2023-07-30 390 瀏覽
在開飯見到沙律款式算多且品種吸引故且嘗試幫襯。叫了鴨胸羽衣甘藍沙律按照預定時間去取餐。一拿起外賣袋就覺得超輕看看就是淺淺一盒大約比女性手掌大些許。感覺不夠飽唯有去對面麵包店分購麵包加料。 沙律汁美味但偏少汁不夠全盒用。而鴨胸有小難咀嚼。說好的生果只有小小碎塊而不明顯。應該只幫襯一次了。

2023-07-26 260 瀏覽
剛做完運動,所以便選擇到來點了一份番薯藜麥拼雞肉沙律的外賣。這款沙律味道豐富多彩,帶來了一種健康又美味的感覺。番薯的自然甜味與其他配料相互融合,在口中帶來一種獨特的滋味。此外,番薯還提供了豐富的纖維和維生素,讓這道沙律更加營養豐富。接下來是藜麥。藜麥是一種古老的穀物,富含蛋白質和纖維,是一種非常健康的食材。在這款沙律中,藜麥煮熟後口感鬆軟,與其他配料一起提供了豐富的口感層次。藜麥還帶有一種微妙的堅果味,與其他成分相互呼應,增加了沙律的風味。搭配了嫩雞肉,提供足夠的蛋白質。

2023-07-24 179 瀏覽
多款特色沙律任你選擇🥗呢間位於鰂魚涌既沙律專門店每日提供多款特色沙律,仲可以自由配搭到三拼都得,再貪心啲既話可以好似我咁,試下呢款有6種沙律既試食便當👻🥗特選沙律試食便當入面包含6種廚師發辦既沙律,試得多款啲既代價就係冇得自己揀🤷🏻‍♀️我就試到呢6款:▪︎🍠蕃薯球藜麥沙律:蕃薯球質感幾滑,不過冇額外調味,甜味亦欠奉,簡單嚟講就係一個冇乜味既薯球,仲唔知點解有啲青瓜粒係入面,完全唔夾👎🏻▪︎🎃南瓜凱撒沙律:南瓜幾綿但唔甜,最好味係個一小舊蛋▪︎🐮韓式泡菜牛肉椰菜碎沙律:好辣不過好惹味,都有幾多牛肉粒係入面,好食👍🏻▪︎🐤西蘭花雞胸芥末沙律:雞胸肉質幾嫰滑,唔韌唔痴牙,都唔錯▪︎🐟希臘式吞拿魚沙律:芝士同吞拿魚既份量都幾多,味道幾好,不過個組合就較普通▪︎🌱煙肉蝦仁青醬蝴蝶粉沙律:依家寫食評睇返個名先知原來有煙肉蝦仁,但就比曬成堆蝴蝶粉我,會唔會過份左啲😡張相我係冇郁過既情況下影,真係一舊明顯既肉都冇!味道就重橄欖油味,蝴蝶粉太重麵粉感,仲要冇配料👎🏻👎🏻主打沙律但唔係樣樣好食,係幾個泡菜牛肉同希臘沙律好味啲,整體麻麻地😕

🥗特選沙律試食便當

▪︎🎃南瓜凱撒沙律:南瓜幾綿但唔甜,最好味係個一小舊蛋

特選沙律試食便當
2023-06-09
午餐
2023-03-28 776 瀏覽
之前已經食過呢間既沙律好多次第一次食既係雞胸芥末沙律舊雞胸好juicy好滑,菜都有檸檬味之後食過2,3次都仲係好好食,可以無限翻兜因為個人中意濕d既沙律,所以會叫多醬之後韓式辣醬牛肉沙律果個就麻麻地可能關我食唔得辣事,但食得辣既人應該會覺得好爽然後都試過南瓜沙律,d南瓜好甜好滑,呢個都係可以無限翻兜既款黎。今次就試左雙拼鴨胸紅菜頭沙律+和風蓮藕沙律。講左鴨胸沙律先:呢間d肉點解可以整得咁好食(笑喊😂紅菜頭同橙都幾甜但紅菜頭要小心d食,d汁會染色雨衣甘藍草青味重左dd, 但都可以接受mvp係果3塊鴨胸!!!但呢款沙律比較乾身d, 冇咁多醬汁和風蓮藕沙律:蓮藕幾脆,粉絲比想像中多,鹹鹹地咁價位在呢個地段算ok 啦食材新鮮健康份量女仔食落夠飽味道好食期待試埋佢其他款既沙律~
之前已經食過呢間既沙律好多次

