2023-07-18 28 瀏覽
Tiramisu Lab 是一間只賣Tiramisu的專門店,原本由網店進駐到中環街市開實體店,可見實力非凡。店內有三款不同size的蛋糕可選擇,而當日Mono Misu’ 此size就有7款不同口味。我就試了以下三種口味,各有特色。1960” Classic - $48最底的手指餅不會太濕,有好香濃的蛋香和咖啡香,但出奇地只有淡淡咖啡的苦澀,比例恰到好處,質感輕盈幼滑。Matcha Misu’ - $52甜甜的味道中帶有淡淡的搽茶香和咖啡味,味道較classic tiramisu 更為突出,較為清甜。如果不太鐘意咖啡味重或酒味的朋友,絕對值得一試!Pistachio Misu’ - $56一打開盒便散發陣陣果仁香,最底層是淡淡咖啡味手指餅,中間是開心果忌廉,做得很細滑,再加上最面鋪滿開心果碎,令到整個蛋糕既層次很分明。值得一提的是每個Tiramisu 獨立用盒包裝,感覺乾淨簡潔,方便進食。

1960” Classic - $48

Matcha Misu’ - $52

Pistachio Misu’ - $56

2023-07-17
2023-07-17 18 瀏覽
泰式椰香芒果米蘇🥭泰式椰香芒果米蘇,這款甜品外觀非常引人注目,它的上層是舖到滿瀉的椰絲,然後是新鮮的芒果,讓人垂涎欲滴,而且有Tiramisu 的奶涷香,滑順且質感非常好,意想不到的配搭,讓人回味無窮。夏天吃讓人不會感到膩口,是一款非常適合夏天享用的甜品。☺️Classic 原味接下來是Tiramisu,🍫🍮🥃這款甜品是一款來自義大利的經典甜點。Tiramisu的口感非常濃郁,每一口都能感受到濃濃的咖啡香氣,而且酒香也非常馥郁,令人回味無窮,Tiramisu的口感非常柔軟,入口即化,讓人感到非常愉悅。另外,這款甜品的表面還灑上了可可粉,讓人感到非常的美味😙抹茶味tiramisu抹茶粉非常之濃,中間夾埋小小苦澀嘅Tiramisu,比較岩鐘意偏苦既朋友們,加埋小小紅豆🫘蓉,意想吾到咁夾,上面仲有cream,打卡好靚😜
泰式椰香芒果米蘇🥭

Classic 原味

抹茶味tiramisu
2023-07-16
2023-07-15 36 瀏覽
在中環街市閒逛,被這間新開的tiramisu專門店吸引了視線😳小店的banner 標明是由意大利主廚的家傳秘方所製成,還是全港首間提拉米蘇專門店,便買了3款回家跟家人分享🤎 1960 經典原味($48)這款最便宜🤣且原味tiramisu 必定是好吃的🤗質感濃郁細滑,層次豐富💕推介tiramisu 愛好者必試 🖤 芝麻($52)店員推介的新品,芝麻味香,奶味重 💛 榴槤($52)老公想試的新品,有淡淡的榴槤味😳想不到與tiramisu 能完美地融合

🤎 1960 經典原味($48)

🖤 芝麻($52)

店員推介的新品,芝麻味香,奶味重

💛 榴槤($52)

2023-07-15
2023-07-14 30 瀏覽
Got a little one but the staff explained to me carefully and softly about the ingredients and the make. However, if she could show proudly and enthusiastic that could enhance the yummy level of the cake.The package is simple but show the cake clearly.With different layers of taste too.Nicer if the chef can consider different food allergies which can show the caring of Italy

