The Pearl

2024-11-07 557 瀏覽
這是一間酒店內的西餐廳,夜晚來到都差不多訂滿了,所以今晚只能坐在吧檯那邊,可以看到挺多不同的酒,酒鬼一定很喜歡了。而且還有室外位,是可以吸煙的位置。無花果巴馬火腿沙律店員表示無花果沒貨,就改成了蜜瓜了。蜜瓜吃起來香甜多汁,跟鹹香的火腿也是很搭的,而且火腿大大片,口感更足。上面還有芝士片增香。吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油挺特別的一個搭配,吞拿魚口感嫩滑,跟牛油果泡沫拌勻後,口感更滑嫩,而且牛油果泡沫味道帶點酸,能突出魚味。和風醬油大蝦煙肉扁意粉很有驚喜的一個意粉,味道甜甜鹹鹹的,有陣陣的木魚香味,再加上煎香的鹹香煙肉一起炒,味道更香和惹味。大蝦爽滑。扁意粉很有彈性。香煎封門柳封門柳煎得非常好,約五成熟左右,粉粉嫩嫩的,吃起來肉汁特別多,而已很嫩滑,牛肉味亦很濃。配的是一款青醬,不過是比平常的更酸的,因為加了挺多的青檸汁,會比較突出牛肉香。Milk, Tea or Me最底下的是茶,喝的時候要拌勻,喝起來陣陣的茶香,口感奶滑,挺容易入口的,酒精濃度不會太高。Passionate Night很熱帶風情的感覺,熱情果味香濃,還有其他的果香,味道香甜。

無花果巴馬火腿沙律

香煎封門柳

Milk, Tea or Me

Passionate Night
很熱帶風情的感覺,熱情果味香濃,還有其他的果香,味道香甜。

2024-11-06
2024-10-04 3072 瀏覽
🔻 The Pearl尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓/🧃蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88好大隻蝦,爽口鮮甜,配埋蒜片同橄欖油,夠晒惹味,多士亦夠大塊同埋脆口焦香/🧃秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68吞拿魚拌蕃茄莎莎酸酸甜甜咁,超級開胃,切到細細粒,亦都好有口感,最畫龍點睛一定係下面配咗香烤鱈魚脆片,真係好多好香好脆,仲有好香嘅魚香,味道好夾,作為一個前菜,亦都夠晒輕盈/🧃和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 $288大大隻嘅璣煮鮑魚,好啱相機食先,鮑魚一啲都唔韌,仲好清甜。野菌意大利飯煮到啱啱好,用嘅意大利米係正宗嘅,入面有少少硬硬地,啱晒我口味。/🧃慢煮西班牙黑毛豬鞍架 $188果然係慢煮,厚厚嘅豬鞍一切開非常嫩滑,入口軟熟,油脂同肉香喺個口內爆發/🧃First Crush,Passionate Night $100/each叫咗兩杯Mocktail, First Crush係新鮮菠蘿汁配自家製青瓜糖漿同梳打,青瓜味非常清新,係主調,配上甜蜜嘅菠蘿汁味,好refreshing。Passionate Night係自家製熱情果糖漿配鮮提子汁,酸酸甜甜,果香濃
🔻 The Pearl
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
🧃蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88

