2015-10-11 998 瀏覽
星期六游完水, 阿姨話不如一齊去食TEA, 話附近有間樓上CAFE幾好味就同阿姨表弟一行三人上咗去。我地大概4點半上到去,都幾好彩。因為佢地再遲D去到五點就會休息一個鐘先做晚市。見到至少有兩批人黎到都冇得食。環境企理乾淨,人唔多,好靜。香港地咁細周圍都係人,搵個地方靜靜地食野唔易。TEASET 大概40蚊1客, 包野飲, 但可以簡半價轉飲其他特別D既咖啡。要左3個TEA SET : 1. 自家煙三文魚沙律 7.5-8/10係用黑醋做SAUCE, 冇其他SAUCE咁肥, 亦都健康D, 好欣賞呢點!菜都幾FRESH, 上面既面包粒好脆, 差唔多我一個人清哂哈哈三文魚都唔錯, 出街食三文魚沙律最怕佢用D唔新鮮/太腥既三文魚呢間就冇呢個問題啦!扣左少少分係真係份量幾少... 每人得幾條菜就分哂 不過TEASET 份量一向都比正常少...所以都唔會太大影響2. FISH AND CHIPS 7-7.5/10 佢個魚炸得幾好味,雖然有DD油, 個外皮又唔夠脆,但絕對唔會好厚粉, 有時D CAFE煮得差, D粉通常好大PAT, 食完都飽哂薯條就冇乜味, 如果佢有俾埋TARTAR SAUCE會更好,

要左3個TEA SET :
1. 自家煙三文魚沙律 7.5-8/10

呢間就冇呢個問題啦!
扣左少少分係真係份量幾少... 每人得幾條菜就分哂
2. FISH AND CHIPS 7-7.5/10

佢個魚炸得幾好味,雖然有DD油, 個外皮又唔夠脆,
薯條就冇乜味, 如果佢有俾埋TARTAR SAUCE會更好, 淨係俾左TOMATO SUACE
都建設薯條可以加下其他野調味, 加D salt or pepper or 五味粉會好味好多
3. 意粉6.5-7/10

冇乜特別,1定唔係難食, 但又唔係特別好味...
飲品:
salted caramel mocha 8.5/10

好多cream, 好好飲! 雖然要加錢但係係值既
好飲過starbucks好多呀 -_- !!!

題外話/補充資料: 有其中一個員工中文好似唔太好, 可能要講慢dd 就佢 但佢都好有禮貌同好nice! 值得一讚!
2015-10-10
  • salted caramel mocha
2015-10-09 809 瀏覽
等位不久,但就可以食很久可能是因為位置問題,很少人發現這所餐廳,所以比較少人這是一所西式餐廳,所以餐是以set來定的我當晚吃了"澳洲草飼安格斯西冷,本菇,甘荀,百里香"一上菜就聞到很燶的香草味有點乾,但入口有溶化的感覺味道很特別,外皮鹹味很好牛肉味在入口後期很強,整體來說很好,就是乾了一點點甜品:菠蘿,椰子,芫茜,牛油酥餅那餅是有點兒冰的,有波蘿冰的口感甜而不膩,大人小朋友都會覺得好食碟上配有類似餅碎的東西,配合酥餅吃,感覺一流
等位不久,但就可以食很久
可能是因為位置問題,很少人發現這所餐廳,所以比較少人
這是一所西式餐廳,所以餐是以set來定的

