2022-12-30 345 瀏覽
今日閨蜜生日 我地黎左依間bookmark 左好耐既餐廳慶祝生日 就係位於九龍東如心酒店35樓頂層既twist 因為有玻璃屋設計 可以望到天空 仲可以望到少少海景 加埋陽光襯托 環境好靚好舒服 ❤️我地3人叫左1個afternoon tea set + 泰式小食拼盤😙✨鹹點:💛阿拉斯加蟹肉鍋巴鍋巴好香脆蟹肉鮮甜蟹肉 口感豐富💛竹炭包松露玉子燒竹炭包比較乾身 反而玉子甜度岩岩好 有松露香💛煙三文魚花の戀煙三文魚賣相精緻 同埋幾新鮮💛鴨肝醬藍莓熱香餅好濃味 配上鬆軟熱香餅係好新鮮既配搭✨甜點:💛香蕉薄餅椰絲卷:呢款我幾鍾意薄餅夾住香甜既香蕉🍌同椰絲 好有咬口💛英式草莓果醬鬆餅鬆餅係抹茶味的但食唔出係抹茶 但佢焗得香脆 亦唔會太硬身💛栗子蛋糕普普通通 正常味道💛朱古力蛋糕我覺得太甜 質數麻麻另外 泰式小食拼盤小食拼盤我覺得都好好食 份量都好大同香口

✨鹹點:

💛朱古力蛋糕
我覺得太甜 質數麻麻

另外 泰式小食拼盤小食拼盤我覺得都好好食 份量都好大同香口

2021-11-27
Twist tea set @$368/ 兩位用: 新餐廳, 新裝潢, 很乾淨, 讚!!!... 而且此餐廳的景觀也不錯不錯, 因為透過落地玻璃, 都可以望到少少海景, 整個餐廳被滿滿的陽光日照, 很舒服, 是一個與伴侶, 朋友聊天的不二之選, Californication @$70: 就是蜜桃, 士多啤梨, 橙汁,,, 打出來的鮮柞果汁的味道, 讚!!! Somke on the water @$70: 滿滿的椰汁, 牛奶, 菠蘿汁,,, 香味撲鼻的沙冰一杯, 不錯的, 阿拉斯加蟹肉鍋巴: 蟹肉和蟹籽都是滿快要溢出來似的, 配上脆卜卜的鍋巴一起吃, 口感很豐富, 不錯的配搭, 竹炭包松露玉子燒: 竹炭包是冷冰冰的, 硬硬的, 應該是廚師一早預備好, 然後又沒有放進焗爐加熱, 誠意缺乏的一份下午茶,,, 鴨肝醬藍梅熱香餅: 鴨肝醬充滿一股, 太濃烈的, 不討好的臊味, 熱香餅同樣地是冷冰冰的,,, 香蕉薄餅椰絲卷: 薄餅同樣地是冷冰冰的,,, 拿破倫芝士餅: 我不喜歡吃tiramisu的, 木糠布甸馬卡龍: 馬卡龍口感在蛋糕和餅乾之間, 夾著馬莉餅一起吃, 又不會過甜, 不錯不錯,

Twist tea set @$368/ 兩位用:

新餐廳, 新裝潢, 很乾淨, 讚!!!...

而且此餐廳的景觀也不錯不錯,

因為透過落地玻璃, 都可以望到少少海景,

整個餐廳被滿滿的陽光日照, 很舒服,

是一個與伴侶, 朋友聊天的不二之選,

Californication @$70:

就是蜜桃, 士多啤梨, 橙汁,,,

打出來的鮮柞果汁的味道, 讚!!!

Somke on the water @$70:

滿滿的椰汁, 牛奶, 菠蘿汁,,,

香味撲鼻的沙冰一杯, 不錯的,

阿拉斯加蟹肉鍋巴:

蟹肉和蟹籽都是滿快要溢出來似的,

配上脆卜卜的鍋巴一起吃,

口感很豐富, 不錯的配搭,

竹炭包松露玉子燒:

竹炭包是冷冰冰的, 硬硬的,

應該是廚師一早預備好,

然後又沒有放進焗爐加熱,

誠意缺乏的一份下午茶,,,

鴨肝醬藍梅熱香餅:

鴨肝醬充滿一股,

太濃烈的, 不討好的臊味,

熱香餅同樣地是冷冰冰的,,,

香蕉薄餅椰絲卷:

薄餅同樣地是冷冰冰的,,,

拿破倫芝士餅:

我不喜歡吃tiramisu的,

木糠布甸馬卡龍:

馬卡龍口感在蛋糕和餅乾之間,

夾著馬莉餅一起吃,

又不會過甜, 不錯不錯,

2021-09-26
2021-11-06 1217 瀏覽
餐廳位於九龍東如心酒店35樓頂層,有玻璃屋設計,香港真係比較少有,可以在頂層直望到天空,一邊望到海景,另一邊仲望到獅子山,景觀好開揚,好啱打卡架👍🏻Tea Set $368/ 2位用一共有 8款鹹點同甜點🍴鹹點:🧡阿拉斯加蟹肉鍋巴: 鍋巴香脆,配上鮮甜蟹肉,味道好夾🧡竹炭包松露玉子燒:玉子燒帶有松露香,再加上酸甜嘅蕃茄,同鬆軟嘅竹炭包,不錯呀🧡煙三文魚花の戀:煙三文魚賣相整得幾靚,入面仲夾左d酸忌廉同洋蔥粒,幾好食!🧡鴨肝醬藍莓熱香餅:可惜當日冇貨,就轉左做芝士撻,芝士味都幾濃,如果係流心更正!🧁甜點:💗香蕉薄餅椰絲卷:呢款我幾鍾意,薄餅夾住香蕉🍌同椰絲,香甜又可口💗英式草莓果醬鬆餅鬆餅係抹茶味的,抹茶味唔算好濃,都有d茶香,但鬆餅食落都幾鬆脆,加埋cream同果醬一齊食更正!💗拿破崙芝士餅呢款甜品係以拿破崙夾住芝士餅,拿破崙都好酥脆,而芝士餅都幾香濃又creamy!💗木糠布甸馬卡龍馬卡龍的外層香脆的,夾上木糠布甸嘅內餡,都幾特別!另外叫左兩杯mocktail:💦Smoke on the water $70用上椰奶、鮮奶、菠蘿汁、蝶豆花所製成。椰味都幾重,仲帶點菠蘿汁嘅酸甜,幾好呀!🌿

餐廳位於九龍東如心酒店35樓頂層,
有玻璃屋設計,香港真係比較少有,
可以在頂層直望到天空,
一邊望到海景,另一邊仲望到獅子山,
景觀好開揚,好啱打卡架👍🏻

Tea Set $368/ 2位用
一共有 8款鹹點同甜點

🍴鹹點:

🧡阿拉斯加蟹肉鍋巴:
鍋巴香脆,配上鮮甜蟹肉,味道好夾

🧡竹炭包松露玉子燒:
玉子燒帶有松露香,
再加上酸甜嘅蕃茄,
同鬆軟嘅竹炭包,不錯呀

🧡煙三文魚花の戀:
煙三文魚賣相整得幾靚,
入面仲夾左d酸忌廉同洋蔥粒,幾好食!

🧡鴨肝醬藍莓熱香餅:
可惜當日冇貨,
就轉左做芝士撻,芝士味都幾濃,
如果係流心更正!

🧁甜點:

💗香蕉薄餅椰絲卷:呢款我幾鍾意,
薄餅夾住香蕉🍌同椰絲,香甜又可口

💗英式草莓果醬鬆餅
鬆餅係抹茶味的,抹茶味唔算好濃,
都有d茶香,但鬆餅食落都幾鬆脆,
加埋cream同果醬一齊食更正!

💗拿破崙芝士餅
呢款甜品係以拿破崙夾住芝士餅,
拿破崙都好酥脆,而芝士餅都
幾香濃又creamy!

💗木糠布甸馬卡龍
馬卡龍的外層香脆的,
夾上木糠布甸嘅內餡,都幾特別!

另外叫左兩杯mocktail:

💦Smoke on the water $70
用上椰奶、鮮奶、菠蘿汁、蝶豆花所製成。
椰味都幾重,仲帶點菠蘿汁嘅酸甜,幾好呀!

🌿Earth Song $70
綠色呢杯用上羽衣甘藍,蜜瓜同薄荷葉
調製而成,好清新又健康!

2021-11-01 274 瀏覽
打完風雨過天晴難得既好天氣,約左好朋友一齊Afternoon Tea之前已經Bookmark左呢間好耐架啦!呢個Tea Set 係 $368/ 2位用有 8款唔同既食物,當中包括左鹹點同甜點!英式草莓果醬鬆餅拿破崙芝士餅木糠布甸馬卡龍香蕉薄餅椰絲卷竹炭包松露玉子燒阿拉斯加蟹肉鍋巴鴟肝醬藍莓熱香餅煙三文魚花の戀我自己一向比較偏向鍾意鹹點 ! 我覺得阿拉斯加蟹肉鍋巴喺鹹點之中我最鍾意,啖啖蟹肉加上香脆鍋巴毎鍋巴米香味濃!而甜點我就鍾意 香蕉薄餅椰絲卷,因為除咗香蕉嘅味道之外仲有椰絲同埋少少花生醬,味道好豐富飲品我地幾鍾意杯Smoke On The Water,即係白色果杯佢有椰奶,鮮奶, 菠蘿汁同埋少少碟豆花,甜度適中唔會膩整體性價比都幾高
之前已經Bookmark左呢間好耐架啦!