🧃秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68

🧃和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 $288

🧃慢煮西班牙黑毛豬鞍架 $188

叫咗兩杯Mocktail, First Crush係新鮮菠蘿汁配自家製青瓜糖漿同梳打,青瓜味非常清新,係主調,配上甜蜜嘅菠蘿汁味,好refreshing。Passionate Night係自家製熱情果糖漿配鮮提子汁,酸酸甜甜,果香濃郁。
呢間西餐廳位於瑞生尖沙咀酒店內,環境以黑色為主調,加上昏暗嘅燈光,型格得嚟幾有情調🖤⋆✴︎˚。⋆ 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨 ⋆。˚✴︎⋆🐟秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 ($68)𝘊𝘦𝘷𝘪𝘤𝘩𝘦 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘚𝘢𝘭𝘴𝘢 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘋𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘰𝘥 𝘍𝘪𝘭𝘭𝘦𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘉𝘢𝘭𝘴𝘢𝘮𝘪𝘤 𝘎𝘭𝘢𝘻𝘦呢個前菜色彩繽紛,吞拿魚混合番茄莎莎,底下配上鱈魚脆片幾特別~莎莎醬調配得幾好,就算加咗生洋蔥都唔會好辣,味道酸甜可口,同海鮮十分夾!啖啖都充滿吞拿魚同番茄洋蔥,十分足料,加埋黑醋更清新爽口,作為前菜非常開胃👍🏼🦐蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 ($88)𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴 𝘊𝘰𝘯𝘧𝘭𝘪𝘤𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘰𝘤𝘢𝘤𝘤𝘪𝘢 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵可以先食隻大蝦,爽口彈牙,加入辣椒同蒜片,品嚐多重層次味道~伴有兩塊鬆脆多士,將蝦放上後按個人口味添加辣椒、蒜片,再蘸上甘甜嘅橄欖油,夠晒惹味!微微辣度混合蒜香,將味蕾感覺提升至極致,送酒一流🤩⋆✴︎˚。⋆ 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 ⋆。˚✴︎⋆🍄和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 ($288)𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘐𝘴𝘰𝘺𝘢𝘬𝘪 𝘈𝘣
秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁

⋆✴︎˚。⋆ 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨 ⋆。˚✴︎⋆
🐟秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 ($68)
蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士

🦐蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 ($88)
和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯

⋆✴︎˚。⋆ 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 ⋆。˚✴︎⋆
🍄和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 ($288)
𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘐𝘴𝘰𝘺𝘢𝘬𝘪 𝘈𝘣𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮
鮑魚厚身得嚟夠晒大隻飽滿,經璣煮後味道更香甜,食落勁有咬口😍risotto菌味濃郁,飯粒軟硬適中,醬汁份量剛好,整體唔會太濕或太creamy~
鍾意紫蘇葉嘅可以試下將紫蘇葉夾埋飯一齊食,會有另一層次嘅味道!
慢煮西班牙黑毛豬鞍架

⋆✴︎˚。⋆ 𝙈𝙖𝙞𝙣 ⋆。˚✴︎⋆
🐖慢煮西班牙黑毛豬鞍架 ($188)
𝘚𝘰𝘶𝘴-𝘷𝘪𝘥𝘦 𝘚𝘱𝘢𝘯𝘪𝘴𝘩 𝘐𝘣𝘦𝘳𝘪𝘤𝘰 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘓𝘰𝘪𝘯 𝘙𝘢𝘤𝘬 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘍𝘪𝘳𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰, 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘓𝘦𝘦𝘬, 𝘉𝘳𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴 𝘚𝘱𝘳𝘰𝘶𝘵𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘙𝘦𝘥 𝘞𝘪𝘯𝘦 𝘗𝘦𝘢𝘳 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
採用慢煮方法烹調,火候控制非常好,黑毛豬肉質鮮嫩軟滑,好易咬開😍配上自家製紅酒梨汁,十分清新,中和咗黑毛豬本身嘅油膩感;伴碟既炸薯角都皮脆內軟,整體食落有驚喜!
Pearadise

⋆✴︎˚。⋆ 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡 ⋆。˚✴︎⋆
🍸𝑃𝑒𝑎𝑟𝑎𝑑𝑖𝑠𝑒 ($130)
𝘭𝘪𝘭𝘭𝘦𝘵 𝘣𝘭𝘢𝘯𝘤, 𝘪𝘵𝘢𝘭𝘪𝘤𝘶𝘴, 𝘱𝘦𝘢𝘳, 𝘢𝘣𝘴𝘪𝘯𝘵𝘩𝘦
杯上有支髮簪穿住啤梨乾,造型好吸睛𖧧
以開胃嘅利萊白葡萄酒、義大利佛手柑酒、苦艾酒,作為基酒,茴香帶出嘅柑橘甜味配上佛手柑嘅酸澀,都同清甜嘅梨味好夾🍐整體感覺好fresh,清爽解渴,有啲似冰糖燉雪梨嘅酒精版!酒精濃度唔高,唔太飲酒嘅朋友都可以揀呢杯試下,甜甜地易入口,飲落完全無負擔🙈