我當晚吃了"澳洲草飼安格斯西冷,本菇,甘荀,百里香"
澳洲草飼安格斯西冷,本菇,甘荀,百里香
一上菜就聞到很燶的香草味
有點乾,但入口有溶化的感覺
味道很特別,外皮鹹味很好
牛肉味在入口後期很強,
整體來說很好,就是乾了一點點
甜品:菠蘿,椰子,芫茜,牛油酥餅
菠蘿,椰子,芫茜,牛油酥餅
那餅是有點兒冰的,有波蘿冰的口感
甜而不膩,大人小朋友都會覺得好食
碟上配有類似餅碎的東西,配合酥餅吃,感覺一流
題外話/補充資料: 這餐廳各方面都很細心,在收碟,上菜,落單,都很好,值得一試
2015-09-30
1 分鐘 (堂食)
澳洲草飼安格斯西冷,本菇,甘荀,百里香
菠蘿,椰子,芫茜,牛油酥餅
  • 菠蘿椰子芫茜牛油酥餅
  • 澳洲草飼安格斯西冷本菇甘荀百里香
2015-10-08 760 瀏覽
與友人去到觀塘搵食,APM好多時都會係首選,因為其食肆林立,但都係一眾大路的餐廳,如:薄餅,壽司, 漢堡包等。今晚決定行多幾步。其實觀塘有唔少商業大廈,一早已經由寫字樓改變為影樓,書店,劇場,更有不少成為食肆。今晚就去左一間位於與地鐵一街之隔的巧明街商廈。餐廳環境舒適,地方十分寬敞,仲有個VIP ROOM可以坐3,40人。在這租金不留人的艱難世代,可能商廈就係小本經營的唯一的生存空間。仲有安德莉夏萍同你一齊食飯。帶子刺生 帶子鮮味十足,入口清新,十分開胃。澳洲草飼安格斯西冷甘筍薯仔燒汁(五成熟)西冷肉質不錯,生熟度都恰到好處,而且份量十足,相信不是每個男士都可以完成。酥皮香蕉撻 檸檬蛋糕酸忌廉甜品都可以。如果個酥皮撻,可以脆口啲就更好。值得一讚是檸檬蛋糕,再用火槍燒過,香味撲鼻。飲品是焦糖脆脆另外配上特濃咖啡。中意食美心天使蛋糕上的脆脆同咖啡沙冰的你。一定不能錯過。

仲有安德莉夏萍同你一齊食飯。

帶子刺生
帶子鮮味十足,入口清新,十分開胃。

澳洲草飼安格斯西冷甘筍薯仔燒汁(五成熟)

酥皮香蕉撻 檸檬蛋糕酸忌廉
甜品都可以。如果個酥皮撻,可以脆口啲就更好。值得一讚
是檸檬蛋糕,再用火槍燒過,香味撲鼻。

2015-10-07 742 瀏覽
個日收左工,周圍都好多人,上網搵左呢間cafe,見佢d評價都唔錯,所以決定去試下上到去覺得都幾大,入面仲見到個private room,一大班大開party又唔想咁貴都係一個幾好既選擇間餐廳都幾多選擇,最後我同個朋友叫左個set dinner,飯,小食,2杯野飲,每人都係二百蚊到,西餐黎講算係幾抵既價錢個餐包好特別,唔同出面一般西餐既餐包,咬落去有香草味同咸咸地,真係好好食之後就上個湯,酸酸地,都幾開胃到個前菜,係用自家製既醃料再加紅黃菜頭整成,好特別,味道都係酸酸地,佢地用既材料都好新鮮,好清新終於到main course喇,我揀左steak黎食,7成熟岩岩好,又唔會太軟同太韌,個皮面有煎過,所以個表面脆脆地D薯仔好好食配搭燒汁略嫌咸左d,但整體配搭係十分唔錯最後當然唔少得甜品係酥皮香蕉撻同檸檬蛋糕香蕉同檸檬既組口相當唔錯,我個人黎講唔鍾意太甜既甜品,所以佢既甜度對我黎講係岩岩好set dinner仲送杯野飲,大大杯咁好抵飲,我就飲mocha,咖啡同朱古力既比例岩岩好,唔會太苦同太甜,舊cream超級好食值得一讚既係佢地既服務態度十分好,好有禮貌整體黎講,雖然佢係工廈入面,但從設計到

餐包
之後就上個湯,酸酸地,都幾開胃
餐湯
D薯仔好好食
配搭燒汁略嫌咸左d,但整體配搭係十分唔錯
澳洲草飼安格斯西冷,甘荀,薯仔,燒汁
最後當然唔少得甜品
係酥皮香蕉撻同檸檬蛋糕
酥皮香蕉撻,檸檬蛋榚,酸忌廉
朱古力咖啡
值得一讚既係佢地既服務態度十分好,好有禮貌
整體黎講,雖然佢係工廈入面,但從設計到食物都相當有心思,係一間好特別既餐廳,值得一試
2015-09-17
餐包
餐湯
澳洲草飼安格斯西冷,甘荀,薯仔,燒汁
酥皮香蕉撻,檸檬蛋榚,酸忌廉
朱古力咖啡
  • 澳洲草飼安格斯西冷
2015-10-07 1034 瀏覽
工廈食店越開越多,有私房菜、西餐、Cafe...各式各樣也有,不過對我來說,地點剛好一頭一尾...實在不太便利,所以很少會突意走到該區晚飯.這次剛好到觀塘工作就相約友人到工廈找點好吃或特色食店,一嚐工廈Cafe之餘,順便找個地方慢慢暢談友人帶我來到了一間感覺簡約的Cafe,雖說是Cafe但感覺比較像西餐廳呢~可能是閒日晚上的關係,所以當晚人流不多.暗淡的燈光下加上寧靜我環境,正好適合我們聊天呢以一般Cafe來說,食物款式不算少呢,有Set Dinner外,還有沙律、湯品、意大利飯麵、扒類、海鮮類、甜品及大量飲品供選擇.我們就點了一份Set Dinner再另加一客意大利飯及飲品,已足夠2人分享焦糖脆脆 (+$21)分數:7.5/10跟餐只包普通餐飲,想試點特別的就補回差價了.一向愛焦糖的我,當然非要焦糖脆脆莫屬~只可惜當晚脆脆售罄,店員也有提意我轉飲另一杯,但怎樣也還是想喝焦糖類的,所以即使少了脆脆也防礙不了我.不過幸好沒有轉點其他,原來焦糖脆脆的焦糖沙冰、咖啡及焦糖是分開擺放的,焦糖醬還要放在針筒內,玩味十足.然而焦糖沙冰的焦糖味不算太濃,所以就直接把所有焦糖醬都擠到忌廉上,反而咖啡份
焦糖脆脆
焦糖脆脆 (+$21)
分數:7.5/10

