2024-02-01 818 瀏覽
今次小編又係行山過後嘅必修課—搵食,呢次喺一間平民化嘅餐廳度大快朵頤。先講講佢嘅粒粒牛油果餅一啖一啖咁有滿滿嘅牛油果香味啊,啖啖新鮮,還有就係個墨西哥脆餅,脆卜卜嘅口感夾住煙煙韌韌嘅芝士,食落真係停唔到口!🥑同桌嘅阿妹話佢個菠蘿咕嚕肉pizza勁過癮,話係咁脆嘅pizza底蓋住滴滴金黃菠蘿汁同粒粒可口嘅肉丁,係絕佳拍檔。實不相瞞,我個人鍾意清新一啲,所以選咗個意大利草莓沙律,嗰個甜酸草莓醬,就算唔係主菜都足夠吸引!當然,話說返嚟,最惹味嘅可能就係個焗豬扒飯啦!豬扒焗到啱啱好,外皮微微焦香嘅響,入口既嫩滑又多汁,再點綴埋幾塊烤菠蘿,真係令人一試難忘。啱晒嚟呢度食飯嘅你就知,我哋咁講,係真心無欺。🍍🍕

好特別嘅一間Pizza小店,有自己嘅特色sauce,同出面傳統二式款或者連鎖店嘅唔一樣,分量不大,性價比超高!家庭式店仔細細但堅持放部特大畫質極好嘅電視播歐洲風景片,睇到人以為自己去咗旅行咁,加上店員全部都係外國人,成個vibe好chill,非常適合三五知己,把酒談心。如果我住喺附近嘅村屋,一定唔會成日叫朋友去幫襯👍最好三人或以上去食,因為Pizza、依份都非常大份,食得一樣食唔到第二樣😂✅性價比超高,好味又大份✅平民異國風,好feel又好chillPizza種類豐富,海鮮肉類素食樣樣齊望住外國風景食,連食物嘅層次都好似提升左😂好好味嘅烤雞肉Pizza😋

✅性價比超高,好味又大份
✅平民異國風,好feel又好chill

Pizza種類豐富,海鮮肉類素食樣樣齊

望住外國風景食,連食物嘅層次都好似提升左😂

烤雞肉薄餅
好好味嘅烤雞肉Pizza😋
2023-02-15
烤雞肉薄餅
I ordered pizza and salad with specifiy delivery time for dinner. The staff is polite for the delivery arrangement, and finally it is arrived on-time and delivery is free.The 16” pizza and salad is big and tasty. It is very simliar with european style pizza that it is out of my expectation. The price is reasonable in consider of the size and quality.Thank you for the memory.

Thank you for the memory.
2022-07-09
  • Italian  Pizza
2022-04-27 1603 瀏覽
【東涌堂食/外賣推介 拎去屯赤野餐/camping 都ok 😋】今日講下東涌有咩好食,地鐵站基本上都係連鎖野,但作為大嶼山行山/camping唯一嘅補給站/ 去屯赤其中一個starting point, 呢個🍕東涌堂食/外賣都好食, 東涌pizza 佢真係叫東涌pizza 🍕, 非連鎖入面最好食個間美食平台叫送上黎都係熱熱地,then發現佢係free delivery ...🚚___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨炭燒雞肉pizza 12吋 $150 16吋 $180 叫左16吋…大過塊面.. 食1-2塊就飽..薄批皮,要自己加沙律醬上去,雞肉幾夠味陣陣炭燒風味✨牛肉薯條🍟 $953種醬料至愛薄荷醬,淋上牛肉超有食緊清真can feel,可惜粗薯條腍晒,太軟,有埋salad, 份量十足!

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨炭燒雞肉pizza
12吋 $150 16吋 $180
叫左16吋…大過塊面.. 食1-2塊就飽..
薄批皮,要自己加沙律醬上去,雞肉幾夠味陣陣炭燒風味

✨牛肉薯條🍟 $95
2021-09-10 1888 瀏覽
山長水流走入東涌食薄餅?無錯就是為這裡的薄餅而來。🤣🍔風格呢啲嘢就係特色,先睇個牛漢堡成寸厚,勁香肉味喎,女生們一個是無法子可以 KO。🍕這裡的 Pizza 是由店主自家製造,富土耳其特色與其他不同就是多了香料,材料份量十分足夠,我個人比較鍾意食個餅底,口感鬆軟有麵香。👍食薄餅要配汽水🥤咁先夠爽。
山長水流走入東涌食薄餅?無錯就是為這裡的薄餅而來。🤣
食薄餅要配汽水🥤咁先夠爽。
2021-08-11
2021-09-04 1132 瀏覽
以前係機場返工知道有呢間pizza如今懷緬一下🥸叫咗一個set $190飛天豬pizza卡邦尼意粉兩罐汽水另外叫咗燒春雞$110飛天豬pizza🍕BBQ醬加豬肉絲加芝士不錯不錯佢哋嘅Pizza自己搓同乜乜黑無得比卡邦尼意粉🌟🌟🌟🌟🌟呢個真係好值得推介超重cream 勁滑以前返工叫外賣都一定會叫十級推介🌟燒春雞以前叫開都係燒排骨今次堂食想試吓燒春雞不過有少少失望🥲有點鞋都係燒排骨好啲🥲
以前係機場返工

