2025-02-01 398 瀏覽
今次嚟到筲箕灣一間充滿法式風情嘅西餐廳,餐廳裝修優雅,用上唔少水晶燈作點綴,令人彷彿置身於懷舊嘅法式西餐廳,加上價錢好大眾化,無論係情侶約會定係朋友聚會,呢度都係一個好選擇。👫🍽️🍾💛✨ 美國安格斯牛肉眼扒($200),安格斯牛肉眼扒大塊厚身,肉眼扒的位置肉質嫩滑,7成熟的牛扒中心粉嫩,燒汁加入黑松露醬後味道更加濃郁,每一口都充滿肉香同松露香。🥩🍄‍🟫✨ 琺瑯鍋 紅酒雜菜炆紐西蘭羊膝 ($130),呢道菜的炆煮羊膝是亮點,肉質軟腍,容易切開,紅酒浸入羊膝、紅蘿蔔,多了一份滋味。🍖🍷🥕除了餐牌上的主菜外,周邊的小吃都是很平,值得加配的。🤩👍🏻✨ 雜菜蕃茄湯 (+$20),雜菜蕃茄湯味道濃郁,充滿蕃茄的酸甜同雜菜的清香,飲落去暖胃又開胃。🍅🥕✨ 凱撒沙律 ($30),凱撒沙律新鮮爽脆,芝士濃郁、感覺清新,還有香脆的麵包粒,輕食的沙律份量也不少。🥗🧀✨ 炸薯條 ($20),粗身薯條外皮金黃酥脆,內裡薯肉軟綿,又多又抵鬧食。🍟🔥✨ 除了酒品外,所有100%純果汁(蘋果/橙汁/菠蘿汁/石榴汁)都是+$10。🍎🍊🍍🍹

美國安格斯牛肉眼扒

琺瑯鍋 紅酒雜菜炆紐西蘭羊膝

除了餐牌上的主菜外,周邊的小吃都是很平,值得加配的。🤩👍🏻

美國安格斯牛肉眼扒
琺瑯鍋 紅酒雜菜炆紐西蘭羊膝
2025-01-28 489 瀏覽
2025年1月9日 星期四呢日晏晝約咗親戚喺筲箕灣一齊食飯,終於有機會嘗試呢一間餐廳,成日都會經過但係一直都冇機會入去試下,好彩等咗一陣就有張空枱,遲多少少後面已經排滿晒人餐牌都有好多食物可以選擇,除咗午市特餐之外,仲可以加$40將主餐牌變成五道餸嘅豐盛全餐,包括有沙律杯、湯、芝士蛋糕同飲品,又或者本身叫豐盛全餐都得,真係好抵,$100都唔使就包晒咁多嘢,於是我哋每人叫一個餐再加錢變成豐盛全餐一點完餐等咗一陣餐湯就首先送到,係南瓜忌廉湯,個湯非常濃郁,每一啖都飲到南瓜味,仲食到南瓜蓉添,而且個湯一啲都唔稀,味道啱啱好餐飲我要左熱鮮橙茶,嚟到嘅時候真係成壺茶咁上,另外仲放咗兩片橙,充滿儀式感,可以自由加配茶同橙既比例,味道酸酸甜甜幾清新跟住到主菜登場,冇諗過會咁大份,個鐵板仲大過我塊面,而且裏面仲有好多唔同嘅食物屋企人要咗鐵板重量級雜扒配德國青胡椒汁,果然係重量級,無論豬扒、雞扒、甚至乎雞肉腸都好大條,肉類下面仲鋪滿咗雜菜同秋葵,醬汁好惹味,同肉質好夾,而且雞扒同豬扒都好嫩滑,好容易就切得開至於我就要左美國封門牛柳配鮮菇燒汁,由於我要咗五成熟,所以牛柳一切開嘅時候仍然係充滿粉嫩嘅顏色,生
2025年1月9日 星期四

至於我就要左美國封門牛柳配鮮菇燒汁,由於我要咗五成熟,所以牛柳一切開嘅時候仍然係充滿粉嫩嘅顏色,生熟度啱啱好,肉味好香濃,食到停唔到口,下面仲有大大嚿薯蓉添,吸收晒肉汁同醬汁嘅味道

