難得閒日去銅鑼灣,要約朋友來個慢活lunch輕鬆一下。選了這家樓上cafe,因為被他的韓式fusion菜吸引了,而且還有蛋糕放題,甜品是我的至愛啊!只要點主菜配$48/$66套餐,就可以另加$28任吃蛋糕,非常抵食!餐湯先上,是粟米濃湯,湯的質感很厚,真的非常濃,粟米粒粒很香甜,喝完湯開胃了不少。魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉$128,是這裏的王牌主菜,賣相十分漂亮,辛辣麵碎和少許辣調味粉,灑在卡邦尼意粉上,超級有創意!拌勻吃有辛辣麵碎的脆脆口感,又有芝士香。魚糕串味道跟韓國吃的一樣,很好味!廚師發板$128,也是意粉哦!加了吞拿魚的白汁意粉,也有魚糕片,味道是香而不濃,有韓式和日式材料,fusion得很融洽。餐飲americano要想著上桌了,喝口咖啡配蛋糕,以美式咖啡的酸度和清爽,配蛋糕最開胃!最期待的蛋糕放題,超抵食!六款蛋糕只要你吃得下的話隨便點,甜品控必試!這裏的蛋糕特別之處,是全部以海綿蛋糕作餅底,不是牛油餅底,所以多吃了也不會膩。我最推介藍莓芝士蛋糕,比得上酒店餅房質素,藍莓果醬很新鮮,濃淡得宜,吃到藍莓果肉,芝士蛋糕夠乾身不鬆散。原來是今天才開始供應,以紫色配合店裏的韓星應援,
難得閒日去銅鑼灣,要約朋友來個慢活lunch輕鬆一下。

選了這家樓上cafe,因為被他的韓式fusion菜吸引了,而且還有蛋糕放題甜品是我的至愛啊!只要點主菜配$48/$66套餐,就可以另加$28任吃蛋糕,非常抵食!

我最推介藍莓芝士蛋糕,比得上酒店餅房質素,藍莓果醬很新鮮,濃淡得宜,吃到藍莓果肉,芝士蛋糕夠乾身不鬆散。原來是今天才開始供應,以紫色配合店裏的韓星應援,我真幸運!

另外還推介柚子乳酪mousse cake,味道超清新!柚子酸酸甜甜配合乳酪香,加上海綿蛋糕和mousse cake又軟又滑的口感,很治癒哦!
伯爵茶mousse cake,味道夠濃,茶味突出,也是我喜歡的口味。