跟餐只包普通餐飲,想試點特別的就補回差價了.一向愛焦糖的我,當然非要焦糖脆脆莫屬~只可惜當晚脆脆售罄,店員也有提意我轉飲另一杯,但怎樣也還是想喝焦糖類的,所以即使少了脆脆也防礙不了我.不過幸好沒有轉點其他,原來焦糖脆脆的焦糖沙冰、咖啡及焦糖是分開擺放的,焦糖醬還要放在針筒內,玩味十足.然而焦糖沙冰的焦糖味不算太濃,所以就直接把所有焦糖醬都擠到忌廉上,反而咖啡份量則非常充足,即使只倒了一半,已蓋過了焦糖香了
楠瓜湯
楠瓜湯
麵包
楠瓜湯及麵包 (跟餐)
分數:7/10

當日餐湯是楠瓜湯,質感不算濃稠,入口滑膩帶點楠瓜香及微甜,若果把楠瓜湯的稠度提高一點,或多加一點楠瓜蓉,口感更佳.餐湯還附送了一件四四方方的麵包,麵包烤得四邊四面也脆脆的,而內裡則口感鬆軟,塗上牛油後口感就更加香滑了
自家醃製酸甜迷你蔬菜
自家醃製酸甜迷你蔬菜 (跟餐)
分數:6.5/10

跟餐還有一客前菜「酸甜迷你蔬菜」,大大件的菜頭已預先醃製過,味道甜甜酸酸的,不過不算突出,要是把甜度稍在提升,味道更佳.而底下一粒粒的小粒就是藜麥了,雖然非常的健康,但口感方面就有點粗糙了,太健康的食品果然不太適合我呢
澳洲草飼安格斯西冷
澳洲草飼安格斯西冷
澳洲草飼安格斯西冷(甘筍、薯仔、燒汁) $298
分數:7/10

西冷已預先打斜切開,最惹人注目反而是西冷上方的小甘筍,為整碟西冷增添了不少色彩呢~先看看西冷,我們點我是5成熟,內裡紅紅的,但沒有太多肉汁,入口帶嚼勁之餘質感亦比較粗糙,似是煎得過火了,有點可惜.不過反而蠻欣賞作為伴菜的小甘筍,口感軟淋,味道甜甜的,對於平常不吃甘筍的我也吃了一整條,算是相當不錯了
分數:7.5/10

散叫了一客飽肚主食「墨魚汁海鮮意大利飯」 ,烏黑色的墨汁飯上放滿了大量的海鮮,有大蝦、青口、帶子、大蜆及魚柳等,吸引非常。先試一口意大利飯,入口濕潤軟身,細嚼下則帶點口感,由於加入了墨魚汁,所以意大利飯帶點鹹鮮,感覺特別,要是飯粒再硬身一點,口感就更佳了
分數:7.5/10

海鮮方面,最吸引的當然是大大隻的海蝦,不過略嫌蝦身不夠爽彈。比較滿意的就有大蜆及帶子,蜆肉夠大,而帶子的底面兩面煎至微焦,中心位置則保持嫩滑,味道鮮甜,要是大粒一點就更有口感了
酥皮香蕉撻,檸檬蛋糕,酸忌廉
酥皮香蕉撻,檸檬蛋糕,酸忌廉 (跟餐)
分數:7.5/10

