2009-10-26 189 瀏覽
第一次去到呢間樓上cafe, 一入到去覺得環境好舒服。自己一個人去(女朋友o個晚陪唔到我)。叫咗杯香抹荼奶+芝士薯皮。香抹茶奶就麻麻地(2分/10分), 但係個薯皮就好好(7分/10分)。仲有就係個男侍應寸寸地。雖然客人不算太多,但就只得一個女侍應加一個男廚房兼任侍應。等咗好耐薯皮先來。
第一次去到呢間樓上cafe, 一入到去覺得環境好舒服。

自己一個人去(女朋友o個晚陪唔到我)。

叫咗杯香抹荼奶+芝士薯皮

仲有就係個男侍應寸寸地。

雖然客人不算太多,但就只得一個女侍應加一個男廚房兼任侍應

等咗好耐薯皮先來。
2009-10-17
$72 (宵夜)
  • 芝士薯皮
2009-09-20 105 瀏覽
呢間CAFE好耐以前已經有去....多年o黎, 佢都好似無咩客....最近再去一次, 都係無咩人...到底佢係點樣維生呢? 咖啡有進步喇。以前d 咖啡好似水咁...今次去, 點左2杯, iced tiramisu coffee 就無咩特別....算係有d濃o既咖啡..不過完全唔明關 tiramisu 咩事.....另一杯 iced white choco latte, 其實...係咪white choco我都唔知.....味道...都係coffee咁啦... 之所以會再去, 係因為星期六/日下午時間, 想搵個舒服o既地方hea都幾難。而難得呢間o野永遠都好似無咩人, 坐得好舒服, 所以先會一去再去。不過呢, 如果佢想再做落去...真係要諗諗點樣吸引客人, 昨日坐左2個鐘...除左我, 數埋得2個客, 再係咁落去...真係唔知佢點算..... 另, 唔喜歡飲coffee o既朋友, 可以試吓飲佢o既fruit punch. 都幾好飲架~~!

iced tiramisu coffee
iced tiramisu coffee
iced white choco latte
2009-09-19
2009-08-07 36 瀏覽
This place is located in a pretty busy area of TST, but once you get in, it's quite peaceful. We sat 'outside' with a view of the Kowloon Mosque, which made us feel like we weren't in HK anymore The decor is quite simple. Although there are some couches inside, they aren't the most cushiony, so be careful when you plop down, cuz it's gonna HURT! We had a mini-pizza w/ mushrooms and a fusilli carbonara. Not bad, quite tasty! My honey green tea was a bit too sugary though and the star-shaped nata

My honey green tea was a bit too sugary though and the star-shaped nata de coco pieces were a little too small to enjoy chewing on. We also ordered a Coke but when it came it was entirely flat (no bubbles). The lady was nice to give us a new one though!

They also have free wifi which is great
plus a lot of magazines (all in Chinese though).

All-in-all, this upstairs cafe is just OK! Nothing mind-blowing.
Outdoor terrace
Fusilli Carbonara
2009-07-19
Outdoor terrace
Fusilli Carbonara
2009-06-23 25 瀏覽
23/5(六) 6:30pm跟一對美孚怨女共渡下午後,緊接著與前公司的新知舊遇延續食浪;再次踏足此店子.一行五人點了凱撒沙律$42,蜜餞雞翼$28,脆薯角,焗薯皮$32,卡邦尼意粉,露筍南瓜意大利飯$78,,咖啡(抺茶鮮奶,薄荷咖啡)及蜜梨蘆薈.未知是否因人滿為患之過,食物質素大不如前.凱撒沙律不爽朗,脆薯角及焗薯皮並不對味;露筍南瓜意大利飯飯粒削而乏鮮.蜜餞雞翼及卡邦尼意粉僅講得上是較夠入口的菜式;若非環境愜意,可能早已抽身轉場.嚴重失守的Three on the Bunch ...
23/5(六) 6:30pm