🍸𝑀𝑖𝑙𝑘, 𝑇𝑒𝑎 𝑜𝑟 𝑀𝑒 ($140)
𝘴𝘮𝘪𝘳𝘯𝘰𝘧𝘧 𝘳𝘦𝘥 𝘷𝘰𝘥𝘬𝘢, 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 3 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘴 𝘳𝘶𝘮, 𝘵𝘢𝘯𝘲𝘶𝘦𝘳𝘢𝘺 𝘨𝘪𝘯, 𝘦𝘭 𝘫𝘪𝘮𝘢𝘥𝘰𝘳 𝘣𝘭𝘢𝘯𝘤𝘰 𝘵𝘦𝘲𝘶𝘪𝘭𝘢, 𝘤𝘰𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦𝘢𝘶, 𝘮𝘪𝘭𝘬, 𝘮𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘵𝘦𝘢
呢杯cocktail用咗多款烈酒調配,包括vodka、rum、gin、tequila,酒味較重~但配上橙酒、芒果茶、牛奶,中和返酒精味道,飲落酸甜帶淡淡茶香,似品嚐高級嘅茶飲,啱晒夜晚想同姊妹一齊chill嘅你!

總結:酒店餐廳嚟講價錢唔算貴,食物有水準,值得再訪😆
秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁
和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯
慢煮西班牙黑毛豬鞍架
Pearadise
男朋友話生日晚飯要食間有氣氛d嘅餐廳,所以佢揀左“The Pearl”⭐️Rosy Romance冷泡玫瑰茶,加埋新鮮蘋果汁同蜜糖,飲落好清新⭐️Wandering Voyage個面嘅foam係微甜嘅椰子味,飲落入面有入面有rum酒、班蘭糖漿、椰子,li個配搭好好飲,好啱我口味😋⭐️無花果帕馬火腿沙律帕馬火腿跟埋密瓜,最夾嘅配搭,沙律菜底上面放左巴馬芝士、松子仁及黑醋橄欖油汁,成個沙律嘅顏色好靚⭐️吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油吞拿魚上面放左d黑松露同紅醬裝飾,吞拿魚他他有香草嘅味道,中間嘅牛油果泡沫好似溝左d檸檬汁,酸酸地,淨係個汁已經好啱水味,撈勻一齊食,仲有羅勒油嘅香味,味道好豐富,正!⭐️和風醬油大蝦煙肉扁意粉蝦好大隻、好彈牙,入面仲有d煙肉,個扁意粉有d咬口,調味好鮮味,無論口感同味道都好好食😋,飲完啖Wandering Voyage,再食一啖意粉,味道好似更鮮甜😂⭐️香煎牛封門柳肉味濃,唔會好硬,本身加左d黑椒調味,配埋自家制青醬,又有另一番風味,好fresh,薯蓉好香滑,正!

⭐️Rosy Romance
冷泡玫瑰茶,加埋新鮮蘋果汁同蜜糖,飲落好清新

⭐️Wandering Voyage

2024-09-23
慶祝紀念
生日
2024-09-13 6026 瀏覽
最近呢間位於尖沙咀嘅酒店西餐廳好受歡迎即刻約朋友去飲杯嘢一坐低,覺得環境真係幾舒適,座位寬敞,而且仲有outdoor位置可以選擇天氣咁熱,我哋就梗係選擇室內位置餐廳佈置精緻背景音樂幾有feel 聽講呢度嘅Cocktail好出色Pearadise一杯法國嘅開胃酒再加上雪梨乾點綴咁熱嘅香港秋天上到嚟都可以精神一震Crimson samurai本身係一杯日式嘅Cocktail,加上俄羅斯嘅伏特加同埋茉莉茶,調酒師用咗蘋果味嘅糖漿,再加上梳打甜得來又好平衡無花果帕馬火腿沙律上枱非常驚訝,份量非常足夠 有點震撼超級厚切的蜜瓜🍈新鮮沙律菜配巴馬臣芝士松子仁及黑醋橄欖油汁呢款Prama Ham 加上芝士仲有蜜瓜啱啱好 份量好多超級鍾意佢個黑醋橄欖汁配搭少少Nuts松子仁 等等吞拿魚牛油果泡沫他他牛油果打成幼滑嘅泡沫配搭新鮮吞拿魚入面有新鮮嘅羅勒葉香味上碟賣相好似個蛋糕咁精緻吞拿魚粒粒粒有口感Main和風醬油大蝦煙肉扁意粉 Japanese Style Linguine with Shrimp with Bacon and Bonito Flakes估唔到西餐廳嘅炒意粉有驚喜香濃嘅日本醬油,扁意粉煮得