呢個Tea Set 係 $368/ 2位用
有 8款唔同既食物,當中包括左鹹點同甜點!
鴟肝醬藍莓熱香餅
煙三文魚花の戀

佢有椰奶,鮮奶, 菠蘿汁同埋少少碟豆花,甜度適中唔會膩

整體性價比都幾高

2021-10-25 277 瀏覽
觀塘區都有酒店下午茶😍餐廳位於高樓層,所以可以俯瞰觀塘區景色,環境開陽,仲望到海景。餐廳全部梳化座位,所以坐得舒服😌慢慢嘆個下午茶🫖Tea set for two $368,性價比高❣️▶️英式草莓果醬鬆餅是日係抹茶味,鬆餅幾鬆脆,搽咗cream及草莓果醬唔會乾▶️拿破崙芝士餅拿破崙算酥脆,入面夾住Tiramisu,有士多啤梨,味道唔錯▶️香蕉薄餅椰絲卷油酥餅入邊跟住香蕉🍌,估唔到味道又幾夾▶️竹炭包松露玉子燒呢個幾特別,有蛋香▶️阿拉斯加蟹肉鍋巴我鍾意食呢個,鍋巴夠脆,蟹肉撈埋沙律醬面上有蟹籽,幾鮮▶️煙三文魚花の戀煙三文魚包住少少酸忌廉及洋蔥粒,下面有麵包,幾好食▶️鴨肝醬藍莓熱香餅是日冇貨,所以改咗做迷你芝士撻▶️木糠布甸馬卡龍味道甜甜的,蛋白皮脆脆的另外仲有兩杯特飲,打卡影相幾靚!呢個價錢坐一個下午,食下野,嘆個下午茶幾好!

餐廳全部梳化座位,所以坐得舒服😌

▶️英式草莓果醬鬆餅
是日係抹茶味,鬆餅幾鬆脆,搽咗cream及草莓果醬唔會乾

▶️拿破崙芝士餅

▶️香蕉薄餅椰絲卷
油酥餅入邊跟住香蕉🍌,估唔到味道又幾夾

▶️竹炭包松露玉子燒
呢個幾特別,有蛋香

▶️阿拉斯加蟹肉鍋巴
我鍾意食呢個,鍋巴夠脆,蟹肉撈埋沙律醬面上有蟹籽,幾鮮

▶️煙三文魚花の戀
煙三文魚包住少少酸忌廉及洋蔥粒,下面有麵包,幾好食

▶️鴨肝醬藍莓熱香餅
是日冇貨,所以改咗做迷你芝士撻

▶️木糠布甸馬卡龍
味道甜甜的,蛋白皮脆脆的

另外仲有兩杯特飲,打卡影相幾靚!
呢個價錢坐一個下午,食下野,嘆個下午茶幾好!
一個完美既下午時光,當然唔少得一個大型玻璃,將眼前美景一覽無遺。呢間位於觀塘如心酒店既「twist」擺到明就挑哂成個觀塘機,【除非你有一間個景靚得過我,如果唔係你冇得同我架FC鬥呀…鬥呀…鬥呀…】,作為打卡控緊係要幫手助下興,相機食先啦!👇📌Twist · TEA SET - $368/Two♦️S w e e t -▪️ Tiramisu · Napoleon - ▪️ English Scones · Strawberry Jam - ▫️ tea set一如既往都係分甜點同鹹點,甜品控既我急不及待試試個「拿破崙·芝士餅」先,入口唔會過份鬆散或者碎開,裡面餡料好似tiramisu咁食到濃香咖啡味同芝士香,外層加埋餅乾,做到鬆脆口感;跟住「英式草莓·果醬鬆餅」份量岩岩好可以一啖過,焗得香脆鬆軟,唔會太硬身,加埋果jam中和返甜膩感,唔錯。▪️ Macaroon · Serradura - ▪️ Banana Pancakes Roll · Shredded Coconut - ▫️ 即刻試埋另外兩款甜點,前者「木糠布甸·馬卡龍」,macaroon食得多,不過裡面用左布甸代替,呢個幾有創意,裡面甜甜
一個完美既下午時光,當然唔少得一個大型玻璃,

將眼前美景一覽無遺。呢間位於觀塘如心酒店既「twist

擺到明就挑哂成個觀塘機,【除非你有一間個景靚得過我,

如果唔係你冇得同我架FC鬥呀…鬥呀…鬥呀…】,

作為打卡控緊係要幫手助下興,相機食先啦!👇

📌Twist · TEA SET - $368/Two

♦️S w e e t -
▪️ Tiramisu · Napoleon -
拿破崙·芝士餅

英式草莓·果醬鬆餅

▫️ tea set一如既往都係分甜點鹹點甜品控既我急不及待試試個
拿破崙·芝士餅」先,入口唔會過份鬆散或者碎開,裡面餡料好似
tiramisu咁食到濃香咖啡味芝士香,外層加埋餅乾,做到鬆脆口感;
Twist · TEA SET

唔會太硬身,加埋果jam中和返甜膩感,唔錯。
▪️ Macaroon · Serradura -

香蕉薄餅·椰絲卷

▫️ 即刻試埋另外兩款甜點,前者「木糠布甸·馬卡龍」,
木糠布甸·馬卡龍

裡面甜甜地,出面軟熟香口,幾好食;後者「香蕉薄餅·椰絲卷
散發住豐富香蕉既芳香,加上椰絲本身夠香甜,又夠咬口,一秒愛上。
♦️S a v o u r y -
▪️ Rice Crust · Alaska Crab Meat Salad -
阿拉斯加蟹肉·鍋巴

