2021-08-06 618 瀏覽
以前好鍾意買ucc既即溶咖啡自己係屋企沖黎飲,今次第一次去ucc既coffee shop,lunch set有好多款選擇,意粉、焗飯、意大利飯、蛋包飯等等都有,lunch加錢有得配埋一次沙律吧同飲品。1⃣️茄汁海鮮湯意粉($104)海鮮湯意粉海鮮種類好多,有蝦、蜆、青口、魷魚圈、帶子。茄汁底酸酸甜甜咁🍅唔會太結身,食落幾開胃🤤而且意粉煮得夠彈牙👍  2⃣️沙律吧(午餐+$39)沙律吧既選擇唔算好多,有紅腰豆、菠蘿、車厘茄、青瓜、生菜、粟米、薯蓉,同埋兩款醬汁。個人最鍾意佢既薯蓉🤩薯蓉食到薯仔既質感,唔會太甜太膩😋  3⃣️ucc招牌咖啡(跟沙律吧)呢個我諗係黎呢度必飲既!係屋企沖佢地既咖啡多la,今次真係第一次去佢地實體店飲佢地既咖啡。一黎到既時候,唔落奶就咁試左先,好香咖啡味,咖啡係帶少少酸味既。加埋奶之後飲,好香好滑👍

1⃣️茄汁海鮮湯意粉($104)
茄汁海鮮湯意粉

2⃣️沙律吧(午餐+$39)
沙律吧

3⃣️ucc招牌咖啡(跟沙律吧)
ucc招牌咖啡
茄汁海鮮湯意粉
沙律吧
ucc招牌咖啡
2021-08-02 169 瀏覽
一句講曬,又貴又唔好食,薩莉亞都好食過佢。芒果蝦沙律個樣好dry, 沙律醬係芝麻沙律醬,唔知點解分開上,要自己撈,感覺奇怪而且味道唔夾!生菜好大片,進食不便。大蝦又乾又有雪味。Pizza普通到無野可形容,就係各種食材有各自既味道,夾硬拼埋一齊做一塊pizza, 唔好食,bye.黑松露醬鮮白菌帶子意大利燴飯,顏色唔太開胃,淡味到一個點,飯無味,似係煮左飯再撈埋黑松露醬,食得出廚師好hea,帶子細粒,仲係得三片,可能係一開三。咁都$107, 真係想問下佢點對得住價錢?
香芒鮮蝦沙律

煙三文魚薄餅

黑松露醬鮮白菌帶子意大利燴飯

2021-07-31
2020-10-12 2274 瀏覽
Cafe玩左成日都好累下,於是求其搵一間餐廳醫肚就算,不嬲都想試呢一間,所以拖左我朋友入去。😁疫情期間都係要探熱,同埋記得清潔對😉肚仔餓😛快點叫左個餐就算啦😆我點左個香煎三文魚扒 跟多士,跟餐個千島醬有成碗咁多😂而個沙律有三粒啫喱😂😂😂個魚膠粉偏重,硬身啲,有一球馬玲薯,餐湯係有芝士味嘅羅宋湯,暖暖的,不太熱,感覺還好👍🏻還有一杯細嘅橙汁,感覺上都知係果X先生嘅朋友仔,多冰左啲啲終於等到個主菜啦😍真係同幅圖係一模一樣,兩件大的三文魚扒+西蘭花+紅蘿蔔+茄汁意粉+三片蒜蓉多士👍🏻👍🏻👍🏻我初初食個三文魚扒果陣,第一啖咬落去,我以為我食緊青魚,暖笠笠,甜甜地,有燒汁🥰好好味。個意粉我終於知道係用茄膏整架😍少少酸,啱曬玩左一日冇咩食慾嘅我🥰而個多士新鮮咬落去真係好脆卜卜,蒜香味好足👍🏻
Cafe