另外三款芝士蛋糕有抹茶、朱古力、和原味,質感結實,做得不錯。個人覺得抹茶芝士蛋糕味道配合得最舒服。Tiramisu味道最濃,可以放到最後才吃。

作為甜品控,吃完正餐還再吃了十件蛋糕,太興奮了!蛋糕質素真的很不錯,比起酒店自助餐甜品還好吃。而fusion主菜味道好,有心思,價錢合理,絕對會再來光顧呢!
2024-09-05
銅鑼灣「UNNIE」係Fusion韓式嘅Café,又是Undici 嘅姐妹店餐廳,近期甜品控有福了可享用蛋糕放題😋再訪餐廳當然要食推介火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉$148一串鮮甜軟嫩的帶子串🍡搭配濃郁的韓式炸醬和忌廉醬汁,口感好豐富,必食推介!😍想食西式嘅有香辣炸雞漢堡$128,脆炸嫩雞配上香脆薯條,同樣令我食指大動🤤依家+ $48 可以升級套餐,包括粟米濃湯、精選蛋糕和特色檸檬茶或美式咖啡!仲可以+$1,無限享用各式蛋糕🍰🧁!依家平日星期一至四更有6款蛋糕任食,包括原味芝士蛋糕、Tiramisu、柚子乳酪慕絲蛋糕、伯爵茶慕絲蛋糕、抹茶紅豆蛋糕和朱古力芝士蛋糕,不容錯過的甜品時光!🤩
再訪餐廳當然要食推介火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉$148
仲可以+$1,無限享用各式蛋糕🍰🧁!
2024-08-14
午餐
Unnie 係一間新派韓式cafe🌶亦係我想二坊既Undici姊妹店。今次見推出咗一蚊蛋糕放題🍰所以就去試下‼️🍑脆炸薯條配三色薯條 (茄汁,蜜糖芥末,黑松露沙律醬)🍟薯條炸得好好食🥰食落去熱辣辣脆卜卜✨️份量畀得好多,黑松露沙律醬最好食✨️黑松露味道好出👍🏻 配茄汁或者蜜糖芥末醬都唔錯🥰🍑Unnie 炸雞翼 (蜜糖蒜蓉)🍯總共有四隻口味4️⃣原味🐔甜辣🌶蜜糖蒜蓉🍯同蜜糖芥末。 雞翼有五隻同樣炸得非常香脆🥰炸衣唔會好厚👍🏻蜜糖味都好出。點薯條一齊食都好好味🥰雞翼食落去多汁又嫩滑 🥰兩款小食都好好味,而且價錢實惠超推薦👍🏻👍🏻🍑魚糕串辛辣卡邦尼意粉上面放咗一串魚糕🐟有粒粒同埋片狀魚糕,但食落去有少少硬🫣而下面就係辛辣卡邦尼奶油意粉🍝食落去微微辣🌶有泡菜微酸味同奶油味道,食落去幾creamy🥰再撈埋上面溫泉蛋,係可以中和到辣味👍🏻🍑火炙北海道帶子配海鲜炸醬意粉上面有三粒火炙帶子,帶子食落去 幾好食✨️而下面係配咗奶油+炸醬既意粉🍼味道甜甜地,意粉意外地掛汁,幾吾錯🍑蛋糕放題 🍰蛋糕有六款:原味芝士🧀朱古力芝士🍫抹茶紅豆🫘柚子乳酪🍊 伯爵茶慕思🫖Tiramisu ☕️ 第一輪店員每一款店員都比我地試咗先🥰
Unnie

🍑脆炸薯條配三色薯條 (茄汁,蜜糖芥末,黑松露沙律醬)🍟

🍑Unnie 炸雞翼 (蜜糖蒜蓉)🍯

🍑魚糕串辛辣卡邦尼意粉

🍑火炙北海道帶子配海鲜炸醬意粉

🍑蛋糕放題 🍰
蛋糕有六款:原味芝士🧀朱古力芝士🍫抹茶紅豆🫘柚子乳酪🍊 伯爵茶慕思🫖Tiramisu ☕️ 第一輪店員每一款店員都比我地試咗先🥰原味同朱古力芝士🧀食落去似輕乳酪蛋糕,抹茶🍵味道有少少假,柚子🍊伯爵茶🫖Tiramisu ☕️ 都覺得幾好食🥰 味道不過不失啦👍🏻價錢幾實惠

🍑題外話:蛋糕放題要加咗套餐先可以加一蚊升級,放題只係得平日星期一至四舉行‼️ 星期五至日係冇要注意返✨️

🍑蛋糕放題舉行到今個月29號‼️所以想食就要把握時間 ✨️

2024-09-05 219 瀏覽
位於銅鑼灣的西韓式ᴄᴀꜰᴇ。 ᴜɴɴɪᴇ一詞,在韓文讀音中,即為"ʜᴀɴɢᴇᴜʟ"或"한글", 意解"姐姐",隨著年紀越大,被稱為ᴜɴɴɪᴇ的次數也增多了不少 (嗚。突然就覺得這店名聽著聽著就莫名地有熟悉感了,哈~.餐廳裝修以銀灰為主,明亮簡潔,一大片的落地玻璃牆,採光度十足。食物方面主打韓式ᴍɪx西式的ꜰᴜꜱɪᴏɴ菜,選擇雖不算多,但蛋糕放題是一大亮點,應該很多人都是衝着蛋糕放題而來吧。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆⧐  魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128 + ꜱᴇᴛ $66⧐  醬燒頂級牛肉拌意大利飯 $138⧐  ᴜɴɴɪᴇ炸雞翼 (蜂蜜蒜蓉味)  $58⧐  藍莓提子鮮薄荷梳打 (ꜱᴇᴛ)  ___⋆ ⋆ ___✿  魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉對於一個重度愛辛辣麵的ᴜɴɴɪᴇ來說,這個是必點的ɪᴛᴇᴍ之一。然而上桌後才發覺原來並不是我想像中辛辣麵ᴍɪx卡邦尼,反而是辛辣麵的麵餅碎加辛辣粉,再搭配混入大量泡菜的卡邦尼意粉,口感有點像在吃媽咪麵的感覺,香香脆脆帶辛辣口感,頗新穎的。而卡邦尼的醬汁也很濃稠,入口綿滑,搭配溫泉蛋及魚糕串,口感層次豐富。.✿ 醬燒頂級牛肉拌意
位於銅鑼灣的西韓式ᴄᴀꜰᴇ。
意解"姐姐",
隨著年紀越大,被稱為ᴜɴɴɪᴇ的次數也增多了不少 (嗚。
突然就覺得這店名聽著聽著就莫名地有熟悉感了,哈~
餐廳裝修以銀灰為主,
明亮簡潔,一大片的落地玻璃牆,採光度十足。
食物方面主打韓式ᴍɪx西式的ꜰᴜꜱɪᴏɴ菜,
選擇雖不算多,但蛋糕放題是一大亮點,
應該很多人都是衝着蛋糕放題而來吧。