意大利名廚 Ermanno Lelli 主理的 Tiramisu Lab ,除了中環,也正式登陸K11 Musea 👏🏻 根據店員的介紹,他們的提拉米蘇食譜可以追溯到1960年代,是香港最好的之一。🌼 Nutella misu 52 它是一種以榛子巧克力醬為主題的提拉米蘇。我們都很喜歡這個版本,因為它帶有濃郁的巧克力香氣,但仍然保留了提拉米蘇的經典風味。🌼 Sesame misu 58這款提拉米蘇添加了芝麻和黑糖的味道。我們很驚訝地發現這款提拉米蘇的口感非常豐富,芝麻的味道很明顯,但不會太過強烈,而黑糖給了這個版本一種微妙的甜味。🌼 Classic tiramisu 48這款提拉米蘇是傳統的版本,味道非常地道。它有著濃郁的咖啡和香甜的香草味道,絕對是提拉米蘇愛好者不能錯過的版本。此外,Tiramisu' Lab還有一個新客戶優惠,即可享受20%的折扣。這是一個不錯的機會,讓你可以嚐試不同版本的提拉米蘇,而且價格也很實惠。ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒTiramisu Lab📍 中環皇后大道中93號中環街市1樓112號舖◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🌼 Nutella misu 52

🌼 Sesame misu 58

🌼 Classic tiramisu 48

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Tiramisu Lab

📍 中環皇后大道中93號中環街市1樓112號舖

◇◇◇◇◇◇◇◇◇
2023-07-10 25 瀏覽
中環街市開左間專賣Tiramisu嘅甜品店”Tiramisu’ Lab”, 除左經典提拉米蘇仲有好多口味, 而我最有興趣就係泰式椰香口味。佢用左椰漿取代左傳統咖啡味, 啖啖濃郁嘅椰香, 好有泰國風味, 但texture都係Tiramisu好特別! 細細一盒其實份量足夠可以分比兩個人分享。而且好岩做散水餅, 拎返office派都好方便, 打卡又靚, 揀幾個口味返去俾同事揀都好開心, 鋪頭雖然無好多位置, 但都有3個位俾你坐下, 可以喺隔離買杯咖啡一齊嘆返個下就~
Tiramisu Lab 係全港首間Tiramisu專門店,tiramisu來自義大利祖傳家庭配方🇮🇹甜品店非常創新,除咗門市提供嘅6款口味之外,online store嘅口味更加特別,例如玫瑰同伯爵茶。甜品店最近係中環街市開設咗新分店,真係要趁早買,6pm黎啲tiramisu都清得七七八八🤣三款tiramisu入口順滑,口感濕潤。酒味一食落去唔算濃,而係之後慢慢散發出黎。甜品店嘅tiramisu同係出面食嘅有啲唔同,tiramisu分層唔算明顯,但係入口即溶好滿足。係三隻味入面,開心果味最有驚喜,估唔到開心果同tiramisu都幾夾,但同時又唔會太搶味。唔好睇小一盒嘅飽足感,2個人share一盒啱啱好😆

1960" Classic
1960" Classic
2023-07-09 1321 瀏覽
本身一向對甜品都有少少狂熱,尤其喺食自助餐時最尾梗係一大碟甜品作結,朋友都話見到人都癲。而晌自助餐裡面,似乎意大利芝士餅(提拉米蘇)好似喺必然嘅一角,今日食完晏,過嚟逛一逛中環街市,見到「Tiramisu' Lab」,發現有好多唔同口味嘅意大利芝士餅,非常吸引。估唔到意大利芝士餅都做到咁多款式,睇睇啲宣傳牌,寫住來自意大利家傳秘方,更喺全港首間提拉米蘇專門店,並標榜全以意大利材料嚟製造,自然有一定嘅賣點。先喺餅櫃望兩望,睇到唔同大細嘅意大利芝士餅可供選擇,所以,無論買一小個自己食,還是買一大個作為生日蛋糕一同共享都得。不過,眼見有啲款式都已經賣晒,店員話如果買大個裝嘅最好預訂心水口味,因為熱門口味都好易缺貨。鋪面側邊,仲有幾個吧位,買咗之後,想悠悠閒 坐喺度即場食都無問題。而我就買咗拎返公司慢慢嘆嘅,揀咗3款,據店員講都喺較多人揀嘅款式,我就純粹因為鍾意芒果,老婆就鍾意開心果,再試埋個經典原味咁就喺我哋嘅選擇喇。1960"經典提拉米蘇 $48傳統做法梗用意大利手指餅,而唔喺用海綿蛋糕啦,而手指餅浸浸咗咖啡,所以食落去嘅時候口感夠晒濕潤,但就喺無加酒嘅版本,比較老少咸宜;中間嘅馬卡風芝士
,自然有一定嘅賣點。
1960"經典提拉米蘇 $48