▪️ Charcoal Bag · Tamagoyaki & Truffle Paste -
竹炭包·松露玉子燒

▫️ 鹹點第一樣必定試左「阿拉斯加蟹肉·鍋巴」先,賣相雖然較平實,
不過融入左中西元素,有驚喜既,蟹肉份量夠多,連埋米通一齊食,
阿拉斯加蟹肉·鍋巴

鮮味得黎口感又夠豐富;另外「竹炭包·松露玉子燒」面頭既竹炭包
烤得夠香脆,裡面玉子甜度適中,質感又夠滑溜,加埋松露香,味道相當討好!
竹炭包·松露玉子燒

▪️ Smoked Salmon · Open Sandwich -
煙三文魚·花の戀

▪️ Pancake · Duck liver Paste & Blueberry -
鴨肝醬·藍莓熱香餅

▫️ 唔好比佢停,跟住既鹹點仲有「煙三文魚·花の戀」賣相精緻,
大大舊一啖過,過足口癮,用左煙三文魚做主角,加埋底部既脆片
煙三文魚·花の戀

配合得宜;最後既「鴨肝醬·藍莓熱香餅」塗上鮮忌廉,味道更加突出,
熱香餅夠哂鬆軟,連埋藍莓感覺非常清新。
鴨肝醬·藍莓熱香餅
♦️M O C K T A I L - (+$70)
▪️ Smoke on the water -

▪️ All Berries · Smoothie -
All Berries·Smoothie

▫️ 鍾意飲野既朋友可以嗌返一兩杯Mocktail,我就揀左呢杯
Smoke on the water」,用左椰奶鮮奶菠蘿汁蝶豆花
賣相拎左蝶豆花做天然色素,飲落椰味夠重,加返菠蘿汁做到淡淡既
Smoke on the water

酸甜感,入口唔錯;我朋友呢杯「All Berries·Smoothie
用左大量紅莓士多啤梨藍莓牛奶乳酪製成,
飲到豐富既果香,入口夠順滑,值得一試。
2021-10-23
15 分鐘 (堂食)
拿破崙·芝士餅
英式草莓·果醬鬆餅
香蕉薄餅·椰絲卷
2021-10-23 156 瀏覽
朋友生日,想帶佢去好啲嘅餐廳慶祝,觀塘新開左呢間酒店餐廳,價錢又OK,於是帶佢嚟試下。嚟到餐廳,環境一流,餐廳行簡約風,座位寬敞舒適,景色方面,居高臨下,可以遠望獅子山,景致開揚,仲可以睇到部份海景。我哋每人叫一個set lunch,主菜分別揀咗澳洲穀飼肉眼扒,蜜餞西班牙黑豚肉眼扒。點餐之後侍應好快就送來麵包籃,有香草軟麵包同埋麵包脆片。個人好喜歡麵包脆片,鹹香十足又香脆。田園沙律沙律菜非常新鮮爽脆,仲有橄欖油黑醋汁同埋醃蕃茄做dressing。煙三文魚擺盤精緻,砌成一個三文魚花,而且份量都幾多,三文魚軟滑,鹹香適中。西洋菜大蒜薯蓉湯呢個用西洋菜做嘅西式湯好特別,西洋菜打得幼細混合薯蓉,濃稠度適中,淡淡嘅西洋菜味加上香蒜味,未到唔會單調。食完頭盤,主菜好快就送到。澳洲穀飼肉眼扒牛扒煎得好香,我哋點了五成熟,火候啱啱好,牛扒肉質ok,冇筋,牛味都幾濃。伴碟嘅小薯仔一點也不馬虎,放咗芝士去焗。蜜餞西班牙黑豚肉眼扒呢個黑豚肉眼扒賣相同做法都有啲似中式嘅叉燒,不過係成塊扒咁西式上碟。黑豚肉眼扒好厚切,用慢煮嘅做法果然一點也不嚡口,肉質鬆軟而且爽口,有肉味, BBQ醬汁夠惹味,蜜糖甜度也剛好。甜

西洋菜大蒜薯蓉湯

食完頭盤,主菜好快就送到。

蜜餞西班牙黑豚肉眼扒

甜品及鮮果
甜品有兩件小蛋糕,分別係咖啡朱古力蛋糕同埋檸檬芝士蛋糕賣相好平實,但味道有驚喜。二鮮果就有菠蘿同埋兩款蜜瓜。

餐茶我哋分別叫咗熱咖啡同埋熱奶茶,餐廳好細心,個杯好保暖,而且奶都係經過加熱的。

我哋見餐廳環境咁好,決定坐多一陣喺度傾吓計,所以就嗌多兩杯飲品慢慢嘆,我個杯係用咗士多啤梨、桃同埋橙汁打成嘅,而朋友嗌嘅就係用咗菠蘿,奶同埋碟豆花整成嘅沙冰,我哋兩個都覺得杯飲品成份好天然,唔會話加咗啲人造調味落去,感覺好健康。