疫情期間都係要探熱,同埋記得清潔對😉

肚仔餓😛快點叫左個餐就算啦😆
我點左個香煎三文魚扒 跟多士,跟餐

而個多士新鮮咬落去真係好脆卜卜,蒜香味好足👍🏻
加錢套餐
三文魚扒
2020-10-11
加錢套餐
三文魚扒
2020-09-14 1298 瀏覽
今日同男朋友揀左去UCC食午餐,一路覺得呢間野冇乜特別,靜係知道佢有好幾間分店,今日一入去,就聽到店員用日文講歡迎光臨,先知UCC原來係一家總部位於日本兵庫縣神戶市中央區嘅飲料食品企業,主要產品係咖啡。冇乜期待,價錢中規中矩,唔想食太膩嘅野,所以揀左個香草鮮蝦意粉,估唔到幾好食喎,橄欖油好香男朋友揀左個芝士海鮮焗飯,我覺得意粉好味啲佢好中意杯咖啡,我見住店員認真炮製㗎,係蒸餾咖啡。午餐可以加$40 salad bar + 野飲。食完差唔多兩點,都有好多人排隊呢!
今日同男朋友揀左去UCC食午餐

男朋友揀左個芝士海鮮焗飯,我覺得意粉好味啲

佢好中意杯咖啡,我見住店員認真炮製㗎,係蒸餾咖啡。

午餐可以加$40 salad bar + 野飲。

食完差唔多兩點,都有好多人排隊呢!
2020-09-13
2020-09-06 1065 瀏覽
早餐唔想同人迫,坐得舒服。日式早餐既UCC岩晒我,雖然餐牌選擇不多,但食物質素okay 的。尤其杯咖啡,不輪凍定熱飲都十分好味。星期六日開十點。服務員態度和藹。若果你係住戶仲有九折。
尤其杯咖啡,不輪凍定熱飲都十分好味。
星期六日開十點。服務員態度和藹。若果你係住戶仲有九折。
2020-08-01 1210 瀏覽
今日又去到奧海城搵食,行來行去,都係去返Ucc,因為覺得呢度坐得舒服,下午茶時間又吾太多人,可以好好享受一下悠閑的一餐😄,我們今天兩個人叫了兩份下午茶同兩份甜品。首先來個香草汁蜆肉本菇意粉(輕量),一上枱,份量超迷你,不過本菇加香草汁,好香喎,而且食落香味慢慢散出來,口中充滿了香草味道,好正👍🏻。之後來了炸雞窩夫(半份),賣相好靚,本人超鍾意炸雞🍗,呢份炸雞,咬落好juicy,好味呀,粉漿吾會過厚,但吾係配他他漿,只係普通蛋黃醬,有D失望😞,食唒炸雞將楓糖漿放咗落窩夫🧇,美味。之後來客香芒千層酥加配Dreyers芒果雪糕,賣相好吸引,千屬酥好脆,食落吾會過硬好鬆脆,又吾會覺得滯,而且芒果好甜,賣相加味道令人好想再食多客😆。食了芒果甜品停不了口,所以再來一客甜品先夠喉,就選擇了鮮果法式多士,吾知道是否香芒千層酥太令人著迷,呢個甜品就感覺一般了,不過生果新鮮,但好似太淡味了,麻麻地。最後來兩杯下午茶餐飲,橙計加Ucc招牌咖啡☕️就是完美的一餐。(大家記得試香芒千層酥,真係好味𠺢,真心推介)
我們今天兩個人叫了兩份下午茶同兩份甜品
  • 香芒千層酥👍🏻👍🏻
2020-06-22 988 瀏覽
大概6:30去到,基本上直入,唔使點等位,我哋一行九人,去咗最入邊間房楚,係一張長枱,但係每兩個人就有一張透明隔板,如果係同人分享餸菜,就比較麻煩。餐廳提供小童墊高椅,但沒有安全帶的,小朋友會坐唔定,所以我哋俾小朋友坐喺梳化嗰邊,餐廳好貼心提供左小童餐具。我哋叫咗個三文魚菠菜白汁意大利粉俾小朋友食,佢哋個個都食得好開心好滋味,唔錯😋其其次就係個牛仔骨套餐,啲牛仔骨唔算太靭,幾入味,我幾鍾意,佢仲配左薯角跟餐有蒜蓉包。啲蒜蓉包勁好味勁脆,我仲另外嗌左一set!最後食完我哋叫咗個朱古力甜品,幾好味,推介俾大家食!

三文魚菠菜白汁意大利粉

啲蒜蓉包勁好味勁脆,我仲另外嗌左一set!

