呢間sogo附近嘅日式洋食屋,係來自佐賀縣嘅日本過江龍,主打和洋料理,蛋包飯、咖哩、甜品更係佢地嘅招牌菜!🍳鹿兒島和牛漢堡蛋包飯 ($168)漢堡以鹿兒島和牛制成,厚度十足,煎完之後都保持鮮嫩,每一啖都滲出濃郁肉味同豐富嘅肉汁!蛋包飯超滑溜,入面包住蕃茄炒飯🍅配上惹味嘅日式咖喱汁,味道更香濃,係好正宗既日式蛋包飯👍🏼餐廳提供四款配料調味,包括炸蔥、椰絲、提子乾、福神漬,按個人喜好添加,增添層次感~🍝明太子帆立貝忌廉意粉 ($128)微辣明太子配上濃厚忌廉,一定係意粉醬汁嘅天花板🥰帆立貝鮮甜彈牙,意粉軟硬度適中、非常掛汁,表面加咗明太子,撈勻後濃而不膩,十分推薦!🍵八女抹茶多士 ($138)擺盤好靚好打卡📸法式多士金黃鬆脆,口感輕盈且帶有空氣感,作為飯後甜品都唔會有負擔🫶🏻吐司配上濃郁嘅抹茶醬汁、甜滑嘅十勝紅豆蓉,簡直係絕配😆 仲有軟糯白玉、新鮮士多啤梨,非常滿足🥰八女抹茶雪糕唔會太甜,入口軟滑,帶有茶味回甘,抹茶控必試!總結:環境舒適,價錢唔算貴,可以一試~
鹿兒島和牛漢堡蛋包飯

🍳鹿兒島和牛漢堡蛋包飯 ($168)
帆立貝明太子忌廉意粉

🍝明太子帆立貝忌廉意粉 ($128)
八女抹茶多士

🍵八女抹茶多士 ($138)
擺盤好靚好打卡📸

總結:環境舒適,價錢唔算貴,可以一試~

2天前 0 瀏覽
設有吧台座位,亦有梳化邊位,落地玻璃,採光度十足,環境舒適!👉🏻鹿兒島和牛頸肉蛋包飯 $148揀左要咖喱汁,蛋包飯好岀色,滑嫩又滑溜,鹿兒島和牛頸肉肉質軟淋,好有肉香!👉🏻牛乳八女抹茶 $48抹茶濃郁,滿滿嘅香醇感,淡淡奶香,口感細膩!👉🏻鹿兒島和牛芝士漢堡 $138和牛好厚實,入口鮮嫩多汁,漢堡包有牛油香,配芝士同新鮮嘅蔬菜,層次感豐富!👉🏻維也納咖啡絲滑嘅輕盈奶泡,咖啡嘅苦香烘焙適中,用Premium Aria Rouge咖啡豆,口感滑順!

👉🏻鹿兒島和牛頸肉蛋包飯 $148

👉🏻牛乳八女抹茶 $48
抹茶濃郁,滿滿嘅香醇感,淡淡奶香,口感細膩!

👉🏻鹿兒島和牛芝士漢堡 $138

👉🏻維也納咖啡
2025-01-10 0 瀏覽
呢間我經常會食的甜品店,餐廳以木系裝修為主,環境闊落,pizza同多士系列都賣相同味道都好正。今日過嚟銅鑼灣店發覺餐單選擇仲多。有扒🥩、咖喱飯🍛同炸物小食等等🍽️Weekdays Set Lunch C $98🥗野菜沙律 酸酸甜甜幾開胃🥣是日餐湯 濃郁的南瓜湯 入口軟綿🍝照燒雞肉和風汁意粉 成個意粉都佈滿照燒汁嘅味道,略嫌雞肉口感不夠嫩。🍋餐飲熱檸檬水🍕番茄羅勒薄餅$118賣相滿分,芝士🧀份量好足🤩,而Pizza薄皮,口感外脆內軟。🦐蒜片大蝦蕃茄汁意粉$138呢個意粉之前喺荃灣店食過,性價比真係好高,用料份量足,入口酸酸甜甜勁開胃,加上幾隻新鮮彈牙嘅大蝦,真係好香好滿足呀😚。🍵八女抹茶$45超濃郁嘅抹茶味,喜歡抹茶原味的必試。

