2025-01-21
最近經過炮台山,同朋友俾一間白雪雪嘅鋪頭吸引左入去。。。太有驚喜,忍唔住要寫寫食評。見到餐牌心大心細,唔知食乜好,老闆知道我同朋友細食,介紹咗Pan-fried Norway Salmon Fillet with Provence Ratatouille 同 Dry Aged Rump Cap 俾我哋試吓。三文魚比我想像中好食,一來夠厚身,二來肉質好滑,唔會嚡口,連配菜都好好味,岩晒要減肥嘅我。一見到碟Dry Aged Rump Cap 上枱,心諗會唔會太紅… 好似好生咁…食左一啖就俾佢征服咗… 好好味呀,同朋友一人一半,連配菜都唔放過。好有肉味,又唔會靭,醬汁配搭得好好,可以再 encore。食飽飽之後,見到隔離枱叫咗罐嘢飲,個罐好靚,問吓老闆,原來設計係介紹佢係大澳嘅另一間鋪,呢罐係 Passion Fruit Rosa。正,我最鐘意飲酒,唔錯!!!朋友就試左杯 Cardamon Turkish Coffee with Baklava,剩係見到套杯已經覺得好靚,土耳其嘅無咖啡因咖啡,再配搭埋都係來自土耳其嘅開心果酥,好吸引! 老闆話飲完仲可以占卜㗎,下次我都要試吓。今次亂打亂撞,竟
太有驚喜,忍唔住要寫寫食評。
今次亂打亂撞,竟然試到間好嘢。食物質素高,下次想再試其他菜式,除左咖啡,仲有酒飲,正!!! 最重要係無限時,可以有一個地方同朋友慢慢吹水,傾到唔捨得走。