第一次食既係雞胸芥末沙律
舊雞胸好juicy好滑,菜都有檸檬味
之後食過2,3次都仲係好好食,可以無限翻兜
因為個人中意濕d既沙律,所以會叫多醬

之後韓式辣醬牛肉沙律果個就麻麻地
可能關我食唔得辣事,但食得辣既人應該會覺得好爽

今次就試左雙拼鴨胸紅菜頭沙律+和風蓮藕沙律。

講左鴨胸沙律先:
呢間d肉點解可以整得咁好食(笑喊😂
紅菜頭同橙都幾甜
但紅菜頭要小心d食,d汁會染色
雨衣甘藍草青味重左dd, 但都可以接受
mvp係果3塊鴨胸!!!
但呢款沙律比較乾身d, 冇咁多醬汁

和風蓮藕沙律:
蓮藕幾脆,粉絲比想像中多,鹹鹹地咁

價位在呢個地段算ok 啦
食材新鮮健康
份量女仔食落夠飽
味道好食
期待試埋佢其他款既沙律~

2023-03-28
  • 南瓜
  • 鴨胸
  • 雞胸
有時早餐食太飽,或者想食餐健康,要快靚正的話,可以試試呢間呢~配搭嘅自由度都好高,可以雙拼或者三拼沙律,亦可以半份wrap/蛋餅拼1份沙律,直接叫一份三文治都可以。💡南瓜凱撒沙律 x 香草醬車輪粉沙律 $68南瓜凱撒沙律係當日special,本身我就好鍾意南瓜,輕輕有啲調味就已經好鮮甜,沙律菜夠新鮮,沙律醬唔會太多同太重口味。車輪粉味道唔錯,但我自己唔鍾意太稔,食落冇咩口感咁。對於想輕食,但又怕淨係食菜冇澱粉質嘅人都幾適合,份量唔會太多,又有飽肚感。💡韓式牛肉椰菜花碎沙律 x 雞胸忌廉芝士捲餅 $68見到都幾多人叫韓式沙律,紅卜卜嘅賣相比起其他青綠色鮮艷得多,重口味嘅我本身都好喜歡韓國風味,點知就咁中咗大伏。口感係似飯與藜麥之間,一粒粒好入味,但因為係用韓式辣醬,一路食一路覺得好重口味,仲有啲油……唔係唔好食,但味道重到要撈飯個隻,齋食有啲奇怪……捲餅因為用雞胸,所以雞胸唔係嫩滑都明白,唔柴都過得去,調味有芝士實唔差,都比較飽肚啲。結論係要叫得啱,價錢就見仁見智啦,有啲人覺得食沙律咁嘅價錢好貴,但食材食落都幾新鮮,輕食嚟講係個唔錯嘅選擇。

💡南瓜凱撒沙律 x 香草醬車輪粉沙律 $68

💡韓式牛肉椰菜花碎沙律 x 雞胸忌廉芝士捲餅 $68

2023-02-10
10 分鐘 (堂食)
  • 南瓜凱撒沙律
2022-12-15 699 瀏覽
中午肚仔餓因為要體重管理 正煩腦食咩好行過見到門口menu 嘩 好健康喎 價錢經濟立即入去落order 西蘭花雞肉芥末漿沙律 $46漿汁~ 客人可以選擇要唔要我為了把卡路里減到最低 當然係挑戰走汁打開時都有少少後悔 怕太原味道 食唔到落去一食 所有的憂慮都係多餘的 內面係加咗少許檸檬汁同牛油果沙律菜碎切 易入口西蘭花 食落脆口雞肉好出色 肉汁飽滿 滑口 食得出係慢煮真係減肥外食 也可以食得好
中午肚仔餓