最後食完我哋叫咗個朱古力甜品,幾好味,推介俾大家食!
2020-06-21
慶祝紀念
父親節
三文魚菠菜白汁意大利粉
2020-06-09 568 瀏覽
我們一家都好喜愛食窩夫,今次嚟到奧海城UCC Cafe,疫情令餐廳坐得梳落咗,反而覺得舒服啲,唔使同人迫。除咗食窩夫,另外仲叫咗個法式西多士,原本係食午餐變咗食甜品,叫咗個意粉變咗做前菜,後面兩個窩夫、西多士變咗主食😅🤪鮮茄海鮮大蝦意粉🍝,味道都唔錯,但係份量細咗啲,亞女自己都食咗大半🤪呂宋芒果窩夫雪糕,芒果🥭好甜,甜到有啲唔似芒果😅,阿女最鍾意食個雪糕囉🍨白色檸檬🍋西多士,芒果味唔係好重,知道細細舊一啖一件,啱晒啲懶人食😂

2020-05-28 571 瀏覽
這家日式的西餐店,最出名的是咖啡。而我就最喜歡它家晚餐可以升級為套餐,有沙律吧,挑自己喜歡吃的蔬果。可惜疫情的關係,這次卻變成了送上來的沙律。今次我點了紅酒煮牛肉配白飯。沙律很好吃,尤其是當中的薯仔沙律,將雪糕球一樣放在沙律上, 十分別緻。紅酒煮牛肉上來的時候樣子十分吸引,用紅蘿蔔蕃茄煮成濃濃的醬汁,牛𦟌也煮得10分嫩,相信是經過很多時候的烹調。我把醬汁拌著白飯一起吃,味道十分好,再配上一口一口的牛肉,真是大滿足。餐後來一杯美味的咖啡,為此頓飯畫上了圓滿的句號。
2020-05-10 596 瀏覽
好耐冇去食UCC,今日趁母親節就去一去。餐牌寫住「是日沙律」,突然先諗到因為疫情可能會冇咗自助沙律吧,問一問個侍應就知道係。咁好啦,就叫左個白汁蝦帶子意粉,一個黑松露帶子意大利飯,一個茄汁煙肉蘑菇意粉,兩個跟餐。沙律先到,問題係同自助攞嘅份量差太遠,但係跟餐嘅價錢都只係比平時便左1蚊($47),仲要用3塊啫喱填位...$104嘅白汁蝦帶子意粉賣相令人沮喪,料又少又唔夠汁。黑松露帶子意大利飯啲汁更少,有啲位乾到似炒飯,真係比較難接受。至少黑松露味都夠。$90嘅茄汁煙肉蘑菇意粉相對上還好啲,意粉,汁同料嘅份量都多,ok 嘅最後叫左個$59窩夫甜品,個窩夫整得幾脆又有蛋味,配上水果,忌廉同雪糕唔錯。總括:甜品同茄汁意粉還可以,但係整體上實在太令人失望啦,如果有下次都可能只係食下午茶甜品...

$104嘅白汁蝦帶子意粉賣相令人沮喪,料又少又唔夠汁。

2020-04-26 551 瀏覽
抗疫!減少到人多的地方!復活節4天假期的第3天, 是個星期日,自駕到奧海城二期 Market Place by Jason入貨,逛超市前,我建議吃下午茶,家人一致同意!UCC Coffee,不用等位,量體溫後安排入座,餐桌之間保持1.5米距離,比較放心!下午茶有12款選擇,7款鹹、5款甜,定價由60--77元不等!我們點了3款鹹和1款甜:#煙三文魚薄餅多士,這個最好味!#鮮蝦蜆肉茄汁意粉,這個味道偏淡!#雜菇忌廉煙肉意粉,這個味道挺好的!#鮮果窩夫,即點即做,最後才上。#招牌咖啡,點了3杯,好味!#熱檸檬紅茶,不錯!
抗疫!減少到人多的地方!