🍽️Weekdays Set Lunch C $98
🥗野菜沙律 酸酸甜甜幾開胃
🥣是日餐湯 濃郁的南瓜湯 入口軟綿
🍋餐飲熱檸檬水

🍕番茄羅勒薄餅$118

🦐蒜片大蝦蕃茄汁意粉$138

🍵八女抹茶$45
超濃郁嘅抹茶味,喜歡抹茶原味的必試。

2025-01-08 0 瀏覽
有時約咗朋友喺銅鑼灣都唔知食咩,今日諗起之前路過見到喺SOGO後面有一間餐廳嘅裝飾好靚,有好大個玻璃窗,於是就同朋友去咗嗰一間餐廳。原來餐廳係日式嘅西餐,有漢堡、咖喱、牛扒等等嘅餐點可以選擇,款式好多樣,而且仲可以加配套餐。💙最重要係我覺得餐廳嘅樓底好高,坐起上嚟好舒服,喺銅鑼灣唔知食咩嘅時候,不妨可以嚟呢一間日式西餐餐廳試一試。🧆玉子醬油燒雞腿漢堡+套餐 $108+$38見到佢哋餐廳主打唔同嘅漢堡,每一款味道都好有特色,最有特色就係呢款有好長嘅玉子燒加超巨型雞扒嘅漢堡。餐牌上面嘅玉子腸得好誇張,本身諗住個漢堡應該唔會太大,點知條玉子真係好似餐牌上面咁,雞扒仲要超厚超大,食完真係撐住個肚。🥹壽喜燒牛肉烏冬+套餐 $128+$38冬天梗係唔少得食壽喜燒,佢呢個壽喜燒有烏冬底,加埋金菇,肥牛等等嘅配菜,味道不過不失,但係對於暖胃嚟講係一流☺️。

玉子醬油燒雞腿漢堡+套餐 $108+$38

壽喜燒牛肉烏冬+套餐 $128+$38
  • 玉子醬油燒雞腿漢堡
2025-01-08 0 瀏覽
Trying something new for lunch, I decided to go to Ufufu Cafe. The place is located up a flight of stairs. The restaurant had a good amount of natural light. A bit narrow as the main part in the center that takes up the most space is the kitchen.I've only been here for tea so never came here for lunch. During lunch time, they have a set lunch that costs $98 and includes a soup, salad, main and a drink. There are upgrades possible. Menu is in English and Chinese and you order by QR code and pay a

I've only been here for tea so never came here for lunch. During lunch time, they have a set lunch that costs $98 and includes a soup, salad, main and a drink. There are upgrades possible. Menu is in English and Chinese and you order by QR code and pay at the cashier on your way out.

The set salad was ok. A decent portion with plenty of corn.

The soup was a cream of pumpkin. Sweet and creamy. There wasn't much to complain about. Portion was also decent.

I had the Spaghetti with Wild Mushroom in  Japanese Soysauce. The sauce was way too much so it was more like a soup. The pasta was not over cooked but it there was just way too much sauce. However, the portion was more than generous.

Food is ok. Not great  but for the price it was fair. Service was a bit cold but started to warm up a bit after a while.
2024-10-16
其實都唔淨只嚟過一次,覺得呢到幾好坐而且餐點好精緻,啲甜品都好啱心水,咁啱見到做緊期間限定嘅餐牌,就諗住試一試。‣ 吉列豬扒蛋包飯 $158呢到嘅蛋包飯真係必食,個蛋真係超級滑溜,搭配茄醬炒飯真係一流。豬扒都炸到脆卜卜,加埋咖喱真係超級開胃。而咖喱口味都係偏甘口,所以唔食辣嘅朋友都好適合嗌。逢晏晝加三十八蚊就有餐湯、沙律,今日餐湯係蕃茄濃湯,個湯夠濃稠都幾好飲,而博多甜王草莓梳打嘅士多啤梨味夠真,飲落去好舒服。‣ 吉列松葉蟹漢堡 $158第一眼望到就比松葉蟹吸引咗,上枱嗰陣真係覺得好大份,當然都要多謝佢嘅吉列松葉蟹扒。佢嘅吉列松葉蟹真係啖啖肉,咬落去相當之有口感,唔會話腍啤啤。我都幾鍾意佢嘅醬汁,他他醬撈蟹子絕對冇得輸。而轉咗套餐飲梳打都係加多十蚊,宮崎日向夏柑橘梳打味道都係酸酸甜甜,食炸嘢嘅時候飲落去啱啱好中和到膩感。‣ 草莓物語芭菲 $88幾鍾意佢啲芭菲,啲材料雖然簡單,但係樣樣我都鍾意食。面頭就係軟滑嘅雪糕,中間有一層吉士醬,旁邊嘅忌廉唔會太過甜,底層就有啲脆脆。如果覺得食雲呢拿雪糕太寡,仲有士多啤梨果醬俾你加上去,作為士多啤梨控覺得滿意。‣ UFUFU雞翼 $58本身純粹係口痕