另外我哋仲要咗慢煮牛面珠燉肉配紅糙米飯,個肉真係煮得好腍,唔使用刀切都切得開,而且煮到入晒味,好似食緊和牛咁,完全冇得輸

最後仲有甜品西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕,口感幼滑之餘仲充滿芝士香味,加上甜而不膩,食完主菜仍然仲有空間食埋呢個甜品,食完之後真係好滿足!!
2025-01-09
餐廳:The Starred地點:筲箕灣菜式:西餐餐牌:主餐牌主菜15選1,有多款肉類,可以自選配餐項目,包括凱撒沙律/餐湯麵包/芝士蛋糕/飲品等。外賣自取仲有八折。紅酒雜菜炆紐西蘭羊膝 $130 另加一紅酒雜菜炆紐西蘭羊膝賣相一流,大大支羊膝放係薯蓉上面,圍邊有入味紅蘿蔔,秋葵,車厘茄同洋蔥。羊膝有好多肉食,比較硬身,連少少筋,味道只係少少蘇。鐵板美國牛封門柳鮮菇燒汁 $130 另加一鐵板美國牛封門柳鮮菇燒汁熱辣辣用鐵板上枱,服務員仲幫我倒燒汁,好震撼。封門柳我叫左七成熟,入面得少少生,牛味好濃,好有咬口。個鮮菇燒汁味道剛好,唔會太鹹。伴有新鮮秋葵兩條,車厘茄一粒同洋蔥條,蔬菜豐富,仲有少少薯蓉。慢煮牛面珠燉肉雜菜配意大利粉或紅糙米飯 $80 另加一慢煮牛面珠燉肉有兩大件,連筋,整得非常淋又入味,伴有紅蘿蔔兩大件,個汁好味又唔會太濃。意大利粉另上,擺得精緻而上面加有香草,可以自己加枱上面既茄汁食。凱撒沙律 加$30 另加一凱撒沙律好大碟,爽口新鮮羅馬菜加上大量沙律醬,好多芝士片,甜甜提子乾,煙肉粒同法包粒,仲有半粒車厘茄,口感味道豐富得黎又健康,食嗮成碟都唔覺太齋。餐湯及麵包 加$2
餐廳:The Starred

凱撒沙律 加$30 另加一
凱撒沙律

餐湯及麵包 加$20 另加一
餐湯及麵包

餐湯可以揀意大利菜湯或者蘑菇湯,我揀左紅湯。個意大利菜湯味道剛好而有豐富椰菜,紅蘿蔔同蕃茄,熱辣辣上枱。麵包好鬆軟而富牛油香,少少暖,可以加黑醋橄欖油,不過我覺得本身都夠好食。

西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕 加$20 另加一

西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕擺盤一流,一隻長碟加上朱古力粉鋪既星星,代表餐廳個名紅星。主角西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕非常濃厚滑溜,而帶微微焦香味,呢個價錢一流。