雞肉好出色 肉汁飽滿 滑口 食得出係慢煮

真係減肥外食 也可以食得好
西蘭花雞肉
2022-10-31 665 瀏覽
外賣叫左沙律2人餐,每一款食物都好高質🥰🤤📍藜麥味增南瓜湯意外好足料🤤好多蘑菇同新鮮南瓜甜味好濃厚creamy💓🎃 📍*NEW* 煙肉蝦仁青醬蝴蝶粉沙律呢個超好味😗青醬份量調味剛好,蝦仁彈牙又有西蘭花,意粉係個人中意既偏硬身有咬口,食完滿足😝!📍西蘭花雞胸芥末沙律健身人士必選😛雞胸夠瘦,雖然得3塊但實際好厚,下面係沙律菜 女仔單叫食應該夠飽(但個醬係honey mustard小心高卡啦😌📍藜麥羽衣甘藍煎蛋餅呢款蛋餅encore左好多次🤤大大件夠厚實,唔會好濃味 下面有一層厚藜麥 口感好好💕尤其讚包裝得環保之餘好穩陣😝湯同飲品絕對唔會倒瀉😚
外賣叫左沙律2人餐,每一款食物都好高質🥰🤤

(但個醬係honey mustard小心高卡啦😌

📍藜麥羽衣甘藍煎蛋餅

尤其讚包裝得環保之餘好穩陣😝湯同飲品絕對唔會倒瀉😚

外賣自取
中午唔想食太Heavy,想食啲輕盈啲嘅嘢,見到呢間小店專賣沙律,輕食,咁就一於試一試啦!$68有雙拼嘅沙律,再嗌咗杯鮮果製造嘅沙冰!SALAD COMBO $68 2 choices 🥗韓式牛肉椰菜花碎沙律 (8/10)個口感好特別,椰菜花碎做到好似飯咁,一粒粒好有口感,入面有牛肉碎,仲有泡菜!個味道係甜甜辣辣好香口,完全係韓式辣醬味道!豆腐都滑,好有豆味。第一次食覺得口感好新奇都幾好食!重點係都幾似食緊韓式拌飯,飽肚又健康!🥗希臘式吞拿魚沙律 (7/10)有生菜蕃茄,青椒紅椒吞拿魚,吞拿魚唔會好乾,個汁係酸酸哋好清新開胃!味道冇韓式嗰隻咁特別,但都OK!🍹VIOLET 雜苺奇亞籽沙冰 +$38 (8/10)酸酸地,一啲都唔甜,好重苺味,質感好濃郁,打到好碎,感覺好健康,好清新開胃!推薦指數: 7/10價錢來講食沙律嘅話都唔係平,但勝在有質素同埋健康,間中唔想食太Heavy都可以試吓!

SALAD COMBO $68 2 choices

🥗韓式牛肉椰菜花碎沙律 (8/10)

🥗希臘式吞拿魚沙律 (7/10)

🍹VIOLET 雜苺奇亞籽沙冰 +$38 (8/10)