最近呢間位於尖沙咀嘅酒店西餐廳好受歡迎
即刻約朋友去飲杯嘢

天氣咁熱,我哋就梗係選擇室內位置
餐廳佈置精緻
背景音樂幾有feel

聽講呢度嘅Cocktail好出色

一杯法國嘅開胃酒再加上雪梨乾點綴
咁熱嘅香港秋天上到嚟都可以精神一震

Crimson samurai

無花果帕馬火腿沙律
上枱非常驚訝,份量非常足夠 有點震撼
超級厚切的蜜瓜🍈

吞拿魚粒粒粒有口感

Main

估唔到西餐廳嘅炒意粉有驚喜
香濃嘅日本醬油,
扁意粉煮得啱啱好,彈牙有口感
味道就好似大阪燒一樣

香煎牛封門柳
果然係酒店嘅餐廳,廚房嘅功架十足
每次上碟,餐具都有餘溫
伴碟邊是薄荷汁同埋大蔥薯蓉等等
封門牛個色靚到一個點
好出色!

餐廳成個氣氛感覺、食物都好高質
服務員好有禮貌,睇住我哋嘅進食情況再上菜
而且餐廳性價比高,唔算太貴
係酒店級嘅質素
有機會會再嚟!🫶🏻
2024-09-12
慶祝紀念
紀念日
  • 吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油
2天前 0 瀏覽
尖沙咀The One嗰邊有間瑞生酒店,原來藏住一間幾出色嘅西餐廳The Pearl。餐廳有露天位可以chill住食嘢🍽️,仲可以shi一shi。佢哋嘅cocktail同mocktail都幾有特色,調酒師好nice,會幫你推介合適嘅飲品🍸🍈蜜瓜帕馬火腿沙律 Melon & Parma Ham Salad $98因為季節關係,呢道菜轉咗用比較典型嘅蜜瓜,份量一啲都唔細。蜜瓜甜美🍈,配上香濃嘅Parma Ham🥓,鹹甜交融。沙律菜新鮮🥗,配甜酸口嘅醬汁。🐟吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 Tuna Avocado Foam Tartare $108用料新鮮,牛油果泡沫🥑增添咗特別嘅口感,加咗自製羅勒油🌿,味道清新又有層次。🦐和風醬油大蝦煙肉扁意粉 Japanese Style Linguine with Shrimp $168醬汁香濃,帶有少少似pastry面包配腸仔嘅味道,但味道唔會太淡,反而一啖接一啖停唔到口🤤。蝦有足足4大隻🦐,煎得脆身,口感非常好。🥩香煎牛風門柳 Grilled Hanger Steak - Default medium rare $178風門柳嘅部位有口感,餐廳將熟度

蜜瓜帕馬火腿沙律

和風醬油大蝦煙肉扁意粉

風門柳嘅部位有口感,餐廳將熟度控制得好適中,外脆內嫩,兼且保持住啲汁水🥩
香煎牛風門柳

🍹Mocktail: Rosy Romance $100
🍸Mocktail: Passionate Night $100

follow @hkfoodtaster

The Pearl
📍尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
蜜瓜帕馬火腿沙律
香煎牛風門柳
2天前 0 瀏覽
話說最近去咗一間喺尖沙咀酒店🏨嘅餐廳食飯😌位置都幾方便所以都幾多人嚟食真係幾Full吓㗎😆見到都有幾多外國遊客喺度食飯飲嘢同睇波😚🌮吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁第一次食呢個咁特別嘅配搭😙覺得個口感都幾豐富🤣呢個鱈魚脆片幾特別咸咸香香咁🥪蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士揀咗個大蝦多士🧐但因為大蝦係用橄欖油封嘅做法,所以可能口感會咸咗啲🙀再加埋佢啲蒜片同埋辣椒仔🌶️辣辣地都幾好食😬幾鍾意佢個炸蒜片🍚和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯上菜嘅時候都有少少俾佢隻鮑魚嚇親🙂‍↔️都真係算幾大隻😋又唔會太un 又好入味🤤個risotto 幾好食甜甜地好重磨菇味🥩香煎牛風門柳我哋就叫咗medium rare😆牛扒處理得剛剛好很juicy 配搭上青醬一起吃好fresh🥰🍸Pearadise呢度啲Cocktail都好幾Igable💫呢杯係清甜的雪梨🍐加埋少少蜜糖🍯再配白酒甜甜地幾好飲🍸Wandering Voyage個foam係微甜嘅海鹽芝士椰子奶泡🫧飲落入面有入面有rum酒、班蘭糖漿、椰子水🥥好香好重椰子味✨呢一個微甜得來味道唔會太啃🌟啱晒女仔飲

