2023-02-22 583 瀏覽
想食蛋糕但又怕太heavy?咁不如試試  新推出的「Baby Cream Cake」系列新品主要以唔同口味的鮮忌廉☁️,配上各種口味的戚風蛋糕🍰蛋糕質地輕盈,同平時食開的蛋糕好唔同 🤟🏻🍠芋香誘惑· 大甲芋蓉忌廉戚風蛋糕香濃大甲芋蓉忌廉配上香芋戚風蛋糕🍠,口感鬆軟!每啖充滿芋頭香😋-🍵玄米清風· 玄米茶忌廉戚風蛋糕玄米茶忌廉配上玄米茶戚風蛋糕🍵,茶味濃郁~甜度啱啱好 🤟🏻

新品主要以唔同口味的鮮忌廉☁️,配上各種口味的戚風蛋糕🍰

蛋糕質地輕盈,同平時食開的蛋糕好唔同 🤟🏻

🍠芋香誘惑· 大甲芋蓉忌廉戚風蛋糕
🍵玄米清風· 玄米茶忌廉戚風蛋糕
玄米茶忌廉配上玄米茶戚風蛋糕🍵,茶味濃郁~甜度啱啱好 🤟🏻
2023-02-18
1 分鐘 (外賣自取)
2022-11-24 481 瀏覽
聖誕開party,除咗準備Party game、交換禮物之外,為派對增加氣氛 聖誕蛋糕一定係必備item😌可以做充滿節日氣氛嘅裝飾俾成班朋友打卡之餘又好味。當然 一年一次嘅Party 選擇唔可以馬虎,所以我最近率先試咗「願望樹🎄」蛋糕,連男朋友平時唔好甜點都爭住話想再買多個嚟食。佢係聖誕樹造型嘅朱古力蛋糕,外層以一粒粒大大小小嘅✨️朱古力星星點綴。成個蛋糕嘅亮點莫過於上面嘅水晶球裡面 ,一塊塊香脆星型綠茶曲奇🍵堆疊成願望聖誕樹,完全將聖誕氣氛推到頂峰,今次真係要影返夠本先捨得食🤪請得朋友一齊食,夠靚並唔足以乎合我地嘅要求🧏🏼‍♀️最重要係佢真係好好食!佢內層為 73%朱古力慕絲🍫味道香濃細滑,夾層中以脆莎榛子醬同紅絲絨牛油蛋糕層層相間,綿密厚實、口感豐富,絕對令每個朋友都讚不絕口。🔔我今次仲發現喺12月2號或之前,訂購🎄「願望樹」原個蛋糕可享早鳥優惠89折Twinkle會員更可享低至 86 折優惠🎁趁新一年就快嚟到🌟買一個許返個聖誕願望開心迎接美好嘅新一年就啱曬~
聖誕開party,
除咗準備Party game、交換禮物之外,
為派對增加氣氛 聖誕蛋糕一定係必備item😌
可以做充滿節日氣氛嘅裝飾俾成班朋友打卡之餘又好味。

當然 一年一次嘅Party 選擇唔可以馬虎,
所以我最近率先試咗「願望樹🎄」蛋糕,
連男朋友平時唔好甜點都爭住話想再買多個嚟食。
佢係聖誕樹造型嘅朱古力蛋糕,
外層以一粒粒大大小小嘅✨️朱古力星星點綴。
成個蛋糕嘅亮點莫過於上面嘅水晶球裡面 ,
一塊塊香脆星型綠茶曲奇🍵堆疊成願望聖誕樹,
完全將聖誕氣氛推到頂峰,
今次真係要影返夠本先捨得食🤪

請得朋友一齊食,夠靚並唔足以乎合我地嘅要求🧏🏼‍♀️
最重要係佢真係好好食!
佢內層為 73%朱古力慕絲🍫味道香濃細滑,
夾層中以脆莎榛子醬同紅絲絨牛油蛋糕層層相間,
綿密厚實、口感豐富,絕對令每個朋友都讚不絕口。

🔔我今次仲發現喺12月2號或之前,
訂購🎄「願望樹」原個蛋糕可享早鳥優惠89折
Twinkle會員更可享低至 86 折優惠🎁
趁新一年就快嚟到🌟買一個許返個聖誕願望
開心迎接美好嘅新一年就啱曬~

