜,而且甜味天然,絕對係健康之選!

一個滿足嘅晚餐點可以冇一個甜品

我哋要左一杯焦糖雞蛋布丁,的的骰骰,蛋香不太濃,但奶香十足,口感幼滑,吃罷大家都心滿意足

2017-08-06
  • 咸蛋炸苦瓜
2017-08-07 204 瀏覽
朋友之前尼過呢間食,大獲好評,今晚決定一行4人試下個fd 有無厄我地先。由於剛放工,個個都餓鬼上身,一次過叫左好多野食。台式三杯雞-呢款係我食過最好食ge 三杯雞!!酒香濃咸蛋炸苦瓜-呢個配搭係我第一次見,兩樣都喜愛既我決定試一試呢2樣野合體會係咩味!結果係非常特別,超級夾!!因為係炸苦瓜,會無左苦瓜ge 苦味,取而代之咸蛋香味,我地一舊接一舊,人人都大讚呢味菜!腐乳空心菜-味道剛好,唔會太濃太淡,炒得夠哂獲氣,正呀喂!熱燒仙草-配上淡奶,好香好滑,食完濃味野其實配呢個甜味係好match,清熱解膩,同埋微甜食左人都健康d擂沙湯丸-一客有四粒,一人一粒唔洗爭,好軟綿綿,入面麻蓉暖暖地,好好食。紅燒牛肉麵-牛肉軟淋,精華所在當然係湯底,吸收哂日月精華,麵質剛好,唔會過硬過軟蚵仔煎-個人唔太喜歡,過份多汁,蓋過了蛋味。黃金蝦球-咸蛋包實蝦球,每隻蝦都非常大size,啖啖肉,加上咸蛋香,無敵呀!蒜香櫻花蝦炒飯-呢個都好有驚喜,好香蝦乾味,唔算好濃味,不過我好欣賞,咁樣用尼送飯先夾ga ma芒果夢樂沙冰-係好杰ge 質感,好香濃芒果味,飲完已經好有飽肚感藍蝶花香西打-藍蝶花係沒有味道的,杯飲品清
由於剛放工,個個都餓鬼上身,一次過叫左好多野食。
台式三杯雞-呢款係我食過最好食ge 三杯雞!!酒香濃
腐乳空心菜-味道剛好,唔會太濃太淡,炒得夠哂獲氣,正呀喂!
蚵仔煎-個人唔太喜歡,過份多汁,蓋過了蛋味。
藍蝶花香西打-藍蝶花係沒有味道的,杯飲品清清地,很不錯。
下次要同屋企人食多次先,實在太有驚喜了。
2017-08-07 185 瀏覽
夜市係台灣魅力之一,小食琳琅滿目,每樣只試一小件都會吃到飽,只恨自己的胃口太少,無法容納更多美食。The Night Market將台灣夜市搬到室內,係香港三十幾度高溫下確實可以解很多人相思之苦。餐廳標榜食品無添加,比喺夜市食得更放心。The Night Market燈光昏暗,碗碟擺設清雅,環境似一間西餐廳多過似室內夜市。藍碟花香西打不在常設餐牌上,用料很豐富,有紫背天葵、藍碟花汁、冰糖雪梨汁、檸檬汁、西打、寒天,消暑清熱,配上台灣煎炸小食很合適。叫了幾款餐廳主打菜式。喺台灣夜市多數只見蚵仔煎,未見過蚵仔酥,蚵仔酥少咗地瓜粉,食到粒粒蠔仔,更加真材實料。蠔仔粒粒飽滿爆汁,份量不小又大粒,十分抵食。咸蛋炸苦瓜將苦瓜輕炸後再用咸蛋包裹著,苦瓜依然爽脆鮮嫩,咸蛋黃非常惹味,兩者配合得很好。台式三杯雞係用醬油、米酒同麻油一齊煮,再加蒜頭、薑、九層塔,咸鮮香味入晒落嫩滑無骨的雞脾肉。石鍋保暖程度高,食到中途依然聽到鍋底吱吱聲。夜市炒飯醬油上色,米飯粒粒分明,台式香腸同四季豆粒為此菜帶來不同風味。甜品焦糖雞蛋布丁蛋味十分香濃,焦糖槳為布丁帶來輕輕甜味。

甜品焦糖雞蛋布丁蛋味十分香濃,焦糖槳為布丁帶來輕輕甜味。
2017-08-05