推薦指數: 7/10
2022-08-08 538 瀏覽
𝓑𝓮𝓮𝓽𝓻𝓸𝓸𝓽 𝓵𝓪𝓽𝓽𝓮 𝓯𝓮𝓪𝓽. 𝓸𝓪𝓽𝓶𝓲𝓵𝓴📍𝕋𝕙𝕖 𝕊𝕒𝕝𝕗𝕖𝕖 𝔹𝕒𝕣 @thesalfeebar見到有粉色紅菜頭Latte好特別就去試左😚唔會好奇怪味就甜甜地Iced Latte,個色好🙌🏻口感都唔錯可以encore 值得一讚外賣有用紙封住杯面👍🏻...#hkfoodie #hkfoodies #afternoontea #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #latte#beetrootlatte #thesalfeebarhk #thesalfeebar #fridaymood #鰂魚涌美食 #pinklatte
𝓑𝓮𝓮𝓽𝓻𝓸𝓸𝓽 𝓵𝓪𝓽𝓽𝓮 𝓯𝓮𝓪𝓽. 𝓸𝓪𝓽𝓶𝓲𝓵𝓴
📍𝕋𝕙𝕖 𝕊𝕒𝕝𝕗𝕖𝕖 𝔹𝕒𝕣 @thesalfeebar

Beetroot Latte

• Beetroot Latte
2022-08-05 550 瀏覽
個女Staff 好無禮貌,menu 寫得唔清楚,一問少少就燥底唔耐煩,嘢食又唔係特別平,以後唔會幫襯。The female staff is extremely rude and impatient. Will never come back again

2022-05-31 916 瀏覽
最近食得太多野, 於是下定決心實行no carbs week,又驚唔夠飽,心思思食零食……有個好同事nat nat 帶我搵好食嘅salad, 就試試公司附近有間The Salfee Bar,價錢唔貴,最緊要好食,又夠飽,款式計算多,我地揀左兩併 $68🌶韓式泡菜牛肉🐂椰菜碎沙律 併鴨胸🦆紅菜頭羽衣甘藍🥬香橙🍊沙律: 泡菜好惹味🥦西蘭花雞胸🐔芥末沙律 併 和風薯粉蓮藕沙律 : 雞胸略鞋expected 但西蘭花好咬口! 正!

2022-03-18 1242 瀏覽
🥦 西蘭花雞胸芥末沙律 $46💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 雞胸肉上面鋪滿蜜糖芥末醬,肉質唔會嚡口,西蘭花亦都好爽脆。🤓🐟 希臘式吞拿魚沙律 $46💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 配料有吞拿魚、羊奶芝士、車厘茄、沙律菜等等,味道酸酸may may咁幾開胃。☺️🦆 鴨胸紅菜頭羽衣甘藍香橙沙律 $46💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 煙鴨胸嘅鹹香味恰到好處,紅菜頭同粒粒橙都超級鮮甜,羽衣甘藍亦幾爽脆。😌🐣 香辣雞肉長通粉沙律 $46💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 雞肉同長通粉嘅口感都相當彈牙,辣得嚟又唔會嗆喉。😆🥔 和風薯粉蓮藕沙律 $46💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 薯粉掛滿微辣嘅醬汁,配合爽口嘅蓮藕令到個層次感十分豐富。🤤🍏 飛魚子果仁蘋果薯仔沙律 $46💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 飛魚子、果仁同埋蘋果都脆卜卜,夾埋軟滑嘅薯仔粒,簡直係舌尖上嘅多重享受!😋
🥦 西蘭花雞胸芥末沙律 $46

🐟 希臘式吞拿魚沙律 $46

🦆 鴨胸紅菜頭羽衣甘藍香橙沙律 $46
🐣 香辣雞肉長通粉沙律 $46
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
💬 雞肉同長通粉嘅口感都相當彈牙,辣得嚟又唔會嗆喉。😆

🥔 和風薯粉蓮藕沙律 $46

🍏 飛魚子果仁蘋果薯仔沙律 $46
2022-03-18
5 分鐘 (堂食)
  • Salad  Combo
  • Salad Combo
2022-01-04 732 瀏覽
Staff were friendly but their hygiene level was not very high. I bought breakfast there few times until I saw a staff member use bare hand without gloves to mix salad vegetables. I know it might be normal behind kitchen but when the cooking process was transparent, it might not be a good practice especially during COVID-19.Tasting Notes:Long black tasted goodMatcha latte had weak matcha tasteCheese and onion bagel was bit too hardKimchi and potato frittata had weak kimchi flavour and lots of pot