傳統做法梗用意大利手指餅,而唔喺用海綿蛋糕啦,而手指餅浸浸咗咖啡,所以食落去嘅時候口感夠晒濕潤,但就喺無加酒嘅版本,比較老少咸宜;中間嘅馬卡風芝士打得非常之柔滑,陣陣淡然嘅芝士香,夾上手指餅,喺經典嘅味道,而面頭灑滿唂咕粉,嗰份超濃郁嘅黑朱古力香味,亦都提拉米蘇嘅標記。
開心果米蘇 $56

以前都曾經試過其他口味嘅提拉米蘇,但搵開心果人嚟做真喺第一次接觸,所以,都有啲期待。從外觀都睇到個賣相好靚仔,面頭唧滿一個個小圓球嘅忌廉,再撒咗啲開心果仁碎。裡面同樣有浸咗咖啡嘅手指餅,再混滿加入開心果做成嘅馬卡風芝士餡,口感同樣柔滑清甜,雖然開心果味唔算太強,但可以講喺味道細膩。
泰式椰香芒果米蘇 $52

從外面睇,唔單止面頭有好多芒果肉,中間亦都有好多,真喺啱晒我,而且,面頭仲唧咗啲忌廉花,令賣相更討好,但講到味道,都喺有浸咗咖啡嘅手指餅,再配以加入椰子元素嘅馬卡風芝士,味道帶有微微椰子清香,夾埋啲清甜可口嘅芒果肉,確喺滋味嘅享受,不過,反而覺得面面嘅椰絲有少少硬,可能唔家就仲好啲!
泰式椰香芒果米蘇
原味提拉米蘇固然夠經典,另外兩款新口味亦都幾有新意,而個膠盒食完仲可以洗乾淨利用嚟裝下啲小文具,唔好就咁掉咗咁浪費。
外賣自取
去咗中環街市行街,行行下有啲肚餓,喺一樓見到有間全港首創提拉米蘇專門店,蛋糕全部用意大利材料製造,睇餐牌仲見到有唔少味道選擇,好似士多啤梨、榴槤等等,未試過梗係要試下啦😊😊我當日去到只係得三款口味,分別係經典原味Tiramisu Classic 、搽茶味Matcha 和曲奇妙趣 Oreo 。我同朋友每款口味分別叫咗一個。經典原味Tiramisu Classic 搽茶味Matcha 曲奇妙趣 Oreo 味道真係唔錯,原材料仲有保証!😜😜中環街市呢間分店仲有少量座位,仲有冷氣🤪 喺附近行到累真係可以得閒黎買番個😋😋😋坐下嘆下,悠哉悠哉慢活下Tiramisu' Lab (中環)中環皇后大道中93號中環街市1樓112號舖