‣ 吉列豬扒蛋包飯 $158

‣ 吉列松葉蟹漢堡 $158

‣ 草莓物語芭菲 $88

‣ UFUFU雞翼 $58
本身純粹係口痕想食雞翼,點知食完覺得都幾有驚喜,個醬汁甜甜地,但係唔會因為咁就影響雞翼嘅口感。食落去依然脆卜卜,而肉質相當嫩滑,加埋芝麻嘅香,趁住期間限定真係要嗌。

📍 UFUFU CAFE
地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖
訂座連結:https://s.openrice.com/QrbS0qz4600~dg2a5KWMZ
本人幾鍾意食玉子,當初被餐廳圖片超大條嘅玉子吸引去一試,Burger實物同圖片係一模一樣,絕無令人失望!🍔玉子醬油燒雞腿漢堡 ($108)個Burger好高身、玉子真係好長好厚身、雞排好大塊而且淋有甜甜的醬燒汁、中層亦夾了不少番茄和生菜、令成個Burger充滿層次👍🏻旁邊亦有不少沙律菜和番茄,食得好滿足亦覺得好抵食~餐廳仲有各款其他Burger同飯麵、下次會想試佢嘅蛋包飯🤤

🍔玉子醬油燒雞腿漢堡 ($108)

餐廳仲有各款其他Burger同飯麵、下次會想試佢嘅蛋包飯🤤

• 玉子醬油燒雞腿漢堡
2024-12-26 149 瀏覽
照燒雞扒配月見汁呢個照燒雞扒真係唔錯!🍗✨雞扒煎到啱啱好,外層微脆,入面仲保持嫩滑。月見汁好香濃,蛋黃同醬汁混埋一齊🥚🍯,掛喺雞扒上面,食落有種濃郁又唔會太膩嘅感覺。😋👍朱古力棉花多士多士外層烘到金黃香脆🍞✨,咬落去仲有陣淡淡嘅牛油香🧈。上面鋪滿咗棉花糖🍬,同埋忌廉,再加上流心朱古力醬🍫!💖🤤朱古力森林芭菲呢杯芭菲層次感爆棚!🍨🍫朱古力、雪糕、蛋糕粒、忌廉同埋車厘子,層層分明。食到最底仲有隱藏版朱古力醬🍯!朱古力味好濃郁,配埋雪糕,真係好滿足🍪😍🍫牛乳雪糕八女抹茶呢個牛乳雪糕真係滑🍦🥛,奶香濃郁。八女抹茶粉,好香濃茶嘅甘香味,中和咗雪糕嘅甜度。兩樣嘢夾埋一齊,係好香濃嘅奶味再加綠茶香!🌞✨