套餐還有一客甜品,最好吃的絕對是酥皮香蕉撻~酥皮夠鬆化,上方的焦糖香蕉外脆內軟,蕉味香濃。不過檸檬蛋糕就有點奇怪了,蛋糕外層經火炙過,帶點焦燶的味道,感覺一般,至於酸忌廉,若改成雪糕伴著香蕉撻同吃,感覺更佳

Unique Café & Kitchen (觀塘)
觀塘巧明街114號迅達工業大廈2樓B室
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7/10

酥皮香蕉撻,檸檬蛋糕,酸忌廉
同朋友一直都好想試下觀塘工廈CAFE~今次夜晚黎到Unique Cafe覓食!用餐環境舒適、放鬆,是個朋友聚會好地方。食物符合餐廳賣點:Unique,食物配搭新奇少見,用上各種香草,味道亦屬中上。我同朋友一人order左一個Unique Set Dinner頭盤:餐湯、餐包、蟹肉沙律初頭以為會用急凍蟹柳棒或蟹棒,上菜時見到新鮮蟹肉,好開心好驚喜!如果沙律凍啲會更加好。同埋整道菜式略為苦,因為西柚的苦味有啲喧賓奪主,好彩蟹肉鮮味,冇雪藏味, 加翻唔少分。主菜:黑毛豬豬架配青蘋果、薑、橙香油醋味道十分豐富,有青蘋果的酸甜味,同時又品嚐到黑毛豬豬架的香草味。各種食材的味道配搭得非常好。初時以為烹調黑毛豬豬架會用到較濃的醬汁,而呢個配搭清新,沒有蓋過食材本來的鮮味。同埋略為加熱的青蘋果可以解去油膩感,吃完都唔會好濟。甜品:Summer Tropical就咁睇個名都知道夠晒夏日Frozen pineapple口感好正,好冰感,啱晒啲咁熱嘅天氣食。底既碎都好好味,有豐富嘅蜜糖味飲品:焦糖蘋果呢杯飲品好正呀!好濃郁嘅玉桂同蘋果味,味道天然唔人工 仲好大杯,夠熱,好順喉。THUMBS UP! 最鍾意呢
蟹肉沙律
頭盤:餐湯、餐包、蟹肉沙律
黑毛豬豬架配青蘋果、薑、橙香油醋
主菜:黑毛豬豬架配青蘋果、薑、橙香油醋

Summer Tropical
甜品:Summer Tropical
就咁睇個名都知道夠晒夏日
焦糖蘋果
飲品:焦糖蘋果

呢杯飲品好正呀!好濃郁嘅玉桂同蘋果味,味道天然唔人工
仲好大杯,夠熱,好順喉。THUMBS UP!

最鍾意呢間餐廳嘅係佢地創新嘅配搭, 喺其他餐廳真係好少見。最令我印象深刻的是,餐牌上清晰列明各項主菜包含的材料及配搭,令顧客在選擇主菜時更得心應手。
另外,餐廳好多菜式都有香草,而且配搭在其他餐廳很少見,的確符合我同朋友對"Unique"的期望。不過,如果價位調低一點就會更吸引。
2015-09-26
黑毛豬豬架配青蘋果、薑、橙香油醋
Summer Tropical
焦糖蘋果
2015-10-05 414 瀏覽
和朋友在觀塘aPm行逛了一整個中午,到晚上餓到不行,知道附近工業區有不少好評如潮且特色的餐廳,所以立刻搜尋了這一家作新嘗試。走到門口,有一種寧靜神秘的感覺,與工廠大廈外面形成一個強烈對比。西式咖啡廳的設計,以暗色系為主,半暗半亮的燈光搭配暗色系的椅桌和牆壁,有一種高貴靜謐的感覺,亦有種浪漫的氣氛。空間頗大而且椅桌之間有足夠的空間動身,沒有拘束陝窄的感覺。那天可能是平日,相對比較冷清,只有幾桌客人,反而給我一個恬靜環境與友人談心。我與友人點選了Set dinner,有前菜有甜品,可以滿足我們的嘴饞。個人最喜愛飲品-焦糖脆脆配Espresso上面的Cream甜甜的,焦糖碎口感甚好,加上偏苦的Espresso,苦中帶甜,非常討好。Main Course 想吃比較健康清淡,所以我選了蒸鯛魚,很像中式蒸魚,但魚肉很嫩滑鮮甜,很喜歡;作伴菜的蕃薯粒稍有煎過,外脆內軟與魚肉形成對比。本以為會很㝰但醬汁搭救,蕃薯粒有驚喜,整個餐點健康不肥膩,很適合愛健康的女性甜品也值得一讚,香蕉撻香脆可口,搭配新鮮香蕉肉甜甜的很不錯;香蕉蛋糕既有濃郁香蕉味,亦有淡淡牛油香味,內裡非常鬆軟。伴碟的黑莓和少許乳酪中和香蕉
空間頗大而且椅桌之間有足夠的空間動身,沒有拘束陝窄的感覺。
沙律
個人最喜愛飲品-焦糖脆脆配Espresso
酥皮香蕉撻
甜品也值得一讚,香蕉撻香脆可口,搭配新鮮香蕉肉甜甜的很不錯;香蕉蛋糕既有濃郁香蕉味,亦有淡淡牛油香味,內裡非常鬆軟。伴碟的黑莓和少許乳酪中和香蕉撻和香蕉蛋糕油膩和飽滿的感覺,愈吃愈滋味。