總括而言,呢間餐廳嘅環境同埋食物質素都幾好,服務亦都唔錯,雖然係響酒店裏面,但係價錢都好合理,性價比幾高。
Delighted Afternoon Tea Time☀️🌊🍰🍴☕️💕..有冇諗過觀塘區 都有一個高空靚景西餐廳呢🍽❓ 位於東九龍觀塘,一間新開業酒店高樓內,有一間勁Chill 勁開揚既空中餐廳,飽覽東九龍一帶美景🏙、海景🌊 盡入眼簾🥳。而且食物質素有驚喜❤️ 有一定水準呢。呢個Weekend 趁有時間順道來酒店便吃個Afternoon tea☕️,感覺超級捨意。ll $368英式草莓果醬鬆餅 English Scones w/ Strawberry Jam拿破崙芝士餅 Tiramisu Napoleon木糠布甸馬卡龍 Macaron w/ Serradura香蕉薄餅椰絲卷 Banana Pancakes Roll Shredded Coconut 竹炭包松露玉子燒Charcoal Bag w/ Tamagoyaki & Truffle Paste阿拉斯加蟹肉鍋巴Rice Crust w/ Alaska Crab Meat Salad鴨肝醬藍莓熱香餅Pancake w/ Duck Liver Paste & Blueberry 煙燻三文魚花之戀Smoked Salmon Open Sandw

l[TWIST Afternoon Tea Set🍽]l $368
Tiramisu Napoleon
Macaron w/ Serradura

鴨肝醬藍莓熱香餅

煙燻三文魚花之戀
Smoked Salmon Open Sandwich

4款咸點 & 4款甜品同樣出色,款款精緻又好味,華麗又不失優雅呢。其中咸點:三文魚🐟 花之戀用料新鮮又吸引🌹;阿拉斯加蟹肉🦀 鮮甜有蟹味,配上脆脆鍋巴口感超豐富;而甜點方面:拿破崙芝士餅配搭層次分明,Napoleon 外層香酥非常,牛油味香濃又滿有焦糖香,內層tiramisu 香滑亦光滑細膩,印象深刻🖤。

環境靚當然要來杯Mocktail🍸 再Chill 一下吧。2杯同樣Colourful🌈 勁有夏日氣色,💚 用上羽衣甘藍、薄荷葉、蜜瓜,味道清新好岩夏天;💖 則用上桃、士多啤梨、橙汁,味道香甜岩晒女生。

餐廳整體氣氛超好、環境超靚、食物超正,呢個Afternoon☕️ 過得好happy 好delight 好relax 喔。
×××[twist]×××
©觀塘創業街38號九龍東如心酒店35樓
2021-10-17 108 瀏覽
得知九龍東如心酒店twist以全新面貌登場,便趁週末假期與朋友歎個休閒lunch。餐廳擁有高樓底落地大玻璃設計,空間感十足,引進自然光,環境明亮舒適,景觀開揚,有居高臨下的感覺,更可以遠眺獅子山。午市套餐($208)先以精選暖麵包、田園沙律及湯品揭開序幕。田園沙律Californication ($70)以桃、士多啤梨、橙汁和蝶豆花調製而成,果味香濃,酸甜有致,開胃無比。Earth Song ($70)由羽衣甘藍、蜜瓜和薄荷葉調配而成,散發出羽衣甘藍和薄荷香氣,帶來清新的味道。比利時鮮茄魚蓉湯蕃茄湯盡是幼細的魚蓉,真材實料,入口酸味突出。蒜香孜然烤紐西蘭羊扒羊扒軟腍帶點脂肪,肉汁豐富,肉味香濃而不膻,帶有脂香感卻不膩口。最後以甜品及鮮果為寫意的一餐劃上完美的句號。

午市套餐($208)
先以精選暖麵包、田園沙律及湯品揭開序幕。

田園沙律

Californication ($70)

Earth Song ($70)