#煙三文魚薄餅多士,這個最好味!
#鮮蝦蜆肉茄汁意粉,這個味道偏淡!
#雜菇忌廉煙肉意粉,這個味道挺好的!
#鮮果窩夫,即點即做,最後才上。
#招牌咖啡,點了3杯,好味!
#熱檸檬紅茶,不錯!
2020-04-12
2020-03-19 519 瀏覽
$63,10%service charge UCC招牌咖啡配蘋果法式多士咖啡,好飲,唔酸唔澀,先將咖啡煮好,再係你面前放落冰杯,自己再加糖加奶但,蘋果法式多士唔好食☹️我以為個西多士會有甜品,但其實只係炸左個面,冇味既,而雪糕同蘋果都得好少,唔夠配個多士黎食淨食啲多士真系好淡😟,一係淋啲糖漿上面都好丫.我仲有食佢個菠菜什菇雞肉意粉,味道都幾好,但份量好少,唔可以當正餐食但以佢價錢有野食、飲品、加埋堂食,其實係可以唔貴既
$63,10%service charge
UCC招牌咖啡配蘋果法式多士

但,蘋果法式多士唔好食☹️我以為個西多士會有甜品
但其實只係炸左個面,冇味既,
而雪糕同蘋果都得好少,唔夠配個多士黎食
淨食啲多士真系好淡😟,一係淋啲糖漿上面都好丫.

但以佢價錢有野食、飲品、加埋堂食,其實係可以唔貴既
2020-03-07 431 瀏覽
我係一個閑逸嘅中午嚟到食嘅~服務係好一般,嘢食都好一般,咖啡唔係我鍾意果一類~但好處就係依間鋪頭每一個位都好好坐,喺奧海城來講都係一個唔錯嘅選擇!但呢一個所謂嘅蛋包飯真係麻麻哋😅

我係一個閑逸嘅中午嚟到食嘅~

但呢一個所謂嘅蛋包飯真係麻麻哋😅
2020-02-09 413 瀏覽
我平日都好鍾意行奧海城,因為人流比較少。行咗一陣,就去左UCC坐低食個晚飯。位於ug層,店舖有點難找到。餐牌非常吸引,令人目不暇給,有好多菜都想食。因為我特別鍾意食芝士,所以就叫咗個芝士雞皇焗螺絲粉。最近沒有沙律吧了,以保持衛生。因為需要焗嘅關係,所以等左比較耐。同時,亦都叫咗一個雜莓窩夫。可以選擇大或者細,因為我非常喜愛甜品,所以就叫咗個大。雪糕設定為雲呢拿,但係都可以改為朱古力。結果係雜莓窩夫比螺絲粉更快到,賣相非常吸引,窩夫非常厚身,看上去非常鬆脆。上面加咗鮮忌廉,同一球雲呢拿雪糕,睇落香滑香甜。再加上雜莓,令到賣相更加好睇,食落酸酸甜甜,好開胃。終於等到芝士雞皇焗螺絲粉啦!好多芝士係面!超滿足,芝士迷大愛。有蘑菇伴碟,增加口感,減低油膩感。可惜雞肉沒什麼雞肉味。值得一讚的是,桌上有芝士粉,芝士粉可以隨自己口味加入芝士粉。感體來說,食物非常可口,環境舒服,坐的卡位是軟綿綿的梳化。

感體來說,食物非常可口,環境舒服,坐的卡位是軟綿綿的梳化。
2020-02-07
2019-11-24 805 瀏覽
行行下街想搵個地方坐低補充下體力,見到呢間日式咖啡店有tea set就入去試下。呢度環境同設計同係日本見到既咖啡館都好似,係約埋朋友或者屋企人傾計既好地方叫左兩份tea set,一個係什菇忌廉煙肉意粉(輕量),一個係鮮果窩夫(半份),配UCC既招牌咖啡。什菇忌廉煙肉意粉味道整得吾錯,意粉吾會太稔有少少彈牙,什菇爽口,每一啖都會食到配料同醬汁,不過份量就因為係輕量吾會太多而半份既鮮果窩夫有兩件窩夫格餅,配合一球小小既雲尼拿雪糕,窩夫香脆有蛋味,而雪糕重奶味,夾埋粒粒鮮果一齊食吾會溜。而ucc既招牌咖啡係咖啡、奶同糖水分開上,可以自己調配適合既口味,而咖啡香濃有碳燒香味,冷熱都值得推介

2019-11-23