今次堂食想試吓燒春雞
不過有少少失望🥲有點鞋
都係燒排骨好啲🥲

2021-01-31 2265 瀏覽
作為航空業工作既一員 餐廳選擇簡直係少次又少日常生活係員工canteen既折磨下 東涌pizza真係算係一個綠洲今次4個人叫左pizza, 千層麵, 松露意大利飯, 全份豬肋骨, 卡邦尼, 海鮮意大利飯事實證明真係叫得太多 所以叫埋隔離班一齊開心share 👩🏻‍🔧🧑🏻‍🔧ribs 好大份 本身跟餐既膠刀好易切斷 之前食好似易離肉啲 最近兩次食都明顯差左 好乾卡邦尼有時太膩 好似食緊牛油咁意大利飯硬身左啲 但可接受pizza就正正常常 好大個千層面算係入面最好食雖然最近兩次叫 質素都比之前跌左不過始終係開心過食canteen 希望下次叫可以返返之前個水準👍🏻
作為航空業工作既一員 餐廳選擇簡直係少次又少

希望下次叫可以返返之前個水準👍🏻
2020-12-20
  • 海鮮闊條麵
2020-10-19 1781 瀏覽
📍 Tung Chung Pizza (東涌).今日去咗東涌食異國pizza,無論廚房同侍應都唔係本地人黎架,成個格局都好似去咗外國咁!.叫咗一個招牌pizza $150,招牌沙律$110同埋墨西哥烤雞卷$60,個Pizza同沙律都好有驚喜,味道唔似我哋喺普通餐廳食到,好有外國風味。勁鍾意個Pizza熱辣辣,超足料淡淡芝士波羅,我同朋友食完都覺得好好味!-個招牌沙律超級大碟,多到兩個人都可以食到飽,都係好好味好fresh ,如果墨西哥雞卷就不過不失啦!用餐🌾心情:嚟到東涌坐10分鐘巴士就到,或者入梅窩大澳行完山都可以去試吓,最好有三個朋友以上,咁就可以叫多啲嘢食,都幾chill 地址:東涌東涌道上嶺皮9B號地舖味道👅:7.8/10服務💁🏻‍♀️:7/10環境🌾:7/10人均消費💰:$200
📍 Tung Chung Pizza (東涌)

地址:

東涌東涌道上嶺皮9B號地舖

味道👅:7.8/10
服務💁🏻‍♀️:7/10
環境🌾:7/10
人均消費💰:$200
2020-10-15 1263 瀏覽
我和老公住在東涌, 區內有家很出名的東涌pizza, 我們特地前下來試一下。BBQ Chicken Pizza我們以為這個pizza不算太大,上菜的時候才發現原來比一般pizza話要大。 顏色鮮豔,賣相吸引。 剛剛焗起就送上, 所以pizza上的芝士還是滾燙的。芝士溶在口中, 加上秘製pizza bbq醬, 甜甜的,十分惹味。 再加一點三色椒, 洋蔥和番茄,十分鮮味。Half Roasted Spring Chicken這個燒春雞特別有驚喜, 燒春雞雞皮非常薄, 幾乎沒有脂肪, 燒了之後十分脆口。 肉質鮮嫩, 尤其雞髀位置很嫩滑。 還有剛剛炸起的原身薯條, 熱辣辣,很香脆。餐廳位於東涌村屋區域。在哪種村屋裏的小店吃,分外有風味。 由於餐廳非常近郊外和行山區域, 有很多行山人士行完山會過來大吃一番,所以餐廳的氣氛也很熱鬧。