石榴汁, 菠蘿汁 各加$10 另加一
石榴汁, 菠蘿汁

四款果汁有100% 橙汁、100% 蘋果汁、100% 菠蘿汁同石榴汁,加$10就有。果汁簡單用金屬杯裝,我最鍾意石榴汁,好濃厚,香甜滑溜好好飲。菠蘿汁都好香甜。

今餐食物飲品令人滿意,呢個價錢實在係太實惠。餐廳環境復古懷舊,座位舒適,好有氣氛,一入門口就有一棵大大聖誕樹,播放聖誕歌,好有節日氣氛。服務員態度友善,呢餐食得好開心。
2024-12-13
慢煮牛面珠燉肉雜菜
凱撒沙律
石榴汁, 菠蘿汁
2025-02-11 0 瀏覽
睇咗好幾個 reviews 先去,基本上都係話性價比高嘅餐廳我心諗,唔好以為掛著住呢個名譽就可以用啲 hea 料,求其泥但都幫自己做定期望管理先內裝好靚,有特色同有心思,有高級感紫薯湯:好有新鮮感,湯嘅質地有薯感得泥算幾滑, creamy 的凱撒沙律:多醬,啲菜好新鮮,爽脆清甜炸薯條:熱辣辣,粗身,勁脆,有薯皮邊添羊扒:5成熟,大癲,一上枱已經有好大陣羊味撲入鼻,係就算唔用心聞都會聞到嗰隻。好驚喜咁大舊,出面食親嘅都係瘦瘦弱弱的。真係啖啖肉!每一啖都係感動🥹 肉質嫩,有肉汁有油脂,有羊騷味。要有嘅都有齊,仲要 out perform 咗。贏出面嘅西餐九條街。羊膝:肉質彈口唔柴口,驚羊騷味但又想食羊應該要食呢個。紅酒汁好惹味,啲紅蘿蔔吸曬味好正肉眼扒:3成熟。嗌嘅時候個 staff 提我哋係碟上唔係鐵板,驚太生,但我哋 ok,所以照嗌。首先啲黑松露醬多到傻。建議撥去啲薯菜度食,超正。同埋咁樣就可以專心食牛扒嘅本體。牛味濃,肉質嫩,冇根腱,不錯喲。芝士蛋糕:比出面嘅甜,但我覺得咁樣好味啲。好滑好 creamy,芝士同奶味好重熱朱古力:另一個驚喜,一上枱,朱古力同奶係分開的。朱古力本體唔係最
但都幫自己做定期望管理先
內裝好靚,有特色同有心思,有高級感
凱撒沙律:多醬,啲菜好新鮮,爽脆清甜
炸薯條:熱辣辣,粗身,勁脆,有薯皮邊添
熱朱古力:另一個驚喜,一上枱,朱古力同奶係分開的。朱古力本體唔係最杰身,但有嗰種感覺。有心思同儀式感!
客服:不得了!係有温度嘅客服!細心,貼心,專業!
雖然係平民價,但質素同 standard 一啲都唔平民!
可以再泥!

熱朱古力
熱檸檬花蜜

📍筲箕灣
2025-02-10 0 瀏覽
看完虎牙《沉船餐廳》的MV後,已經對拍攝場地的餐廳充滿好奇。及後見到有報導介紹這間位於筲箕灣的餐廳,環境復古而且食物價錢超親民,當然要來試試。一踏進餐廳,已被那盞水間燈所吸引,還有粉紅色的發光大樹和優雅的交響樂,非常浪漫。五道菜晚餐只售八十元,相當超值。頭盤有紫椰菜忌廉湯配沙律,還是頭一次喝粉紫色的湯呢。另外追加了一份凱撒沙律,份量非常慷慨,清新的羅馬生菜加上大大片芝士和凱撒沙律醬,正👍🏼燒汁燴紐西蘭牛肉眼溫泉蛋瑯鍋飯主菜來了,沒想過這個瑯鍋飯會以港女最愛的紅色陶瓷煲上菜,熱騰騰的鍋飯保溫得很好牛肉大大片,加上燒汁和溫泉蛋,頗滋味,在寒冬下吃鍋飯暖笠笠。重量級雜扒配德國青胡椒汁我們一心想吃鐵板雜扒,卻沒注意「重量級」三個字!這必雜扒真的很巨型呢!薄牛扒、厚厚的雞扒和豬扒,食肉獸必定相當滿足😂青胡椒汁頗有驚喜,比平常吃的黑椒汁多了一種的特別的味道。巴克焦香芝士蛋糕芝士蛋糕亦相當不錯,不會太甜太膩,連平日不愛吃芝士蛋糕的我也忍不住多吃了幾口。

五道菜晚餐只售八十元,相當超值。

頭盤有紫椰菜忌廉湯配沙律,還是頭一次喝粉紫色的湯呢。

燒汁燴紐西蘭牛肉眼溫泉蛋瑯鍋飯

重量級雜扒配德國青胡椒汁

巴克焦香芝士蛋糕

迷你意大利初榨橄欖油黑醋沙律杯好香黑醋味,酸酸甜甜好開胃~木瓜忌廉湯好creamy,少有地採用木瓜煮忌廉湯,幾有創意和新鮮感琺瑯鍋飯配燒汁燴紐西蘭牛肉眼•溫泉蛋(80hkd@set)用了紅糙米幾健康,有炒底,肉量幾多,大大塊,以呢個價錢的套餐set而言好抵食,加上溫泉♨️蛋汁,更加油潤~鐵板美國牛封門柳·鮮菇燒汁(130hkd)叫咗5成熟,真係做到5成😳入面好粉嫩,封門柳做到鎖住肉汁,每個位置都好juicy,煎得好好,邊邊位有少少焦脆,薯蓉是有顆粒感嗰種,吸收哂肉汁~西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕芝士🧀味濃郁,加上少少華田粉增加甜度,happy ending~熱鮮橙茶自行加入鮮橙片,加上淡淡的英式茶,好優雅的high tea享受~Ps.店內裝修好古典優雅,超靚,打卡一流!#foodiblum西式
迷你意大利初榨橄欖油黑醋沙律杯
好香黑醋味,酸酸甜甜好開胃~