嚴重失守的Three on the Bunch ...
2009-05-23
2009-06-19 13 瀏覽
為了六月廿八日表演中的一些安排,專程與S小姐在Rehearse前找個地方相討有關事宜。自己本想到星巴巴,但S小姐提議到海防道的「Three on the Bunch」,我倒沒所謂,那便相約在店內等候。小小的電梯只能容納四人,踏進電梯大堂時電梯剛巧走了,所以便步行上樓,每層沒有指示層數,唯有用店鋪來確認樓層。推門進去,服務員馬上詢問我有沒有訂位,我是沒有訂位的,不過剛巧還有一張二人桌。坐下來看看餐牌,飲品的種類頗多,食物的類別也算足夠。由於之前已在海防道大排檔內吃得飽飽,所以只點了一杯焦糖凍咖啡($37.00)便坐下來等待S小姐。焦糖凍咖啡送來時,最面層當然是焦糖,而奶與咖啡還未攪拌,但由於飲管有點短及軟身,所以攪拌起來較為辛苦,味道方面沒舍特別,不算出色亦不算難喝,不過不失吧。L形環境分為兩個範圍,外面是供給有特別呼吸需要的客人,裡面的環境尚可,燈光柔柔,作為談談天的地方,頗為不錯。S小姐到來後,我們花了腦力半小時來達成共識,專注著討論的我已忘了飲品的存在,在臨離開前才一啖喝完大半杯凍咖啡。而S小姐的食物因為製作時間太久而不夠時間吃,唯有安排外賣打包,但原來此店是沒有膠叉提供,唯有狼狽

S小姐到來後,我們花了腦力半小時來達成共識,專注著討論的我已忘了飲品的存在,在臨離開前才一啖喝完大半杯凍咖啡。而S小姐的食物因為製作時間太久而不夠時間吃,唯有安排外賣打包,但原來此店是沒有膠叉提供,唯有狼狽地到街上找一間食店免費取一隻。所以如想到此吃一頓晚餐,最好預留一小時或以上。
「焦糖凍咖啡」
2009-06-12
2009-05-30 14 瀏覽
第一次黎呢間coffee shop坐, 環境好靚,坐左o係窗口位,望住一片樹景同埋人來人往既海防道,好relax~~ 下午茶時段客人唔多,可以靜靜地睇書. 餓了就order一客瑞士雞翼+曲奇奶昔, 飲品好快就到,味道唔錯喎,而雞翼就整得好入味 4隻都唔夠喉
4隻都唔夠喉
2009-05-29
2009-05-28 12 瀏覽
我地四個人黎..食物:佢個四人餐成$5xx, 咁既價錢我唔洗响度食啦!散叫左兩個是日晚餐, 一個香草野菌汁意粉, 一個唔記得咩笳汁意粉。等左半粒鐘先黎兩個忌廉湯, 仲要超怪既味.. 冇忌廉味! 佢個包.. 面粉味囉。 最好食係粟米薯皮同個小食併盤, 因為夠熱, 有味!! 但只係街邊味既小食响呢度食要$8x... 最後係佢既special: 煙三文魚pizza, 係極度難食!!!!! D煙三文魚同個批完全唔match!!! 分開食會好食百倍! 個批底ok但d煙三文魚隻味佢煙到唔夠火喉。我試左佢杯香蕉曲奇奶昔, 陣味較淡, 但我既朋友就話只係香蕉溝水, 完全飲唔到有曲奇, 咁都要跟餐加十蚊唔值。香草野菌汁意粉係幾好既, 夠味, 但個笳汁意粉真係笳汁+意粉...環境:當晚隔離枱係五個女人, 大笑時覺得好嘈囉... 洗手間前有枱成十個女人既... 經過時覺得佢地好似望住哂咁... 同拎野玩時要叫佢地借過 (個櫃俾佢地擋住左), 佢地又好似唔多肯咁 =.=服務:全間野得兩個女侍應同一個男廚師。冇戴眼鏡個女侍應幾好人, 見我地要share主動問我地要唔要多幾個碗, 另外有戴眼鏡既就全程黑面, 我
我地四個人黎..

食物:
佢個四人餐成$5xx, 咁既價錢我唔洗响度食啦!

環境:

服務:
全間野得兩個女侍應同一個男廚師。冇戴眼鏡個女侍應幾好人, 見我地要share主動問我地要唔要多幾個碗, 另外有戴眼鏡既就全程黑面, 我同佢講洗手間冇紙巾, 佢唔應我跟住去揾另外個女仔叫佢去倉拎, 好歹你都應我一聲好呀?