BBQ Chicken Pizza

Half Roasted Spring Chicken

• BBQ chicken pizza
2020-10-08 834 瀏覽
我一向都好鍾意捐窿捐罅搵嘢食 幫襯大企業 我更喜歡特色小店 餐廳位於東涌上嶺皮的村內 三層嘅村屋 地下嗰層是東涌pizza店 店內由外籍人仕打理 店主非常熱情又好客 在這裏用餐可以體驗當地的風土人情店內簡單嘅裝修 一部電視 幾張餐桌 牆上掛了 幾幅簡單的油畫 就像家的感覺 簡單又舒適除了室內位置 還有戶外位置提供 而家天氣開始轉涼 坐戶外吹著涼風 享受美食 又別有一番風味居住東涌,貝澳或者塘福的居民 均可享有家車速遞服務 外送服務費用全免另外迪士尼及機場 也可以享有這個服務 有興趣不妨打24661010落單啦 全部外賣訂單都會有專業的騎士把熱騰騰的食物速速送到府上 營業時間11:00a.m至11:00p.m入座後店員馬上位我們送上兩個小餐包 小餐包不是軟熟的那一種 而是乾身鬆脆的 帶點微暖 中間夾牛油 形成外脆內軟的效果牛肉醬千層麵$120 蕃茄肉醬非常足料 每啖都食到好豐富嘅肉醬, 番茄泥,千層麵利用多層的麵皮堆疊,每層都夾著豐富的餡料 工序非常繁複 確實是用心之作。 表面覆蓋了厚厚的芝士 烤至金黃色 帶點焦脆 烤焗後芝士溶化 形成熔岩般的質感 邪惡非常牛油蒜蓉包 烤至脆卜卜夠乾身

牛油蒜蓉包 烤至脆卜卜夠乾身 香脆非常 蒜蓉和牛油的香味沒法擋

土耳其風味燒雞肉包$60 必食的地道美食 口味非常正宗 吃一個能代替一餐飯 非常飽肚 捲餅不會太厚唔會食到成口粉 能夠完整地包著豐富的餡料 烤雞肉醃得很入味 而且肉質嫩滑 還有豐富的肉汁 除了烤雞外還有大量蔬菜 及秘製的醬汁 吃過後味蕾相當滿足 民間手作食品味道地道 這個必定要吃 真心推介

星期一 叫pizza最抵食$240 有兩款16吋pizza 下次有機會一定要試試
秋高氣爽,最啱去完山⛰,行完山肚仔打晒鼓,去到東涌上嶺皮見到屋頂有個招牌寫住Tung Chung Pizza🍕,呢間店舖細細間,係住宅式店舖,似係外國人經營,成間店都係外國人staff,佢哋都好nice。我哋點咗鮮味蜆仔意粉🍝,個意粉一上檯就有驚喜,廚師好細心咁分成兩團意粉,啱晒2個人份量,唔需要自己再分,而且啲蜆排得好整齊好靚,圍住晒啲意粉,啲蜆都好鮮甜。意粉超煙韌,食落有嚼勁,係我鍾意嘅口感!意粉炒得好香口,有微微辣椒油、黑椒、香葱,帶點微辣🌶,食落非常美味,鍾意食意粉嘅你絕對要試下!😋😋😋珍寶燒豬排骨🐷有得揀全份或半份,我哋點咗個半份都食得好飽,肉質夠稔,燒汁味道適中,唔會過燶,啲配菜薯角炸到金黃色,未食已經知道炸得好脆口。呢度仲有外賣,見到外賣電單車🏍不停出車,啲訂單接到無停手,我見佢啲價錢都好好經濟實惠,仲有好多唔同套餐選擇,簡單打個電話或者whatsapp都可以落單,免費送到。由於呢個地方唔太近地鐵站,不過如果平時喺東涌附近,一個電話仲有專車🚙接送你去餐廳添,真係超方便。

2020-09-27
Tung Chung Pizza (東涌)🍕📍東涌東涌道上嶺皮9B號地舖住左係東涌咁耐都吾知上嶺皮有間主打PIZZA的異國風情餐廳🍴🍕睇左網上介紹,決意一試。可以由東涌地鐵站🚉塔大嶼山巴士🚌34 號,直達東涌鄉事委員會站,步行1分鐘,非常隱世。餐廳🍴地方不大,但充滿外國風情,主打即叫即焗薄餅、佐酒小食、意粉🍝同千層面又有漢堡🍔、仲有多款酒精飲品:Hoeggarden、ginger beer🍺、Blanc beer 🍻 etc ,開心星期五當然要飲下酒Chill 下❤️炸雞粒(HKD 75): 毫不吝嗇的份量,麥樂雞口感,新鮮熱辣咁炸起,又吾會太油,伴埋蕃茄辣椒仔醬解左油膩。 印式烤雞肉辣薄餅 12吋 約8件(HKD 155):PIZZA熱辣辣,即叫即整,厚邊鬆軟到似食緊麵包,配上紅當當土爐烤雞,大量香料及酸奶把雞醃成紅色,再放進泥窰內烤製而成,香料味香濃,紅色雞肉望落特別吸引😍,加埋青椒洋蔥🧅配料增加口感,好豐富滿足。海鮮意大利闊麵(HKD 120): 非常足料,有數隻原隻八爪魚🐙、青口、蝦🦐粒、魚塊,闊麵質感偏焾,啖啖香濃茄醬,夠曬兩人食。總結:食物質素水準高唯地點有些偏遠但絕對是值
Tung Chung Pizza (東涌)🍕📍
東涌東涌道上嶺皮9B號地舖