吃畢與友人傾談了個多小時,餐廳侍應亦盡責地盛水,並沒有趕走我們,真是滿足的一個晚上。

2015-09-15
酥皮香蕉撻
  • 香蕉撻;
  • 焦糖脆脆配Espresso
2015-10-04 305 瀏覽
門外配上柔和明亮的燈光,給人一個期待及舒適的印象。所有餐桌及椅子用了木色與灰色的配搭,給人一種舒適高檔的格調,室內有些簡單的擺設如盆栽放在角落及牆上有色較富色彩的人物掛畫,能不令整體感覺過於沉悶及昏暗之餘那些擺設亦能提高格調。有一塊黑板上是店家手寫的像品List,有不同顏色之餘增添了一些趣味性及可愛的感覺。總言而之,感覺不會單調。桌面的空間亦足夠上菜及用餐(放上2個Set dinner亦足夠)。開放式廚房亦令客人沒有被牆包圍的感覺。店員態度十分親切,會主動打招呼並帶位入座並給予MENU,亦會定期加水並講解食物的吃法我們叫了兩個Set dinner食物: 甘荀香橙湯食物:Stuffed Sagabuta Pork Belly食物: Banana Tarte Tatin下次再來這間我想我會想嘗試RISOTTO,門口的招牌十分吸引
門外配上柔和明亮的燈光,給人一個期待及舒適的印象。

我們叫了兩個Set dinner
食物: 甘荀香橙湯
Stuffed Sagabuta Pork Belly
食物: Banana Tarte Tatin
Banana Tarte Tatin
2015-09-15
Stuffed Sagabuta Pork Belly
Banana Tarte Tatin
現時的食肆很多都在工廈內開業,可能租金較平及地方大,以及有穩定的客源。 今次就去了APM附近的這間CAFE來個平日晚餐。- 自家醃製甜酸迷你蔬菜先來個前菜由藜麥及餐廳自製的酸菜製成,雖然藜麥本身沒有味,但吃來另有一番清清的風味。而其他的酸菜份外醒胃。- 甘筍香橙湯新潁的配搭,甘筍清香橙甜,不消一會已經給我清了。而伴湯的香草麵包好像是餐廳自家製的,味道頗吸引。- 澳洲草飼安格斯西冷配甘筍,薯仔,燒汁Medium的西冷肉質剛剛好,牛味不錯,份量相當大。再配埋原條甘筍,十分特別又好味。- 香蕉朱古力乳酪 乳酪味道比較重,而朱古力及香蕉味道尚足。不過再能濃一點會更好。- 酥皮香蕉撻,檸檬蛋糕,酸忌廉酥皮香蕉撻,味道香甜,香蕉味濃,伴碟的檸檬蛋糕很特別地燒到微焦,味道特別。