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
⧐  魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128 + ꜱᴇᴛ $66
⧐  醬燒頂級牛肉拌意大利飯 $138
⧐  ᴜɴɴɪᴇ炸雞翼 (蜂蜜蒜蓉味)  $58
⧐  藍莓提子鮮薄荷梳打 (ꜱᴇᴛ)

___⋆ ⋆ ___
✿  魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
對於一個重度愛辛辣麵的ᴜɴɴɪᴇ來說,
這個是必點的ɪᴛᴇᴍ之一。
然而上桌後才發覺原來並不是我想像中辛辣麵ᴍɪx卡邦尼,
反而是辛辣麵的麵餅碎加辛辣粉,
再搭配混入大量泡菜的卡邦尼意粉,
口感有點像在吃媽咪麵的感覺,
香香脆脆帶辛辣口感,頗新穎的。
而卡邦尼的醬汁也很濃稠,入口綿滑,
搭配溫泉蛋及魚糕串,口感層次豐富。

✿ 醬燒頂級牛肉拌意大利飯
牛肉份量很多,差不多每一口都會吃到軟嫩的牛肉;
搭配韓式拌飯中老是常出現的牛蒡絲、漬蘿蔔、紫菜、溫泉蛋及韓式辣醬,
入口惹味又飽足。

✿  ᴜɴɴɪᴇ炸雞翼 (蜂蜜蒜蓉味)
5大隻的炸雞翼,
蜂蜜蒜蓉味尤為突出,
而且炸得金黃酥脆,入口肉嫩多汁,
而香甜的蜂蜜及濃郁的蒜蓉味無疑使炸雞翼更為惹味,
喜歡吃炸雞翼的不要錯過呢~

✿ 藍莓提子鮮薄荷梳打┆柚子乳酪慕絲蛋糕
其中一道主菜加配了$66的套餐,
便可享有粟米濃湯+自選飲品+蛋糕。
飲品我選了薄荷梳打,
藍莓搭配提子加薄荷這個組合也太清新爽口了,
而且甜度適中,
剛好適合在這個悶熱的夏天享用呢!

蛋糕方面其實可以加$28享用蛋糕放題
但由於當晚仍需吃其他蛋糕,被朋友以肥為理由(? 制止,
所以還是乖乖地聽話了,
只能挑選最想試的柚子乳酪慕絲蛋糕。
蛋糕質地濕潤軟綿,
柚子乳酪味道清香,整體不會太甜,
而且小小一件,其實吃盡全部口味也未至於有罪惡感~吧?
所以建議大家食量許可下,
還是加蛋糕放題食盡佢吧 (笑~
2024-09-01 167 瀏覽
之前都黎過食一次 今次同女朋友再黎食 野食質素依然保持水準🤣 好食得黎又高性價比 而當中最吸引之處就係+$1有蛋糕放題😍 不過好似做埋依幾日咋 去之前要問清楚店員丫😉🍀魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉依個一定要食 因為真係超級好食🤤 除左賣相好吸引之外 味道亦都好濃郁入味 卡邦尼醬汁稀稠度恰到好處 有掛身效果😍 食一啖意粉 再咬一啖魚糕 好滿足🥰🍀傳統人參雞湯配白飯人參雞湯同平時係韓國食到嘅感覺好相似 整得好好食😜 雞肉亦都好軟嫩 輕輕力一咬已經化開 好正😚 將白飯浸少少人參湯再食 更加開胃🤩🍀金莎朱古力夠晒甜 好岩我依啲鐘意飲甜野嘅人🤣 朱古力味濃郁 飲一啖再食返粒金莎朱古力 好邪惡🍫🍀蛋糕放題我地直接叫左一輪 一共六款口味😆 包括原味芝士蛋糕 朱古力芝士蛋糕 伯爵茶慕思 柚子乳酪慕思 抹茶紅豆 同埋Tiramisu🍰 每一種口味都整得好好 絕對吾係事事但但整個蛋糕比客人😳 而我最鐘意嘅就係芝士蛋糕 同埋伯爵茶慕思 忍吾住叫多左個黎食😝