木瓜忌廉湯
好creamy,少有地採用木瓜煮忌廉湯,幾有創意和新鮮感

琺瑯鍋飯配燒汁燴紐西蘭牛肉眼•溫泉蛋(80hkd@set)

鐵板美國牛封門柳·鮮菇燒汁(130hkd)

西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕

熱鮮橙茶

Ps.店內裝修好古典優雅,超靚,打卡一流!

#foodiblum西式
2025-02-07
呢間餐廳真係得個樣,外型靚呃到唔少人入黎食,但野食完全唔掂,一d都唔好食。。。😵‍💫叫左個$80餐,連加一要$88,結果杯野飲勁細杯,都唔夠送飯,連普通餐廳凍飲份量一半都冇🤥 沙律杯又得幾塊菜,南瓜湯又唔好飲,好淡冇乜味。重點係連主菜都唔好食😮‍💨☹️ 牛肉勁韌,又老,真係唔係扒房水平😓 係得蛋糕係正常水平,但份量都係好細件。呢間野只值下午茶價錢,其他不了🤕真係中晒伏,食物質素真係好差😫

呢間野只值下午茶價錢,其他不了🤕

真係中晒伏,食物質素真係好差😫
勁細杯凍飲、幾條菜嘅沙律😓
勁細杯凍飲、幾條菜嘅沙律😓
牛肉好老嘅琺瑯鍋飯😓
份量較細嘅芝士蛋糕☹️
2025-01-30 205 瀏覽
筲箕灣地鐵站附近開咗間高性價比西餐廳,裝修都幾有心思😙鐵板法式羊扒配腰果芥末醬一嚟到淋咗迷迭香蒜蓉汁先,嗰種香味即刻散發晒出嚟~羊架七成熟唔會鞋,因為佢係用比較肥嘅位🤩啖啖肉😋鐵板雞扒配迷迭香蒜蓉汁雞扒大過我嘅手掌,外皮煎得香😋呢個係晚餐set,$80有湯有意粉仲有肉同甜品,真係極高性價比!個意粉仲要跟溫泉蛋,好有誠意😃琺瑯鍋慢煮牛面珠配意粉牛面珠煮到勁腍,好似肥啲嘅牛腩咁樣,裏面仲有啲紅蘿蔔,個汁吸晒啲牛味,送飯或者意粉都幾好👍🏼最後好想講呢度啤酒只係$13 !真係良心價😆話說食緊嗰陣成日見到人買外賣😙原來外賣自取仲有八折😎
筲箕灣地鐵站附近開咗間高性價比西餐廳,裝修都幾有心思😙