照燒雞扒配月見汁

朱古力棉花多士

朱古力森林芭菲

牛乳雪糕八女抹茶
2024-12-25 95 瀏覽
餐廳的裝潢走簡約風格,加上聖誕小擺設為餐廳增添溫馨感!🎄✨必試招牌蛋包飯配上和牛漢堡扒,賣相極吸引!蛋包飯的蛋液份外滑嫩,入口即化,蛋香濃郁又不會太膩。蛋皮包裹著金黃色的蛋液,打開還會流心,完美展現師傅的火候掌控!🍳 飯粒粒粒分明的茄汁炒飯,帶有微微的茄汁酸甜味,與嫩滑的蛋液完美融合。和牛漢堡扒是以鹿兒島和牛製成,肉質鮮嫩多汁,油花分佈均勻。外層稍微煎至金黃,鎖住肉汁,咬下去還會爆出牛肉的精華,肉香四溢!搭配特製的咖喱醬,香濃不膩,為整道菜增添層次感。🥩另一款必試是罕有的吉列松葉蟹漢堡,外皮金黃酥脆,內裡是滿滿的蟹肉。蟹肉鮮甜,肉質結實,配上特製的魚子他他醬,每一口都是海洋的鮮味。漢堡包搭配新鮮生菜,口感層次豐富,旁邊的沙律配菜爽脆清新,為重口味的漢堡帶來平衡。🦀甜品部分,雜莓芝士蛋糕牛乳雪糕芭菲絕對是完美的句點!芝士蛋糕綿密幼滑,酸甜適中的雜莓配上香濃的牛乳雪糕,口感豐富。下面還有穀物脆片,增添口感,每一層都充滿驚喜!🍰
餐廳的裝潢走簡約風格,加上聖誕小擺設為餐廳增添溫馨感!🎄✨

2024-12-22 260 瀏覽
聖誕節充滿歡樂氣氛, 當然要約朋友一起觀聚。 相約很喜歡吃甜品的姊妹, 一起來到銅鑼灣Ufufu餐廳, 是日主打芭菲杯和甜品。 看著琳瑯滿目的款式, 真係 心思思想揀多幾款。吉士忌廉芒果非常漂亮吸引, 鮮豔的黃玫瑰, 用新鮮甜美的芒果 製作而成, 加上紫色的食用花和金箔的點綴,打咭影相十分漂亮。 芭菲杯多層口感, 首先是香濃軟滑的芒果肉和芒果醬, 再來是牛奶味道香濃的北海道雪糕, 底層是吉士醬和脆脆。八女抹茶京都風味的芭菲杯, 濃濃的抹茶粉, 香濃誘惑的抹茶雪糕, 抹茶啫哩 、日式蕨餅、 日式小丸子, 還有紅豆和黑糖, 豐富又滿足, 喜歡抹茶的一定要試試。迷你芒果法式多士(tea set)最驚喜是下午茶時段,可以order迷你法式多士, 這樣就可以試多幾款不同的甜品。 外脆內軟的法式多士配上香濃的忌廉,加上美味的芒果, 實在令人心醉。玉子醬油燒雞腿漢堡店員極力推介, 新推出的漢堡, 幾款都很吸引。 特別畀浮誇的玉子醬燒 雞腿漢堡吸引, 玉子很嫩滑而且份量很多, 燒雞扒肉嫩多汁, 加上新鮮的蕃茄和生菜 ,非常健康美味。

吉士忌廉芒果

八女抹茶

迷你芒果法式多士(tea set)

玉子醬油燒雞腿漢堡

2024-12-22 102 瀏覽
日本過江龍UFUFU CAFE主打和洋料理蛋包飯、芭菲等等每樣食物都整得好精緻😍😍另外環境好舒服,啱晒同朋友一齊嚟傾偈high tea☕️🍔鹿兒島和牛漢堡包 $128期間限定漢堡包麵包係甜包焗到外脆內軟漢堡扒超厚煎完仲好多汁配搭千島醬食到一口接一口🤤🤤🍝帆立貝明太子忌廉意粉 $128濃厚忌廉配上明太子再加埋煎香嘅帆立貝整體味道好濃郁唔會太膩🍛UFUFU蛋包飯 $88咖喱係日式咖喱唔會好辣甜甜地滑蛋包煮蕃茄炒飯仲有四樣配料俾你選擇包括炸蔥、椰絲、提子乾、福神漬可以按照喜好加落去都幾特別🍨草莓物語$88🍨吉士忌廉芒果$88芭菲亦喺呢度必點嘅甜品牛奶雪糕好嫩滑配搭唔同嘅生果吉士超好食👍🏼
日本過江龍UFUFU CAFE
主打和洋料理蛋包飯、芭菲等等
每樣食物都整得好精緻😍😍
另外環境好舒服,啱晒同朋友一齊嚟傾偈high tea☕️