兩分服務分係俾冇戴眼鏡個女仔
我一定唔會再去
2009-05-23
2009-04-21 1 瀏覽
落雨天,尖沙咀有邊度可以hea???幾經辛苦終於俾我搵到哩間合我意既樓上cafe,因為佢有個露台,係一個好好既smoking area,唔會影響到人,空氣又夠流通,哩D afe好難搵喇!!!成間cafe主要用白色,感覺好舒服!!!不過好似唔係好夠人手,得一個女仔又煮又serve客,我take order都要自己行入去,不過我無咩所謂~~~Tea time時間預左野食份量唔多,我同好朋友2個餓鬼,order左2個tea set再加一個小食!!!芝士煙肉螺絲粉果然黎到細細兜,不過賣相唔差,唔會有種偷工減料既感覺,因為一般我覺得旺角D cafe都好呃錢架嘛~~~味道都算中上,雖然無咩特別,但又夠芝士味,煙肉又唔少,又唔會有太漏既感覺!!!當然大兜D會好D啦,哈哈~人係貪心架啦~~~5吋夏威夷薄餅5吋可想而知有幾大啦,同pizza專門店比,當然仲爭D啦,不過都唔錯,唔算太薄,又夠脆,係炙似唔夠熱咁囉~味道都OK,但茄汁可以再多D,D料再多d會更好囉~有進步既空間~肉醬焗薯角唔夠飽整番個小食,薯角炸得過火左少少,油左D,不過夠薯,唔會干曾曾,D肉醬都夠多,又有芝士,lo埋有D好似改版肉醬意粉,幾

芝士煙肉螺絲粉

5吋夏威夷薄餅

肉醬焗薯角
唔夠飽整番個小食,薯角炸得過火左少少,油左D,不過夠薯,唔會干曾曾,D肉醬都夠多,又有芝士,lo埋有D好似改版肉醬意粉,幾特別!!!

芒果沙冰
最值得讚就係哩個野飲,唔會太淡,好有芒果味,結結地既芒果汁,甜度又剛好,又唔會濡太多水,太稀,比我想像中好好多,杯身又夠高,夠大杯,好正!!!!!

焦糖咖啡
朋友話哩杯一般,唔知D咖啡係太高級飲唔慣定太cheap好難飲,好唔match~飲完個肚仲有D唔舒服喎,唔知關唔關杯野事呢????

總括黎講我都好滿意,hea左3個幾鐘都全每人$80,抵到爛!!!!

下次一定再黎!!!!
2009-04-18
  • 沙冰
2009-04-14 5 瀏覽
真係想問下,呢間Cafe係咪轉咗手?d食物和咖啡同以前差天共地!蜜餞雞翼一d蜜糖味都無,又唔脆,好似用水煮熟多d喎....咖啡更加係"慘不忍飲",講真我好想寫得比較厚道d,但唔好意思,真係要贈你兩個字:難飲!仲有就係我地飲完想問waiter攞張餐紙巾,但係佢話:我地呢度無餐紙巾嫁喎!點知我地走嘅時候經過水吧,見到有成疊俾客用嘅餐紙巾喎......有無咁懶呀?以後唔會黎,我寧願去金馬倫里商場仔上面個間"Cat Head Eagle",自己估下係邊間啦!

2009-01-15
星期五, 順道交帶澳門行程而決定出黎行下街. 我們通常行到夜一夜先進食, 本來去樓下間 Cafe 玩玩貓仔的, 只可惜阿廚收左工. 咁就只能玩玩貓貓算了. 就近再尋食, 不如就樓上, 上次飲 Coffee 飲到出火的地方.先說食物, 叫一份薯格 同 一個 Pizza. 薯格, 其實是極其普通的炸物, 不用特別點評. Pizza, 同齋妹一起, 當然要求不加蔥蒜, 結果有個香草雜菌Pizza. 符合素食要求. 素食, 一向比較淡口. 但最重要芝士夠香. 能帶出一絲絲的絲連感, 不錯. 主角, 其實並不是食物. 上次來這裡, 玩了一個 Royal Coffee. 店主說過 Irish Coffee 更好更大火. 今次第二次上黎, 當然要咖啡師父表演一下.等了好久, 因為要等師父很得閒才能整. 製作過程需時, 要慢慢把酒加熱. 利用一個酒杯, 用酒精燈, 把酒慢熱. 突然, 師父把酒杯一橫. "噗"一聲, 噴出一度藍色火光. 慢慢燒, 慢慢待酒精燒盡. 回去加上咖啡, 再放上一層 Cream. 一杯精心的 Irish Coffee 完成. 味道方面, 帶點酒味的, 但因為酒精成份已經燒得