鐵板法式羊扒配腰果芥末醬

鐵板雞扒配迷迭香蒜蓉汁

琺瑯鍋慢煮牛面珠配意粉

想食懷舊扒房好耐,發現香港越嚟越少🥲今次同好朋友黎到筲箕灣鋸扒勁多選擇,樣樣都想試估唔到dinner都可以咁平!▶️ 琺瑯鍋 慢煮牛面珠墩肉 ($80)用琺瑯鍋放望落特別高級牛面珠墩肉好大嚿😍肉質超軟腍,唔使用力一切就散食落一絲絲肉,中間少少肥膏,入口即化揀咗配意大利粉,分開上意大利粉al dente,本身用洋蔥炒過,食落有香味配埋慢煮牛肉醬汁一流🍝又唔會好鹹▶️ 鐵板 美國牛封門柳 鮮菇燒汁 ($130)係懷舊「牛牛」鐵板盤🐄侍應當場淋上醬汁,「查查」聲好有feel牛封門柳入面呈鮮紅色帶少少血,但味道唔腥味道新鮮有牛味鍾意佢燒到一面焦脆🤤肉質本身軟腍冇筋配菜有薯蓉同兩條巨型秋葵,配鮮菇燒汁夠特別又惹味▶️ 餐湯及餐包 (+$20)當日有雜菜湯或紫薯忌廉湯揀咗雜菜湯,多配菜不過味道尚未算正宗餐包係嘉頓扭紋牛油麵包🍞微微哄過暖暖哋又軟綿會提供橄欖油,不過本身帶牛油香,所以我冇落▶️ 巴斯克芝士蛋糕 (+$20)最後試返個甜品雖然係巴斯克蛋糕,但較似New York cheesecake因為冇流心,而且質感偏厚實但係幾好食🧀芝士味香,唔會好漏旁邊有啲朱古力粉可以點▶️ 熱橙茶 (+$10)真係俾幾片
想食懷舊扒房好耐,發現香港越嚟越少🥲
今次同好朋友黎到筲箕灣鋸扒
勁多選擇,樣樣都想試
估唔到dinner都可以咁平!

▶️ 琺瑯鍋 慢煮牛面珠墩肉 ($80)
用琺瑯鍋放望落特別高級
牛面珠墩肉好大嚿😍肉質超軟腍,唔使用力一切就散
食落一絲絲肉,中間少少肥膏,入口即化
琺瑯鍋 慢煮牛面珠墩肉

揀咗配意大利粉,分開上
意大利粉al dente,本身用洋蔥炒過,食落有香味
配埋慢煮牛肉醬汁一流🍝又唔會好鹹

▶️ 鐵板 美國牛封門柳 鮮菇燒汁 ($130)
係懷舊「牛牛」鐵板盤🐄
侍應當場淋上醬汁,「查查」聲好有feel

牛封門柳入面呈鮮紅色帶少少血,但味道唔腥
味道新鮮有牛味
鍾意佢燒到一面焦脆🤤肉質本身軟腍冇筋
配菜有薯蓉同兩條巨型秋葵,配鮮菇燒汁夠特別又惹味
鐵板 美國牛封門柳 鮮菇燒汁

▶️ 餐湯及餐包 (+$20)
當日有雜菜湯或紫薯忌廉湯
揀咗雜菜湯,多配菜不過味道尚未算正宗
餐包係嘉頓扭紋牛油麵包🍞
微微哄過暖暖哋又軟綿
會提供橄欖油,不過本身帶牛油香,所以我冇落
餐湯及餐包