比利時鮮茄魚蓉湯
蕃茄湯盡是幼細的魚蓉,真材實料,入口酸味突出。

蒜香孜然烤紐西蘭羊扒

最後以甜品及鮮果為寫意的一餐劃上完美的句號。
2021-10-13 133 瀏覽
最近知道如心酒店有餐廳新開張,所以今日就捉咗個朋友同我去食 😝 餐廳採用落地玻璃設計,環境開揚視線廣闊,附近景色一覽無遺。午市套餐照顧到唔同顧客嘅需要,肉食愛好者可以選擇肉眼扒,鍾意食日本菜式嘅人又可以選擇壽司盛盒,食素嘅人亦都有鮮茄素肉丸意大利麵,而我超鍾意食海鮮,當然選擇蝦球伊麵啦。😍前菜係煙三文魚配沙律菜伴車厘茄及雞蛋,而且仲有橄欖油同蕃茄蓉醬料配搭,餐湯係相當有益嘅菠菜牛油果忌廉湯。😋牛油芝士焗蝦球伊麵 : 伊麵超大碟,蝦球大隻又爽口,濃郁嘅牛油芝士汁沾滿了每條麵條非常滋味,自己超鍾意食。🥰肉眼扒外皮煎至焦香之餘內裏肉汁豐富,口感嫩滑,灑上少許鹽食更添美味。另外叫咗兩杯特飲 😋 Californication ($70/右) 用咗士多啤梨、桃、橙等生果調製,味道酸酸甜甜,有啲熱帶風情嘅感覺。Smoke on the water ($70/左) 用左椰奶、鮮奶、菠蘿汁及蝶豆花製成,味道清爽香甜,兩杯都各有特色。
2021-10-13 1313 瀏覽
☕️有時食afternoon tea想要坐得舒舒服服又有開揚靚景?地點方便又要抵食好食?中環尖沙咀金鐘嗰啲太多人啦,免了~🙌🏻🙆🏻‍♀️不如跟我嚟呢間新開業嘅 Twist♥️位於觀塘如心酒店嘅35樓高層!有開陽嘅景致,仲會見到海景🌊話晒喺酒店,overall都唔會差而個set都幾好食,咸甜各4款岩我口味~仲夠晒飽肚添!🔸🔹【𝐓𝐰𝐢𝐬𝐭 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 $𝟑𝟔𝟖/𝟐𝐩𝐚𝐱 +𝟏𝟎% 𝐬𝐯𝐜】(𝘐𝘯𝘤𝘭𝘶𝘥𝘦𝘥 𝘵𝘦𝘢/𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦)🔹🔸4款甜點:▫️𝘌𝘯𝘨𝘭𝘪𝘴𝘩 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘑𝘢𝘮(英式草莓果醬鬆餅)▫️𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 𝘕𝘢𝘱𝘰𝘭𝘦𝘰𝘯(拿破崙芝士餅)▫️𝘔𝘢𝘤𝘢𝘳𝘰𝘰𝘯 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚𝘦𝘳𝘳𝘢𝘥𝘶𝘳𝘢(木糠布甸馬卡龍)▫️𝘉𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘙𝘰𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚𝘩𝘳𝘦𝘥𝘥𝘳𝘦𝘥 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵(香蕉薄餅椰絲卷)4款咸點:▪️𝘊𝘩𝘢𝘳𝘤𝘰𝘢𝘭 𝘉𝘢𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘛𝘢𝘮𝘢𝘨𝘰𝘺𝘢𝘬𝘪 & 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘦(竹炭包松露玉子燒)▪️𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘊𝘳𝘶𝘴𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘈𝘭𝘢𝘴𝘬𝘢 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥(阿拉斯加蟹肉鍋巴)▪️𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩

中環尖沙咀金鐘嗰啲太多人啦,免了~🙌🏻
🙆🏻‍♀️不如跟我嚟呢間新開業嘅 Twist♥️
位於觀塘如心酒店嘅35樓高層!
有開陽嘅景致,仲會見到海景🌊
話晒喺酒店,overall都唔會差
而個set都幾好食,咸甜各4款岩我口味~
仲夠晒飽肚添!

4款甜點:
▫️𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 𝘕𝘢𝘱𝘰𝘭𝘦𝘰𝘯(拿破崙芝士餅)
(香蕉薄餅椰絲卷)

4款咸點:
(竹炭包松露玉子燒)
▪️𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘋𝘶𝘤𝘬 𝘭𝘪𝘷𝘦𝘳 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘦 & 𝘉𝘭𝘶𝘦𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺
(鴨肝醬藍莓熱香餅)
▪️𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘖𝘱𝘦𝘯 𝘚𝘢𝘯𝘥𝘸𝘪𝘤𝘩(煙三文魚花之戀)

餐飲簡單點咁咖啡,都唔錯,有香濃嘅啡味,怕苦可以自己加糖架。咖啡配咁舒適嘅mood真心relax。

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌇到黃昏感覺好relax~就叫杯Mocktail chill下:

🍸💚𝙀𝙖𝙧𝙩𝙝 𝙎𝙤𝙣𝙜 💲70 (ᴷᴬᴸᴱ, ᴴᴼᴺᴱᵞ, ᴰᴱᵂ ᴹᴱᴸᴼᴺ, ᴹᴵᴺᵀ ᴸᴱᴬᵛᴱ)

🍸🤍𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙖𝙩𝙚𝙧 🍸70
(ᶜᴼᶜᴼᴺᵁᵀ ᴹᴵᴸᴷ, ᶠᴿᴱˢᴴ ᴹᴵᴸᴷ, ᴾᴵᴺᴱᴬᴾᴾᴸᴱ ᴶᵁᴵᶜᴱ, ᴮᵁᵀᵀᴱᴿᶠᴸᵞ ᴾᴱᴬ)