🌮吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁

• 和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯
  • Pearadise
  • 香煎牛風門柳
3天前 0 瀏覽
又來到這間酒店內的餐廳探店 今次試4樓的西餐廳 餐廳裝修很有情調 而且餐牌有不少cocktail /mocktail 選擇 很適合情侶或三五知己來食飯談天吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 $108先來個前菜 吞拿魚他他中間鋪了牛油果泡沫幾有特色 重點是他自製的羅勒油很香 把整個他他拌勻後增加了風味 無花果帕馬火腿沙律 $98一上枱已被蜜瓜嚇親😂 餐廳很不吝嗇地配了很多件大大件的蜜瓜 而且很清甜!上面有帕馬火腿配巴馬臣芝士、松子仁及底下有加了黑醋橄欖油汁的沙律菜 很豐富滿足的一個沙律 旁邊見到我們的沙律都馬上加了一份和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168首先要讚意粉口感很好 做到al dente 大蝦數量不少 和風醬油配意粉的配搭有驚喜 加埋煙肉鹹香味很好吃香煎牛封門柳 $178封門柳中間粉嫩顏色已經好吸引 煎的生熟度剛好 配了青醬而不是常見的芥末 更能提升牛肉味道 底下的薯蓉口感軟綿綿 是我很喜歡的質感Cocktail很推薦ᴄʀɪᴍꜱᴏɴ ꜱᴀᴍᴜʀᴀɪ 有茉莉花香加上蘋果甜味 很易入口 適合女仔飲

吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 $108

無花果帕馬火腿沙律 $98

和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168

香煎牛封門柳 $178

• 無花果帕馬火腿沙律
3天前 0 瀏覽
今日Halloween正日同奴才爸去咗瑞生酒店既西餐食晚飯,一入到去就感受到強勁既Halloween氣氛,佈置得好靚好有feel,而且店員們既裝扮都好有心思🩷哈蜜瓜帕馬火腿沙律🥗哈蜜瓜甜甜嘅味道同鹹鹹香香嘅帕馬火腿配埋一齊,兩者既味道更濃厚豐富😋再加上巴馬臣芝士同松子仁,層次更豐富,黑醋橄欖油汁更係為整道沙律增添咗一種清新感,食落去好開胃🤤吞拿魚牛油果泡沫他他🐟呢道菜賣相已經好吸引,吞拿魚新鮮,牛油果泡沫滑滑地口感又特別,仲有羅勒油令整道菜更加香濃🤩和風醬油大蝦煙肉扁意粉🦐🍝蝦肉鮮甜爽陣,煙肉香脆,扁意粉煙煙韌韌仲吸引左醬油味道,超正🤤和風醬油嘅味道唔會太重,反而能夠突出食材本身嘅鮮味😋香煎牛封門柳🐃封門柳煎得啱啱好,外面微焦裡面保持粉紅嫩滑,肉質非常鮮美。搭配特製醬汁,味道更加提升,食落去口感一流😋飲品方面我哋叫咗Passionate Night🍇係提子同百香果嘅mocktail,味道濃郁得來又清新,特別適合開胃🤤Crimson SaMuRai🍎酒底係vodka,加入少少蘋果汁,令成杯cocktail更加refresh,味道平衡得好好,好啱女仔飲😋🤑 人均消費:~$430🤩 推薦指數

哈蜜瓜帕馬火腿沙律🥗

Passionate Night🍇

Crimson SaMuRai🍎

🤑 人均消費:~$430
🤩 推薦指數:8.5 / 10
📍 餐廳資料:The Pearl (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