2022-11-22
  • 願望樹
本身係外國節目「is it cake 」既忠粉係一個以假亂真既仿製蛋糕比賽 今日到我考考大家 · 邊個係菠蘿包蛋糕?Twinkle baker既創新跳脫思維 · 今次又搞搞新意思以港式茶記既傳統菠蘿包為造型設計結合茶記必備既醇香奶茶同菠蘿包製造出「奶茶紅豆菠蘿包」連我爸爸呢個菠蘿包愛好者 · 遠望都分唔到真假♡ 奶茶紅豆菠蘿包仿真度極高既菠蘿皮包裹住奶茶慕絲蛋糕裡面仲有綿密香甜既紅豆蓉望落似菠蘿紅豆包食落係紅豆奶茶冰菠蘿皮係真菠蘿皮 · 脆脆地帶牛油香而奶茶味出奇地濃郁 · 唔會係好假好甜既茶香味夾層係鬆軟既牛油蛋糕 仲加左紅豆蓉增加番風味 · 令味道唔會太單一真係睇得出 · 但估你唔到系列
本身係外國節目「is it cake 」既忠粉
係一個以假亂真既仿製蛋糕比賽
今日到我考考大家 · 邊個係菠蘿包蛋糕?

以港式茶記既傳統菠蘿包為造型設計
結合茶記必備既醇香奶茶同菠蘿包
製造出「奶茶紅豆菠蘿包」
連我爸爸呢個菠蘿包愛好者 · 遠望都分唔到真假

夾層係鬆軟既牛油蛋糕
仲加左紅豆蓉增加番風味 · 令味道唔會太單一
真係睇得出 · 但估你唔到系列
外賣自取
⧍ 今年的中秋節Twinkle Baker推出了「Little Twin Stars 夢幻水晶球」蛋糕漸變的夢幻藍粉色鮮忌廉製成的雲朵顏色繽紛的星星朱古力配襯獨角獸造型的Little Twin Stars水晶球朱古力牛油蛋糕配上乳酪慕絲和藍莓醬夾心味道酸酸甜甜,整體也不會太甜膩很適合和另一半在月下渡過浪漫約會時一起分享現在可以到Twinkle Baker 各分店選購這款夢幻蛋糕,在中秋節時和摯愛的家人朋友一起分享。
⧍ 今年的中秋節

漸變的夢幻藍粉色
鮮忌廉製成的雲朵
顏色繽紛的星星朱古力
配襯獨角獸造型的Little Twin Stars水晶球

朱古力牛油蛋糕
配上乳酪慕絲和藍莓醬夾心
味道酸酸甜甜,整體也不會太甜膩

很適合和另一半在月下渡過浪漫約會時一起分享

2022-04-23 485 瀏覽
In collaboration with the Australian skincare brand Canvas, Twinkle Baker Décor has recently launched the 𝑺𝒄𝒆𝒏𝒕 𝒐𝒇 𝑳𝒐𝒗𝒆 series to celebrate for the upcoming Mother’s Day. The series include two cakes namely 𝑳'𝑨𝒎𝒐𝒖𝒓 𝑹𝒐𝒔𝒆 and 𝑭𝒍𝒚 𝒕𝒐 𝒀𝒐𝒖𝒓 𝑯𝒆𝒂𝒓𝒕. I try their 𝑳'𝑨𝒎𝒐𝒖𝒓 𝑹𝒐𝒔𝒆 this time. The wine red roses on top are sprinkled with glittering powder, looks elegant together with other chocolate decors like peacock sapphire and golden heart lock. Sandblasting technique was also used to create a classy velvet texture. The outer chocolate skin encloses interlaying of sweet and slightly sour fig mousse, strawberry cake and berries jelly which gives a refreshing note.
2022-04-16
Twinkie既蛋糕一向風格多變,玩味十足,夠哂特別啊🤪~雖然我生日過左,但見到咁得意都忍唔住買返個啊😚-🎈MILO®️髒髒龍 (4.5吋) $388賣相勁可愛一睇就係有隻好搞笑既既美祿恐龍🦖坐係上面,而下方蛋糕位置採用了小編最愛的黃色💛內層係一層層的朱古力牛油蛋糕,配上美祿mousse同埋朱古力榛子醬,食落幾有層次,岩哂鍾意朱古力既朋友仔啊!😆-🔸Twinkle Baker Decor 📍葵芳興芳路223號新都會廣場4樓469號