- 自家醃製甜酸迷你蔬菜
- 甘筍香橙湯
- 澳洲草飼安格斯西冷配甘筍,薯仔,燒汁
- 香蕉朱古力乳酪
- 酥皮香蕉撻,檸檬蛋糕,酸忌廉
2015-09-17
這晚跟友人相約吃晚飯,地點就選了在友人上班的官塘區,一間位於工廈裡的西式Cafe-Unique Cafe。近來於工廈開設的餐廳/Cafe越來越多,由於租金較商場/地鋪便宜,因此食物價格亦較相宜。餐廳面積頗大,裝潢簡單舒適,還設有一間Party room,用作公司聚餐/私人派對亦很不錯。Unique Set Dinner $298包括餐湯及餐包、頭盤、主菜及甜品。餐湯及香草餐包質地鬆軟,而且香草味道香濃,只得一塊實在太少了。頭盤自家醃製甜酸迷你蔬菜,味道酸酸甜甜,清新開胃。主菜方面四選一,我們選了澳洲草飼安格斯西冷配甘筍、薯仔、燒汁。Medium的生熟程度,牛味濃郁,富有嚼勁,不錯!甜品是酥皮香蕉撻、檸檬蛋糕、酸忌廉,香蕉撻酥香可口,味道香甜,可惜檸檬蛋糕有點燒焦味道。夏日馥莓乳酪 $38由士多啤梨、藍莓、紅莓混合而成,莓味濃郁之餘,質地幼滑,裡面還有不少果籽,本來還不錯,可是加入了忌廉則略為膩一點。香蕉朱古力乳酪 $36朱古力及香蕉味道都不算濃郁,反而乳酪味道較重,酸酸甜甜的,還不錯。特色炸魚薯條配自家製他他醬 $88連香脆炸薯條,份量足夠飽肚,炸魚外脆內嫩,魚肉軟滑多汁,加上炸漿不厚
Unique Set Dinner $298

夏日馥莓乳酪 $38

香蕉朱古力乳酪 $36

特色炸魚薯條配自家製他他醬 $88
連香脆炸薯條,份量足夠飽肚,炸魚外脆內嫩,魚肉軟滑多汁,加上炸漿不厚,配上自家製他他醬非常滋味。

墨魚汁海鮮意大利飯 $148
份量十足的墨魚汁海鮮意大利飯有青口、蜆、蝦、帶子等海鮮配料,墨魚汁香甜鮮味,只略嫌意大利飯煮得腍了一點,沒有了煙韌而稍硬的口感,幸好鮮甜的海鮮挽回了不少分數,尤其香甜多汁的帶子及鮮嫩的硯肉最為美味。
2015-09-23 589 瀏覽
以前未做野嘅時候成日都黎呢邊行下outlet,但而家因為工作離觀塘比較遠,所以就少左黎呢邊食夜晚,今晚為左見個舊同學所以就黎到呢邊,之後我地在按penRice找了這間cafe為我地晚餐嘅地方,係港鐵行過去唔洗十分鐘就到了。但係我去嘅過程我發覺唔少地方已經同我嘅記憶有些不一樣了,時間過得真係快呀~~~~由於café係二樓,所以要升降機,跟住我地上到二樓。而入到Unique時,我地發現餐廳佈置得簡約,雖然係開放式廚房,但唔會超大油煙,餐枱等各方面嘅野都好有簡約,純樸嘅感覺。跟住我地就開始叫野食喇。。。餐包,南瓜湯餐廳非常貼心係我地等緊野食嘅時候,為我地送上了餐包同埋南瓜湯。餐包未入口已經聞到陣陣的香味,入口完全感覺到佢嘅外脆內軟。餐廳附帶的澳洲牛油,若果將它抹到餐包上,不但可以增強佢嘅香味,亦可以加強佢嘅味道。而南瓜湯嘅熱度都岩岩好,濃得黎又唔會太重薑味,岩晒我呢個朋友。自家醃製甜酸迷你蔬菜呢個自家醃製甜酸迷你蔬菜,即係由藜麥與各種餐廳自製的酸菜配成前菜,呢碟前菜中的藜麥是沒有味的,餐廳建議客人食一個酸菜再配一口嘅藜麥,不過咁樣對女士可能比較唔方便,但係好彩我地兩個係男人無咩所謂喇。墨魚汁
由於café係二樓,所以要升降機,跟住我地上到二樓。
餐包,南瓜湯
墨魚汁海鮮意大利飯
呢個意大利飯係用帶子、大蝦、蜆,青口組成,味道清新,份量亦算足,意大利飯入口亦算不錯,不會太爛,但如果可以口感再硬一啲,應該會更加好。
澳洲和牛漢堡
呢個絕對值得一試,個和牛漢堡絕對係份量十足。
中間舊肉又足料,雖然口感有點硬,但係肉汁依然都係好足,食落真係比平時食到嘅漢堡更令人滿足。
澳洲草飼安格斯西冷(甘筍,薯仔,燒汁)
今次餐廳將西冷嘅肉質整得比較韌,當然有可能係肉平身比較瘦,再加上煎起身有啲啲過熟,但係份量絕對係對得住佢個價錢架。另外呢度配埋嘅甘筍有點特別,餐廳係原條連埋甘筍啲葉都一齊上埋枱,我都係第一樣見咁樣上枱,都幾得意。
我個人覺得呢間餐廳好多野都係幾有創意的嘗試,但同行嘅朋友就有啲野唔係咁鐘意喇,可能呢啲就係個人口味問題瓜。。。
2015-08-28 1407 瀏覽
係APM後面一條街發現有間叫Unique Café & Kitchen嘅餐廳,因位於工廈單位內,地方都幾大,坐位寬敞。 餐廳以西式為主,夜晚除左Menu外,也有set,跟朋友放工來到閒聊,唔想食太多野,我就叫左個Burger澳洲和牛漢堡拼薯條呢個巨型漢堡包即叫即整,上時仲係熱騰騰,頂層既麵包烘過後外脆內軟,中間既漢堡扒煎得非常誘人,焦香嘅外層,咬落去仍然充滿肉汁,配上新鮮蕃茄、生菜同埋洋蔥,減低油感之外,感覺清新。香芒香蕉乳酪見到呢個組合好吸引,但同時我好驚飲左乳酪會肚痛,不過我都唔理豁出去,好彩最後冇事。乳酪質地幼滑軟綿,有我最鐘意既芒果,混合埋香蕉,充滿夏日氣息,透心涼。整體食物質素唔錯,以平日放工時間過來,餐廳大約坐一半人,唔洗等位,地方夠大環境都算清靜,最緊要係坐得耐都唔會趕你走,有機會再跟幾個朋友來聚聚。
香芒香蕉乳酪
香芒香蕉乳酪
澳洲和牛漢堡拼薯條
觀塘工廠林立就人人皆知,但想不到在工廠中近年新興了一樣“工業“!有不少cafe都相繼開設,今晚來的這間亦然。就在apm旁邊的工廠大廈內的這間Unique cafe and kitchen內部環境很雅致,一點也不像工廠予人的感覺。通常想一試餐廳的高低,叫番個set dinner來定奪就包無錯了!一來set dinner通常是㕑師常常做的菜式,但又會因為常常做而好容易不小心粗製濫造。set dinner包括了一份前菜,一個soup,一份main course ,一份甜品和一杯long black美式咖啡 or tea~聽到蒸氣沸騰的聲音,就知道是冲調美味咖啡中了!喝多了精品咖啡,就真是回不到轉頭的,覺得從前覺得還可以的即溶咖啡難喝死了。這杯long black味道還可以,質感算圓滑,在普通餐廳有此質量算不錯了。麵包像是餐廳的hand made,可能是麵包機的傑作吧,潻了香草,味道頗吸引。金黃色的南瓜湯質感較杰,帶羹的口感,而且南瓜味很濃,感覺很足料,加上帶甜的味道,十分討好。Crab salad作為前菜可說一讚!首先那西柚味道清新帶甜,朋友說要貴價西柚才有這紅紅的果肉和甜度的!那粉紅色的泡