Tasting Notes:

Long black tasted good
Long  black

Matcha  latte

Cheese  and  onion  bagel
Cheese  and  onion  bagel

Kimchi and potato frittata had weak kimchi flavour and lots of potato, making me feel super full and sleepy
Kimchi  and  potato  frittata
5 分鐘 (外賣自取)
早餐
Long  black
2021-12-26 535 瀏覽
🥗Salad combo x3 choices $78採用開放式廚房透明度高結合咖啡同埋沙律啱哂忙碌但追求健康嘅都市人Salad combo𝘉𝘳𝘢𝘪𝘯 𝘛𝘸𝘪𝘴𝘵𝘦𝘳蕃薯球藜麥鷹嘴豆沙律蕃薯球混合紫+黃番薯味道微甜口感細滑藜麥帶少少酸味好清新唯獨鷹嘴豆好似消失咗??𝘛𝘩𝘦 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘙𝘢𝘯𝘨𝘦𝘳松露香草醬車輪粉沙律車輪粉形狀得意香草味較突出但唔會過鹹主要靠煙肉雞絲帶出鹹味𝘐𝘮𝘮𝘶𝘯𝘦 𝘣𝘰𝘰𝘴𝘵韓式牛肉椰菜花碎沙律唔似平時模仿飯嘅咁細粒椰菜花碎保留咗啲蒂係3款中最惹味青瓜雖然係用嚟分隔但都好新鮮爽脆覺得唔係hea你!🍓Violet $58雜莓+香蕉果昔好香莓果味香蕉令質地更濃稠有飽腹感感覺無額外加糖味道天然係高質嘅健康飲品採用開放式廚房透明度高結合咖啡同埋沙律啱哂忙碌但追求健康嘅都市人
Salad combo x3 choices

味道微甜
口感細滑
藜麥帶少少酸味
好清新
唯獨鷹嘴豆好似消失咗??

𝘛𝘩𝘦 𝘎𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘙𝘢𝘯𝘨𝘦𝘳
椰菜花碎保留咗啲蒂
係3款中最惹味

青瓜雖然係用嚟分隔
但都好新鮮爽脆
覺得唔係hea你!

Violet

啱哂忙碌但追求健康嘅都市人
午餐
Salad combo x3 choices
Violet
想食健康啲點算?上班族輕食之選!——番薯球藜麥鷹嘴豆沙律 ($46)鍾意佢酸酸甜甜嘅dressing,食落好fresh😉以為食沙律唔飽?食完蕃薯球即刻好飽肚😆不過就咁食會有啲乾~建議同沙律一齊食!係一個飽肚又健康嘅好選擇👍🏻 🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥(4/5).雞胸忌廉芝士捲餅 ($38)雞胸肉多到傻咗,好多塊,份量十足!雞胸肉質ok,唔鞋🥰芝士唔算多,味道唔算濃郁~🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐣(3.5/5).藜麥味噌南瓜湯 ($38)好好飲,濃郁到好似食緊一羹羹南瓜蓉gan☺️鍾意佢有啲菇菇係入面!加埋一粒粒嘅藜麥增添啲口感~好好飲!又係一個飽肚之選。🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥🐥(5/5).‼️終極之評分‼️✍🏻味道: 4.2/5✍🏻抵食: 4/5✍🏻環境/服務: 4/5 ——📍The Salfee Bar鰂魚涌海光街34號地舖
想食健康啲點算?上班族輕食之選!
——
番薯球藜麥鷹嘴豆沙律 ($46)
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥(4/5)
雞胸忌廉芝士捲餅 ($38)
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐣(3.5/5)
藜麥味噌南瓜湯 ($38)
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥🐥(5/5)
‼️終極之評分‼️
✍🏻味道: 4.2/5