💥無花果帕馬火腿沙律沙律好開胃酸酸甜甜當日冇無花果轉咗哈密瓜哈密瓜本身同芝士火腿係經典配搭味道好夾下次試吓加無花果一齊食💥吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油吞拿魚係粒狀而唔係蓉所以食到呑拿魚嘅口感而牛油果泡沫味道有驚喜味道同呑拿魚好融洽💥和風醬油大蝦煙肉扁意粉呢個意粉好岀色每一條意粉都有醬汁但醬汁又唔會太過水食到有木魚絲同埋紫菜碎味道好豐富味道好特別大家亦都新鮮彈牙💥香煎牛封門柳封門柳本身肉味好濃而且有咬口加上青醬同薯蓉一齊食味道唔錯💥First Crush💥Rosy Romance今次兩杯都叫咗Mocktail 兩杯味道都唔會太甜可以中和返食物嘅油膩感
💥無花果帕馬火腿沙律

今次兩杯都叫咗Mocktail
兩杯味道都唔會太甜
可以中和返食物嘅油膩感
4天前 0 瀏覽
秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁,吞拿魚好鮮嫩,帶有魚油脂嘅甘香😊同蕃茄莎莎嘅味道好夾,連埋香脆嘅鱈魚片一齊放落口,酸酸甜甜蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士,大蝦煎得好香口,質感扎實彈牙,好新鮮!加埋蒜片特別香口,真係香噴噴,連埋脆卜卜嘅多士一齊食,減低油膩感和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯,大大隻原隻鮑魚,鮮嫩鮮甜,軟腍但肉質有彈性,配埋香濃嘅醬汁,意大利飯粒粒分明,軟硬適中,好入味,食落口層次好豐富慢煮西班牙黑毛豬鞍架好厚身,慢煮嘅黑毛豬生熟程度啱啱好,肉質好嫩滑,一啲都唔韌口,好多肉汁!Rosy romance好清香嘅味道Passionate night有熱情果和提子嘅香氣餐廳舒適寬敞,裝修好有格調,幾有氣氛!餐廳店員服務態度真係好友善,抵讚

Rosy romance好清香嘅味道

Passionate night有熱情果和提子嘅香氣

5天前 0 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀行街,行完街就想食吓嘢又唔想食連鎖快餐店,就決定上網睇吓發現咗今日呢間高質餐廳。本身見到間餐廳喺酒店入邊已經好大期望,入到去之後就發現真係好正。成個環境都好chill,未食嘅時候見到間餐廳咁多人已經知道一定好Popular! 我哋被安排坐咗喺吧枱嘅位置,睇住兩位Bartender係咁出嘢飲,由頭到尾都冇休息過,旺到爆。我哋嗌咗個無花果帕馬火腿沙律做前菜,好快就上到嚟。份量好足。沙律除咗有帕馬火腿之外,配上芝士,哈密瓜同松子仁好夾。甜甜嘅哈密瓜配上鹹香嘅火腿,真係令人追住食。佢叫得沙律當然都有菜,啲菜好新鮮配埋芝士同埋黑醋橄欖油汁十分開胃。冇幾耐吞拿魚牛油果他他都到咗,同頭先嘅沙律一樣,份量好足夠。未食之前見到擺盤已經好吸引,一圈嘅吞拿魚肉,配上中間嘅牛油果泡沫,唔會搶左吞拿魚嘅味之餘,仲為吞拿魚帶多一個層次嘅味道。加上佢自製嘅羅勒油,可以用惹味嚟形容呢個吞拿魚。與此同時,我哋都叫咗兩杯Mocktail,一杯叫first Crush,另外一杯叫Passionate night。佢個first Crush好清新,有啲青瓜同菠蘿嘅香味,配上梳打水,飲落唔係一啲死甜嘅mock

與此同時,我哋都叫咗兩杯Mocktail,一杯叫first Crush,另外一杯叫Passionate night。佢個first Crush好清新,有啲青瓜同菠蘿嘅香味,配上梳打水,飲落唔係一啲死甜嘅mocktail,反而係有一啲熱帶風情嘅感覺。另一杯嘅passionate night,佢係熱情果加提子嘅感覺,同first Crush相比,佢帶比我係一個酸甜開胃嘅感覺。

等一陣我哋嗌嘅和風醬油大蝦煙肉扁意粉都到咗。同吞拿魚他他一樣擺盤都好有心思,佢個蝦煎到好香,有少少蝦味而唔會有雪味。佢嘅意粉亦都煮到啱啱好,唔會太腍有少少咬口。加埋佢嘅醬油同埋煙肉,帶比個意粉唔同嘅口感。

最後就係香煎封門柳。眾所周知封門柳係食牛嘅香味,而佢呢個封門柳完全做到!牛唔會煎到太熟,保留到肉中間小小生嘅感覺。旁邊嘅阿根廷青醬亦都提供咗第二款嘅食法,同牛肉嘅味道相得益彰。份量亦都合格,唔會話得兩三片。加埋其他配菜好滿足!