▶️ 巴斯克芝士蛋糕 (+$20)
最後試返個甜品
因為冇流心,而且質感偏厚實
但係幾好食🧀芝士味香,唔會好漏
旁邊有啲朱古力粉可以點
巴斯克芝士蛋糕

▶️ 熱橙茶 (+$10)
真係俾幾片橙你加落個茶度🍊
熱橙茶

兩款牛主食都好正🐂
對於一個平日唔泰式牛嘅人嚟講算係最高評價😂
「慢煮牛面珠墩肉」必試❤️‍🔥絕對有驚喜

餐廳氣氛好好,用上水晶燈,紅色梳化,暗淡嘅燈光,望落優雅浪漫🌹
每張枱仲有特別嘅燈,適合影相打卡

服務態度有禮貌又專業,值得嘉許👍🏻
上菜時間都唔耐
性價比直頭高,每人$150有找已經食到前菜、牛扒主食、甜品
仲要感覺唔馬虎,唔似「花X餐廳」🤫
情人節未諗到食咩可以考慮呢間~
琺瑯鍋 慢煮牛面珠墩肉
鐵板 美國牛封門柳 鮮菇燒汁
2025-01-26 151 瀏覽
今日黎到筲箕灣一間餐廳,裝修都好Romantic,非常優雅,而且非常親民,平民高級餐廳,cp值勁高,服務員熱情既招待,地方都坐得好舒服。位置空間都闊落。我地點左set dinner,頭盤係餐包同餐湯,今日有兩款餐湯分別係雜菌忌廉湯同蕃茄湯。兩款都好香濃,我個人就比較鍾意後者。隨餐加30元可加配凱撒沙律,面頭有好多厚切既芝士配咪蔬菜一齊食令味道更加豐富。主菜方面就點左美國安格斯牛肉眼扒配黑松露醬燒汁,識食一定係五成熟啲肉汁先至鎖住,肉既口感係最好最滑,入口即溶,非常有牛肉既鮮味,口感一流。配咪黑松露醬燒汁真係無得輸,滿滿既愛感受到。非常有誠意。第二個主菜係鐵板 法式羊扒•腰果芥末醬,呢個份量非常多,有成三塊羊扒,咁樣既份量真係邊道搵,CP值極高,呢個叫左七成熟,肉質鮮嫩多汁,羊味好出,面頭有腰果脆脆令口感更加豐富,世界級享受😎。覺得唔夠喉,再叫多個琺瑯鍋紅酒炆牛尾•雜菜配意大利粉,牛尾都係第一次食,非常多肉,口感豐富,入口即溶,紅酒🍷既香味同牛尾融合得天衣無縫。原來可以咁好味,真令我大開眼界。值得再黎。最後加20元重可追加西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕🍰,芝士蛋糕好鬆軟香口,不錯既選擇。

2025-01-23 154 瀏覽
🩵美國安格斯牛肉眼扒配黑松露醬燒汁揀左3成熟,肉眼扒表面煎得香口,黑松露醬好惹味,仲有黑松露真身,味道更濃😍🩵琺瑯鍋紅酒雜菜燉紐西蘭羊膝琺瑯鍋燉羊膝,肉質好軟淋,又入味!🩵鐵板牛脷4大塊牛脷,好厚肉,係爽口質感既牛脷🤤🩵琺瑯鍋慢煮牛面珠墩肉牛面珠肉質超級軟,唔洗用力都咬得開,推薦!🩵寶雲酥挪威鮮三文魚配山葵芥末籽蜜糖忌廉汁三文魚皮煎到金黃色,好似薯片咁脆,好出色,葵芥末籽蜜糖忌廉汁好特別,甜甜地,唔會太濃但又帶到三文魚既鮮味👍🏻🩵西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕有兩個層次,焦香位置比較香口同口感較厚實,蛋糕中心位置比較軟身,creamy~
🩵美國安格斯牛肉眼扒配黑松露醬燒汁

🩵琺瑯鍋紅酒雜菜燉紐西蘭羊膝
琺瑯鍋燉羊膝,肉質好軟淋,又入味!

🩵鐵板牛脷
4大塊牛脷,好厚肉,係爽口質感既牛脷🤤

🩵琺瑯鍋慢煮牛面珠墩肉
牛面珠肉質超級軟,唔洗用力都咬得開,推薦!

🩵寶雲酥挪威鮮三文魚配山葵芥末籽蜜糖忌廉汁

🩵西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕

2025-01-22 145 瀏覽
拍拖xx週年紀念日又有藉口出去慶祝吓🍾想起平時每次經過筲箕灣都見到有間好靚好高級嘅扒房今次終於有藉口去試吓入面有豪華水晶燈✨每張枱都有閃令令嘅枱燈座位係高身卡位梳化帶有復古氣息當我打開餐牌時,嚇咗一跳竟然有$80五道菜豐盛全餐不過我哋慶祝拍拖周年紀念,就食豪少少我哋點咗:🥩 美國安格斯牛肉眼扒•黑松露醬燒汁 $200廚師做到我要求嘅五成熟,牛扒好大塊,夠淋,有牛味,配上黑松露汁,很美味配菜有秋葵同蕃茄🐓 鐵板重量級雜扒•德國青胡椒汁 $120大堆頭雜扒餐,有薄牛扒、豬扒、雞扒、香腸,份量勁大,相當抵食另外,每個餐加$40,可以轉為五道菜豐盛全餐,包括湯、迷你沙律、芝士蛋糕及飲品🥣湯:雜菜湯/南瓜忌廉湯餐湯熱辣辣🥗沙律:麻醬汁沙律菜🍰芝士蛋糕:西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕,味道不錯,跟餐嚟講,芝士蛋糕都幾大件,仲有擺盤添🍹飲品:除咖啡或茶,仲可以點果汁👍🏻啤酒及紅/白酒,只需補差價🍺Belgium Stella Artois 啤酒好好飲👍🏻🍹石榴汁,好厚身,味濃環境、服務都係五星級餐廳氣氛好好性價比好高
拍拖xx週年紀念日