等了好久, 因為要等師父很得閒才能整. 製作過程需時, 要慢慢把酒加熱. 利用一個酒杯, 用酒精燈, 把酒慢熱. 突然, 師父把酒杯一橫. "噗"一聲, 噴出一度藍色火光. 慢慢燒, 慢慢待酒精燒盡. 回去加上咖啡, 再放上一層 Cream. 一杯精心的 Irish Coffee 完成. 味道方面, 帶點酒味的, 但因為酒精成份已經燒得七七八八, 所以不會覺得辣喉.

事後, 師父給我們一份畫冊, 說過是俾人飲完 Irish Coffee 之後, 寫下感想的. 我畫工不好. 本來說算了吧. 但傻妹說既然人家請得你畫就畫啦........."我畫...................."

圖7, 是破畫家的出品.
燒呀燒
出火
大火中
Irish Coffee
破畫家的傑作
破畫家的傑作
2009-04-10 6 瀏覽
已經來訪不只一次, 每次離開總是心情愉快的. 喜歡這cafe的不只是relaxing的環境, 還有店員親切的態度. 雖然他們店員不多,但服務總算快速和態度友善的.這次試了此店的新菜式 -- 蒜片辣椒意粉第一口沒有太特別的感覺, 就是香香辣辣的. 但吃著吃著, 好像上癮似的, 愈吃愈想吃, 不一會兒一大碟意粉就被小女子吃光了. 詢問店員, 原來用上了泰式餐廳常用的金不換, 再加上他們的秘制香料, 令這意粉如此惹味! 此菜式對這店應算是新嘗試, 效果還不錯呢!希望下次再到訪時再試到其他出色的新嘗試!
這次試了此店的新菜式 -- 蒜片辣椒意粉

希望下次再到訪時再試到其他出色的新嘗試!
2009-04-10
2009-04-10 2 瀏覽
復活假期將至, 與Honey到尖咀逛街輕鬆一下。在海防道走累了, 隨便就走上了這間樓上cafe。一走進就覺得裝修很雅致,座位亦很舒適呢!由於首次到訪,我們點了比較保險的食物。我點了carbonara意粉,而Honey就點了西冷牛扒。Carbonara意粉:送上的時候還是熱騰騰的,香氣撲鼻,令人食指大動!汁的濃度適中,意粉亦帶點韌度,很合我的胃口,如果份量可以多些會更好!西冷牛扒:由於我不喜牛肉,所以並沒有嘗試。但根據Honey的形容(有牛肉香,不像用梳打粉醃過的貨色),相信還是不錯的。我嘗了數件伴碟的薯格,亦覺得十分惹味可口。可惜我沒有帶備相機,未能將圖片上載在此。但從他們的待客態度和食物以至室內裝潢,我感到這間Cafe是用心經營的。值得推介!

2009-04-09
  • Carbonara意粉
(非會員)
呢間 cafe 位於一楝極舊既樓內,lift 都係要自己開門嗰種…(擔心斷覽)裝修幾好,地方都唔算細,啲位好闊全鋪只得三個人做嘢(連廚房),乜都係要等我地一人一個 set dinner.本來想試佢個燒西冷,冇。我 friend 想叫個飯,又冇…卒之,我地一個要 ribs, 一個要 t-bone.餐包都幾好食,有殼既硬皮包仔個 ribs, 好似唔係好夠熟,頂多九成…而且唔入味,就咁煮完淋啲汁上去咁,都唔係同時焗,所以冇咗陣香味。個 T-BONE, 一嚟冇問人要幾成熟,二嚟,唉,熟到 UN!!!!!嘢飲方面,友人叫 HOLIC, 但好 SURPRISE 地係有奶泡喺 TOP, 好似 LATTE 咁(但佢話呃秤,因為少咗半杯,哈哈)我叫 HOUSE COFFEE, OK 啦。嗰度啲 SOFA, 唔多舒服,好在氣氛夠 RELAX.客人以 OL, OG 為主
(擔心斷覽)

裝修幾好,地方都唔算細,啲位好闊

全鋪只得三個人做嘢(連廚房),乜都係要等
我地一人一個 set dinner.
本來想試佢個燒西冷,冇。我 friend 想叫個飯,又冇…

卒之,我地一個要 ribs, 一個要 t-bone.