📍Twist
35/F Nina Hotel Kowloon East
Afternoon Tea Set 🕞Mon-Sun 3-5pm /
九龍東如心酒店35樓
三層下午茶 🕞 星期一至日 3-5pm
2021-10-03
2021-10-13 149 瀏覽
最近看見朋友去一間酒店Tea set打卡,看到有空中靚景,餐廳裝潢又具格調,細問下,原來餐廳Twist位於九龍東如心酒店35樓的,我急不及待相約朋友Book個靚位先。今日星期日,餐廳人不算多,我地有Window Seat坐,環境一流,遠眺觀塘海景,餐廳全用落地玻璃和玻璃天幕,光線充足,富空間感,讓人心曠神怡。配合靚景,當然要點杯Mocktail啦,Smoke on the water $70,Coconut Milk, Fresh Milk, Pineapple Juice, Butterfly PeaTwist Tea Set $368 - For 2 Person 两位用English Scones with Strawberry Jam英式草莓果醬鬆餅Smoked Salmon Open Sandwich煙三文魚花之戀Tiramisu Napoleon拿破崙芝士餅Macaroon with Serradura木糠布甸馬卡龍Banana Pancake Roll with Shreddred Coconut香蕉薄餅椰絲卷Charcoal Bag with Tamagoyaki &

Smoked Salmon Open Sandwich
煙三文魚花之戀

Tiramisu Napoleon
Macaroon with Serradura

香蕉薄餅椰絲卷

Charcoal Bag with Tamagoyaki & Truffle Paste
竹炭包松露玉子燒

Rice Crust with Alaska Crab Meat Salad
阿拉斯加蟹肉鍋巴
Pancake with Duck liver Paste & Blueberry
鴨肝醬藍莓熱香餅

有8款不同的咸點、甜點,每款睇落都用盡心思不馬夫,而且每款味道口感都有不錯嘅質素
看著美景,和朋友再慢慢細味每款糕點,真的十分滿足。

我會介紹給更多朋友。

2021-10-03
2021-10-11 106 瀏覽
位於牛頭角地鐵站附近😇九龍東如心酒店頂樓新開咗間餐廳☺️環境舒適,採用特大玻璃,透光感十足😌可以一邊品嚐美食,一邊飽覽獅子山同維港景色😆Set Lunch🍽$208/位供應時間為每日下午12:00至15:00😉頭盤:精選暖麵包及田園沙律🥗菠菜牛油果忌廉湯🥣估唔到菠菜同牛油果都幾夾,飲落好Creamy🥑記得要趁熱飲,凍咗會影響咗個味道😊主菜:牛油芝士焗蝦球伊麵🦐主菜Menu可以5選1款🤓呢款牛油芝士焗蝦球伊麵,我個人真心推介🥰芝士夠濃郁,牛油味夠香😋蝦球好新鮮,件件都爽口彈牙😘絕對係必食之選🥳澳洲殺飼肉眼扒🥩塊肉眼扒Order咗五成熟🤓食落牛味濃郁,肉質鮮嫩😉整體算唔錯,可惜略嫌熟咗少少🤏甜品:精選甜品及鮮果🍰凍檸茶同咖啡☕️另外叫咗兩杯Mocktail試吓🍹Smoke On The Water🥛$70成杯白雪雪,原來用上鮮奶、椰子奶、蝶豆花同菠蘿汁🍍配搭都幾特別,飲落酸酸甜甜,幾開胃😁Earth Song🍸$70呢杯就比較健康,有羽衣甘藍、薄荷葉同哈密瓜🍈薄荷味道都幾重,感覺清新😆twist (觀塘)觀塘創業街38號九龍東如心酒店35樓
位於牛頭角地鐵站附近😇
九龍東如心酒店頂樓新開咗間餐廳☺️
環境舒適,採用特大玻璃,透光感十足😌
可以一邊品嚐美食,一邊飽覽獅子山同維港景色😆
Set Lunch🍽$208/位
供應時間為每日下午12:00至15:00😉

頭盤:
精選暖麵包及田園沙律🥗

菠菜牛油果忌廉湯🥣
估唔到菠菜同牛油果都幾夾,飲落好Creamy🥑
記得要趁熱飲,凍咗會影響咗個味道😊

主菜:
牛油芝士焗蝦球伊麵🦐

主菜Menu可以5選1款🤓
呢款牛油芝士焗蝦球伊麵,我個人真心推介🥰
芝士夠濃郁,牛油味夠香😋

蝦球好新鮮,件件都爽口彈牙😘
絕對係必食之選🥳

澳洲殺飼肉眼扒🥩
塊肉眼扒Order咗五成熟🤓
食落牛味濃郁,肉質鮮嫩😉
整體算唔錯,可惜略嫌熟咗少少🤏

精選甜品及鮮果🍰

凍檸茶同咖啡☕️

另外叫咗兩杯Mocktail試吓🍹
Smoke On The Water🥛$70
成杯白雪雪,原來用上鮮奶、椰子奶、蝶豆花同菠蘿汁🍍
配搭都幾特別,飲落酸酸甜甜,幾開胃😁