🍀魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉

🍀傳統人參雞湯配白飯

🍀金莎朱古力

🍀蛋糕放題
2024-09-01 140 瀏覽
【韓式新派Cafe】Unnie Cafe位於銅鑼灣,室內寬敞明亮,簡約工業風格設計,窗邊更可遠眺繁華街景!韓國新派西式fusion菜式,創新又特別,假日同朋友嚟試下🍲 餐湯粟米濃湯💰 跟餐+$66(包餐湯、蛋糕、自選飲品)🍝 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128西式x韓式fusion嘅意粉,面頭有麪碎增加質感,卡邦尼醬汁混合了忌廉同辛辣麵湯底,泡菜之味道辣中帶香,味道出奇地夾,係成功之作👍🏼🌽 韓風粟米 $58粟米擺盤精緻,香甜帶辛辣,辣得滋味🍗 Unnie炸雞翼 $58大大隻炸雞翼淋滿蜜糖芥末醬,雞肉juicy,朋友大讚🍹 飲品🍊Orange Americano濟州柳丁橙美式咖啡,漸變色調吸引,可選double shot 咖啡🌊Blue Curacao Singo Pear Juice海洋嘅顏色藍桔新高香梨汁,味道清新🍰自選甜品Tiramisu同伯爵茶慕斯口感順滑,甜度適中🎈Unnie🎈銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖

🍲 餐湯粟米濃湯
💰 跟餐+$66(包餐湯、蛋糕、自選飲品)
🍝 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128

🌽 韓風粟米 $58
粟米擺盤精緻,香甜帶辛辣,辣得滋味

🍗 Unnie炸雞翼 $58
大大隻炸雞翼淋滿蜜糖芥末醬,雞肉juicy,朋友大讚

🍹 飲品
🍊Orange Americano

海洋嘅顏色藍桔新高香梨汁,味道清新

🍰自選甜品
Tiramisu同伯爵茶慕斯口感順滑,甜度適中

🎈Unnie🎈
銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖

2024-08-30 148 瀏覽
留港消費,支持香港小店!! 介紹一吓呢間位於銅鑼灣嘅韓式樓上café~ 確實係幾好食,服務員態度亦好nice,值得推介火灸北海道帶子配海鮮炸醬意粉 $148私心好鍾意呢個炸醬意粉,係韓國炸醬麵果隻帶甜嘅醬汁加埋海鮮都真係幾鮮甜好食,好開心入面仲有我鍾意食嘅魷魚!魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128呢個對我嚟講都幾辣,夠晒刺激! 年糕串好足份量勁大串!!表面擻咗D公仔麵碎,增添口惑又幾夾喔~~ 鍾意食韓式香辣嘅一定會鍾意呢款意粉!蒜香蜜糖炸雞翼 $58好好食!! 即叫即炸,熱辣辣脆卜卜!!加上係我至愛嘅蒜香蜜糖風味,夠晒惹味,推介必食!!飲品方面,揀咗一杯藍橙梨汁,一杯honey comb latte!兩杯都好飲! Honeycomb latte表面層cream好豐盈好好味! 飲落亦唔會太甜~
留港消費,支持香港小店!!
介紹一吓呢間位於銅鑼灣嘅韓式樓上café~
確實係幾好食,服務員態度亦好nice,值得推介

火灸北海道帶子配海鮮炸醬意粉 $148
私心好鍾意呢個炸醬意粉,係韓國炸醬麵果隻帶甜嘅醬汁
加埋海鮮都真係幾鮮甜好食,好開心入面仲有我鍾意食嘅魷魚!

魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128
呢個對我嚟講都幾辣,夠晒刺激! 年糕串好足份量勁大串!!
表面擻咗D公仔麵碎,增添口惑又幾夾喔~~
鍾意食韓式香辣嘅一定會鍾意呢款意粉!

蒜香蜜糖炸雞翼 $58
好好食!! 即叫即炸,熱辣辣脆卜卜!!
加上係我至愛嘅蒜香蜜糖風味,夠晒惹味,推介必食!!

• 火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉
  • Unnie炸雞翼
2024-08-24 153 瀏覽
二訪🌟我中意食西餐,我朋友中意食韓餐🤐我話唔好煩啦就去呢間食啦🤤兩溝唔洗煩🙂‍↔️1️⃣青陽辣酒煮青口先品嚐個湯,比較重牛油味再帶點辣,而青口肉質都爽口,冇腥味👍🏻仲附上魚糕帶點韓風🤣2️⃣Unnie炸雞翼·蜜糖芥末類似M記的脆香雞翼,炸到外脆內軟,好juicy😋再配上蜜糖芥末醬,估唔到甜甜的又幾夾喎🤩3️⃣魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉最吸睛就係有一大串魚糕🍢仲有些少麵碎起面做裝飾🫢味道就因為有白汁中和左,所以唔辣的😚呢個韓西合壁意粉意外地夾🤤4️⃣藍莓提子鮮薄荷梳打將藍莓提子打成醬,再抹入杯底做出漸變效果😍再插支薄荷葉🤣好滿足視覺效果呀!水果甜味剛剛好,不會過甜👍🏻5️⃣U果茶(熱情果+蜜桃+柳丁)將酸酸甜甜的水果配上一起造成一杯水果茶,令這個夏天又涼快一點❣️📍Unnie地址: 銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖電話: 84038748#銅鑼灣 #fusion #西餐

1️⃣青陽辣酒煮青口

2️⃣Unnie炸雞翼·蜜糖芥末

3️⃣魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉

4️⃣藍莓提子鮮薄荷梳打

5️⃣U果茶(熱情果+蜜桃+柳丁)

📍Unnie
地址: 銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖
電話: 84038748

#銅鑼灣 #fusion #西餐
2024-08-24 89 瀏覽
店名: Unnie地址: 銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖銅鑼灣站F2出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5之前食過佢地姊妹店Undici,今次就再黎試下,Unnie主打韓式cafe,今次就試左人參雞湯飯😆傳統人參雞湯配白飯❤️❤️❤️❤️❤️$138無諗到cafe嘅人參雞湯都可以咁好食,湯底熱辣辣,清甜但入味,雞份量好多,燉到十分軟腍,連啲骨都係腍架😆配上飯食用,暖胃又養生,忍唔住飲哂啲湯😙粟米濃湯+精選蛋糕+茶/啡❤️❤️❤️❤️❤️+$48粟米濃湯🌽味道濃郁,有粒粒粟米,蛋糕揀左Tiramisu,擺盤精美,入口唔會過甜😋黑松露煙三文魚意粉❤️❤️❤️❤️$128黑松露味十分香濃,入口超濃郁,掛滿意粉,加上煙三文魚,有滿滿嘅滿足感😍粟米濃湯+精選蛋糕+茶/啡❤️❤️❤️❤️❤️+$48呢個揀左柚子乳酪慕絲,相對地味道更清新,有陣陣柚子香😝
店名: Unnie