總結:
食物質素水準高
唯地點有些偏遠
但絕對是值得ENCORE

#東涌#隱世餐廳🍴#薄餅#異國風情❤️ #炸雞粒#海鮮意大利闊條麵#印式烤雞肉辣薄餅

完全中伏的一餐。見到佢哋嘅宣傳單張寫住Stone oven, 即管試試,叫外賣送餐,電話落單後,佢話 30 至40分鐘送到!點知等咗一個鐘頭四個字先到!嚟到,一個 margherita pizza 一個 ham and pineapple pizza, 一個Hand cut chop, 凍嘅!冇錯,連暖都講唔出口!Hand Cut Chips 好似比油撈過嘅烚薯仔咁!從未叫過一間外賣難食到呢一個點!成餐飯最好味係自己雪櫃攞出嚟嗰罐可樂!
2018-11-01 3033 瀏覽
話說一心諗住去東薈城個Outlet行街,睇下有無野岩買咁山長水遠一場去到,梗係順便食埋餐飯啦之前睇過條片係寶欣介紹有間隱世小店,咁就一於過黎試試啦但係佢真係太隱世既關係,我開車過黎係Miss過一次既,再掉頭行多次先搵到我黎到先發現原來係外國人開架喎,好有外國風味仲要只係得我地一台,個感覺好似有少少中伏咁咁但係一場黎到點都要試下啦我地一坐低佢就擺低左幾個包俾我地食~免費!一拎上手,熱辣辣,真係辣手果隻,個包個質感同Pizza好似真係好好食,一食完呢個包我就覺得呢間野唔簡單見到佢有d set dinner,一個Pizza 加個 Burger + 2罐汽水 $2xx再叫左1個咖哩雜菜飯 + 肉醬千層闊條麵等左一陣Pizza就到喇!個Pizza即焗起即食真係好正,熱辣辣,Pizza底又好鬆軟,超好食真係同果D連鎖既掙10條街呢個包個Size都好大個,塊牛肉都好Juicy2百幾蚊可以有一個大Pizza + 呢個Burger真係好抵食呢個肉醬千層闊條麵都好好食好食在佢D肉醬真係超多,好足料!最後仲有呢個咖哩雜菜飯真係好有印度風味,食得出裡面有好多香料連個白飯裡面佢都mix左D香料係入面而且個咖哩唔
話說一心諗住去東薈城個Outlet行街,睇下有無野岩買
咁山長水遠一場去到,梗係順便食埋餐飯啦
之前睇過條片係寶欣介紹有間隱世小店,咁就一於過黎試試啦
我黎到先發現原來係外國人開架喎,好有外國風味
仲要只係得我地一台,個感覺好似有少少中伏咁
咁但係一場黎到點都要試下啦
我地一坐低佢就擺低左幾個包俾我地食~免費!
一拎上手,熱辣辣,真係辣手果隻,個包個質感同Pizza好似
真係好好食,一食完呢個包我就覺得呢間野唔簡單

再叫左1個咖哩雜菜飯 + 肉醬千層闊條麵
等左一陣Pizza就到喇!
Pizza
真係同果D連鎖既掙10條街
Burger
呢個包個Size都好大個,塊牛肉都好Juicy
肉醬千層闊條麵
呢個肉醬千層闊條麵都好好食
好食在佢D肉醬真係超多,好足料!
咖哩雜菜飯
最後仲有呢個咖哩雜菜飯
真係好有印度風味,食得出裡面有好多香料
連個白飯裡面佢都mix左D香料係入面
而且個咖哩唔辣的,大人小朋友都岩食
總括黎講,呢個隱世小店真係好得,絕對值得Encore
唯一缺點就係地點有D偏遠啦
題外話/補充資料: 其實佢主力係做外賣,不過我相信現場食應該會好食好多!
2018-10-13
Pizza
Burger
肉醬千層闊條麵
咖哩雜菜飯
2017-07-01 3816 瀏覽
i've been here on a numerous occasions with my boyfriend and it is one of our favourite places to eat. the staff are so lovely and welcoming. the food is amazing 😩😩😩 i usually order their pepperoni pizza. i also believe that their price is hella reasonable for what you're getting, our bill never exceeds $250 dollars. also they offer a driving service so they can pick u up and drop u off where u please in tung chung!!! amazing💯
  • Pepperoni  Pizza
  • Chips