🍔鹿兒島和牛漢堡包 $128

咖喱係日式咖喱
唔會好辣甜甜地
滑蛋包煮蕃茄炒飯
仲有四樣配料俾你選擇
包括炸蔥、椰絲、提子乾、福神漬
可以按照喜好加落去都幾特別

超好食👍🏼
  • 吉士忌廉芒果芭菲
  • 帆立貝明太子忌廉意粉
2024-12-21 126 瀏覽
⭐️🍹牛乳雪糕八女抹茶濃郁奶香配抹茶微甘口感,抹茶控一定唔可以錯過!✨ 🍫朱古力森林芭菲好似進入咗朱古力天堂!🍒層層都有驚喜,配搭酸甜櫻桃同香脆朱古力碎,最底仲有朱古力布朗尼蛋糕🤎🍞 朱古力棉花多士外脆內軟既多士配上溶溶棉花糖~手撕嘅感覺好療癒,加埋香蕉同士多啤梨做配搭,真係食完仲想食多舊🤎🍞 🍖吉列千層豬柳千層豬柳炸到金黃香脆,食落口勁juicy!✨🧀芝士薯餅芝士味香濃拉絲,再加上外層香脆金黃✨必食小食之選! 🍗 UFUFU 炸雞炸雞外脆內嫩,每件都多汁唔會覺得乾!而份量又唔會少,食到停唔到口!🔥🍗🤤🍛咖喱吉列豬扒蛋包飯咖喱味道好出好香,滑蛋包住炒飯,仲有香脆吉列豬扒作點綴,一份就飽到!🍛簡單又滿足~ 🐔 照燒雞扒配月見汁雞扒經過照燒醬燒得剛剛好,帶微甜口感,仲有薯條做配搭,又夠飽又好食🍟UFUFU CAFE📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖

⭐️🍹牛乳雪糕八女抹茶
濃郁奶香配抹茶微甘口感,抹茶控一定唔可以錯過!✨

🍫朱古力森林芭菲

🍞 朱古力棉花多士

🍖吉列千層豬柳
千層豬柳炸到金黃香脆,食落口勁juicy!✨

🧀芝士薯餅
芝士味香濃拉絲,再加上外層香脆金黃✨必食小食之選!

🍗 UFUFU 炸雞

🍛咖喱吉列豬扒蛋包飯

🐔 照燒雞扒配月見汁

UFUFU CAFE
玉子醬油燒雞腿漢堡期間限定既burger款款都好吸引!我地揀左玉子醬油燒雞腿漢堡,照燒雞肉鮮嫩多汁,搭配柔軟厚實既玉子燒,增添了無法抵擋的醇厚感。甜咸平衡的風味,讓每一口都充滿驚喜,層次豐富!Ufufu滑蛋沙律口感順滑,風味鮮明。輕盈卻又令人滿足,招牌滑蛋加上新鮮蔬菜同煙肉,健康又有口感!UFUFU炸雞翼UFUFU雞翼大大隻,外脆內嫩,這些雞翼的調味恰到好處,好惹味!帆立貝明太子忌廉意粉帆立貝非常新鮮,濃濃既明太子醬更為菜式增添奢華感。每一口都是口感和風味的perfect match!八女抹茶這道甜品是抹茶愛好者的夢想,融合了抹茶軟雪糕、果凍、蕨餅、黑糖、紅豆和栗子。風味完美融合,為你的餐點畫上完美句號!鹿兒島柑橘梳打很清新的sofa,柑橘味香濃,輕盈且氣泡感十足!朱古力咖啡拉花超級靚,咖啡香濃誘人,甜度適中,不會太甜,冬日必備!這裡的菜式不僅好味,還注重每一個細節,從食材選擇到擺盤,都體現了日式料理的精緻,讓人感受到廚師的用心與創意!無論是豐盛的餐點還是輕食,這裡都有適合每個人的選擇。用餐環境讓人感到放鬆,適合與朋友聚餐,享受悠閒的時光!🔗訂座連結: https://s.openri
玉子醬油燒雞腿漢堡

Ufufu滑蛋沙律

UFUFU炸雞

八女抹茶

鹿兒島柑橘梳打
很清新的sofa,柑橘味香濃,輕盈且氣泡感十足!