Crab salad作為前菜可說一讚!首先那西柚味道清新帶甜,朋友說要貴價西柚才有這紅紅的果肉和甜度的!那粉紅色的泡沫原來是檸檬油酷,很特別的一種作法呢!味道只是淡淡的酸度,用來沾青瓜片很是一絕!蟹肉也很好食,食到是真蟹肉來的!前菜如此,也很滿意了!

很有竹林風情的煎東星斑配墨汁醬,意境分可得十分滿分!煎得皮脆肉嫩的東星斑,食得出㕑師是刻意煎得皮特脆也令魚較挺身。可沾那鮮甜可口的墨汁醬,配以卷成長條狀如意粉一樣的青瓜絲,完全體會到㕑師那胸中的詩情畫意!

最後的一道甜品亦令我喜出望外,名字是Summer Tropical,有兩片椰子肉、莞茜、襯底的還有打碎了的牛油酥餅,最好味和令人驚喜的是那菠蘿雪葩,那非常硬的質感彷如雪條卻不易溶化,那甜甜酸酸的菠蘿口味令我很喜歡,而且帶來擊退夏日的涼快感♡
2015-08-19
  • Summer tropical
本身較少去觀塘食飯, 多數去APM為主. 今次經朋友介紹, 去了位於工業大廈UniqueCafé & Kitchen食飯. 這裡怖置較為簡約為主.見到有晚餐, 當中包括沙律, 餐湯, 主菜, 甜品和飲品.沙律是蟹肉, 青瓜, 西柚檸檬油醋.這個沙律以青瓜和西柚蟹肉, 好清新, 青瓜夠爽, 而西柚夠甜, 不太苦, 好適合夏天食用, 點埋個醬汁, 幾醒胃.餐湯是南瓜湯.南瓜湯幾滑身, 飲時充滿淡淡南瓜的味道, 味道調教不錯.主菜選了黑毛豬豬架, 青蘋果, 薑, 橙香油醋.賣相精緻. 黑毛豬肉質幾嫩滑, 就咁食對於我來講淡了一點, 所以配上橙香油醋, 幾特別, 更能帶出肉味.平日食主菜, 伴菜多是雜菜, 薯菜. 但我這個卻以青蘋果粒為伴菜.煮過的青蘋果粒較甜, 口感有點似蘋果批的餡, 幾好味.甜品是菠蘿, 椰子, 芫茜, 無花果, 牛油酥餅.平日跟餐的甜品也是簡單為主, 好少整得咁有心思.無花果幾鮮甜, 椰子片唔會太甜, 有淡淡的椰子味. 初時以為橙黃色那件是慕絲, 入口才發現是凍, 好大菠蘿味, 好好味.飲品我點了咖啡, 若不想飲咖啡或茶, 用半價轉為餐牌中的飲品.咖啡夠熱, 味道算可以,