我覺得今次十分成功,搵到一間高質嘅西餐廳。男朋友見到啲相都話好吸引,要我下次一定帶佢去食!
2024-11-07
5天前 0 瀏覽
喺繁囂嘅尖沙咀一個唔顯眼嘅門口…..有一間隱世嘅酒店餐廳…..今次已經係我第二次去幫襯啦….可以有個比較安靜嘅地方同朋友坐低傾偈🗣️🐾 哈密瓜Parma Ham Salad 🥗哈密瓜好甜好大舊😋😋….同parma ham & 沙律菜好夾…🐾 Tuna Avocado Foam Tartare🥑牛油果泡沫好特別…浸泡係羅勒油入面嘅吞拿魚他他好新鮮…好香🥰🥰🐾 Grilled Hanger Steak🥩封門牛柳肉質鮮嫩….juicy….加埋青醬…配薯容&蔬菜…好好食🤤…🐾 Japanese Style Linguine with Shrimp🍝依道fusion菜幾特別…個人覺得有啲似中式大蝦炒扁意粉😂😂….啲蝦都幾彈牙…唔錯🤪🐾 First Crush青瓜梳打水…加左啲菠蘿汁…好fresh 😚😚…易入口🤤🐾 Pearadise🍹雪梨cocktail….比佢個外型surprise到🤤…好靚…酒味特別😆😆

🐾 哈密瓜Parma Ham Salad 🥗

🐾 Tuna Avocado Foam Tartare🥑

🐾 Grilled Hanger Steak🥩

🐾 First Crush
青瓜梳打水…加左啲菠蘿汁…好fresh 😚😚…易入口🤤

🐾 Pearadise🍹
Rosy Romance帶少少果味嘅Cocktail,酒味唔會太濃,唔係特別鍾意飲酒嘅我都覺得好好飲🤣無花果帕馬火腿沙律擺上枱嗰陣有少少嚇親,份量勁大碟,蜜瓜🍈好大嚿,新鮮蔬菜加埋巴馬臣芝士,冧埋橄欖油,好開胃🤤吞拿魚牛油果泡沫他他表面幼滑嘅泡沫係牛油果打成,吞拿魚又有口感又新鮮,配埋羅勒葉香味,作為前菜真係一流👍🏻和風醬油大蝦煙肉扁意粉啲蝦🍤大大隻,同意粉一樣好彈牙,加埋日本醬油味道好香濃,食落有少少大阪燒嘅味道。香煎牛封門柳好濃嘅牛味,唔會好難咬開,本身已經有黑椒調味,加埋餐廳自製嘅青醬,好入味😋薯蓉都好滑同牛柳好夾

Rosy Romance

吞拿魚牛油果泡沫他他

香煎牛封門柳
樓上西餐廳位於瑞生酒店入面,型格既裝修,可以坐係吧檯位置睇住睇調酒師調酒,氣氛亦都滿分,好啱一班朋友或者情侶去。無花果帕馬火腿沙律帕馬火腿改配蜜瓜,巴馬臣芝士, 松子仁, 再係個面加黑醋橄欖油汁,層次豐富。吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油將牛油果打成泡沫再加檸檬汁,令味道帶酸,再同吞拿魚一齊食,整體好夾,亦都令成個口感更加嫰滑。和風醬油大蝦煙肉扁意粉大蝦大隻彈牙,扁意粉連埋煙肉一齊食,增加左個咬口,而調味亦都鮮味,唔會過咸。香煎牛封門柳牛肉色澤好靚,肉味亦都濃郁,配埋自家制青醬,令都成個口感好清新。就連配菜薯蓉都香滑有驚喜。Rosy Romance無酒精mocktail,用冷泡玫瑰茶加蘋果汁蜜糖,玫瑰茶味好出。Passionate Night 葡萄汁加熱情果糖漿調配,味道較甜。

Rosy Romance

Passionate Night
葡萄汁加熱情果糖漿調配,味道較甜。