朱古力咖啡
拉花超級靚,咖啡香濃誘人,甜度適中,不會太甜,冬日必備!

🔗訂座連結: https://s.openrice.com/QrbSOqz4600~dg2a5KWMZ

@ufufu_coffee_sweets

📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓
2024-12-18 117 瀏覽
之前試過荃灣分店,印象深刻。所以黎開銅鑼灣,就同朋友黎試下。餐廳位於灣鬧市,但一進入餐廳就好似去咗另一個世界,很寧靜。臨近聖誕,餐廳裝飾到好有聖誕氣氛。Lunch set 好多選擇,蛋包飯,漢堡包,壽喜燒,全部都好吸引。✨️我哋揀咗炸豬扒蛋包飯餐及牛肉壽喜燒烏冬餐,兩個餐都有沙律,餐湯及飲品。沙律款式多又新鮮,忌廉湯好濃郁。炸豬扒蛋包飯份量好大,賣相精緻,連同一set 配料一同送過來。4款配料用木架裝著,有椰絲,提子乾,炸蔥及大根漬,配豬扒飯食非常特別,第一次見,感覺新奇。豬扒炸得鬆脆但內裡jjuicy, 蛋非常嫩滑,包著的是茄汁飯,非常開胃好食。✨️壽喜燒鍋連迷你gas 爐一起上檯,感覺似去咗露營。侍應還在我哋面前即時煮壽喜燒,非常貼心。烏冬十分彈牙,牛肉很嫩,湯汁帶點甜味,配著溫泉蛋十分好食。✨️最令人期待的是甜品,賣相十分吸引,打卡一流。抹茶雪糕清爽,茶味香濃。法式西多士香甜煙韌,配上滿滿的鮮忌廉及粒粒紅豆醬,還有丸子,口感非常豐富。
之前試過荃灣分店,印象深刻。所以黎開銅鑼

近聖誕,餐廳裝飾到好有聖誕氣氛。

款式多又新鮮,忌廉湯好濃郁。炸豬扒蛋包飯

份量好大,賣相精緻,連同一set 配料一同送

juicy, 蛋非常嫩滑,包著的是茄汁飯,非常開胃好食。

✨️壽喜燒鍋連迷你gas 爐一起上檯,感覺似

點甜味,配著溫泉蛋十分好食。

✨️最令人期待的是甜品,賣相十分吸引,打

卡一流。抹茶雪糕清爽,茶味香濃。法式西多

🇯🇵日本佐賀的過江龍「 UFUFU CAFE 」進駐銅鑼灣,木系設計現代簡約,環境休閒寫意。主打和洋料理,剛推出新漢堡系列,甜品亦由日籍甜品師顧問設計,芭菲更係必食之選🍨🍔鹿兒島和牛漢堡(Hk$128):和牛漢堡夠厚身彈牙,層次豐富又juicy🍕照燒親子雞pizza(Hk$118): 有六件口感煙韌柔軟pizza, 醬汁香甜美味🍟炸薯條(Hk$38):幼身脆卜卜炸薯條,咸香十足🥗沙律:田園沙律🍊橙汁($35): 日本入口,開胃解膩🍹凍檸茶(Hk$38): 甘口茶香配搭檸檬清新解膩🍨焦糖香蕉芭菲(Hk$88):賣相很吸引,層次分明,質感香甜順滑🍰Basque芝士蛋糕雜莓(Hk$88):雜莓 微微酸香開胃,芝士蛋糕鬆軟幼滑(All subject to 10% service charge)📍UFUFU CAFE (Tower 535)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖 (港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約2分鐘)

🍟炸薯條(Hk$38):幼身脆卜卜炸薯條,咸香十足

🥗沙律:田園沙律

🍊橙汁($35): 日本入口,開胃解膩
🍹凍檸茶(Hk$38): 甘口茶香配搭檸檬清新解膩

📍UFUFU CAFE (Tower 535)
  • 照燒親子雞pizza
  • 鹿兒島和牛漢堡