餐包都幾好食,有殼既硬皮包仔

我叫 HOUSE COFFEE, OK 啦。

嗰度啲 SOFA, 唔多舒服,好在氣氛夠 RELAX.

客人以 OL, OG 為主
2009-02-08 10 瀏覽
星期六和朋友到上址吃下午茶, 卻遇上"摸門釘"的情況. 雖然餐廳門口列明星期六的開放時間為2:30p.m.. 可是我們明明一早已預約好2:30p.m., 但到2:40p.m.都還未開門 (人家都預約好了, 不能如時開門也應一早通知吧!) 餐廳環境不錯, 但略為清潔不足, 梳化有污漬, 報紙和紙箱堆疊太多而有蚊子出現的情況. 整間Cafe只有兩個人工作, 一個負責帶位, 招待, 點菜, 傳菜, 清潔等工作, 而另一個則負責煮食工作. Menu中有很多菜式都已停售, 卻沒有在Menu中說明. 傳菜速度相當慢, 而且其中兩個朋友分別點了吞拿魚芝士蕃茄飛碟和吞拿魚碎蛋飛碟, 一客有兩件, 但其中一件卻調轉了 (其中一位朋友不吃芝士的嘛!) 食物份量相當少 (吃了跟沒吃沒甚分別!! 也不明為何這麼普通的食物都能煮那麼耐!!) 收費一點都不便宜, 沒有set餐, 設最低消費 (一般也是以全單計算, 但這裡卻以人頭計算), 設加一服務費 (但卻沒有服務可言!!)所點菜式: 飛碟, 蒜香蜆肉意粉 (蜆肉是用急凍貨的), 焗肉醬意粉 (這是唯一一樣沒問題且熱辣辣的食物, 但卻等了差不多半小時才送來),

所點菜式: 飛碟, 蒜香蜆肉意粉 (蜆肉是用急凍貨的), 焗肉醬意粉 (這是唯一一樣沒問題且熱辣辣的食物, 但卻等了差不多半小時才送來), 飲品 (這方面沒什麼問題, 但卻普通得不值$35那麼貴!!
不知是不是切餅費問題, Chesa後, 大伙兒去了海防道一間樓上cafe開餅. 那一部手動門電梯, 可以證明間唐樓有幾舊. 四個大漢, 已經足夠令部"車立"過重. 上到去, 地方頗大, 因為我們人多勢眾, 安排了個假露台位給我們. 一大排人, 自己執位. 熟地方的朋友拿來Board Game, card game, 啤牌, 邊飲野, 邊玩. 另一端檯角, 幾個朋友埋頭在波子棋盤上, 中間幾位聊天為主. 我們這一角. 大家爭做D王.不說與飲食無關的東東, 不說蛋糕, 不評朋友的飲品, 鐘情咖啡的自己, 當然要一個Specialise coffee. Royal Coffee, 加點火, 看看cafe 仔的手藝如何. 眾人亦開心地看咖啡師的玩火表演.帶點酒味的咖啡, 多了點辛烈的感覺. 只可惜不是正宗酒店Coffee Shop, 以前在國內出差, 可以自由選擇咖啡豆. 有酒的辛烈, 再加上好的咖啡豆. 是一個非常享受. 是日是檸茶兄的生日, 當有朋友想點下檸茶時, 原來沒有茶. 餘下檸密檸水, 檸乜都有. 就是沒茶. 茶兄有點冇癮. 係尖沙咀行到疲態盡現時, 上黎抖一抖, 是一個不錯而且就

是日是檸茶兄的生日, 當有朋友想點下檸茶時, 原來沒有茶. 餘下檸密檸水, 檸乜都有. 就是沒茶. 茶兄有點冇癮. 係尖沙咀行到疲態盡現時, 上黎抖一抖, 是一個不錯而且就腳的地方.
$30 (宵夜)