Earth Song🍸$70
呢杯就比較健康,有羽衣甘藍、薄荷葉同哈密瓜🍈
薄荷味道都幾重,感覺清新😆

twist (觀塘)
觀塘創業街38號九龍東如心酒店35樓
前幾日出觀塘食飯經過如心酒店, 知道35樓有新開張嘅餐廳, 寧舍一幢咁高嘅酒店頂樓靚景已經吸引左我, 見到menu嘅豐富四道菜set lunch同埋個價錢, 一於星期日黎朝聖一下先.🍽黎到35樓一出𨋢, 勁有玻璃屋feel呢(夜晚一定好浪漫🌹), 餐廳大部份枱都set喺由頭頂到落地玻璃嘅位置, 坐近窗口位完全有如置身空中用餐💕嘅感覺.🍽Set Lunch包括左: 麵包, 沙律 +餐湯 +5揀1嘅主菜+ 甜品, $208加一仲包埋杯靚coffee呢🉐!🍽菠菜牛油果🥑忌廉湯集Rich加Creamy於一身嘅菠菜牛油果忌廉湯, 估唔到加入牛油果可以咁好味, 完全係高成本制作.🍽5款主菜之中我地揀左澳洲穀飼肉眼扒&牛油芝士焗蝦球伊麵(順帶一題menu有素食Option的), 我同老公都俾個伊麵重重impress 左:👇🏻🦐*** 牛油芝士焗蝦球伊麵 ***想講咁多粒蝦球都係鮮蝦呢! 一食係勁爽勁新鮮, 然後芝士汁底調得勁好味😋, 濃稠度perfect得每條伊麵都勁掛汁, 好正呀.🥩***肉眼扒***燒格仔紋肉眼扒驚喜位係生熟度控制得啱啱好, 好易切開+juicy, 每啖都豐富牛香, 筋位唔多,

菠菜牛油果🥑忌廉湯
菠菜牛油果忌廉湯

🦐
*** 牛油芝士焗蝦球伊麵 ***

🥩
***肉眼扒***
澳洲穀飼肉眼扒

燒格仔紋肉眼扒驚喜位係生熟度控制得啱啱好, 好易切開+juicy, 每啖都豐富牛香, 筋位唔多, 伴碟嘅芝士茄子都製作認真ga.
🍽
今日嘅甜品係口感好smooth好light嘅綠茶cake+ cheesecake, 好鐘意佢嘅bite size, 細心地加埋好新鮮嘅生果, 仲要包埋茶or啡, 實在太滿足啦. 喺充滿工/商大廈嘅觀塘區有li個居高臨下海景+靚靚裝修+高質食物+100分 well trained staff, 好值得推介!!

📸
訂枱tips: 有張枱係最出對街角落嘅2面落地玻璃, 個景&私隱度係最正ga!

🍹
睇得又好飲嘅mocktail:

Smoke on the water -係菠蘿🍍x 蝶豆花x鮮奶, li個組合既refreshing, 口感又夠哂濃.

California -有桃, 士多啤梨🍓blend成嘅特飲, 最impress我地莫過於一路飲又擺咁耐完全無水•果分離👍🏻.
2021-10-10
菠菜牛油果忌廉湯
  • Smoke  on  the  water
  • California
2021-10-09 88 瀏覽
好姊妹生日, 搵咗間酒店食Tea, 而且仲有海景view, 岩哂打卡。Tea-set由下午三點開始供應, 新開兼平日關係, 餐廳比較少人, 天然光透入室內, 從窗邊望出去, 可遠望海景、高樓景色。Tea set 包兩杯指定飲品, 賣相吸引, 以桃、橙汁、士多啤梨mix埋, 很有果香甜味。綠色果杯就mix了蜜瓜、羽衣甘藍、薄荷葉, 但我倆不感興趣, 較為失望不可轉為其他飲品。重點放於食物上, 每款都很有驚喜。甜點、鹹點各四款, 分佈平均。煙三文魚花之戀: 多片鹹香煙三文魚卷成花, 以漢堡包做墊底, 稍為平衡一下濃郁鹹香。足料, 喜歡!竹炭包松露玉子燒: 竹炭包軟熟, 玉子甜甜地, 但松露味唔太出, 配搭了蕃茄、生菜。阿拉斯加蟹肉鍋巴: 蟹肉份量多, 十分鮮甜, 墊底嘅鍋巴亦脆卜卜, 沒有因蟹肉肉汁而變林。鴨肝醬藍海熱香餅: 迷你熱香餅上加咗鴨肝醬, 鹹鹹地, 配搭了杏仁片同埋藍莓, 令味道有返些少層次。蛋撻仔: 牛油餅底, 配少少甜嘅蛋英式草莓果醬鬆餅: 鬆餅帶點濕嘅鬆化, mix咗草莓果醬碎粒, 唔洗另外搽醬, 都已經足味。香蕉薄餅椰絲卷: 整個入口有濃郁嘅香蕉味, 搽少少cream令

天然光透入室內, 從窗邊望出去, 可遠望海景、高樓景色。

Tea set 包兩杯指定飲品, 賣相吸引,

以桃、橙汁、士多啤梨mix埋, 很有果香甜味。

蛋撻仔: 牛油餅底, 配少少甜嘅蛋

香蕉薄餅椰絲卷: 整個入口有濃郁嘅香蕉味, 搽少少cream令口感再滑一點

拿破崙芝士餅: 超喜歡拿破崙餅嘅香脆有層次, 夾住軟滑tiramisu食, 正!
2021-10-05