+$48

黑松露煙三文魚意粉❤️❤️❤️❤️

粟米濃湯+精選蛋糕+茶/啡❤️❤️❤️❤️❤️
+$48
呢個揀左柚子乳酪慕絲,相對地味道更清新,有陣陣柚子香😝
2024-08-24 128 瀏覽
Unnie係一間韓式加西式既fusion 菜,依個配搭比較少有,咁特別真係非常吸引我!店面以灰色水泥工業風為主,好簡潔明亮,雖然店面不大,但坐位都好寬敞,坐得好舒服!我地叫左兩個set,+48 粟米濃湯、精選蛋糕、特色檸檬茶/美式咖啡+68 粟米濃湯、精選蛋糕、自選飲品🌽粟米濃湯味道香甜,口感濃郁🍹特色檸檬菜好用心,外表不馬虎,飲落茶底都幾特別,有別於坊間茶餐廳既檸檬茶,與眾不同!🍹藍桔新高香梨🍐汁- 顏值好高既飲品,飲落好新清新,既有梨既清甜味,又有柑桔既微酸味,好開胃🍢魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128 - 當初我就係俾依個食物圖吸引😆睇到人流口水🤤佢係以韓式辣醬去煮卡邦尼粉,辣辣地更惹味!除左有一串魚糕同韓式丸外,意粉內都有好多塊魚糕同磨菇,配料超多!再係面頭撒上辛辣麵,玩味感十足!🍔安格斯牛肉芝士漢堡 $138 - 安格斯牛肉質厚實,牛味相當濃郁多汁,同芝士相互輝映!份量亦都非常多,而配菜薯條都毫不馬虎,幼薯條炸得金黃酥脆,好味到一條接一條!🍗Unnie炸雞翼 $58 - 有原味、甜辣、蜂蜜蒜蓉、蜜糖芥末,我地簡左蜜糖芥末,首先雞翼真係好值得一讚!炸到外炸內嫰,可以食到肉汁,加埋

我地叫左兩個set,
+48 粟米濃湯、精選蛋糕、特色檸檬茶/美式咖啡
+68 粟米濃湯、精選蛋糕、自選飲品

🌽粟米濃湯味道香甜,口感濃郁

🍗Unnie炸雞翼 $58 - 有原味、甜辣、蜂蜜蒜蓉、蜜糖芥末,我地簡左蜜糖芥末,首先雞翼真係好值得一讚!炸到外炸內嫰,可以食到肉汁,加埋醬汁真係畫龍點睛,甜甜地好惹味,依個價錢仲要有五大舊,食完超滿足!

最最最值得一提既係,如果叫左set,或兩款小食,就可以$1有蛋糕任食,仲要一共有6款咁多!

但今次真係太飽喇,我地為左唔浪費食物,加左錢都只係叫兩款試下,上到枱真係眼前一亮!連擺盤都好有心思!

🍰原味芝士 - 味道濃厚香醇,口感軟滑,芝士味十足
🍰柚子乳酪慕絲 - 非常清新解膩,微酸既柚子加埋濃郁乳酪係絕炒既融合!

unnie真係非常有質素既餐廳,真心推薦俾大家,首先價錢合理,食物有質素,而且份量十足,性價比好高!其次佢就算跟餐set既野,甚至加$1蚊任食蛋糕都唔馬虎求其,令我極為欣賞!