經典原味Tiramisu Classic

搽茶味Matcha

曲奇妙趣 Oreo

Tiramisu' Lab (中環)
中環皇后大道中93號中環街市1樓112號舖
2023-07-08
下午茶
今日收工去到中環街市覓食,發現間幾吸引嘅tiramisu甜品店,佢哋係全港首間tiramisu專門店,由意大利主廚用家傳秘方而製成😋咁犀利無可能唔試吓嘛 。tiramisu有一個人盒仔裝,6人分享裝同生日蛋糕裝,啱晒一個人想獨食嘅我😆 呢到有座位可供堂食,超方便太夜嘅關係好多口味都售罄,所以揀咗原味,matcha,oreo 外賣返歸食😋1960經典tiramisu$48店員誠意推介,話說佢係用家傳秘方而成,點可以唔試經典原味呢。根據家傅秘方所用嘅材料有原隻雞蛋,Mascarpone Cheese、手指餅、咖啡及可可粉等等.. 第一啖食到好濃郁咖啡味,芝士味,質感好滑。佢哋無落cream所以更加突出芝士香味。手指餅被咖啡浸得好濕潤,再係表面灑上可可粉,整體咖啡味好出,整體層次感豐富,好好味呀呀! tiramisu愛好者一定要食🥳Matcha misu$52matcha充滿甘醇茶香,相反無咁重咖啡味,令整盒tiramisu唔會好甜,口感輕盈,就算食晒成盒都唔怕好膩 👍🏻鐘意茶味濃/唔太喜好咖啡人士可選Oreo misu$52tiramisu中間有放oreo碎同表面都有半塊餅,充滿口感,食落

1960經典tiramisu$48

Matcha misu$52
鐘意茶味濃/唔太喜好咖啡人士可選

Oreo misu$52
tiramisu中間有放oreo碎同表面都有半塊餅,充滿口感,食落軟滑得黎仲好豐富且甜而不膩
我最近去咗一間叫做"Tiramisu' Lab"嘅甜品店,佢哋嘅Tiramisu用上全義大利嘅材料製造,味道唔錯!1960經典提拉米蘇 $48我試咗佢哋嘅1960經典提拉米蘇,呢款蛋糕好好食同好濃郁。佢嘅口感好柔軟,中間嘅夾層好滑順,而且甜度啱啱好,唔會太甜。抹茶米蘇 $52味道好濃郁,抹茶嘅香氣同味道好突出,但係都好平衡,唔會太苦或者太甜。蛋糕嘅口感好細滑,好啱晒鍾意抹茶嘅人食。奧利奧米蘇 $52呢款蛋糕包含咗奧利奧餅乾、蛋糕同奶油等成份,味道好香甜。蛋糕嘅質地好柔軟,但奧利奧嘅味道唔算太突出,融入咗奶油當中。

1960經典提拉米蘇 $48

抹茶米蘇 $52

奧利奧米蘇 $52

2023-07-05 49 瀏覽
After a quick lunch, I bought some tiramisu from Tiramisu Lab on the first floor of Central Market for afternoon tea. Tiramisu Lab by Ermanno Lelli is the first tiramisu concept store in Hong Kong. The tiramisu is based on family recipes and of 100% Italian ingredients.Earlier I enjoyed the authentic 1960 tiramisu as a treat from my friend and it was very good.There are more than 20 different flavours. Today I decided to try three new flavours.All the tiramisu are delicious and beautifully pr

All the tiramisu are delicious and beautifully presented in a plastic container. The ingredients are fresh and of high quality.

Thai misu with coconut and mango is pleasant and refreshing. It is tasty and suitable for summer.

Matcha misu is aromatic and less sweet. You will enjoy it very much if you like matcha.

Pistachio misu is smooth and creamy. It has a subtle pistachio flavor with crushed pistachios on top.

It is good to get these delicious tiramisu for your family and friends. If you are a fan of tiramisu, you must try Tiramisu Lab.

• Matcha misu
  • Thai misu
  • Pistachio misu
2023-07-04 30 瀏覽
今日lunch經過中環街市,原來呢度開左間tiramisu 專門店,整間店都係賣唔同味既tiramisu,夠哂新派,而且有大有細,無論係想下午茶食又或者同朋友慶祝生日都可以!今次就買左幾個細既試試味,建議要早d黎,咁就有多d味道選擇抹茶紅豆tiramisu上面擠上小忌廉,再曬上抹茶粉,外表吸引,有唔同層次,充滿咖啡香既手指餅,煮得軟稔既紅豆,再配上抹茶味既芝士忌廉,層次感十足!Classic tiramisu最傳統既口味表面曬滿了咖啡粉,配上香濃既mascarpone cheese, 味道濃郁,口感好滑沿用意大利家族既食譜,夠哂原汁原味!Pistachio tiramisuFit哂最近既開心果熱潮,開心果味濃郁,估唔到開心果配芝士又幾夾推介👍👍
今日lunch經過中環街市,
原來呢度開左間tiramisu 專門店,
整間店都係賣唔同味既tiramisu,夠哂新派,
而且有大有細,無論係想下午茶食又或者同朋友慶祝生日都可以!