入面有豪華水晶燈✨
每張枱都有閃令令嘅枱燈
座位係高身卡位梳化
帶有復古氣息

當我打開餐牌時,嚇咗一跳
竟然有$80五道菜豐盛全餐
不過我哋慶祝拍拖周年紀念,就食豪少少

我哋點咗:

🥩 美國安格斯牛肉眼扒•黑松露醬燒汁 $200
配菜有秋葵同蕃茄

🐓 鐵板重量級雜扒•德國青胡椒汁 $120

🥣湯:雜菜湯/南瓜忌廉湯
餐湯熱辣辣
🥗沙律:麻醬汁沙律菜
🍹石榴汁,好厚身,味濃

環境、服務都係五星級
餐廳氣氛好好
性價比好高
2025-01-21 200 瀏覽
最近好多人介紹呢間懷舊西式餐廳,而且見到佢嘅價錢好平,咁就一於嚟試吓啦。一嚟到真係好有驚喜,因為佢嘅裝修好靚,而且雖然聖誕節過咗,但係仲有棵好大嘅聖誕樹,真係好適合一大班朋友嚟影相或者情侶嚟拍拖。呢度嘅忌廉湯都好出色,絕對唔係罐頭湯,飲落好濃味,但係又唔會太漏,反而食完仲開胃。我哋叫咗個紅酒牛尾煲,個煲好靚,而且一打開可以聞到好香嘅紅酒味。牛食落煮得啱啱好,而且好有牛尾,送飯一流啊。而且佢嘅飯都好有心思整到心形,同埋唔係普通白飯,而係紅米飯,感覺好健康同埋口感比較好。另外我覺得呢個巴斯克芝士蛋糕都好抵咋,除咗賣相靚之外,食落唔會太甜,而且芝士味好濃郁,就算食飽都忍唔住食晒全個蛋糕啊。呢間餐廳又靚又抵食,非常推薦大家嚟試吓。

呢間餐廳又靚又抵食,非常推薦大家嚟試吓。

• 餐湯及麵包
  • 慢煮牛面珠墩肉
同屋企人慶祝生日想食西餐,見筲箕灣嘅The Starred 有好多選擇,雜排/魚柳/油封鴨腿/鹹豬手,款款都好吸引咁,於是就去試下~而去意外發現超高cp值嘅巴斯克蛋糕㊙️‼️🍽️琺瑯鍋 慢煮牛面珠墩肉 ($80)🍽️鐵板美國牛封門柳 配鮮菇燒汁 ($130)加$40升級套餐,包括沙律.餐湯.西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕.飲品牛面珠墩肉炆到好淋,但淋得黎又保留咬感,入味得黎又唔會鹹,好好味🥹而且都算大舊,推薦🤤牛封門柳叫咗7成熟,質素比較普通而且好細舊,而且醬汁方面預設鮮菇燒汁,如果可以俾人自選會更加好成餐飯個記憶點一定係巴斯克焦香芝士蛋糕,加配蛋糕只需$20,見到價錢咁平,第一反應係懷疑究竟好唔好食㗎呢🤔上桌見佢同平時去cafe食嘅巴斯克賣相差唔多,食落蛋糕比較實心,芝士味唔算濃(我鍾意),唔會太甜亦唔漏,已呢個價錢呢個質素,真心超值呀😋👍🏻呢度上菜速度比較慢,叫左兩個餐要等半個鐘以上先送到,不過夜晚黎食個環境幾有氣氛,而且服務質素都好好

🍽️琺瑯鍋 慢煮牛面珠墩肉 ($80)
🍽️鐵板美國牛封門柳 配鮮菇燒汁 ($130)

慶祝紀念
生日
  • 巴斯克芝士蛋糕
  • 慢煮牛面珠墩肉
2025-01-19 149 瀏覽
行左3次山(鶴嘴、大浪灣、龍脊、石澳)都經過筲箕灣,每一次都嚟呢間餐廳食晚飯。餐廳環境非常靚,服務態度好好,食物又高質又抵食,加$40就包埋一set沙律菜、餐湯、甜品加埋嘢飲,紅酒白酒都只係加$25,非常推介。
2025-01-19