🎈MILO®️髒髒龍 (4.5吋) $388

🔸Twinkle Baker Decor
📍葵芳興芳路223號新都會廣場4樓469號
2022-02-20
2021-12-28 286 瀏覽
捉住聖誕假期嘅尾巴,雖然仲有好多篇食評未出,但呢個聖誕蛋糕點都要出先🤣,造型可愛,嚟至 @twinklebaker喺聖誕節出咗好多造型可愛嘅小蛋糕,啱晒節日慶祝,真係人未食相機都要食先🤣❣️聖誕小鹿還原度極高嘅聖誕小鹿,外層有朱古力慕絲包住朱古力海棉蛋糕,中間係原味吉士醬同埋Oreo脆脆,朱古力味濃👍🏻❣️星願聖誕樹呢個蛋糕包含咗栗子慕絲及栗子忌廉,配合原味海棉蛋糕,但略嫌栗子味唔係好夠🥸❣️小松果呢個蛋糕包含咗榛子慕絲同朱古力海綿蛋糕,中間仲有啲海鹽焦糖朱古力脆脆,但其實係食唔到咁多層次嘅味道🤪👅好味度:7.5(10分滿分)幾款小蛋糕造型還原度極高,聖誕節拎嚟影相打卡係推介之選,但慕絲食落有啲實,聖誕小鹿食落去朱古力味較為突出,其他兩款就較為遜色,食唔到佢講嘅咁多層次嘅味道🤣🤣

❣️聖誕小鹿

❣️星願聖誕樹

❣️小松果

👅好味度:7.5(10分滿分)
2021-12-27
聖誕節
2021-12-07 419 瀏覽
又到聖誕又到聖誕~ 你咪鬼咁老套啦~但小編點都要講句: 12月聖誕節預祝大家有個甜蜜快樂嘅假期,假期團聚或者預備12月慶生嘅大家肯定搵梗打卡品到時大合照啦~而小編每次放工都會經過一間造型別緻嘅蛋糕店,準備定時預訂,佢就係經常聯乘人氣卡通或插畫師合作推出新品的Twinkle Baker Décor。@twinklebaker 今個聖誕就推出三款必備的打卡蛋糕:除左My Melody的糖果泡泡浴,還有飄雪南瓜車、仙境之園。而最LADY&PINK的My Melody系列就成為左小編氹人開心的目標物。My Melody既糖果泡泡浴 $488推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️整個蛋糕以粉色呈現,用以甜蜜糖果的聖誕馬克杯作為主題,立體大杯嘅造型加上好似就快滿瀉的泡泡浴,蛋糕頂層置滿了香甜棉花糖、仿草莓雪花的白朱古力以及誘人棒棒糖,請來三位特別嘉賓 My Melody、My Sweet Piano 及 Kuromi,一齊浸浴在那滿滿鮮忌廉的杯子上。除了外在吸引眼球之外,內在亦同步誘惑舌咀,包住薄薄的白朱古力蛋糕層內,四層的紅絲絨海綿蛋糕,包住微酸香甜草莓芝士慕絲,中間流住濃郁的草莓醬,口感鬆軟的海綿蛋糕加上兩款軟綿草

又到聖誕又到聖誕~ 你咪鬼咁老套啦~
而小編每次放工都會經過一間造型別緻嘅蛋糕店,準備定時預訂,

My Melody既糖果泡泡浴 $488
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
整個蛋糕以粉色呈現,用以甜蜜糖果的聖誕馬克杯作為主題,
立體大杯嘅造型加上好似就快滿瀉的泡泡浴,
一齊浸浴在那滿滿鮮忌廉的杯子上。

除了外在吸引眼球之外,內在亦同步誘惑舌咀,
包住薄薄的白朱古力蛋糕層內,四層的紅絲絨海綿蛋糕,
包住微酸香甜草莓芝士慕絲,中間流住濃郁的草莓醬,

口感鬆軟的海綿蛋糕加上兩款軟綿草莓口感,實現了草莓三重滋味。
無奈你係咪My Melody嘅粉團/草莓控,都值得為節日入手的一款美味蛋糕!

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
💡性價: 9️⃣ 👍推薦: 9️⃣
2021-12-07 174 瀏覽
仙境之園🌹 (6吋) $598.這個蛋糕真係靚到唔捨得食😍打卡一流!首先係蛋糕的翻糖裝飾已經好精緻。最頂的茶杯上放了原朵立體玫瑰🌹側邊還有可愛嘅小蘑菇🍄、鎖匙、小木門和雪花❄️好有聖誕的夢幻仙境的感覺💕.而蛋糕口味方面,鬆軟的朱古力海綿蛋糕,包住香濃的榛子慕絲,口感滑溜綿密💕中間重夾雜左海鹽焦糖朱古力脆脆 和 焦糖脆珠🍫食落更加有層次👍 而下層的靚靚草地係由充滿茶香的綠茶牛油忌廉🍵整成,上面重有好多綠茶曲奇碎!.總括來說,這個雙層蛋糕的確係用心之作!除了賣相靚之外,味道同樣出色!食落層次分明,又唔會好甜,而且個蛋糕份量都不少,足夠幾個人開心share🎉
仙境之園🌹 (6吋) $598
其他
2021-11-28 120 瀏覽
每個月都可以食到唔同款嘅生日蛋糕,真心開心,今次朋友係 @twinklebaker 買到嘅呢個蛋糕未食已經覺得好靚,打卡影相📸️搶晒鏡🤩❣️玫瑰蜜語 $388Macaron上嘅小蜜蜂🐝造型十分精緻,仲配有兩支蜜糖味嘅筒仔俾你後加上糖漿,玩味感十足,中間配有牛奶蜜糖慕絲及玫瑰軟心慕絲,加埋海綿蛋糕,有多重口感同味道,但個牛油酥底唔知係咪雪得太耐,居然切唔開,唯有原封不動擺喺度🤣👅好味度:8(10分滿分)