Café & Kitchen食飯.

這裡怖置較為簡約為主.

見到有晚餐, 當中包括沙律, 餐湯, 主菜, 甜品和飲品.

沙律是蟹肉, 青瓜, 西柚檸檬油醋.
餐湯是南瓜湯.
南瓜湯幾滑身, 飲時充滿淡淡南瓜的味道, 味道調教不錯.

主菜選了黑毛豬豬架, 青蘋果, 薑, 橙香油醋.

賣相精緻.

煮過的青蘋果粒較甜, 口感有點似蘋果批的餡, 幾好味.

甜品是菠蘿, 椰子, 芫茜, 無花果, 牛油酥餅.
平日跟餐的甜品也是簡單為主, 好少整得咁有心思.

無花果幾鮮甜, 椰子片唔會太甜, 有淡淡的椰子味.

咖啡夠熱, 味道算可以, 沒有太大特別.
整體來講, 每道款式不論選材, 配搭和擺放也有心思, 唯獨是價位略高, 只在工業大廈,一個晚餐加一卻要三百幾蚊, 這個價位可以有好多選擇.

• 黑毛豬豬架
2015-08-22 1351 瀏覽
來到觀塘工作之後, 也有一段時間常常在這邊吃晚餐. 這天晚上, 就在Unique Café & Kitchen吃完晚餐才回家.店子在工廈內, 還好的是環境簡潔, 這次來到, 就吃吃Unique Set Dinner, $298一客, 包括頭盤, 餐湯, 主菜, 甜品, 以及飲品.麵包: 例牌由麵包開始, 當然, 麵包是留給小晴晴, 讓她也能夠一同參與呢.Crab Salad: 8分, 至於的蟹肉沙律, 是很特別的組合, 當中包括有蟹肉, 青瓜, 西柚泡沫以及檸檬油醋, 蟹肉其實偏少, 但清爽的青瓜, 加上微酸的西柚泡沫, 不俗.Daily Soup: 7分, 是日例湯是周打海鮮湯, 海鮮的份量不少, 不過質感實在比較杰身, 不是我喜歡的格式.Iberico Pork Rack w/ Apple & Ginger: 7.5分, 主菜有四個選擇, 我們就選來一客豬, 一客魚. 黑毛豬豬架似乎過了點火, 肉質比較實, 不過配上青蘋果, 薑以及橙香油醋, 酸酸的味道, 是蠻有特色的.Seared Grouper w/ Squid Ink & Tarragon: 8分, 我就更喜歡魚類的主菜,
Seared Grouper w/ Squid Ink & Tarragon: 8分, 我就更喜歡魚類的主菜, 香煎東星斑配意青瓜, 肉質嫩滑之餘, 皮亦幾香脆, 旁邊還配上墨汁醬, 點少許, 是起了提味的作用.
Summer Tropical: 7.5分, 來到甜品的環節, Summer Tropical擺盤細緻, 是由菠蘿酪, 椰子啫哩, 芫荽, 以及牛油酥餅結合而成, 很喜歡清甜的椰子啫哩, 在這個炎夏享用, 透心涼.
Pineapple Frosty $32: 8分, 至於飲品的選擇是文迪的心頭好, 菠蘿特飲. 是走比較冰雪的感覺, 不會太甜, 相當消暑.
Unique Café & Kitchen的Unique Set Dinner, 賣相精緻, 配搭有趣, 擺盤有心思, 或許價位不算太便宜, 但已經包括頭盤, 餐湯, 主菜, 甜品, 以及飲品, 還是很豐富的.