2024-08-20 134 瀏覽
Undici的姊妹店,質素毋庸置疑,新店主打韓式Fusion菜,同樣性價比高。蜜糖芥末炸雞翼 ($58)外皮酥脆,肉嫩多汁,每一口都散發著濃郁的蜜糖芥末香氣,甜美可口,醒胃惹味,瞬間激發食慾。安格斯牛肉芝士漢堡($138)漢堡包入口軟中帶脆,咬入口時帶有一絲甜味,安格斯漢堡扒厚身鬆軟,肉汁飽滿,配上半溶芝士、番茄及生菜,啖啖滋味。醬燒頂級牛肉伴意大利飯 ($138)醬燒牛肉香甜軟嫩,配料豐富,有温泉蛋、牛蒡絲、漬蘿蔔絲、生菜、紫菜等,再將辛口韓式辣醬拌入creamy意大利飯中,將味道提升到另一個層次,絕對值得一試!朱爺咖啡($42)有兩球大雪糕,分別是朱古力及椰子,甚有新意。香濃朱古力味中同時帶出椰香,加上香醇咖啡,層次豐富,令人一試難忘!
蜜糖芥末炸雞翼 ($58)
安格斯牛肉芝士漢堡($138)
醬燒頂級牛肉伴意大利飯 ($138)
朱爺咖啡($42)
有兩球大雪糕,分別是朱古力及椰子,甚有新意。
Unnje價錢💲: $128/ $138/ +$66/ +$48好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-undici之前就食過一次,覺得性價比同食物質素都唔錯。今次去到佢地的姐妹店unnie, 做fusion韓國菜的cafe。食物種類唔係太多,就咁睇會覺得飲品吸引d。呢到叫一份主菜/2份小食,就可以加錢變套餐,包含特色飲品。跟餐的玉米湯偏日式甜味的個隻,質地粘稠d。星期一至四加$1就有蛋糕放題😂-✅魚糕串辛拉麵卡邦尼意粉。幾有趣,辛拉麵的形式係加左d麵碎同味粉係面頭,等食意粉的時候有多個口感🥰呢個醬係韓國玫瑰醬,用韓式辣醬+cream煮,微辣同有泡菜味加煙肉的小小鹹香😋醬汁好多,足夠包住每一條意粉同d魚糕。魚糕串有好多種唔同魚糕形狀,片狀、條狀等。個人最中意片狀係可以吸多d汁同埋煙煙靭靭!-✅醬燒頂級牛肉拌意大利飯。飯底係正常cream risotto base,特別在醬燒牛肉用的醬係韓國個d甜甜的燒肉醬,加埋韓國辣醬,撈埋一齊食唔會過鹹👍🏻仲有d腌蘿蔔同牛蒡,味道好豐富,又鹹又甜又小小辣🥳有隻溫泉蛋撈埋一齊口感更滑
Unnje
價錢💲: $128/ $138/ +$66/ +$48
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅醬燒頂級牛肉拌意大利飯。飯底係正常cream risotto base,特別在醬燒牛肉用的醬係韓國個d甜甜的燒肉醬,加埋韓國辣醬,撈埋一齊食唔會過鹹👍🏻仲有d腌蘿蔔同牛蒡,味道好豐富,又鹹又甜又小小辣🥳有隻溫泉蛋撈埋一齊口感更滑。牛肉大大塊,唔靭,好似牛板腱咁。

✅抹茶豆腐拿鐵。視覺上呢杯都幾靚,綠色同白色mix埋一齊。面頭係一層泡沫,下面係matcha latte+豆腐花,口感比較豐富😌抹茶味帶dd草青味,有d甘,但唔苦。用豆腐花搞勻一齊飲,綜和左抹茶的味☺️

✅原味芝士蛋糕。唔錯,奶香幾香,質地都滑,有d輕芝士蛋糕的感覺😝 柚子乳酪慕斯其實入面係海綿蛋糕來。帶小小橙味的蛋糕體,加柚子乳酪的cream同慕斯,微酸。

呢間韓式cafe都ok,同朋友簡單聚聚可以考慮。
2024-08-16 125 瀏覽
好多客人都係為咗$1蛋糕放題而來🤭有少少似韓式西餐fusion餐廳,除咗main 意粉仲有漢堡包,不過我見好多客人都係為咗$1蛋糕放題而來🤭介紹返少少背景先,主菜/漢堡要升級做套餐 先可以再加一蚊要甜品放題架~我覺得如果聚餐慢慢傾偈,食吓蛋糕都幾開心⭐️留意番,佢係樓上Cafe,建議預先訂枱 餐廳會比大廈密碼.魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128我覺得依款好食🫰🏻幾有創意用辛辣麵汁彈配上意粉,再加埋忌廉汁,creamy得黎辣辣地。配上流心蛋,貼近卡邦尼感覺。有大量泡菜,面頭灑上乾麵脆 增加脆卜卜口感。魚糕串勁大串好多塊!.火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉 $148炸醬汁但用上意粉底,有八爪魚等海鮮+3粒帶子.抹茶豆腐拿鐵我哋叫咗走甜,變相抹茶味甘啲、唔會太甜。配搭都幾有趣,有豆腐花底+鮮奶抹茶.朱爺咖啡Choco Coconut Coffee( Affogato)有少少邪惡,兩球雪糕再淋上咖啡。咖啡味好濃縮就咁飲搞唔掂,所以一定要用雪糕稀釋下+$48 粟米濃湯+精選蛋糕+特色檸檬茶/美式咖啡+$66 粟米濃湯+精選蛋糕+自選飲品$1蛋糕放題.原味芝士.朱古力芝士.抹茶紅豆.柚子乳酪慕思.伯爵茶慕
好多客人都係為咗$1蛋糕放題而來🤭
介紹返少少背景先,主菜/漢堡要升級做套餐

.魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128

.柚子乳酪慕思
.伯爵茶慕思
.Tiramisu
2024-08-12 141 瀏覽
今日終於嚟咗試呢間韓國fusion餐廳 跟餐加$66仲有粟米湯 蛋糕同自選飲品 感覺幾抵粟米濃湯湯入面有粟米粒 質感偏杰身泡菜芝士年糕 (配魚糕、紫菜粉絲卷)年糕口感煙韌 魚糕同炸紫菜卷沾滿咗醬汁而且帶點微辣 食落好惹味火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉有3粒炙燒過嘅帶子 八爪魚 蜆同魚糕等等 意粉彈牙兼掛汁 炸醬配意粉呢個組合新奇得嚟又幾夾脆炸薯條配三色醬 (茄汁、蜜糖芥末、黑松露蛋黃醬)薯條表面香脆但唔油 3款醬入面最鍾意係蜜糖芥末醬!伯爵茶慕絲入口好香濃嘅伯爵茶味 仲有d脆米增加口感U果茶果茶入面有熱情果 蜜桃同柳丁 好清爽 啱哂而家咁熱嘅天氣飲

粟米濃湯
湯入面有粟米粒 質感偏杰身

泡菜芝士年糕 (配魚糕、紫菜粉絲卷)

火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉

脆炸薯條配三色醬 (茄汁、蜜糖芥末、黑松露蛋黃醬)
薯條表面香脆但唔油 3款醬入面最鍾意係蜜糖芥末醬!

伯爵茶慕絲
入口好香濃嘅伯爵茶味 仲有d脆米增加口感

U果茶
果茶入面有熱情果 蜜桃同柳丁 好清爽 啱哂而家咁熱嘅天氣飲
樓上高質cafe, 原來係undici 嘅姊妹店,同樣位於銅鑼灣。店舖以灰色為主調,走工業風格,環境舒適又寧靜,好適合傾計,so chill🤟🏻 我地中午叫左兩個lunch set🍴 食物主要分main, burger, appetizer & snacks, coffee, non-coffee, dessert, 我地加$48 升級為套餐。套餐包括:餐湯、主食、甜品和飲品。❇️餐湯:粟米濃湯🌀湯內有粟米粒,爽口又creamy😋❇️主菜:火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉🌀炸醬配意粉好有創意,味道鹹鹹甜甜,又幾好味👍 帶子新鮮鮮甜,惹味!而且仲有魚糕、蜆肉、八爪魚等海鮮,海鮮吸收曬d 醬汁😋正呀!❇️主菜:廚師發辦(墨汁意大利飯配煙三文魚)🌀米飯粒粒分明,沾滿墨汁,仲有煙三文魚花,芝士碎,非常精緻!❇️甜品:柚子乳酪慕思🌀味道清新,充滿柚子香,海綿蛋糕鬆軟,令人回味😋❇️甜品:伯爵茶慕思🌀伯爵茶清香,加埋海綿蛋糕,清爽又輕盈💯❇️飲品:抹茶豆腐拿鐵🌀抹茶香濃,加埋豆腐口感豐富,值得推薦👍❇️飲品:虎紋黑糖奶茶🌀奶茶香滑,有焦糖香味😋💯店員好細心,見到我地食野時,件白色衫污糟左,主動送上去污液比我地,非常

❇️餐湯:粟米濃湯
🌀湯內有粟米粒,爽口又creamy😋

❇️主菜:火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉

❇️主菜:廚師發辦(墨汁意大利飯配煙三文魚)

❇️甜品:柚子乳酪慕思
🌀味道清新,充滿柚子香,海綿蛋糕鬆軟,令人回味😋

❇️甜品:伯爵茶慕思
🌀伯爵茶清香,加埋海綿蛋糕,清爽又輕盈💯

❇️飲品:抹茶豆腐拿鐵
🌀抹茶香濃,加埋豆腐口感豐富,值得推薦👍

❇️飲品:虎紋黑糖奶茶
🌀奶茶香滑,有焦糖香味😋

💯店員好細心,見到我地食野時,件白色衫污糟左,主動送上去污液比我地,非常貼心🧡

• 火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉
  • 抹茶豆腐拿鐵