今次就買左幾個細既試試味,
建議要早d黎,咁就有多d味道選擇

抹茶紅豆tiramisu
上面擠上小忌廉,再曬上抹茶粉,外表吸引,
有唔同層次,
層次感十足!

Classic tiramisu
沿用意大利家族既食譜,夠哂原汁原味!

Pistachio tiramisu
Fit哂最近既開心果熱潮,
開心果味濃郁,估唔到開心果配芝士又幾夾
推介👍👍
呢日收工行過中環街市見到新開嘅Tiramisu’ Lab由意大利大廚主理 仲係用咗家傳秘方嚟整係全港第一間tiramisu專門店有幾款size同口味可以揀想獨食、share食、慶祝生日都得揀咗3款口味試試1960 classic misu $48店員推介嘅傳統意大利tiramisu口感比起平時食嘅更順滑Mascarpone芝士同用濃縮咖啡浸泡過嘅手指餅 加埋上面嘅可可粉夾埋一齊味道好香濃 食到Lam Lam 脷👅Strawberry misu $52除咗有士多啤梨果醬 仲有唔少士多啤梨果肉🍓睇上去好靚好吸睛食落去好fresh 有tiramisu嘅香滑 又有士多啤梨嘅香氣Mango misu $52呢個組合好特別 有意大利同泰國嘅mix & match嘅感覺芒果香甜 仲有椰絲 食落有椰香味但又不失tiramisu嘅幼滑同口感勁🥰👍🏻
呢日收工行過中環街市
見到新開嘅Tiramisu’ Lab
由意大利大廚主理 仲係用咗家傳秘方嚟整
係全港第一間tiramisu專門店
有幾款size同口味可以揀
想獨食、share食、慶祝生日都得

揀咗3款口味試試

芒果香甜 仲有椰絲 食落有椰香味
但又不失tiramisu嘅幼滑同口感
勁🥰👍🏻
2023-06-28 56 瀏覽
好中意食Tiramisu 曾經既目標係要試哂香港所有既tiramisu 🤣 發覺每間鋪頭做既tiramisu都可以好唔同 口味好多變化 而且人人鐘意既tiramisu口感味道都唔同 真係要試好多間先會試到自己最鐘意既~今次就試左呢間意大利師傅開既tiramisu專賣店! 有好多款唔同口味 一次過試左3款口味1960 Classic ($48)經典傳統原味 都係個人最鐘意既味道! 餅師係跟住佢意大利媽媽食譜去做既 單純以蛋黃和Mascarpone芝士製作 無加鮮忌廉 更突出芝士香味 😍 好creamy! 而Ladyfinger好濕潤 有淡淡既酒香同咖啡香 再撒可可粉係面 層次好豐富 但佢就唔重咖啡味/酒香 而我本身真係鐘意重呢兩隻味既 🤣 所以真係因人而異~另外仲食左Oreo misu ($52)同Pistachio misu ($56)Oreo tiramisu有加左Oreo餅粒係中間 面頭都有大大塊Oreo 就算食左一日塊餅都無變林! 有好多口感但我就覺得Pistachio 唔夠濃味 但係食得出係意大利開心果同埋唔係假甜!呢個size細細盒 可以1人獨食或者2人分開 做tea 好岩

1960 Classic ($48)

呢個size細細盒 可以1人獨食或者2人分開 做tea 好岩😋