❣️玫瑰蜜語 $388

👅好味度:8(10分滿分)
生日
2021-09-17 355 瀏覽
🔸美人魚之歌呢個咁少女心爆發的蛋糕,係特登訂俾我個靚靚閨蜜💕 中間條魚尾俾蛋糕外圍七彩繽紛嘅擠花忌廉包圍🌈唔好講笑啲忌廉擠得好靚,真係好巧師傅既功夫😳上面有珍珠、貝殼同太陽花做裝飾,好夢幻好優雅,好有置身於海洋既感覺,成個都好靚好啱打卡!📸切開蛋糕見到層次分明既粉紅色士多啤梨味牛油蛋糕,質地好軟熟。外層係荔枝玫瑰慕絲,荔枝味好!濃!郁!中間仲有荔枝爆珠同荔枝果肉,味道酸酸甜甜,口感豐富!呢間蛋糕真係冇令人失望,朋友都好鍾意❤️晚飯之後我哋都忍唔住成個清晒🥰
🔸美人魚之歌

2021-08-18 387 瀏覽
四點幾左右係新都會行完街,想上媽咪到坐下,行過見到呢間cake shop 其中一張最當眼嘅 poster,有大大個厚多士🍞嘅蛋糕😍。見個做型幾得意,又咁啱係下午茶時間,一於買返去同媽咪開心share ♥️🎂Grand 西多- 奶茶慕斯泡芙蛋糕Twinings Lady Grey Tea $388/4寸買完個蛋糕就好急不及待切開一半,睇下裏面係點樣構造。蛋糕上嘅牛油原來係原味吉士,多士外層係泡芙做成,之後有一層白色好厚嘅原味牛油忌廉,跟住就會係Twinings Lady Grey 嘅奶茶啫喱、奶茶慕絲,中間夾雜住原美海綿蛋糕。一向都有飲開Twinings 嘅茶☕,自己最鐘意食蛋糕嘅部份都係Twinings Lady Grey 嘅奶茶啫喱、奶茶慕絲,第一次用食去品嚐Lady Grey😆,個感覺都幾特別。

🎂Grand 西多- 奶茶慕斯泡芙蛋糕

Grand 西多- 奶茶慕斯泡芙蛋糕 Twinings Lady Grey Tea

2021-08-17
下午茶
2021-08-17 283 瀏覽
離開一間公司一定要做嘅禮儀,就係派散水餅😂 雖然我本身無食過呢間嘅cupcake,但係俾佢嗰個茶餐廳🍴cupcake吸引咗😍 覺得好得意😎 同埋比較大眾化,因為我啲同事比較大年紀🤫 我食過,同事又食過,大家都係好評,蛋糕底好鬆軟,上面嗰啲cream好特別,亦唔會太甜,但就略貴,佢哋聽到價錢都覺得好貴😂 計落約$23.5一個,同埋一次過買滿$500可以做會員,會送張$50 coupon俾你買蛋糕用😛 平時買嘢仲有9折!!

2021-07-27 337 瀏覽
估唔到扭計骰可以變成蛋糕!小朋友生日梗係要買個可愛嘅蛋糕,除咗好睇之外仲要好食!!!呢間蛋糕店就比到驚喜我哋啦細佬見到呢個蛋糕即刻雙眼發光!!呢個咁可愛嘅朱古力方塊色彩夠晒鮮艷,玩味十足,小朋友見到真係會覺得好吸引🤩呢個蛋糕叫做扭計王,迷你朱古力扭計骰上面放咗實心朱古力積木公仔,入面就係阿華田慕絲同埋原味海綿蛋糕層層相間,好睇又好食😋舖頭仲有好多好靚嘅蛋糕,下次有小朋友生日都要去呢度買蛋糕呀!!!
估唔到扭計骰可以變成蛋糕!

2021-07-26
下午茶
2021-05-24 410 瀏覽
繼續食生日蛋糕🤓,呢個造型似一座火山,真係要相機食先,mousse榛子味濃郁👍🏻,加上下層嘅朱古力焦糖脆脆同海綿蛋糕,成個口感好豐富😋👅好味度:8(10分滿分)

👅好味度:8(10分滿分)
2021-05-19
生日